Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Kompót!

2017.08.22. 07:00 Andrass9

Régesrég, amikor én még kissrác voltam, szüleim kiterjedt szociális életet éltek - művészek, írók, színészek rendre megfordultak nálunk. Sokszor jöttek hozzánk apám kollégái, barátai is. Egy alkalommal - a hegedűversenyének bemutatója után - nálunk gyűlt össze a baráti kör: Kovács Dénes hegedűművész (1930-2005), aki a darabot játszotta, Kórodi András karmester (1922-1986), aki vezényelt, nomeg Bächer Mihály zongorista(1924-1993), legjobb barát és Iván papája. Azidőtájt Rózsa György, festőművész, a baráti kör másik tagja, még valahol a chilei stadionból próbált meg Pinochet alól megszabadulni.

Szokás szerint a konyhában traccsoltak, míg anyám valami ennivalót készített. Gida (Kórodi András) bekukucskált a kamrában, majd mindkét kezében egy-egy üveg befőttel jött ki üdvözült arccal: KOMPÓT!!!!!

15.jpg

Azóta minden alkalommal, amikor kompótot vagy befőttet készítek eszembe jut az az öröm, ami az arcáról sugárzott egy (számára) gyerekkori élmény hatására. Felesége nem volt egy híres háziasszony ... Sajnos rajtam kívül más már nincs, aki emlékezne ezekre a nagyszerű muzsikusokra ...

Álljon hát itt ez a recept az ő emlékükre.

A nyár és a kora ősz a kompótszezon. Ekkor hullik a gyümölcs, amit nem dobunk ki, hanem kivágjuk belőle a hibás részeket, a maradékot meg pici cukorral, fűszerekkel megfőzzük:

  • 3-4 hullott alma
  • 2-3 potyogott körte
  • 2 ringló vagy 4-5 szilva
  • fél citrom héja
  • egész fahéj
  • 6-12 szem szegfüszeg
  • 1 ek cukor

10.jpg

Alaposan megmosom, kivágom a hibás részeket, és felaprítom a gyümölcsöt falatnyi darabokra. Ennek a kompótnak a lényege, hogy a gyümölcsök nagy része még éretlen és alig adunk hozzá cukrot, ezért igencsak pikáns az íze.

11.jpg

Az almát, körtét, meg a fűszereket kb 3 szoros mennyiségű vízzel felfőztem (4 perc).

13.jpg

A ringlót a feleségemtől nyúltam le, hogy egy kis édességet, meg érettet is tegyek a fazékba. A ringló is kapott még két perc forralást.

12.jpg

A fazekat hidegvízben lehűtöttem, majd gyorsan ettem is egy tálkányi.

14.jpg

A kompót percek alatt elkészíthető, lehütve pedig a legjobb frissítő.

A maradékot a hűtőbe rejtettem, ahova ebben a hőségben igencsak rájártam. Azóta már a másodikat is megfőztem :)

54 komment

Címkék: alma körte szilva cukor fahéj ringló szegfüszeg

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2512763124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kumari 2017.08.22. 09:25:01

Kompóóóót!:)
Kiment a divatból, pedig gyerekkoromban nyáron akár hétköznap is volt az ebédhez.De kacsához a szilvakompót(és a rizs!!) kötelező elem volt.
Nyáron csak kompót volt, és uborkasaláta,kovászos uborka, esetleg hagymasaláta vagy hagymás paradicsomsaláta.(ezek az utóbbiak már úri huncutságok, gyerekkoromban nem fordultak elő)Minden más"savanyúság" csak ősztől került elő.
Almakompótot én is csinálok olykor, de valahogy manapság nincs akkora keletje.
Na meg azok a jó kis mártások a főtt leveshúshoz..

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.22. 10:16:53

Ez egy klasszikus kompót, de ma már felturbózható gyömbérrel, kardamommal is. Én a csillagánizst is elviselem benne, persze nem két maréknyit, csak egy virágot, amit felfőzés után gyorsan ki is kell venni.

she_wolf 2017.08.22. 11:19:03

@Kumari:
Az almakompót. Micsoda méltánytalanság megfeledkezni róla:(
Jól behűtve sült és köret mellé valami csoda, mint ahogy a körte, szilva, őszibarack is. Hirtelen csak a gyakoribbak jutnak eszembe.
Elubisalisodtam, fejes saláta irányába tendáltam, szégyellem magam:(
Bár azt hozzá kell tennem, hogy nem egy vonalkímélő kaja a tőtött csibe rizibizivel, meg szilva vagy akármilyen kompóttal;) És én imádom a sült husit édeskés "savanyával":D
Tényleg, most nincs is akkora hőség, és ma megint "járat" van, meginternyúzom apjukomat, mit szól egy tőtött csibéhez?:D

Almakompóttal, amíg kapni almát:(
sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/08/21/tiz-even-belul-eltunhet-a-boltok-polcairol-a-szabolcsi-alma/

@látjátok feleim szümtükkel:
Én általában a klasszikusat szoktam csinálni szegfűszeggel, némi cukorral és fahéjjal:) Főzök bele citromhéjat is, amit a kompót elkészülte után kiveszek.
Vaníliát nem kap:P)

Kumari 2017.08.22. 11:27:57

@she_wolf: Az almakompót pár évvel ezelőtt került újra képbe, mikor kikapták az epeköveimet, és a klinikán napokig az alábbi kaját kaptam: Reggeli: almakompót keksszel, (Kekszszel?), ebéd almaleves, krumplipüré húscafattal és almakompót, desszertnek almakompót(nem viccelek), vacsora zsemle almakompót. 2 napig.(kulcslyukműtét volt, hamar kilöktek)
Itthonra diétaként előírták az almakompótot:DDDD
Ennek ellenére nem utáltam meg:)

Nálunk csak én szeretem a töltött csibét:( Néha meglepem magam egy töltött csirkecombbal:)

Kumari 2017.08.22. 11:28:35

@she_wolf: Ja, és én is a klasszikust tolom:)

Isley 2017.08.22. 16:50:24

Nálunk otthon sosem volt kompót. A menzán volt, de mindig "desszert"-ként ettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.22. 17:03:19

@Kumari: Nálunk is csak én szeretem (tán a gyerekek is szeretnék, de az anyjuk utálja, így soha nem készített nekik). Magamnak csinálnék, de nem is nagyon vagyok csirkeevő. Egy jó töltött tarja - na azt igen :)
A töltött comb az olyan, mint a töltött garnélarák? Merthogy egyiken sincs lyuk, amit megtöltenénk :)

Kumari 2017.08.22. 17:06:31

@Andrass9: A csirkecomb bőre alá kell tömködni a tölteléket..sőőőt..kicsontozott felsőcomb göngyölve, belül töltelék, kívül -esetleg- egy kis bacon burkolat.Vagy csont kihúzva, és a helyén a cucc, meg a bőr alatt...van még kérdés???:))))

she_wolf 2017.08.22. 19:50:35

@Kumari:
Mi mindenre jó, ha az ember megbetegszik, ugye?:D
Igen, amit írtál az nagyon jó kis epekímélő diéta. De az nem mindegy, hogy te készíted otthon, vagy a kórházban kapod, mert egy egyszerű és egyébként nagyon finom dolgot is úgy meg tudják utáltatni az emberrel, hogy évekig eszébe sem jut még csak hasonlót sem enni:(
Vannak menzás kaják, amiket nagyon szerettem, de ezek a párolt vagy milyen darált húsos szottyadékok egy kanállal a lisztízű cucc tetején, amiket kórházakban szerencsétlen betegeknek adnak, az valami nagyon nem gasztronómia:(
Jó, nem azt mondom, hogy "mint a nagyinál", de azért...

Anyósomék kertjében van egy birsalma fa. Olyan kompótokat csináltunk belőle, hogy jajistenem...)
Mekkora mák volt, hogy a házban senki nem szerette a birsalmát!:D Mi meg cserébe vittük neki a dióbelet, amikből olyanokat sütöttünk, hogy érdekes módon azóta sem sikerül semmi olyan finomra:(
Pedig tavaly még a bejglim sem repedt meg, szép márványos volt, csak ízéből mintha hiányzott volna valami....:(

she_wolf 2017.08.22. 19:54:08

@Kumari:
Ha kimarad töltelék, akkor azt teáskanállal forró olajba szaggatom, és egérkének hívom (tudom, az egérke egyébként nem ez, hanem valami édesség, ami hasonló módon készül).
Ez egérke by my mother in law;)

she_wolf 2017.08.22. 20:02:07

@Andrass9:
Vagy éppen töltött dagadó. Hidegen, melegen, bárhogyan jó burkolat:D
Van pár dolog amit nem kedvelek, de a férjem igen. Ha tudja, akár el is készíti magának, ha nekem kell megcsinálni -mert nagyon vágyik rá-, akkor magamnak valami hasonlót gyártok.
Vagy megerőszakolom magam, mondván, hogy egy évben egyszer hozhatok ekkora áldozatot:D
Nálunk a virsli miatt szokott állni a bál. Én utálom, ő meg enné akár naponta. Amikor megunom, akkor csak közlöm vele: okés, ha megcsinálod magadnak, akkor eszel virslit, rám ne számíts:P
De néha az is elég, ha csillagvizsgálót játszom a szememmel:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.22. 20:50:31

@Kumari: @she_wolf: Mindenféle töltött húst szeretek. Jó kis gombás, májas, petrezselymes töltelékkel (csirkénél a szivet is beleaprítottam).
Egyszer készítettem töltött pulykát az USA-ban hálaadásra egy baráti családnak. Vettem egy nagy vödröt, amiben marináltam a madarakat. Igen, többesszám, mert a pulykába egy kacsát, abba egy csirkét és abba egy fürjet töltöttem. Ezek a madarak pár napig úsztak, majd 14 órán át sültek!!!
Arrafelé a töltelék külön készül, még véletlenül se a madárba töltik. Nem rossz, de azért nem ugyanaz...

pizzaszeletvágó 2017.08.22. 22:53:02

@Andrass9: Aha. Persze. Csak olvastad te ezt valahol. ;) Gárdonyinál, Ráth-Végh írásaiban vagy valami 16. századi erdélyi szakácskönyvben.

Gárdonyiról jut eszembe. Ma megnéztem magamnak, az egri vár kapujánál, az új "BrumBrum, lényegében bisztrót". Nem tévesztettem el az idézőleket, tényleg ez a neve. :)
Ha arra jártok, a vár belépő árát nyugodtan költsétek el inkább a bisztróban. Jobban megéri. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.23. 07:08:02

@pizzaszeletvágó: Lehet, hogy nem hiszed, de így volt. Még Milton, MA-ben laktunk, amikor ezt sütöttem. A fogyasztóiból már csak a három gyerek él, a szülők elmentek. Legalábbis a férfi biztosan, de az asszonyról se hallok már.

pizzaszeletvágó 2017.08.23. 08:44:30

@Andrass9: Miért ne hinném! Csak felsoroltam, hol mindenhol lehet erről olvasni... :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.23. 08:54:52

@pizzaszeletvágó:

Létni is lehetett, amikor Jamie Amerikába kolbászolt, de az is lehet, hogy más filmben láttam. Még most is csinálják ezt a töltött jószágot.

pizzaszeletvágó 2017.08.23. 09:25:45

@látjátok feleim szümtükkel: Nyilván. András meghonosította a középkori erdélyi receptet USA-ban. :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.23. 10:51:53

Én olyasmit olvastam középkori receptben, hogy akkoriban ökröket töltöttek meg minden féle kisebb jószággal, és nyárson sütögették. Andrass recipéjében nincs ökörről szó.

Egy hónapja vettünk csirkéket, és az egyik kiskakaska próbálgatja a kukorékolást.

she_wolf 2017.08.23. 11:21:56

@látjátok feleim szümtükkel:
De aranyos lehet:) És hogy megy neki? Gyerekkoromban imádtam nézni a társas életüket, jókat röhögtem rajtuk:D
A fenébe is.... olyan jó volt hátramenni hozzájuk és összeszedegetni a tojásokat. Mintha kincset találtam volna. Jé, és tényleg!:)

Ilyen mibe töltsünk miket izéségeket én is olvastam, és láttam is már (tv-ben), de én meg nem merném próbálni, nincs hozzá elég önbizalmam:D
Meg különben is, vagyunk ketten, há' minek ide más állatkákkal kitömött ökör, meg mifene? Még egy nagyobb fazok cuccal is napokig birkózunk, mire elfogy:)

she_wolf 2017.08.23. 11:35:28

@Andrass9:
Ha megcsinálok egy jó töltött csirkét, abból minimum két napig eszünk, és még az ebeknek is jut:)
Négyünk közül egyedül a párom az aki mindent képes eltüntetni (bokára gyúr szerintem), én mag dagadok -helyette:(

Tegnap meglepett, mert ügyintéztünk, és felsóhajtott, hogy ő most helyben felfordul az éhségtől. Meghívott egy általunk már ismert budaörsi étterembe, ahol egy kárpáti borzaskát kértem rizibizivel, káposztasalátával, ő meg bennem bízva ugyanezt. Finom volt, csak éppen a szokásos magyar módi: akkora adag, hogy a fele megint gazdátlan maradt volna, HA! nincs ott az emberem:) Én meg nézek mint Rozi a moziban, hogy hova a bánatba tudja eltüntetni azt a mennyiséget:)
Dikusz már látta őt teljes életnagyságban (vagyis kicsiségben:D), de szerintem ő is lehidalna ha látná, hogy ebben a csöpp emberben mi képes eltűnni:)
Most képzeld el, ha csinálnék egy ilyen töltött töltelékkel töltött valamit. Képes lenne megenni, és akkor is keringőzve férne el a lakásban ott, ahol én már csak lapjával:D

medvedr 2017.08.23. 14:48:05

Miért nem valami mártás? (Kompótgyűlölő vagyok, be kell valljam)
Birsből meg pálinkát!

Kumari 2017.08.23. 15:39:59

@pizzaszeletvágó: A várnál a Macokban kell enni. Pazar.

Kumari 2017.08.23. 15:45:54

@she_wolf: Én meg tepsibe rakom, megsütöm , szeletelve lehet burkolni.A töltelékbe csak akkor teszek állatias dolgokat, ha a vegáim nincsenek itthon, ha ők is várhatók, ők a tepsist eszik, én azt, amit a jószágba csomagoltam.De nincsenek oda érte...viszont húsvétkor akár tetszik, akár nem, VAN töltött csirke és töltelék, meg sárga túró, főtt sonka, főtt füstölt kolbász, és főtt tojás, Ez SZOKÁS., Ebből nem engedek.....

she_wolf 2017.08.23. 16:04:10

@Kumari:
Jól is teszed!:)
Én imádom a ropogósra sült és belül omlós falatkákat, és egyébként is mütyür-mániás vagyok:)
Látom már, akár tetszik, akár nem, hétvégére megvan a menü:D

@medvedr:
Mártás? Egyszer tök véletlenül csináltam (szükség nagy úr) karalábémártást. Arra gondoltam, hogy karalábé főzelék fasírttal. Szép, zöld héjú karalábé volt, és nem mutatta jelét, hogy fás lenne a szentem. Oszt majd itthon darabolás közben jól kiderült:(
Korábban említettem, hogy kaját nagyon nem szívesen dobok ki.
(A kutyák meg hülyén néztek volna, ha legelésre akartam volna bírni őket:))
Megcsináltam hát főzeléknek, némileg puhultak a rostok, de nem lett vajpuha. Aztán begorombultam, összeturmixoltam, gazdagon tettem bele petrus zöldet, süttem szelet husikat, és krokettel beburkoltuk:D
Jó volt, azóta is repertoáron van:)

medvedr 2017.08.23. 16:53:14

@she_wolf: Hát igen, ezt hullot kevéssé érett gyümölcsből jobban el tudom képzelni mint a kompótot, amit nem szeretek. (Nem pálinka pazarlás érzet, haöanem napközis élmények)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.23. 17:36:22

Úgy tűnik, csak van valami vonzó ebben a kocsmában. Hol egy kis kompót, hogy egy kis gyíkhús.:)

pizzaszeletvágó 2017.08.23. 20:41:02

@Kumari: Egy cég! :D
A Macok büfé és a BrumBrum is az Imola udvarház része. A séf ugyanaz, a tulaj ugyanaz.
Érdekes meghallgatni a séfet, mire gondoltak, hogy a Macok mellé egyetlen lépésre, kb. 70 centiméterre, megnyitották idén nyáron a BrumBrum lényegében büfét.
Röviden: olyan profilt hoznak, ami a Macokba már nem fér bele.
Video itt:
www.svet.hu/egyeb-hirek/2017/06/megnyilt-a-brumbrum-a-macok-kistestvere/

she_wolf 2017.08.23. 21:10:53

@medvedr:
Ez az amolyan szükség törvényt bont alapú módszer, mert én a szememmel is kajálok. Egy karalábé főzelék pedig jól tud kinézni, akár fasírt trónol rajta, akár valami pörkölt cucc.
Jobb lenne néha csak optikailag enni, de hát emberből vagyok, vagyis gyarló:)
A látvány, az illat éppúgy az élvezethez tartozik, mint az íz. Szóval nem meglepő módon néha átalakulnak a dolgok, és egy teljesen más szerepkörben tetszelegnek. És ez így jó:D

Most gyüttünk meg beszerzésből, holnap a bakonyi gombás szelethez nokedli lesz csalamádéval, hétvégén pedig tőtött csirke (basszus, akkora, mint egy növendék strucc!) valamivel (igen, NEM TUDOK NORMÁLIS RIZSKÖRETET KÉSZÍTENI!, és nem kérek tanácsot, mert már mindegyikkel felsültem!), és fejes salátával (csakazértis:P), utána pedig gyümisali -hogy a gügyögés se maradjon ki:D

Waka 2017.08.23. 21:23:08

Köszönök szépen!
Én valamelyest emlékszem, de csak Iván nyomán. Cirka tucatnyi könyve van a polcon.
Nálunk gyakran volt kompót, édesapám szabolcsi származású volt, arrafelé ma is dívik. Magam inkább desszertnek fogyasztom, főképpen birsből, uzsonnára simán lemegy egy 720-as üveggel. A citromot karikázva teszem bele, bármilyen savanykás is a gyümölcs, kell bele az a savasság.

Fenchurch68 2017.08.24. 08:40:28

@she_wolf: Csinálj jó sok tölteléket pluszban, akkor elég hozzá a saláta, és a töltelék a köret :)

Ez a kompót, befőtt és társai nem az én világom. Még gyerekkoromban voltunk vidéki rokonoknál, szuper sült húsok voltak ebédre, és köretnek alma- meg körtekompót. A fél karomat odaadtam volna valami savanyúságért. A gyümölcslevest se szeretem, bár egész nyáron minimum hetente főztem...
Viszont a tegnapi lecsóba két kiló édes paprika mellé belekarikáztam két kisebb bácskait, és olyan lett tőle, hogy háromszor csíp.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.24. 10:40:47

@Fenchurch68: A jó töltelék valóban klassz köret. Meg főétel. Meg desszert. Hidegen vagy melegen ... :)
Mi elég csípősen esszük a feleségemmel, ezért mindig megy bele bogyiszlói (ha van), meg Habanero csilipaszta. Az viszont csak egyszer csíp!

pizzaszeletvágó 2017.08.24. 14:25:31

@Fenchurch68: @Andrass9: Engem az "orvosom" régóta eltiltott a csípős ételektől. Teljes joggal, tegyem hozzá. Komoly gyomor problémáim vannak a csípőstől, amit egyébként imádok. Ennek ellenére időnként becsempészem az ételbe. Lecsóba mindig. Nem főzök bele erős paprikát, de amikor kész van, kivágom egy erős paprika egyik erét, és azt keverem a tányéromon lévő ételbe nyersen. Óvatosan. Így időnként meg tudom enni, működik. Ha kolbászt töltök, akkor mindig teszek bele csípős őrölt paprikát, megvan az az arány, amit már érzek, de nem bánt nagyon.
Evvan, sajnos.

medvedr 2017.08.24. 17:15:32

@she_wolf: Igen, a látvány. Szerintem a terítés is nagyon fontos, imádtam a nagymamám ünnepi terítését.
Próbáld ki a bulgurt, vagy a kusz kuszt az még egyszerűbb nem rizs, de tudja amit egy vrizs köretnek tudnia kell sőt. Bocs tudom, nem kértél tanácsot.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.24. 18:23:54

@medvedr:

Terítésről eddig nem sok szó esett, de ha van hozzá kedved, elmondhatnád milyen volt a nagymamád terítése. Nem lenne hasztalan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.24. 22:20:22

@medvedr: @látjátok feleim szümtükkel: Hát igen, ebben a témában én elég rosszul állok, ezt beismerem. Elsietem, vagy egyáltalán nem is figyelek oda a terítésre. Hagyma barátunk legalább megtanított a kés élének irányára, amire azóta is minden alkalommal odafigyelek!

she_wolf 2017.08.24. 22:27:17

@pizzaszeletvágó:
Gyerekkoromban hazavágtam egy kicsit a gyomromat a csípőssel, mert mindig versenyeztem apukámmal, hogy én is vagyok olyan fasza alföldi gyerek, mit ő:)
Aztán egyszer úgy jártam, hogy anyám oldali rokonok jöttek valami össznépi izéségre, és volt a spejzban egy lavórnyi uborkasaláta. Amit ugye mindig is szerettem (ma is!).
Ahogy a nagykönyvben meg van írva, fokhagymásan, ecetesen, teteje megszórva borssal, pirospaprikával.
Kisfarkas beólálkodott, leült a sarokba ölében a tállal, és módszeresen betermelt belőle:)
Majd leültünk enni, és kaja után nem bírtam felállni, ívbe hajlottam a gyomorfájdalomtól.
Kórház, befekvés, próbareggeli (nem volt finom) és vizsgálatok után kiderült, hogy mákom volt, hogy nem lyukadt ki a gyomrom, de egy fekélyre tuti befutó vagyok, ha nem skippelem a csípős dolgokat.
Jól megvagyok nélküle, sosem hiányzik:)

she_wolf 2017.08.24. 22:40:38

@medvedr:
Anyósomék ét- és evőeszköz készlete bedobozolva várja, hogy mikor lesz nálunk vége a kupinak:)
Teljesen egyszerű, sima fehér tányérok, tálak, széleken bordó/arany mintával. Sima, elegáns.Jól feldobható különböző kiegészítőkkel a különböző alkalmakra.
Lehet hogy tényleg old school vagyok, de nekem a színes tányérok valahogy nem igazán jönnek be:)

Bulgur, kuszkusz... bár ismrem őket, soha nem készítettem, talán öreg hiba:)
Ha egyszer olyanom lesz, majd rápróbálkozom. A férjem tud rizsköretet készíteni, én meg kozmálok odafele, miközben nézem:( Soha nem sikerült még leutánozom. És szabadtéri sütés/főzésben is ő a jobb, de egy palacsintát nem tud megsütni, és beltérben sem veszi ki a fakanalat a kezemből:)
Mondjuk nem is adnám:P
Kivéve persze a rizs esetében:)

Kumari 2017.08.25. 09:12:57

@she_wolf: Nálunk is a fehér, aranyszegélyes mai napig az ünnepi anyukáméknál, anyósomék fehér, aranymintása meg nálunk van,férjem öröksége. De mi igen sokan vagyunk az ünnepekre, így nekem 12 személyre hófehér készletem van.
Szeretek szépen teríteni, ha ketten vagyunk, akkor is.
Gyerekkoromban nagymamám -ő még volt cseléd az intézőéknél-dupla tányérral terített a tanyán is, akkor is, ha "vászontányér" volt(ez annak a vastag, olcsó, szerintem agyag alapú fehér tányérnak a neve, aminek a szélén domborminták voltak, de nem volt színes.Manapság szerintem már nyoma sincs.) Nálunk is evidencia volt, nem úgy, mint a szomszédoknál, ahol egy tányérből ettek mindent, mondván, egy helyre megy. Hát, elég izé volt a paradicsomleveses tányérból enni a mákostésztát...
Viszont sokáig alumínium evőeszközeink voltak, az alpaka, vagy mi falun az ötvenes-hatvanas években eléggé ismeretlen volt. Aztán jöttek a fényezett alumínium kanalak, és végül a rozsdamentesek.Mikor ismertem jobbakat, utáltam azt a régi vastag alumíniumot, pedig a menzán még előfordultak.
Nekünk már volt szép vékony porcelán készlet, pecsenyés tálak. levesestálak, meg is maradt jónéhány,az anyósomé volt nálam ezek már dísztárgyak. Manapság csak a méregdrága étkészlethez jár fedeles levesestál.Nekem van szines is, gránit is, kerek, szögletes, attól függ, mit veszek elő, hogy mit főzök.De ha csak ketten vagyunk, van egy szolíd fehér és a szélén mintás készlet(hiányos, de kettőnknek megvan tokkal-vonóval), azt használom.
Szalvétabuz...szóval szeretek szép szalvétákat használni, abból nagyfogyasztó vagyok.Érdekes módon karácsonyi tematikájú van hegyre-halomra, a nyulasok még csakcsak elkopnak nyáron:DDD

Bulgur, kuszkusz vörös lencse, köles, hajdina..ezekből több fogy nálunk, mint rizsből.

medvedr 2017.08.25. 09:29:13

@látjátok feleim szümtükkel: Megpróbálok egy fotót küldeni, de nem most lesz, inkább karácsony fele. Apró mintás Zsolnay tányérkészlet, azt hiszem 1934- ben vették. Vizes, fehérboros és vörösboros pohár, plussz metszett kristály kispohár a desszert borhoz. A tokajihoz csak kristály (Mama dolgozott a tiszti kaszinóban mint konyhai kisegítő , ott tanulta ezeket.) Valamint- ahogy ő mondta- a nagyezüst, amiből persze nem sok az ezüst. (Ez nem egy régi ezüst evőkészlet, hanem a 70 -es évekbeli Szovjetunióból!!!! származó ezüstözött evőkészlet.) Asztalra virágdísz, gyertyák szép szalvéta-azt hiszem ennyi. Nagyon szerettem. Tudom sok embernek giccses, túldíszített lenne, de nekem annyi szép emlékem fűződik hozzá hogy szeretem.

Kumari 2017.08.25. 09:39:18

@medvedr: :) Ebből is látszik, ki honnan indult, miből merít....boztos, hogy szép. és alkalmi-
Zsolnay nálunk nem volt, és nekem sem lesz, én túl nagy befektetésnek tartom, a gyerekeim meg sokkal praktikusabbak, ők jobban szeretik a letisztult stílust, Ikeás vonalon tolják.

Fenchurch68 2017.08.25. 11:38:46

@medvedr: Családilag szintén Zsolnay, de még az előző előtti századból. Nem praktikus. Ha az étel jól néz ki, inkább sima ikeás fehér tányér.
Ünnepeken előkerült az ezüst eszcájg a szép sötétkék plüss tokból, hogy mennyire utáltam gyerekként pucolni!

@Kumari: Azok a "vászontányérok" nagyon szépek, van rajtuk egy kis díszítés, de mégis jól mutat bennük az étel, bár lenne egy készletem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.25. 12:37:24

@medvedr:

Ez nagyon szép lehetett.
Sajnos az én szüleimnek nem volt étkészletük, az első evőeszköz triót is én vettem nekik amikor már dolgoztam. De nálunk is volt szokás, ami így visszanézve nagyon szép és jó volt, mindig együtt evett a család. Kivéve a tavasz-nyár-ősz időszakát, mert akkor mentek dolgozni a földekre, és korán indultak. Amikor mindenki otthon volt, együtt reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk. Nekem a nyári vasárnapi ebédek hiányoznak, főleg az ebéd utáni udvari szieszta a nagy akácok árnyékában, és közben ettük a kukoricát, ami nem a mai csemege, hanem közönséges takarmány kukorica volt, de jobb ízű, mint a mai csemegék.

Az együtt evést meg is honosítottuk saját családunkban, sajnos ma már nem napi gyakorlat mert egy rész mesze költözött, egy rész napi háromszor eszik, egy rész meg akkor, amikor megéhezik ( muszáj ).

medvedr 2017.08.25. 14:14:27

@látjátok feleim szümtükkel: A balkánon, mivel járok kis falvakon keresztül látok ilyet, hogy az udvari nagy fa- általában hárs- alá terítenek egy 6-7 fős terítéket hétköznap délben. Sajnos az ilyesmi nálunk megszűnt. (Bár nem cserélnék velük semmi pénzért.)

Kumari 2017.08.25. 19:32:46

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is így volt. ebéd együtt, és hétvégén a reggeli..franc tudja, nem aludtunk 11-ig, a téli reggeleket szerettem, a konyhából jött be a sült szalonna, meg a pirított hagymás vér-máj illata( nem pocsékolt senki, a hétvégi tyúk vére-mája volt szombat reggel az egyik fő csemege), a finom rántotta..azt apukám tudta a világon a legjobban megcsinálni.Zsírban sütöte, amin elöre megpirított ropogósra kenyérkockákat, meg a füstölt szalonna(ja.ebből volt a zsír), hagyma, a tojást akkor ütötte rá, mikor már az asztalnál ültünk, és remegősre sütötte.Nem tudok ugyanolyat.Meg a tea..citrompótlóval, mivel mással:D
Nálunk előbb a közös reggeli múlt el( a gyerekek sokáig alszanak most is), aztán a vacsora, mert mindenki máskor esett haza, a hétvégi ebédeken harcolok a mai napig.Ha mindenki itthon van, akkor még csak-csak, de mi ketten sem tudjuk összehangolni, amitől néha totál kiborulok.
Nálunk van kinn fedett terasz, hatalmas asztal, de nem eszünk kinn...jönnek a legyek meg a szúnyogok. A grillezést is ezért nem szorgalmazom.

she_wolf 2017.08.27. 01:41:33

@Kumari:
Voltak korszakaim és készleteim, csak "balesetesek" lettek:) Úgyhogy a szivárvány szinte minden színéből találsz nálam tányért, bögrét, mint ahogy különböző mintájú rozsdamentes és a dörzsitől jócskán fényét vesztett evőeszközöket is.
Talán azért is nem törtem magam soha ilyesmiért, mert gyerekkoromban szinte féltem a készlettől, mert folyton csak azt hallottam, hogy jujvigyázz, el ne törd, meg a nagyi, meg a mittomén...
Tök mindegy miből ettem, ne folyjon ki előle a cucc, oszt jóidő:D
Hanem aztán anyósoméknál megcsapott az elegancia szele: férjem szülinapi vacsorájára voltam meghívva akkor még leendő anyósomékhoz. És én nem tudtam, mi az a sejtelmesség, sustorgás, ebédlőbe tilos bemenni(!) helyzet, míg ki nem nyílt az ajtó, és asztalhoz nem ültünk.
Azóta mindig valami különös érzés, ha az a szett előkerül:)

Reggeli? Tudom hogy helytelen, de nem tudok, és nem is bírnék reggelizni. Gondolom, ha évtizedek óta az lenne, hogy korán kelek, hosszú meló és este ágyba ájulás, akkor átrendeződnék, de kölyökként sem igazán tudtam reggelizni, max. némi folyadék ment le. Felnőttként meg állandóan hektikus beosztásban éltem/élek, kora délutántól éjszakába nyúlóan vagyok tevékeny (csaxólok, most is már éjjel fél kettő körül jár).
Viszont anyósoméknak Szentendrén volt egy nyaralója. Nem tudom miért, de ott mindig korán és farkaséhesen tudtam felébredni:)
Lehet, hogy csak környezetváltozásra lenne szükségem ahhoz, hogy "normális"legyek?:)

Fenchurch68 2017.08.27. 09:09:51

@she_wolf: Akkor most elárulom neked, hogy (pont mint én) már gyerekkorodtól a most rendkívül divatos Intermittent Fasting metódust alkalmaztad.

Úgyhogy nem kell aggódni, ösztönösen vagyunk trendik! :)

Nekem a napi két - egy kisebb, egy meg jóóóó nagy - evés a tökéletes, kettő illetve hat körül, de semmi bajom a napi ötször kis adagokat evőkkel, csak kötelezővé ne tegyék.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.27. 10:24:44

@Fenchurch68:

Ne izgulj, megy az kötelezés nélkül is. Nem ismered a muszájt?:D

Fenchurch68 2017.08.27. 11:12:32

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, azt nem ismerem :)

Enni csak úgy, mint pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, vagy ahogy kedvünk tartja, úgy érdemes :)

she_wolf 2017.08.27. 13:16:56

@Fenchurch68:
Hát pedig nem!:D Meg még az is lehet, hogy igen:)
Nem szívesen vallom be, de némileg öntörvényű vagyok. Ippeg csak annyira, hogy az ne legyen kóros, és másokat ne zavarjon;)
Igen, valahogy úgy, mint te.
Ösztönös "trendiség"? Már a szótól viszketek, nem taglalnám:)
A katonás rendet nem nekem találták ki. Semmiben.
Pedig jó lenne, ha rá tudnám legalább észérvekkel venni magam arra, hogy kajálni nem akkor kell amikor már úgy érzed, hogy effektíve önmagadat emészted már meg.
Ha rád tör, hogy most azonnal ide nekem egy fél marhát egy kád rizzsel, akkor már gáz van:)
És amikor a hites elkezd puhatolózni, hogy mikor lesz kaja, néha az merül fel bennem, hogy inkább ruháznám, mint etetném, kisebb macera:)
De természetesen megadom magam.

Fenchurch68 2017.08.27. 14:55:51

@she_wolf: ez érdekes, mert én pont akkor kezdtem egyensúlyban lenni magammal, mikor rájöttem, hogy csak akkor kell enni, mikor már nagyon éhes vagyok.
Nem mikor éppen dél van, és a kollégák rendelnek.

Pont ez a lényeg, hogy harminc év múlva derül ki, hogy nem vagyok teljesen idióta, sőt, mások se reggeliznek :)

she_wolf 2017.08.27. 17:16:09

@Fenchurch68:
A rohamevésnek megvan a maga átka, gondolom, ezért preferálják szakemberek és laikusok egyaránt az inkább a "gyakrabban keveset, mint egyszerre nagyon sokat" metódust.
Az indoklást elfogadom, mert logikusnak tartom élettani szempontból. Csak éppen nem tartom be, mert csak, meg azért....hosszú:D
A folyadékkal más a helyzet, és a férjem szüleivel sehogy nem sikerült megértetnem, hogy nem akkor kell inni, amikor már vattát köpünk:(

pizzaszeletvágó 2017.08.27. 19:52:41

@Kumari: szépen írtad... itt látom lelki szemeim előtt azt a rántottát, hagymás vért.

pizzaszeletvágó 2017.08.27. 20:31:49

Nyilván ebből a filmből nem tudjuk meg az igazságot, de nemsoká kezdődik: ma Duna World, 21:35 A Tóásó dosszié, "dokumentumfilm".