Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Klasszikus fejtettbab-leves

2017.08.19. 07:00 Andrass9

Szerintem így irandó, mert a "fejtett bableves" egy csacskaság: ki fejti ki a bablevest? A "fejtettbableves" jó lenne, de 3 szóból álló összetétel. Megvilágosított egy olvasónk, lett fejtettbab-leves belőle :). Node nem nyelvtanórán vagyunk. Feleségem vett 1,5 kiló fejteni való babot, ami kifejtve 85 dkg volt!

34.jpg

Ilyen jó arányt ritkán érünk el :) Talán majd a sajátunkkal, de azt meg el fogom felejteni leszedni, oszt lesz belőle szárazbab ... Feleségem nem nagyon hagy mostanság főzni, de akkor hogyan posztoljak? Magamhoz ragadtam hát ezen fogás elkészítését.

Csak a felét készítettem el levesnek. Minden hozzávalót összekészítettem:

  • 40 dkg kifejtett bab
  • 1 vereshagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • három nyurga gyökér
  • kis csokor petrezselyem
  • 1 zellerlevél
  • 1 szál szálzeller
  • kis darab zellergumó
  • 1 kis paradicsom
  • 1/4 zöldpaprika
  • 1,5 liternyi borjú alaplé
  • 7 decinyi csülöklé
  • 2 ek libazsír
  • churut ízesítésnek
  • bors, só, babérlevél

A borjúalaplé a bal alsó sarokban bujkál még keményre fagyva.

10.jpg

Kikapirgáltam 2 evőkanálnyi zsírt a lesütött libacomb tetejéről a fazékba. Kettévágtam a csülöklét (mivel elég sós, könnyű elvágni), és az egyik darabot visszaküldtem a csodahüttőbe. Azt a pirinkó zöldpaprikát felkockáztam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymát Waka ötlete szerint laskára vágtam. A zellerszeletet csak hámoztam és negyedeltem, viszont a szárzellert vékony csíkokra vágtam. Sárgarépát karikáztam, paradicsomot negyedeltem. Hamár benne voltam a vagdosásban, a petrezselymet is felkaszaboltam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A zsírra szórtam a hagymát, zellert, tisztított gyökeret, megsóztam és feltettem párolni. Mikor összeesett már a hagyma, utánaküldtem a többi zöldséget, a fokhagymát meg a zellerlevelet. Ezt is megforgattam a zsíron kicsit. Erre már mehetett a kifejtett bab.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Felöntöttem kb 2 liter vízzel, amibe az alapleveket is beletettem - majd elolvadnak ott. A teatojásba (elég lett volna egy kisebb is) ment a bors és a babér. Felforraltam, majd levettem alatta a lángot kicsire.

23.jpg 24.jpg

Tejfeles habarást készítettem, mert feleségem ragaszkodott hozzá.

  • 1 ek liszt
  • 5 ek tejfel (fele házi, fele gyári)
  • 1 ek almaecet
  • 1 tk balzsamecet

25.jpg

Az alapanyagokat egy tálba tettem, ahol csomómentesre kevertem. Öbtöttem hozzá pár merőkanál forró levest, hogy temperáljam a tejfelt. Jól eldolgoztam, majd ment a levesbe ...

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Az almaecetet keveselltem, öntöttem hát egy teáskanálnyi balzsamecetet is hozzá. Kiforraltam a lisztet, végül belekevertem a petrezselymet is.

30.jpg 31.jpg

Magamnak odakészítettem mellé a churutot .

32.jpg

Rendesen reszeltem rá, bár eredetileg ezt a tányér aljára kell reszelni, megpúpozni tejfellel és úgy merni bele a forró levest.

33.jpg

A hagyma laskára vágása nem volt egy jó ötlet, mindenféle szálak úszkáltak a levesbe. Legközelebb keresztbe vágom, akkor jobban szétfő!

A csipetkét persze elfelejtettem belefőzni, pedig ott volt az orrom előtt ...

43 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma balzsamecet zeller bab bors szárzeller sárgarépa babér alaplé liszt libazsír gyökér petrezselyem zöldpaprika tejfel almaecet fejtett bab zellerlevél fejtettbab leves füstölt lé fejtettbab-leves

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1912742824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kumari 2017.08.19. 07:39:10

Jó ez..de most az érdekel, honnan van churutod?? (hacsak nem Gyergyózsentmiklósról, de oda hamarost nem megyek)

she_wolf 2017.08.19. 08:42:46

....és utána egy adag túrós palacsinta!:D
(Rohadtélet, hogy hajnalban bablékről kell nekem olvasni, no de magamnak kerestem:D Merthogy szeressük ám, csak a bablé összes permutációja téli eleség nálunk -leszámítva a zöldbabot. Úristen, az is milyen rég volt már asztalon:()

Churut: és tessék mondani, annak hány lába van?:) Soha az életben nem is hallottam még róla, de rákattantam a linkekre, és kutyafuttában átolvastam őket. Majd pedig bölcsen megállapítottam, hogy haladó boszorkányok közé keveredtem.
Hej de szép is az, amikor ősz fejjel kezd el ősi titkokat megtanulni az ember:D

A laskára vágott hagyma miatt ne aggódj, jó kis rusztikus külleme lesz tőle a kajának:)
A tétta meg hizlal, ne sajnáld hogy elmulasztottad!
(Bár a bablevesek legtöbbje túrót sem ér nélküle:D)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.19. 09:39:36

@she_wolf:

A bab valóban téli élelem, de a fejtett bab kifejezetten nyári-nyárvégi. Andrass levese meg plusz azért is, mert savanyított. Ezzel teszi frissé, és igazítja a nagy meleghez.
Felénk a bablevest még ha szárazbabból fözték is, nyáron ecettel savanyítva ették. Tejföl is jó hozzá, de anno ahhoz nem mindig jutottunk.

Ismered a mondást, hogy a jó pap is hóttig tanul. Ebben a kocsmában meg sok tanulni való akad.

Mellesleg ma közelről megnéztem hogy mijafene az a nagy dübörgés ami évek óta hallatszik. Oszt eltátottam a szám. Városunk egyetlen piacán szombaton délelőtt 9 órakor több volt az eladó, mint a vevő. Tegnap meg a nagy multinál lézengtek 6 óra tájban a vevők. HOVÁ TÜNTEK A VÁSÁRLÓK? Ja, és a vásárló erő? Elmentek sportolni? Csak úgy ne járjanak, mint a magyar foci.

Fenchurch68 2017.08.19. 10:05:57

(Ha valakit esetleg érdekel a nyelvtani rész is, ez egy ún. mozgószabály: "Ha egy különírt szókapcsolathoz olyan szó járul, ami a kettőhöz együtt tartozik, akkor a köztük lévő szóköz eltűnik, és az új tag (a szavak hosszától függetlenül) kötőjellel fog a kettőhöz járulni. Például:
meleg víz + csap → melegvíz-csap (’olyan csap, amiből meleg víz folyik’)
számtan + házi feladat → számtan-házifeladat
Képlete:
A B + C → AB-C vagy
A + B C → A-BC
Ez a szabály az értelemtükrözés elvének egyik példája, mivel ha a szókapcsolat különírását megőriznénk, és a második tagjához illesztenénk az új tagot, a szókapcsolat mást jelentene: a meleg vízcsap nem azt a csapot jelöli, amiből meleg víz folyik, hanem a felforrósodott vízcsapot."

Tehát ezek alapján fejtettbab-leves. Én még a régi szabályzat szerint hejesírok, nekem az is okés, ha az egész egyben van, mivel kevesebb, mint 8 szótag :)

Momentán egy jó kis lilahagymás, ecetes babsalátát ennék, a meleg leves most kicsit kevésbé vonz, de hátha holnap tényleg jön a lehűlés. Reggeli piacoláskor nézegettem fejteni való babot, két helyen volt az egész marha nagy piacon, és mindkettő olyan randa, fekete, helyenként penészes, aszott vacak, hogy lemondtam róla. (Tudom, nyilván az időjárás tehet róla, lehet, hogy kínomban mirelitet fogok venni, ha megkívánom...)

she_wolf 2017.08.19. 10:18:57

@Fenchurch68:
No meg azajojisten se tuggya mán, hogy miket variálnak össze-vissza a helyes sírással:(
Néha csak nézek ki a fejemből, hogy az egykor kitűnőre megtanult nyelvtanom hogy "hibásodik" az idők során:(

(Nagy kedvencsem pl. az "ésszerű", ami mára már észszerű. És igazából érthető is az indoklás. Ennek ellenére következetesen az első verziót látom mindenhol, még pöcsétes/aláírásos/hivatalos papíron is.)
Úgyhogy innentől én már semmin nem lepődöm meg, pláne hogy miután kitöltöttem egy mostani szabályok szerinti helyesírási tesztet, valami 80bárhány %-osra sikerült:( Neki is keskenyedtem böcsülettel.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.08.19. 10:22:30

@she_wolf: Édesanyám csinált régen hideg fejtettbab-levest, teljesen más recept, az jó volt a nyári melegben.

she_wolf 2017.08.19. 10:31:00

@látjátok feleim szümtükkel:
Szombat? Piac? Valamikor korán reggel mentek az asszonyok a piacra, hogy délben friss hozzávalókból készült étel gőzölögjön az asztalon.
Mesmeg pénteken déltől indul nálunk a piac úgy, hogy a kofák fele még kint sincs.

Hová tűntek a vásárlók? Jó kérdés, inkább nem folynék részletekbe, mer' eegurul a gyóccerem:)
Az biztos, hogy madaras meg nem madaras tetkó, lidli aldi, fődi, miazmás, és én sem vagyok különb, mert ilyen helyekre császkálok -többnyire. De ha olyan helyen laknék ahol a közelben mindennapi piac van, akkor azt részesíteném előnyben. Mint ahogy a nagybótokat is célirányosan veszem a nyakamba. Ezt csak innen, ettől a gyártótól, azt meg amonnan, oszt jóidő:)
Agglomerációban lakom, nem fogok a Lehelre/Bosnyákra/ex-Dimitrovra bebumlizni egy fej káposztáért, meg egy kila hagymáért:(

she_wolf 2017.08.19. 10:37:16

@Étteremkritikus:
Volt a családunkban olyan is, aki ecetesen-cukrosan készítette a tarkabab levest, nem szerettem, és ma sem:)
A habart paszulyt viszont nagyon szeretem hidegen, melegen, levesnek, főzeléknek. Ez utóbbi akár feltét nélkül is jöhet, de egy kis tarjából készült pörkölttel maga az egyszerű finomság!:)

Nyári meleg. Na ja. Életem szebbik felének olyankor a gyümölcslevesek jól behűtve a megváltás:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.19. 11:51:44

@she_wolf:

Én mindig kiadkadok amikor átmegyek a Kiszombor nevű településen. Mert ez úgy alakult, hogy volt egy nagy Zombor, és volt a kis Zombor. Utóbbi maradt magyar település, és régen úgy is írták, hogy Kis-Zombor. Most egybe írják, de így meg nem lehet kis Zombornak olvasni.

Fenchurch68 2017.08.19. 12:26:26

@she_wolf: Biztos feltűnt volna, ha így lenne, de lehet, hogy mi ugyanazon ember asszonyai vagyunk...

Most mindenesetre kedvesem elvisz a Sziget csárdába halászlét enni, aztán sopcsizni a polgári outletbe (esküszöm, hogy nem az én ötletem, ő szeretne nyaralás előtt túraszandált), hazafelé meg egy kis csobbanás Mályiban.

A polgári az nem ilyen Mészáros érdekeltség, hanem Polgár (falu? város? izé?) szóval ott van. Évente egyszer szívesen megyek, van Triumph outlet is, tavalyi félárú mellytartókkal ócsón.

she_wolf 2017.08.19. 16:03:48

@Fenchurch68:
No ha ez így van, akkor van egy bűbáj, érted bármire képes, ám néha rettenetesen idegesítő embered:D
Mert nincs az a modellalkatú (bár ha a mai fiú modelleket nézem, néha csuklok a röhögéstől:D) fószer (azok egyáltalán?), akiért lecserélném:D
Ha kéred, kölcsönadom, úgyis használja az egész utca:)))
Bár ha belegondolok, hogy halászlé, meg szandi... még az is lehet, hogy tényleg ő az, pláne, hogy most nincs is itthon:D Majd megkérdezem tőle, hogy ízlett-e a kaja!:D

Kebelemelentyű témában: vannak heppjeim, és én elhiszem, hogy a hamvas ifjúságnak jó az árvalányhajból szőtt cucc, hisz nem nagyon van miért megkövetelni a tartást, csak ippeghogy. Észrevehetetlen támasztéknak kell az csak.
De itten vagyok én, hamvas koromon túl, és ugyan lábtengózni még nem lehetne velük, de azért a két szál cérnával háromszögre hajtogatott szalvetta már picit kevés:)
És igen, dobálom ki őket egymás után, egyedül egy feka Triumph maradt állva a harcban. Szaporítanom kéne, csak valahogy mindig elsikkad, ilyesmi vásárlására pedig csak nehezen veszem rá magam. Macerás, no!:)

she_wolf 2017.08.19. 16:10:57

@látjátok feleim szümtükkel:
Ki szombor, ki nem szombor. Így van ez minálunk.
Egyébként ha ilyesmibe botlom, akkor szoktam elmerengeni a szavak jelentésén, azt továbbgondolva pedig a különböző régiók nyelvjárásán, vagy éppen némely szubkultúra szóhasználatán.

Kumari 2017.08.19. 19:34:57

@Fenchurch68: Nyelvtannáci:DDD De abszolút igazad van, éljen a "hejesírás":)

Nekem van egy nagggyon pöpec török receptem, babsaláta, de főzni kell. mondjuk, enni meg hidegen...tripla adagot szoktam hegeszteni, mert mindenki eszi ÉS visz belőle.

Habart paszuly rulez!!!

Piacra pénteken...egy rendes háziasszony szombaton reggel már a konyhában sertepertél, nem vásárolgat.....:DDD

Cicicfix vásárlás 75-ös méret felett egy horror..tudnék mesélni...

Fenchurch68 2017.08.19. 19:47:52

@she_wolf: A halászlé jó volt, kebelfékhez nem volt szerencsém. Elég izé keresztbe-méretem van, mert a vállam, hátam széles, viszont a kosárméret nem Lollobrigidás, plusz még nem viselem el ezeket a most divatos kibetonozott cuccokat, szóval nem egyszerű. Maradok azt hiszem a nyóccá' forintos kínai bebújósnál, legfeljebb évente kidobom, ha szétment...
És tényleg bűbáj, és bármire képes értem, de van az a régi sztori, mikor valami egyházi találkozón régi házasokat kérdeztek, hogy sosem gondoltak harminc év alatt a válásra? "Elválni, arra nem. Megfojtani, arra gyakran..."

@Kumari: Akkor elképzelheted, 80A, kizárólag merevítős, viszont nem lehet benne párnázat (ugyanis akkor nem lennének rám jók a ruháim, valamint szeretem, ha társalgás közben a szemembe néznek.)
Mindenféle babsalátát nagyon szeretek, van paradicsomos receptem, meg sima ecetes-hagymás, zöldbab, fejtett, száraz, imádom.

A halászlében megint annyi hal volt, hogy még nem döntöttem el, ma éjjel nem inkább a kádban alszom-e, hátha közben kopoltyúim nőnek. Ketten ettünk egy adag halászlét, aztán édesem 19-re lapot húzott, és rendelt egy harcsapaprikást, végül azt is ketten ettük. Ez egy nem óccsó hely, de ilyen egyet fizet kettőt kap alapon megéri :)

Na, jól kihagytuk a fiúkat a divatügyi társalgásból. De ezért szép itt a kocsmában, ők söröznek a pultnál, mi meg kibeszéljük a méreteket egy-egy fröccs mellett a teraszon :D

Waka 2017.08.19. 21:47:56

Köszönök szépen!
Engem nem igazán zavar, ha el kell harapni egy-két szál hagymát. A churuttal igen jó lehetett. Ha a saját babot elfelejted leszedni, abból a felejtettbab-leves lesz. Jól írtam?

eyr750 2017.08.20. 08:19:29

Ragaszkodom - már amennyire lehet - az idény zöldségekből való főzéshez. Soha, de soha nem csinálok nyáron fagyasztott zöldbab, stb. ételt :) A fejtettbab-leves a nyár egyik kedvence. Szezonban 2-3-szor esszük. Ilyenkor vékonyan rántom és kevesebb pirospaprikát teszek bele, mint télen. Finom házikolbász, sonka, kedv szerint esetleg virsli (bár a virsli eléggé aggályos cucc :), de attól még néha megkívánjuk) kerül bele.
Újabban árpagyöngyöt is szórok bele a főzés kezdetén és akkor szórom bele a pirospaprikát is. Ez a reform változatom :) Olyan selymes lesz a főzés végére az árpagyöngytől, mintha rántottam volna. Egyedül a fokhagymát futtatom meg egy kis zsíron, és a legvégén adom hozzá. Egy picit összefőzöm, jó csendesen, utána kerül bele nálam a nagy halom petrezselyem.
Apukám kedvence volt tejes, kapros, ecetes nyári fejtettbab-leves. Tót faluban nevelkedett, onnan az elkészítési mód. Én már nemigen emlékszem rá, megmaradt az apa emlékek szép sorában ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.20. 18:16:13

Szép napot, látom jól sikerült a ciánozás.:D

De ezt most el kell mondani, mert holmap már nem lesz friss.

Konyhai mellékterméként keletkezett egy tálka sárghúsú öszibarack héj, amit sajnáltam kidobni, Mert ugyé a tudósok szerint a gyümölcsök héjában van a sok hasznos vitamin. Azt nem mondják, hogy a héján belül mi van, de most nem is érdekes, mert elhatároztam, hogy ezt a sok szép és hasznos anyagot nem hagyom veszni. Csatnit főzők belől. A magam módján a magam ízlésére.

A chutney (ejtsd: csatni) indiai szósz, magyarul a szó jelentése nyalni. No ez valóban íg is van, mint ahogy majd látni fogja, aki ezt elolvassa.

Az őszibarack héjához tettem apróra vágott almát, szilvát, ringlót, körtét, őszibarackot, és elkezdtem főzni. Már második napja főzögetek rajta mindig egy adagot, de az alma az istennek nem akart szétfőni, darabos és kemény maradt. No de majd később ellapul, gondoltam, és tettem a masszába ( amiben a többi hozzávaló nagyon szépen szétfőtt ) fűszereket is. Pirítottam köménymagot és vegyes szines borsot, ezt mozsárban finom puhára törtem, mars a masszába, majd friss tárkonyt, zsályát, majorannát és südlinget ( azonos a sidlinggel, csak a gyerek így hítta kiskorában és rajta ragadt )mozsárban pépesre törtem és az is a masszát gazdagította. Ment még bele egy darabka cokrozott gyömbér finomra vágva. Végül mindezt turixoltam, mert az alma nem akart szétfőni.
ÉS. A lényeg.
Már legalább másfél hete egy üvegben szedret erjesztettem, ami mostanra megforrt, meg is ecetesedett, mivel nem zártam be a forrás végén. Ezt vízzel felhígítottam, átszürve karamelizált cukorra öntöttem, majd beforraltam, és ő adta a végső ízt a csatninak.

Mit ne mondjak, nyalakodtam főzés közben. Nagyon csucsu lett. Most még érik, de majd holnap reggel újra forralva üvegekbe töltöm, és kidunsztolom. Tartósító nélkül.

Nagyon elbírna egy kis csililt, de azt most technikai okok miatt kihagytam, viszont aki szereti, annak még egy kis vöröshagyma, fokhagyma is mehetne bele. Gondolkodom rajta, hogy egy adagot felfőzők némi kurkumával, mert egy kanálkát kipróbáltam és különösen jó íze van. Persze még mehetett volna bele fahéj, csillag ánizs, szegfűszeg is, de azokat nem találtam, így csek ilyen lett a saját csatnim.

Waka 2017.08.20. 18:28:01

@látjátok feleim szümtükkel: Két hónapja figyel a hűtőben valami csatni, lassan meg kéne bontani.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.20. 20:11:46

Kifelejtettem, hogy paradicsomlevet is tettem a csatniba. Sok sárga koktél termett, egészen édes a sok melegtől illik bele.

Blogkocsma Vendég 2017.08.20. 20:15:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon jó! Azért nem baj, hogy a "mehetett volna bel még" lista kimaradt!

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.20. 20:37:28

@Blogkocsma Vendég:

Nekem nem, de mindenkinek más az ízlése.

Így utólag a legfontosabbnak a pattogtatott köménymagot tartom. Amikor az belekerült a keverékbe, akkor kezdett éledezni. Látod megnt kimaraadt lista jön, mert elfelejtettem felsorol ni, hogy sót is tettem a csatniba. Persze ezért is kell nyalakodni, mert az ember mindig érzi, kell-e még valami vagy már teljes a tökély.

pizzaszeletvágó 2017.08.20. 22:11:12

A 'melltartó' az nem egy foglalkozás?

@eyr750: érdekes, arányaiban mennyi az árpagyöngy?

@látjátok feleim szümtükkel: jaj, te! Amit linkeltél az alapjaiban egy táplálék-kiegészítő reklám. Oké, tudunk sorokból, sorok között, valamint fordítva is olvasni, de sajnálom, a cikk fizetett hirdetés. Hajrá Balázs! Kiváló sportember. Oszt ennyi. Ha tényleg eszi ezt a szart (sok sportoló eszi) lelke rajta, remélem időben lejön a szerről, mielőtt a veséjébe kerül. Azt is értem, hogy enélkül nem megy.
De remélem, csak fizetnek ezért neki és nem eszi...

pizzaszeletvágó 2017.08.20. 22:33:09

@Fenchurch68: ez így nagyon szép(en hangzik)!
A logika, a nyelvtani szabály logikája, ahogy levezeted, tökéletes.
Egyetlen felesleges dolog van benne, ami engem nagyon zavar a mai magyar nyelvtanban!
A KÖTŐJEL. (elnézést, a kiabálásért)
Csak próbaképpen, hagyjuk ki a kötőjelet.
A logika sértetlen marad!
Az értelem sem sérül!
Csupán az a genny (bocs) germanizmusra utaló egybeírási hajlam tűnik el, ami szó szörnyetegeket teremt!
Kéretik átgondolni. :)
Fejtettbab leves ugyanazt jelenti, amit a fejtettbab-leves.
Melegvíz csap ugyanazt jelenti, amit a melegvíz-csap.
Azt kellene agyoncsapni, aki ezt a kötőjeles germanista egybeírást egyáltalán kitalálta.

she_wolf 2017.08.21. 01:11:04

@pizzaszeletvágó:
A body builder csajok is kifejezetten csak táplálékkiegészítő turmixot isznak, attól olyan szép nőies az arcuk:)
És rettenetesen nagy a teherbírásuk. Valószínűleg ezért jut eszembe róluk mindig a ló.
bouvet.cafeblog.hu/files/2015/03/female_bodybuilders_18.jpg

A nyelvtannal kapcsolatban: jól beszélsz, nem dadogsz!:D
És ezt nem azért mondom, mert én a kötőjeles szerkezetekkel hadilábon állok.
Nem tudom, ha Kazinczy ma élne, mit szólna? Először is: a jövevényszavaktól már zsongana a feje, a mostani szlengtől a falra mászna, és akkor még nem beszéltünk a nagyon kúl nyelvkeverésről (nem arról!):D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.21. 08:26:49

@eyr750:

Ja, és van aki ingyen is vállalja.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.21. 08:27:50

@pizzaszeletvágó:

Én muszájból ettem táplálékkiegészítőt, amit orvos írt fel. Remélem nem megy taccsra a vesém.

Fenchurch68 2017.08.21. 09:39:44

@she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs bajom a kötőjellel, sokszor tényleg értelmesít, plusz kicsit ellentart ennek a mai suttyótrendnek, mikor min dent kü lön ír nak.

pizzaszeletvágó 2017.08.21. 10:39:50

@Fenchurch68: dehogy lövök én! :)

@she_wolf: fene tudja, nekem jól jönne egy ilyen csaj a képen otthonra. Elzavarnám a piacra, krumpliért, hagymáért, 50 kiló befőzni való paradicsomért, meggyért, sárgabarackért, nem engem zavarnának ezekért a piacról cipelni. :) Ha nagyon unatkozik, rotálhatna is, behordhatná a tüzifát. Az ásást is ráhagynám.

pizzaszeletvágó 2017.08.21. 10:46:53

@látjátok feleim szümtükkel: ha kell, akkor kell. Kis mértékben gyógyszer... Rövid idő alatt nem csinál bajt.
(kivéve, ha darált kínai műanyag is van a tápban, ahogy volt már rá példa, az hamar öl)

she_wolf 2017.08.21. 12:14:15

@pizzaszeletvágó:
Éljen az E. Manci(páció)!:D
De tényleg....amikor arról van szó, hogy a hagyományos férfi-nő szerepek és viselkedési formák miért olyanok amilyenek, akkor tudósék szeretik megmagyarázni, hogy a férfi azért védelmező, mert a nő sima és többnyire kerekded arca a védtelen gyermeket idézi fel bennük (természetesen tudat alatt és az egészséges pszichéjűekben), akit gyámolítani, segíteni, óvni, védelmezni kell.

És akkor jönnek a vérfeministák az ő mindenféle és gyakran nem alaptalan ellenérveikkel, oszt jól összekavarodik mindenki a nagy túlbonyolításban. Mintha nem lenne az emberiségnek elég baja enélkül is:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.21. 15:09:59

@pizzaszeletvágó:

Nem biztos, hogy a táp öl. Közelben lakó család 9 éves kisfiának nem a táptól nőtt meg a veséje, de akkor mitől?
Elég beszippantani egyet a levegőbe, hogy ne kapjon levegő az ember, vagy kiállni az esőre, és nem csudálkozni, hogy a fehér ruha az esőután erősen szürke.

Tartóeszköz ügyileg meg volt egy ismerős, aki mindig mondta a feleségének, meg úgy általában a csajoknak, hogy ő ingyen vállalja a tartogatást, occobb, mint a kínai.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.21. 16:49:11

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem olcsóbban megússzátok, ha vesztek egyet :) Minket etetni, itatni kell!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.21. 16:56:22

8 kiló ökörszív paradicsomot szüretelt a feleségem (hogy biztosan pirosak legyenek :). Ez pont egy nagy tepsinyi adag, és már sül is a sütőben. Hamár szüret, én is leszedtem a San Marzano paradicsomokból a pirosakat (szerintem). Lett 4 kiló, ami egy kistepsiben sül egy kazalnyi friss fűszer társaságában. Kapnak 16 órát legkisebb lángon, résre nyitott ajtóval. Így egy kiló belefér majd egy 3 decis üvegbe a levével együtt.

pizzaszeletvágó 2017.08.21. 18:28:59

@látjátok feleim szümtükkel: nem vagyok én se tévés, se blogos távgyógyász! :D Ettől még a környezeti tényezők, amiket írtál, csak az okok egyik felét jelentik. Különösen vesénél fordul elő, jól ismert genetikai eredetű betegség, ha még nem tették volna, nézzenek szét a felmenők között, lehet nagyszülői gén is, közben a szülő egészséges. Ritkán.

she_wolf 2017.08.21. 20:16:49

@pizzaszeletvágó:
Azt sem túl nagy baj nem elfelejteni, hogy a diagnosztika nagyanyáink kora óta mennyit fejlődött.
Szerintem van egy rakás puruttyaság ami régebben is létezett, csak éppen szavunk, meg leírásunk sem volt még rá, nemhogy kezelési protokoll.

A környezetünk csúfosan pusztul, sok az eszkimó és kevés a fóka:(
Mázlim van, hogy akkor születtem amikor, és még idejében veszem a kalapom - valószínűleg. Ill. remélem:)

pizzaszeletvágó 2017.08.21. 23:56:16

@she_wolf: á, ez nem túlbonyolítás a férfi-női szerepekkel!
Az a túlbonyolítás, amikor a jobbikos (azóta kizárt) érpataki polgármester, a fideszes rendőrsorfalon keresztül akar felmászni a "buzi-kamionra", mert neki joga van ott lenni rajta, na az bonyolult. :)

www.youtube.com/watch?v=cpHJgDDJR30

1 perc tájékán

she_wolf 2017.08.22. 11:30:29

@pizzaszeletvágó:
Jajnebosszantsmár!:(
Idióta faxkalapok mindenhol voltak, vannak, lesznek. És az élet minden területén.
A szexuális orientáció magánügy. Akár "normális", akár nem az. Amíg pszichés vagy szomatikus kárt nem okoz másnak, addig attól mindenkinek kuss van. Nem progrediáló ezzel sem kérkedni, sem elítélni. Maradjon meg mindenki a seggén, és ne csesztessen másokat.
Ezt valahogy soha nem értettem:(
Szerintem lapozzunk;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.22. 19:09:36

@Waka:

A csatni gnocchival és reszelt sajttal nagyon jó. Tudtad?