Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Gyíkhús megint

2017.08.16. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy megint kaptam a kedves kollégáktól egy jókora adag konzervet, főleg vagdalt húst. Jó lesz elhordani a Hegyre, mégis jobban eláll, mint a parizer, ha nem eszem meg, legközelebb is jó lesz.
Eszembe jutott, hogy a hajdani helyemen sokszor készítettünk belőle szendvicskrémet. Amolyan Fradi kence volt, beletettünk mindent, amit csak találtunk, májkrémet, sőt, még olajos halat is kevertünk hozzá. A jó öreg szovjet, omega-spirálos melegszendvics sütővel rámelegítettük a kenyérre. Egy egész napos lövészet vagy terepfoglalkozás után de milyen jó volt a forró, fűszeres, itt-ott pirult szendvics!
Ez járt az eszemben, mikor legutóbb szemernyi kedvem sem volt főzni. Pikk-pakk öszedobtam egy tál krémet, aztán három napig ettem hidegen és melegen is.

img_1172.JPG

Hozzávalók
- 5 gyíkhús (2 magyaros-, 3 különleges vagdalthús)
- 5 dkg puha vaj
- 2 kemény tojás
- 2 fej lilahagyma (mini red Picolino volt itthon, a napokban szedtem fel)
- mustár
- kethcup
- kevés csípős csilikrém
- ízlés szerint fűszerek, esetleg sajt

img_1129.JPG

A konzerveket az autentikus konzervbontóval felnyitottam, a tartalmukat villával összetörtem.

img_1131.JPG

Hagymafésű segedelmével a lila hagymát apróra vágtam, és a húshoz adtam.

img_1135.JPG

Belereszeltem a keménytojásokat, hozzáadtam a vajat és a többi összetevőt is.

img_1138.JPG

Alaposan elkevertem az egészet. Egy kanál mustárt még elbírt volna, de elfogyott a maradék diós mustárom, amit Szépszeműtől kaptam. A napokban neki is kell látnom készíteni egy jókora adagot.

img_1141.JPG

Melóban parasztkenyérre kenve, saját paradicsommal és csilivel ettem.

img_1149.JPG

Otthon hezitáltam egy darabig, hogy elővegyem a szendvicssütőt, de aztán győzött a lustaság. Alufóliát tettem egy tepsire, és azon sütöttem meg, így legalábbaz alja is megpirult egy kicsit.

img_1158.JPGimg_1161.JPG

Kecsapot tettem rá. Úgy is jó volt. Majdnem olyan, mint hajdan, talán csak az olajos hal hiányzott belőle.
Egyszerű, olcsó fogás, a végtelenségig variálható, lehet sajtot sütni a tetejére, de szinte bármit elbír.

77 komment

Címkék: tojás mustár vaj csili lilahagyma ketchup gyíkhús vagdalthús

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912749270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Burgermeister 2017.08.16. 07:57:55

ismerős, mi is toltunk hasonlókat

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 08:05:40

Aki Atona vagy kollégista(én az utóbbi) volt, annak ismerős a gyíkhús:)
Sőőőt..amikor anyagilag nem voltunk topon, plusz hirtelen kellett egy kiadós kaja, a gyíkhúsból, vagy a kicsit jobb löncshúsból egy jó pörkölt, aki akarta tejföllel szottyasztotta, és főtt szarvacska, savanyú káposztával. Szerencsére ezek az idők rég elmúltak.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 08:06:03

Aki katona vagy kollégista(én az utóbbi) volt, annak ismerős a gyíkhús:)
Sőőőt..amikor anyagilag nem voltunk topon, plusz hirtelen kellett egy kiadós kaja, a gyíkhúsból, vagy a kicsit jobb löncshúsból egy jó pörkölt, aki akarta tejföllel szottyasztotta, és főtt szarvacska, savanyú káposztával. Szerencsére ezek az idők rég elmúltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 08:06:10

Nem voltam katona, így aztán nekem nincs nosztalgiám a gyíkhús iránt. Amúgy el tudom képzelni, hogy alapanyagnak jó, mert fehérje és zsír az van benne bőven :) Tán még jobb is, mint a parizerből készült hasonló kence.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 08:08:12

@Andrass9: Na, nosztalgiám, az nekem sincs..nem volt az csúcskaja, hanem mentőöv:DD

Fenchurch68 2017.08.16. 09:04:00

www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE

Spam, spam, spam, egg, bacon and spam :)

Régen kifejezetten szerettem a gyíkhúst, de a maiak már nem az igaziak, vagy csak a nosztalgia szépíti meg?

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.16. 09:12:59

Aki deák korában facsemetét járt kapálni nyáron, az tudja, hogy a gyíkhús nagyon jó ebéd egy uborka társaságában.:D

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 09:40:28

@látjátok feleim szümtükkel: Vagy paprikát szedett Szatymazon némi zsebpénzt szaporítandó:D

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 10:16:25

Waka, látom a menzatálca még játszik:) Nekem menzatányérom van-már elévült, bevallhatom,- egyetemen házasodtunk, első "étkészletünk" a menzáról "lett", a vastag fehér , kék csíkkal a szélén, mély (tálkaszerű), lapos, és az a csudálatos ovális menzatányér volt, mindenből szigorúan kettő, meg egy háromszögletű tálca, ami elveszett valahol még az egyetemen. De a tányérokból egy ovális még megvan,nagyon szeretem.Egyszer láttam ilyen régifajta tányérokat a Metróban, legközelebb rácuppanok.

Peetee 2017.08.16. 10:32:47

A gyíkhús sokszor jobb, mint a felvágottak nagyobbik része (zala, olasz, parízer és társaik). Nem a gasztronómia csúcsa, viszont nem láttam még éhes embert, aki ne ette volna meg.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.16. 14:14:25

@Kumari aki Nilüfer:

Szatymazi-é vagy? Apám Vilmaszállási volt.

Igazad van, a paparikaszedéskor is jó volt, bár én akkor a szalonnát jobban díjaztam, azzal jobb volt a paprika.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 14:17:01

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, én Szatmári vagyok, de hajdú-biharban élek, ellenben Szegeden voltam egyetemista.
Jártunk kora ősszel a fűszerpaprika szüretre,jó pénzt kaptunk, amit aztán elvertünk a Hágiban:)))

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.08.16. 14:18:38

Szerencsére már legalább 20 éve nem ettem ilyen borzadványt. Emlékszem, amikor egyetemistaként naívan egy kisboltban darálthúst kerestem, erre az eladó a konzervekhez irányított :)

@Peetee: Miben jobb a hasonlóan hulladék párizsinál? Kevesebb benne a víz?

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.16. 15:34:02

@Étteremkritikus:

Én úgy emlékszem volt ebből egy kisadagos és egy nagyadagos konzerv. Eleinte csak a hoszúkás kicsi, később lett a nagy. Utóbbi nem volt olyan jó minőségű, mint a kezdeti kicsi, de szerintem a kicsi később is jobb volt. A magyaros változtot nem szerettem.

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 16:02:09

@Étteremkritikus: éppen van összehasonlítási alapom, mert vettem minap egy kis rúd, 30 dkg? 40 dkg? 50 dkg? sertés párizsit, Pick vagy mi a f.szom.
Pár probléma van vele:
1. Nincs íze. (paradicsommal, erős paprikával se)
2. Nem csillapítja az éhséget. Csak a szomjúságot.
3. Feleségem kimondta előttem a "bíbortetű" szót, így a végét meg se bírtam enni, ki kellett dobni.
4. Nekem hasmenést okoz.
Ezzel szemben a gyíkhús:
1. Van íze.
2. Zsíros, laktató, fűszeres.
3. Nincs benne bíbortetű.
4. Pár dekával megmászom Kékest odavissza.
5. Paradicsommal együttműködik.
6. Emésztési problémát nem okoz.

Még valami? :)

1kutya 2017.08.16. 17:03:11

@Kumari aki Nilüfer: jé, hasonló sorson vagyunk, én beregi származék, most szintén bihar, annyi különbséggel, hogy én a középsulit (erdészeti) jártam szegeden :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.16. 17:07:44

Ma voltam egy gyógyszertárban, és ott láttam a következőket. A gyógyszertási kislány, nem lehetett több 20-nál, tűzőgéppel két papírt össsze akart esketni, de a gép szexuális pihenőt tartottr. Forgatta, nézegette a dizájnos kütyüt, de nem jutott vele semmire. A hasonlóan koros kolleganőjének sem sikerült megreprálni. Mindezt nézte egy természetesen fehér hajú fickó, és kérte, bízzák rá egy rövid időre, majd ő megreperálja. Át is adták nek a ketyerét, kinyitotta, tapogatta, forgatta, becsukta és viszadta, hogy lehet az iratokat párosítani. Az ifjúság ámulattal és örömmel nézte a podukciót.
Eszembe is jutott, naneb...a, valamikor az fehérhajú is gyereknek született, de nem tűzőgéppel jött a világra. Menet közben kitanuta a fortályait. Azért 20 éves kor körül illenék egy tűzőgéppel elbírni. Vagy rosszul látok?

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.16. 17:09:31

@1kutya:

Hú, az régen lehetett. Nem is tudom meg van-e még az erdészeti oktatás. Az épület meg van.

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 17:20:46

@látjátok feleim szümtükkel: nem baj, majd megtanulja. Persze csak ha lesz rá okostelefon alkalmazás! Csak csatlakoztatja a tűzőgépet mikro usb porton, kitapizza a telefonon a javítás funkciót és kész is. Vagy letölt a netről egy 3D nyomtató mintát, és nyomtat magának egy új tűzőgépet okostelefonnal.
Azután majd kihal az emberiség....

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 17:36:13

@látjátok feleim szümtükkel: Vagy a másik. Szomszéd falu polgármestere a Facebook-on kért elnézést az emberektől, hogy trágyaszag van a földeken, meg itt-ott a házak közt is. Ez egy mezőgazdaságból élő falu. A baj: A polgármester állítja a Facebook-on, hogy többször felszólította a Termelő Szövetkezetet, hogy ne legyen trágyaszag. (a szövetkezet egyébként szabályosan végzi a munkát, összes engedélye rendben, a kihordott anyagot 24 órán belül beszántják, szabályosan)
Mikor majd az összes, még termelő magyar faluból alvófalu lesz, vagy elnéptelenedik, esetleg segélyosztó gettóvá válik, akkor halunk ki. Akkor majd nem lesz trágyaszag. És mindenki békében tapizhatja az okostelóját, szólni sem kell egymáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 17:53:44

@pizzaszeletvágó: b+!!! leköptem a képernyőt!!!!
persze most jöttem vissza a patikából, ahol a kedvenc patikusom megállás nélkül panaszkodott, hogy az új program milyen sz"r, hogy háromszor kell átnyúlni a jobb keze felett a ballal, hogy bevigye a csíkkódot. Hogy ez mennyivel jobb volt ezelőtt. Nos, ő nem 20+-os. Értelmes és mégis. De megvígasztaltam, és megértette :) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 17:56:25

@Kumari aki Nilüfer: Mivel jóval fiatalabbnak tűnsz, nem valószínű, hogy találkoztunk. Imádtam Szegeden diáknak lenni!!!!

she_wolf 2017.08.16. 18:06:31

@Fenchurch68:
Az egyik valaha volt legjobb banda!:DDD

she_wolf 2017.08.16. 18:10:14

@pizzaszeletvágó:
A 3D nyomi a befutó, hiszen már házat is csináltak vele;)
Pár generáció, és az újszülöttek pisztolytáska bőrredővel az oldalukon, és vonalkóddal a tarkójukon jönnek majd világra (ofkórsz csak a genetikailag kifogástalan egyedek):(

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 18:39:35

@she_wolf: egyik popsijukon Microsoft, másikon Google emblémával. A nyomkövetéshez, azonosításhoz szükséges chipet viszont csak 3 napos korukban kapják meg bőr alá.

@Andrass9: az orvosnál, patikában, novembertől e-recept lesz, bár még egy évig meg akarják tartani párhuzamosan a papíros formát. Nem lesz jobb, ha kíváncsi valaki a részletekre, hogyan jut majd pár hónap múlva gyógyszerhez, elmesélem...

she_wolf 2017.08.16. 18:54:30

@pizzaszeletvágó:
Agyrém. Már megint mindent akarnak azonnak, kidolgozott háttér nélkül. Ne legyen igazam, de lesz még ebből balhé:(
Jók ezek az újítások, szó se róla, és én nagyon pártolom is! Csak az okozza a gondot, hogy semmit nem készítenek elő a megfelelő alapossággal.
Valaki kigondol vagy behoz egy máshol már hosszú ideje jól működő technológiát, és beleöntik az emberek nyakába úgy, hogy mindenhol csak a rések vannak akár az alkalmazót, akár a végfelhasználót nézzük.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.08.16. 19:35:28

@pizzaszeletvágó: Ha tudnád, hogy Amerika felfedezése után vagyonokat adtak egy adag tetvekből előállított bíborszínű festékért :)

A párizsi vacak, ne érts félre. Sajnos a magyar boltokban kapható 200 forintos és a 800 forintos spanyol sonka is ugyanúgy tartalmazhat gabonát, tejterméket, festéket, tartósítószert, ízfokozót, mesterséges aromát, stb. :(

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 19:42:34

@she_wolf: minden receptet felíró orvosnak e-személyi igazolvány és ehhez szükséges kártyaolvasó kell majd, meg a szoftver, ami az egészet kezeli, meg stabil internet kapcsolat, minden recept az orvos elektronikus aláírásával megy majd ki... bárhol is jár az orvos
most nem térnék ki arra, hogy házhoz hívott ügyeletes orvosnál ez hogyan valósul meg (sehogy) mert ez már a vonalkód bevezetése óta probléma volt...
mondjam tovább?
beteg oldalról a receptek kiváltása lesz megnehezítve, pedig látszólag könnyebb, ha egy 'felhőbe' fellövi az orvos a receptet, elvileg minden patika számítógépén meg kell jelennie, eddig oké, csakhogy megint csak személyesen lehet majd kiváltani, ami fekvőbetegnél, idős/demens személynél még nem látszik tisztán, hogyan lesz, logikai probléma: hogy igazolja magát a hozzátartozó???? aki a patikában ki szokta váltani az időseknek, mozgásképteleneknek a gyógyszert!
Az informatikai előkészítés rendben van, már egy éve dolgoznak,
de a való élet nincs leprogramozva...
nem meglepő az emberminiszteréktől, akik a való élettel köszönő viszonyban sincsenek

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 19:44:45

@Étteremkritikus: ez így van, nekem pedig különösen kerülnöm kell ezeket vásárláskor, ezért van, hogy sok dolgot magamnak készítek, parizert és konzervet még nem, de igény volna rá! :)

Waka 2017.08.16. 22:16:44

Köszönök szépen!
Ezúton szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem raboltak el a földönkívüliek, csak éppen el vagyok havazva, ha meg volna egy kis időm, meglepnek a zenészek. :) (Mint éppen ma. Hazacipelés lett a vége, és én emeltem nagyot.)
@Kumari aki Nilüfer: Azt a tálcát bő 20 éve hurcolom magammal, egyik beosztásból a másikba.
@Peetee: @Étteremkritikus: @látjátok feleim szümtükkel: A 80-90's években a Globus volt "A konzerv". Nem mondom, hogy fine dining, de pár napig el volt rajta az ember. Különleges, a legjobb, Tavaszi, még elment, Magyaros, na az elég gyenge volt. Éhes ember nem válogatott, legyék hozzá kenyér bőven, lemegy valahogy. Ez a mostani már majdnem mind vacak, de elegendő fűszerrel egészen ehető étket lehet készíteni belőle.
@pizzaszeletvágó: Az e-recept igen jó dolog. Már, ha digitális valaki. De mégis mi a fene lesz azzal a sok emberrel, akinek lövése nincs az egészről, nincs Internet hozzáférése, okoska telefonja, és egyáltalán a társadalom perifériáján él (tengődik) a nyomorult kis nyugdíjából. (Esetleg egy szál magában.)
Nem hagyunk az út szélén senkit, egyszerűen magára hagyjuk, ahol éppen van.

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 22:55:06

@Waka: Hosszabbra tervezett gombász túrákhoz viszek ilyen gyíkhúst magammal. Felőlem nevezhetjük páncélos húsnak is. Ezek alsó hangon 10 kilométeres távok, kacskaringózva a fák közt, lehet másfélszer annyi is. Félúton bekapok egy ilyet, egy szelet kenyeret, 2 paradicsomot, meg egy dobozos sert, oszt bírom. Annyi különbséggel, hogy én svejci bicskával nyitom ki. :)
Idén még nem volt gombászás, volt egy reményt keltő hét, aztán megint kiégette a hő az erdőt, mielőtt az első gombácskák kidugták volna a földből, amilyük van.
E-receptről majd még morgok, mert van mit. (nem a modernizáció ellen)

Dikusz 2017.08.16. 23:23:24

@Waka: óóóóó.... az a konzervnyitó a kanálgép egyik alkotóeleme ugye?:)))
Plusz van olyan kulacsom 2 db, ami hátizsákra akasztható, zöld színű, l l-es, kis tömzsi, nem a hosszúkás.

turósmácsik 2017.08.17. 08:06:53

Gyíkhúst szoktam venni nosztalgiából, vajas kenyérrel, zöldekkel megeszem, csakúgy, mint ahogy a löncskonzervet. Régen volt konzervhurka is, hasonlított a bácskaihoz. A mai ifjak sikítanának tőle, de a mai ifjak piszkosul elkényeztetettek. Egy jóízű vajas kenyér, vagy zsíros kenyér, lekváros kenyér egy pohár tejjel nem étel nekik, és ez nincs így jól, mert a túlfogyasztás felzabál minket. Jóval a biológiai szükségleteink felett eszünk-iszunk és megmagyarázzuk az igényességgel a hedonizmusunkat és felelőtlenségünket. Ugye érzékelhető, hogy magamat is beleszámítva többes számban fogalmaztam?
A magam esetében komolyan kell figyelnem arra, hogy célszerű és realista maradjak, de nem nagyon megy, pl. a bevásárlásoknál. Van listám, tervem, mégis felülvásárolom magam, lehet, hogy a bankkártyámat kéne otthon hagynom. Ennyit az önvallomásról.

Szeretjük a melegszendvicset, wakawaka szendója is bejön, de kicsit több kencével és sajttal (lásd fentebbi hipokrata eszmefuttatásomat).

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 08:48:34

@1kutya: Akkor szűkítsünk..én Mátészalkán érettségiztem 74-ben.

she_wolf 2017.08.17. 09:30:54

Ha már gyíkhús és konzervek: sólet, lencsefőzelék:)
Sóletet még az életben nem csináltam, lencsefőzeléket viszont aránylag gyakran készítek. Valahogy mégis jobban szeretem a páncélosat:)
És gyerekkoromban lehetett kapni Mirelite gyármányú, papírdobozos mindenféle káposztákat is. És azokat is szerettem. Viszont már magam készítem őket.
A parizer, felvágottak nekem nagyon nem:( Kolbászt csak jattos hentestől, vagy kifejezetten 1-2 gyártótól.
Az uram meg virsli mániás, nem tudom, de nem is akarom leszoktatni róla.
(Gyerekkorom lecsókolbász karikái vajas kenyéren, paprikával, paradicsommal.... fini volt.)

she_wolf 2017.08.17. 09:33:15

@pizzaszeletvágó:
Itt is "csak" annyi a probléma, hogy nincs átmenet, átvezetés, fejtágítás. Mert hiába írják le a neten, ha pont azokhoz nem jut el az információ, akikhez kellene:(

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 09:42:23

@she_wolf: Sóletet csináltam néha , ahogy jön a hidegebb idő, ismételek, mert az igen jó.Igaz, ha igen jót akarunk, felettébb költséges, mert nem hiányozhat a füstölt liba, a marhaszegy, és egyéb úri huncutságok.És csak nagyüzemi méretben lehetséges:)

Lencsefőzelék is jöhet, bár én a Pfalzi lencsetálat szeretem, illetve azt szeretjük, a vega változatot, de kolbásszal vagy virslivel is igen jól szól.

@turósmácsik: A jó zsíros deszka újhagyma szárával( igen, a zöldet rákarikázni, a parasztember nem ette meg a télire valót) a világ legjobb kajája:)Bár gyerekkoromban, mikor megjelent a gulyáskrém, azzal pöttyöztük meg.
Egytemi bulin meg megszórtuk pirospaprikával és borssal. De mindez feltételez olyan dolgokat, mint ropogós héjú. puha bélű friss kenyér( a böszörményi házikenyér, a 3 kilós, na az ilyen), valami jóféle zsírt. ami főleg libazsír, de bejön a pecsenyezsír, végső esetben a dusznózsír(áá, volt , aki ezt cukrozva tolta),.
Gyerekkorm kedvence, de ma sem vetem meg: a jóféle pörkölt már majdnem kész, amikor a forró cuccra ráhasaltat az ember egy szelet kenyeret, ami felszívja a matériát, és úgy forrón benyomni...az valami csuda:)"Zaftos" kenyér, na:D

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 09:56:01

@Andrass9: Elveszett elsőre a válsz. KI NEM IMÁDOTT SZEGEDEN DIÁK LENNI??????(őszinte felháborodássla:DD)

Temesi Ferenc Por c, regényét ajánlom a magyérdemű kocsmai közönség figyelmébe, aki szegedi érintettségű, annak szinte kötelező. Szeged története, szegedi emberek története, és a hetvenes évek elejének egyetemi szubkultúrája, valós alakokkal..imádnivaló olvasmány!

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.17. 10:12:01

@she_wolf:

Azt hiszenem neked már nem jutott az egy nyolcvanas és a kétforintos lecsókolbász duójából(?), de a kettő minőségi különbsége érezhető volt gyerekfejjel is. A legnagyobb ünnep volt, ha apám a szegedi piacról hazajövetben hozott egy félkilót. Mindegy volt melyikből, mert mind a kettő ízes és jó volt, de talán az egyik vékonyabb volt. Én kenyér nélkül szerettem ( volna ), de muszáj volt kenyeret is enni hozzá, hogy jól lakjunk a fejenként jutó darabbal. Később eltűnt a két változat és csak egy lecsókolbász maradt, de asse volt rossz.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 11:19:31

@látjátok feleim szümtükkel: MI régen (gyerekkoromban sose vettünk kolbászt, egyáltalán, felvágottakat is csak a városi rokonnál láttam).Mindig vágtunk disznót, általában többet, így nyárra is maradt füstöltkolbász, sonka , szalonna.
Úgyhogy nekem csemege volt a parizer:)

Manapság, hacsak egy mód van rá, a mérki (mérk-vállaji)sváb kolbászt, szalonnát, sonkát, csülköt vesszük, hagyományosan készítik, semmi gyorspác, gyorsfüst. Legalább hat hét a húsvéti sonka sózása pácolása, utána meg keményfa füstre.

De nem tudom eldönteni, vén hülye elettem, vagy valóság-e, de régen mindennek jobb íze volt.

Fenchurch68 2017.08.17. 12:31:02

@Kumari aki Nilüfer: Ugye, hogy régebben minden finomabb volt? :D Nem, tényleg mi lettünk vén csotrogányok.

Én csinálok télen sóletet, persze széttárt inggel állok a megkövezés elébe, mert kuktában. Eddig panasz csak egyszer volt rá, mikor le kellett volna már kapcsolni időben, de húsz percig TeamViewerztem közben valakivel, és odaégett az alja. A füstölt cuccokat ki lehetett menteni belőle, de a babot kezdhettem elölről.
Tavaly nyaralásra vettünk (nem tudom, aldis vagy lidlis, egymás mellett vannak, és ami egyikben nincs, van a másikban) sóletkonzervet, és kifejezetten finom volt, nem is csak ehető.
(Két hét, és megyünk nyaralni, idén nem viszem el a fél konyhát, mert most már tudjuk, hogy ott is van minden, plusz tíz percre gyalog egy aldi, ugyanazokkal az árakkal, mint itthon. Egyszer élünk, de akkor örökké :)

Fenchurch68 2017.08.17. 12:46:04

Ezeknek szegényeknek a honlapján nem tudtam eligazodni, mindegy, írtam nekik e-mailt, hogy a környékünkön hol forgalmaznak.

Kérdés mindenkihez: megyünk nyaralni, ugyanoda, ahova tavaly, Dalmácia. Összebariztunk a háziakkal, tavaly annyi segítséget meg ajándékot (saját bor - brrr, de psszt -, szedjünk nyugodtan szőlőt meg fügét, bármi kellett főzéshez, amit nem akartunk ipari mennyiségben vinni két hétre, só, olaj, babérlevél, azért nyugodtan kopogjunk át, stb.) Szerintetek idén, ha megyünk, gyakorlatilag a tavalyihoz képest féláron, mit vigyünk ajándékba? Két pár kolbász már félretéve, de mittomén, tokajit? valami páleszt? Van a családban férfiember is, de ő csak szépen mosolyog, nem bír nyelveket, bár rozoga orosztudásunkat jól felfrissítettük. Azt tudom, hogy angol meg német haveroknak mit kell vinni, de itt kicsit megállt a tudomány.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 13:39:33

@Fenchurch68: Egy jó bor nem fog ártani, de szerintem bármit..mi pl. standard ajándéknak magyar csicsás pirospaprikát viszünk, ügyelve, hogy jó legyen a minősége is.Meg magyar..bármit.Végülis ez egy szép gesztus, ehhez képest tényleg jelképes kell legyen:)

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 13:41:33

@Fenchurch68: itten nem kövezünk:DD
de egy trükk..egy kevés kecsap eszméletlenül feldobja a sóletet, nem szabad sokat, ne domináljon, de adjon egy kis pluszt.

Fenchurch68 2017.08.17. 14:46:44

@Kumari aki Nilüfer: Csak hát próbálnánk valami olyasmit, ami ott nincs :)
Jó ötlet, füstölt paprika, ja, meg a tavaly összeszedett nyolc kiló kavicsból készült tárgyak, annak tényleg, őszintén örülnek.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.17. 15:07:07

@Fenchurch68: Nem mellesleg..ha lenne egy megbízható és megfizethető szállás Dalmáciában, lehet, unokástól férjestől mi is megkockáztatnánk, főleg ha nem hirtelen mélyülő a tenger.....

Fenchurch68 2017.08.17. 16:33:27

@Kumari aki Nilüfer: Ez egy érdekes hely, a Kastelák, ahol mi strandolunk, ott ha a sziklákon belül maradsz, az jó kisbabáknak is, kívül meg lehet úszkálni. Nem homokos, kavicsos és sziklás, vannak cuki remeterákok, meg egyéb állatkák, és két bkv buszjegy árából eljutsz Splitbe vagy Trogirba. Nekünk most egy ilyen fapados szállás 16 ajró/nap két főre, tiszta, felszerelt, naplementés erkély, tíz percre zöldséges, piac, aldi, Konzum.

A legtöbb strand a környéken lassan mélyül, vinnék unokát simán oda, ha lenne.

Waka 2017.08.17. 21:08:20

@pizzaszeletvágó: Túlélőkaja.
@Dikusz: Ahhoz bizony, ahogy felénk híják: OLP.
@Fenchurch68: Valami magyarosch, olyasmi, ami hosszabb ideig eláll. Akár egy Erős Pista is belefér, legfeljebb azt hiszik, valami hungarikum. Az. :(

Fenchurch68 2017.08.17. 21:34:33

@Waka: Sajnos kaptunk tavaly tőlük házi csípős ajvárt, szóval nem hinném, hogy ez jó ötlet. De megvilágosodtam, most tettem el ezer üveg baracklekvárt, azt is viszünk.
Tavaly érdekes volt, mert ugye eleinte volt némi távolságtartás, aztán áthozott a házinéni egy tányér almás pitét, aztán én átvittem egy tányér palacsintát, aztán már angol, német, orosz és izé keveréknyelven üldögéltünk a kertben :) Ez ilyen abszolút prolikörnyék- és szállás, viszont három percre a parttól, ha nem lett volna szeretetreméltó hely, nem mennénk vissza.

(Az első levélváltásunk úgy szólt, hogy ékes angolsággal megkérdeztem, hogy ha viszünk biciklit, lesz-e hova tenni, a válasz: Bicicla nema problema. És tényleg :)

Dikusz 2017.08.17. 22:38:58

@Fenchurch68: ahogy @Waka: írta, az erőspesta jó lesz, vagy a csemege/csípős tubusos paprikakrém, szalonna, a pálesz is jó ötlet, Tokaji bort nem vinnék.
Amikor angliai ismerősök vannak itt, és meglátogatom őket, mindig viszek nekik csokit. Budapesten (ha a fővárosban élsz érdemes elmenni oda), a Soroksári úton a Nemzeti Színházzal szemben van egy édességbolt a sarkon. Kisebb-nagyobb kiszerelésben (1/2, 1 kg) finom édességek vannak, nagyon tudom ajánlani. Bár Miskolcról eltart egy ideig, amíg megjárod az utat:)

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 07:08:16

@Fenchurch68: Én vinnék bort, ha nem tokajit, akkor valami tipikus jó magyart..pl: Homonna bor, Erdőbénye..valami csudafinom. Vörös meg nálam a Villány környéki , azok között ritkán lehet nagyon melléfogni.

Köszönöm a település nevét, van már pár a talonban, évek óta terv ez, bár..inkább egy balkáni körút, mert vannak helyek , amit meg kéne tekinteni:) ÉN meg Albániába is vágyom, voltak ismerősök, és le voltak nyűgözve. Romlatlan még:)

turósmácsik 2017.08.18. 07:33:11

@Kumari aki Nilüfer: Aha, aha, tudtál élni!:))) Az újhagymaszár nálunk is játszik, mi is esszük, plusz csomagolom szendvicsbe is.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 07:42:50

@turósmácsik: Tudnék én most is, de ha annyi zsírosdeszkát ennék, amennyit szeretnék, az RTL-en mutogatnának, mint a világ legkövérebb némbere:DDDD

Fenchurch68 2017.08.18. 08:34:40

@Kumari aki Nilüfer: Tokajit vinni azoknak, akiknél van házi Prosek, olyan lenne, mint vinni egy kiló sót a tengerbe :)

Nekem is van ismerős pár, akik Albániába járnak vissza már évek óta, én is vágyódom nagyon, de mondjuk oda inkább repülnék, mint autóznék, az nekem már kicsit túlzás. Hacsak nem úgy, hogy az ember egy hét alatt ér oda, útközben meg-megáll körülnézni, aztán ott is két hét, vissza megint pár nap... Kár, hogy ennyi időre nem tudunk elszabadulni, pláne nem egyszerre.

@Dikusz: Eleve úgy tervezzük, tavaly is úgy mentünk, hogy előző délután elmegyünk haza anyámhoz (Budára), ott alszunk, és onnan indulunk hajnalban. Úgyhogy köszi az ötletet!

Tudom, hogy sokaknak az a nyaralás, ha ötcsillag, meg all inclusive, nekem meg vagy a teljesen nomád (sátor, bogrács, patakban mosakodás, erről van jó sztorim, de szerintem már írtam a forrásnál fürdést a Mecsekben, meg az arra kiránduló komplett cserkésztábort), vagy az ilyen kicsit szocreál, kicsit családias hely, ahol ha akarom, főzök, ha akarom, eszünk egy csevapot a sarki köpködőben, tenger, hegymászás, csinoska városok, és nem kerül egy apai örökségbe, mert most elég nagy a córesz.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 08:48:01

@Fenchurch68: nem akarok én erősködni, de aki szereti a jó bort, az örül ,a jó bornak:) de ne vedd ezt szivatásnak!!!

@Dikusz:ÉN nem vágyom luxusra, de az, hogy ne kelljen már a nyaraláskor is a konyhában keccsölni(még ha egy rántotta miatt is), az már elvárás, meg már egy normális fürdőszoba is, elég egy zuhany és benti WC.. Szívesen megyek falusi vagy akármilyen vendégházba, ahol a háziak reggelit adnak, és ha emberi időben hazaérünk, akkor meleg vacsorával. Zetalakán ilyen helyen szoktunk megszállni.(első pár alkalommal udvari budival, nem gond, falun nőttem, de a hamis kutya kicsit komplikálta a dolgokat. Mindig volt egy szendvics előkészítve, ha ki kellett menni, vittük..a háziak szerint nem bánt az, csak ugat, szerintem meg kitanulta a dög, hogy ha agresszívnek adja ki magát, kap valami finomat:DDDD Annál is inkább, mert napak a világ legkedvesebb kutyája volt. ) Ebédet meg megoldjuk , ha zsemle-kolbász, az is jó, ha helyi kockásabroszos, az is jó, és a Meki is szóba jöhet:D De szeretünk helyi kis izékben enni, lehetőleg helyi ételeket, ha van rá idő és alkalom.

Fenchurch68 2017.08.18. 09:56:23

@Kumari aki Nilüfer: Dehogy veszem, minden tanácsnak örülök.

Ott is van kutya, tavaly egyik este besündörgött a lakrészünkbe, mert épp ment a légkondi (igyekeztünk minél kevesebbet használni, mert a háziak füle alá zajongott, meg különben is szívesebben viselem a párás meleget, mint a fújós hideget), lefeküdt az ágyunk tövébe, és ott töltötte az éjszakát. Ez nem ilyen vérkutya volt, hanem valami a csivava, tacskó és foxi háromszögben.

Fenchurch68 2017.08.18. 09:59:47

@Kumari aki Nilüfer: Plusz infó a főzőcskézéshez, hogy édesem szívesen alszik délig, azalatt meg én lemegyek egyet úszni, lezuhanyozok, elmegyek a helyi bótba, és még meg is főzök egy ilyen lecsó vagy nyaralós bolognai jellegű cuccot, és megsütök húsz palacsintát, és még élvezem is, hogy mindezt máshol.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 10:11:41

@Fenchurch68: Mondjuk az én édesem is szeret délig henteregni, és amit te csinálsz, az is tetszik..de nem!! nyaraláskor nem főzök, nem mosogatok!Boltozni elboltozok, azt szeretem:DDD Ha te élvezed, akkor rendben van:) Én igazán rendesen, mondhatni igényesen főzök( vagyis igyekszem jót, és szépen, meg a terítés, utána a mosogatás..nem vagyok emancipunci, ez az én reszortom), nyaralásnál viszont elvárom, hogy engem szolgáljanak ki...főzni otthon is tudok:) Ma már annyira sok dolgot be lehet szerezni, hogy főzök én dalmát cuccot, tengeri herkentyűt, amit csak kieszelek.De ettől szép az élet, mindenkinek más a nyaralás(is).

medvedr 2017.08.18. 11:30:27

@Fenchurch68: Ha ki tudjátok vinni felolvadás veszélye nélkül, kézműves csokikat ajánlanám. Rózsavölgyi pld, amennyire látom náluk ilyenek nemigen fordulnak elő. Téliszalámival se lehet nagyot hibázni.Házi baracklekvár. Diós bejglit szerették a horvát ismerősök.
Hát ennyi jutott eszembe.

Fenchurch68 2017.08.18. 13:07:02

@medvedr: Köszönöm! A diós ötlet nagyon jó.

Waka 2017.08.18. 15:14:46

@Fenchurch68: A házi lekvár igen jó ötlet. Esetleg, ha tudsz szerezni, csipkelekvár. Én Kínába békési nemes penésszel érlelt, bélbe töltött vastagkolbászt szoktam küldeni.
@Dikusz: Ha már csoki, szerintem egy rakat Sport- vagy Balaton szelet ugyanúgy megteszi. Az is finom, nem túl drága, és jól szét lehet osztani.

1kutya 2017.08.18. 17:02:51

@Kumari aki Nilüfer: én 1 évvel előtte születtem Naményban :)

Kumari 2017.08.18. 17:21:03

@1kutya: Ebben a korban egy év már nem oszt, nem szoroz, földim!)

Fenchurch68 2017.08.18. 21:17:51

@medvedr: A csokifelhozatal tényleg elég gyér volt, azt a 8-10 órát csak kibírja pár jégakkuval egy adag csoki :)

Kár, hogy nyáron sehol nem árulnak szaloncukrot, egy kiló vegyes Stühmer egzotikus magyar ajándékként mindent visz.

she_wolf 2017.08.18. 22:00:58

@Fenchurch68:
Napok óta Ferrero Rochert keresek, és sehol nincs, ill. webáruházban találtam, más opció nem lévén, onnan kell megrendelnem:(
De ha valaki tudna fellelhetőségi helyet (mondjuk Budapesten), akkor röpködnék örömömben. Jó dolog a netes vásárlás, de én "old school" vagyok.
Kedves ismerősömnek köszönném meg vele segítőkész közreműködését, és ő meg olyan, hogy igazán megérdemli, hogy azt kapja, amit szeret:)
Úgyis mindenki "R-R nem mindegy?" alapon Raffaellót ad neki, ő meg nosztalgiával emlékszik azokra az időkre, amikor még szerette a kókuszos nasikat:)

Jellemző egyébként, hogy a férje dezinformált engem, úgyhogy én is azt vettem, méghozzá díszdobozosat, a férj pedig rajong érte. Namármost ezt a csorbát ki kell köszörülnöm. Igen.
Piszológus ezzel egészen a freudi elszólásig bezárólag elemezné az összefüggést:D

Én mindig akkora córeszban vagyok, ha hálát akarok kifejezni, és lepereg rólam a bölcselet, miszerint: Szuvenír nyihaha nye kukucs protku!:)

Tudom, hogy uncsi lesz, de én is valami igazán magyarosat vinnék, de lehetőleg nem olyat, ami kormányzatilag "hungarikum".
Bár ennek ellentmondva tényleg egy rúd téliszalámi, és/vagy egy kisüsti szilva, vagy valami húzósabb magyaros cefre megfelelő lehet, mindkettő bírja az utazóhőmérsékletet;)

she_wolf 2017.08.18. 22:18:51

@Kumari aki Nilüfer:
Ha nyaralás, akkor az apartmanos elhelyezést preferálom, a kemping már kicsit sok nekem -tekintve hogy mozgásszervileg kissé rozoga vagyok:(
Az időben vályúhoz vonulást nem nekem találták ki, eléggé rapszodikusan tolom a napokat, időrend nincs benne, csak ha hivatali teendőm van, vagy dokijárat.
Az egyik legnagyobb hiba, amibe ember beleeshet, de a rozogaságommal függ össze, és mivel kivitelezhető, nem is tervezem változtatni rajta.

Persze, néha elképzelem, hogy olyan szálloda, aminek csillagai sokasága mellett az univerzum is elsápadna, láthatatlan személyzet, minden csilli-villi és katonás rendben, esténként a hotel ajándéka várna: friss virág, csokoládé, izéhozé...
Csak sajnos két nap után sikítva menekülnék:D
Egy kis faházban, vagy apartman-szerűségben tök jól elvagyunk, ha akarok összeütök valamit, de általában bolyongás közben ahol úgy gondoljuk, megkajálunk. És ha elégedettek vagyunk, nem mulasztjuk el a vendégkönyvben történő méltatást;)

Első külföldi sátras éjszakánk egy placcon esett meg Görögországban. Nászúton voltunk hatodmagunkkal!:D Kidőltünk, reggel felkeltünk, és azt láttuk, hogy egy b...ttnagy legelőre bírtunk beállni a Ducatóval, és vagy 10 centis kecskeszar réteg volt a talpunk alatt. A közelben a nyáj a pásztorral, aki kedélyesen integetett a botjával. De kézzel-lábbal megértettük egymást, és kaptunk eligazítást, majd az első városban vettünk egy kissé aktuálisabb térképet:D

Fenchurch68 2017.08.19. 20:09:38

@she_wolf: Hát esküszöm, hogy te én vagy, életem első önálló nyaralása, udvarlóval meg másik párral, nagykorú Wartburggal indultunk neki Görögországnak. Valahol Szaloniki környékén éjjel egy csinos füves kis placcon felállítottuk a sátrat, aztán reggel mintegy nyolcvan tehénre és ennek megfelelő tehénlepényre ébredtünk.

Nyáron nem árulnak Ferrero Rocher-t, mert elolvad, a Raffaello meg bírja. Kindertojásból is van téli meg nyári verzió.

she_wolf 2017.08.21. 01:18:16

@Fenchurch68:
Köszi az infót a Raffaellóról, már hallottam ilyesféle sustorgást, de úgy voltam vele, hogy akkor más csokoládés dolgok miért kaphatóak mégis nyáron?
Egy helyet találtam, ahol kapható, naná hogy webáruház. Netán hűtőkocsival szállítanak?:D

Szóval hasonló élményekben volt részed? Most mit csináljunk, ha nekünk ez jutott?:D Panaszkodni nincs okom, gyönyörű utazás volt, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Remélem, ti is!;)

Fenchurch68 2017.08.21. 09:36:00

@she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent
kibír :) Ha már releváns téma - gasztro - vittünk magunkkal rengeteg konzervet, nyilván a lehető legolcsóbbakat. Az utolsó öt napon kerültek elő a paradicsomos halak, mint kiderült, azt senki se szereti, csak én. Tehát én ettem öt napig paradicsomos halat reggelire, ebédre, vacsorára. A végére már kicsit elegem volt belőle, eltelt pár év, mire újra kedvet kaptam.

Ha az emberrel nem történnek ilyesmik, mit mesél majd az unokáknak?!

she_wolf 2017.08.21. 12:00:00

@Fenchurch68:
A páncélosokkal mi is felszerelkeztünk, mert csúnya ám a sovány ember (szokta volt mondani keresztanyám), és különben is, mindent el lehet intézni és meg lehet csinálni, ha van az embernek hozzá energiája. És ugyi honnan nyerjük az N Ergiát? Hát a jó sólet konzervből, meg a gyíkhúsból:D
Amíg az van, kreativitás is van, dógozik az agy, az izom, a többi nem számít:)

Topy 2017.08.21. 15:04:40

@Fenchurch68: két hét Erdély, összesen kicsit több, mint 4000 km-t vezettem, de minden métere megérte :)

Topy 2017.08.21. 15:22:23

@látjátok feleim szümtükkel: a youtube-bon vicces macskás videók helyett ezeket kellene nézegetniük a gyógyszertári hölgyeknek: www.youtube.com/results?search_query=stapler+repair

:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.21. 15:25:43

@Topy:

Mjad csak lesznek hölgyek, még kislánkák voltak.:D

Tangó Suszter 2017.08.23. 12:30:28

@Fenchurch68: google:nadine vilaga
google:edessegbolt soroksari ut

Fenchurch68 2017.08.23. 17:54:19

@Tangó Suszter: Köszi, most már csak ezért nem megyek el itthonról otthonra - mondjuk a Soroksári út egyébként sem esett soha a komfortzónámba.