Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!

2017.08.13. 07:00 Andrass9

Beérett az első 70 dekagram San Marzano paradicsom a kertben (Lucullus néven is ismerjük). Ez a paradicsom nagyon kevés magot és levet tartalmaz. Szaftos húsa van, az olaszok ezt használják paradicsomszósz készítéséhez, valamint a konzerv hámozott paradicsom is ebből van.

22.jpg

Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni a paradicsom házi szárítását, de valahogy mindig elsikkadt. Most viszont olyan brutális hőhullámban volt részünk, hogy azt gondoltam, ennek két nap alatt el kell készülnie!

Neki is álltam hát, anélkül, hogy egy rendes összetevő listát fotóztam volna. Most már viszont tudom, hogy kell hozzá (2 dl-es üveghez):

  • 70 dkg Lucullus vagy San Marzano paradicsom - jó érett
  • 4 bazsalikomlevél
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 kis csipet só
  • tüll/géz/szunyogháló
  • sok napsütés és meleg (szellő sem árt)

10.jpg

A listából jelenleg a meleg és a paradicsom áll rendelkezésre. A San Marzanonak elég vékony héja van, így nem hámoztam, csak leöblítettem. Minden szemet hosszában felnegyedeltem, kanállal kikapirgáltam a magjait, majd egy sütilehűtő rácsra pakoltam. Pont el is fért rajta! Mivel féltem, hogy ráragad a cheese cloth, a tetejére is rácsokat tettem. Kivittem a napra, ahol letakartam a gézzel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A teraszról délután átvittem a kert másik napos részére, ahol már csak egy szúnyoghálóval takartam le. Estére behoztam, mert éjjel a párát felszívná, meg vannak mindenféle éjszakai állatok is :) Szépen megforgattam mind a rácson, hogy benn is száradhat - piros riadó van a meleg miatt! Másnap reggel kivittem a teraszra ismét, ahonnan délutánra készre száradva be is tudtam hozni.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Gyorsan lecsipkedtem a bazsalikomleveleket a bokorról, lemostam, majd - az okosok tanácsát követve - szivarrá tekertem. Ebből 2 mm széles csíkokat vagdostam.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

A befőttesüvegcsébe lerétegeztem a paradicsomot pici sóval és a bazsalikom csíkokkal. A végén felöntöttem olivaolajjal, és a mikróban felforrósítottam (persze kifutott, de azt nem fotóztam).

21.jpg

Az a pici darab, amit megkóstoltam, fenomenális volt, az illata meg egy teljes paradicsombokoré!

Még el kell újra mosogatnom az üveget kívülről, mert nem ragad rá a cimke ...

 

Update!

 

Egy olvasónk felvilágosított, hogy nem kell letakarni hálóval a napra kitett paradicsomot, és picit meg kell sózni. Nos, én most kitettem 2,5 kg felszeletelt San Marzanot csepp sóval meghintve.

23.jpg

Amikor megszárad, kiválogatom.

Mégis letakartam, mert beköpik a legyek és megeszik a darazsak. Inkább én egyem meg, mint egy buta tanács miatt kidobjam, nem? Harmadik nap, és csont száraz a paradicsom - kopog és zörög :) (bogár és állatszőr sincs benne).

24.jpg

Kivártam a 4 napot, ahogy olvasónk javasolta, bár szárazabb már nem lett. Cimkét is tettem az üvegekre, hogy tudjam, mi ez ...

25.jpg

 

A 2,5 kilóból lett 19 deka szárított paradicsom. Igencsak kiszáradt! További tanácsokat is megfogadtam: szárazon tettem el a jövő számára. Remélhetőleg felhasználáskor szív majd magába nedvességet.

 

86 komment

Címkék: paradicsom bazsalikom olivaolaj San Marzano Lucullus

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912731804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kumari 2017.08.13. 09:20:38

Valamelyik évnem a nagylányomék aszaltak paradicsomot. Amit szárazon eltettek, az kiválóan bírta a tárolást, amit olajba, fűszerrel, az megromlott.Én magam-amennyit mi használunk-megveszem az arab fűszeresnél:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.13. 12:52:06

@Kumari: Én még nem tudom, mi lesz, de az időjárás már nem alkalmas újabb adagok szárítására így lassan indul a paradicsomsütés.

Ez vagyok 2017.08.13. 15:38:14

@Andrass9: Én épp ma kezdtem egy újabb adagot szárítani a napon. Azt írta az újság, hogy délután süt a nap :) Én 4 napig szárítom, míg szinte egész kopogós nem lesz és egy lezárt befőttesüvegben tárolom csak úgy, olaj nélkül. Így 1 évig biztosan eláll. Hogy tovább-e, azt nem tudom, mert akkor fogyott el. A múltkor már írtam, hogy az elején enyhén meg kell sózni a penész miatt.
Most hozott a fiam Olaszországból, enyhén füstös ízű és ez sem olajban tárolt, celofán zacskóban árulják, ez az ínyenc. Az egyszerűbb fajta piacokon nagy zsákokban van és abból mérik ki amennyit kérsz. Turmixolt tájfajta gerezdes paradicsommal főztem szúgót tésztára és pár darabot összevágva belefőztem ebből a szárítottból is. Isteni lett.

Ez vagyok 2017.08.13. 15:40:58

@Ez vagyok: Elfelejtettem írni, hogy amit eddig vettünk Olaszországban, mindegyikben benne van a mag. Én sem szedem ki, csak hosszában feldarabolom.

Ez vagyok 2017.08.13. 17:47:28

@Andrass9: Miért takartad le a hálóval? Nem kell. Az enyhe sózástól, vagy nem attól, de nekem még sohasem kellett "védőhálót" tenni. A 2 nap, szerintem, nem elég. Látom a képen, hogy még sok víz van benne.
Ahogy Kumari is írja, az olajos kevésbé áll el.
A boltból az olajosat ismerjük, ahol 10 deka kb. 400 Ft és úszkál benne pár paradicsom, a többi az ezerforintos/liter olaj.
Ha már van tökjó érett paradicsomod, akkor még most sem késő nekiállnod egy 4-5 napos szárításúnak. Meglátod, hogy nem csalódsz, ha úgy csinálod, ahogy írtam.
(Lehet még szárítani sütőben 90 fokos fújással, picit nyitva az ajtaja, 9 óra. Ezt én egészen biztosan sohasem fogom csinálni.)
Ja, éjjelre én is beviszem.

Kumari 2017.08.13. 17:54:11

@Andrass9: A hét második felében még 30 fok lesz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.13. 18:36:46

@Ez vagyok: A paradicsom csont kemény volt a második nap végére. 39C és szél jobb, mint az aszalógép. Nálam sok a darázs, meg a légy, ezért takartam le hálóval. Azokat nem zavarja a só ...
Ezek után kiváncsi vagyok, hogy csináltad, mert azt nem látom itt a kommentek között :)

Dikusz 2017.08.13. 18:41:36

Kérdeznék nagyon valamit a szárított paradicsommal kapcsolatban, de nem merek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.13. 19:41:13

@Dikusz: Nem hiszem, hogy megesznek érte :)

Dikusz 2017.08.13. 21:30:12

@Andrass9: szerintem sem:)
Akkor azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különleges a szárított paradicsomban? A szárított vargányám miatt kérdezem, ugyanis nincs íze a gombának az elkészült ételben semennyire sem (bár mondtátok, hogy az lehet a gond, szezonon túl szedtem). Nem lehet a szárított paradicsommal is így járni?
Kerestem recepteket aszalt paradicsommal, egy olasz tésztafélét találtam, amibe belekeverték. Szárított volt, nem olajban eltett. Biztos én gondolom rosszul, hiszen sosem ettem ilyennel ízesített ételt, de nekem fura így szárazan belekeverve.
Amit viszont el tudnék képzelni, hogy úgy enném, mint a csipszet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.13. 21:39:00

@Dikusz: Nem szárazan kell belekeverni a tésztába, hanem a szószba kell tenni. Én legalábbis még nem hallottam olyat, hogy szárazon ették. Tömény paradicsomíz, hisz még a vizet is máshonnan veszi.
A szárított vargánya olyan erőteljes ízű, hogy az csuda! Mivel én nem szedek gombát, nem tudom miért lett íztelen a tied. Gyerekkoromban több nyáron is szárítottunk vargányát, amit a falubeli cigányoktól vettünk. A felszeletelt gombát vasdróton a padláson szárítottuk. Az mindig jó volt.

she_wolf 2017.08.13. 21:51:14

Tervezem hogy készítek aszalványokat, de egyelőre nem adottak a fetételek. Mindenesetre gyűjtögetem a tudnivalókat:)
Szellős, lakómentes padlás gondolom jó ilyen célra. Vagy?

Waka 2017.08.13. 21:56:59

Köszönök szépen!
Kollegina tavaly Cipruson regnált. A kert végében volt pár olajfa, a termést szépen leszedték, elvitték az olajütőhöz, aki potom pénzért kipréselte az olajat belőle. A piacon vettek a szárított paradicsomot, üvegbe rétegezték fokhagymával, fűszerekkel, felöntötték a friss olajjal. Na ebből van egy csatos üveggel a hűtőben. Az olajból már párszor csentem, de a paradicsomra is lassan sort kerítek egy pizzaszósz elkészítéséhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 07:39:05

@she_wolf: A szellős, lakónélküli padlás nagyon jó. Dömösön volt nekünk olyan, és tényleg szárítgattunk mindenfélét. A direkt napsütés talán csak a paradicsomnak kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 07:43:12

@Waka: Te meg úgy eltűntél, mint borús estén az elhaló holdkorong :)

Fenchurch68 2017.08.14. 08:52:45

@Dikusz: Én csak egyszer szárítottam, akkor is hasonló idő volt, mint most. Olaj nélkül tettem el, és ha használni akartam belőle, kivettem amennyi kell, és öntöttem rá olajat, ázott benne mondjuk egy napig, akár más fűszerekkel is, és mehetett az olaj is, a paradicsom is a kajába.
Ha veszek boltban (jaj, András, olyan boldogtalan lettem, hogy bezárt a Lövőház utcában a szír!), az sajnos nem kerül ételbe, mert megeszem egy ültő helyemben, az olajat meg kitunkolom valami foccaccia-szerűséggel...

Kumari aki Nilüfer 2017.08.14. 09:15:24

@Andrass9: Meg a bagolytüdőnek:) nagymamám a férges almákat kifaragta, felszeletelte, és a napon aszalta, mert nem volt pocsékolás.(a férgesét a jószág kapta) Télen bagolytüdő néven rágcsáltuk:)Nem csipsz volt, hanem vastagabb, kicsit szivacsos állagú, és nagyon különleges.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 09:33:34

@Fenchurch68: A Fény piac aljában van még egy ázsiai fűszeres gyerek. Nem rossz, lehet nála rendelni is, de datolya, paradicsom, stb. nincs nála, legfeljebb citromnád :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 09:34:48

@Kumari aki Nilüfer: Mi nem hívjuk bagolytüdőnek, de a kamra teli van aszalt almával, körtével, cseresznyével és meggyel. Van aszalónk, és ilyen gyümölcsfáink :)

Kumari aki Nilüfer 2017.08.14. 09:41:28

Mint látszik, már a dolgozóból írok, nem vagyok felhőtlenül boldog tőle...de jövő héten még egy hét szabi, ez ügyelet.

Isley 2017.08.14. 09:53:37

@Fenchurch68: a Karinthy Frigyes úton ( XI. ker.) szerintem még megvan. A Körtér felől 1 megálló a hatossal.
Legalábbis pár hónapja még megvolt.

Attilajukkaja 2017.08.14. 10:12:52

@Fenchurch68:
"olyan boldogtalan lettem, hogy bezárt a Lövőház utcában a szír"
Én a XI. ker. Karinthy utcába szoktam járni a szírekhez. Lehet, az neked kicsit kiesik.

@Andrass9:
Hol veszel ilyen nagy darab gézt? Én a patikában próbáltam, de ott csak kis méretűek vannak.

Attilajukkaja 2017.08.14. 10:13:36

@Isley:
Szinte egyszerre írtuk. :o)))

Fenchurch68 2017.08.14. 10:39:37

@Attilajukkaja: Hát így Miskolcról kicsit tényleg :) a Lövőházban legalább anyámat be tudtam izzítani, hogy vegyen nekem ezt meg azt, ha épp nála járok.
@Isley: Ott nőttem fel :) de egy idő óta csak nosztalgiázni járok arra. Mondjuk anyámat elküldhetném éppen oda is, ingyen van neki a villamos.

Isley 2017.08.14. 10:48:16

@Attilajukkaja: :)

@Fenchurch68: Tudom, hogy már máshol élsz, de gondoltam valamelyik gyermek (esetleg, ha a Műszakin tanul) útba ejtheti :)

Fenchurch68 2017.08.14. 10:51:43

@Attilajukkaja: Manóposta.hu-nál van két szélén szegett, méterenként háromszázvalamennyiért. Illetve ha van gyógyszerész ismerős, nagykerből tudnak kérni, de csak, ha jól emlékszem, minimum 10 métert. (Jó, a suliban elfogyott évi egy kilométer is.)

Fenchurch68 2017.08.14. 10:54:33

(Ha jól emlékszem, egy méter széles volt, és 200 Ft alatt métere, de ez csak nagy tételben működött. Esetleg nem akartok függönyt festeni? :D )

Attilajukkaja 2017.08.14. 11:05:47

@Fenchurch68:
"a Lövőházban legalább anyámat be tudtam izzítani"
Miskolcról nézve a dolgokat tényleg nem esik távolabb a Karinthy út, mint a Lövőház utca. :o)
De én nem küldeném anyukámat olyan messzire, ha csak szárított paradicsomról van szó. Mert a Fény utcai piacon a 3. emeleti sajtosnál és a 2. emeleti olasznál is lehet kapni. Igaz, ott főleg az olajos változatot szoktam venni.

@Isley:
Én a Karinthy úti szíreknél főleg joghurtot, fűszereket, pita kenyeret, sós citromot, csicseriborsót meg hasonlókat szoktam venni a hidegkonyhán kívül. Isteni a keserű olajbogyójuk (ami nem is keserű)! De van náluk halal tőkehús meg tömény k-keleti édességek is, ha valaki erre vágyik. És velem mindig nagyon kedvesek. Kedvelem a helyet.

Attilajukkaja 2017.08.14. 11:10:00

@Fenchurch68:
Köszönöm az infót a gézről.
Van orvos és gyógyszerész is a családban/baráti körben. De tőlük olyan sok más szívesség kérésére kényszerülök, hogy inkább megpróbálkozom a nettel. :o)

Ez vagyok 2017.08.14. 11:51:21

@Andrass9: Én is a múltkori rekkenő hőségben szárítottam egy adagot, de az enyémnek kellett 4 nap. Pedig 6-8 cikkre vágtam hosszában. Lehet, hogy az én paradicsomom gumibb. Nem vagyok vele megelégedve nyersen sem, pedig vett san marcano magból van. Magdi mamától hoztam a római piacosból való paradicsomot, jövőre azt vetem el, az sokkal jobb. Nálam tavaly beérés előtt paradicsomvészes lett.
Egy másik ételnél volt a hozzászólásoknál, hogy tervezed, hogy csinálsz szárított paradicsomot és ott írtam, sózd meg picit.
Aszittem muslica miatt takarod. Az nem szeretheti a sósat. Darázs nálunk nincsen.

Fenchurch68 2017.08.14. 11:54:38

@Attilajukkaja: Nem csak arról, nyilván, a Lövőház utcai szír ráadásul a waldorf suliban apukatárs volt, sajnálom, hogy nem jött össze neki az ittlét.
Volt egy iszonyú régi, még a 90-es években is működő textiles, ahol ilyesmiket lehetett kapni, Sas utca, én még akkor jártam oda, mikor Guszev utcának hívták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 11:55:18

@Kumari: Hiszek neked :) Kitettem 2,5 kg-ot száradni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 12:00:44

@Ez vagyok: Picit megsóztam. Elvileg most 4 napig meleg lesz. Meglátjuk!

Attilajukkaja 2017.08.14. 12:04:59

@Fenchurch68:
"a Lövőház utcai szír ráadásul a waldorf suliban apukatárs volt, sajnálom, hogy nem jött össze neki az ittlét"
Én is sajnálom. Ezen mi most nem tudunk segíteni. :o(

Isley 2017.08.14. 13:08:52

@Attilajukkaja: Nagyjából ezeket veszem én is, kivéve az olajbogyót, azt nem bírom megenni. :(
Tőkehúst még nem vettem, a báránnyal szemezek :))

Attilajukkaja 2017.08.14. 13:24:41

@Isley:
Nem tudom, náluk milyen árban van a bárány, de hogy friss, az tuti! És mindenféle kebabokat is árulnak nyersen, előre fűszerezve. Ha húsevő lennék, biztosan kipróbálnám. :o)
Még a Sezgin török hentest is tudom ajánlani a Ferenc körúton, nem messze a Corvin negyedtől. Nála is nagyon szépek a húsok.

Ez vagyok 2017.08.14. 14:25:12

@Andrass9: Szurkoljunk együtt :)
A vett szárított paradicsom is alig érezhetően, de sós.

Isley 2017.08.14. 14:55:11

@Attilajukkaja: Azt az üzletet csak kívülről ismerem, benne még nem voltam.

Attilajukkaja 2017.08.14. 14:59:43

@Isley:
Én már jártam ott. Nem csak húsokat árulnak. Amúgy mindenki nagyon dicséri. Én birkát akartam venni, de azt sajnos nem tartanak. Viszont a bárányhúsok gyönyörűen néztek ki.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.14. 15:00:20

@Attilajukkaja:

Gézhez nem tudok tippet adni, de kárpitosoknál lehet kapni hasonló jellegű anyagot, olyat, amit a bútorok aljára szoktak tenni, ez is egy eléggé ritka szövet. Két éve kárpizotáskor vettem, ezt méterre árulják és elég széles is.

Fenchurch68 2017.08.14. 16:59:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az inkább valami molinó lehet, de a paradicsomos célra az is megfelel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 19:13:51

@Attilajukkaja: Én a gézt a nagy pocsolya túlpartjáról hoztam. Ott cheese cloth-nak nevezik, mert leginkább a sajtkészítésban használatos.

Attilajukkaja 2017.08.14. 19:30:08

@Isley:
"ha arra járok, benézek"
De csak, ha bárányra vágysz. Más szép húsokat máshol is találsz. :o)

@Andrass9:
"Én a gézt a nagy pocsolya túlpartjáról hoztam."
Nem hiszem el, hogy ezt mondod! :o)
Még nekem is onnan van némi maradékom, de már kezdek kifogyni belőle. Nagyon csínján bánok a maradékkal.

"Ott cheese cloth-nak nevezik, mert leginkább a sajtkészítésban használatos."
Gondolom ezt az infót nem nekem szántad, hanem a nagyközönségnek. Mint említettem, én is sokáig éltem kint. Tisztában vagyok az elnevezésekkel. :o)
De nagymamám is használt valami hasonlót gyerekkoromban itthon. Túrót csinált, nem sajtot. Nem emlékszem pontosan, mit használt, de valami pelenkaszerű rongyban lógatta fel az aludttejet, amit hagyott lecsepegni. A lecsepegett léből csak egy keveset kaphattunk, mert másra kellett neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 20:01:12

@Attilajukkaja: Az nem "pelenkaszerű", hanem békebeli textil pelenka volt :) Mi Csehszlovákiából vettük a legjobbakat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 20:04:05

@Attilajukkaja: "Mint említettem, én is sokáig éltem kint. Tisztában vagyok az elnevezésekkel. :o)"
Találkoztam nem egy családdal, akik tíz év után se tudták, mi az a Clam Bake vagy Clam Chowder ... De azt se tudták, hogy a túrót Farmer((')s) Cheese-nek hívják.

Attilajukkaja 2017.08.14. 20:30:09

@Andrass9:
"nem "pelenkaszerű", hanem békebeli textil pelenka volt :)"
Szerintem is! :o)))

"tíz év után se tudták, mi az a Clam Bake vagy Clam Chowder ... De azt se tudták, hogy a túrót Farmer((')s) Cheese-nek hívják"
Én is találkoztam ilyenekkel. De akik ennyire nem érdeklődtek US gasztronómiája iránt, azok valószínűleg most sem írnának be a blogodra.
Ha nem emlékszel, mit írtam be a grillezett camambertes posztodra, nem gond:

"Attilajukkaja 2017.08.10. 13:52:07
@Andrass9: Én az USA-ban sem szoktam meg. Ott is egy nagyvárosban laktam 7 évig."
"Attilajukkaja 2017.08.10. 14:30:44
@Andrass9:
15 évig??? Nagy tolakodásnak tűnik, ha megkérdem, hogy melyik államban? Én Marylandben dolgoztam a párommal, ami DC "külvárosa". Illetve ő DC-ben, én meg Bethesdaban (MD)."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.14. 21:06:14

@Attilajukkaja: Az átlagosnál kicsit jobb a memóriám.
Ebből nem szükségszerű, hogy tisztába legyél a sajtkendő fogalmával ... Nagyvárosban éltél, ahol ez nem szükségszerű.
Definitions of cheesecloth: thin, loosely woven cloth of cotton, used originally for making and wrapping cheese. "You'll also need cheesecloth to protect food from insects and birds."
Például nemlétező darázstól vagy kutyaszőrtől :)
Magyarul géz, muszlin.

Attilajukkaja 2017.08.14. 21:31:22

@Andrass9:
"nem szükségszerű, hogy tisztába legyél a sajtkendő fogalmával"
Ebben tökéletesen igazad van. Aki érdeklődik a gasztronómia iránt, nem feltétlenül tudja, mi az a "cheesecloth".
Köszönöm, hogy segítettél ebben is!

pizzaszeletvágó 2017.08.14. 22:22:17

@Andrass9: hát nem tudom, hogy működik nálad a takarás nélküli szárítás, de az biztos, hogy nálam nem működne.
1. A fecskék kedvéért tyúkot tartok, hogy legyen nekik elég légy :) az meg nagyon bírja a napra kitett leves dolgokat.
2. Ha a légy nem találná meg, akkor megtalálja a muslica, ami pillanat alatt berohasztja, ki nem lehet dunsztolni belőle. Ugyanis a szomszédnál már hullik a gondozatlan gyümölcs, térdig járok a cefreszagban és bokáig a muslicában.

Waka 2017.08.15. 00:22:21

Köszönök szépen!
@Andrass9: Igazán sajnálom, kicsit sűrűsödtek a dolgaim. Éppen ma sikerült valami igazán a f@sz rossz végére kerülnöm. Meg is fogom énekelni egy posztban, okulásképp.
@Attilajukkaja: Van nálunk méteráru bolt, jókora. Bementem, - Pelenka anyagot kérek,- mondtam, - és adtak. Kistesó varrt belőle egy 60X60-ast szörpnek, meg kijött két kisebb, abban ülepítem a joghurt.

Kumari aki Nilüfer 2017.08.15. 12:03:47

@Waka: Én sima textilpelenkát használok ezer dologra, a takarítástól-autó is ide értendő(erre a magyar, erős szövésű a jobb), a sárgatúró lecsepegtetéséig( erre a régi csehszlovák a tuti). A nagy gyerekeim idejében textilpelenkát használtam, onnan maradt sok-sok, nyugi a használtak takarításban koptak el, én nagy spájzoló vagyok, így 37 év után is van pár igazi kinti, még Mihalovcében vettem egy raklappal.de itthon ma is kapható, az a lazább szövésű, finomabb.
Az unokám még a lányaim pelenkaanyagból varrt fürdőlepedőjét használta( francokat, mi törölgettük a gyereket vele), mert az átkosban még volt olyan, hogy 4 pelenka egy nagy lapban volt, 2X2-es megoldással, na azt így egyben duplán beszegve pont jó volt a babáknak.Nem tudom, manapság kapható-e még ez a formula, ha bárki tudja, ne habozzon, írja meg, mert nagyon praktikus a méret, és ma is szívesen varrnék belőle bármit.Darabonként nem annyira finomságos, mert a szegésektől itt-ott durva érzésű lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.15. 12:28:26

@pizzaszeletvágó: Nálam sem működik. Dehát vannak okosabb felhasználók, akik szerint nem kell azt takargatni. Pl: @Ez vagyok: . De megetetem vele, amit beköp a légy :))) Kutyaszőr, macskaszőr és darázs nála nincs ... (?)
Muslica elvétve akad csak, mert minden leszedett gyümölcs zárt vagy lehálózott helyre kerül, szomszéd szilvája még nem potyog. Légy, darázs, zöldszöcske, fülbemászó ezerszám. Vissza is tettem rá a szunyoghálót - azon is átsüt a nap!

Ez vagyok 2017.08.15. 17:08:43

@Andrass9: Egy fehér kombitűzhely levett tetején szárítom és nem takarom :) Mióta írtátok a takarást, gyakrabban ránézek, de csak néha száll arra egy légy. Más fenyegetés nem éri. Vasárnap dél körül tettem ki, még nem elég száraz, de már sok hely képződött az összeaszás miatt.
A darazsak a kerti kiülő nádtetejét teszik tönkre, köpnek a paradicsomra :)
Paprikafüzérem is van, az se kell egy rovarnak sem.

Ez vagyok 2017.08.15. 17:36:05

@Kumari aki Nilüfer: Nekünk volt pelenkaanyagú törölközőnk a 80-as években, olyan 150x150 cm-es egyben, nem összevarrva. A fiam (33 éves) pelenkáiból 3 van meg, mert a többi már elhasználódott a takarításra. Én a megtisztított, lezuhanyzott szaniterek, csempék szárazra törlésénél használom legtöbbször, de másfélékre is, ami adódik egy takarításnál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.15. 20:47:35

@Ez vagyok: Nem hiszem, hogy látod, amikor beköpik a legyek. Persze ha nem látod, akkor nincs ... :)
Kutya, macska, madárszar nincs? Aa állatok szőrét viszi a szellő is, a madár meg lepottyanthatja. Szóval én nem szárítom mégsem védőháló nélkül.
A paprikafüzér nem mentség, mivel annak van egy cellulóz borítása, amit valóban nem szeretnek a bogarak.
Az enyém holnap kész lesz. Megpróbálok helyére ökörszív paradicsomot tenni. Van még két nap, az meg jó lesz a sült paradicsomba turbózásnak :)

Fenchurch68 2017.08.15. 21:15:36

@Kumari aki Nilüfer: De jó, végre valaki, aki szintén textilpelenkát használt! (Mondjuk mi a régi vicc szerint, az első gyereknél az ember kifőzi, szárítja, kivasalja, a másodiknál kimossa, szárítja, a harmadiknál szárítja.)

Ezek nagyon jól működnek, mondjuk ha csak nem nagyon agyon voltak mosva, akkor szárításkor letakarásra vastag, ellenben cheese cloth-nak kiváló :)

Fenchurch68 2017.08.15. 21:15:42

@Kumari aki Nilüfer: De jó, végre valaki, aki szintén textilpelenkát használt! (Mondjuk mi a régi vicc szerint, az első gyereknél az ember kifőzi, szárítja, kivasalja, a másodiknál kimossa, szárítja, a harmadiknál szárítja.)

Ezek nagyon jól működnek, mondjuk ha csak nem nagyon agyon voltak mosva, akkor szárításkor letakarásra vastag, ellenben cheese cloth-nak kiváló :)

Waka 2017.08.15. 21:30:21

@Kumari aki Nilüfer: Igazából nem tudom, mifélék vannak, amit nálunk a Rőfös boltban van az végben kapható, talán 120 centi széles (erre nem merném a nyakam tenni).

Kumari aki Nilüfer 2017.08.16. 08:13:49

@Fenchurch68: Ó, az én nagy gyerekeimnél még nem is volt más pelenka, csak textil, és amilyen nagyon eszelős vagyok, kizárólag kézzel mostam, kizárólag hófehérre mosva:)Később a keverőtárcsásban is mostam, de ma is rosszul vagyok a beszürkült fehér ruháktól, ez volt a heppem, ez is maradt.
A harmadik gyereknél viszont beleszerettem az eldobhatósba, hihetetlenül megkönnyítette az életet, viszont olykor erősen furdalt a lelkiösmeret, hogy szennyezem a bolygót. De megbirkóztam vele.

Fenchurch68 2017.08.16. 09:23:38

@Kumari aki Nilüfer: Igen, a harmadiknál már én is könnyebben elcsábultam utazáshoz meg alváshoz :) Csodálatos találmány a mosható textilpelenka, de sajnos akkor még nem tudtunk róla, hogy ilyen is létezik. Ma már szinte az összes ismerősöm ilyet használ.
Igen, ilyen volt a textilpelenkák evolúciója nálunk is, először rendeltetésszerű használat, aztán cheese cloth, aztán ablakpucoló rongy, aztán felmosó, legvégül pedig exuram azzal dörgölte szét az autón a waxot, és még ezután is be lehetett vetni bakancs-waxolásra :)

Ez vagyok 2017.08.16. 12:34:08

@Fenchurch68: Itt is lehet kapni:
www.textilpelus.hu/
Most, hogy előjött a téma rákerestem a neten, mert a meglévő hármat kímélem. Jó tudni, hogy lehet kapni :)

Ez vagyok 2017.08.16. 12:38:04

@Andrass9: Kutya, macska nincs. A házhoz közel szárítom, ott, ahol a madár se jár. Nekik raktam ki az udvar közepére napraforgót. Ugyan nem az elcsalogatás céljából, de arra is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 17:44:05

@Ez vagyok: Szerinted ez a módszer normális egy átlagos felhasználónak? Mert szerintem NEM! Nekünk vannak állataink, bogaraink és legyek is. Megtanultuk, hogy betakarjuk az ételt, mert az fontos. Az viszont nagyon nem tisztességes, hogy olyasmire akarod az olvasókat rábeszélni, ami egészségtelen, csupán, mert azt hiszed, hogy az úgy működik. Nem akartam ezt felhozni, de úgy látom, ragaszkodsz ahhoz, hogy te vagy tökéletes, mi meg helikopter vagyunk. Nem! Nem teszünk ki ételt szárítani megfelelő higiéniás eljárás nélkül! Akkor sem, ha te azt hiszed, hogy az a pár légy az semmi ... (már amikor látod). Szóval ezért tettem egy próbát, ami azonnal elbukott, mert a te módszered nem működik, só ide vagy oda, én meg nem vagyok hajlandó ezzel etetni az olvasóinkat.
Bocsánatot kérek a direkt kirohanásért, de én így érzem.
Persze, ha megeszed a koszos, fertőző paradicsomot, az a te saját gondod. Én NEM eszem meg, és senkinek sem ajánlom!

she_wolf 2017.08.16. 18:23:21

@Andrass9:
Ma valami tucatot ütöttünk le csak délelőtt légycsapóval:( Ilyen kis 4-5 mm-es rohadékok, nagyon nem szeretem őket.
Már gondolkodtam beón, vagy valami hasonlón is (kizárólag a természetesség jegyében), mert a jákónk magevő. Elé hiába rámolnám le az aktuális terítéket. De én azért külön nem fogok lisztkukacokat tenyészteni, hogy a beó éhen ne pusztuljon:)
Úgyhogy mageleség és légycsapó, no beó:)
A kajára én is háklis vagyok, és dacára annak hogy dohányzom, szerintem az átlagnál némileg jobb a szaglásom. Kutyának mehet, nekünk nem. Szárítani nagyon ritkán szoktam bármit is (nem kedvelem az aszalványokat, bár a férjem kedvéért néha kivételt teszek), de azt mindig zárt térben, légmozgás mellett.

Más, de a legyekről jutott eszembe: valahol a környékünkön elpusztulhatott valami állat, mert a szomszédok panaszkodnak, hogy bolhásodnak a kedvenceik. Vagy nem tudom, mi van:(

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 20:12:07

@Andrass9:

Khm.
Hüm-hümm.

Magánügy, de ha EZ nem verte ki a biztosítékot: @Attilajukkaja: ?
Akkor a másik miért?
Amellett, hogy egyforma véleményen vagyunk és teljesen megértelek, kívülálló véleményem szerint @Ez vagyok: nem gondolta ennyire véresen komolyan, főleg nem helikopterezett arRogánTónisan.
Persze nem vagyok senkinek fogatlan prókátora :)
Most üss agyon, tiltsál ki, de nem bírom kihagyni! :)
Nekem szokott elgurulni a gyógyszerem legjobban ezen a blogon, de te miért is voltál ma a patikában? :)

/Jó, oké, száműzöm magam egy időre.../ :)))

Szeretettel: pzszvg

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.16. 20:21:27

@pizzaszeletvágó: Ilyen apróságokon nem, szoktam kiakadni :) Viszont, ha valaki betegséget terjeszt hobbiból, azt nehezen viselem.
A patikában a feleségem gyógyszereit váltottam ki. Az enyém 10 reggel, 9 este :))) Nem is kell vacsora!!!

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 21:27:20

@Andrass9: ne bazz, nekem egyelőre 2 reggel, 3 este, meg délben kellene valami, de azt mindig elfelejtem, mert nem veszem be 10 órakor, amitől emlékeznék rá, mi az... :)))

pizzaszeletvágó 2017.08.16. 22:10:36

@látjátok feleim szümtükkel: a viking felfedezők idejében is meleg volt arrafelé, csak utána jött a kis jégkorszak, amiből most tartunk kifelé...

she_wolf 2017.08.17. 05:58:34

@pizzaszeletvágó:
Igazából nem is az éghajlatváltozással volna gond, hiszen az természetesen, és tőlünk emberektől függetlenül is egy létező dolog.
A problémát az az emberi beavatkozások nyomán fellépő pozitív visszacsatolás okozza, ami ha egyszer tűlnő egy megadott kereten/értéken/tartományon/akármin, visszafordathatatlanná válik. És az ember azért bősz bizonyítási kényszer alatt igyekszik erőszakot tenni a természeten, ahelyett, hogy a saját természetén tenne erőszakot.
De minden rosszban van valami jó: a pusztulás után a természet mindig magához tér, újat hoz. Csak mi, emberek csökönyös módon nem vagynk hajlandóak tanulni ezekből, meg akarjuk hágni a meghághatatlant.
Aztán megy a rinya, ha hátulról derékba kap bennünket a bölcs.
(Ha ilyesmin töprengek, mindig kicsorbul egy picit az ateizmusba vetett hitem:))

she_wolf 2017.08.17. 06:05:57

@látjátok feleim szümtükkel:
Már egy ideje pedzegetik a permafrost réteg sérülékenységét. És még mindig a CO2 kibocsátás miatt megy a hajtépés, pedig a metán azé' egy pöttyet húzósabb dolgokra képes.
Az való igaz, hogy elkezdődni általában kicsiben szoktak a dolgok, aztán mejd jól kinövi magát, az ember pedig majd "gyönyörködik" a lángoló tengerekben. De "szép" lesz....

Ez vagyok 2017.08.17. 18:52:53

@Andrass9: Csak nézek ki a fejemből. Eszembe sem jutott rábeszélni fertőzött étel előállítására. Csak közöltem, hogy itt nálunk nincs veszély. Már szárítottam ugyanilyen módszerrel kétéve, semmi baja nem lett. Mint ahogy ugyanígy szárítanak az olaszok is. Meg ahogy jártunk a világban, például a pirospaprikát csak úgy a földre elterítve, meg a paradicsomot is végeláthatatlan tálcákon takarás nélkül a napon. Meg jópár ismerős.
Egyáltalán nem vagyok tökéletes. Utálnám is magamat emiatt nagyon. Semmiképp sem ennék meg "fertőzött" ételt.
Ígérem, több "rossz tanácsot" nem fogok adni.
A helikoptert végképp nem értem, mint ahogy ezt a kirohanást sem.
Sziasztok, sajnálom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.17. 21:08:37

@Ez vagyok:

Azért nem kell kiugrani a kocsma ablakán, inkább igyunk egy jó fröccsöt, melegben nem árt meg.:D

Egyébként meg van az a dal, hogy

www.youtube.com/watch?v=QW3GceyfzmE

she_wolf 2017.08.18. 01:01:47

@Ez vagyok:
Nem beleszólni akarok, csak ehhez kapcsolódnék egy gondolatfűzérrel.
Gyerekkoromban falun a szitán-ruhán átszűrt tejet úgy ittam meg, ahogy a tehénből kijött. Semmi bajom nem volt tőle, mint ahogy attól sem, ha leesett egy falat valami (pl szárazabb süti, vagy a kopasz kifli, akármi, amiről aránylag könnyebben le lehetett takarítani a piszkot, a félérett gyümölcsről nem is beszélve, amit a fákon ülve tömtünk magunkba, és még sorolhatnám).
Ma mindezeket már nem teszem meg (úgy gondolom, kegyetlenül megfosatna, és akkor még óccón megúsztam), és gyerektől is elveszem inkább.
Úgy gondolom, hogy egy felnőtt tisztában van azzal, hogy mit bír ki. A legyeket rühellem, irtom, csapkodom őket, közben vaskosakat mondva:)
Anyósomnál folyamatosan abban a tévhitben voltam, hogy nála tuti hogy légkondi van, mert soha egy darab bogarat, bármit nem láttam, és ha véletlenül légyzümmögést hallottam, őszintén meglepődtem, hogy egyáltalán hogy kerülhetett a lakásba:)
Ő mindig mindent takart, kényesen ügyelt a higiéniára. Ő mosogatott, a nővére, vagy apósom, én, férjem törölgetett, közben jókat dumáltunk, ez volt a kaja utáni levezetés.
Nem mondom, hogy én egy retekrozi vagyok:D, de engem nem taszít az öngyilkosságba, ha kaja után kényelmeskedek egy cigit és utána rámolok el:)

Szóval az immunrendszerem, és az "öngyógyító" képességem kisebb vész esetén rendben van. Tény, hogy az ember sokat kibír, de könnyen meg is betegedhet egy akár kisebb fertőzéstől is. Embere/szervezete válogatja.
Azt viszont tudom, hogy oltássorozat nélkül (és nem a maláriára gondolok), meg egy valagnyi gyógyszer, extra egészségbiztosítás nélkül pl. Indiában egyetlen napot nem mernék tartózkodni:)
És mégis: utcai fogászati rendelés van a csóróbbaknak (alapvető higiénia?), házi kegyszerek mindenféle bélbajra, és nem mondom hogy kicsattannak az egészségtől, mégis annyian vannak, mint égen a csillag.

Nálunk most rengeteg a légy, és az állatorvos azt mondja, hogy sokan keresik fel bolha elleni cuccért, mi is szereztünk be spot-ont.
A légy: egyszer kidobtam egy tálat. Senki nem figyelt a cuccra, valahova a terasz egyik kupis részére volt letéve (előtte pár nappal buli volt a haverokkal, kinti szakácskodás, és valaki "elhagyta" az edényt, én meg nem leltároztam), nagytakarítás közben találtam meg, egy mázsányi légylárva nyüzsgött benne. Én azt nem mosogattam el, beraktam egy kukazsákba, és kib...tam a p...ba ahogy volt!
A szomszédnénim tyúkokat, nyulat tart, vannak legyeink. Én meg bár állatbarátnak tartom magam, de a hívatlan és kértékonyakkal kíméletlen vagyok.
(Az egy másik adalék, hogy a temészettudományok egy-két ága erősen foglalkoztat, és szívesen tanulom.)

És végül: volt pár mellényúlásom az életemben és bár nem ilyesmi, de úgy gondolom, hogy jobb megelőzni, mint később elkerülhetetlenül foglalkozni egy esetleges utóhatással:)
Bár utóhatás sem mindig van, de az már egy másik történet:D

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 07:38:37

@she_wolf:
Húha..mi alakult itt egy aszaláson..szóval az van, hogy a nagymamám is takarta a bagolytüdőt, tüllel, később kiszelektált nájlonfüggönnyel....hogy honnan volt tüllje, ne kérdezzétek..nem tudom.
Takaráspárti vagyok:)))

Igen, láttam én is fotókat, hogy szárítják a forró éghajlaton a dolgokat, szerencsére azt nem látjuk, mit szitálnak ki belőle:)

Erről beugrik az, hogy a csecsemőket is letakarták, szintén valami szellős anyaggal, legyek és már kártevők ellen, az első gyerekemnek még volt ilyen hímzett"szemtakaró", és abban a régifajta mély fekvő babakocsiban használtam is, nem a gyerekre raktam, nyilván, hanem a kocsira, és úgy aludt kinn a teraszon.

Fenchurch68 2017.08.18. 08:38:30

@Kumari aki Nilüfer: Gyereket én is, nem is annyira azért, mert baja lenne egy-két légytől, de felébred rá, aztán lehet idő előtt szolgálatba állni :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.18. 09:52:04

Én továbbra sem ugrok ki az ablakon, pedig anyám a tarhonyát is takarás nélkül szírította ha takargatja, talán még most sem lenne elég száraz.;D

Kumari aki Nilüfer 2017.08.18. 12:41:48

@látjátok feleim szümtükkel: ha ő úgy, akkor úgy. BENT szárított tésztát nem is kell:) Kinn se kell, de van, aki takarja, van, aki nem. Ennyike.
nem kell ezért ugrálni az ablakon, még a földszintről sem:)) Annyit az egész nem ér.

she_wolf 2017.08.18. 23:23:52

@Kumari aki Nilüfer:
A nickedről mindig a kumarin jut eszembe:)

Aszalás, legyek, és társaik frontján meg az van, hogy minden változik, csak a változás állandó.
Persze van ahol élnek olyan ősidők óta létező eljárások, mint amit te is említettél az írásodban, de az nekik és ott működik, Józsi néninél itthon, vagy Pekkánál Finnországban pedig már nem:)
Pekka két pofára eszi a sózott tengeri halat nyersen, amitől 120 évig él, de ha én tenném, valószínűleg már nem gépelgetnék éjnek évadján:)
(Mondjuk én a tatár beefsteak-et sem eszem meg:P)))
Vagy lásd a japánok sushi-kultuszát (szasimi).

És nem akarok én lesújtóan vélekedni az elkövetkezendő generációkról, de az egészséges élet utáni hajszában egyre törékenyebbé, és kevésbé életre valóvá fog válni az emberiség, amelynek mindig kell majd valami mesterségesen gyártott mankó, amire támaszkodhat:(
www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/uj_embertipus_jelenik_meg_a_foldon/20140919110252

Ez csak egy egyszerűbb a sokból, ami aránylag nagyobb időtáv alapján végzett statisztika eredménye.
Akár a régmúltban élőket, akár a 100 múlva megszületőket tekintjük, minden korszakban van valami jó. Fejlődünk, olyakor visszafele is, de már előre kidolgoztuk a kompenzációt. Az emberiseg elszórakoztatja magát.

Kumari 2017.08.19. 19:26:39

@she_wolf: Kumarin..hát, lehet, bénítólag hatok:DD
de ez a nevemből adódód nick,és egyik ismerősöm kisfia így jegyezte meg a nevemet.Másrészt valódi indiai név, sőt, van egy istennőjük is ezzel a névvel, de sok közöm egyikhez sincs.
Másrészt nekem személy szerint az a szent mrggyőződésem, hogy attól van az a sok allergiás ember, mert tulzásba visszük a csecsemőkori sterilitást.

Fenchurch68 2017.08.19. 20:01:23

@Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintétlen mosollyal olvastam fel) mesekönyve volt a Kumari, a repülő kiselefánt, Pándy Lajostól. Amúgy tényleg aranyos, csak nem ilyen sokszor :)