Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Souvlaki - avagy a kicsilyány főz

2017.08.10. 07:00 Andrass9

Élete első görög útján járt Korfu szigetén. Természetesen körbeették a barátnőjével az egész szigetet, és elhatározta, hogy egyet megfőz nekünk. A fűszert is kinntről hozta, hogy autentikus legyen.

10.jpg

Még külön felhívott, hogy sertés lábszár jó-e hozzá? (Mivel még nem hallottam, hogy a csülköt így árulják, beleegyeztem - az egy jó hús.) Azért másnap a boltból ismét hívott, hogy lábszár már nincs, mit vegyen: karajt? Neeeem!! Az száraz!! Nézz lapockát vagy tarját.

Mivel nem én főztem, fotók nagyon kevesen vannak. Hozzávalók 5 főre:

  • 80 dkg sertés lapocka (de csirkecomb tán még finomabb)
  • 15 dkg juh feta sajt (előételnek)
  • 2 fej vereshagyma (lehet lila is)
  • 1 közepes cukkíni
  • 1 kápia paprika
  • 5 nyárs
  • 1 + 1 ek olivaolaj
  • 4 szem koktélparadicsom
  • oregano, görög bazsalikom, bors, csilipehely, szerecsendió, cayenne pepper

A húst felkockázta kb 4x4cm-es darabokra, megforgatta a souvlaki fűszerben, ami oregano, bazsalikom, fahéj, csilipehely és még ki tudja miból áll. A húsokat egy megpucolt hagymával összekeverve éjszakára hűtőbe tette. Délben azután felszurkálta a nyársokra a hagymával, cukkínivel és a kápiával felváltva. A tűzre tevés előtt egy picit megsózta, és olivával meglocsolta.

11.jpg

A feta sajtot megborsozta, oreganóval megszórta, majd olivával bátran meglocsolta. Egy aluminium tálkába tapadásmentes alufóliára helyezte. A sajt tetejére paradicsomot, hagymát és kápia paprikát is aprított, majd tanácsomra kicsit ráhajtva a fóliát rámbízta, hogy süssem meg.

12.jpg

Raktam szép tüzet a grillben, majd a húsokat és a fetát is rátettem.

13.jpg

Letakarva a sajt elkészült tizenöt perc alatt, azt kivettük, hogy előételnek finom lesz.

14.jpg

A zöldségek csak módjával sültek át, de a sajt csodás ízű lett!

15.jpg

A húsnak kellett vagy 40 perc, de az is szépen átsült, és csodás íze lett.

16.jpg

Még egy kicsit sütöttem a parázs felett, hogy kérget kapjon, mert ezt a húst ropogósra kell sütni. Ezzel persze a hagyma itt-ott megéget, de amúgy pont tökéletes lett a nyárs:

17.jpg

Paradicsom és saját uborka salátával ettük. Köszönjük!!!!

60 komment

Címkék: hagyma paradicsom bazsalikom feta cukkíni oregano lapocka koktélparadicsom kápia csilipehely

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1912646269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Kumari 2017.08.10. 09:20:14

Éppen szombaton lesz az éves családi grillezés(összevont születésnapok a szanaszét élő összes gyerekeimmel, és a tartozékaikkat), egynek ez is jó lesz..ámbár 90%-uk vega.

pizzaszeletvágó 2017.08.10. 12:45:04

Néztem a Híradót, azt látom, hogy Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő atlétát, tegnap Londonban, a női súlylökés világbajnoki döntőjében csak egy kínai férfi tudta megelőzni! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 12:56:23

@Kumari: A vegáknak készítsd el a sült fetát - ha azt ehetnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 13:47:08

Lemorzsoltam a kapormagot. Olyan illata van, hogy legszívesebben megenném!!! Lett vagy öt deka, lesz mit vetnem ősszel. Az eredetit Wakától kaptam, és szépen dolgozott vagy 2 éven keresztül, de a mostani szüret a tőle jött magok utójából kelt ki. Még bokatörés előtt vetettem el. Ez most az első fogott mag.

she_wolf 2017.08.10. 14:24:59

Görögországban eddig kétszer volt szerencsém lenni.Mindkét alkalommal barátainkkal voltunk, sátras utánfutókkal jártunk kempingről kempingre.
Hihetetlen élmény volt, mert így olyan környékeken isjártunk, ahová turisták nem nagyon jutnak el szervezett utak alkalmával.
Az egyik faluszéli kempingben mindkét alkalommal megszálltunk, és Stella a kempinges felesége beengedett az ottani étterem konyhájába. Hihetetlen élmény volt, és különösen az fogott meg, amilyen szeretettel beszélt az ízekről, ételekről.
Igen, souvlakit is ettünk nála, meg tzatzikit is, meg mindenféle kecskét, birkát, és nem, azóta sem tudok olyan görög salátát készíteni, mint ő:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 16:20:21

@pizzaszeletvágó: Hamár nem jutott a finomságból nekem is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 18:26:33

Olyan tökfőzeléket főzött a feleségem, hogy már egy litert megettem belőle! Vagy két hete vettem a kispiacon egy spárgatököt, tegnap meg kaptunk egy naaagy cukkínit. Mivel a kaporból már csak mag van, vettem a madarasban 2 csokor kaprot, hogy legyen a tökhöz. Jutott bele jócskán kovászos uborkalé is. Roppanós maradt, mert úgy kértem. Már csak megenni kell :)

Kumari 2017.08.10. 18:48:00

@Andrass9: A kapormagról a véreshurka ugrik be, nálunk azzal csinálják.SOK kapormaggal.

A vegáknak baromi jó lesz, saláták, grillezett gomba, padlizsán, cukkini, hagyma,paprika, sajt,avokádókrém,sárgarépa.kukorica és ha keveslik, krumpli.Húsevőknek tarja, csirkemell,kolbászkák,sügér,és csirkeszárny(ezt előtte megpárolom).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 19:25:05

@Kumari: Nekem is a hurka jutott róla eszembe :)
A grillezésed jól hangzik, jut ott mindenkinek amit szeret.
Tán csak egy jó steak hiányzik (nekem:).

Kumari 2017.08.10. 19:37:15

@Andrass9: Most hülyén hangozhat, de valahogy steak sem jött be,,pedig Johanna lányom verhetetlen benne, és ő szereti is,ha kér, van éppen itthon egy szép szelet marha.Pénteken este érkezik, mire szombaton grillezünk, éppen megfelelő állagúra olvad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 20:08:47

@Kumari: A csodahüttőben mindig van egy szelet marha a kicsilyánynak, hátha jön :)

Kumari 2017.08.10. 20:13:54

@Andrass9: Alap!! Mindhárpm kicsilyánynak van nálam is valami a csodahüttőben, hátha jönnek:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 20:20:20

@Kumari: Nekem a nagylyány nagyon messze van, de a fiammal még bárányt is eszünk, amit a lyányok nem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 20:22:08

@Kumari: A nagylyánynak a hűtőjébe vákumfagyasztottam olyan fontos dolgokat, mint párolt káposzta cvekkedlihez, vagy májgombóc levesbe. Sőt: megtaláltam heki a gesztenyepüréhez való alapanyagot is :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 20:23:40

Az itthonmaradottakat továbbra is tápláljuk, le ne fogyjanak. Persze a menyjelölt beevezett a családjával - azóta a fiamnak dupla kajája van :)))

Kumari 2017.08.10. 20:42:47

@Andrass9: Nálunk is az van, hogy a lányok kirepültek, ennek ellenére egyre többen vagyunk:D A csatolt részek ugye, na meg a csatolt részek családja..hálistennek kiváló a kapcsolatunk velük is, és szeretnek nálunk táplálkozni.Én meg ennek örvendezek:)

Waka 2017.08.10. 21:16:42

Köszönök szépen!
Nálam a panelban a grill ugyan nem játszik, de mondjuk egy wokban, kicsit vékonyabbra aprított hússal, simán el tudom képzelni. Persze, így is jöhet.
A héten majd' minden napra esett valami befőzés, üvegben az első adag paradicsom és szederszörp. Holnap lesz a következő szeder, hétvégén meg lecsó. A közeli boltban 150 az érett lecsópaprika, nem hagyom ki. A kertben is akad teendő, szoros lesz a hétvége. Nem is főzök, hideg kaja lesz.

pizzaszeletvágó 2017.08.10. 22:01:38

@Waka: úgy néz ki, hétvégén nem csak a kaja lesz hideg... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 08:20:50

@pizzaszeletvágó: Csak azt az orkánt ne engedjük be a sógoroktól!

Boar. 2017.08.11. 09:59:25

A souvlaki klasszikusan csak húsból van, nincs rajta zöldségféle.
A negyven perc az értelmezhetetlen számomra, nyolc-tíz perc alatt megsül a parázs felett.
Nem szoktam agyonfűszerezni, hálistennek a görögök sem. A húst citromlével, olivaolajjal pácolom, kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezem-az autentikus oreganot nem szeretem.
Ha sertés, akkor comb, ha csirke, akkor mell a legjobb alkatrész.
Az éves görög nyaralásunkon gyakori fogás, összejöveteleken is szoktam sütni. Hálás kaja, hamar megvan és a gyerekek is szeretik. A feleségem mondjuk szalonnát és hagymát is kér rá, úgy is jó csak akkor már nem souvlakinak hívják :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 10:38:31

@Boar.: A klasszikus souvlaki lehet tisztán húsból, de a paprika és a hagyma nem osztályidegen a klasszikusban sem :)

A húst nem direkt parázs felett sütöttem, ezért tartott tovább. Csak a végén perzseltem meg a külsejét.

she_wolf 2017.08.11. 15:07:32

@Andrass9:
Az mekkora dilettantizmus, ha a nyársakat aufóliába tekerem, és x idő múlva kérgesítem a fólia levétele után?;)
Klasszikus souvlakit nem csinálunk, mert így is úgy is kerül a nyársra mindenféle egyéb is, és akkor az már tényleg nem az igazi, hanem amolyan nyenyenyunya, mindentbele -helyesebben rá:)
Paprika? Hagyma? Ananász!!
(Igen, tudom, meg sem érdemlem, ha ennyire képes vagyok elbarmolni, de én szeretem a gyümölcsöt hússal -és nem csak a saját húsával:D)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 16:00:34

@she_wolf: Teljesen mindegy, csak ne nevezd souvlakinak, mert @Boar.: lecsavarja az orrodat :) Mifelénk volt ez saslik (az csak birkahús és hagyma meg rengeteg FAHÉJ), vagy kebab (vegyes mindenféle) vagy rablóhús (hús, szalonna, hagyma). Ananász is jó hozzá. A fóliába tekerést nem teljesen értem, de te tudod, hisz te sütöd.

pizzaszeletvágó 2017.08.11. 16:19:25

@Boar.: Jó asszony, áldott jó asszony! :))) Az enyém kipiszkálja a szalonnát mindenből! :)

she_wolf 2017.08.11. 16:22:23

@Andrass9:
Amikor megtámad az éca, hogy nyársalunk, akkor felkockázzuk a husit meg a miazmást, némi olajat és fűszerszámot összevegyítünk, majd az egész cuccot egy befőztös üvegben a hűtő alsó polcára tesszük másnapig, néha összerázva (nem keverve:D) felügyelet alatt tartjuk, másnap alufóliát darabolunk, az olajos motyót szépen felhuzigáljuk pálcikára vagy vasnyársra, megszórjuk sóval, betekerjük alufóliába -vagyis ezt én csinálom, mert közben a várúr tüzet gerjeszt a teraszon (télen ugyanez műxik sütőben)- és mehet a rácsra. Hallgatózva sütjük-puhítjuk parázs fölött olyan 30-35(?) percig a hús fajtájától és vastagságától függően, majd a fóliát lebontva és a tüzet fokozva színesre sütjük.
Anya (én) előkapja a legelnivalót, tálalunk, eszük, punnyadunk. Nekem valami lónyál, apának valami serital, vagy éppen fröccs jellegű innivaló dukál hozzá.
Nasinak pedig rendszerint valamilyen pohárkrém;)

Így lesz egy meghatározhatatlan osztályidegen, mindenből kilógó, sehova be nem illeszthető süttemvalamit kaja belőle, ami igen finom szokik lenni:)

Fenchurch68 2017.08.11. 18:14:31

Éhes vagyok! Ne írogassatok ilyen grillezős izéket, mert esküszöm, lemegyek a ház elé,felállítom a kis faszenest, aztán jöhetnek a tűzoltók.

Dikusz 2017.08.11. 18:30:19

@Fenchurch68: megyek én is, ha kell valami alapanyag, mondd meg mi legyen, viszem:))

Fenchurch68 2017.08.11. 20:04:04

@Dikusz: Várjunk egy kis enyhülést, aztán összehozhatunk valami grillezést vagy bográcsozást. Jelenleg még a jéghideg sárgadinnyét sem kívánom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 21:51:30

@Fenchurch68: no ezért iszom hideg rozé fröccsöt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.11. 22:51:53

Valami jön!!! Szél, villámlás, de vizet még nem látok. Pedig kéne, mert másképp holnap locsolni kell :)

Dikusz 2017.08.11. 23:11:27

@Fenchurch68: Nekem sajnos nincs lehetőségem ilyenekre, furcsa lenne a másodikon grillezni:)

Amúgy is a guta ütöget (nem a melegtől), mert ki tudja mennyi ideig az ablakunk alá helyezték át a buszmegállót. Három napja még semmit nem tudtunk erről, ahogy arról sem, most éppen mit újítanak fel. Harmadik éve ez megy, tavaly/tavalyelőtt a villamossíneket, valószínű most is azt fogják. Budafok központjában lakom, ebben a megállóban kilenc busz viszi az embereket mindenfelé, + a villamosnak is itt a végállomása.

Holnap viszont megyek bográcsozni. A nyugdíjas klubot, ahova vendégként/tagként járunk, meghívta a szomszéd falu vendégségbe. Ilyenkor versengenek egymással, kinek a "bulija" sikerül jobban. Mondjuk én tudnám értékelni, ha jóféle nemzetiségi ételeket készítenének (volt már rá példa).

A szomjamat nekem csak a finom hideg víz oltja.

Fenchurch68 2017.08.12. 11:36:56

@Dikusz: De sokat jártam oda, a két kisebbikemmel vemhesen a Budafoki SzTK-ban rendelt az orvosom, izgi volt Zuglóból áttömegközlekedni pl. egy éhgyomri vérvételre...

Mi is a másodikon, a grillezést évek óta tervezgetjük a lakótársakkal a ház előtti füves területen, amit most már minden lakó a magáénak érez és szépen rendben tartjuk, ha jönnek a padra idegenek bagózni, először lekiabálunk, hogy melyik bokorban van a hamutartó, ha ennek ellenére eldobálják, már tudjuk, melyik lakótársat kell leküldeni, hogy szedjék össze :)
(Majdnem két méter, és vagy 120 kiló.)

Még dél sincs, de lecsúszott már vagy két liter citromos víz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 12:52:50

@Fenchurch68: Úgy olvastam, hogy 2 demizson ital :) Nálatok még meleg lehet!

Fenchurch68 2017.08.12. 15:40:46

@Andrass9: Borul befelé, de érzetre egyre rosszabb. Kár, hogy nem lehet elrakni belőle két demizsonnal télire :)

she_wolf 2017.08.12. 15:53:28

@Andrass9:
No, és volt locsolás? Vagy megkímélt tőle az időjárás?
Nálunk iccaka szélvihar volt, nem jelentős. Végre élhető a levegő odakint is, 25 fok árnyékban, néha megélénkülő széllel. Finom, szeretem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 16:09:58

@she_wolf: Folyamatos, erős szél van, 22C. Ez jó. Eső nincs, nem is volt. Ez nem jó.
Így aztán délben kilocsoltam 350 liter vizet a veteményre. Amilyen lusta vagyok, idén nem szereltem fel a csepegtető locsolót. Eddig még sikerült kézi üzemmóddal ellátnom a növényeket.

Ez vagyok 2017.08.12. 16:17:42

@Andrass9: Délelőtt 10-kor az eredményhirdetésen majdnem lefújt a szél a színpadról. Egymásba kapaszkodtunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 16:49:03

@Ez vagyok: Ez nem lep meg:) Akkora szél volt itt is, hogy hú. Legalább nyertél??? Az önkormányzat honlapján nincs róla hír.

Ez vagyok 2017.08.12. 17:02:56

@Andrass9: Már tegnap írtam, hogy megint én nyertem a mini kategóriában. Így én veszek részt az országos versenyen is. Érdekes lenne, ha ott is megint nyernék.
Plusz még indultam a helyi virágoskert versenyen is, második lettem.
Így én kaptam a legtöbb díjat.
Asszem már megszoktam, vagy a szél ment az agyamra, mert jobban kéne örülnöm :)
A polgármesteri hivatal honlapján szokott megjelenni, vagy inkább a Tájoló helyi újságban, ami szintén olvasható a honlapon. Egy újságíró is itt volt, holnap jön fényképezni. A helyi tv-ben lejátszandó filmet kedden veszik fel.
De, tudod mit? Gyere el nézd meg. Marika is ígérte.

she_wolf 2017.08.12. 17:24:55

@Ez vagyok:
Ugyan lövésem sincs hogy miről van szó, de gratulálok!:D
És csak így tovább! És tessék neki örülni, mert az elismerés mindig jó dolog:)

she_wolf 2017.08.12. 17:31:18

@Andrass9:
Lustaság fél egészség, ugyanis akkor muszáj megmozdulni előbb-utóbb:)
A hűtést kilőttem mielőtt idefagyok a gép elé, a haver meg bejelentkezett a mórabóráért. Vigyed életem, vigyed, ne is lássam!:)
A kutyák már legelik fel a földre hullottakat, én meg merő frászban vagyok, ugyanis a kutya szájszerve alkalmatlan arra, hogy lerágja a húst a magról, és a magot kiköpje. Meg hát a kutya mohó is, meg ilyen összetett gondolkodáshoz speciel hülyécske is.

Ez vagyok 2017.08.12. 17:38:28

@she_wolf: Magyarország legszebb konyhakertje verseny.

she_wolf 2017.08.12. 17:47:52

@Ez vagyok:
Ismételten gratulálok!:)
És akkor mégy az országosra is, ahogy írod. Drukkolok neked, csak szólj, mikor kűggyem a zenergiját!;)

Ez vagyok 2017.08.12. 18:16:26

@she_wolf: Köszönöm :)
De már kellenének az újabb kertesek, akik nyernek itt és mehetnének az országosra is. Én már eleget nyertem.
Meg nem is ezért csinálom, hanem a bio, frissen és éretten leszedett zöldségért.
Kétéve azért neveztem be, hogy "aki a kertet szereti, rossz ember nem lehet"-ekkel megismerkedjek. Ez már akkor megtörtént, több barátot leltem. A helyi közösségi kert szakértőjeként még többet. Így elindult a "karrierem" e téren :) Most már be kéne fejezzem a versenyzést helyet adni a többieknek. Ezért sem bírok annyira örülni, más nyerésének jobban bírnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 19:45:12

@she_wolf: A mi kutyánk szépen lenyalogatta a barackok húsát, a mag meg maradt. Bár találtam néha magot a székletében is. Az őszinek ritkábban ette meg a magját, mint a sárgának. Cseresznye, meggy: még szét is ropogtatta, pedig állítólag az mérgező :)

she_wolf 2017.08.12. 20:02:31

@Ez vagyok:
Ha az ember belekóstol a siker ízébe, az nagyon jó tud lenni. És amikor azt másokkal is megkóstoltatja, az az igazi siker:)
Ez a fajta siker pedig tiszteletet eredményez, amit ugyebár megkövetelni nem, csak kiérdemelni lehet.
Rengeteg pozitív hozadéka van egy ilyen tevékenységnek, remélem, sokáig részed lesz még benne!:)

she_wolf 2017.08.12. 20:13:03

@Andrass9:
A legelső kutyánk volt ilyesmi állatka:) Talán azért, mert egyke volt, nem kellett "versengenie" a többiekkel a falatért. Falkában másképp működnek ezek a jószágok.
Cseresznye és meggymag valóban jelenthet veszélyt, ha szétrágja, de nem tudom, mekkora mennyiség kellene belőle, illetve hogy felhalmozódhat-e az eb szervezetében.
Érdekes dolog, hogy a kutyásokat mennyire óvják attól, hogy az eb szőlőt egyen, mert a magja húdemegöli a kutyát. Az én tapasztalatom (és ez alapján a véleményem) az, hogy ezeket a magokat egy egészséges bélműködéssel élő kutya simán, egyben üríti, nincs idő hatást kifejteni. Ha szétrágja, talán más a helyzet, de úgy gondolom, hogy a kutyák mohóbbak annál, hogy akkurátusan szétrágják ezeket a magokat:)

Nálunk a csokitól van teljes tiltás, és nincs az a könyörgő tekintet, amivel hatni tudnának ránk:)

Dikusz 2017.08.12. 20:59:56

@Fenchurch68: Több olyan orvos is van, aki már '77-ben is ott rendelt. Nekem -már amennyiben nőgyógyászra gondolsz-, egy doktornő volt az orvosom.

Dikusz 2017.08.12. 21:01:21

@Andrass9: nemnem, nálatok lehet meleg, ha két demizsonnak olvastad a két liter limonádét:))

Dikusz 2017.08.12. 21:04:48

@Andrass9: az anyósom is megette a cseresznyemagot, de szét azért nem ropogtatta, csak lenyelte. A magok további útját nem kísértem figyelemmel:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 21:14:31

@she_wolf: A szőlőmagot nem tudnák megrágni, mert őrlő fogai nem erre készültek. A csoki és édességek nálam is tiltólistások!
A labrador mindent megeszik, amit a gazdi mutatott neki, hogy ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 21:15:25

@Dikusz: Ja, mert anyósod szobatiszta volt. A kutyám után viszont nekem kell takarítani a kertet...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 21:16:41

@Dikusz: Egy demizson rozé után már minden előfordulhat :)

she_wolf 2017.08.12. 21:25:45

@Andrass9:
Közben azért utánanéztem, és látom, hogy hülyeséget írtam:) a szőlőnek nem a magjával van gond (állítólag) hanem magával a gyümölccsel. Merthogyugye vese meg mindenféle bajokat okozhat.
Nem vitatkozom szagértőkkel, és biztosan igazuk is van, csak gondolom, azért a mennyiség nem mindegy.
Az avatromat nem győzik a szőlős gazdák elkergetni a birtokról, mert bejárnak lelegelni a bor alapanyagát:)
És jellemzően nem vesebaj szokott velük végezni, hanem egy másik falkatag. Vagy a gazda és/vagy vadász:(

A labid okos lehet, jó nevelés, gratula!:)
Vittortól vegyél el valamit! Na, az a mutatvány, hogy "köpödki?", és kiköpi. Hát nem! Átnevelés volt/van, és berögzítés.
Viszont még mindig könnyen tanul, és meg is tartja a tudást. Fajtájában ritka szófogadó annak ellenére, hogy nem munkakutya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 21:45:07

@she_wolf: Sajna nem ismerem a kutyákat, csak a labradort. Azt viszont jól, hisz ez már a harmadik, és úgy nézem nagyon kevés van neki hátra az életből. Lesz újabb is tán, de az is lab lesz. A tiédet valami husky vagy hasonlónak saccolom. Nem tudtam, hogy szőlőevő fajta! A szőlőcukor nem tesz jót nekik. Bár ezt mondják a Xilitre is, oszt semmi hatása nem volt :)
BonBontól bármit el lehet venni (nekünk). A legnagyobb csontot is hozzá, hogy nézzük, csodáljuk, mije van neki! Jön a körteszezon, hozza majd őket, ahogy potyognak. Felhozza a teraszra: Itt van! Megérett! Ha nem csapunk le rá, akkor lelkesen megeszi :) 14 éve boldogitjuk, meg ő is minket.
Rendszeresen főzünk neki (farhát, zöldség hámozék, sárgarépa), csak néhány kommentelőnk piszkál, hogy eleszem előle az ételt! De az szemenszedett hazugság!!! Valami mindig jut neki :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.12. 21:50:51

@Fenchurch68: Most nézem az avatarodat (ezek olyan picik, hogy én semmit se látok belőlük, de most kinagyítottam). Hááát... aranyos partedlid van :)

she_wolf 2017.08.12. 23:25:42

@Andrass9:
Az avatarom nem kutya, hanem minden házikutyák őse, a szürke farkas:)
Mindig is egy rottweilert szerettem volna, többet is ismertem, simán el lehet felejteni a sztereotip baromságokat, amiket a neten a dilettánsok írnak róluk. Igaz, következetesség és határozottság kell hozzájuk, de ez minden kutyánál így van. Sokan bedőlnek annak, hogy élesen elkülönítik a családi/munka/segítő kutyákat.
Gyakorlatilag a gazdától függ minden. Családi kutya vonatkozásában elmondható, hogy több harapás, baleset írható a számlájukra, mint egy "veszélyesnek" titulált kutyáéra. A golden retriever módszeresen csócsálja a kisebb gyerekeket, csak annak nincs akkora visszhangja, mint amikor egy bullterrier ráfog a nagyi csuklójára, oszt rajta marad.
Tanulság: hülye ember kezében a kapanyél is elsül.

Gondolom, te is neveled, tanítod a kutyádat, tudja mit szabad, mi tilos. Egy labi is tud öntörvényű lenni, egyetlen ragadozó faj sem nyuszi alapból. Ha az lenne, akkor nem életképes ragadozó, hanem zsákmányállat.
Jutottam el kutyával addig, hogy a Xll. kerületből a Nyugatiig póráz nélkül csak kézjelekkel kommunikálva mentünk egymás melltt gyalog, szó nélkül. Mertón, zebrán, villamoson, mindenhol. Mákom volt, nem botlottam ellenőrbe:)
Vittornak bármikor elég azt mondani, hogy: Nem! És felhagy mindennel, Igaz, közben az izgalomtól leremegi magáról a szőrt:) És ezt testi fenyítés nélkül értem el. Ha ez dicsekvésnek tűnik, akkor nem tagadom, büszke vagyok magunkra:)

Cserébe mi is szívesen főzünk nekik, a húsokat mindig rájuk is gondolva dolgozom fel:) Vegyesen kapnak mindent, bóti konzervet, házi kaját, zöldség, gyümölcs, de többnyire hús-rizs-porcos és csontos cupák, tészta.
A vadon élő állatok többnyire tudják, mi a jó nakik, a háziállatokra már figyelni kell. Ha a farkas lelegeli a szőlőt, akkor azért teszi, mert szüksége van rá. A kutyám akkor eszik szőlőt, ha véletlenül hozzájut. De tudom, hogy szereti, szeretné.
Nekem sem kéne egy nagy fürt szőlőt legyűrnöm jó karéj zsíros kenyérrel, de ha egyszer olyan finom...:DD
A nem elraktározódó anyagok nem fogják őket megbetegíteni, ha nem kapnak rendszeresen és sokat belőlük. Szerintem:)