Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Egy nyári korhelyleves

2017.08.01. 07:00 Andrass9

Nyáron valamiért nem jut eszünkbe főzni. Most viszont az apropó adott volt: a fiamék esküvőn mulattak az előző éjjel, gondoltam, simogatni fogja a gyomrukat.

46.jpg

Szép savanyúkáposztát kaptam a kispiacon a vecsési termelőktől. Már vettem párszor, és a nyári káposztájuk igencsak finom. (A télit valahogy nem szeretjük.)

A szokásos összetevő lista:

  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 3 szelet kolozsvári szalonna
  • 1 bordányi füstölt oldalas (a fóti hentestől. A másik bordát már elfőztem.)
  • 10 dkg békéscsabai kolbász
  • 5 dkg számomra ismeretlen kolbász a hűtőből
  • 3 pár juhbeles virsli
  • 2 vereshagyma
  • 5 girizd fokhagyma
  • babér, borókabogyó, feketebors, 2 szegfübors és egy marék szárított gyökér a füstölt kifőzéséhez
  • csombor(d) - borsikafü, őrölt feketebors, őrölt kömény a káposzta ízesítéséhez
  • 1 tk Farkas András féle pirospaprika

10.jpg

Még az este bepakoltam a füstölt oldalast és a szalonna héját a kis tottyosba a fűszerekkel és a szárított gyökérrel. Az egyik hagymát, és 3 girizd fokhagymát is beletettem. Felöntöttem vízzel, hogy bőven ellepje, majd felforraltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A felforrt lébe még beleszórtam egy szárított zellerlevelet, a teljesítményt minimumra, az időzítést maximumra (3 óra) állítottam, majd elmentem aludni. Reggel azután leszűrtem a levet, és kivettem belőle a füstöltet. A csontokat később a kutyának adtam...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kolozsvári szalonnát szétválasztottam zsír és hús részekre. Azokat felkockáztam, majd a zsíros részt kis teljesítményen kisütöttem. Apropó, most az egész ételt a teraszon főztem - minek melegítsem a lakást :) Felaprítottam a másik hagymát is apróra. Előszedtem a kolbászokat is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kolbászokat a szokásos módszeremmel megszabadítottam a héjától: vizes papírtörölközőbe csomagoltam pár percre, majd egyszerűen lehúztam a belet a kolbászról. Ilyenkor elválik a hústól, és eléggé ellenálló lesz, hogy egyben lejöjjön. Felvagdostam apróra - nekünk így jobban izlik, mint karikában.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A csombord leveleit is leszedegettem, majd apróra vagdostam. Amikor a szalonna kiadta a zsírját, villával kihalásztam a pörcöt (jó lesz majd csuszára), mert van aki nem szereti a levesben.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Beletettem a zsírba a szalonna húsos kockáit, és kifehéredésig pirítottam. Hozzáadtam a hagymát, és lefedve dinszteltem - így a húsos rész meg is fő a hagyma levében. Találtam a konyhában egy száraz borsikafü ágat, azt is beletettem, hogy az ízét kiadja. Végül a kolbászdarabokat is belekevertem.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Előkészítettem a fűszeres tányérkát. Adtam még egy kávéskanál Farkas András féle pirospaprikát, mert keveseltem az eredeti mennyiséget. A hagyma/kolbász keverék szép szaftot engedett, ideje beleszórni a fűszereket. Kicsit rottyantottam rajta.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Mivel a receptek általában kérnek egy kevéske rántást, szórtam hát egy evőkanálnyi lisztet a piros hagymára. Kevergettem, amíg megpirult, majd a lehűtött füstölt lével felöntöttem (a hűtés a zsír eltávolítása miatt kellett). Az így elkészült vékonka rántást beleöntöttem a nagyfazékba, ahol a káposzta és egy kis higított kovászosuborkalé keveréke várta. Gyönyörű színe van ennek a paprikának!!!

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Amíg a leves főtt (kb 20 percig, hogy a káposzta ress maradjon), csak az obligát virslit kellett felvagdosni.

43.jpg

Ezt beleborítottam a főzés végén a levesbe, és elzártam alatta a rezsót: megfő az a leves maradékhőjében.

44.jpg

Mivel nem mindenki eszi tejfelesen, ezért aki akart, az tehetett bele magának. Én tejfel nélkül ettem.

45.jpg

Eléggé sikeres volt, lecsillapította a háborgó gyomrokat (meg még vittek is egy nagy adaggal későbbre). A maradékon megosztoztunk feleségem barátnőjével :)

69 komment

Címkék: hagyma fokhagyma savanyú káposzta bors kolbász virsli babér gyökér savanyúkáposzta pirospaprika csombor kömény borókabogyó füstölt oldalas Farkas András csombord szegfübors húsos szalonna borsikafü szárított gyökér

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2912622667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fenchurch68 2017.08.01. 08:48:29

Szóval ezért van ilyen brutális meleg, mert odakinn főzöl!

Kumari 2017.08.01. 09:01:06

Nálunk egyrészt paradicsomos tökfőzelék már kész, másrészt gyorsított vadas lesz. gyönyörű növendék marha figyelt a fagyasztóban., nem lehet kihagyni..ma sokan leszünk, és holnapra is marad.A húslébe majd befőzök némi cérnametéltet, ha lesz rá igény, ha nem, teszek el alaplének belőle, a többi ..komposztDe nem cifrázom, k meleg van holmi gombóchoz vagy knédlihez, marad a tészta....

Kumari 2017.08.01. 09:03:09

Ez a korhelyleves viszont nemcsak nyárra jó:)Kedvenc férjem kedvenc levese.Mindjárt a húsleves és a káposztás paszuly mellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 09:27:34

@Fenchurch68: Tudtam, hogy kiderül :((( És már a feleségem is a teraszon főzi a lecsót!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 09:28:41

@Kumari: Komposztba dobod a vadas zöldségjét???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 09:29:55

@Kumari: Sajnos a kovászos uborka leve februárra elfogy, pedig az sokat emelt rajta!

Kumari 2017.08.01. 09:53:42

@Andrass9: Nem:) a vadashoz a húst főzni kell, a zöldségből lesz a szósz, a felesleges lé megy a komposztra:)

Dikusz 2017.08.01. 09:59:45

@Kumari: mekkora hüttőd van, hogy belefér egy növendék marha? Nem is lehet valami jó, hogy még pillázik is az állatka a hűtőből:)
Vizuálisan elképzeltem, hogy mit szóltatok volna, ha kitüremkedik egy növendék marha a hűtőből. Csodaszép kép tárult a szemem elé.:)))
Remélem nem haragszol, viccvót:)

Kumari 2017.08.01. 10:02:47

@Dikusz: Óbárcsak,,növendék marhát, ami alig nőtt ki a borjú korból, igencsak ritkán kapok(vágóhídi ismerős ismerősének az ismerőse szerzett, két derék marhafarokkal egyetemben).Szóval ha a csudahüttőből kibőgne, bánná a fene:DDD

Dikusz 2017.08.01. 10:08:49

@Andrass9: ennek a korhelylevesnek csak egy baja van, de az nagy! Jelesül az, hogy nem itt van előttem, pedig szép kis tálkám is van hozzá, még az sem zavart volna, hogy a maradékból jut:)

Komolyan, nagyon finom lehetett. Tejföllel szeretem én is, jó sokkal. Ebbe a levesbe nagyon mennek a fűszerek is, mindegyik.
A kolbászhéj ilyen lehámozásáról még nem is hallottam, de nagyon jó ötlet, kipróbálom.

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 12:49:17

Száraz kolbit én is így szoktam hámozni, illetve ennyire se bonyolítom, csap alá tartom, aztán félreteszem egy percre, mire megszáradna, már jön is le a bél szépen egyben.
Jó ez. Lényeg az erőteljes fűszerezés, savanykás íz.
Az alapanyagok viszont változatosak lehetnek. Én magam nem szoktam virslit használni ehhez. Helyette lehet kapni vákumfóliás gyorspácolt pulykacombot, alsót vagy felsőt, mindegy, mert mindkettő király hozzávaló, és ász eredményt ad. ;) Azt kicsontozom, lebőrözöm, kockázom a levesbe.
Jódolgomban ehhez még pár marék előfőzött babot dobok, vöröset, tarkát, vagy akármilyen díszes nagyszeműt, ha szépet is akarok, nem csak finomat. Csak annyit, hogy ne legyen hangsúlyos.

Fenchurch68 2017.08.01. 13:46:46

Ez a kolbászhámozás akkor is működik, ha közvetlen fogyasztásra szánja az ember? Tehát nem lesz tőle szottyos? Mert édesem csak hámozva eszi a kolbászt, de a kedvenc márkánkról néha elég nehéz lerángatni a ruháját.

(Ha kolbász jön szóba, mindig eszembe jut, hogy a most épp 23 éves leányka kétévesen ült vidéki rokonoknál a reggelizőasztalnál, egyik kezében egy teljes karéj házi feketeribizli-lekváros kenyér, a másikban jó 30 centi házikolbász, és hol egyikből harapott, hol a másikból. Később ezt oda fejlesztette, hogy a kolbásszal tunkolta a lekvárt, spórolva a kenyérrel. Végül is, ha a vadhúsok mellé jár a pikáns lekvár, kolbász mellé miért ne?)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 15:11:01

@Fenchurch68: persze, hogy működik! ha olyan sokáig ázna kívülről, hogy belül is nedves lenne, akkor megint csak összeragadna, tehát nem érnénk el semmit. Lényeg, hogy picit felpuhul csak a bél, nem szakadékony, és lejön. Mondom, pár másodperc folyó víz alá, és csak annyi pihenő, hogy éppen elengedje a belet. Figyelünk, hámozunk. :)

Dikusz 2017.08.01. 15:18:13

@Fenchurch68: nem rossz párosítás, lekváros kolbász:))

Az megbocsájthatatlan bűn, ha valaki megbízható helyről, nem műbélbe töltött kolbászfélékről nem szedi le a ruháját?

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 15:29:13

@Dikusz: ezt is írni akartam, de nem akartam bonyolítani a hozzászólást, de most már bonyolítok, tehát ha megbízható a hely, mert én töltöm a kolbászt, :) és megbízható a füstölő hely, mert vagy itt nálam a füstölőben, vagy a kedvenc hentesemnél az ótómata szekrényében történik, és már elég száraz a kolbi, és soha nem történt meg vele, hogy ilyen-olyan penésznyomokat lemostak volna róla, a kurva piacosok vagy kurva hentesboltok, mielőtt nekem eladták, na szóval akkor de csakis akkor:
bánja a fene, hogy bélben van, mikor a paradicsom, erős paprika és friss fehér kenyér mellé szeletelem! :D

Fenchurch68 2017.08.01. 21:16:00

@Dikusz: Én bármilyen kolbászt megeszek héjastul, ha nem feltűnően penészes, de az emberem finnyás. "Ki tudja, hogy ki milyen kézzel fogdosta össze!"
Bízom az immunrendszeremben, ritkán hagyott cserben, és olyankor is mindig megérdemeltem, mert én voltam hülye :)

Dikusz 2017.08.01. 21:31:24

@pizzaszeletvágó: házikolbász, paradicsom, friss fehér kenyér (pláne, ha meleg) csodás egyveleg, picit csípős paprika is jöhet:)

Dikusz 2017.08.01. 21:33:51

@Fenchurch68: ezt próbáltam olyan nagyon körmönfontan kipuhatolni:)
Az én immunrendszerem is ugyanígy működik, de olyan is előferdül már nem is egyszer, hogy még akkor sem hagyott cserben, ha lett volna oka rá:))9

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 21:49:18

@Fenchurch68: @Dikusz:

Én kérek elnézést a következőért!
Sok ember sírfelirata lehetne: "Bíztam az immunrendszeremben..."
:)
Mondjuk ha a sírfelirat évszámaiból kijön vagy 120 év, akkor rendben. Egy szavam nincs. Ha nem... :)

she_wolf 2017.08.01. 22:13:56

@pizzaszeletvágó:
Ha a kolbászról nehezen jön le a bél burok, akkor kiszedő csipeszbe fogom, és megy a tűzforró víz alá pár másodpercre. Ettől többnyire megadja magát:) Hátránya, hogyha eléggé paprikás, akkor csak játszóruhában lehet csinálni (legalábbis nekem, mert tutira meg fog látszani a művelet a ruhán);)
De nem sűrűn foglalkozom vele, mert hidegen kajálva vékonyra szelem -tehát lecsúszik-, valamibe belefőzve pedig.... nos, mint kacsa a nokedlit:D

Fenchurch68 2017.08.01. 22:15:22

@pizzaszeletvágó: Ha néha megrendül a bizalom, azt tisztítókúrának tekintem.

Még nem fáj semmim, nincs lukas fogam, orvost közelről csak a három szüléskor láttam, jövőre kerülök át a B oldalra :) ha még lesz ilyen jó húsz-harminc évem, azzal kiegyezek. Csak azért nem mondom, hogy szeretném látni az unokákat, mert ez csúnya nyomásgyakorlás lenne a gyerekekre :)

she_wolf 2017.08.01. 22:20:32

@pizzaszeletvágó:
Most lehet, hogy veszítek pár pontot (ha eddig volt is), mert az életem értelme nagyon szereti a száraz cserkészkolbászt. Hogy úgy híjják-e, azt nem tudom, de a lényeg, hogy vékony legyen, és száraz. A sírba kergetem, amikor mondom neki, hogy látom, megint vett a kutyáknak jutifalatot:D
Naszóval, ha nem elég száraz, akkor simán kiakasztja a pincelejáró (ami egyébként egy használaton kívüli garázs) lépcsőjének a plafonjára egy seprűnyélre, és a huzatra bízza.
Én meg közben anyázok...
(Ja, és közben kiadó garázst keresek éppen, de már látom, hogy egy kisebb raktárhelyiség bérlése lesz a vége:/)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 23:02:17

@she_wolf: a legszárazabb kolbász sem lehet rossz, ha jó az alapanyag, a technika, a tárolás, legyen az garázs vagy pinceajtó. Oda kell figyelni, nap mint nap látni kell a kolbászt, ezért mondtam az előbb, hogy innen-onnan vett kolbászt meghámozom. Az más, hogy egy jó anyagot megveszünk, kiakasztunk még egy kicsit, de akkor is figyeljük, ez a lényeg. Hogy kinek milyen érettségi állapotban ízlik a kolbász, az meg nem vitatéma, nem is pontszerző! :)))

she_wolf 2017.08.01. 23:17:11

@pizzaszeletvágó:
Valóban az alapanyag a lényeg, és a férjem általában ránézésre mer venni. Többnyire jól dönt, de volt már hogy nem lett az igaz, de ennyi belefér:) No meg a kutyákba is.
Én idióta vagyok, ha nem ismerőstől van a cucc, akkor kösz, nem, ember meg amolyan kalandvágyó típus, mer kockáztatni:D
Ha ölég ráncos és nem szürkült, akkor jön a kolbász kolbásszal. Kolbászfőzelék, sült kolbász feltéttel, vagy éppen kolbászos kolbász.
Az aláfestő zenét a gyomrom korgása és a kutyák halk "ciripelése" adja:)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 23:28:58

@she_wolf: én már meguntam a kolbász vásárlással járó rengeteg csalódást, ezért apám egyszerű kolbász receptjét megörökölve, azaz régi fiókból kitúrva, időnként reprodukálom azt, illetve igyekszem, mert frissen vágott, lassan nevelt disznó húsához ritkán jutok. Nem is beszélve "ipari szalonnáról", amit régen 30 évvel ezelőtt még tudtak a hentesek, hogy miaz-miaz, de ma már nem is értik a kifejezést.

she_wolf 2017.08.02. 00:10:55

@pizzaszeletvágó:
Ugye?:(
Lassan nevelt disznó? Hát hol élünk? Ahol a csirke a boltban másfél kilónál kezdődik....
Szeretem a szezonális ételeket. Olyan korban nőttem fel, amikor még a tavaszi rántott jérce mellé friss fejes saláta dukált, és az epres süteményeknek koranyáron volt ideje. Most Karácsonyra simán adhatod asztalra ugyanezeket -ha akarod.
Amennyire tőlem telik, igyekszem késő őszkor, vagy éppen télen juhtúrós sztrapacskát, és egyéb nehéz ételeket csinálni, és nyáron a gyümölcsleveseket, meg a párolt szárnyasokat:)

(Abba meg már bele sem megyek, hogy a pékáru hová bírt a nagy fogyasztói társadalomban silányulni. És ha tetszik, ha nem, most már muszáj megvenni a kiszerelést, mert már nem divat a boltban 2 szelet kenyeret kérni, mint iskolás koromban. Jóvan, öreg vagyok mint az utca köve, és igazából semmi bajom nincs a rohanó világgal:) Csak szeretek néha kicsit megpihenni.)

A régi fiókról anyósom kézzel írott, innen-onnan összeszedett receptjei jutnak eszembe, még az ő anyukájától származók is vannak köztük! Nézem a betűk formálását, olvasom a szavakat, és érzem azt a gondosságot, amivel megőrizték ezeket. És ez nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 07:15:23

@she_wolf: Unalmas perceidben (?) ezeket a recepteket igazán arhiválhatnád! Azaz mondjuk beírni a gépbe, meg lefotózni (szkennelni), és még neadjisten publikálni is valamilyen blogon. Van egy sorozat nálunk régebbről: Ilus néni receptjei. Ott olvas az ember érdekességeket.
blogkocsma.blog.hu/2013/01/25/ilus_neni_receptes_fuzete_i
Most látom csak, hogy több weblap gátlás (és hivatkozás) nélkül lemásolta az első cikket...
www.google.hu/search?q=ilus+n%C3%A9ni+receptes+f%C3%BCzete&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=eV2BWau4COqAX5-TgdgG

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 11:01:39

@Andrass9: Ja. Lopnak mint a szarka. "Kedvenceim" mindenféle nőknek szánt rovatok, webes magazinok. Ezekben pl. a főzős cikkeket olyan kislányok írják, úgymond újságírók, mert annak képzelik magukat, akiknek egy rántotta gondot okoz. Ezek is másolnak kegyetlenül! Egyre kevesebb az eredeti anyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 21:14:35

@pizzaszeletvágó: Csak nem PA-ra gondoltál???? :)
Sajna tényleg így van - még az álomelnök is másol!!!

Waka 2017.08.02. 22:26:36

Köszönök szépen!
A savanyú káposztás fogások füstölt hússal és kolbásszal, tejföllel bármikor jöhetnek. A kolbász bőrével én nem sokat vacakolok, vékonyra szelem, úgy lecsúszik, a bacik meg megfőnek.
@Andrass9: Öregem, ez most ledobta az ékszíjat. Pofátlanság a javából.

Waka 2017.08.02. 22:27:10

@Andrass9: Jut eszembe, toltam a poszt.

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 22:40:09

@Andrass9: Már régóta nem fordult meg a fejemben, de most, hogy így mondod...:)
@Waka: Várjuk! :)

she_wolf 2017.08.02. 23:00:16

@Andrass9:
Istenem....:(
Azt hiszem, magamra húzom a gépet, és sokat fogok csöndeskén olvasgatni.
Ilus néni receptes füzetét olvasgatva, a keresőben a képekre kattintva látni a kézírást, a szóhasználatot, a korabeli nyelvhasználatot, régi keserédes emlékek villannak fel.

Dikusz 2017.08.03. 08:14:23

@she_wolf: de a régi gép nem nehéz egy kicsit? Inkább az újat kellene, az biztos kicsit könnyebb lesz:)))
A régi recepteket szeretem én is olvasgatni:)

Dikusz 2017.08.03. 08:18:43

@Andrass9: Nagy pofátlanság, az már igaz.
Meglehetősen visszafogott, budai úriasszony létemre, aki még véletlenül (pedig de)sem beszél csúnyán, engedjétek meg, hogy stílszerűen pár keresetlen szót mondjak erre:
Rohaggyon meg az összes befőttje, és öntsenek a kapuja elé egy vagon túlérett vöröshagymát annak, aki ezt megtette...

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.03. 10:55:43

@Dikusz:

Te átokzseni.:D:D:D

Mit gondolsz a Pesthidegkutat nem kellene átnevezni Pestmelegkútra?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:28:18

@látjátok feleim szümtükkel: Most már lehetne: 37C van odakinn (28C itt a gép mellett).
Felfrissülésül egy profi golfozó:

m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/zoe33.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:31:08

@she_wolf: Volt benne nemkevés munka! Waka szkennelte az egészet, én meg begépeltem. Igyekeztem az eredeti szóhasználatot és írásmódot követni: így lett autentikus!
Vállalom ugyanezt a te receptgyűjteményedre is!

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.03. 13:22:05

@Andrass9:

Ez ám a dizájn! Illik a cipó a zászlóhoz.:D

she_wolf 2017.08.03. 14:30:53

@Andrass9:
Felhívás keringőre?:)
Ehhez szét kell néznem, és a porladó, málló lapok közül ki kell válogatnom azokat, amelyek még valamennyire szalonképesek. Némelyik itt-ott foltos, meglátszik rajtuk, hogy sokat forgatták. És hogy nem bántak kesztyűs kézzel a lapokkal.
Aztán az is beugrott, hogy van egy Ínyesmester is a hagyatékban, anyósom sokat forgatta azt is.
Nekem készül majd polc a konyhába a mindenféle kiadványok számára, most csak zabigyerekekként a hűtő tetjén kotlanak, porosodnak.
Nevezhetjük trehányságnak, de ez inkább az itthoni félkész állapotoknak köszönhető.
De nem baj, lesz ez még így se!:)

she_wolf 2017.08.03. 14:34:07

@pizzaszeletvágó:
Tegyél még fel képeket az idióta Dagobert bácsiról, és a fogyókúrám abszolválva:)

pizzaszeletvágó 2017.08.03. 15:41:09

@she_wolf: Kikérem magamnak, Dagobert bácsi nevében! :D De te akartad, tessék:
bombify.com/wp-content/uploads/2017/01/a5Zmn9y_700b.jpg
Trump nem más, mint Biff Tannen, a Back to the Future (Vissza a jövőbe) című örökbecsű filmből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 15:43:12

@she_wolf: Pont a foltos meg szamárfüles oldalak a legjobbak!
Ha nincs szkennered, fotózd le mondjuk az okostelefonnal, ha van olyanod.

Waka 2017.08.03. 21:51:11

@she_wolf: Jó anyag. ugye? Több, mint tíz évig állt a ládafiában.
@pizzaszeletvágó: Coming soon!
@Andrass9: Itt 33 van, de reggelre 31-ig hűl. Estig a kertben vagyok, nincs kedven hazajönni a szaunába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 22:05:37

@Waka: Azért nem irigyellek! Most már csak 28 van, és reggelre le tudom vinni 24-re. Azzal már el lehet kezdeni egy napot :)

she_wolf 2017.08.04. 01:24:59

@pizzaszeletvágó:
Volt ez a csóka már minden, és Amerika csodálatos hely. Ha a flóráját és faunáját tekintem. És mondanám én, hogy nem élnék olyan helyen, ahol egy (ráadásul már a második) csepűrágó a vezír, mert máshol is vannak bajok. Nagyok. Nem is kell messzire menni. Sőt, sehova:(
Holnap tetőzik a hőség, aszonták a tévében a szakik. Tán jeget kéne főzni ebédre:D Mert hogy meleget nem fogok, az biztos!:)

@Waka:
Jó bizony!:) Ha összelapátolom magam, asszem, kérni fogok némi segítséget. De ahhoz túrnom kell, és mivel most úgyis lomolás lesz, biztos, hogy innen-onnan akad még némi hasznos dolog.
Egyelőre kiadó raktárhelyiséget vagy garázst keresek, és meglepődve látom a neten, hogy nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy én azt elképzeltem:(

she_wolf 2017.08.04. 01:40:29

@Andrass9:
Én most emelkedtem ki a langyos habokból, de sehogy sem bírok Vénuszra hasonlítani (bár rubensi idomokat nyomokban felfedezni vélek). Ki érti ezt?
A telóm szerint itt és ebben a pillanatban 23°C van, a hőérzet ugyanennyi, a páratartalom 78%.:)

És tényleg azon filóztam, hogy mi legyen a kaja, mert segítség az ötletelésben ugyi megint nincs, a hűtőben meg csak a hideg árválkodik némi tojás, ez-az társaságában.

pizzaszeletvágó 2017.08.04. 16:20:47

@she_wolf: Én értem. Ne is foglalkozz vele! Amit Botticelli festett, és az Uffizi képtárban Firenzében megnéztem, az "Vénusz születése"! Születéskor könnyű olyannak lenni. Pár évtizeddel későbbi Vénuszt nem festette le senki! Lehet, hogy pont ott végezte az egyik képen Rubensnél!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.04. 17:00:24

@she_wolf: Ha tojás van, akkor sokmindent lehet készíteni. Én pl. tegnap bundáskenyeret sütöttem magamnak kis olajos vajon.

she_wolf 2017.08.06. 19:45:01

@Andrass9:
Imádom a bundáskenyeret citromos teával:) Télen jó forrón, nyáron meg minél hidegebb teával. Egyetlen dolog nem fér a fejembe: a bundáskenyér sütésekor valami olyan átható, és megmaradó olajszag van mindenhol, hogy azt még télen is csak izmos kereszthuzatban kell elkészítenem. Vagy csak én vagyok ennyire izé? Tényleg mindenbe beeszi magát, és még napok múlva is érzem.
Igen, van szagelszívó, de kb. annyit ér, mint múmiának a hidratáló arcpakolás.)

Meg most az a háborúskodás jut eszembe, amit a tojás ürügyén vívnak a különféle trendeket követők egymással. Jókat szoktam röhögni a hajtépésükön, hogy hasznos/káros, kell/nem kell, meg az ehhez kapcsolódó mindenféle mondvacsinált "filozófiák", no meg az álszenteskedések:)

she_wolf 2017.08.06. 19:47:48

@pizzaszeletvágó:
Olvastam én is, jól megszívták:( Ilyenkor jó az, ha némi háztáji van (vagy megbízható szomszédnéni, mint nekem:D).
Ez a hír mindenesetre eléggé rossz mindenkinek, és tényleg nagyon sajnálom őket:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.06. 21:47:26

@she_wolf: Teraszon az indukciós rezsó :)))
Amúgy nálam nincs olajszag, mert a bundáskenyeret vagy zsírban, vagy ghíben sütöm ...

she_wolf 2017.08.06. 22:22:28

@Andrass9:
...mhíííben?:D
Zsírt használok ugyan és nem is ritkán, de ilyen bő zsíradékban való sütéshez már nem.
A zsír kacsa/liba/disznó eredetű. vajkészítéssel pedig nem foglalkozom.
Többnyire a prózai teavajat, vagy ír vajat szoktam venni, emberemnek sózottat, magamnak külön sózom (jó az úgy).
Ha a recept külön kihangsúlyozza, hogy milyen zsíradék kell a motyóhoz, akkor beszerzem:)

Gyerekkoromból emlék a rántott szelet zsírban sütve, és finom volt, nagyon finom!
De én olajban sütöm, a karajt újabban lisztbe forgatás nélkül.
Nem vagyok egy fittneszi szörny, de módszeresen ártani sem akarok magamnak:) Lavírozok, ami még ráadásul szórakoztat is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.07. 08:56:13

@she_wolf: blogkocsma.blog.hu/2012/07/18/a_vaj_atlenyegulese_a_ghi
vagy
blogkocsma.blog.hu/2015/06/11/ghi_ismet
A világ legjobb zsiradéka - szerintem. Nem avasodik (másfél év meg se kotyant neki a spájzban, és találkoztak már százévessel is indiában). Nagyon kevés kell belőle, frenetikus illata van (tömény vaj). Palacsintasütéshez tökéletesen keni a vasat - csuszkál rajta a tészta és könnyű feldobva forgatni.
Sokszor hivatkozom rá a blogban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.07. 08:57:48

@she_wolf: Ja, és a lényeg: a bundáskenyeret én vékonyka zsíradékon sütöm, de öntöttvas serpenyőben.

she_wolf 2017.08.07. 09:27:28

@Andrass9:
Köszi!:)
Igen, a ghíről hallottam már sokat és jót, de még nem volt hozzá szerencsém. Aki megemlíti csak dicséri, tehát rossz biztosan nem lehet, no és itt a kocsmában sem kaphatna helyet:)

De ha már vaj:
index.hu/gazdasag/2017/08/07/nagyon_megdragult_a_vaj/

Most futottam bele mintegy mellékesen:( Mintha eddig olyan olcsó lett volna. És én szeretem a vajat.
Azt gondoltam, hogy néhány szelet bundáskenyérhez nem dobsz oda fél kiló zsírt, hogy megsüsd benne a motyót:)
Öntöttvas edényem nem nagyon van, csak két lábos, amiket egyébként imádok használni, no meg a bogrács:)
Viszont az indukciós tűzhelyhez valósi serpenyőim is jó hővezetők, élmény bennük sütni. Nagyon megkönnyíti a melót ez a tűzhely, én csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.07. 22:41:02

@she_wolf: Te még kimaradtál a hagymával játszott évődésen a teraszon tartott indukciósról. Szegény azóta elment (RIP), de soha nem bírta megállni, hogy ne cikizzen vele :) Ahogy én sem a mákostésztájával való cukkolást...
A második Ghí posztom kifejezetten az olcsó vaj finomítását tűzte ki célul, és sikeres volt. Én amúgy is vajzabáló vagyok: gyerekkoromban egy kiflivel fél vajat ettem meg, a fiam meg evőkanállal ette kiskorában :)
Idehaza minimum 40 deka van a hűtőben, különösen azóta, hogy feleségemet átszoktattam a margarinról a vajra a süteményeknél. Most is kell ismét vennem, hogy feltöltsem a készletet. Különösen, hogy a mai palacsintasütéskor konstatáltam, hogy már csak 15 dekányi van a tavalyi ghíből!
Ja, a fiam felújította a konyháját, és lecserélte az 50 éves Salgó villanytűzhelyet egy fele indukciós, fele kerámialapos plusz egy légkeveréses sütőre. Lehet, hogy elirígylem tőle, bár én gáztűzhely párti vagyok.
Az ingatlanos kétszer is gutát kapott tőlem az USA-ban, amikor lakást keresett nekem, mert mindkét alkalommal ragaszkodtam a gáztűzhelyhez - nem bántam meg. A nagylyány is azt szereti!

she_wolf 2017.08.08. 02:49:12

@Andrass9:
Szeretek új dolgokat kipróbálni, aztán vagy bejön, vagy nem. A gázzal sok gondom volt, és az egyik barátnőm is azt használ, látom néha mit vergődik vele össze. Az évek során összegyűjtött tapasztalatok alapján úgy alakultunk ki/át, hogy most már csak a fűtésünk megy gázról, de lehet hogy a felújítás során azt is megreformáljuk.
Még nem tudom... Kiköttetni nem akarom a gázt, megöregedtem, számomra már nem kaland, ha nincs vésztartalékos megoldás:)
Vannak konyhai gépeim, mégis az ősöreg Kenwoodot kapom elő, ha megbízhatót akarok használni:)
Még anyósomék hozták Angliából valamikor nagyon régen. És azóta is megbízhatóan működik le nem cserélném:)
Szóval számomra nem döntő, hogy retro vagy new-wave a cucc, jól, és hatékonyan működjön!:)
Az indukciós egy gyönyör nekem minden szempontból. Ez occó volt (Sencor), 2 darab 2 zónás cucc egymás mellett. Az idióták valami gagyi festett keretbe ágyazták a lapot, ami akkor derült ki hogy nem hőálló, amikor átlógott a keretre a nagy serpenyő, és az aljára olvadt a festék.
Ez az, amikor egy remek elgondolást hazavágnak egy gyatra kivitelezéssel. De nem baj, mert apjuk csinál neki másik keretet rozsdamentes acélból, és ez kimegy a teraszra, a konyhába meg beköltözik egy másmilyen, ami funkcionalitásában összetettebb, no és nincsenek ilyen gyerekbetegségei. Ez volt a tanulódarab;)

A vaj. Dettó mint a tej/zsír/cukor hiszti. Ők tudományoskodnak, és vakítják a parasztot, én meg élvezem az életet, lájtos hedonista módjára:P
Vajaskifli. Erről mindig eszembe jut gyerekkorom vajaskiflije, ami olyan patkó alakú volt, mint a pozsonyi kifli, és valami kegyetlenül finom volt. Nagyon sokszor vittem a suliba uzsicsomagban, kettévágva, vajjal megkenve, iskolatejjel vagy kakaóval mennyei volt! Vagy krémtúróval:)
Azt a fajta kiflit már nem is keresem, lemondtam róla:(
Olvastam a posztodat a ghíről, rá fogok próbálkozni. Először veszek valamennyit kipróbálni, és ha bejön, akkor talán a gyártásra is rá merek próbálkozni.

Anyósom egyik alaptézise szerint a margarin jó lehet egy gyors szendvicshez kenyérre, vagy kocsikenőcs helyett, süteményekben nincs keresnivalója! Mondta az én igen bölcs anyósom, aki valami varázslatos konyhát vitt.
Azért ettől a ghítől félek is egy kicsit, mert van énnekem egy uram;) Először az árától dob egy hátast, utána meg a cucctól, és nem tudom, ezzel hogy fogok megbirkózni:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.08. 07:35:19

@she_wolf: Az árától nem kell megijedni. Kb 75-80%-os kihozatalt lehet elérni. A madaras sajátmárkás vaja 2000 Ft/kg alatt van, és megfelelő. Azért fél kiló alatt ne nagyon fogj bele, mert kell a tömeg az egyenletes hevítéshez. Indukcióson 200W pl. tökéletesen fenntartja a tisztításhoz szükséges hőt. Ja, és ha már van, akkor lassan fogy, mert nagyon kevés kell bármihez is (remek pl. bélszínérmék sütéséhez egy teáskanálnyi, a mostani 60 palacsintához elment egy evőkanálni).

she_wolf 2017.08.10. 14:08:51

@Andrass9:
Biztos hogy ki fogom próbálni, mindketten nagy rajongói vagyunk a vajnak, és ha valóban igaz az, hogy ilyen tartóssá válik az eljárástól, akkor igazi főnyeremény lesz:) Pláne hogy ilyen keveset kell belőle használni.
Nincs annál lelombozóbb, amikor a megmaradt vajra kiül az a sárga réteg, az ember meg töpreng fölötte, hogy megegyelek-ne egyelek?:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 16:10:23

@she_wolf: Nos ... a ghí eleve sárga és a mostani szobahőmérsékleten folyékony :)

she_wolf 2017.08.10. 17:10:41

@Andrass9:
Ezzel nincs bajom. Csak amikor adott egy fehér tömb ami áll a hűtőben....valameddig, majd mikor újra kiveszed, itt-ott sárga réteg van a tetején, ami lehúzható, és alatta a jól ismert fehérség látszódik, akkor egy percre elgondolkodsz azon, hogy ez szimpla oxidáció, vagy miszösz?:)
És nem biztos, hogy gusztusod támad rá. Mert tudod, hiszen így nevelkedtél fel, hogy a vaj egy fehér színű zsírszerű izéség. Ezzel együtt nem ilyesmik szoktak lenni életem legkínzóbb kérdései lenni, hogy szabad-e a sárgaságos bevonatos vajat megenni, avagy nem. Hát hogy a viharba ne lenne szabad?:) Ha az orrom mást mond, akkor kukázás van, és ételt nem szívesen dobok ki.

No és ha a ghí folyékony a szobahőmérsékleten, akkor sincs gáz, hiszen a jó zsír (mármint az állati eredetű) is valami olyasmi:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.10. 18:07:55

@she_wolf: Az a sárga bevonat emlékeim szerint valami savankás szaggal is jár, vagyis avas. Ehető, persze, csak nem gusztusos :)