Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Nyáresti nyamnyam

2017.07.29. 07:00 Vaczak2

Estére áthívták őket a Péterék, gondolta busongani. Péteréknek hamarosan férjhez megy a lányuk a sarkkörön túlra (az északi, nem a déli, de akkor is…) és gondolta jólesik egy kicsit busongani ma este.

A 35 fokban süssön az, akinek Imre az anyja, de mégsem állíthat be egy üveg rozéval, mint máskor.

Ezek a gondolatok foglalkoztatták délelőtt a piacon sétálva (az asszony meggyet akart venni a fagyasztóba, meg paradicsomot a lecsóhoz. Szombati ebéd, gyümölcsleves, lecsó. Fasza mi? Meleg van az igaz na de ennyire?!

A szimpatikus hórihorgas sajtos ember (srác? neki lassan már mindenki srác), aki korábban elmesélte, hogy kereskedelmi kiküldött volt Vietnamban, és azt adta fel, hogy valahol a setét szittya vadonban kecskéket hajkurásszon hajnaltól napestig, már ismerősként köszöntötte, és szó nélkül adta a kóstolót a natúr kecskéből és natúr tehénből (friss és érett természetesen). Ő szertartásosan megkóstolta, forgatta a szájában, csámcsogott szusszantott néhányat majd kért mindegyikből 10-10 dekát. Úgyis tudta, hogy több lesz, de nem baj, bele van kalkulálva. Soha nem kért ízesített sajtot, csak natúrt. Úgy gondolta, ha majd ő akar bazsalikomot, lilahagymát, csilit, vagy akár tejbegrízt a sajthoz, akkor majd eszik hozzá, de bele neki ne rakja senki.

Ekkor kezdett körvonalazódni a nyáresti nyamnyam ötlete. Ekkor persze még nem így hívták, de a szerkezete már a fejében összeállt. Átsétált még a piac másik oldalába a „profik” közé, ahol a piac legrégebbi sajtüzletében mindig két életunt mogorva nőszemély szolgált ki folyton váltakozva, (biztos felvételi követelmény volt az életuntság) vett még 15-15 deka natúr és érett juhsajtot is,s így már több mint fél kiló elsőrangú házi gomolya(jellegű) sajt boldog tulajdonosának tudhatta magát. A gomolya jó szivacsos, önként magába szívja a leveket és azok ízeit.

Otthon aztán, (míg készült a lecsó s a gyümölcsleves) összeszedte a további hozzávalókat a nyamnyamhoz.

- Egy kis csili a kertből apróra vágva,(franc tudja milyen „Gyilkos” vagy „Fekete dögvész” ,vagy „Bíbor Halál”, a kollégája Béla hozta a magokat tavaly kacsintgatva. Tény hogy csípett, mint a kóboráram, de hát az a dolga).

- Szárított paradicsom. A faterja szárította Egerben, óriás műgonddal, (a fater mindent óriás műgonddal csinált) és az asszony pácolta valami titkos fűszerkeverékes olajba. Értett hozzá, vegyész. (Egyszer lehet, neki is kever majd valami szokatlanul érdekeset, de azon ráérünk akkor sopánkodni).

- Olajbogyó, vegyes, zöld, fekete, magozva, fűszeres lében, a piac sarkán álló görög boltból, ami igazából annyira volt görög, mint a görögdinnye, de a fűszeres olajbogyója kerület-szerte híres volt.

- Néhány szem friss, apró gyöngyhagyma. Ecetes jobb lett volna, de ez volt otthon.

- Olivaolaj, házi különlegesség a svájci-olasz határon lévő kis családi olajbogyászatból, amely család leánygyermekét volt szerencséje futólag ismerni és az apósa mézével egykoron virágzó barterüzletet alakított ki a magyar méz – svájci olaj vonalon, ami ugyan mára már hamvába holt, de némi olaj azért még maradt, hogy csillogó illatos dicsfénybe vonjon bármit, amihez hozzáért.

- Vegyes bors frissen darálva.

Na, körülbelül ebből állt össze a Nyáresti Nyamnyam fantázianevű öko-bio-nano-femto-reform-fitnessz előétel, ami ráadásul gluténmentes, (laktóz az volt benne rohadásig, de hát senki sem tökéletes) szénhidrátszegény, telítetlen, telített, ürített zsírsavakban és antioxidánsokban rendkívül gazdag fröccskorcsolya.

A sajtot 1x1x1 cm-es kockákra vágta , az összes többi hozzávalót méretben hozzáigazította, összekeverte, bőségesen megszórta frissen őrölt borskeverékkel, megöntözte olajjal, és a hűtőbe zárta estig.

Néha azért kavart rajta egyet és megkóstolta, nem romlott-e meg, de hálistennek nem.

Milyen jó lesz ez este, ha majd átcsoszognak a két búslakodó majdnem-örömszülőhöz egy kis vigaszt nyújtani!

Este fél nyolc felé, mikor átcsoszogtak csak úgy papucsban, (Péterék szemben laktak) - azért a hóna alatt vitt egy üveg jóféle rozét, abból baj nem lehet alapon – lelki szemei előtt felvillant a két magába roskadt szülő hálás tekintete, akik a Nyáresti Nyamnyam mediterrán ízorgiája hatására feledni látszanak majd a fjordok zord világába költöző lányuk virtuális elvesztése fölött érzett mérhetetlen bánatukat.

Ezzel szemben Péter széles mosollyal tárta fel az ajtót, beljebb tessékelte őket, a Nyamnyamot letette a konyhapult sarkára, majd a teraszra tessékelte őket ahol a sonka és sajttálaktól roskadozó asztal mellett már ott ült a teljes szomszédság, különböző fajtájú alkoholtartalmú italok szakszerű tesztelésben elmerülve.,

- Gyertek beljebb, megvan az esküvő időpontja, azt ünnepeljük. Kértek egy kis norvég kaporpálinkát?

Na tessék, ezek nem is busonganak, hanem ünnepelnek, ráadásul ez a kaporpálinka, na mindegy, majd gondolok hozzá egy kis tökfőzeléket.

Mindenesetre, éljen az ifjú pár!

165 komment

Címkék: sajt olajbogyó bors kecskesajt olivaolaj juhsajt szárított paradicsom gyöngyhagyma csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr212680125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.01. 07:39:29

@she_wolf:

Ez egy kocsma, csak a fő téma a kaja. Hiszen hol, ha nem a kocsmában kell a kajáról beszélgetni.:D

Ez vagyok 2017.08.01. 11:21:33

@Andrass9: Én is folyamatosan készítem a kovászos és a télire eltett ubit. A múlt héten kovászos káposztát is csináltam a kertiből. Nagyon finom lett.
Én bambusszal támasztékolom a zöldségeket. Még a krumplit is kell, mert másfél méteres a szára.

Ez vagyok 2017.08.01. 11:23:38

@Waka: Én épp ma tértem rá, amit nagy hőség esetén szoktam, kora reggel főzök, mikor még 20 fok alatt van a hőmérséklet és minden nyitva van.

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 12:27:23

@Ez vagyok: én is úgy szeretem, ha főzéskor minden nyitva van! Főleg az élelmiszerbolt, ha valamit elfelejtettem volna megvenni, különben kunyerálhatok a szomszédból! :)))
Persze, értem, hogyan gondolod. Én egyébként is szeretek nyáron a Nappal együtt kelni, vagy kicsit előbb, ami most azért nem probléma, mert a kakas nem messze alszik a hálószoba ablaktól, az első fotonokra ébred, és ezt szívesen a tudomásomra hozza. :))) Reggel 5-kor pedig a templom harangja kezdi rá, az sincs messze. Kész szerencse, hogy szeretek korán kelni. Majd egy évtizedig ment itthon az a kényszer beosztás, hogy télen-nyáron korán keltem, reggel hétig meg kellett főznöm aznapra, 7-8 között bevásároltam másnapra, ehhez kocsiba kellett ülnöm, másik településre menni. Majd 8-tól dolgoztam késő estig. Megszokja az ember a korán kelést.

Ez vagyok 2017.08.01. 18:46:56

@Ez vagyok: A San marcanóhoz kezdetben csak egyméteres bambuszt tettem. Aztán egy hosszabbat V alakban támasztani, aztán összekötöttem vízszintesen is. Aztán bevertem a kerti zuhanyt jó mélyre. Mégis dől, a francba :)

Ez vagyok 2017.08.01. 18:57:22

@Ez vagyok: Bocsi, valamit naggyon elcsesztem. András, más lett a képfeltöltő és én ezt most így vénbanyaként nem bírom elviselni :)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 19:53:18

@Ez vagyok: tényleg nagyon szép a San Marzano paradicsomod!!! Én piacon veszem befőzni, ebből van a legjobb olaszos szósz, de ritkán látok ilyen szépet. Egyszer nekem is volt, de úgy fut, hogy nem bírtam utolérni. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 21:39:17

@Ez vagyok: Talán mégis a háló a megoldás? :) Szépek a töveid, de mintha kicsit sok nitrogént kaptak volna, mert felnyurgultak, meg nagyon sötétzöldek és óriásiak a leveleik.
Nekem nem dől a San Marzanom, már bő kilót leszedtem kezdésnek. 10 tő van, abból már lesz télire valami!
Az igazi előnye, hogy determinált fajta, nem nő az égig! Nomeg persze nagyon finom szószalapanyag, ahogy @pizzaszeletvágó: mondja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 21:41:41

@Ez vagyok: Engem is sokkolt! Kitörlöm a "fura" URL-ű kommentjeidet, jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.01. 21:42:44

@pizzaszeletvágó: Csak azt nem értem, az AdBlocker miért nem blokkolja ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.01. 21:42:59

Azért az én főzős linkem ehhez a képfeltöltéshez képest nagyon szolid volt.;D

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 22:10:11

Nem tudom kinek segítek vele és kinek nem, de nekem már 4 éve bevált, hogy a blog.hu szolgáltatási körébe tartozó indafoto szolgáltatást használom. Tehát ha indapass regisztrációval írkálok ide kommenteket, /nem faszbukkal és társaival/ akkor közben aktiválhatom az indafoto szolgáltatását. Oda töltök fel képeket, láttátok már, évek óta, hogy a képeimet így linkelem ide. Nem mondom, hogy elsőre a legátláthatóbb képfeltöltő, de nincs kéretlen reklám, nem kell blokkolni semmi felnőtt tartalmat, nincs időkorlát, két év is eltelt, hogy a feltöltött képeimre rá se néztem, de még megvoltak, tehetem őket mindenkinek publikussá, vagy jelszavassá, egyszóval ez itt működik!
Mutatom a példát:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20464553-8254f90f/user
hogy témába vágó kolbász legyen. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.01. 22:33:18

@pizzaszeletvágó:

Egy biztos, a kolbászod jó. A képfeltöltőt nem tudni.:)

she_wolf 2017.08.01. 22:33:51

@pizzaszeletvágó:
Figyelj! Egész nap lóttam-futtam, majd bekukkantottam ide.
Az egy dolog, hogy @Andrass9 posztjainak illusztrációja láttán néha akkorákat nyelek, hogy visszhangzik a nappali, de miután belenéztem (én balga!) az albumodba...
Te egy inkvizítor vagy!:)
(Asszem összeütök egy hemendexet:D)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 22:45:52

@she_wolf: jaj, nem akartam magam reklámozni, ugye értitek, ezek régi képek, amiket az elmúlt 4 évben már láttatok egyesével, mert nektek szántam! tényleg csak a képfeltöltésben akartam segíteni! :(

she_wolf 2017.08.01. 23:07:17

@pizzaszeletvágó:
Nyugodtan reklámozz, ez itt az ötletek tárháza, és nekem néha nagyon jól jön, amikor süket fülekre talál az uramhoz intézett válóoki kérdés: mi legyen a kaja?:D
Majd valamit mókolok hogy én is láthatóvá tegyem néhány művemet, mert ha nem bizonyíthatnám be képekkel hogy mekkora ökör tudok lenni, akkor tuti hogy a kardomba dőlnék:)

Pl.: koktélvirsli sajttal töltve éa baconbe tekerve -és asszem-, jénaiban megsütve szerinted milyen? Barátnőm mentőt készült hívni, mert aszonta vagy betéptem, vagy megbolondultam:D

(Ham and eggs kilőve, ember nem kért, egyedül meg nem vagyok hajlandó.)

pizzaszeletvágó 2017.08.01. 23:20:33

@she_wolf: Hát....nem is tudom... :)))
Ilyenkor szoktam én magamnak lágytojást csinálni. Hajában. Mármint nem a párom hajában, hanem a tojáséban. :) Szigorúan 3 percest, utána hideg vízzel hűtve.

Dikusz 2017.08.02. 07:58:34

@Andrass9: már azt hittem, tudtom nélkül valami egészen más oldalra tévedtem, csak pilláztam, mint Rozi a moziban...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 08:14:30

@Dikusz: Sajnos ez a szolgáltatás már nem használható többet, mert ezzel a pornóval együtt akár vírus is jöhet :(
Ki kéne találni, hogy lehet URL-t tiltani (valahogy biztosan lehet, hisz pl. a gyakorikerdesek pont hu is tiltott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 08:32:36

betettem a szűrőt a kepfeltoltes . eu oldalra
a www . kepfeltoltes . eu is tiltott

Dikusz 2017.08.02. 11:16:44

@Andrass9: akkor lehet, jött is ugye?

Ez vagyok 2017.08.02. 11:30:49

@Andrass9: Elnézést kérek a képfeltöltés miatt. Eddig azzal töltöttem fel és semmi baj nem volt vele. Gyanakodhattam volna, mert más lett a képernyő, de ugyanúgy kellett csinálni, mint a réginél.
Köszönöm, hogy azt a csúfságot kitörölted :)

Ez vagyok 2017.08.02. 11:36:51

@Andrass9: Még tavaly is azt a san marcanót vetettem, amit jópár éve szárított paradicsomként hoztunk a római piacról. De tavaly még zölden ki kellett dobni a vész miatt. Az kb. 60 cm magasra nőtt. Ezt a mostanit vett magból ültettem. Csak azért nem nő az égig, mert levágtam a tetejét. Lehet, hogy nitrogénben gazdag a föld, de az kizárólag a komposzttól van. Egyáltalán nem öntözöm, talán emiatt is "betöményedik" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 11:39:25

@Ez vagyok: Abszolute semmi gond nincs! Az a fontos, hogy rájöttünk :)

Ez vagyok 2017.08.02. 11:41:02

@pizzaszeletvágó: Nagyon szépen köszönöm! :)
Meg az ajánlást is, hogy hogyan csináljam legközelebb. Az utóbbi 10 évben a képfeltöltést használtam. Volt olyan időszak, mikor naponta sok képet töltöttem fel, soha nem volt gondom vele.
Nem is értettem, hogy most mi van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 11:44:03

@Ez vagyok: Nekem most 1 méter körül van, de persze nem terem olyan jól, mint a tied! Eddig nem kellett magas karó hozzá, elvolt a másfél méteres növényhálóval.
Komposzt nálam is állandó tettestárs, hiszen gyakorlatilag NINCS szemetünk! A szelektív viszi a papír, műanyag, fém triumvirátust, a komposztálók az összes zöldhulladékot meg fanyesedéket és a füvet. Marad a visszaválthatatlan üveg, amit néha elcipelek egy gyűjtőszigetre, valamint az annyira koszos hulladék, ami nem mehet a szelektívbe. A kuka kapja még a virágok termését, meg a barakmagot :) (A meggymag/cseresznyemag tökéletes párnatöltelék!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 11:45:09

@Ez vagyok: Olyan hirdetőszolgáltatót választottak, aki jobban fizet - cserébe pornót nyom :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 11:46:03

@Dikusz: Szerencsére nem jött vele vírus, de az ördög nem alszik.
Én úgy vagyok vele, hogy jobb félni, mint megijedni!

Ez vagyok 2017.08.02. 12:29:23

@Andrass9: Most jól elvagyok az indafotó-val. Tök jó. Az a gondom, hogy nem tudom az Url nevemet megváltoztatni. Nem tudod, hogyan kell?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 12:32:02

@Ez vagyok: Sajna nem tudom - nem használok Indafotót (se), de @pizzaszeletvágó: biztos képben van :)

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 12:34:31

Visszatérve: persze, én is karózom ezeket a parikat, nekem ezen a vidéken 1,7-2 méteres fél évszázados szőlőkarók állnak rendelkezésre, de nem a legjobb, nehéz vele bánni, kórokozók nagyon klasszul meglapulnak a karó anyagában, nem szeretem. Egyszer csináltam azt is, hogy két szélső és egy középső karót vertem csak le, és drótot húztam rá, mint a szőlőnél, de az se lett jó. Az vicces volt, mikor a fecskék ülődrótnak használták a paradicsomsor drótját, megyek reggel, ott ülnek sorban, mint ősszel a villanydróton. Aztán rájöttem, miért. Száraz időben a meglocsolt vizes földet keresték fészeképítéshez. A paradicsom alól hordták el a csőrükben. Azóta fészekrakás idején, ha száraz a föld, mindig fellocsolok nekik egy jó darabot, legyen nekik vályog. :D Ezért minden egyszerű, olcsó, évről-évre áthelyezhető paradicsom lugas megoldást szívesen fogadok.

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 12:41:27

@Andrass9: @Ez vagyok: Upsz, ebben a pillanatban autóba kell vágnom magam és indulok, de ha pár óra hosszáig ráér, és akkor még kérdés ez, vagy más, akkor és addig is írjátok meg, akinek van, próbálok majd segíteni. Izé, ennyi vonatkozó névmást egy rakáson, de azért megfejthető, amit írtam, igaz? :)

Ez vagyok 2017.08.02. 12:53:47

@pizzaszeletvágó: Az a kérdés, hogy az indafotónál az Url nevet meg lehet-, vagy hogyan lehet megváltoztatni. A felhasználónév "Ez vagyok", az Url pedig az e-mail nevem, ami a rendes nevem.
A bambusz a legjobb támaszték. Én ott csesztem el a san marcanóst, hogy aszittem 60 centis és nem 160 centinél lefejezett lesz. Így még az elején kisebb bambusszal indítottam, amit folyamatosan kiegészíteni kellett. Ahol egyből erős bambuszt tettem, azzal semmi baj nincs. A bambuszt a kertemben "termelem". Olyan szépen növöget, hogy többeket is gond nélkül ellátok vele.

Ez vagyok 2017.08.02. 19:07:42

@pizzaszeletvágó: Hiába vártam, hogy osszad az észt, kipróbálom az indafotót:
indafoto.hu/monokim

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 20:39:28

@Ez vagyok: hát elnézést, de egy órája értem haza, ilyenkor előbb a tyúkok, aztán a család, majd csak azután következtek ti! Vacsora meg ráér később. :)))
Mindenesetre látom, hogy működik, nem kellek én ehhez.
Amit én látok innen, hogy a beállítások között az "Indafotós név" és az "URL név" össze van láncolva, külön-külön nem módosítható.
Én annak idején regisztráltam egy Indamail-es címet, "...@indamail.hu", ott megadtam az adataimat, nevemet, jelszót, ilyesmit, de ez nem öröklődik automatikusan tovább a fotóhoz!
A kukac előtti névnek semmi köze a pizzaszeletvágó karakter sorozathoz, ezt igazolhatják, akik tudják itt páran, mi van a @ előtt pontosan. :)
Tehát belép az embör ezzel.
Ezután profil beállításokban adhattam magamnak pizzaszeletvágó nevet a blog.hu kommenteléshez.
Ettől teljesen független nevet lehet adni az Indafotóhoz is, nem lett volna kötelező, hogy pizzaszeletvagot adjak meg, de én pont ezt akartam. Figyeled, különböző, egyik ékezetes, másik nem! Ettől még megint különböző néven jelenhetek meg az Index fórumokon is, de a regisztráció továbbra is az a bizonyos ...@indamail.hu
Azonban ha egy Indapass regisztrációhoz kezdetben adtál egy nevet az Indafotón, az már nem változtatható szabadon. Amikor elkezded használni, elsőre akkor még igen, azután nem, így emlékszem. Ez volt a kérdésed. Tehát ha ott valami olyan személyes szerepel, amit nem akarsz publikussá tenni, csak az újrakezdés segíthet.
Ja, és semmilyen módon nem kötöttem, nem is ajánlom,(!) fészbuk vagy gmail vagy ilyesmi regisztrációhoz a belépést, hanem külön, tisztán kezelem.
A Nagy Testvér figyel, ezt soha ne felejtsétek el.

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 21:01:20

És nem csak a Nagy Testvér figyel! :(
Egy buta kollégám családi élete pont így omlott össze, elváltak, de nagyon csúnyán.
Mert a hülyéje belépett a fészbukjába, csevegett egy nővel, csak elfelejtett kijelentkezni a fészbukról. Azaz, kikapcsolta ő a gépet, de a böngésző (mindegy melyik, Chrome, Firefox, Explorer, Opera...) úgy volt beállítva, hogy jegyezze meg a jelszót, tárolja, következőleg így ótómatikusan be is lép.
Ez egy munkahelyi gép volt, amit többen is használtak, az illető felesége is. Aki gyanútlanul megnyitotta a fészbukot, és belépve találta magát rögtön a férje nevében. (ismétlem a férj kikapcsolta a gépet)
Így az asszonyka a munkahelyén végignézhette, hogy az otthon lévő férje, otthoni gépéről, éppen online mit beszélget a másik nővel.
Na, ezért nincs nekem fészbukom. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 21:09:08

@pizzaszeletvágó: Nekem logikusabb érvem van: MINEK? :)))
Nincs is. Illetve hazudok, mert van egy fake, hogy az unokáimat nézni tudjam ... Viszont semmi másra nem használom. Ahogy a Google accountot sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.02. 21:12:35

@Ez vagyok: Kemény munkámba került rábírni a szomszédot, hogy irtsa már ki ezt az inváziós gazt! Amikor megjelent az én kertemben is, akkor végre kihívott egy kertész csapatot, akik most kigyomlálták, ősszel pedig beásnak geotextilt, nehogy átjöjjön.
Ez a növény NEM VALÓ Magyarországra!!!!!
Persze azért én is lelkesen támogatom a paradicsomaimat vele :)))

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 21:26:51

@Andrass9: amit írtam erről a szerencsétlen párról, azt annyira nem hittem el, hogy képzeld, kipróbáltam! A fiam jelszavával beléptem itthoni gépemen. Persze beállítotam a böngészőt, hogy jegyezze meg. (alapból nem jegyez meg nálam semmit) Kikapcsoltam, újraindítottam. A fiam közben Debrecenben volt, tehát nagyon máshol. Nekem egyáltalán nincs fészbuk regisztrációm. Mégis, indítottam a gépet, indítottam a böngészőt, máris belépve találtam magam a fiam nevében, és itthoni monitoromon néztem, hogy ő ott mit csinál. Kivel és mit beszélget. Jót röhögtünk, aztán beállítottuk úgy, hogy ne láthassam, mert be lehet a fészbukot állítani biztonságosabbra, csak az alapbeállítás nem az! Aki meg nem érti, csak használja, az inkább ne! Én értem, mi ez és ezért nem használom. :)

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 21:29:42

@Andrass9: és a szerencsétlen panda macikra nem gondolsz???

she_wolf 2017.08.02. 22:04:04

@Andrass9:
Micsodááát?:D
A koalák akkor ezért vannak belassulva, mert a pandákok bandákba tömörülve lenyúlják a zőccséget előlük:)))

she_wolf 2017.08.02. 22:15:42

@pizzaszeletvágó:
Kollégád tényleg buta szegény:( Van olyan izéség, hogy "maradjak belépve", és ha pipázod, akkor ha bekapcsolod a gépet nem kell külön bejelentkezni, hanem ótómatice fent vagy.

Én azt csinálom, hogy a blogponthu-s cuccokon ezzel a nickkel és jelszóval állandóra bejelentkezetten kommunikálok, más fórumokon pedig (ahová nem kell külön hatszázadik mélcímet generálnom), más nickekkel ismernek.
Ilyen nincs sok, de jellemzően olyan tematikus oldalak, ahol kötöttebb a társalgás.

A facén én is csak kamu névvel vagyok fent, hogy a húgom családi életében részt vehessek, egyébként nem érdekel. Ha nem rítt volna, akkor még ezt sem tettem volna meg. A személyes(ebb) kapcsolattartás híve vagyok:)

A kollégádra visszatérve: akinek rejtegetnivalója van, annak nem árt, ha esze is van. Csúnya és fájdalmas dolog lehet ilyen rondán megbukni. És azért mert valaki nő, még nem biztos, hogy khmmm.... butácska is:)

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 22:17:42

@she_wolf: ne már, a koala az egy szappan (vagy az caola?) :)

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 22:20:34

@she_wolf: csak a pontosság kedvéért! Van olyan opció, hogy maradjak belépve, de HA a böngésző bezáráskor minden tárolt adatot töröl, akkor ezt az opciót kenheted a hajadra! :))) Na.

vörösbor(de)minőségi 2017.08.02. 22:29:03

@Andrass9: ublock tán még adblocnál is jobb

she_wolf 2017.08.02. 22:40:06

@pizzaszeletvágó:
Azért azt úgy elképzelem, hogy az abo-k a tradicionális testfestéseiket egy-egy koalával dörgölik le magukról:D

HA úgy van beállítva, hogy minden tárolt adatot töröljön -gondolom én:)
Nagyképűzhetnék, és mondhatnám, hogy "evilági" dolgokkal nem törődöm, van rá emberem, aki ezeket megcsinálja, de ez így durva csúsztatás lenne:)
Az a helyzet, hogy én ezekhez síkhülye vagyok, de az utcánkban lakik egy gurugyerek, akinek néha sírok picit, hogy "kisszabógázos" csinálj valami okosságot, mert Rodéziát rendezek! És akkor Ő az ő nyugis, mosolygós arcával átjön, és kisimítja amit összekócoltam.
Ez így ki is tart a következő 2-3 hónapig.

(Rövidesen átalakítjuk a rendszert, és még nem tudom hogy mibe fog ez fájni nekem, de saccom van.)

pizzaszeletvágó 2017.08.02. 23:01:08

@she_wolf: khm. Ha bármiben segíthetünk, szólj! Ez a kocsma bővelkedik hozzáértőkben. :)
Most elmesélek egy sztorit, ami a hozzászólásodról jutott eszembe, de semmi köze az előbbi mondatomhoz.
Csak, hogy szórakozzatok, este 11 után már mehet az ilyesmi a médiában:
Szomszédasszony. Jó negyvenes. Elvált. Éppen akkor. Férjét kidobta a házból. Egyedül élt. Na jó, ennek több mint 15 éve. Válás után pár hónappal csak-csak magányos volt, legalábbis ezt éreztem. Egyik nap áthívott, hogy nézzem már meg, rossz a számítógépe, nem megy az internet, meg ilyesmi. Nézem a gépet semmi baja, de net nincs. Közben konyakok csúsztak le. Meg némi felsőruházat is, de azt igyekeztem nem figyelembe venni. Kínomban rájöttem, hogy valahol biztos megszakadt a kábel, meg is találtam, a bútorok mögött szét volt húzva. Aki látott már ilyet, az tudja, magától nem húzódik szét a kábel hosszabbítás.
Gyorsan összedugtuk, mármint a kábelt, aztán menekültem haza. :D

she_wolf 2017.08.02. 23:52:29

@pizzaszeletvágó:
A segítség felajánlását köszönöm, kedves vagy!:)
Nálunk az a helyzet, hogy ez a néhai szervergép modernizáció okán idekukázódott hozzánk.
Öreg mint az országút, meg immár kezd kevésnek bizonyulni. Bővítgethetjük, korábban meg is tettük, de azt dumáltuk meg apjukommal, hogy ezt átveszi ő, nekem meg lesz más.

Rövid offtopik: pénz áll a házhoz, és a korábban összegzett tennivalók, beruházások között szerepel egy kicsit komolyabb számtech. invesztíció.
Ez nem csupán a tárgyi eszközökre értendő.

A segítség pedig tényleg mindig jól jön, és mostanában lesz is rá szükségem, de ezzel tényleg nem nagyon fogok itt szerepelni:)
A sógorom informatikus mérnök (csak éppen az ország északkeleti részén élnek), a már korábban említett srác pedig szintén derékig van ebben a területben. Viszont ritkán tudom a "magamévá tenni" hosszabb időre (nem a szomszédasszonyodhoz hasonló céllal:D).

Úgyhogy az lesz, hogy elmondom neki, hogy mit és mire akarok, ő mindent egybevetve becserkeli a cuccot, és elmegyünk együtt bevásárolni.
Novemberben pedig beintek a szolgáltatónak, és leváltom őket. Végre van konkurrenciájuk -ami ráadásul többet ad kevesebbért- eddig monopolhelyzetben voltak.
Szóval nálunk most minden téren drasztikus változások lesznek, ami engem spannol, a férjem viszont rosszul tűri:(
Off vége:)

she_wolf 2017.08.02. 23:55:31

@pizzaszeletvágó:
"Aki látott már ilyet, az tudja, magától nem húzódik szét a kábel hosszabbítás."

Jajhát milyen egy kis izé vagy! Azt a macska húzta szét. De, van macskája!
(:D)

Dikusz 2017.08.02. 23:59:54

@she_wolf: ahogy a Macskajajban a film végén Dadan dörzsöli le egy libával magáról a sz*rt?

Dikusz 2017.08.03. 00:04:21

@she_wolf: bocsánat, de a végéről lemaradt a szmájli, most pótolom: :))))

Ez a film nekem a nagy kedvencem, mindig felderít:)

she_wolf 2017.08.03. 01:41:34

@Dikusz:
Én is szeretem:) Sajátos szubkultúra sajátos értékekkel, és rengeteg poénnal:D

(Nem felejtettelek el, csak rá kell gyúrnom, mert nem lesz rövid -mint általában:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 06:56:17

@she_wolf: @pizzaszeletvágó: Upsz!!! Ezt benéztem :))) Egye kánya, tartsunk pandát, hogy bambuszt egyen (a kánya?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 07:09:34

@vörösbor(de)minőségi: @she_wolf: Eddig jól elvoltam az AdBlockkal, könnyen tudom a szám íze szerint konfigurálni. Most is hozzáadtam a megfelelő filtert, hogy a kepletoltes pornóját kiszűrje.
Alapvető szűrőm a "hosts" file, ahol a nemszeretem cimeket kiszűröm, így a böngésző már el se jut odáig :)

Azért megnézem a ublockot is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 07:14:52

@vörösbor(de)minőségi: Nem biztos, hogy szeretni fogom. Nekem a memória vagy a proesszor nem gond, van belőle 64G és 16 CPU :)

Dikusz 2017.08.03. 08:04:34

@látjátok feleim szümtükkel: nekem jól van, nemsokára el is múlik, csak még szedek rá gyógyszert:)))(viccvót)

Fenchurch68 2017.08.03. 08:37:10

@pizzaszeletvágó: Nagyoninformatikus és nagyonhardverbenisműveltéstapasztalt kollégával voltunk pár hete programot telepíteni, meg régi gépről új gépre átpakolni, minden kész, minden szuper, csak éppen nincs net. Nem mesélem el az egész másfél órás vergődést, csak a végét, hogy mikor a srác kihúzgálta a régi gépet a helyéről, véletlenül szétrúgta a megfelelő kábelt. (Én még csak betanulok, de ebből nagyon sokat tanultam :) Olyan is volt, hogy egy irodában este a takarító néni, hogy könnyebben tudjon porszívózni, kihúzgálta az összes hosszabbítót, aztán egymásba sikerült visszadugni, reggel meg az ügyfél telefonál pánikban, hogy nem működik se a szerver, se a zinternet, se semmi...)

trux77 2017.08.03. 08:56:08

@Andrass9: a gyakori miért tiltott? o_O

pizzaszeletvágó 2017.08.03. 08:59:07

@látjátok feleim szümtükkel: A linuxom jól van, most tettem mellé bambuszkarót, hozzákötöttem, meg is locsoltam táppal, így már áll mint a cövek. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.03. 09:08:55

@Fenchurch68:

Fabétáknak néha ki szokják írni, ha nem működik a net, nézzék meg a vezetékeket.:D

Dikusz 2017.08.03. 09:31:20

@látjátok feleim szümtükkel: ezt már nekem is mondták annakidején kollégák. Mielőtt szóltam volna nekik, mindig megnéztem a vezetékeket...

Ez vagyok 2017.08.03. 10:42:16

@pizzaszeletvágó: Az indás regisztrációnál az Ez vagyok név van. Tegnap az indafotónál mégiscsak az e-mailos nevet írta be, amit nem tudtam megváltoztatni. Így mostan láttátok a nevemet a képek kapcsán. Ez legyen a legnagyobb bajom :) A beállításoknál letiltottam mindent, a facét is.

Fenchurch68 2017.08.03. 10:53:53

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, nekünk van olyan ügyfelünk is, hogy ha nagyobb vihar van, elfújja a szél az internetet :)
(kihúztak egy drótot a téeszközpont meg a sertéstelep között, és ha lengeti az orkán, akkor

Múlt heti történet: ketten dolgozunk napi sok órában, sokba kerülő internettel a lakásból, és mikor a szembeszomszéd bővítette a villanyóráját, sikerült a netes kábelt leamortizálni a villanyszerelőknek. A miénket. Persze az ügyfeleknek az én feladatom magyarázkodni. Jó, a sertéstelep megérti :)
Szolgáltatót meg csak akkor érdekli, ha bemegyek sárkányfejjel, és szemtől szembe kiabálok szegény jobb sorsra érdemes ügyfélszolgálatos kislánnyal.
Most jól érzem magam, ventilláltam :D

Ez vagyok 2017.08.03. 10:54:35

@Andrass9: Én kedvelem a bambuszt, mert télen is zöld és nem tuja. Ezen felül folyamatosan biztosítja a karót már kb. 6-7 kertben. Jópár kertészkedő oldalon a bambuszt ajánlják, mint a legjobb karót. Úgy ültettem, hogy 20 cm-es műanyag ágyásszegélyt ástam be köré a földbe. Mivel a gyökerei ennél nem mennek lejjebb, ez a megoldás kordában tartja. Ősszel vagy tavasszal feltépem az ágyásszegélynél feltorlódott gyökereket.
A facebookon sok falumbeli csoport van. Én a kertészkedő, a free, jótékonykodó és az általános oldalakat olvasom. Például így tudtam meg, hogy nagybeteg doktornéni csak bio zöldséget ehet, így viszek neki. Vagy ha van valamilyen növényem, vagy bármi, ami akár ingyen is elvihető (de pénzért is) felteszem az általános csoportba és félóra alatt elkel. A saját oldalamon nem is tudom, hogy mi van, oda sohasem írok, csak ami akaratomon kívül odaesik.

pizzaszeletvágó 2017.08.03. 11:53:24

@Fenchurch68: nem mondod, hogy a sertések is interneteznek!!! Már értem, miért van annyi disznó tartalom a weben! :D
Egyébként nagy bátorság két épület közé lengő vezetéket húzni. Indukálódhat benne akkora feszültség is, hogy kiveri a végponti eszközöket. Legalább azonos földpotenciálon van a két épület? És árnyékolt a kábel? Miért nem vezeték nélküli hálózat? Ma már olcsó és jó, kültéren is. Te jó ég... de ne szakmázzunk, főzzünk! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:12:45

@trux77: Erre nem tudom a választ, mert azt a blog.hu tiltja :(((

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.03. 12:13:58

@pizzaszeletvágó:

Miért ne szakmázzatok? Közben lehet főzni is. Egy kocsmában még a linux is befért, ez miért ne férne? Legfeljebb a kocsmáros kiírja, hogy bővült a kínálat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:18:00

@Ez vagyok: A kertészek szerint 80 centi mélyre is lemegy. Nekem a kerítés alap 60 cm mély, azalatt is átmászott - ezért is kértem a kivágatását.
Persze, ha rendszeresen elvagdosod a 20 centis műanyag mellett a gyökereket, akkor egy kicsit később fog megjelenni a kert távolabbi pontjain...
Abban egyetertek, hogy a legjobb karó, mert nem rothad el, és még a vékonyabbja is elég erős. Nekem van kb. 200 bambuszkaróm - vegyes hosszúságú - ami remek pl. a csilikhez. Használom a paradicsomokhoz is, amikor még csak palánták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:19:09

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet most rendelni Ubuntut és Vector-t. Alapanyag nincs még SuSe-hez, hamisítani nem akarom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:22:49

@Fenchurch68: @pizzaszeletvágó: Az a lengő vezeték egy biztos meghibásodás! Ha lengeni tud, akkor a WiFi is átmegy, abba nem csap a villám. A nagy esők idején kicsit rosszabb lesz a vétel.
Annak idején tőlem kapott netet a második és a negyedik szomszéd, speciális tölcsérantennákkal. Aztán nekik is lett drótos...

pizzaszeletvágó 2017.08.03. 12:32:59

@Andrass9: Jó, akkor én rendelnék féldeci Ubuntut, kísérőnek egy pohár csapolt Vectort! :D De hideg legyen ám, mint a Terminátor szíve! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 12:39:29

@pizzaszeletvágó: Fél ubi rendel. A Vectort meg csapolom izibe :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.03. 13:20:09

@Andrass9:

Ez a su-se jól hangzik, sütik-főzik, nyersen eszik?

pizzaszeletvágó 2017.08.03. 13:32:55

@látjátok feleim szümtükkel: szusi lenne az, tehát nyers izé főtt rizzsel! Én ilyen melegben nem rendelném... :)

vörösbor(de)minőségi 2017.08.03. 14:14:53

@she_wolf: de miért is?

elég sokáig használtam és nem jöttem rá,hogy tulképpen egy seggfejjel van dolgom...

vörösbor(de)minőségi 2017.08.03. 14:16:53

@Andrass9: ja ja nekem sem volt vele bajom de ha van jobb akkomáámééne?

she_wolf 2017.08.03. 14:45:01

@vörösbor(de)minőségi:
Mondanám, hogy csak, meg azért, de leginkább azért, mert én vagyok a kellő tudás híján:)
Merthogy olyat is blokkol, amit nem kéne, ezért mindig engedélyeztetni kell, ami meg nagyon nem hiányzik a hátam közepére sem, azt simán átengedi a nyakamba ömlesztve. De mondom: ez valószínűleg az én gyökkettőségemből fakadó probléma:)
Vissza kén ülni az oskolába, de erre momentán nem nagyon lesz időm. Majd csöndes téli időszakban, amikor már a legyek sem zümmögnek.

she_wolf 2017.08.03. 14:48:52

@Andrass9:
Nem mindegy? Medve-medve:) Csak ne legyen +Der Medve:D
Jó fej, haszontalan állatkák. Nem tőlük fogjuk megtanulni a túlélést:D

she_wolf 2017.08.03. 15:01:11

@pizzaszeletvágó:
Ilyenkor azért megrökönyödöm saját magamon:( Hogy valaki ennyire beszűkült legyen, mint én....
Halat nagyon keveset eszem (mea culpa), tengerből származót pedig gyakorlatilag 0 dekát éves szinten.
Ha valami elképzelhetetlen okból kifolyólag egyik pillanatról a másikra halzabáló helyen találnám magam, valószínűleg növényevővé transzformálódnék.
Édesvízi hazai valami jöhet néha. Csuka, angolna, pisztráng...
Szóval ha mindenképpen kárt akarnék magamban okozni, akkor a nyers tengeri halat inkább lecserélem egy régi típusú lázmérőre:D
Nézzétek el nekem, én ilyen izé (ki lehet mondani: ketyós!) vagyok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 15:40:01

@she_wolf: El van nézve :) Errefelé ilyen dolgokkal nem vagy egyedül!

Ez vagyok 2017.08.03. 16:52:07

@Andrass9: Pár tövet tavasszal kiástam. Középen, az elültetés helyén valóban mélyebbre ment a gyökér, de a terjeszkedők a talaj felszíne alatt mentek.
A szomszédod bambusza már nagyon régóta ott lehet mindenféle karbantartás nélkül.
A japán birssel is gondos regulázást kell tartani és az például számomra nehezebb, mint a bambusznál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.03. 21:18:05

@Ez vagyok: Az egy 10 m2-es erdő volt már, és 5 éves kb. Rengeteg vizet kapott, mert oda folyt az eresze és a teljes kocsibehajtója is. Most új szomszéd van, akivel lehet tárgyalni :)))

vörösbor(de)minőségi 2017.08.04. 08:00:30

@she_wolf: ááááá értem kéremszépen :)))

jó lesz ez majd ahogy írod mikor a farkasok orditanak a nagy hidegben te meg a kandalló mellet apó kicsiny beállitásokat eszközölsz és igy majd jól muzsikál.

vörösbor(de)minőségi 2017.08.04. 08:04:48

természetesen apró-igy szerettem volna irni,de a nagy melegre való tekintettel lanyhuló figyelemmel rendelkezem.
most erre fogom rá,majd télen mást kell kitalálnom.....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.04. 13:34:44

@pizzaszeletvágó: Frissítettem a kerti képek posztomat a betonvas paradicsomkarókkal:

blogkocsma.blog.hu/2016/03/19/kepek_a_kertrol_797

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.04. 15:25:32

@pizzaszeletvágó:

Azt is nézd már meg, hogy milyen kukac fúrhatja a szőlőt. Én még ilyet nem láttam. Két egymás melletti szem van megfúrva, és a kukacos szemben két permetezés után kukacot nem találtam, csak a járatának a nyomát.:(

pizzaszeletvágó 2017.08.04. 16:09:22

@látjátok feleim szümtükkel: pontosan én sem tudom, de ahol a szemek összeérnek, ott nem újdonság. Nálam az augusztusi, nagy szemű, itt-ott összeérő őszibarackoknál szokott ilyen lenni. Nyilván az egyik szemben kel ki a kukac, tehát már jó előre benne van, aztán át tudja magát rágni oda-vissza. Egyik szemet fertőzte meg a mamája, aztán, hogy melyik szemből kerül elő, a véletlen műve. Tömött fürtű szőlőknél ugyanez. Bocs, de pontosan nem ismerem a fajt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.04. 21:35:50

@pizzaszeletvágó:

Én eddig kukacos szőlőt sem láttam. Más gyümölcsön tapasztalom amit írtál, de a szőlő nekem nóvum.

pizzaszeletvágó 2017.08.05. 10:24:27

@látjátok feleim szümtükkel: jogos. Ha megtudok valamit szólok. Mennyit érint? Tömeges vagy csak ritkán kerül elő? Több fajtát is, vagy lokalizálható egy fajtára, egy területre?

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.05. 12:32:48

@pizzaszeletvágó:

Vagy 20 fürt afuzalit. Ez az udvarban van, a kertin nem láttam, ott csak gomba bántotta, és eső után repedtek a szemek, pedig nem is volt sok eső.

látjátok feleim szümtükkel 2017.08.05. 12:33:34

Persze rákaphattak a férgek más gyümölcsről a szőlőre, mivel ugyé minden változik, a kukac miért ne változna?