Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Rókagombapaprikás puliszkával

2017.07.26. 07:00 Andrass9

Ilyen is ritkán fordul elő: feleségem vett egy negyed kiló rókagombát! Nekem! Ő nem eszik gombát - se! Imádom a gombát, a rókagombát meg különösen, mert egy remek, roppanós állagú, majdnem elfőzhetetlen gomba.

33.jpg

Tán éppen rókagombáról beszéltünk a blogon, így pont jól is jött. Mivel ő nem eszik belőle, szabadonválasztott gyakorlat volt a köret. Legyen hát puliszka (azt se eszi), rég ettem már!

Az összetevők (3 személyre):

  • 25 dkg rókagomba
  • 12 dkg kukoricadara
  • 6 dl tej
  • 1 vereshagyma
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • 1 zöldpaprika csumástul
  • 2 púpozott ek tejfel
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 ek zsír
  • 1 tk pirospaprika (Farkas Andrástól)
  • 1 mk őrölt bors
  • 1 mk só

10.jpg

A hagymát, zöldpaprikát felkockáztam, majd egy kis lábaskában a zsírra tettem. Lefedtem a lábast, és hagytam párolódni őket. A gombát csak lefújtam, majd nagyjából negyedeltem. A petrezselymet alaposan megmostam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a gombát, és ismét lefedtem. Főzni akarom, nem pirítani! A petrezselymet leszáraztam, és felaprítottam kicsire.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezalatt a gomba főddögélt a saját levében. A tejfelt - egy kis vízzel lazítva - összedolgoztam a liszttel. A fűszereket belekevertem a gombába. A gomba levével kicsit felmelegítettem a tejfeles keveréket.

19.jpg 20.jpg 22.jpg 23.jpg

Mikor megfőtt a gomba, beleöntöttem a langyos habarást. Összekevertem, és felfőztem, hogy besürítse a szaftot a liszt. Végül belekevertem a petrezselyemlevelet.

24.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Menet közben persze előkészítettem a puliszkát. A darához egy kávéskanálnyi sót adtam, és feltettem 6 dl tejet forrni. Amikor felforrt, apránként beleszórtam a sós darát, amit folyamatosan kevertem a habverővel, hogy meg ne csomósodjon.

21.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Mivel csak estére szándékoztam enni belőle, mindkét edényt a mosogató hidegvizébe állítottam.

31.jpg

Magamnak azért csak kivettem egy adagot, amit kis kovászos uborkával ettem meg.

32.jpg

A maradékot estére a szomszéddal falatoztuk néhány doboz sör társaságában. Arra még jutott erőnk, hogy megcsodáljuk feleségem vérvirágát:

34.jpg

Igencsak izletes volt a paprikás, és nagyon szerettem a félkemény puliszkát, mint köretet hozzá.

35 komment

Címkék: tej hagyma zsír tejföl bors rókagomba liszt kukoricadara pirospaprika zöldpaprika tejfel Farkas András petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7412646133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.07.26. 07:33:04

Nagyon finom ez is, puliszkát viszont nem ettem még, csinálok majd magamnak.
De azért milyen vagy már? :))))
Hoz a feleséged rókagombát csak neked, hogy a kedvedben járjon. Te meg megeszed a vérvirágát a félkemény puliszkával, és még finomnak is mondod? :)))

Kumari 2017.07.26. 08:37:08

Érdekes, a puliszkát nálunk vízzel főzték, ha forrón ették, akkor hideg, ha hidegen, akkor forró tejet öntöttek rá( amikor kiszedték a puliszkát, mély tányérra szedték, és a tányér alakját követve "kikenték", az öbölbe ment a cucc. De sokan ették lekvárral.Én úgy szeretem-ha ritkán csinálok- hogy sósan, vízzel, majd kihűtve szeletelni, és serpenyőben kicsit sütni.Természetesen aktuálisan fűszerrel szórva.
Mióta kicsit éltesebb lettem, nem jön be nekem a tocsogós étel. Gombát is jobban szeretem saját levében párolni, majd pirítani, fokhagymával, kakukkfűvel, Igaz, 25 deka az olyanhoz lófütty, összesül két falatra.Ehhez a Kukoricakrémet szeretem, nem az én ötletem, de nagyon finom, ha valaki érdekel, majd leírom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 08:54:03

@Kumari: Szeretem én keményen, vízzel főzve és formákra szaggatva kisütve is, de most valahogy a tejesre vágytam.
blogkocsma.blog.hu/2016/09/23/peposo_nagyon_borsos_toszkan_marhalabszar_polentaval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 09:37:46

@Kumari: Az a Kukoricakrém érdekelne. Írd meg egyszer légyszives.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.26. 10:42:09

Egykis sali, bár a tejfölös rókagomba nem biztos, hogy kívánja. De most volt ahol találtam, és nem lehetett kihagyni.

ÉS. Gyerekkoromban gyógyszerek hiányában, ha elvágtuk a kezünket, lábunkat, vagy lehorzsoltuk, akkor egy kis érett paradicsomdarabot kötöttünk a sebre, és biztos volt a tökéletes gyógyulás. De ha tüske megszúrta az ujjunkat, és meggyült, azt is rendbe hozta egy paradicsomos párakötés.

index.hu/index2/#bloghu/smarta/2017/07/25/7-ok-paradicsom-jotekony-hatasai

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 11:02:13

@látjátok feleim szümtükkel: Mintha a posztban kovászos uborka lenne mellette ... :)

Dikusz 2017.07.26. 11:21:21

@Andrass9: az ilyen apróságok csak nekem szokták elkerülni a figyelmemet, @látjátok feleim szümtükkel: -ét nem szokta:)))

Fenchurch68 2017.07.26. 14:39:00

@Andrass9: Koviubi meg vérvirág :D ezt már a vér se mossa le rólad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 20:05:21

@Fenchurch68: Vén vagyok és szenilis, de ezt akkor sem értem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 20:16:29

Dupla szivárvány van, és lejött hirtelenjében 15 mm eső :)

Fenchurch68 2017.07.26. 21:33:22

@Fenchurch68: Hát hogy ezt már a vér se mossa le rólad, hogy ezeket egyszerre etted savanyúságnak a rókagombához :D

Nagyon szeretem a puliszkát, minden formában, tejjel, vízzel, lágyan, keményen, sütve, kenve. Viszont nem is tudom hirtelen, hogy rókagombát ettem-e valaha, pedig ettem már mindenféle "igazi" gombát, de ez valahogy kimaradt.

Waka 2017.07.26. 21:36:49

Köszönök szépen!
Igazán jól néz ki, falnám. Talán a tejfölös habarás és a kovászos uborka nem passzol annyira, de ettől még jöhet. A puliszkás vonalat még próbálgatnom kell, izgalmas, de még komolyabban nem folytam bele.

Waka 2017.07.26. 21:40:37

Durva nagy esőt kaptunk. Már éjszaka is esett egy több órás csendes eső, csak úgy a semmiből, nem is számítottam rá, fel kellett kelnem becsukni az ablakot. Ma délután aztán több, mint három órán keresztül esett, abból az eleje, bő egy óra, felhőszakadás volt. Volt benne némi kemény víz is, de szerencsére esővel vegyesen jött.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.27. 06:20:45

Tegnap 3 féle színű mirabórát szedtünk a közeli gyepen lévő bokrokról, és almával-őszibarackal nagyon jó ízű kompótot főzzem belőlük. A legjobb íze a sárgának van.

Kumari 2017.07.27. 08:22:03

@Andrass9: Nem erre válasz, csak nem tudom, hol a kérdés:DD

Szóval a recept azt hiszem a Lila fügétől, vagy a Chili és Vaníliáról van,és nagyon bevált.

Kukoricakrém:1-2 szem krumplit kis kockára vágunk, éppen hogy ellepje a víz, és pici sóval puhára főzzük.Konzerv szemes kukoricát a saját levével a krumplihoz őntjük, átforrósítjuk.(nem konzerv szemesből is jó, ekkor értelemszerűen meg kell főzni). kell bele egy kevés kurkuma, bors, és ha a kukorica nem elég édes, egy pici cukor. Levesszük a tűzről, és hideg vajjal botmixerrel krémesítjük.(Előtte meg kell saccolni, sok-é a lé rajta vagy sem, ha soknak tűnik, öntsünk le belőle, hígítani mindig egyszerűbb, mint süríteni)És esszük két pofára:)

Rá: rókagomba fokhagymásan-kakukkfüvesen ( lehet a méze is, de ezzel karakteresebb), és sooook zöldpetrezselyem.Eszméletlenül finom, és működik más gombával is

Kumari 2017.07.27. 08:24:46

Sajnos a másik poszt alá raktam, most másoltam ide. És természetesen megint az elírás: mézes.hagymás májjal is jó, vagy más sült hagymás vagy natur sült húsokhoz(kipróbálva!), de ezzel a gombával a legfinomabb. Más gombával is múködik:)

Dikusz 2017.07.28. 20:44:34

@Kumari: hááát, mézes máj, biztos jó, egésségedre:)
Ettől már csak egy rosszabb van, a mézes pálinka. Nem szoktam a jófajta páleszt visszautasítani, de a mézes az borzasztó.

Kumari 2017.07.28. 21:19:13

@Dikusz: Szerencsére semmi sem kötelező, Én ittam már jó mézes pálinkát is:) Ettől színes a világ.MIndenesetre azért ha szembejön veled, ne hagyd ki..és ne felejtsd el, balzsamecet is van rajta.De ez a te dolgod, én meg szeretem, az én dolgom:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.28. 22:18:06

@Dikusz: @Kumari: Mézet a páleszben nem kedvelem. A húsoknál is averzióval néztem az USA-ban (mézes sonka - grrrr). Itthon nem használom egyáltalán a húsokban, de például a pirított máj akkor izlik igazán, ha a hagymának besegítek egy kis cukorral a karamellizálásban. Így elképzelhetőnek tartom, hogy mézzel is finom lehet (de csak egész kevéssel). Feleségem miatt nem tudom kipróbálni, ő nem bírja az édeset a sós ételben.

she_wolf 2017.07.28. 23:36:27

@Andrass9:
Mézes sonkáról először akkor hallottam, mikor bő 15 évvel ezelőtt egyik ismerősünk hazajött egy szerződéses melója után Angliából.
Soha nem kóstoltam, és bár osztályidegen a számomra, a kíváncsiság biztos győzne:)
Inkább azon filózom, hogy kinek és miért jutott először eszébe, hogy párosítsa a kettőt, és az ízek elegyítésén túl volt-e valami praktikus oka is? Pl. tartósítás. Mert azt el tudom képzelni, hogy az oxidáció megakadályozására egy olyan sűrű anyag mint a méz, jó lehet. Valaki homályosítson fel, plíz!:)

Gondolom, a nejed nem evett ezek szerint zsíros kenyeret kristálycukorral megszórva:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.28. 23:48:04

@she_wolf: A mézes sonka eredetét, célját soha nem vizsgáltam, így nem tudlak felhomályosítani.
Nem :)

Dikusz 2017.07.29. 08:55:38

@Kumari: nem vagyok a magam ellensége, hogy kihagynám, ha szembejönne velem, eszem ágában sincs:)
Nekem a nem mézes pálinkától is tud színes lenni a világ, viszont a kellemes világnézethez 50 fok körül kell, hogy járjon:)

Azon a helyen kóstoltam egyébként, ahonnan való a mézes (meg a tökmagolaj), az Őrségben, ott élő őslakos túrabarátunknál, és szintén ott élő vendéglátónknál is. Ők mondták, mutatták, hogy nem csak úgy beleborítjuk a mézet a pálinkába, még a hőfoka sem mindegy, hogy mennyi. Balzsamecetről nem hallottam, de megkérdezem a barátunkat, majd megírom mit mondott.

Dikusz 2017.07.29. 08:56:48

@Andrass9: Megértem a feleséged, én az édes ételben, különösen a süteményben nem szeretem a sós ízt.

Kumari 2017.07.29. 12:57:43

@Andrass9: Azt hiszem, alapvető félreértés van!! a máj maga NEM mézes, az egy sima sült máj, minél zsírosabb, annál jobb(hízott liba vagy kacsamáj) MELLÉ a hagyma az, ami mézes-balzsamecetes..de biztos én írtam rosszul, Tehát pirított kenyér, rá a sült máj, rá a balzsmecetes-mézes hagyma...

she_wolf 2017.07.29. 13:58:37

@Dikusz:
Édes süti tésztájába mindig megy egy csipet só (nálam):)
Piskóta, vagy kevert tészta esetén a tojásfehérje habbá verése közben egy csipetnyi. Nem kell több. Valahol, valamikor azt olvastam, hogy édes ételeknél valóban csak mutatóban, körömhegynyi só ízfokozó hatással bír.
Hogy ebből mi igaz, azt nem tudom, de én általában megérzem, ha egy édes-krémes süti tésztájából hiányzik a só:)

vörösbor(de)minőségi 2017.07.31. 19:47:36

nagyon tetszetős recept,csak szeretni kell hozzá a gombát.a nagyok szokták mondani,aki nem evett még erdei gombát az nem ismerheti milyen is a gomba íze.
ha a köret pedig a polenta elnevezést kapta volna? akkor máris ezt nyomban 7.500 magyar forintért kínálná a ramazuri nevű vendéglátóipari egység :)

vörösbor(de)minőségi 2017.07.31. 19:52:49

@Dikusz: nem nagy ördöngösség mézes páleszt késziteni,csak jó minőségű legyen mindkettő.
a lényege,hogy felmelegitve kell a két összetevőt egymásba önteni és utána nem kevésszer összerázni,majd ezek után békén hagyni összeérni.
a jó munka eredménye,hogy sosem fog a későbbiekben kettéválni és egy nagyon finom gyógyszert sikerült előállítanunk.

pizzaszeletvágó 2017.07.31. 20:11:32

@Kumari: csatlakozva 'vörösborhoz', a mézes-balzsamecetes hagymát "hagymalekvár" néven maximált haszonért lehet vendéglátóipari egységben eladni :)

pizzaszeletvágó 2017.07.31. 20:40:10

Jó. Így a viszonylag csekély energia tartalmú rókagombából kiadós fogás lett. Hirtelen nem is tudom, hogy a puliszka a gomba körete, vagy a rókagomba a feltét a puliszkán!? Mindkét módon megállja a helyét.

Dikusz 2017.07.31. 21:13:53

@vörösbor(de)minőségi: ott a helyiek azt mondták, nem mindegy, hogy milyen hőfokra melegítik fel a mézet, de hogy mennyiszer kell összerázni, arra nem emlékszem.
Gyógyszernek, gyógyszer, csak kissé gyenge:))

vörösbor(de)minőségi 2017.08.01. 12:21:35

@Dikusz: nana...annyira nem gyönge az!

nincs kőbe vésve,hogy Mekka felé fordulva mennyiszer kell összerázni:))))

nyilván azért hangsúlyozták a hőfokot mert a pálesz kimondottan utálja ha erősen melegitenék, a méz szintén.
mindkettőt csak gondosan és érzéssel,ellenkező esetben komoly minőségromlás következne be-amennyiben a pálinka gyengülése annak nevezhető....