Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

A Sün-mentőakció

2017.07.23. 07:00 Waka

Hétfőn kimentem a Hegyre. Igencsak elhanyagoltam mostanában ezt a birtokot a másik két kert rovására. A borsóháló még fenn volt, nem is beszélve a tengernagy gazról. Mondjuk, gaz az volt máshol is. Nekigyürkőztem hát és tizenegyig éppen végeztem a penzummal. Éppenséggel ideje volt, mert a hátamon már kezdett szűk lenni a bőrke. Közben pocak is bejelentkezett, bár aszalt szilvással nem tudtam neki szolgálni, de két szalcsis szenya még lapult a hátizsákban. Leültem a diófa árnyékába és elmajszoltam a szendvicseket. Ahogy ott ültem, a ciszterna mögül furcsa motoszkálást hallottam. Odamentem és két sünt láttam, amint a tavalyi babkarók között hancúroztak. Nem voltak már kicsik, olyan süldőformák inkább. Sünsüldő. Nyúltam is legott a telefonért, gondoltam, lövök pár cuki képet a fészbúkra.

img_1080.JPG

Ahogy közelebb mentem, láttam, hogy valami nem igazán stimmel az egyik állattal. Alaposabban szemügyre vettem és láttam, hogy az egyik derekán valami fehér van. Bementem egy vastag kesztyűért és felemeltem őkelmét. Egy vastagabb nyakú műanyag palack zárógyűrűje szorult rá.

img_1081.JPGimg_1083.JPG

Beletettem egy vödörbe és morfondírozni kezdtem:
- Azt a szart valahogy le kell venni. De mivel? A metszőollót reggel kiraktam a hátizsákból, a reszelőt tettem a helyére, hiszen kapálni indultam. Késsel meg sem próbálom, még kárt teszek benne. Van egy jókora életlen harapófogó a fiókban, de azzal sem férek rendesen hozzá. Ezen felül ásó, kapa, csákány és sarló van. Ezek ugyan alkalmasak lennének a probléma gyors megoldására, de a sün biztosan nem örülne neki. Nincs más hátra, szakemberhez kell fordulni, irány az állatkórház!
A vödröt a szatyorba tettem. Bezártam a kulipintyót és gyalog nekivágtam a legközelebbi buszmegállóhoz vezető útnak.
Most ugye hősködhetnék, hogyan küzdöttem le a majd' 4,5 kilométeres utat a rekkenő hőségben, a kopár, nap égette Sóskövesen, hogy megmentsem nyomorult párát. Akár az elcsigázott sarkkutató a Delta főcímben, úgy róttam a szelíd emelkedőt, szinte a zenét is hallani véltem. De az az igazság, hogy amúgy is arra mentem volna haza, mivel busz délután fél ötig nincs.
Menet közben bele-belenéztem a szatyorba. A sün próbált volna szabadulni, kepesztett rendesen, de eredmény nélkül. Illetve eredmény az volt - minden bizonnyal a szakadatlan erőlködésnek köszönhetően -, apró barna gombócok formájában. Volt egy alig használt papír zsebkendő a zsebemben, azzal kicsippentettem a kakát, aztán eldobtam. Mégsem hagyhatom ott, összetapicskolja, aztán nyakig szarosan kell átadnom az állatorvosnak. A következő adagot nagyjából öt perc múlva produkálta. Egy szem zsebkendőm maradt, az kellett nekem, téptem hát útifű levelet, azzal ügyeskedtem ki. Mire a buszmegállóhoz értünk, még háromszor játszotta el ezt a mókát, kezdett rendesen teleszaladni a hócipőm vele.
A buszra alig tíz percet kellett várni, az állatkórházhoz közeli megállóból még öt perc séta volt, és már ott is voltam. Hozzá tartozik, hogy egészen vasárnapig gőzöm sem volt, hol az állatkórház, de egy elterelés miatt aznap arra került a buszom, így már tudtam, hol keressem. A kapun rendelési idő, 09.00-12.00, 15.00-18.00. Nézem az órám, fél egy. Fasza! Háromig biztosan nem várok.
Bementem, kisvártatva előkerült egy igen csinos, fiatal barna.
- Miben segíthetek? - kérdezte.
Mutatom a vödröt.
- Van rajta sérülés?
- Azt a karikát kéne leszedni valahogy - mondom.
- Jaj, azt észre sem vettem, hozza be az asztalra.
Előkerült egy másik fiatal - ha lehet mondani - még csinosabb barna.
A vékony kesztyűjük nem igazán volt alkalmasa sünfogásra, kerítettek a törölközőt és abba bugyolálták.

img_1086.JPG

Innentől már sétagalopp volt, kicsit nehezen vitte ugyan az olló a műanyagot, de a végén csak sikerült levágni. Szerencsére még nem nőtt bele a sün testébe a karika, fel sem sértette, csak a tüskéje lett kócos kicsit.

img_1089.JPGimg_1090.JPG

- Mivel tartozom? - kérdeztem.
- Mindjárt megnézem, van valami sünvizsgálati-díj a gépben.
Felröhhintettem, csaknem kiugrott a fika az orromból. És volt!
- Meg is van, sünvizsgálati-díj, nem is drága, egy ezres lesz.
Fizettem. Közben járt az agyam:
- Kirakok egy zöldséges rekeszt az erkélyre, kibélelem újságpapírral, egy tálkában víz, valami kaja, két napig csak ellesz, aztán szerda reggel visszaviszem a Hegyre.
Kapott egy jókora spriccelés rovarirtót búcsúzásképpen, a vizsgálóasztal egy pillanat alatt olyan lett, mintha mákkal szórták volna meg, legalább öt deka bolha ugrált ki a tüskék közül.
- Akkor a pincében töltöd azt a két napot picinyem - gondoltam -, mert a lakásba fel nem jössz, az ziher.
- Engedje el, ahol találta - tanácsolta az egyik barna.
- Az egészen biztos, hogy most nem fogok visszakutyagolni Csatárra - feleltem.
- Ó - mondta -, ez a sün már elég nagy, ha elengedi valami bokros helyen, nem lesz semmi baja.
Megköszöntem, elköszöntem.
- Ennyi kompromisszum belefér - morfondíroztam -, legalább frissítjük a génállományt a Kiserdőben.
Leszálltam a Barátság-parknál, kerestem egy kevéssé összeszart helyet az erdő szélén, és kitettem a sünt a fűbe. Egy percig szimatolt, aztán besomfordált a bokrok alá.

img_1092.JPGimg_1093.JPG

Otthon bevágtam a sünszaros vödröt a pincébe. Megittam húzóra fél liter hideg vizet, aztán lezuhanyoztam, mert koszos voltam, mint egy malac. Nem sünmalac. A következő adag vizet már lassabban kortyoltam el, aztán kidőltem mint a rohadt nád és aludtam ötig.

113 komment

Címkék: sün

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr612676421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Waka 2017.07.23. 13:05:10

Köszönök szépen!
@Andrass9: Szándékos volt! :D
A többieknek: köszönöm!

she_wolf 2017.07.23. 13:05:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Oszt jól megnézd ám, hogy milyen teknős!
Mert ha aligátorteknős, akkor nagy szószban vagytok:D

(Néha el tud borulni az agyam, hogy egyes idióták hirtelen felindulásból milyen állatokat tartanak otthon felelőtlenül. Jó, én sem vagyok különb a deákné vásznánál, de az én madaramat Magyarországon tojta az anyja.)

she_wolf 2017.07.23. 13:06:49

@Waka:
Akkor nem lesz köztetek "öri-hari"?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.23. 13:19:52

@she_wolf:

Olvastam valahol, hogy talán bejelentés köteles lesz a baromfi kivételével minden háznál tartott állat és madár.

Dikusz 2017.07.23. 13:26:37

@látjátok feleim szümtükkel: akkor az egész Parlamentet is be kell jelenteni?

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.23. 13:43:30

@Andrass9:

Amint rájönnek, hogy a wc használatért beszedett pénzt is le lehet nyúlni.:D

she_wolf 2017.07.23. 14:34:06

@látjátok feleim szümtükkel:
Igazából egyik szemem sír, a másik üveg, mert azt hiszem, elég sok olyan ember van, aki még talán magát sem érdemli meg, nemhogy egy házi -vagy hobbiállatot. A veszélyes, ill. veszélyeztetett fajokról nem is beszélve.
Vessetek a mókusok elé, de én szigorítanám az állattartási rendeletet. A bejelentési kötelezettség megint csak arra ürügy, hogy legyen mire pénzt beszedni, a körülményeket, alkalmasságot meg senki nem felügyeli. Ehhh...

Kaja. Aszongya az uram, hogy éhes. Mondom hogy jó, melegítek lecsót. Szedem elő a cuccokat, erre elém varázsol 3 tojást. Majdnem elküldtem a sunyiba, hogy megerőszakolja megint a művemet, mire fordul egyet, és hoz egy pár virslit. Is!
Hát nem majdnem küldtem el a sunyiba, hanem ténylegesen. Jó a tojásos lecsó, de akkor szoktam tojglit tenni bele, ha kevésnek saccolom a maradékot. Ez meg.... meg a virsli. Kérdem tőle, hogy gyíkhús minek? Erre ő: hát hogy tartalmasabb legyen. Ecsém! Inkább ruháználak, mint etetlek:D Kész anyagi csőd az ürge.

Dikusz 2017.07.23. 15:00:14

@she_wolf: akkor kezdj aggódni, ha baracklekvárt varázsol elő a lecsóhoz:)))

she_wolf 2017.07.23. 15:10:26

@Dikusz:
Cssss...! Hallgatsz el?! Nem ismered, csak láttad. Bármi kitelik tőle. No de ezért olyan ő, amilyen. Imádnivaló, csak néha olyan érzésem van, hogy valami másik univerzumból pottyant ide:)

Dikusz 2017.07.23. 15:22:24

@she_wolf: igenis:)
Azért a lekváros lecsót biztos nem enné meg ő sem:)

M. Péter 2017.07.23. 16:17:32

@she_wolf: Egészséges sünön nem szokott bolha lenni, sem kullancs. A sünnek saját bolhafajtája van, amely emberen vagy kutyán, macskán nem él meg.

she_wolf 2017.07.23. 17:16:51

@M. Péter:
Nincs olyan irányú ismeretem, hogy sünben mi képes lakni, de azt tudom, hogy bolha volt benne, elég sok. Hogy egészséges volt-e? Mint írtam is, egész délután egy helyen tartózkodott, nem igazán fogta menekülőre még este sem.
A kullancsot azonban kétlem, ugyanis nem láttam még olyan sünt (és egyéb vadállatot sem), amiben ne lett volna kullancs. És virgoncabb koromban erdőjáró voltam:)
Azt azért kétlem, hogy mindegyik beteg lett volna:)
A kullancs vérszívó parazita, és olymindegy neki, hogy egészséges-e szervezet amire rászívja magát, vagy sem.
Éljen, legyen vérkeringés, ez a lényeg.

(Nem guszta téma: előző lakásunk földszintjén iszonyat állapotban tartott kutyákat egy lakó. Az egyik eb elpusztult, az egész ház elbolhásodott. Az élősködő ugyanis elhagyja a döglött táplálót. Ne tudd meg, mi volt ott, a k. hatóság meg "majd....". Oszt egy nagy túrót!)

Kumari 2017.07.23. 17:18:21

@M. Péter: sajnos, van:)sőt, veszettséget is hordozhat, tehát óvatosan kell "vad" sünit fogdosni.

xoyox 2017.07.23. 18:35:57

oldalcsipö vazze, nem Gipszvago ollo...
egy pillanagt lett volna
a hegyeden pedig tessek szerszamokat tartani !!!

Dikusz 2017.07.23. 19:19:45

nem tartozik ide, de az úszó VB-n a 400x100-as férfi váltóban a fiúk bronzérmesek lettek:)))

Kumari 2017.07.23. 19:39:38

@Dikusz: De ide tartozik:) Kocsma ez..:DDD

Dikusz 2017.07.23. 19:49:54

@Kumari: akkor jó:)))
Komolyan, rég nem tudtam örülni így, mint ezen a döntőn. Ezek a srácok nagyszerűek:)

Kumari 2017.07.23. 20:11:53

@Dikusz: Erről lemaradtam, a szabadságom napjait nagyon furán tolom, azt sem tudom, mit csináljak:DD Ha lenne pár fejem, mindent meg tudnék valósítani egyszerre:DDDDDD..olvasok, azt rengeteget, tévéznék is, és van restancia a házimunkában. Ma olvastam, nem jutottam a tévéig.

Dikusz 2017.07.23. 20:39:26

@Kumari: és a házimunkáig? Nem szabad ám ebben a nagy melegben sokat sertepertélni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 20:53:43

@xoyox: Oh persze! Te mindig oldalcsípővel jársz a zsebedben ...
A hegyen meg te tarts szerszámot, oszt amikor ellopják, légyszi pótold is!

pizzaszeletvágó 2017.07.23. 21:06:12

Azért erre a génállomány frissítésre a sünöknél kíváncsi lennék, hogyan csinálják. Túl sok pozíció nem jöhet szóba. Az biztos, hogy hímek óvatosak, nagyon óvatosak... :)))

Nálam is itt balhéznak egyébként a kertben, néha olyan hangosak, hogy tényleg kiérdemlik a disznó megnevezést. Csörtetnek, röfögnek, mint egy vaddisznó horda. :) Főleg az őszi avarban félelmetesek a sötétből jövő hangok, de tegnapelőtt is a lábam elől iszkolt el egy, mikor kimentem bezárni a garázst.

Waka 2017.07.23. 22:12:59

@Kumari: Azért ez is igen derék! :)
@M. Péter: Igazából már az általános iskolában is furcsa volt nekem ez a sztori. Aszongya, a pestist a patkány bolhái terjesztették. Na mármost, ha azok a patkány bolhái voltak, akkor nem mentek az emberre. Ha meg rámentek, akkor nem a patkány bolhái voltak. Ezen idea mentén elindulva, nyilván van minden fajnak saját szúnyogja, bögölye, kullancsa, bagócsa, tetve, bolhája, és még számtalan élősködője. Honnan tudja az a bolha, hogy rossz helyen kosztol? Kihányja? Allergiás lesz?
@xoyox: Amire eddig kellett, megvolt a célszerszám. Most bővítek, lesz mindenekelőtt oldalcsípőfogó, de szerzek be csapszegvágót, racsnis kulcs készletet, forrasztólámpát és talpas félhomálymérőt is. Hátha kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 22:27:36

@Waka: Az a talpas félhomálymérő, na az kell ennek a bunkónak, hátha megvilágosodik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 22:31:09

@Waka: Elfelejtettem megnézni a troll aktivitását - elnézést! Ez a személy azt sem érdemli meg, hogy válaszoljon rá az ember!

pizzaszeletvágó 2017.07.23. 23:09:34

@Waka: Ehhez a bolha sztorihoz! Boldogult és szentimentális ifjú koromban volt egy kutyám, pontosabban nagyanyamé, véletlenül sem benti kutya, hanem egy kinti korcs-vakarék. Nagyon beteg lett, bele is halt, valami fertőzéses láz. Utolsó két nap, én hülye, bevittem az előszobába, itattam kanalanként a foga közé öntve amit kell. Egyik reggelre bevégezte. Utána tudtam csak meg, hogy legyengült állapotában még bolhás is lett! :))) Az előszobai szőnyeget inkább elégettem. Nem igazán válogattak a vérzsívók, amíg ápoltam a kutyát, egy se jött rám, ahogy meghalt, szétugráltak a szőnyegbe, nekem meg kellett fél nap, míg felismertem mi van. Bohó, jószívű ifjúság.

pizzaszeletvágó 2017.07.23. 23:18:24

@Waka: Régebben én is sokat gondolkodtam, hogy mindenféle fogót beszerzek, többek közt néztem is ezt az oldalcsípőfogót, de drágállottam. Úgy vagyok vele, hogy a lányok csípőjét oldalról enélkül is megfoghatom, minek ehhez célszerszám?! ;)

Waka 2017.07.23. 23:33:53

@Andrass9: Van itthon egy üzemképtelen, mindjárt a tábori f@pin@ mellett, még a daliás időkből.
@pizzaszeletvágó: Azt egyébként is két kézzel kell fogni, szemből, a hüvelykujjakat beakasztva a tanga pántjába.
@látjátok feleim szümtükkel: Nekem lámpást adott az Úr...

M. Péter 2017.07.24. 01:45:36

@Waka: A különböző állatfajok testhőmérséklete is más, és a bolha is ehhez igazodik.

she_wolf 2017.07.24. 07:29:23

@M. Péter:
Nyilván:) A bolha a melegvérűeket csapolja, nagyjából ez a lényeg. El lehet merülni a különböző bolhafélék varázslatos világában, mert való igaz, vannak specifikus alfajok, de a szükség nagy úr alapon ezek területei átfedésban vannak, ill. lehetnek:)

Mivel felkeltetted az érdeklődésemet, utánanéztem egy kicsit ennek a dolognak:)
Azt eddig is tudtam, hogy létezik ember-/kutya-/macska-/nyúlbolha, no és a rettegett patkánybolha!, és igen, a sünbolha is egy létező dolog:)
Köszi neked az ismeretterjesztést!;)

A hordozó állat és a rajta megtelepedő bolha relációjában úgy gondolkodom, hogy a bolhának érdeke fűződik ahhoz, hogy egészséges kajadepót találjon, hiszen jól akar élni. Ennek következményeként ő maga teszi tönkre a terülj-terülj asztalkáját, azt legyengítve, megfertőzve. Ha pedig módszeresen kinyírta a főbérlőt, akkor átcuccol más albiba, ami akár más állat is lehet.
Mert lehet, ím a cáfolata annak, amit mondtál:
en.wikivet.net/Archaeopsylla_erinacei

Nem úgy a kullancs! Neki aztán töknyóc, hogy hüllő, vagy melegvérű, a lényeg, hogy szívhasson.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.24. 07:43:23

@Waka:

No, viccelj már! Az öreg parasztnak sem adott, de adni akartak neki.:D

she_wolf 2017.07.24. 07:48:11

@Waka:
Figyu! Ez a minimum. Én már csak tudom. Amikor felkerekedek, hogy nagybótban bespejzolok, akkor a pakolás általában cifra káromkodások közepette történik. Jó, jó egy műszakis a háznál, hogy egy vellanykerte becsavarozásához ne kelljen már árajánlatot kérni kivitelezőtől, meg órabérekben gondolkodni, de hogy a mi csomagtartónkban mi van, arról neked elképzelésed sem lehet:(
És akkor a slusszpoén, hogyha bármikor bármi kellene hirtelen, tuti, hogy a hetedik határban van, mert
a:) vagy kölcsönkérte valaki;
b:) vagy ott felejtette XY-nál;
c:) vagy ellopták/elhagyta;
d:) vagy soha nem is vót (folyománya: sürgősen venni kell!).
Mert anélkül hogy is élhettünk idáig?
(Néha "csak úgy" alapon, ellenőrzésképpen alsó-madárfogást eszközlök, mert képes lenne még azt is elhagyni, szétgórni, ha nem lenne ránőve:D)

Ma viszont főznöm kell valamit, úgyhogy még eltéblábolok ezen a blogon, hátha megihletődöm, mert saját ötlet nincs:(
És ráadásul szobafogságban vagyok (tehát abból kell gazdálkodnom ami kéznél van), mert hozza a GLS az akksimat a telefonomba. Cegínnek már folyamatosan csöcsön kell lógnia, mert mostanában fokozódik a helyzet itthon:)

Kumari 2017.07.24. 08:18:41

Nikkelezett szemmértéket is vegyetek, anélkül az élet hiábavalóság:)
Szümtükkel, meg sem merem kérdezni az Úr hova applikálta a lámpást..mert ha az öreg parasztra gondolok, baj lehet gatyavásárláskor:DDDD

Dikusz 2017.07.24. 08:34:50

@Waka: kanyarfúrót ne hagyd ki...

Dikusz 2017.07.24. 08:44:26

@pizzaszeletvágó: nem a csípőjükhöz kell a célszerszám:)))

@Kumari: vagy a kaszát, ha ugyanarra az íróra gondolunk:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.24. 09:36:46

@Dikusz: Nomeg a fájrontvinklit se! Találomramétere biztos van :)

medvedr 2017.07.24. 14:32:33

Köszi a sünok nevében. @Waka: Csak símára esztergáltat, a táboriból is! Kanyarfúró belemegy remélem.

Ez vagyok 2017.07.24. 15:41:47

@Waka: Ha nálam lett volna is olló vagy más alkalmas szerszám a műanyag gyűrű levágására, akkor sem értem volna el eredményt, mert valószínű, hogy még megfogni sem bírtam volna a sünit. Ehhez képest te tök ügyes voltál :)

Dikusz 2017.07.24. 15:52:08

@Andrass9: remélem felétek több fog esni, mert itt egyenlőre a járdát is alig nedvesítette meg...

she_wolf 2017.07.24. 17:44:13

@Dikusz:
Héjjj! Itt vót zuhéj, el is áztam kicsinyég, de jólesett. Meg az eső is. Most már csak pöcsörészik.
Ígértem valamelyik kommentemben a gránátalmafámról képet. Szerinted? Mert szerintem magad Uram:(
Úgyhogy ma nem főzök, ember kapja be, amit akar!
Lefordítva: hidegkaja lesz ma!
(De ha begorombulok, összedobok egy grízes tésztát.)

Dikusz 2017.07.24. 19:07:20

@she_wolf: Azóta már itt is, most meg hétágra süt a nap:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.24. 19:09:53

@she_wolf: Én se kaptam enni :( Kénytelen kellett ham and eggs készült rengeteg uborkával (sok terem), csípős zöldpaprikával és paradicsommal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.24. 19:11:49

@Dikusz: @she_wolf: 5 mm összesen eddig. Közben elugrottam a madarasba. A pénztárnál tűnt csak fel, hogy nincs nálam semmi irat, se pénz. Otthagytam az egészet - úgyis megyünk szerdán megnézni a speciális egynapos akciót :)

Dikusz 2017.07.24. 19:48:43

@Andrass9: asse rossz, és legalább nem virslipörkölt főtt tojással:)))

Waka 2017.07.24. 20:23:38

Köszönök szépen!
@M. Péter: Ha te mondod...
@she_wolf: Nálam is van (van?) egy tárolónyi mindenféle, de ha valami kell, tuti, hogy Kistesónál van fél éve. A legjellemzőbb a már sokszor emlegetett mákdaráló esete volt. Elkérte, elkeverte, majd rá két évre megint jött elkérni. Tavalyelőtt Karácsonyra vett nekem egy majdnem ugyanolyat.
@látjátok feleim szümtükkel: www.youtube.com/watch?v=JZ1MOQfCmhE
@Dikusz: Az már van. :)
@medvedr: Húsz éve készült egy Remek. Szétnyitható támasz, zongorazsanér végig a gerincen, dupla kampó az összecsuklás ellen, festett borzgerezna az esztétikum kedvéért. A mai napig megvan az ünnepeltnek. :D
@Ez vagyok: :)
@Andrass9: Délelőtt volt egy jobb eső, aztán szokás szerint körbekeringett az áldás. Fél öttől aztán esett egy kiadós zuhé. Pár napig kitart tán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.24. 21:35:37

@she_wolf: nekem viszont van legalább ötszáz csavarhúzóm, mégse találok egyet se, amikor kellene.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.24. 22:24:47

@Waka:

Nem egészen erre a lámpásra gondoltam.

Dikusz 2017.07.25. 09:32:23

@Andrass9: ez a keresgélés ismerős:)))
Mindig azt szoktam mondani azoknak az ismerősöknek, rokonoknak, akik mindig tudják mit hova tesznek, hogy milyen unalmas az életük. Ugyanis sosem kell keresni nekik semmit,mindent rögtön megtalálnak. Így nem élik át azt a mérhetetlen örömöt, amit az okoz, hogy végre megtaláltak valamit, amit egy fél napja keresnek:)))

Nincs szándékomban ijesztgetni, de az biztos, hogy ezt az étel egyhamar nem csinálom:)

she_wolf 2017.07.25. 10:33:49

Egyik alkalommal valami fürdőszobai cuccot keresett életem szebbik fele, hogy hova raktam.
Akkor kiszakadt belőlem egy mondat, amit emlékezetem szerint Murphy törvénykönyvében olvastam, miszerint: "A rendrakás a kisemberek mániája, a zseni átlát a káoszon."
(Murphyben nem vagyok biztos, én is felejtek, mint a nagy átlag:D)
Innentől kezdve nálunk az a megállapítás, hogy "de trehány vagy, fiam" csak egy névelő valahol:D

Leültem most energetikai tanúsítványt kiállítókat keresni a neten, és májas recepteknél kötöttem ki:)
Tennap olyan gyönyörű, bársonyos, ép szélű és egészséges színű csirkemájat kaptam, hogy a lábam beleremegett.
(Pedig a tanúsítvány sürgősebb lenne).
Nemtom, hogy tekerjem-e be baconbe bele, vagy csinázzam meg paprikás-tejfölös cuccban nokedlival vagy söréttel, esetleg rántva legyen szervírozva... ötlet?
Az uram egy nagyon kreatív elme. Egészen addig, míg meg nem kérdezem tőle, mi legyen a kaja?
Onnantól tök kuka a csávó:(

Kumari 2017.07.25. 10:58:03

MÁÁÁJ: Mos, a májat vajon sütni, belül krémes állagra: hozzá: valami finom(gesztenye, vagy más) mézes-balzsamecetes sült hagymakarikák, és mindezt pirítóssal..na, jó, esetleg rizzsel. Mondjuk egy kicsit zsírosabb májjal(hízott kacsa vagy libamáj) még jobb lenne, de nálunk pulykamájjal is bejött, szerintem szép nagy és kövérkés csirkemájjal is játszik

Kumari 2017.07.25. 11:04:38

@Andrass9: Az is egy megoldás:)))/és milyen jó!!!!/

she_wolf 2017.07.25. 11:36:34

Jelentem, energetikai tanúsítvány készítése megrendelve, @Andrass9: ötlete a nyerő, köszi!:)
Ez leszen. Van itthon hozzá minden, és nem egy hupli megcsinálni. Ja, és finom is tud lenni:)

Amit soha nem tudtam elkészíteni (és sok ilyen van még), az a difnómáj, resztelt formában. Sosenem sikerül, mindig cipőtalp. Szárnyasok mája okés, egyebek bukta.

(Most eszembe jutott anyósom, aki a "régi szép időkben" jellemzően Karácsony tájékán sütött le libamájat zsírban, és valami varázslatos élmény volt a dermedt, réteges gyönyörből hajszálvékony szeleteket vágni, és azt friss kenyérre téve házi savanyúsággal megenni.)

@Kumari:
Ezt alaposan eltitkolom férjuram előtt, mert még a végén kitalálja, hogy neki ilyen kell:)
Ki is próbálnám, csak elsőre úgy gondolom, hogy a jelenlegi diliházas környezetünk nem alkalmas gasztrolabor munkára. Inkább az ismert, bevált terepen mocorgok mostanában, és néha még így képes vagyok elbénázni azt, amit egyébként séróból lökök, a legmélyebb álmomból riasztva is:(

Kumari 2017.07.25. 11:41:43

@she_wolf: Szerintem nem bonyolultabb a reszteltnél, a máj sül, hagyma félfőre (vagy egészben akár) karikára, kis vajra, ha már majdnem sül, akkor rá a méz, picit kapatni, rá a balzsam, és kész..egy pirítós, rá a máj, tetejére a hagyma. de te tudod:)

Diszómájat soha nem csináltam, akkor ettük, ha disznóvágás volt, és kivették az abaléból, lopkodtuk a hurka alapanaygból, sózva valami káprázatos, friss melegen:)
Viszont nyúlmájat reszteltem már, igen jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.25. 11:51:17

Tegnap kishíjján megfőttünk, most meg bundabugyi is kellene :) Viszont összesen 11 mm eső esett, ami már valami (ha a szél nem szárítja ki a földet).
Az öregember mindig panaszkodik ....

Kumari 2017.07.25. 12:00:34

@Andrass9: Itt viharral indult tegnap este kilenc körül, és egész éjjel esett szép csendesen..illetve sok eső, vihar nélkül.Most jó hűvös van, minden nyitva, légkondizok:DDD Pont jó, Én nem panaszkodok...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.25. 12:06:47

@she_wolf: Libamáj zsírjában nálunk is karácsonyi fogás. Van is róla pár poszt!
Nekem általában jó a disznómájból a resztelt. Finom krémes puhára készül. Azt nem szabad sózni (viszont a csirkét lehet!!), és nem főzni kell, hanem nagyon nagy és forró serpenyőben a hagymával együtt pergelni nemsok percig. A paprika a végén egy kis folyadékkal, csak, hogy szaftja legyen. Én a hagymát előre karamellizálom, akkor a folyadék nagyja kimegy belőle, csak utána dobom bele a csíkokra vágott májat.
Persze nekem is sikerült egyszer keményre készíteni:
blogkocsma.blog.hu/2016/05/30/piritott_sertesmaj_gozben_fott_krumplival
De van azért puhára is példa :)
blogkocsma.blog.hu/2015/07/31/piritott_sertesmaj_lanykori_neve_reszteltmaj

Dikusz 2017.07.25. 12:07:09

@Andrass9: azért azt elképzelem, hogy a blogkocsma tagjai (mindenki, magamat is beleértve) hogy festenének bundabugyiban. Mondhatom csodálatos kép jelent meg a képzeletemben:))))

Dikusz 2017.07.25. 12:09:27

@she_wolf: hát, ha életed értelme kreatív elme, akkor talán próbálkozhatnál a baconba tekert, paprikás tejfölös rántott reszteltmájjal:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.25. 12:55:23

@Andrass9:

Én ebédre pont májat késztettem, hagyma helyett cukkinit sütöttem kissé pirosra, de előbb fedő alatt puhára pároltam. A csirke májat csíkra vágtam, és egy leheletnyi zúzott fokhagymával nagy lángon, fedő alatt kérmesre pároltam, só, majd ment cukkinihez, és összemelegítettem. Nagyon egyszerű, de mégsem ízszegény ebédke lett. Persze aki szereti/teheti, az tubózhatja fűszerekkel, pl. vöröshagymával is.

Ez vagyok 2017.07.25. 17:44:38

@she_wolf: A máj azért lesz cipőtalp, mert nagy hőfokon, gyorsan sütöd. A resztelt máj esetén a hagymát a zsírral/olajjal, majd a fűszerpaprikával megmég amit beleteszel szinte készre kell főzni. Én ekkor még le is veszem a tűzhelyről és majdhogynem langyos állapotában teszem bele a májat és takarékon kivárom, hogy egyszercsak megfőjön a máj is. Krémszerű lesz a belseje.
Ugyanígy csinálok bármilyen májat bármilyen elkészítésmóddal. Ha csak úgy szeleteket egymás mellé rakva a serpenyőben, akkor többször megfordítom. Ha paradicsomágyon készítem, azt is a fűszerekkel előpárolom/sütöm. Az utolsó fordítás előtt megszórom pici sóval és a kiszedéskor a másik felét is. Nekem mindig puhára sikerül. Türelem kell hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.25. 18:19:49

@Ez vagyok: Hááát ... Én meg úgy tanultam, hogy azért pirítot máj, mert nagy hőfokon készül. Én eddig csak úgy készítettem, oszt egy eset kivételével mind tökéletes lett. :)

Kumari 2017.07.25. 19:04:37

@Andrass9: Szerintem is pirítani kell, a főtt máj, az főtt máj.

Dikusz 2017.07.25. 19:06:54

@Andrass9: az az egy eset érdekelne, hogy akkor mi lett a májból? Talán a szénné égett resztelt máj esete forgott-é fenn?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.25. 19:57:48

@Dikusz: A megfelelő posztban (május 30) ott van rá a magyarázat is :)

Waka 2017.07.25. 22:05:51

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig szépen világít! :)
@Andrass9: @Kumari: Itt nagyjából 10-12 mm esett, életmentő volt.
Nos a csirkemáj könnyen puhul, nehezen keményedik, bírja a sózást, viszont gyorsan megvan.

she_wolf 2017.07.26. 08:38:24

Köszönöm mindenkinek a javaslatokat!:)
Csirkemáj elkészült, kaptam érte jó szavakat (egyszer meg lehet enni), és végre nem a szokásos cucc volt. Ja, de! Mert az uram ezt is meggyalázta tejföllel, noha krumpli volt mellé. Meg még a nokedlit is hiányolta, de mondtam neki, eszed, nem eszed, evvan!:P
Hálás kosztos egyébként, nem egy válogatós fajta, csak én szeretek szívózni vele:)

Imádott anyósom a töltött húsok nagy tudora volt:(
Mindig olyan töltött csirkét csinált, hogy fizikai fájdalmat éreztem, amikor elkezdte az asztalnál darabolni azt a gyönyörű állatot. Hogy mindig kellékszépségű volt, az egy dolog, de ráadásul igen finom is:)
Amikor rákérdezett, hogy ízlik-e, akkor az ő egyszem fiacskája imígyen szólt vala: Rozi, ez szinte tökéletes!
SZINTE! És én olyankor úgy szerettem volna menetet tekerni a hitesem nyakába....:D

Ami a difnót illeti, én egy kicsit parázok az olyan elkészítési módoktól, amik nem a teljes átsütést, vagy főzést jelentik. Nevezzétek felesleges rinyának, nem haragszom meg érte:)
Valószínűleg ezért sütöm túl a sertésmájat. És ezért nem eszem tatárbifszteket sem:(
Bár ilyen alapon a csirkétől is lehetne parázni, meg bármitől, azért amolyan biztonsági fogyasztó vagyok.

@Ez vagyok: Hidd el, kipróbáltam már néhány receptet és módot, de valahogy egyik sem hozta a várt eredményt. Vannak dolgok az életben, amiket tudni kell elengedni:)

Nem tudom, hogy sikerül-e a restanciámat pótolnom, de remélem, megjelenik:)

mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#inbox/15d7d9b4d57e258a

she_wolf 2017.07.26. 08:43:47

@she_wolf:
Basszus!
Kérem szépen, ki itt a bloggazda, vagy hogy tudom törölni az előbbi linkemet? Mert ha ezze bárkinek bejön a teljes levelezésem, akkor tökön szúrom magam!!!
És ha már.... hogy lehet ide képet feltenni?
S.O.S. plíz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 08:48:15

@she_wolf: Nincs baj a nyers hústól való idegenkedéssel - ez egyedi preferencia. Viszont ettől még nem kell a sertésmájat keményre sütni - az átsült akkor is, ha puha :)
Egy próbát adj neki még, de lehetőleg nagy tűzön!

A gmail linked mindenkinek a saját mailjét hozza be. Azt nem lehet csak úgy linkelni :) Esetleg smitteld a tartalmat.

she_wolf 2017.07.26. 09:22:03

@Andrass9:
Köszönöm!:) A megnyugtató szavakat is. Hallottad a követ?

Mivel eléggé gyökkettő vagyok, most nem kínlódom azzal, hogy a képek közül hogy tudom idevarázsolni a gránátalma virágosat (mert eredetileg az lett volna) a képek mappából. Egyszerű smittelésre ívesen tesz -vagy én csinálom bénán.
(De azért hirtelen tarkón fostam magam, amikor megláttam, mit rámoltam ide.)

Majd ha nem bírok a kalandvágyammal, akkor újra nekifutok ennek a máj "prodzsektnek":D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 09:43:36

@she_wolf: Képet viszont nem lehet ide bemásolni. Kell valami kepfeltoltes.hu jellegű weblap, ahova feltöltheted.
A google azért nem a BKK-Tsystems duó :)))

Kumari 2017.07.26. 19:25:06

@Andrass9: Nem erre válasz, csak nem tudom, hol a kérdés:DD

Szóval a recept azt hiszem a Lila fügétől, vagy a Chili és Vaníliáról van,és nagyon bevált.

Kukoricakrém:1-2 szem krumplit kis kockára vágunk, éppen hogy ellepje a víz, és pici sóval puhára főzzük.Konzerv szemes kukoricát a saját levével a krumplihoz őntjük, átforrósítjuk.(nem konzerv szemesből is jó, ekkor értelemszerűen meg kell főzni). kell bele egy kevés kurkuma, bors, és ha a kukorica nem elég édes, egy pici cukor. Levesszük a tűzről, és hideg vajjal botmixerrel krémesítjük.(Előtte meg kell saccolni, sok-é a lé rajta vagy sem, ha soknak tűnik, öntsünk le belőle, hígítani mindig egyszerűbb, mint süríteni)És esszük két pofára:)

Rá: rókagomba fokhagymásan-kakukkfüvesen ( lehet a méze is, de ezzel karakteresebb), és sooook zöldpetrezselyem.Eszméletlenül finom, és működik más gombával is.

Kumari 2017.07.26. 19:51:02

@Kumari: Lehet a mézes máj..erre gondoltam:)
de bármilyen sült hagymás. fokhagymás húshoz kiváló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 20:15:56

@Kumari: Köszönöm, ez csábítóan hangzik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.26. 20:18:15

@Kumari: Hát nem tudom, de nekem a méz nagyon kevés ételben jön be, pedig szeretem az édes ételeket.

she_wolf 2017.07.27. 13:44:54

@Andrass9:
Nekem a méz most nagyon bejön:(
Teában, és Strepsilsben. Merthogy meggöthösödtem.
Véshetem fel a naptárba, mert ez nálam igen ritka szövődménye az apokaliptikus ég bámulásának.
De akkor is gyönyörű volt:)

Viszont főznöm ma nem kell, maradék volt az ebéd.
Hanem majd holnap, mert hogy úgyis piac napja leszen (meg némi egyebek is, úgyhogy kellemest a hasznossal)... + tervbe vettem egy meggyes lepényt vagy piskótát is, amiről egyelőre bölcsen hallgatok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.27. 13:59:04

@she_wolf: Írtam már, hogy bundabugyi, nem? :)
Mézes rumos tea finom.

she_wolf 2017.07.27. 15:37:06

@Andrass9:
Bundabugyi. Ja. Így is egész estét betöltő senekem van. No nem mintha ez annyira érdekelne itthon, apjukom meg úgyis tudja, mi a pálya:)
Mézes tea citrommal. Vagy csak langyos citromos tea, és közben rá-rácuppank, a maci kalpagjára, és jól megszívom. Hátha nem szívom meg, hanem tényleg csak egy meghűlés miatt vagyok halálomon:)
Rum kilőve, mint ahogy minden cefre. Hmmm... jó kis Stroh rum:(

Erről beugrott emlék, hogy anyámnak volt egyszer valami nagyon makacs izéség a torkával, és injekció-kúra, meg köptető, meg kegyszer ellenére is nagyon cefetül volt. Hozott neki valamelyik rokon valami olyan szilvából kreált háziszőttest, hogy azzal szerintem egy széf ajtaját is át lehetett volna maratni. Anyus meghúzta, belilult a feje, azt hittem, hogy menten tüzet is okád, de másnapra már érthetően tudott beszélni, és fájdalom nélkül nyelni.
Én maradok a macinál és a C-vitaminnál:)

Kumari 2017.07.27. 15:45:11

@she_wolf: Idős háziorvos a legerősebb rumot ajánlotta ÖBLÖGETNI tüszős mandulára..és igaza volt, az is igaz, hogy amíg marta, a felet kapartuk..de egy nap alatt lekapta a tüszőket.Kipróbáltuk házi rettenetessel is(na, jó, nem rettenetes, de 50 fok alatt nem használ), az is levitte.Leviszi a gyulladást is pikkpakk:)

Kumari 2017.07.27. 15:51:36

@Andrass9:
Apukám szerette a hagymasalátát, ami lényegében vékonyan karikázott vöröshagyma. vagy cukorral, vagy mézzel.Jóvót.

Amit én sütök, azon nincs sok méz, pár fej karikázott hagyma, majdnem barnul, de nem, akkor rá egy kanál méz, azzal karamellizálni, és rá egy löttyenet balzsamecet.Egy próbát megér, eddig nem volt rá panasz:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.27. 17:25:40

@she_wolf:

No,ezt híjják felénk úgy, hogy a kaparós gyógyszer. Amelyik pálinka nem kapar, az nem is az.

Fenchurch68 2017.07.27. 20:37:43

@she_wolf: A méz ilyen torokgyíkokra nagyon jó tud lenni, de tapasztalatból mondom, hogy a leghatásosabb, ha magában használod. (Nekem ez a brrrr kategória, de tényleg jót tesz.) Tehát egy-egy evőkanálnyit csak úgy magában lenyelni, és utána 20 percig-fél óráig nem enni, nem inni, hogy kifejthesse a hatását. Olyan szinten rühellem a méz ízét, hogy alig bírtam ezt leírni :)

Egy barátunk a kétéves gyerekét úgy kúrálta ki nagyon csúf fosós-hányós kórságból (már kórházba akarták vinni, hogy jaj, kiszárad), hogy lenyeletett vele egy teáskanál kerítésszaggatót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.27. 21:54:07

@Fenchurch68: Hála az égnek, olyan gyerekorvosunk volt, aki nem félt az unorthodox módszerektől. Így azután az említett módszer természetes volt !!!

Fenchurch68 2017.07.27. 22:14:31

@Andrass9: Mikor a legnagyobbikom megszületett, én előtte tíz méternél közelebb sosem voltam élő csecsemőhöz, úgyhogy nekünk is nagyon jól jött a 70+-os laza dokinéni, aki mikor kérdeztem, hogy "És mikortól kell lázat csillapítani?" azt válaszolta, hogy "Ha már az anyuka nem bírja tovább." :)
Hagymatea köhögésre, meleg só fülre, szódabikarbónás lábfürdő megfázásra stb., rengeteget tanultam tőle.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.28. 07:48:40

@Fenchurch68:

Mi is ki akartuk a gyereket 6 éves kora körül kúrálni a későbbi esetleges italszeretetből, és.

A gyerek szájába beöntöttünk egy korty pálinkát, hogy nyelje le. Megtette, majd megigazgatta a kis gigáját és azt mondta, hogy nem is olyan rossz. Azért nem vitte sosem túlzásba.

Dikusz 2017.07.28. 15:30:43

@Fenchurch68: már épp akartam kérdezni, hogy a dokinénitek 70 fokos volt? Ugyanis leragadtam a pálinkánál, épp akartam írni, hogy a 70 fok azért már ütős. Aztán láttam, hogy a dokinéni a koros:)

she_wolf 2017.07.28. 23:18:46

@Fenchurch68:
Részvétem, hogy nem szereted a méz ízét, de hát én meg a kelkáposztafőzelék szagától bírok arcilag bezöldülni:D
Használt egyébként a cucc, mert mára már teljesen patent volt minden.
Ezen sokat gondolkodom, és néha jókat röhögünk is rajta, mert az a felállás, hogy nekem az immunrendszerem penge az átlaghoz viszonyítva (és gyanítom, hogy ebben jelentős szerepe van annak, hogy kölökként egyrészt ridegtartott voltam, másrészt pedig ami gyerekbetegség létezik, az kevés kivétellel el is talált), viszont a vázrendszerem tropa. Férjuramnál meg pont fordítva.
Túlvédettként ha egy influenzás rokon az ország másik végéből rá gondol, emberem már másnap haldoklik:) De a csontozata igencsak acélos.
Így egészítjük mi ki egymást:) Kettőnkből talán lehetne gyúrni egy darab jól működő embert...

Ma lóti-futi közben a szokásos pénteki piacozást is megejtettük, az eredménye valami igen finom ződségleves volt rengeteg karfiollal, majd nyomtatéknak házi túróval töltött palacsinta:)
Mit csináljak, ha a karfiol kiabált a leghangosabban?:)
(Mocskos módon sikerült bezabálnom belőlük:D)

@Dikusz:
Öröm ééé bódottá van, kedden foglalózzák a pecót! Csaxólok;)

Dikusz 2017.07.29. 12:09:50

@Andrass9: a 70 fokos dokinénivel együtt tuti:)

Peetee 2017.08.16. 10:40:52

Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és tetves. Nekik ez "normális" így élnek, az immunrendszerük erre van berendezkedve...mi emberek meg könnyen behurcolhatjuk a lakásba miután hősiesen megmentettük a tüskés négylábút. Vigyázni kell a tapizással, ne csesszünk ki magunkkal meg a családdal. :)