Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @Fenchurch68: Ropi, szotyi, tökmag, sajtos tallér és tsai nekem nem! Rámegy az egész napom, mert ... (2017.07.20. 22:20) Sonkás kocka
  • she_wolf: Köszönöm szépen mindenkinek, mert akkor lehet, hogy mégsem kell gyilkolászni, hanem barátságosan i... (2017.07.20. 21:59) Tejberizs
  • she_wolf: Kutyákok:) Kutyafil vagyok, úgyhogy igyekszem figyelni rá, hogy ők miből mit kaphatnak meg. Az egy... (2017.07.20. 21:41) Csontos zöldségleves vagy zöldséges csontleves?
  • Dikusz: @pizzaszeletvágó: tényleg olyan, mint egy család:))) Tavaly életem gombafényképét szalasztottam el... (2017.07.17. 18:30) Gombaraguval töltött tojásos stangli
  • Kumari: @pizzaszeletvágó: Csakis így történhetett:DDDD (2017.07.14. 20:12) Túróslángos Kumari szerint

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (140) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (5) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (247) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (46) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (185) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (49) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (90) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (59) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (82) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (90) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (38) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (35) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (90) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (13) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (110) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (21) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (57) tejfel (32) tejföl (56) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (140) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (148) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (42) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (33) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Sonkás kocka

2017.07.17. 07:00 Waka

Hajdan a Magyar Néphadsereg egyik legkedveltebb fogása volt a - főképpen vacsorára főzött - sonkás kocka. No nem azok kedvence volt, akik ették, hanem azoké, akik főzték.
Elkészítése alig igényelt nagykonyhai tapasztalatot. A szakács megnézte az aznapi vacsoralétszámot és kalkulált.
- Aszongya, 150 fő. Elosztom a cuccot hat tepsiben, egy tepsit 30 kockára felvágok, az 180 adag. Elég lesz, jut repeta a haveroknak és a potyázóknak is.
Ráhagyták tehát az egész konyhát a két kopasz szakácsra, az öregek meg elmentek az öltözőbe inni és/vagy aludni. Ebben a sorrendben.
A sonkás kocka afféle csusza-klón, de kicsit feldobva egészen jó étel lehet. Nem gatyáztam, sütöttem egy tepsivel, és nem is csalódtam, szinte visszarepültem a 90's évek elejére.

8.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg fodros nagykocka
- 40 dkg füstölt sonka, comb, esetleg tarja, de mindenképpen sertés és jó, ha kicsit zsíros
- 330 g 20 %-os tejföl
- 200 g 20 %-os tejszín
- 15 dkg olvadós sajt
- 1-2 kanál sertészsír
- só

A fagyasztóban akadt még pár szelet sonka Húsvétról meg a Józsi bácsi-féléből is tettem félre, direkt erre a célra. Ugyanott hányódott némi maradék sajt is, egy-egy darab Maasdamer, Cheddar és lakossági trappista. A sajt ugyan nem szerepelt az eredeti receptben, de jó ötletnek tűnt felhasználni.

1.JPG2.JPG

Felkockáztam a sonkát és a zsíron kicsit megpirítottam. Elég száraz volt amúgy, de szükségesnek éreztem, hogy kapjon egy kis pirult ízt.

9.JPG10.JPG

A tésztát kifőztem és összeforgattam a sonkával.

3.JPG4.JPG

Több részletben hozzákevertem elébb a tejfölt, majd a tejszínt is.

5.JPG

Végül lereszeltem a sajtokat, összekevertem és a tepsibe simított tészta tetejére szórtam.

6.JPG

Hármas fokozaton sütöttem, míg a sonka elkezdett pirulni a tetején.

7.JPG

Nem okozott csalódást, ízes volt, szaftos is, no meg bőséges is. A sonka éppen elég sós volt, több sót nem is kellett hozzáadni.

11.JPG

Van még egy darabka sonka a hűtőben, már csak ahhoz kell kitalálni valami fogást.

116 komment

Címkék: tejszín tejföl trappista cheddar sertészsír füstölt sonka nagykocka Maasdamer

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012665801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.07.17. 15:10:36

@EsGyé: Hát.... ez így szerintem is felesleges :) az olaszos tészta pont attól jó, hogy éppen csak megfő, majd beszívja magába a szaftot és attól nem száraz, tehát nincs alatta szaft, de nem is száraz, ezt az állagot kell eltalálni, de tovább sütögetve biztos, hogy ki lehet szárítani.

Fenchurch68 2017.07.17. 15:32:27

@Dikusz: Szerinted? :D
Jelenleg az van, hogy rakottat vagy egyikből, vagy másikból csinálok, de én a cukkiniért nem rajongok, édesem meg nem hajlandó a szájába venni a padlizsánt.

Ma rakott karfiolt főztem/sütöttem, azt megesszük mindketten.

Ez vagyok 2017.07.17. 17:02:52

@pizzaszeletvágó: Én olyat is ismerek, aki diplomásként vonult be honvédként és alhonvédként szerelt le :)

mildi 2017.07.17. 17:34:24

Legközelebb próbáld ki, hogy nem csak belekevered a tejfölt meg a tejszínt, hanem besamelt csinálsz

bandika57 2017.07.17. 17:41:14

@pizzaszeletvágó:
Ismerős kaja, finom volt, főleg tejföllel tuningolva.
Az élelmezési szolgálatot inkább hagyjuk, már ránézésre vicces volt az egész.
Én egy nagy ablak mögött ülve tisztelegtem a volt kiképzős századosnak bal kézzel, sapka nélkül :-) Ő viccnek vette, jót nevetett.
Amúgy őrmesterként szereltem le '82-ben.

Burgermeister 2017.07.17. 17:47:46

A seregnél soha nem ettem ilyet! De jól néz ki.
Mit viszont igen az a túrós csusza hagymával sülve.
Szalonna lepirul, rá kettő nagy fej hagyma vékonyan felszeletelve, amikor megfonnyad bele a túró, közben tészta megfőz, összekever vele plussz a tejföl. Só , bors előtte.
Tepsibe vagy jénaiba beleforgatni majd 20 perc sütő...valami mennyei iz.

she_wolf 2017.07.17. 18:14:24

@Dikusz:
Én meg most örömködök, mert mindennapos kérdés nálunk, hogy "mi legyen a kaja?":)
Bár a napokban ötletként felmerült hogy csinálok, de most a tettek mezejére lépek, pláne, hogy minden van itthon hozzá, és a látvány is meglehetősen ösztönző.
Amit kicsit másképp csinálok, hogy ledarálom a sonkát, némi tejföllel és tojássárgával, őrölt borssal és a kifőzött tészával összekeverem, majd így borítom tepsibe, és összesütöm. A tetejére tálaláskor plusz telföl kerül. Most reszelek rá sajtot is, úgyhogy én el is haladok konyha iránt (és milyen buli, mert holnapra is meg van oldva a kaja):D

19540511 2017.07.17. 19:07:05

Nos, így is finom lehet, de én Horváth Ilona szakácskönyve+édesanyám egykori receptje szerint készítem, azaz egy nagy doboz tejfölt összekeverek két tojássárgájával, füstölt tarja apróra vágva belekeverem, a két tojás fehérjét géppel habbá verem és óvatosan belekeverem a masszába. Ezután belekeverem a kifőtt kockatésztát. Tepsit kizsirozom, megszórom egy kis zsemlemorzsával és beleöntöm a tésztás masszát. Tetejére 5 dkg vajat apró darabokban rászórom és be a sütőbe, kb 30 percre, tetejét pirosra megsütöm.
Néha - a kedvemért - édesanyám 2-3 keménytojást kockára vágva is belekevert a tésztás masszába.

19540511 2017.07.17. 19:08:29

@19540511: Bocs, kifelejtettem a nem kevés törött borst is a masszába keverni.

MagasMacska 2017.07.17. 19:13:33

Én is darálom a sonkát, azzal csinálok egy tejfölös tojássárgájás szószt (sóval, borssal ízlás szerint), azzal keverem a tésztá, be a sóütőbe, és ez a miszmász belesül a tésztába... Nyami. Amikor majdnem kész, a tetejét kicsit még megtejfölözöm. És a tányéron még egy kis tejfölt kap. Nagyon szeretem!

MagasMacska 2017.07.17. 19:14:23

@Burgermeister: Hinnye!!! Ezt ki kéne próbálni...

lutria 2017.07.17. 19:42:40

Én 92-ben voltam katona de nem emlékszem ilyen ételre-mondjuk arra sem hogy egyáltalán sajtot kaptunk volna bármilyen formában is....

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.17. 19:43:57

@MagasMacska:

Hinnye.:D
Ezer éve nem hallottam.

@mildi:

Tésztát nem szokás besamellel keverni, hiszen a tésztába már ott a liszt, ezért zöldségekhez használják. Azért biztosan nem rossz úgy sem.

Egyébként hello, jó hogy elmondtátok a saját szokásotokat, jó ha bővül a látóterünk.

Kumari 2017.07.17. 19:46:59

Néhány dolog nálam kizárt: Pl. hagymát tenni a túrós csuszába..halas tejfölös TÉSZTA..bizarr...
De ez változthat, hiszen gyerekként kizárólag édesen ettük a túrós csuszát, nem is ez volt a neve, hanem túrós tészta, kizárólag sósan-borsosan a káposztás kockát, felénk a krumplis tésztához sem tesznek hagymát..aztán manapság a csusza pörcös, a káposztát karamellizálom, és pirított hagyma kerül a krumplis tésztába:)))

Kumari 2017.07.17. 19:51:31

@látjátok feleim szümtükkel: Na ez meg..dehogynem besamelezzeük a tésztát:) csinálunk egy jó hígacska szerencsdiós fűszeres besamellt, megfőzzük a tésztát(lehetőleg színes olasz durumot). párolunk egy jó adag zöldséget,(kivéve a bab, nekem az kilóg ebből az ízvilágból). aztán a besamelbe reszelünk jóféle füstölt sajtot is. mindent összekeverve a tetejét bőségesen sajtozzuk, és mehet a sütőbe.Csemege céklával éppen olyan jó, mint almakompóttal:) Kamasz vegáim egyik nagyon kedvelt gyorskajája volt, manapság persze nem esznek ilyet, eléggé szénhidrátdús.

Artúr Doki 2017.07.17. 20:05:35

Szakács is vagyok,katona is voltam egy évig,de ilyenre nem emléxem...
Ellenben a paprikás krumpli(és klónjai) minden héten többször is(frissen készítve és konzerv formában is).
A laktanyai konyhán történtekről meg vagy jót,vagy semmit.

motoroskonyhaja 2017.07.17. 20:27:25

Ez de mekkora egy kaja! És én nem ettem ilyet vagy 15 éve, pedig imádom! Már rég elfelejtettem, hogy ilyen is létezik (lehet, hogy öregszem?) Örülök, hogy most szóba került, el fogom készíteni én is. A tejszínért plusz pirospont! ;)

pizzaszeletvágó 2017.07.17. 20:45:05

@látjátok feleim szümtükkel: nono, már hogyne! a bolognai-val készülő lasagne tészta lapok közé váltakozva kenünk bolognai szószt és besamelt! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.17. 21:23:56

@Kumari:

Ezt sem szeretném, nekem a tésztában elég liszt van, besamelt sosem szerettem. Kivéve, amikor sajttal dúsan megnyomatják, és a sajtroba betöltik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.17. 21:55:28

Viszont beértek az első pardicsmok, és ami a legszebb, nem a korán elvetett és jó nagy méretben kiültettek közt, hanem azon, ami májusban a kertben kikelt. Csuda jó ízű, sárga koktélaradicsom. Igaz, kezd már a palántás is szinesedni.

Fenchurch68 2017.07.17. 22:00:51

Hát már hogyne! Vannak a hónapnak bizonyos napjai, főleg teliholdkor, mikor az ember lánya zsírt szeretne enni sok szénhidráttal. Van, aki édesen - az betol egy tálca krémest, a magamfajta meg egy lasagnét vagy sonkás tésztát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.17. 22:03:11

Megkérdeztem férjuramat, ő nem emlékszik ilyen ételre. Talán laktanyánként is változott a szakácsok kedvenc fogása?

@pizzaszeletvágó:

"majdnem két évig udvaroltam egy hadtápos őrnagy lányának, aki később alezredes lett, majd szerintem ezredesként mehetett nyugdíjba."

Szóval az őrnagy lánya ezredesként ment nyugdíjba... Akkoriban főleg furcsa pályaválasztás lehetett egy lánytól, de gondolom a papa lehetett a mintakép. :D

Ezexerint már te is nyugdíjas vagy? :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.17. 22:09:26

@EsGyé:

Pedig nem rossz az. Egészen más (jobb) lesz az íze a sütéstől. Én általában ritkán készítek tésztás ételt, inkább a rizs vagy még inkább a párolt zöldség vagy a főzelék dívik nálunk, de párszor a posztban leírt módon jártam el, nagy sikert aratva itthon.

glad az egyetlen 2017.07.17. 22:14:03

Csatlakozom az előttem szóló volt katonákhoz.
Voltam én is katona, de ilyen kaliberű kaja sose volt a seregben.
Sajt, sonka meg tejszín a magyar seregben??? Ne vicceljünk már!
Ha volt valami jobbnak kinéző kaja nagy ritkán, arról kaja közben kiderült hogy lejáratos vagy gyártási selejt.
Persze ha tiszti konyhán voltál kosztos ott lehet, hogy volt ilyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.17. 22:19:27

@EsGyé:

"hogy olyan 2.5-3cm magas legyen a mischung."

Én a mischung szót eddig csak kőművesektől hallottam (homok és cement keveréke). Na jó, minden nap tanul az ember. :D

(Német szó, keveréket jelent.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.17. 22:27:52

Hehehe, lemaradt a ló. Azt kartam írni, hogy a sajttal megdobott besamelt töltik a sajtrolóba. Sebaj, ha betöltik, akkor a ló nélkül is finom.

she_wolf 2017.07.17. 23:07:29

@Kumari:
Édesen a túrós csusza:( Apósom, és a férjem. Anyósom és én pedig zokogtunk a látványtól.
Túró+cukor együtt finom, és egy rakás egyébbel is. De ha csak belegondolok, hogy azt az isteni, finom, sült szalonnakockácskákkal megkoronázott mennyei eledelt megpocsékolják porcukorral....
Jelzőztünk anyósommal becsületesen:DDD

she_wolf 2017.07.17. 23:16:07

@Kumari:
Lemaradt: a többit amit említettél, én is hasonlóképpen csinálom, de a káposztás cvekedlire az uram még pluszban tesz cukrot.
(Kristálycukrot:()
Ahogy visszaemlékszem (és ahogy anyámtól tanultam) a krumplis tésztához hagymát dinszteltünk, enyhén pirítottunk, megszórtuk piros paprikával, majd a főtt kruplival és tésztával összekevertük, tálaláskor borsoztuk, kovászos uborkával ettük. És ez a mai napig így van:)
A férjem imádja, és ezt legalább nem gyalázza meg semmivel:D

hullajelölt88 2017.07.17. 23:29:19

Ilyesmit mikor adtak sorkatonáknak? Mert mi biztosan nem ettünk. Max. "túrós" vagy mákos tésztát. Meg rengeteg (egyébként szerintem finom) babkonzervet...

EsGyé 2017.07.18. 00:44:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jaky Jozsef SZKI B magasepito osztaly 4+1 ev koszonom.
Elotte nemet nemzetisegi altalanos iskola, majd kituno nemet nyelvu erettsegi.
Asszem mara eleg lesz a chadronay. Megiscsak egy kultur intezmenyben vagyunk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.18. 02:15:03

@EsGyé:

Szintén kitűnő német érettségi, 5 év germanisztika az ELTE-n, sok éves tolmácsolás, szinkrontolmácsolás, később fordítás.

Én nem vagyok igényes, nekem megteszi a Cabernet Franc. :)

Dikusz 2017.07.18. 05:08:36

@EsGyé: pláne, ha chardonnay az a fajta bor, mááá ne igyál többet (viccvolt) :))))

Dikusz 2017.07.18. 05:10:00

@hullajelölt88: ismerős mondta arra a babkonzervre, olyan romlott volt, hogy alig bírtam megenni belőle két dobozzal:)

trux77 2017.07.18. 07:22:02

@Dikusz: mi ez a diszkrimináció? Lányok története miért nem érdekel? :)))))

Topy 2017.07.18. 09:56:15

@she_wolf: káposztás cvekedlire kristálycukor kell, hogy ropogjon az ember foga alatt! :)

pizzaszeletvágó 2017.07.18. 10:04:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: aki magyarul is tud, nem csak németül az érti, hogy mit írtam! :))) A nyelvtannácikat egyenesen a kocsmából internáljuk! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.18. 11:31:29

@pizzaszeletvágó: OK, de előtte akkor jól leiszom magam!

Fenchurch68 2017.07.18. 14:30:32

@Topy: Erről a témáról most ne is beszéljünk, mert felmegy a vérnyomásom, megfőztem 40 kiló barackot, és az ember szerint nem elég édes. Szerintem kicsit édesebb, mint ahogy magamnak csináltam volna, viszont nagyon jó barackíze van.

Lehet, hogy hétvégén kezdhetem elölről üvegfertőtlenítéssel, újraforralással. Ááááá. és igen, ő is cukorral eszi a cvekkedlit, és tényleg azért kristály, mert az olyan klasszul ropog.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.18. 14:59:41

@Fenchurch68:

Lehet, hogy igaza van a zembernek. Ha nem is ízlésileg, hanem azért, mert ha kevés a cukor, akkor nem biztos, hogy jól eláll, hiszen a cukor tartósítja. (Ugye nem tettél bele szalicilt?)

Topy 2017.07.18. 15:07:15

@Fenchurch68: nyugtasd meg, hogy ez így pont jó, álltában még édesedik :)
egyébként meg a felhasználástól függ - ha nem magában eszi kanállal, akkor később korrigálhat :)

Topy 2017.07.18. 15:08:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem hinném hogy tett, ex-paramami :)
ha jól fertőtlenítette az üvegeket, el fog állni - a lecsót se cukrozzuk ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.18. 15:14:08

@Topy:

"ex-paramami"

Nem emlékszem arra, hogy én bárminek neveztelek volna. Még smiley-val sem.

Topy 2017.07.18. 15:50:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: bocs, én sem neveztelek sem bárminek, sem semminek - még smiley-val sem;
félreérted, ugyanis szerintem lemaradtál pár évnyi előzményről: @Fenchurch68 párszor comingout-olt paramamis múltját illetően :)

Fenchurch68 2017.07.18. 15:55:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Topy engem nevezett ex-paramaminak, teljes mellszélességgel vállalom, szmájli nélkül is :D

Nem, nincs benne szalicil, a tavalyi is kibírta idén áprilisig, szintén nagyon kevés cukorral, (isten áldja a mosogatógép feltalálóját), azért csak addig, mert csak 30 kilót főztem be, oszt elfogyott.

Szerintem nem a cukor tartósítja, hanem a csíramentesség, de ebben azt hiszem inkább olyanokra hallgatok, akik nem vén fejjel főznek életükben másodszor lekvárt :D

Fenchurch68 2017.07.18. 16:05:59

@Topy: Ez az "álltában még édesedik" nagyon jó duma, alkalomadtán bevetem.
Nem magában eszi, hanem velem, nem kanállal, hanem többnyire palacsintával, és a lecsót anyám cukrozza ugyan, de ezért ha nála lecsózom, időben kiveszek egy adagot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.18. 17:06:45

@Topy:

Azt hiszem, kilógok ebből a jól összeszokott baráti társaságból. :( További jó főzőcskézést kívánok.

pizzaszeletvágó 2017.07.18. 17:14:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezt nem kellene... senki sem bántott, még én sem, csak vicceltem.

she_wolf 2017.07.18. 17:20:53

@Topy:
Cukor van is, karamellizálva:) Azon párolom, és picit pirítom a káposztát, isteni! De tálaláskor a tetejére nekem bors dukál. Apjukom meg hadd kapjon agyrázkódást a kristálycukortól:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.18. 18:17:08

@pizzaszeletvágó:

Nincs szokva a kocsmához, más jellegű, úribb intézményekbe járogat.

pizzaszeletvágó 2017.07.18. 18:57:59

@látjátok feleim szümtükkel: á, most nézd meg Kumari is először pironkodott, meg el akart hagyni minket, utána meg címlaplány lett belőle! :DDD
@Kovacs Nocraft Jozsefne: szeretettel olvasunk téged, ha kicsit hülyék vagyunk, ne vedd a szívedre! :)

Topy 2017.07.18. 19:15:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szerintem nem bántott senki, de ha úgy gondolod, hogy valamivel megsértettelek, akkor itt és most kérek bocsánatot tőled!

pizzaszeletvágó 2017.07.18. 19:16:46

@látjátok feleim szümtükkel: végül is ezt is értem, az úribb intézményeket, de mindenkiben lehet valami jó! :)
a kocsmában kipihenheti az osztályharc fáradalmait :))) mert az csak fokozódik...

trux77 2017.07.18. 19:44:21

@Burgermeister: ...amennyiben kézzel eszi :)))))

Waka 2017.07.18. 20:07:28

Köszönök szépen!
Szóval. MN 9520 (MH 121. VBZ) Veszprém, Kossuth Laktanya volt a helyszín, 1988-95. Tejszín persze nem volt benne, sajt sem a tetején, az már az én újításom. De a többi majdnem stimmel. Sonka például volt benne. Az ételek laktanyánként változtak (változnak), az Élelmezési Szolgálat szabad kezet kapott a receptúrák összeállításában - ahogy manapság is -, mindössze az előírt szénhidrát, fehérje és egyéb összetételeknek kell megfelelni.
Mellesleg éppen tegnap hívott egy kolléga, aki sorállományú szakács volt akkoriban, hogy miért fecsegek ki ilyen fontos hadititkokat. :)
@Dikusz: Az a tálca rozsdamentes volt, járt volna hozzá az a bizonyos sárga műanyag tányér is, de akkor sokat kellett volna mosogatni.
@EsGyé: A fotó hideg állapotában készült, hogy megőrizze a tartását, de melegen egyáltalán nem volt fujtós.
@glad az egyetlen: Nálunk szigorúan egy konyhán főztek, csak külön étkezdében tálaltak. Amúgy konyhaügyeletes voltam vagy hat évig.
@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Egy újabb elégedett olvasó. :)

glad az egyetlen 2017.07.18. 21:20:36

@Waka: Mondjuk ha ott voltál ennyi ideig nyilván jó rálátásod van a dologra, de azért a "Magyar Néphadsereg egyik legkedveltebb fogása" kijelentést mégis csak árnyékolja, hogy a blogot látogató 8850 emberből kikerülő katonaviseltek közül többen szóvá tették, hogy ilyen a kanyarban nem volt, de olyan aki kiállt volna az állítás mellett itt olyat egyet se láttam.
Persze amúgy a katonaságnál minden kaja előfordulhatott. Én a 90-es évek elején voltam és ahogy utaltam rá akkor már az volt a trend, hogy az ételek jelentős része abból állt, hogy lejáratos vagy selejtes (kereskedelemben eladhatatlan élelmiszert) kapott meg a honvédségi konyha. Így aztán hamar megtanultunk gyanakodni ha túl jó(nak kinéző) kaja volt. Így előfordulhatott sonka is, de megszokott az nem volt felénk.
Feltételezve azt, hogy saját tapasztalatodat írtad le én arra tudok gondolni, hogy a veszprémi laktanyának a beszerzési vonalában volt olyan cég akitől sok ilyen lejáratos sonka került ki (húsipari cég vagy nagyobb értékesítő) így valóban előfordulhatott ott helyi bőség, márpedig ha van egy kis problémás sonkád, amiből közel fogyasztható ebédet kell főzni, akkor legjobb ha ledarálod és megsütöd, és hozzá adsz valami olcsót tömeges dolgot, mint mondjuk a tésztát. :)
Volt is egy viccelődés felénk, hogy ment a telefon a konyhára, hogy mi lesz az aznapi ebéd? Erre a válasz: "Még nem adtunk nevet neki."

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.18. 21:26:26

@pizzaszeletvágó:

Pedig udvariasak voltunk vele, még heinekent sem kínáltunk neki.

Fenchurch68 2017.07.18. 21:43:50

@she_wolf: A karamellizálással egy kis cukron nincs semmi baj, viszont az utólag vastagon megszórás már a kész kaja meggyalázása (szigorúan SZERINTEM, még mielőtt megint baj lenne.)

Háromszor olvastam vissza, és nem bírok rájönni, hogy Józsefnét mivel sikerült megbántani.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.18. 21:44:09

@glad az egyetlen:

Kapaszkoggy Malvin! Volt olyan időszak, amikor a határőrizetesek laktanyái a határhoz közeli településeken voltak, és ott még disznót is tartottak, amit saját célra levágtak amikor megnőtt. A vékony dongájú ifjoncok igen csak kinőtték magukat, mire leszereltek.

Egyébként meg a sonkás tészta nem volt egy ismeretlen étel, csak néha sonkás kockának nevezték. Vagy azért, mert kockatésztából főzték, vagy azért, mert kocka alakra vágva tálalták. De eredendően nem sütötték össze a tésztát sütőben, hanem összekeverték a tésztát és a darált sonkát, megtejfölözték és úgy ették.
Húsvét utáni étel volt régen, a hűtőszekrényes világ előtti időkben. Általában a sonkát egészben főzték meg ( mármint a disznó füstölt sonkáját, mert kötözött, meg ilyen-olyan-amolyan pácolt nem volt ), és ették, amíg el nem fogyott. A végét, hogy ne romoljon meg, és ne kelljen kidobni, muszáj volt minél hatékonyabban felhasználni, no ebből lett a sonkás tészta. Persze a frissen gyúrt tésztából készült ételbe csak a darált sonka és némi tejföl került, sajt nem volt. Az sem volt rossz étel, de a poszt béli nagyon csúcs. Tartalmas és laktató.

A sonkát azért főzték egészben, mert hűtőszekrény hijján csak a kamrában tudták tárolni a megvágott darabokat, oda meg bizony a légy könnyen bejutott. Ha meg bejutott, meg is köpte, és azt nem nagyon szerették az emberek. Ráadásul a megvágott sonka zsíros része gyorsan avasodott, és az nem finom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.18. 21:46:04

@Fenchurch68:

Lényegtelen. Volt hogy bizony beszóltam neki ( máshol ), és szó nélkül maradt. Majd vissza jön, ha megéhezik, vagy megszomjazik egy kis jó szóra.;D

Waka 2017.07.18. 23:05:05

@glad az egyetlen: Mint említettem, egy konyhán folyt a főzés. Abból az ételből evett a magasabb parancsnokság (hadtest) állománya is. Márpedig a tábornok igencsak morcos lett volna, ha holmi vacakot tesznek elé. Nem állítom, hogy máshol selejt alapanyagot használtak fel, de azon a pár helyen, ahol megfordultam (többnyire légierős alakulat) tűrhető volt az étel.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk az önálló századoknál volt kisegítő gazdaság, és onnan elég sok alapanyag került a konyhákra. De azt nem is merem említeni, mert az ottani koszt felülmúlhatatlan volt, mind mennyiség, mind minőség tekintetében.

Topy 2017.07.18. 23:25:32

@Waka: Kecskeméten külön hajózó konyha volt. Valahogy úgy sejtem, nem ugyanazt kapták, mint mi, különben megszórták volna élessel a konyhát :)

she_wolf 2017.07.19. 02:23:29

@Fenchurch68:
"(szigorúan SZERINTEM, még mielőtt megint baj lenne.)"

Szerintem is:) És ha leírnám, hogy milyen, az én szememben főbenjáró bűnöket képes az uram elkövetni az áldozatos munkával készült műveimen, szem nem maradna szárazon. Vagy lenne egy rakás rajongója, mert az is lehet:D
De gustibus...ugyebár:)

(Bundáskenyér lekvárral, brrr... ja, és ha lehet, utána kakaó. Lájtos reggelinek. Amikor először találkoztam ezzel a sötét oldalával, a szemem jött ki, mint a csigának. Ja, és nem dagadt az ember! Én meg még a hegyi levegőtől is...sóhaj...)

turósmácsik 2017.07.19. 07:35:50

Emberem Ercsiben volt katona, ott borzasztó kaját kaptak, de időnként mentek máshova, búváros helyekre, és azokon a helyeken kifejezetten jó ellátást kaptak, legalább is így róluk leveleket. A babgulyást dicsérte ő is, meg a barátai is.

Hogy megmozdult a topik, ki gondolná, hogy egy sonkás kocka így megmozgatja a netet. Vagy a hadtápkonyha:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.19. 08:04:38

@turósmácsik:

Ne szégyeld és valdd be, hogy szeretsz kocsmába járni. Ha másikba nem is, de ebbe igen.;D

Kumari 2017.07.19. 08:05:53

Úgy látszik, nem egyedól vagyok klimaxos H P..és ott nem a Harry Potterrre gondolok:DD
Viszont örvendek, hogy mégos maradtam.

A kovászos uborka házi jellegű kovászos kenyérrel egészen jó..ha
Még nem írtam volna.

Ezzel a sonkás kockával annyi a baj, hogy a házi főtt sonkát (és a nyerset is) rég befaltuk:DD de ha úgy adódók, Vállajon a sváb hentesnél majd veszek egy darabkát. Bár tartok tőle, hogy a Zuram inkább enné csemege hagymával, friss kenyérrel, kisbicskával....leöblítve sörrel. És VÉKONY! Na ilyenkor utálom Őt:DDDD

Kumari 2017.07.19. 08:07:15

A fene egye meg, írkálhatok én bárhova bármilyen álnéven, ezek az elütések tutitfix lebuktatnak:DDDD

Topy 2017.07.19. 09:28:48

@she_wolf: bolgároknál alapértelmezett a lekváros bundáskenyér reggelire, úgy kellett leimádkozni a lekvárt róla, ők meg néztek furcsán, hogy mi inkább egy kis fokhagymát tennénk akkor rá :)
viszont amikor édes túrós tésztát adtak reggelire, az már azért a lányaimnál is ledobta a láncot :D

Dikusz 2017.07.19. 13:26:43

@Kumari: de miért kell álnéven írni?

Dikusz 2017.07.19. 16:48:38

@látjátok feleim szümtükkel: de én csak eggyel, nem használok több nevet. A hozzászólásából azt vettem ki, hogy több van neki:)

Fenchurch68 2017.07.19. 17:05:58

@Dikusz: Én is azért lettem itt is Fenchurch, hogy ne keverjem össze magamat magammal, aztán hogy kikaptam érte :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.19. 17:26:26

@Dikusz:

Vannak akiknek széles a személyiségük, és jobban elbír több nicket is.

Kumari 2017.07.19. 18:24:31

@Dikusz: Nem álnév ez, a nevemből van a Kumari, ez a mailcímem része volt. A Nilüfer meg abból az időből, mikor törökül tanultam, és van egy állandó zárt blog, ahol így ismernek.(természetesen a valódi nevemet is tudják, de így alakult)
Továbbá annyira nem kultiválja a munkáltatóm, ha felismerhető vagyok.

Viszont ha valaki nagyon szeretne velem megismerkedni, akkor írja meg a mailcímét, és válaszolok.Csak ne hozza nyilvánosságra:)

Kumari 2017.07.19. 18:26:50

Ja, és a farncnak se bírom úgy beállítani a dolgot, hogy a benti és az itthoni gépen is ugyanazon a néven fussak, ezért vagyok néha az, aki:)Nincs ebben semmi kunyérosság

pizzaszeletvágó 2017.07.19. 20:01:16

@Kumari: András is tud segíteni beállítani, szájbarágósan, Topy is, Waka is, bocs ha valakit kihagytam, és én is, de velem ugyanaz a helyzet, kevesen tudják a címemet és szeretném, ha így is maradna, ritkán és kényszerhelyzetben írok magánba bárkinek is. ;) Ettől még szívesen jövök közétek, bajnak... :)

Dikusz 2017.07.19. 20:09:47

@látjátok feleim szümtükkel: lehet az a bajom, hogy nekem a személyem széles nem a személyiségem, és azért van egy nickem:)

Dikusz 2017.07.19. 20:16:32

@Kumari: Jaaa... én azt hittem, hogy te vagy @Kovacs Nocraft Jozsefne:, de tényleg:)
Utólag ugyan már nem tudnám megmondani miért...

Dikusz 2017.07.19. 20:36:45

@pizzaszeletvágó: engem kihagytál. Viszont én nem tudok @Kumari:-nak segíteni, bármennyire is szeretnék.

Úgy vagyok vele, ha poszthoz szólok hozzá, nem írok valótlan adatot magamról. Minek is írnék olyat ami nem igaz, hiszen senki nem ismer/nem ismerhet/nem is fog ismerni. Tegyük fel valami miatt magánba szeretnék valamit írni, akkor előbb megkérdezem, tehetem-e.
Ha meg akár itt a blogon kérdeznék valamit, pl. amikor gombát szed valamelyik kommenttárs Mátraháza környékén, arrafelé lakik-e, nem a címét/nevét/foglalkozását szeretném megtudni, miért is, elég lenne az, ha azt feleli: igen. Ettől nem sértem meg senki magánszféráját.
Egy másik blogon pontosan körülírtam annak, akivel beszélgetésbe keveredtem, hogy melyik ház az, ahol lakom, ő megírta azt, melyikben lakik ő. Később egy színházi előadáson összefutottunk, mindkettőnk tudta ki kicsoda. Mégcsak szóba sem került -annak ellenére, hogy tudtuk mi beszélgettünk a blogon- a netes kommentváltásunk. Senki nem keresett, hogy ismer a blogról, eljött meglátogatni...

Waka 2017.07.19. 20:52:28

@Topy: Az megint más tészta. A hajózóknak más norma szerint jár az élelmezési ellátás, ők az ún. III. számú norma alapján kapják a kaját. (A hétköznapi étkezés az I-es norma.) Minden normának megvan a pénzbeli értéke. Nyilván egyszerűbb külön konyhát fenntartani nekik, és így nem szül rossz vért a "kivételezés". Biztosan megvan annak az oka, hogy miért kapnak ilyen ellátást, de ebben nem vagyok járatos.
@she_wolf: Pedig az a fogás hajdan a római császárok kedvence volt, tejjel (tejszínnel) kevert tojással áztatták csatakosra, úgy sütötték ki, és édesen ették. Nem reggeli fogás volt, hanem afféle csemege.

Dikusz 2017.07.20. 00:40:51

@pizzaszeletvágó: melyik része a jajj?:)
Lehet, így visszaolvasva az egész az?:)

she_wolf 2017.07.20. 06:33:46

@Dikusz:
Hasonlóképpen:)
Ha kommentelni szeretnék és automatikusan, külön reg. nélkül meg is tudom tenni ezen a nicken, akkor vagy élek vele, vagy nem. Ez a nickem és a hozzá tartozó mélcímem publikus. Ha fórumra külön lehet vagy kell regisztrálni, ott opcionálisan vagy maradok "így", vagy egy új nicket gyártok.
Ez a tematika és a kommunikáció kereteitől, ill. az ottani helyi miliőtől függ.
Pl. van ahol bármit és bárhogyan megírhatok, van ahol nem. Jellemzően a "viselkedős" környezetben nem she_wolfként vagyok jelen;)

(Plusz ugye van az embernek egy abszolut hivatalos és/vagy csak kevesek által ismert elérhetősége, e-mail címe -általában.)

she_wolf 2017.07.20. 06:55:38

@Topy:
Megboldogult apósommal átélt eset:
családi ebéd egy belvárosi étteremben (valami össznépi ügyintézés volt, és kajáljunk valahol valamit).
Mindenki megrendeli a neki tetszőt, apósom is a túrós csuszát. Gyönyörűen szervírozzák az illatozó fogásokat, apósom jénai edényében még seceg(!) a cucc, tetején a takarosan pirult sült kolozsvári húsos szalonnakockákkal.
Erre megszólal após, hogy: elnézést, megtenné, hogy hogy hoz nekem két evőkanálnyi porcukrot?
A pincér barátságosan mosolyogva: ha előzőleg tetszik szólni, akkor a séf nem tesz rá szalonnát:)
Apósom: igen, tudom. Ezért nem szóltam.

A férjem követi ezt a hagyományt, és én esküszöm, úgy igyekszem, majd' beleszakadok, de nekem sült szalonna cukrosan akkor sem:D

Neked és @Waka: -nak is:
igen, erre írtam fentebb, hogy az ízlés nem lehet vita tárgya:) Nekem a bundáskenyér azt jelenti, hogy az öregecskébb kenyérből csinálok valami nagyon finom és laktató hamit:) Megforgatom a szeleteket felvert, sóval ízesített tojásban (amibe vagy teszek tejet, vagy nem), bő, forró olajban aranysárgára kisütöm, jó melegen, és citromos teával betermelem szép szervezetembe:)
Ez a legegyszerűbb, de ezer módon tuningolható fokhagymával, bármiféle fűszerrel, reszelt sajttal, akármivel. No de lekvárral?:D

Kumari 2017.07.20. 08:37:15

@Dikusz: Mert én is H P-ként kezdtem:DD (már bocs)

Én is találkoztam már blogosokkal élőben, nagyon érdekes, Van, kivel élőben nem tudtunk igazán beszélgetni, kellett volna a többiek kommentje katalizátornak.
Magamról valótlant soha nem írtam, csak némely dolgot nem írok meg.Különös, de a facén a saját valós nevemen szereplek, ámbár nem sokáig, mint írtam, nem nézik jó szemmel a dolgozóban.

Dikusz 2017.07.20. 10:08:35

@Kumari: a kezdet nálam még tart, erre a kis időre már nincs is értelme megváltozni:)))

A facét nem tudom hova tenni. Nekem azért van, hogy annak a két barátomnak, akikkel közös túráink vannak a fotóit láthassam. Minden egyebet (az ő ismerőseiket is) töröltem. Se fényképet nem teszek fel, nem lájkolok, kedvelek, még a kötelezően kért adatok sem valódiak.

Topy 2017.07.20. 11:01:43

@she_wolf: szerencsére környezetmben aki cukorral eszi a túróscsuszát, az nem szereti hozzá a szalonnapörcöt
bár amit írtál, azok alapján el kellene gondolkodni a cukros pirított kolozsvári szalonna valamilyen önálló manifesztációján :)

she_wolf 2017.07.20. 11:22:45

@Topy:
Paradigmaváltás a gasztronómiában?:)
Akkor a személyi edzők és a dokik is felköthetik a gatyájukat, asszem:D
Bááár ki tudja, hiszen pl. a mézes mázas sonka nem éppen újkeletű dolog...

Dikusz 2017.07.20. 12:36:48

@Topy: tésztában édesen (lekvár, némi porcukor), csak a darástésztát szeretem, de nagyon:)

Fenchurch68 2017.07.20. 12:51:05

@Topy: Saját szememmel láttam, hogy lehet kapni mangalicatepertős csokit, kipróbálni nem volt kedvem :)

@Dikusz: Na, én azt is sósan, jó sok csípős savanyúsággal :) Grízes tészta meg gombóc, nudli mindig exanyós feladata volt, az első alkalom után már automatikusan vette ki nekem a cukrozás előtt az adagomat. Párszor főztünk ilyen igazi kemény cukormentes szilvalekvárt, én nem szeretem édeset sóssal, gyümölcsös ételeket meg pláne nem, de az abból készült gombóc valami isteni volt jó sós prézlivel, kis rápirított pörccel.

Dikusz 2017.07.20. 13:27:45

@Fenchurch68: a darás tészta főzővizébe teszek valamennyi sót, egyébként nem. Savanykás lekvárt teszek rá, és vagy kevés porcukrot, vagy nem is teszek rá.
Gyümölcslevest, süteményt -óóóó borzalom atyja ne hagy el- soha nem sózok, csipetnyit sem. Meg kell mondjam egy csipetnyi hiányát nem éreztem a sónak:)

she_wolf 2017.07.20. 13:36:26

@Fenchurch68:
Gyümölcsös ételeket nem? Kár, pedig finomak ám, de ugye ez is ízlés szerinti.
Csirkemáj sárgabarackkal? Sosem felejtem el: SOTE egyik kórháza, éjszakai műszakba beosztott medikus hallgató srác derékig a személyzeti hűtőben. Felcuccolt, magára zárta a teakonyha ajtaját, és összedobott egy ilyen csodát. Megállapítottuk, hogy csinálhatott volna akár egy kondérral is:)

Húsos cucchoz néha nem savanyút, hanem befőttet, vagy kompótot eszünk, szeretjük.
Mangalicatöpis csokit még nem kóstoltam, de nem is fogom, mint ahogy nem szeretem a chilis csokit sem. Ennyire nem vagyok kísérletezgető, maradok inkább tradicionális, ha választani kell:)

she_wolf 2017.07.20. 13:40:06

@Dikusz:
Az édes cuccban a csipetnyi sózásnak ízfokozó hatása van. Teltebbnek érezni az ízt, ha egy pötty só van bennük.
Grízes tészta málna- vagy sárgabarack lekvárral rulez!:)

Fenchurch68 2017.07.20. 16:44:54

@she_wolf: Nekem semmi bajom nincs a gyümölcsös ételekkel, míg a négy fal között csinálják.
(Ehhez képest a prájdot negyedmagammal egy félkilós zacskó ropival csináltuk végig. Víz azért volt nálunk.)

Édesemnek ma főztem egy kondér gyümölcslevest, kiszedte a sűrűjét és megette köretnek a fasírthoz. Egészségére. Én meg ettem a maradék padlizsánt koviubival, más meg nyilván ettől kap hidegrázást.

pizzaszeletvágó 2017.07.20. 21:33:03

@Fenchurch68: a mangalica tepertős csoki már jópár éve becsődölt, ha jól emlékszem, nem terjedt el. Én kóstoltam, nagyon finom volt, kifejezetten összeillik, de magam nem vagyok csokievő, ezért nem tudtam megmenteni az üzletet.
Én a sót el tudom képzelni édes gyümölcsökkel, sőt nem csak képzelem, meg is eszem. Utána egy vérnyomáscsökkentő és helyben vagyunk. :)
@Dikusz: a fszbukot én első pillanatban tudtam hova tenni, eddig minden jóslatom bejönni látszik, ezért nem volt és nem lesz ilyen profilom sohasem. Se valódi, se ál.

she_wolf 2017.07.20. 22:20:19

@Fenchurch68:
Ropi, szotyi, tökmag, sajtos tallér és tsai nekem nem!
Rámegy az egész napom, mert abbahagyhatatlan. Jó, a sajtos tallér egy idő után képes megtömni, és atyaisten, mennyi kalória...
Mondjuk az én alakomnak már nem oszt, nem szoroz, és a "B" oldalon már nem foglalkozom túlzásokba esve azon, hogy jesszus!, 75 deka túlsúlyom van (75 kiló plusz azért elgondolkodtatna, és cselekvésre késztetne), no de azért a napomat mégsem azzal akarom tölteni, hogy rágcsáló üzemmódban létezem:D

A gyümölcsös kaják tényleg nagyon finomak tudnak lenni, csak az a bajom velük, hogy sajnálom a gyümölcsöt megfőzni, sütni, amikor szezonja van. Télem hamarabb vetemedem ilyesmire, mert egyrészt van fagyasztott, meg eltett, de amikor ideje van valaminek és hazai, akkor inkább csak natúr mivoltában járok rá.
Véteknek tartom az pl. az epret május-júniusban süteménybe belesütni, inkább megmosom, ha megkívánja, akkor enyhén megcukrozom, és kiülök vele a teraszra burkolati céllal. De ez az én heppem:)