Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Gombaraguval töltött tojásos stangli

2017.07.14. 07:00 Andrass9

Eléggé ijesztőnek hangzik, de valójában egyszerű és nagyszerű eledel! Pizzaszeletvágó említette egy kommentjében, amikor irígykedve olvastam a rengeteg gombaételéről.

31.jpg

Persze virsli nem volt, meg gombáról társalogtunk, így eszembe jutott, hogy vettem egy kis adag sárga laskagombát - azt ki kell próbálni, milyen!

Seperc alatt összeszedtem a belevalókat:

  • 2 stangli
  • 15 dkg sárga laskagomba
  • 2 tojás
  • 1 vereshagyma
  • kis vaj
  • kevéske olvadós sajt
  • bors (gombához mindig teszek)

10.jpg

A stangli (egyenes kifli) tetejét levágtam, majd kikapirgáltam a belét. Két tojást felvertem villával sóval és borssal.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A stanglik mindkét felét megtöltöttem a felvert tojással, hogy beszívja a maradék bele. A kikapart bélzetet meg csendben elmajszoltam főzés közben...

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Egy kis vajon megpároltam a hagymát. Feldaraboltam a gombát, és megszórtam kis sóval meg rendesen borssal. Belekapartam a megpárolt hagymába a serpenyőbe.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kb 6 percig pirítottam nagylángon - levet nem is tudott engedni, mert fedő nélkül tettem. Beleöntöttem az 1/4 maradék felvert tojást, és reszeltem rá kis sajtot, amivel összekevertem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

A stanglikba kanalaztam a sajtos, tojásos gombát.

23.jpg

A tetejére egy kis reszelt sajtot tettem.

24.jpg

Az egyik stanglit betoltam a mikróba, hogy kipróbáljam az ötletet:

25.jpg

De a végén mindkettőt a grill alá tettem :)

26.jpg

A mikrózott változatot azonnal megettem. Szépen megfőtt benne a tojás is.

27.jpg

A grillezettet is felvágtam.

28.jpg

De a végén ezt is megmikróztam 1 percre, mert a grill túl erős volt, a tojás nem sült meg a stangliban.

30.jpg

Tökéletes reggeli lett 40 perc alatt. Köszönöm az ötletet, ezt más töltelékekkel is el fogom készíteni!!!

Tanulság is van: érdemes hosszabb ideig hagyni a tojást az üregben, hogy többet szívjon fel a kifli, valamint tényleg kell kiflinként egy 40 másodperc mikrózás neki!

47 komment

Címkék: tojás hagyma gomba sajt bors vaj stangli sárga laska

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7712628793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Fenchurch68 2017.07.14. 08:13:38

Nagyon jól néz ki, és ez a stangliba töltés kiválóan alkalmas lehet mindenféle maradékok racionalizálására, ami egyik kedvenc sportom :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.14. 09:38:58

Ezt én is kipróbálom, főként a tojásos megoldás teccik.:D

Kumari aki Nilüfer 2017.07.14. 10:10:25

Vendéggyerekeket várok, ez kiváló gyors kaja lesz.Mondjuk, azt nem tudom milyen gombát kapok, de gondolom, másmilyennel is működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.14. 10:12:44

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is a tojásos ötlet ragadta meg a fantáziámat :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.14. 10:16:46

Szerintem édes mazsolás-gyümölcsös túróval is elkészíthető, ami ebben a melegben kiváló megoldás.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.14. 10:21:59

@látjátok feleim szümtükkel: az már majdnem töltött zsemle..menzás csemege volt, nagyon szerettem

Kumari aki Nilüfer 2017.07.14. 10:22:50

@látjátok feleim szümtükkel: az már majdnem töltött zsemle..menzás csemege volt, nagyon szerettem.Megint vacak a blogmotor????

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 15:55:54

:)
Nahát! Két napig nem voltam internet közelében (egyszer próbáljátok ki, isteni érzés) és mire érkezem vissza! :)
Én mindig virslivel csináltam, nem is tudom, hogy miért nem gombával. Pedig nagyon jól néz ki gombával. Így van minden, tökéletesen éreztél rá az ételre, nagyon helyesen rájöttél, hogy mikrózni kell, a tojás miatt. Én olyan mikrosütőben csináltam, aminél egyszerre, egyidejűleg beállítható a mikro+grill funkció.
Teljesen egyetértek a végső következtetéseiddel. Én is több ütemben hagytam, hogy beszívja a tészta a tojást. Sok tojást. Nagyon laktató, nagyon ütős kis uzsit lehet ebből kanyarítani, ráadásul a tojás miatt gyerekeknek teljes értékű tápanyagokkal.
Annyit még, hogy lágy sajtféle mehet akár a belsejébe is! Volt, hogy belülre még tettem ömlesztett/kocka sajtot is, kívülre meg a reszeltet.

Ezt most nem Andrásnak, hanem tényleg csak azok kedvéért, akik ezt úgy olvassák, hogy nem teljesen ismerik a fizikai alapokat, előre is elnézést kérek:
Ahogy a posztban is kijött, kell egy kis mikrohullám, hogy a tésztába szívódott tojás kellő hőkezelést kapjon. A grill vagy bármilyen sütő kívülről kezdi el melegíteni az anyagot. Ezért kívül sültebb, mint belül. Közben nincs elég hő belül, nyers marad a tojás, vagy a steak. Kívül már ég, belül még hideg. A mikrohullám ezzel szemben nagyobb áthatoló képességű elektromágneses sugárzás. Az anyag belsejében adja le az energiát, tehát belülről főz, belül lesz meleg az anyag, kívül hideg. A mikrohullám különösen szereti a vizet, mint kémiai vegyületet, nagy valószínűséggel a nedvesebb anyagban nyelődik el az energiája és alakul hővé, ezért találja meg a tojást a mikro a kifliben, és belülről megfőzi! Miközben a kifli kívül még nyersecske. Ezért még rámegyünk grillel, a tökéletes eredményért!
Biztosan nem hiszi el senki, de ezt a módszert a bennem lakó kísérleti fizikus énem találta ki, előre megmondva, hogy mit miért, mi lesz az eredmény...
(bárcsak a lángostészta menne ilyen jól... :D )
Köszönöm András, hogy kísérleteztél és megcsináltad, tovább fejlesztetted! :)

Waka 2017.07.14. 16:26:19

Ez is igen jó fogás. Talán egy kis petrezselyem zöld még mehetett volna bele a gomba kedvéért, meg hogy kötekedjek. :)
@pizzaszeletvágó: Esténként, mikor hazafelé baktatok, gyakran veszek a Lipótiban sajtos kiflit féláron. Le szoktam fagyasztani, és amikor kell azt használom fel. Na, azt viszont nem célszerű a mikróban melegíteni. Pillanatok alatt tűzforró lesz és puha, majd nagyjából ugyanannyi idő alatt betonkemény. Nem előmelegített sütőben viszont pár perc alatt tökéletes lesz, mintha csak akkor vette volna ki a pék a kemencéből. Lehet, hogy a sajtos változatnál is működne, ha lassan melegedne át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.14. 18:12:37

@Waka: Való igaz, ha nem lettem volna lusta lemenni érte a kertbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.14. 18:14:38

@pizzaszeletvágó: A mi mikrónk is grilles, de amióta megvan (5 év?) talán kétszer használtuk a grill funkcióját. Főzni meg csak pudingot (süteményhez), meg kukoricát szoktunk benne. Alapvetően melegítési és befőtt dunsztolási célokra tartjuk :)

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 18:25:34

@Andrass9: nem is való másra, én sem vagyok mikro-hívő, valamikor 14 éve vettük ezt, hirtelen felindulásból, annyi pozitívuma van, hogy még működik, jórészt csak készételt melegítek benne mostanság, de való igaz, hogy ez a recept tökéletesen működik benne! Én is előveszem ezt a receptet, várok egy kis erdei gombát, talán 1-2 hét múlva lesz is. Eső volt a hegyekben, az elmúlt héten minden éjjel, egy kis meleg kell még. A tölgyesben tegnap már láttam a földön azt az apró kis fehér gombafonal szövevényt, ami előre jelez.
Tojás meg van most sok is! Naponta átlag 7 darab.

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 18:57:54

@pizzaszeletvágó: ... még, hogy gombafonal előre jelez, most láttam, hogy a szalonnasütőnél a fűben van egy kinyílt csiperke, régen volt már, évek óta nem láttam, meg is hagyom spórázni, pedig nagyon kívánja, hogy egy tojást üssek rá. :)

Dikusz 2017.07.14. 19:28:26

@pizzaszeletvágó: attól, hogy hagyod spórázni, még ráüthetsz egy tojást, hátha jobban spórázik:)))

Itt válaszolnék (nem a másik posztban) a mátraházai lángosos kérdésre: a sástói kempingben 3 éve ettük volna azt a sz*r lángost. Felújított volt már akkor, de ez a kempingen kívüli étteremben volt, szeptemberben. Életre szóló tapasztalat volt. Lángosporból nem is lehet jó lángost sütni. Az általad említett lángosos-büfést szerintem az arra járó túrázók tartják el. A reggel 8 előtti, és az este nyolc utáni időpontban nemigen járnak arra.

Mi ha nem jön közbe valami, szeptemberben megyünk megint gombát szedni a Bihar-hegységbe. Tavalyról van szárított sk szedett vargánya-,sárga gereben-, és cserepes gerebengombánk. Valamit biztos nem jól csinálok, mert ha a vargányából tettem ételbe, az áztatóvizét is, nem éreztem az ízét. Mi lehet a baj?

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 19:42:34

@Dikusz: na akkor én is itt válaszolok! :)
A lángosos, a régi jó, az nem csak a túrázókból élt, hanem: erdészeti dolgozók, mátraházai beutalt betegek, rokonaik, motoros bandák, akik megszállva tartják a 24-es főutat, télen síelők, onnan megy fel a busz Kékesre, mikor le van zárva a kékesi út, csak odáig lehet menni kocsival, kilépsz a kocsiból és azzal egyenest beálltál a sorba. :))) Ma nyitva volt, fél kettő tájban délután, de túl fáradt voltam, hogy megálljak a bizonytalanért, különben is ropogós bőrű csülök várt otthon, sárga krumplival.

Másik. Szeptemberrel lesz a gond. Előbb egy kérdés: abból a vargányából ettetek-e frisset, vagy csak a szárítmány került végül felhasználásra? Ha igen, milyen volt? Magyarázat: a vargánya íze szeptemberre csökken, sőt a hideg magas hegységekben nem is annyira jön elő a jellegzetes aromája, mint a középhegységekben, ahol nyáron terem. Az ehető vargánya is többféle alfaj. Egyik ízesebb, másik nem. Nyári, Ízletes, Bronzos, Okkeres. Valamint a Király vargánya, ami persze messzire kirívó a többi közül, nem keverhető velük össze.
Egyszóval termőhely és időszak kérdése az íz koncentráltsága.
Erdélyben több a gomba, de a mennyiség nem minőség, sőt. Lehetnek problémák ezzel.

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 19:47:45

@Dikusz: jut eszembe, pár éve október közepén, már a lehullott mély avarból szedtem vargányát, nagyokat, szépeket. Talán 7-8 darabot. Ugyanott, ahol nyáron is szoktam az ízleteset. Alig volt ízük!

Kumari 2017.07.14. 20:14:50

Namost Waka, te az a Waka vagy, aki a vizes dalt hegesztette? Jól sikerült, ha te vagy, ha nem:)

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 20:15:53

Ó, remélem nem sértettem meg senkit, a kocsma népéből a középhegység emlegetésével, természetesen és tapasztalatból tudom, hogy a somogyi dombság és a göcseji dombhátak vargánya termése a legízletesebbek közé tartozik. Bár csak egyszer-kétszer volt alkalmam életemben arrafelé gombászni, de tudja, akinek írom ezt, hogy kiváló vidékek azok, ezért is, másért is.

Dikusz 2017.07.14. 20:58:20

@pizzaszeletvágó: lehet életed legfinomabb lángosát szalasztottad el. Mondjuk a ropogós bőrű csülök elég indok arra, hogy legközelebbre halaszd a lángosevést.:)

Nem ettünk frissen, itthon szárítottuk pár nap múlva, a Pádis környékén gombásztunk. A gerebeneket is ott találtuk. A gomba tönkje hasas, termőtest fehér, a kalap a koruk szerinti barnás színű, ízletes vargánya lehetett. Egyik fajta gombának se érezni az ízét, de az illatuk csodás:)

Tavaly, talán november elején a fiam fel szeretett volna menni Galyatető környékére gombászni. Jól tudta, hogy valószínű nem találunk, csak kedvet kapott hozzá. Nem is találtunk, csak körömnyi barna pöfeteget, és apró barna csiperkét. az egyik országúti kanyarban, közvetlen a védőkorlát mögött frissen kivágott tönkön kéttenyérnyi fiatal, őszi laskagombát. A télire előkészített sísáncon gyalogoltunk lefelé Mátraházáig. Alig, hogy elindultunk Galyatetőről, a sísánc közepén a tízcentis fűből világított egy nem túl nagy gomba. Lehajoltam, óvatosan felszedtem. Gyönyörű, aranysárga színű gombácska volt, a gallérja felfelé állt, még sosem láttam ilyet. Betettem őt is papírzacsiba, másnap elvittem Fehérvári úti gombavizsgálóba. Azon a héten volt a gombakiállítás, egy oktató hölgy volt ott pár fiatallal. Amikor meglátta ezt a gombát, majdnem hanyatt esett az ámulattól, nem akart hinni a szemének. Azt mondta olyan ritka, hogy nemigen lehet találkozni vele, aranyszínű szemcsésgomba volt. Olyan sóvárogva nézte, hogy nem volt szívem elhozni. Mit is csináltam volna vele, neki meg fontos volt. Nagyom jól esett, hogy odaadhattam. El is kapta rögtön, nehogy meggondoljam magam:) Azt mondta amikor megkérdeztem tőle, mit csinálnak vele, hogy vizsgálni fogják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.14. 21:12:51

@Dikusz: @pizzaszeletvágó: Irigyellek benneteket!!!
Cserébe vasárnap elmegyünk a Velencei tóhoz a szomszédainkhoz. Tán horgászni is tudok :)
Csütörtökig nem is leszek internet közelében ...

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 21:44:25

@Dikusz: ez igen! én még nem is láttam olyat, valóban késő őszi-téli gomba, és ritka.
Én nagyjából ennyire ritka gombafajból egy trófeát tudok felmutatni, a pikkelyes tinórút, egyetlen helyet, egyetlen fatörzset ismerek, ebben az országban, ami mellett rendszeresen megtalálom, máshol nem láttam még. Persze ez csak annyit jelent, hogy nem jártam mindenhol.
Bevallom, komoly gondot okoz nekem a császárgomba védetté nyilvánítása. Olyan helyen túrázgatok, ahol megfelelő időben tömeges. A helyiek gondolkodás nélkül "lekaszálják". Mit tegyek, mikor megállok egy hegyoldalban, és mindenfelé ez nő, ez az ordítóan feltűnő gomba, tudva, ha én nem viszem el, elviszi más, esetleg barbárabb módszerekkel.

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 21:49:13

@pizzaszeletvágó: úgy értem, nem a gombát, hanem az élőhelyet kellene védeni!

Dikusz 2017.07.15. 02:14:30

@pizzaszeletvágó: most már úgy vittem a gombákat bevizsgáltatni, hogy fajtánként kis papírzacskóba tettem, fonott kosárba. Ha több volt egy helyről, akkor egy tövestől, a többit óvatosan késsel levágtam, úgy tettem el. Nagyon alapfokú gombaismereti tanfolyamra jártam, viszont a Villányi útra, a Kertészeti egyetemre. A tanfolyamvezető az meg nagy tudású, jellegzetes tartású, remek előadó volt, nagyon sokat tanultunk tőle, bármilyen amatőr is volt a társaság.
Az erdélyi gombászásunk meg különleges volt számomra, mert még ennyi időt nem tudtam még társaság, ismeret hiányában, tölteni e célból az erdőben:)
Tenni annyit tudsz, hogy leszeded, mert az biztos, hogy te nem irtod ki az egész lelőhelyet.

Kumari 2017.07.15. 09:39:38

Gombát csak piacről meg boltból.Anyukám rettegett a gombáktól pedig apu szedett, kizárólag azt, amit biztosan ismert, meg volt fatönkre oltott laskánk, ami éveken át szépen termett( anyu a boltitól is retteg:DD) Így nekem az egyik kedvencem a gomba, nyilvánvaló, hogy gyerekként arra vágytam, ami tiltott volt:DD
Szeretnék gombászni, na majd ha nyugállományba vonulok..

Viszont kovászoltam uborkát, falusi kovászos kenyérrel.Kíváncsi vagyok, lágy lesz. vagy ropogós marad..

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.15. 10:15:25

@Dikusz:

Nálunk a virágos kertben ilyen gomba van:

www.google.hu/search?q=t%C3%A9li+f%C3%BCl%C5%91ke&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiA3Nfc6YrVAhVjCZoKHcEHBYIQ_AUICigB&biw=1026&bih=462#imgrc=81nTvhkehiq-0M:, ezt meg is esszük minden évben,

www.google.hu/search?q=piros+tinoru&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwj0nc2Z6orVAhVFQZoKHdaQB3wQsAQIJg&biw=1026&bih=462#imgrc=wMcF_xc1h3VUeM:,

és a nyári orgona szárán évek óta volt laska, sajnos kiszáradt a tő, az új hajtáson meg nem nő meg. A kertben pedig a szilvafán egy alkalommal volt géva gomba.

A piros tinoru úgy került hozzánk, hogy erdélyi kirándulásról hoztam töves erdei növényt, és azt egy nyirfa alá ültettem, majd néhány év múlva megjelent ez a gyönyörűség. Tavaly még volt egy szerencsétlenke, de valamikor piroslott tőle a vadmandula töve.

Rendszeresen nő csiperke is, meg tavaly volt a fenyő alatt valami őzláb szerű, de nem nézettük meg időben, eléggé elszáradt amikor eszünkbe jutott, de majd az idén megnézetjük.

Vargánya mosó vizét is öntögettünk már ki a virágok közé, de az még nem jelentkezett.

Dikusz 2017.07.15. 12:08:24

@látjátok feleim szümtükkel: akkor nektek mesekertetek van:)

Nem vagyok gombaszakértő, a tanfolyam amit végeztem nagyon alap volt, de remek oktatókkal, civileknek megfelelt. Viszont van olyan ismerősöm, aki vizsgázott gombaszakértő, de nem "praktizál", de vágja a témát. Szeretjük hallgatni.

A vargányának nem biztos, hogy jó a virágok között. Laskát, csiperkét kis dobozban látok néha a Tescoban, ha annak a földjét, miután letermett a gomba megfelelő helyre kiszórod, talán pár szedésre még jó lehet a kertben.

Barátaim egyik erdélyi gombakereső túrájukon találtak egy általuk ismeretlen gömbszerű kis kúpocskákkal borított fekete színű gombát (nem tudom jobban leírni). Azt mondták, hogy nem a levelek közül kandikált ki, hanem az aljnövényzet ágai között találták meg, mintha valamilyen állat kitúrta volna. Otthagyták, mert ritka gombának vélték, még nem láttak ilyet. Itthon megkérdezték egy hozzáértő barátjukat (lefényképezték a lelőhelyén) miféle jószág lehetett. Amikor megmondta nekik mit találtak majd a guta ütötte meg őket:)))
Soha az életben nem lesz még egy ilyen leletük, ezt többször felemlegettük...

pizzaszeletvágó 2017.07.15. 12:24:56

@látjátok feleim szümtükkel: őzláb félékkel vigyázni kell, a kisebb termetűek között sok mérgező van. Némelyik csak gyomorhurutot és gombaundort okoz (ez létező fogalom!). Amelyik nyomásra, törésre, vágásra elszíneződik, pirosodik, később barnul, az nem ehető. Másik, hogy a tönkön lévő gyűrűnek mozgathatónak kell lennie, akkor ehetővel van dolgunk. A három feltétel együtt ehetőt eredményez: nagy termetű, mozgó gyűrű, nem pirosodó. Én ha éhes vagyok, gombázás közben meg szoktam enni nyersen azt a gyűrűt, nagyon kellemes íze van. :)
A vargánya sajnos gyökérkapcsolt, hiába öntözgeted a vizet ide-oda, hiába szórod a maradékot szanaszét, sőt általában hiába szórod megfelelő fa alá is. A vargánya kifejezetten tölgy, cser, bükk fajokkal kapcsolt. Erdélyben járók állítják, hogy van fenyővel is, de én még nem láttam. Ilyen élő fafaj nélkül vargánya sincs. Ez is magyarázhatja, hogy késő ősszel a vegetációs időszak végén a vargánya sem olyan ízű ugyanazon a területen. De az sem egyforma, amit a tölgyesben vagy pár száz méterrel odébb a bükkösben szedhetünk.
Piros tinórút néha látok, nagyon ritka, védendő faj.
Ellenben a vörös érdes(nyelű) tinórú az ínyencek kedvence, együtt él tölgyfával is, de leggyakoribb a nyírfával, nyárfával. Nyírrel "szennyezett" tölgyes ideális neki. Ez a gyönyörű szép gomba hő hatására teljesen szurokfekete lesz az ételben, de az íze semmihez sem fogható, szét is nézek jövő héten ez ügyben, július második felében kezdődik a szezonja.
pctrs.network.hu/clubblogpicture/1/4/4/_/144505_744180072_big.jpg

@Dikusz: én nem jártam tanfolyamra, egy időben terveztem, hogy elvégzek valamit, de mindig volt más fontosabb dolog. Ellenben 6 éves koromtól fiatal koromig olyan helyiekkel jártam gombászni, akiktől egyszerűen megtanultam, amit ők generációk óta tudnak. Alföldi vagyok de a szüleim, nyári iskola szünetben egyszerűen letettek engem a hegyekben hetekre, ismerősnél. Velük jártam az erdőt. Utána egyedül persze, vagy barátokkal és könyvből így már könnyű volt hozzátanulni a dolgokat, persze nem állítom, hogy mindent tudnék.

Waka 2017.07.15. 13:05:42

@Kumari: Háromféle gomba van, amit gondolkodás nélkül leszedek: a szegfűgomba, a májusi pereszke (Szentgyörgy gomba) és az óriás pöfeteg. :) A nótát nem én írtam.
@Andrass9: Ültess a teraszra!

Kumari 2017.07.15. 17:43:23

@Waka: Szekfűgombát még magam is szedtem annak idején a legelő, azt mindenki ismerte, ámbár a susulyka igen hasonlít. Meg apukám a csiperkét, neki saját titkos lelőhelye volt.Na igen, a pöfeteg:) finom!
Nem baj, ha nem a te nótád, így sem rossz:D

pizzaszeletvágó 2017.07.15. 18:22:31

@Kumari: szokták mondani ezt a hasonlítást. Nem tudom, ki találta ki, de nagy marha volt. A gombázásról beszélek. Mindig "kötelezően" leírják, melyik gomba, melyikhez hasonlít. Mérgező-ehető párokat állítanak fel. Mondvacsinált alapon. Legtöbbször lovat hasonlítanak tücsökhöz.
Itt van ez a szegfűgomba-susulyka eset is. Soha. Soha nem téveszthető össze. Aki pedig olyan tetű bunkó, beképzelt, önmagát a világ közepének érző paraszt, hogy hajlandó tudás nélkül a maga által szedett gombáról elhinni, hogy ehető, az megérdemli a Darwin díjat. Ne sirassuk. :)
Még a legdurvább pont a csiperkék elkülönítése egymástól, nem más fajoktól, hanem egymástól, van amelyik csak mikroszkóp alatt megy. Ott meg van pár alapszabály, amit meg kell tanulni az ehetőségről, legfeljebb ehetőt is kikukáz az ember.

Kumari 2017.07.15. 18:49:49

@pizzaszeletvágó: Annyiba igazad van, hogy Én nem keverem ma sem a susulykát a szekfűgombával, de láttam a saját szememmel, hogy más meg igen.Nézd, én 56-ban születtem, falun nőttem fel, gombavizsgálatról egyetemista koromban értesültem..mármint hogy ilyet lehet kérni a piacokon(Piac sem volt...Mátészalkán volt piac, de gombavizsgálórüól ott sem hallott senki.Az öregasszonyok titkos tudása volt a gomba, és volt, aki ezüstkanalas próbát csinált( a Kérolyi kastélyt szétlopták, a régi cselédeknek volt egy-egy ezüstnek vélt evőeszköze), meg volt, aki belehalt.Én azért siratom....

Fenchurch68 2017.07.15. 19:29:32

@Waka: Csak így felszólítod? Elég udvarias ő magától is, ha odamész, biztosan leültet a teraszra :D

pizzaszeletvágó 2017.07.15. 19:40:39

@Kumari: nekem hála istennek egyetlen kalandom volt a piaci gombavizsgálóval, mikor az egyik fajta galambgombát elvittem neki megmutatni, én hülye, mert régóta foglalkoztatott, hogy milyen fajta pontosan, és nem jutottam irodalomban, interneten nyomára azóta sem, nos ez a gombavizsgáló fele annyit se tudott róla, mint én. Innentől hanyagolom őket, és ez csak pár éve volt.

Bocsáss meg, én nem siratom azt a mostani felfuvalkodott réteget, akik mert pénzük van, azt hiszik már a gombaméreg se hat rájuk, annyira körülöttük táncol a világ. Én ezekről beszéltem. Miközben a helybélieket, az egyszerű parasztembereket, hegyi embereket dicsértem az öröklődő tudásukért. Remélem, nem értetted félre.

Ja, ez az ezüstkanál próba nemrég volt a Duna tévén egy német erdész sorozatban is. Fehér gyilkos galócát szedtek. :)

Az én anyósom is irtózott a gombától, az ő rokonságában haláleset volt. Azt képzeld el, mikor elvállaltam, hogy fiatalabb sógorom esküvőjének alkalmából hidegtálakat készítek, meg is csináltam mindent egyedül. Termesztett csiperkét vettem egy nagy púpos ládával a termelőtől, piacon, abból egyfajta (nem svéd) gombasalátát készítettem az egészben sült karaj mellé gondolván. Egészben sült, értsd, tarjától a farkáig egészben három egész darab! Mikor eljött a nagy nap, azaz másnap, nézem, sehol a gomba. Kérdezem az anyóst, eldugta baz+ a vendégek elől, mert gomba!!! Előtte végignézte, ahogy megcsinálom. Nem is engedte felszolgálni. A következmények felsorolásától megkímélem a társaságot. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.15. 21:20:42

Én a szüleimmel gyakran mentem a nagyvárosi piacra, és szezonban nagyon sok szedett gombát árultak akkoriban. Bizony mindig akadt a vizsgáló éltal elkobzott és kidobott mennyiség, mert sok szedő beleszedett hasonló kinézetű mérges gombát is. Annak idején a vizsgáló még azt is nézte, nem kukacos-e nagyon a gomba, és azt sem engedte árulni, ma meg maga a viszgáló is kukacos vargányát árul esetenként.

pizzaszeletvágó 2017.07.15. 21:49:19

@látjátok feleim szümtükkel: ma is rá akart beszélni a cigány az öreg, törött, vízzel átitatott rókagombájára. Kérdem mennyi. 3500. Vigyem el az egészet. Vigyek egy kilót 3200-ért. Én finom úriember vagyok, hiszen ismertek, ezért csak simán odébb álltam.
Tudom honnan hozta, Dikusznak és a fiának üzenem, Galyatető környékéről.

Dikusz 2017.07.16. 09:05:42

@pizzaszeletvágó: pedig nem kellene megkímélned minket, felsorolhatnád a következményeket:)))
Úgy gondolom eléggé tapasztaltak vagyunk, hogy meghallgassuk. A magam nevében beszélek: ha nem tudhatom meg, egész további életemben kétségek között fogok vergődni, a kíváncsiság kifúrja az oldalamat, vagy hülyébbnél-hülyébb elméleteket fogok gyártani (már van egy pár). Az is elég, ha slágvortokban írod le, én már hozzáképzelem a többit:)))

Az ehető-mérgező párosról én is hallottam (tanultam?). Nem a szakértőket, a gombát jól ismerőket figyelmeztetik ezzel szerintem, hanem a laikusokat próbálják valamilyen szinten rávezetni, hogy nem minden gomba ehető.
Egyetlen gombát nem tévesztek soha össze semmi mással, ez a gyilkosgalóca (ami egyébként szép kis gomba). Teljesen laikusok, akik soha nem hallottak/olvastak semmit a gombákról összekeverhetik, ha csak egy közös ismertetőjük van valamelyik másik gombával. Én azért vagyok egyébként pipa, ha valaki talál valamilyen mérgező gombát, az rögtön szét is rugdossa. Ha esetleg gombát szedek, akkor nem darabonként szedem zacskóba, hanem fajtánként, és csak egyet szedek ki gyökerestől, ha egy lelőhelyről szedem.

Kumari 2017.07.16. 09:09:56

@pizzaszeletvágó: Nem értettem félre, de attól, hogy valaki ostoba, még nem kéne kínok közt meghalni..szóval na:)
Kis szines: anyu rettegett a gombától, erre apám rájátszott, ezen röhögtünk évekig. Szekfűgomba volt tojással, ahogy megettük, apu elkezdett pofákat vágni, és körmével kaparni az asztalt..mi gyerekek nagyon röhögtünk, de azt hittem, anyu infarktust kap:) Elhitte, hogy a bolondgombától megbolondul az ember..holott ugye
Órákkal késóbb szokott gyomorilag kikészülni..na, ezzel együtt nem volt jó tréfa, ennek vagy ötven éve, de még mindig élénken emlékszünk rá. Mi rohogve, anyukám meg elsápadva. Apu sajnos csak odaátról:(

Kumari 2017.07.16. 09:12:46

@pizzaszeletvágó: Azért az anyósod nagyon kemény....

Dikusz 2017.07.16. 09:16:00

@pizzaszeletvágó: még nem is adta drágán:)))
Üzenetet vettem, én nem kételkedtem az ismereteidben. Finom gomba. Összetéveszthető (ismétlem csak nagyon laikusoknak) párja a világító tölcsérgomba, a lemezei miatt pedig nem téveszthető össze, különbözőbb már nem is lehetne...

pizzaszeletvágó 2017.07.16. 11:29:13

@Dikusz: sőt, teljesen ingyen volt, mert nem vettem tőle! :)
@Kumari: mindegy, már nem kemény...

Waka 2017.07.16. 22:17:25

@Andrass9: Nagyobb terasz kell! :)
@Kumari: @pizzaszeletvágó: Valami egészen más a két gomba. A szegfűgomba lemezei (még szikkadtan is) rózsaszínek, váltakozó hosszúságúak, a kalap és a szár kicsit szívós, nehéz eltépni/vágni, az illata pedig nagyon jellemző. A susulyka puha, törékeny, lemezei szürkék/feketék, meg a formája is egészen más. Ragozhatnám, aki ismeri, nem téveszti össze.
@Fenchurch68: Többnyire oda ültet, ne bagózzam tele a lakást. :D

Topy 2017.07.17. 13:16:25

@Dikusz: ha a légyölő galócára gondolsz, akkor az valóban szép gomba; a gyilkos galóca nem igazán dekoratív, ellenben több ehető gombafajtára is hasonlít - így előszeretettel gyűjtik
:)

Dikusz 2017.07.17. 13:27:28

@Topy: a gyilkos galócára mondtam, hogy szép gomba. Tényleg sokszor összetévesztik laikusok. Én is annak tartom magam, de nem téveszthető össze (legalábbis annak, aki egy kicsit is ismeri a gombákat)szerintem mással. A bocskor, és a lemezek színe, a gallérja nagyon jellegzetesek.
A légyölő galócát én mesegombának hívom, talán azért is tartják szépnek, nem annyira különlegesek nekem.

pizzaszeletvágó 2017.07.17. 16:25:19

@Topy: @Dikusz: Szerintem a gyilkos galóca is szép, igaz a légyölővel nincs versenyben.
Egy gyilkos kép, tisztára Addams Family:
elovilag.turaoldal.hu/gombak/faj_gomba_kepek/gyilkos_galoca_4.jpg
:)))

Dikusz 2017.07.17. 18:30:33

@pizzaszeletvágó: tényleg olyan, mint egy család:)))
Tavaly életem gombafényképét szalasztottam el. Hárman kerestük a gombákat, egy fényképezett. Egy nagyon fiatal vargányát láttam, egy rég kivágott fatuskó odvában csücsült mohaágyon a kb 6 cm-es világosbarna kalapú pocakos gombácska. Leszedtem, mielőtt eszembe jutott volna, hogy szóljak a fotósunknak :(((