Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Túróslángos Kumari szerint

2017.07.11. 07:00 Andrass9

Kumari olvasónk, aki néha Nilüfer  kommentelt egy érdekes túrós receptet, amit muszáj volt megsütnöm, mert tetszett!

39.jpg

Elõfordul, hogy hirtelen felindulásból kelttésztát készítek - ez valamiért gyerekkorom óra bennem van. Akkoriban anyám nem tudott sütni (késõbb se tanulta meg :), még apám se sütött, nekem kellett buktát, kuglófot meg egyéb kelttészta finomságokat készíteni legalább vasárnapra. Késõbb apám beletanult: tán a legjobb liszt nélküli Sacher tortát készítette!

No akkor nekiindultam összeszedni a hozzávalókat:

  • 1/2 kg finomliszt
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 kocka élesztõ
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg kacsazsír (elfogyott a csabai disznózsírom)
  • 1 kk só

A töltelékhez túró kellene, de nincs a hûrõben :( Eszembe jutott, hogy viszont van a kutyának félretéve egy liter megaludt laktózmentes tej! Hozzáöntöttem még két deci sima tejet, és kimelegítettem az egészet túrónak. Így már lett túró is, de azért ha veszed a túrót, kell bele minimum 1/2 kg ...

  • 30 dkg saját túró
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 15 dkg mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve (opció, hogy pikáns legyen)

Kép csak az elsõ gyûjtögetési fázisról készült.

10.jpg

Elõször is a tejet melegítettem ki a tottyos lábasba egy hõmérõ segítségével. Állandó keverés mellett figyeltem a hõfokot, és amikor elértem a 60-at, akkor elzártam a gázt alatta. Leszûrtem, és a levével osztoztunk a kutyával.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Lehet, hogy nincs is 30 deka ez a túró, dehát este volt, már nem tudtam szerezni többet.

15.jpg

A lisztet beleszitáltam a dagasztótálba, szórtam bele sót, mert attól szerintem jobb íze lesz a kelttésztának. Beleütöttem két tojást, felfuttattam az élesztõt egy bögrében egy kanál cukorral és langyos tejjel, majd elindítottam a gépet, hogy dagasszon. Menet közben beleöntöttem a zsírt is, amikor már láthatóan megnedvesettek a lisztszemek. Ha az elején önteném hozzá a zsíradékot, akkor nem alakul ki olyan szépen a gluténháló a tésztában!

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Addig hagytam dolgozni a gépet, amig a tészta elvált az edény oldalától. Akkor már jó a kelttészta. Menet közben egy pici lisztet még kellett hozzá adnom, mert nagyon ragadt!

20.jpg

Melegre tettem megkelni (könnyû meleget találni a mostani nyáron ...). Nekiálltam a túrótölteléknek is. Beleütöttem a tojások sárgáját, rászórtam a mazsolát és két kanál cukrot. Én most kifelejtettem a citromot belõle, de azért kellemes ízû töltelék lett.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A tészta húsz perc alatt háromszorosára kelt, ezért gyorsan nekiálltam hajtogatni. Felülrõl, alulról, jobbról és balról, majd pár perc pihentetés. Ezt háromszor megsináltam - segít a gluténszálakat egyenletesen kialakítani a tésztában.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A végsõ nyújtás elõtt elõvettem a legnagyobb gáztepsimet, amit kivajaztam, majd kiliszteztem jó öreg módszer szerint (tán lehetett volna sütõpapírt is használni), végül akkorára nyújtottam a tésztát, hogy azért beleférjen.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ráhalmoztam a túrót a tészta közepire, egy kicsit elegyengettem és mind a négy oldalról ráhajtottam a töltelékre, mintha egy óriás túrósbatyut készítenék. A tetejét megkentem egy kis tojás fehérjével, ami kimaradt a töltelékbõl. Beraktam a sütõbe 180 fokra, és 35 perc alatt sült készre.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Nagyon sokat nem vártam, hogy kihüljön, megvágtam és a szomszéd kislánnyal belaktunk egy-egy nagy szeletet még melegen - legalább nem üres gyomorral megy bulizni :)

37.jpg

Másnap a feleségem is ette, nomeg az alsó szomszédasszonynak is vittem. Mindketten dicsérték!

38.jpg

Most is azt vacsoráztam, vajjal megkenve. Már csak 2 szeletnyi van hátra.

Jó recept, de szerintem tényleg kéne bele rendesen túró! A mazsolát többen is külön megdicsérték ...

86 komment

Címkék: tej tojás túró citrom zsír mazsola élesztő cukor liszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr212656007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.07.11. 08:42:50

Már megint a kutyatej:) Némileg javít a helyzeten, hogy azért kapott a levéből:)

Tényleg jóízű lehetett, én több cukrot szoktam tenni a túrótöltelékbe. Viszont van egy megbocsájthatatlan hibám, senki nem érti (nyilván jogosan, én elhiszem), nem szoktam sót tenni sütibe, gyümölcslevesbe stb. Tudom, hogy hiba, de még sosem éreztem hiányát. Próbáltam egyszer-egyszer beletenni, de semmi különbséget nem éreztem. Viszont volt már olyan, hogy kolléganőm édesanyjának bejglijét (nagyon finom sütiket készített) sósnak éreztem, pedig csak csipetnyit tett bele (nem egy darabban, és arra haraptam rá:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 08:47:49

A csabai disznók ilyenkor még nőnek.;D

A tészta nagyon jónak tűnik a képek alapján. Bár szerintem fél kiló liszt kissé több zsiradékot is elbír.
Azt viszont megerősítem, hogy a zsiradékot akkor kell a tésztába bedolgozni, amikor már jól összeállt, és szép síma. Régi tanítóm szerint kissé megolvasztva, de nem melegen kell belegyúrni. Ő a maradék, már kisé avasodó vajat használta a kelt tésztákhoz, és mindig jól eredménnyel sütött. Persze megavasodás nélkül is jó a vaj. Egyszer nyáron kényszerből ( kizárta magát a lakásból és vagy 4 órát kellett várnia, hogy bejusson ) több órán át kelt fel a tésztája, gondolom többször is egymás után, de olyan jól soha nem sikerül neki sem előtte, sem utána. Ráadásul túrós beigli lett belőle.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 08:50:19

Hohóóó!:) Úgy néz ki, ahogy ki kell néznie:)
Igen, sok-sok töltelék kell bele, és kisakkozni, hogy ha felhajtjuk bukta oldalait, hogyan fog elhelyezkedni a túró.

Anyósom is elégedett lehet odaát, hogy túlélte a túrós lángos:)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 09:00:11

@látjátok feleim szümtükkel: Avas vajat még nem használtam:) nem szállok vitába nagy tanítókkal, de én egy egyszerű háziasszony vagyok, és a langyos olvasztott zsiradékot az elején beleöntöm,,MINDENT belerakok, aztán csak dagasztom és dagasztom.Csupán a tejjel kell néha bűvészkedni, az mindig a lisz minőségétől függ.Kb olyan lyukacsos szokott lenni, mit a fenti képen:)
Viszont ennek a sütinek kifejezetten jó a túlkelés, ez tapasztalat. legalábbis az első hajtogatás előtt:D

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 09:35:34

Még annyit: A bukta nálam olyan, hogy a négy sarkát fogom, és a közepére hajtom..nem gondolom, hogy ettől szebb vagy jobb, de a mama is úgy csinálta.

Dikusz 2017.07.11. 09:49:16

@Kumari aki Nilüfer: akkor az nem is bukta, hanem egy jó nagy, és finom túrósbatyu:))))

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 09:56:26

Tudtam! Tudtam, hogy valami nem stimmel:DD Akkor batyu:) de buktának sem rossz!!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.11. 10:30:56

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Hát én pont buktát akartam sütni! Túrósbatyu már amúgy is volt a blogon miniatűr kivitelben :)

Dikusz 2017.07.11. 10:47:18

@Kumari aki Nilüfer: bárhogy is nevezzük, mindenképpen finom:))

Dikusz 2017.07.11. 10:48:32

@Andrass9: de ez olyan bukta, ami úgy néz ki, mint egy nagy túrósbatyu:)))

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 11:28:47

@Dikusz: Lényeg a lényeg..ez egy nagy túrós:DDDDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 11:40:00

Basztikuli, Indexen van a túrós:) A végén elhíresülök, na erre nem számítottam.....

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 11:50:24

@Kumari aki Nilüfer:

A vaj azért volt avas, mert sokiáig ették amit sikerült venni, nem nagyon lehetett kapni, és nem is nagyon volt rá pénz. Ha a kettő összejött, akkor vettek vajat, de a régi bizony megavasodott kissé, és sütni sem minden nap sütöttek. Később már nem avasodott rá a vaj vége sem a tanítómra.:D

Láttam szakács filmekben, hogy egyszerre teszik bele a zsiradékot a többi összetevővel, és nem lett rossz a végeredmény. Ez a végén zsírozzuk a régi lisztekhez kialakult szokás lehetett, mert anyám is hasonlóan kavarta, de neki sosem volt olyan jó a tésztája, mint tanítómnak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 11:52:57

@Kumari aki Nilüfer:

Ezt a basztikulit már ezer éve nem hallottam, ez táj jellegű. Te is onnan tanultad?:D

Mindegy, hogy batyu, vagy bukta, csak tatyó ne legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 11:55:54

@Dikusz:

Egyéni ízlés a sózás is. Én a gyümölcslevesbe szoktam tenni egy kis vegetát, dúsítandó az ízeket. Persze nem minden gyümölcsből készültbe, csak ami szereti a sót, pl. dinnye alapúba. A dinnye szereti még a füstölt sonkát is.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 11:59:12

@látjátok feleim szümtükkel: Én szatmári vagyok, de 82 óta debreceni..fogalmam sincs, hol és kitől hallottam ezt a kifejezést.A basszussal együtt családi kifejezés, mert nem beszélünk csúnyán:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 12:44:33

@Kumari aki Nilüfer:

Én gyerekkoromban hallottam, Szeged-Makó viszonylatban. Ezek szerint nem egy tájegység, hanem kettő is haszálta.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 13:14:17

@látjátok feleim szümtükkel: Nem biztos, ugyanis öt és fél évig Szegeden egyetemistáskodtam...ott is rám ragadhatott.

Dikusz 2017.07.11. 13:51:50

@látjátok feleim szümtükkel: jáháháájjj, gyümölcslevesbe vegeta...., bizonyára jóízű, de én meg nem kóstolnám, ha így belegondolok:)))
Hát tényleg dinnye a dinnye, ha szereti a füstölt sonkát. Ilyenkor mindig eszembe jut egy túratársam, amikor túra után, már a hazafelé vezető úton meglátott egy kertben "legelésző" disznót. Felrikkantott, és azt mondta: ebből lesz a jó halászlé!

Ezt a tájjelegű kifejezést anyósomtól is hallottam, ő Celldömölkön nevelkedett (Vas megye).

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 14:41:37

Életem legmegrázóbb gasztroélménye egy józsai gyümölcsleves volt, hidegen.Füstölt oldalas volt benne...
Sajnos azóta a normál gyümölcslevesre is gyanakodva nézek.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 14:42:25

@Dikusz: Sárgadinnye falatok hajszálvékony sonkaszeletekben..bármikor:)

trux77 2017.07.11. 15:17:31

@Dikusz: Én vegetát semmibe nem teszek, még a konyhaszekrényembe sem. :)))
Viszont életem legfinomabb meggyleves ezen recept alapján készült: makacskakonyhaja.blogspot.hu/2016/07/meggyleves-csirkecsonttal.html

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 15:41:06

@trux77: Megnéztem.Ez szimpatikus, el tudom képzelni..de hidd el, a füstölt oldalassal készült, ráadásul hidegen, az egy horror:(Illetve bocsánat SZÁMOMRA horror. Hiszen akik megkínáltak, egyenesen imádták:D )

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 15:41:51

@trux77: Ja, és betettem a makacskát kedvencbe, ígéretes dolgok vannak ott.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.11. 15:45:36

@látjátok feleim szümtükkel: Vegetát sose használtam, mi anyukámmal Delikát használók voltunk, régebben. Míg volt Delikát 8...de az újabb, az számomra értelmezhetetlen, fura dolgok vannak abban...

Dikusz 2017.07.11. 15:50:48

@Kumari aki Nilüfer: ez olyan mint a fokhagymás csokoládé:)
Finom a fokhagyma, finom a csokoládé, milyen finom lehet a kettő együtt:)))

Dikusz 2017.07.11. 15:53:19

@trux77: egésségedre:)))
inkább telipakolom a szekrényemet vegetával.

Waka 2017.07.11. 20:50:13

Köszönök szépen!
Nagyon jól néz ki, a túrós kelt tészta amúgy is a gyengém.
A batyut mifelénk bugyornak hívták, de formára ugyanolyan volt.
Én a hideg zsiradékot morzsolom össze először a sózott liszttel, utána jön bele a többi összetevő. Géppel dagasztva lehet, hogy megpróbálnám ezt a metódust is.

Fenchurch68 2017.07.11. 21:28:25

Nem tudom, mennyire thai jellegű, de már az 1886-ban született dédnagymamám is használta, igaz, ő így: basztikuli, lópikuli.

pizzaszeletvágó 2017.07.11. 22:10:29

Nem győzöm takargatni a monitort a feleségem elől, nehogy megkívánja. Úgy se tudnám ilyen jól megcsinálni. Na, nekem is lett takargatni valóm. :)

Fenchurch68 2017.07.12. 08:49:09

@pizzaszeletvágó: Az ő anyukája meg ült a verandán a hintaszékben, ősz kontyos, decens idős asszony talpig fűzőben, és az utcán elhaladó és beköszönő ismerősöknek - akik csak a szájmozgást és a nyájas mosolyt látták - minden köszönésnél azt mondta, hogy "Nyald ki a s***!"
Idős korban is kell valami ártatlan szórakozás az embernek, nem igaz?

Kumari aki Nilüfer 2017.07.12. 09:55:32

@Dikusz: fokhagymás csokoládé..nem annyira ördögtől való az,hiszen szalonnás meg kolbászos csokiról hallottam már..más kérdés. hogy nem töröm kezem-lábam, hogy szerezzek:D

Kumari aki Nilüfer 2017.07.12. 09:56:31

@Fenchurch68: MIcsoda pimaszlelkű decens asszony lehetett:D

Fenchurch68 2017.07.12. 11:07:40

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem tőle örököltük anyai ágon ezt a nőietlen agresszív nonkonformista stílust :D

Gyakran uborkát kovászoló népek válaszát várom: lehet-e köze a páratartalomhoz, állandó esőhöz annak, hogy megpuhul/buggyan a koviubim? Mert mindent ugyanúgy csináltam, mint az első két alkalommal, és ez most egy ilyen lankadt sárgás puha izé lett.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.12. 11:14:43

@Fenchurch68: én csak annyit tudok, hogy nálam is előfordult hasonló, mindent ugyanúgy csinálok, és néha mire az íze rendben lenne, hótt löttyedt.Egy darabig azt hittem, a naptól van, de jó ideje nem teszem a koviubit napra, mert nem fény kell neki, hanem meleg, ráadásul lehetőleg egyenletes.Ennek dacára előfordult az ellágyulás benn is. Én egyébként az uborkára gyanakodtam, ESETLEG a kenyérre, kovászos vagy nem, barna vagy nem, de igazi összefüggést nem bírtam felfedezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 11:20:20

@Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: Miután az enyém is kérdéses most, bátran jelentem: A MELEG!
Az nem tesz neki jót. Igazság szerint a tejsavas erjedés 20C körül ideális, csak a beindításához kell a nap melege. Mindig elfelejtem, pedig medvedoki sokszor a szánkba rágta már :)
Persze a kenyér is számít - most valami sváb alpesi parasztkenyérrel készítettem, de biztos vagyok benne, hogy rossz gombák kezdtek el dolgozni, mert fel is habzott csúnyán.
Amivel ki tudok zárni permetszert, öreg uborkát, stb. az, hogy a saját uborkafalamról szedtem, mind frissen került az üvegbe, és idén még semmit se permeteztem, szomszéd arrafelé nincs is.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.12. 11:27:43

Háhiszen ezt akartam én..hogy benn a konyhában pont 22 fok körül van, a beindításhoz meg kell a meleg víz, amivel felöntöm, és ami véletlenül sem forró:), ellenben sós.Gyerekkoromban kitette anyukám a tűző napra, sőt a barátnőm mai napig ott kovászol, de legyek dombon ugató barna szemű vadászkutya, ha ellágyult:DD Miután nálam meg a napon olykor ellágyult,ellágyult, bújtam a szakirodalmat, és megtiltották a napra kitenni. Tényleg 98 %-ban bevált, de akad ellágyuló. Nem tudok igazi magyarázatot...annyi még, a napon lágy ÉS buggyant, bent ízre jó, csak löttyedt. De azt meg ki eszi????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 13:30:47

@Kumari aki Nilüfer: Én viszont majdnem zubogó forrón öntöm rá a sós lét (5 ek só, 2l vízben). Ritkán lett puha - általában egy nap van csak heves napsütés, amikor készítem. A többi napon csak hideg vagy eső. Volt már, hogy ősszel az utolsó üveggel kinn érleltem, de nem akart megindulni, ezért reggelente egy vájdlingnyi 50 fokos vízbe állítottam. No az megindította, utána lehülhetett már.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.12. 13:38:39

@Andrass9: Ezt is kipróbálom..nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna:)

Dikusz 2017.07.12. 15:32:38

@Fenchurch68: :))))) ez a nap kommentje:)
De azért valóban úriasszony volt ám, mert a kicsillagozott szó nem p-betűvel kezdődött:)

Dikusz 2017.07.12. 15:42:04

@Andrass9: amikor készítettem koviubit a panelban soha nem tudtam napra tenni, nem olyan a lakás fekvése. A kora délelőtti órákban van valamennyi. Én is amondó vagyok a tapasztalatom alapján, hogy a kenyér -az okát nem tudom- a ludas. Nálam azért olyan is előfordult, hogy az uborka nem volt olyan friss, kicsit puhább volt már. A piacon meg csak a szombatonként áruló őstermelőknél vagyok majdnem biztos, hogy aznapi szedés az uborka.
Nem forrón öntöm rá a levet, de jó melegen, viszont 1 l vízhez egy evőkanál sót teszek csak. Volt, hogy több került bele, de az nekem sós volt.

Dikusz 2017.07.12. 15:53:38

@Kumari aki Nilüfer: úri divatnak tartom, meg nem kóstolnám a világért sem. A csilis csokit kóstoltam, nagyon nem ízlett az sem, egyáltalán nem jön be együtt a két íz nekem. Ráadásul a csontszáraz csili nem is volt erős:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.12. 16:05:03

@Dikusz: "A piacon meg csak a szombatonként áruló őstermelőknél vagyok majdnem biztos, hogy aznapi szedés az uborka"

Nem haragszol meg, ha kinevetlek?

Gondolj bele, reggel 6-kor nyit a piac. A vevőknek, az árusoknak már szokták korábban is nyitni, hogy 6-kor az asztalon legyen az áru.
A termelő nem két kg uborkát szed, hanem sok tíz kilót, vannak ahol százakat is. A leszedett terményt át kell válogatni, osztályozni, ehhez idő kell. Be kell készteni a ládákba, kosarakba, ez is idő. Gondolod, hogy éjfélkor kezdik szedni, és reggel 5-ig agyusztálni, hogy 6-ra a piacon legyenek?
Az őstermelő meg a kiskerti tulajdonos is, a piac előtti napon délután kezdi szedni a terményét, gyümölcsét, és készti elő az árusításhoz. Reggel korán indul a piacra, az alföldiek kb. éjfél körül indulnak Budapestre, hogy időben ott legyenek.

Mellesleg vannak zöldségek, amiket szedés uátn csomózni kell, pl. hagyma, répa, zöldség, van amit mosni is szoktak ha nagyon földes. A nagytermelők meg a terményeiket hűtőházakban tárolják, azért lehet még ilyenkor is kapni cseresznyét, meg majd később meggyet ( ebből van ami most érik ).

Remélem nem haragszol. Mert nem kioktatni akarlak, csak tájékoztatni. ;D

Dikusz 2017.07.12. 16:53:11

@látjátok feleim szümtükkel: dehogy haragszom, ha kinevetsz, nem is veszem kioktatásnak. mindig a fővárosban éltem, nem voltak vidéki rokonok, nem ismerem a termelői oldalt, ezért is írtam: "majdnem" biztos az aznapi szedésben. Viszont konkrétan csak erre a piacra gondoltam, nem a többire.
Arra már nem emlékszem, hogy ki az a hozzászólók közül, aki ismeri a budafoki piacot, de ő tudni fogja mire/kikre gondolok.
Kicsi bár új, nem szép, de legalább drága piac a miénk. Egy(!) őstermelő van, aki ha nem is minden nap, de gyümölcsszezonban hétköznap is piacozik. Viszont vannak olyan kiskertesek, akik sárga-, őszibarackszezonban jönnek kizárólag szombaton a néhány láda gyümölccsel, náluk szokott lenni kevés uborka/zöldség/paradicsom. A szombati piacon sincsenek 5-nél többen, itt tényleg van, hogy pár kg ezt-azt árulnak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.12. 17:58:00

@Dikusz:

Akkor köztük előfordulhat aki aznap szedte le a kevéske áruját, de ez nem gyakorlat.

Viszont amiért nem vetted a lelkedre, elmondok egy csuda finom salátát.
Egy gömbcukkini ( mert ez van ), három savanyú nyári alma, egy girizd fokhagyma, kevés oliva olaj, só. A cukkinit kimagoztam ( ha nincs még magja, akkor nem kell kiszedni a közepét ), apró kockára vágtam, majd meghámoztam az almákat és azokat is összeaprítottam. A fokhagymát kevés oliván megfutattam és ráborítottam a darabolt zöldségeket. Fedő alatt puhára pároltam ( lehet fedő nélkül pirítani, de teknikai okok miatt nagyon kíméletesen kell, hogy főzzek ), és aprított zöldségzöldet kevertem hozzá, kissé meg is sóztam.
Egy zsemlét kibeleztem és a belét két kanálnyi párolt cukkinival és egy adag reszelt sajttal visszatöltöttem, majd megmikróztam. Ez volt a reggeli.
Vacsorára egy doboz tőkehalmájat lecsöpögtettem, apróra vágtam, és hozzákevertem egy jó adag hideg cukkinit. Zsemlével ettem.

Mindezt lehet minden féle fűszerekkel turbózni, az csak növeli az élvezetet. Lényeg a savanyú nyári alma, aminek puha a húsa, és adja a savanykás ízt. Ha nem kapható ilyen, akkor más alma is jó, de ahhoz vagy finom ecet, vagy citrom szükségeltetik.

Nagyon gyorsan elkészíthető, és hűtőben tárolható, ráadásul lehet variálni milyen kiegészítővel együk. Szelet húshoz is kiváló.

Dikusz 2017.07.12. 18:36:32

@látjátok feleim szümtükkel: szentül megígérem, hogy holnap kimegyek a piacra, és veszek gömbcukkinit, meg a többi hozzávalót. Egy életem, egy halálom, megkóstolom, majd megírom hogy ízlett. De azért küldhettél volna kóstolót:)))

Biztos van más is, aki nem szereti a zöldséget/gyümölcsöt. Egyszerűen nem mérhető kg-ban az éves gyümölcsfogyasztásom. Idén összesen 1 kg sárgabarackot vettem, annak a harmadát gyümölcslevesbe tettem, 1 kg meggyel, + 5 db csoffadt zöld golden almával, ami legalább 2(!) hónapja a konyhaasztalon árválkodott.
Komolyan mondom, kellene olyan valaki, aki megszeretteti velem ezeket, de még nem találkoztam olyannal. Van ugyan egy barátnőm, aki olyan élvezettel eszi az őszibarackot, hogy öröm nézni, én meg nem szeretem.
Nagyon-nagyon szeretek enni (meg is látszik rajtam), húst, főzeléket, köretet, mindent, csak a gyümölcsöt/zöldséget nem. Kenyeret is alig eszem... - most meg nagyon megsajnáltam magam, valamit ennem kell:)

Kumari 2017.07.12. 19:05:27

@Dikusz: Mondtam, én, hogy szeretem??:DDDDD
Nem az én világom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 19:38:22

@Kumari: @Dikusz: Azta válogatós olvasókat!!! Mintha a feleségemet hallanám :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 19:39:49

@látjátok feleim szümtükkel: Hallod, tudsz te élni! Tőkehalmájat eszel zsemlével :)
Fel is bontok izibe a konzervet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 20:05:26

@Andrass9: A fenébe, nem lehet :( A feleségem mindjárt jön haza (ha jól hallom meg is jött), ő meg rosszul lesz a szagától!
No majd legközelebb!!!

Dikusz 2017.07.12. 20:31:56

@Andrass9: hintettél volna szét a konyhában három csomag budafoki élesztőt, mindjárt nem érezte volna a tőkehalmáj szagát, ha meg igen, rá lehetett volna fogni, hogy az élesztő volt túlérett:)))

trux77 2017.07.12. 20:35:43

@látjátok feleim szümtükkel: Ez így van. Sok szombat délutánom telt el Nagyapám kertjében, ahol szedtük a paradicsomot, paprikát..mikor mit. És vasárnap hajnalban mentünk a túri piacra...
a barátnők meg készültek az esti szórakozásra...akkor tehernek éltem meg, ma már mennék én akár térden csúszva is, ha lenne hova :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.12. 20:52:11

@Andrass9:

Ennek a tőkehalmájnak illata volt. Válogatom a különféle konzerveket, hogy megtudjam melyik milyen minőségű. Nem legdrágábbakat veszem, mert azzal már néha befürödtem, alig volt benne máj, csak olaj.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.12. 20:55:32

@Dikusz:

A gyerekemnek volt egy iskolatársa, aki nem evett soha semmilyen gyümölcsöt, de ezt már bölcsis korában kezdte. Ettől függetlenül szépen megnőtt.

Fenchurch68 2017.07.12. 21:29:16

@Andrass9: Napra ha akarnám se tudnám tenni.
Az uborkafalat uborkafának olvastam, gondoltam is, hogy te is szépen felkapaszkodtál :D
A kenyérre gyanakszom én is.

@Dikusz: Igazából mindez németül történt, szó szerint úgy hangzott, hogy "Leck mich in Arsch!"

Én sem eszem szinte soha semmi gyümölcsöt, szezon elején egy dobozka málna a maximum. Még sincs skorbutom, karcsú vagyok, mint a núbiai párduc (édesem szerint "csesznye"), és elég jól bírom a gyűrődést, most jöttünk fel egy kétórás pingpongozás után. Szóval egye a gyümölcsöt, aki szereti, aki meg nem, az ne :)

Most jött a telefon, hogy holnap este mehetek az első húsz kilónyi sárgabarackért, jippi, idén is lesz lekvár!
(Én nem élek vele, de szeretem főzni és feletetni a szeretteimmel.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.12. 21:31:46

@Fenchurch68: Így könnyű a párduc formát tartani, ha a lényeget a szeretteiddel eteted fel!!!
Én is próbálom, de valahogy mindig jut belőle nekem is :)))

Dikusz 2017.07.12. 21:53:53

@látjátok feleim szümtükkel: évek óta van itthon néhány doboz ananász, és őszibarackbefőtt. Nagyon ritkán eszek szilvakompótot, de főzni nem szoktam magamnak.
Tőkehalmájat (én a Sparban szoktam venni akciósan 300 Ft, mindig teli van, és finom)nem szoktam rakosgatni, egy dobozzal leküldök, max 1/2 szelet kenyérrel. Viszont még két nappal utána is érzem a kezemen az illatát. Szardíniához meg nem is mindig eszek kenyeret, de a legkisebb szálkát is kikotrom belőle.
Apukám mesélte, hogy gyerekként a szőlőt gurigattuk az asztalon a húgommal.

Dikusz 2017.07.12. 23:10:14

@Fenchurch68:
:))) tényleg úriasszony:) Olvasva a hozzászólásodat megint eszembe jutott, ha nyelvet tanulni ilyen ízes mondatokon keresztül lehetne, én legalább öt nyelven beszélnék perfektül. Kolléganőm mondott szlovén nyelven igen csúnyát. Igaz, hogy csak két szó volt, de első hallásra megtanultam. Azt azért hozzátette, hogy az Őrségben ezt ne nagyon mondogassam...

Abban biztos vagyok, azért, hogy karcsú legyél teszel is valamit. Mozgás, odafigyelés a táplálkozásra, sport, stb. Sokat számít az is, hogy milyen az alkata valakinek. Van olyan ismerősöm, nem is egy, aki bármennyit ehet (eszik is, sokat) mégse hízik el.

Fenchurch68 2017.07.13. 12:40:41

Megérkezett az idei harminc kiló sárgabarack, az elkövetkező napokban se fázni, se unatkozni nem fogok :D

@Dikusz: Ez egy érdekes dolog, genetikusan mindenki vékony a családban (plusz rengeteget bírunk zabálni, bocs, de erre nincs jobb szó, volt, hogy étteremben fogadtak a pincérek, hogy meg tudom-e enni a brutál adag kaját, és hát persze meg). Viszont épp emiatt nem voltam motivált soha pl. sportolás ügyben, most vén fejjel kezd életvitelszerűvé lenni a napi mozgás. Velem egykorú barátaim, akiknek már tinikortól oda kellett figyelni, mert olyan alkatúak, sokkal edzettebbek és fittebbek.

Topy 2017.07.13. 14:03:10

@Kumari aki Nilüfer: borsodiként ismerős a kifejezés :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.13. 15:18:42

Ezt olvastam valahol..tán Index"? ki kéne próbálni..ropogós uborkának írja

HOZZÁVALÓK

1 kg uborka
3 gerezd fokhagyma
1 tk bors
1 tk só
2 tk cukor
3 tk fehérborecet
4 tk oliva olaj
1 kis csokor kapor
ELKÉSZÍTÉS

Az uborkát megmostam, és hosszában negyedekbe vágtam, majd hozzáadtam az összes hozzávalót, a fokhagymát törve, kézzel összekevertem, és lefedve betettem a hűtőbe éjszakára.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.13. 15:19:36

Ezt olvastam valahol..tán Index"? ki kéne próbálni..ropogós uborkának írja

HOZZÁVALÓK

1 kg uborka
3 gerezd fokhagyma
1 tk bors
1 tk só
2 tk cukor
3 tk fehérborecet
4 tk oliva olaj
1 kis csokor kapor
ELKÉSZÍTÉS

Az uborkát megmostam, és hosszában negyedekbe vágtam, majd hozzáadtam az összes hozzávalót, a fokhagymát törve, kézzel összekevertem, és lefedve betettem a hűtőbe éjszakára.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.13. 15:22:08

No, vége a sárgabarack szezonomnak, elfogyott. Ennyire édes barackot még sosem főztem, 4 és fél liter főtt barackpéphez csak fél kiló cukor kellett.

Dikusz 2017.07.13. 15:26:06

@Kumari aki Nilüfer:
Valóban ropog, de én nem tudom, nekem nagyon nem jön be. Lehet szeretni a borsot, meg a fűszereket, de szerintem túl vannak adagolva.

Dikusz 2017.07.13. 15:27:48

@Kumari aki Nilüfer: elsőre is megértettük:))))
Engem is a guttmann ütöget, amikor a blogmotor sz*arakodik. Szoktam is kívánni neki mindenféle trágár dolgot.

Dikusz 2017.07.13. 15:29:05

@látjátok feleim szümtükkel: ez hamar ment, és ma nem is volt olyan meleg. Itt egész délelőtt erősen fújt a szél.

Kérek szépen egy kis kóstolót:))

Kumari aki Nilüfer 2017.07.13. 15:30:05

@Dikusz: Én meg az egyértelmű dolgokat jobban szeretem, ez nem uborkasaláta, nem kovászos, nem savanyított..a fene tudja..elsőre nem ugrok neki, de mondjuk a fűszereken pont nem agyaltam, azt úgyis ízlés szerint teszek mindenbe:)
De ha nem lesz egy ötliteresre való kovászolni való, akkor lehet, hogy megkísértem a sorsot.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.13. 15:31:03

@Dikusz: Hát igen..elsőre sikertelennek írta a küldést, aztán duplázott.Fene a jódógát:)

Topy 2017.07.13. 16:25:14

@látjátok feleim szümtükkel: na hogy 2013 óta akkor sem költöttek volna 3000 milliárd(!!!) forintot felújításokra, ha szabadárasan magánkézben van a szektor, az egészen biztos; pláne, ha 53 milliárd kell csak a többségi tulajdonhoz...
vagy valaki hülyeséget írt, vagy nem tud számolni, vagy keveri a sz.rt...

Kumari 2017.07.13. 17:24:26

Ez nem egy gasztroblog? Ott van a Varánusz politizálni..bocs, én utoljára jöttem, tehát kevés a szavazati jogom...

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.13. 18:59:39

Kumari:

Ezt meg elfelejtettem elküldeni, csak megírtam.

Hú ezt mellé nyomtam, nem ide akartam írni, bár egy kocsmában akár ezen is rágodhatunk két féliter víz közt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.13. 19:02:17

Valami van, nálam is vacakolt ma a net.

Mellesleg itt pont most váltották le a vizes cég vezetőjét, mert valami nagy hiány félét láttak a cégnél.
Szerintem áremelés lesz ennek a vége, és majd a kocsmába is vizet iszunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 19:09:32

@Kumari: Ez alapvetően egy kocsma :) Mellékesen van benne némi étel is, de bicskák is repkednek, ha nem jó a kaja ...
@látjátok feleim szümtükkel: Drága vizet meg nem fogok mérni, fröccs se lesz :(((

Waka 2017.07.13. 19:49:08

Köszönök szépen!
Én bizony középsúlyos gyümölcsfüggő vagyok (meg zöldség is), valamennyi minden nap lecsúszik. Most dinnye van soron, cirka egy kiló a főétkezés után. (Az meg krumpli patisszonnal párolva, fűszeresen.)
Egy ideje mondogatom, hogy az Orange thai paprika lenne a legjobb csili, ha piros lenne. A csopros csilim valahogy összeporzódott tavaly vele és lett egy tő piros. El is neveztem rögvest Blood orange thai-nak. Már csak a kóstoló van hátra, hozza-e a kellő erőt is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 19:57:10

@Waka: Adjisten! Az Orange Thai nagyon finom ízű csili. Ledaráltam paprikának tavaly egy nagyobb adagot, és látám, hogy jó. Már csak a setét szín hiányzott :)
Remélem a Bllodorange Thai csilid rendesen fog csípni, mert a szüleje nagyon erős!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.13. 20:57:31

@Waka: Úgy sejtem az én wxtra paprikám is valmi elfjzott csokros csili lehet, mert arra formázta végül magát, nagyon mutatós tő. De a második sor termés már csak magányos, nincs kiegésztő függeléke. Kóstolót még nem tartottam, a több alakos termések pedig most száradnak.

Van egy thay tövem, min előbb sötétzöl lett a paprika, amik meg később fogantak, azok világos sárgásak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 22:34:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem idén csak Jalapeno van, meg 2 kosszarv (kecskeszarvként vettük), és két bogyiszlói (azt meg kosszarvként ...). Sajátból a 160 magoncból kettő maradt: 1 HolyMole és egy Sriracha, most kezdenek virágzani. A többi áldozatul esett a bokatörésemnek.
Uborkából már két kiló felett szüreteltem, a zöldbabok közel arasznyiak és már van 3 piros paradicsom is :) Viszont kaporban úszunk, meg oreganóban és petrezselyemben. Beindult a bazsalikom is rendesen.

Waka 2017.07.14. 16:17:58

@Andrass9: Csudaszép nóta. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a forma az orange thai-é, a színt kapta máshonnan. Az első adag már a tesztelőknél van.

pizzaszeletvágó 2017.07.14. 16:45:48

@Kumari: Kocsmából sok minden előmászik, időnként politika is!
Emlékezz csak arra, mi történt, mikor 1848. március 16-án Petőfi Sándor betévedt a Pilvax-ba:
Petőfi leül, jön a pincér:
- A szokásosat Sanyikám?
- Jaj, most ne, látod tegnap is mi lett belőle!!!

:)

Kumari 2017.07.14. 20:12:22

@pizzaszeletvágó: Csakis így történhetett:DDDD