Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Egy újabb töpörtyűs pogácsa

2017.07.05. 07:00 Andrass9

Lassan már egy éve is megvan, hogy utoljára ezt sütöttem. Most viszont elcsábultam a kispiacon a fóti hentes tepertőjére. Persze kis adagot vettem csak, meg eszegettem is belőle, így kishíján elmaradt a pogácsa.

32.jpg

Mivel mégis poszt lett belőle, bevallom, hogy a hiányzó töpörtyűt a madarasban vettem meg (meg az élesztőt is, mert nem volt itthon). Messze nem volt annyira ízes, mint a fóti hentesé, de őt csak kéthetente látom...

Szokásomhoz híven összeszedtem a hozzávalókat.

  • 60 dkg töpörtyű
  • 60 dkg félfehér kenyérliszt (BL112-es)
  • 1 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje a kenéshez
  • 1/2 deci rum
  • kb 20 dkg tejfel
  • 5 dkg disznózsír
  • 1 maréknyi snidling
  • 1 ek cukor
  • 32 tekerés feketebors

10.jpg

Visszaemlékezve a gyakorlásra, amikor Babette_-től megtanultam ezt a receptet, nyugodtan bevállaltam a kenyérlisztet. Jobb a sikértartalma, mint a simaliszté, jobban is ismerem, hogy viselkedik.

Az élesztőt belemorzsoltam a deci tejbe, amibe belekevertem a cukrot is. Ledaráltam az összes tepertőt, amit meg is sóztam kicsit. A lisztet beleszitáltam a dagasztó tálba - ezt még nagymamámtól tanultam kiskoromban. A lisztbe sót szórtam, majd elindítottam a dagasztószárat, ami összekeveri a lisztet a sóval. Az élesztő is felfutott - elég volt neki 4 perc! Beleöntötem hát a lisztbe a tojássárgájákkal együtt. Végül annyi tejfelt adagoltam hozzá, hogy középlágy kelttésztát kapjak.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A végefelé beleöntöttem a féldeci rumot is (meg még egy kis lisztet, mert a rum felhigította a tésztát). A snidlinget felaprítottam és a tésztához adtam, mert egy korábbi kisérletem szerint az finom bele. Jól kidolgoztam, majd letakartam egy konyharuhával. 25 perc alatt a duplájára kelt.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A szilikon gyúrólapot beliszteztem, a tésztát kinyújtottam jó ujjnyi vastagra. Rádaráltam a borsot, meg sóztam is. Nincs szomorúbb egy sótlan töpörtyűs pogácsánál! Eloszlattam a tetején a darált tepertőt is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ezután következett a hajtogatások ideje. Jobbról, balról, fentről és lentről 3-3 hajtás. 15 perc pihentetés konyharuha alatt. Ismét kinyújtotam, most viszont a disznózsírral kentem meg és összehajtottam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Még kétszer hajtogattam, de már nem kenegettem, amikor már eléggé gyorsan dagadt a tészta. Ekkor úgy döntöttem, jó lesz ez a négyszeri hajtogatás, lehet szaggatni.

27.jpg

Megkentem a felvert sózott tojásfehérjével, és a filézőkésemmel "bekockáztam" a tetejét.

28.jpg

A 6 centis pogácsaszaggatóval villámtempóban kiszaggattam két sütőlapra.

29.jpg

Betoltam mindkét sütőlapot a sütőbe, begyújtottam és 200C-ra állítottam. Így a pogácsák a sütő melegedésével együtt kelhetnek még.

30.jpg

A dupla sütőlap és a hideg sütő miatt közel 50 percig kellett sütnöm, mire a pogácsa talpa itt-ott megbarnult.

33.jpg

Kiraktam a forró pogácsákat két fatálba, de már késő volt, hogy a szomszédasszonynak tudjak belőle vinni. Bánatomban megettem azon forrón vagy négyet belőle, oszt mégse lett hasfájásom...

31.jpg

Másnap egész nap csak pogácsát ettem, mégsem éheztem :)

Kicsit vastagabbra nyújthattam volna a végén, hogy magasabb pogácsákat kapjak, de már nincs belőle egy darab se!

119 komment

Címkék: tej tojás zsír élesztő bors cukor snidling töpörtyű rum tejfel tepertő kenyérliszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr712602841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.06. 09:40:51

@Kumari aki Nilüfer:

Biztosan nem tudományos, de én úgy tudom, hogy a nyers tejnek a színe a tej fel, a forralt tejnek meg van a tej föle. A tej zsír a tej tetején gyűlik össze, ez a tejsín, a forralással meg föl képződik, ami szintén zsíros, de más az állaga, és ilyen tejfölt boltban nem leehet kapni.
No nem bolti tejről beszélek, hanem a tehénből frissen kifejtről.

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 09:56:50

@Andrass9: Gondolkoztam ezen a problémán, az élesztő mennyiségén. Én nem tudok tepertős pogácsát sütni, pontosabban sohasem próbáltam, de valószínűleg kudarc lenne. Én is azt tanultam a feleségemtől, hogy 1 kg liszthez maximum 5dkg élesztő kell. Kevesebbhez kevesebb. Igaz, ő se süt ilyet, csak otthoni emlékek.
Én viszont sütök olyan kenyeret, amihez jelentős mennyiségű összevágott tökmagot+napraforgó magot keverek a tésztába. Az a tapasztalatom, hogy ezzel arányosan több élesztő kell, ezek a szilárd alkotóelemek ragasztják a tésztát, nehezebben "jön fel".
Persze túl sok élesztőtől is végül összeesik az eredmény. Képzavarral: vékony jég az élesztő.

Topy 2017.07.06. 10:01:46

@látjátok feleim szümtükkel: semmi ilyen ok nincs, ez nyelvtanilag több alakú szó, lásd: csend-csönd, fel-föl, zsemle-zsömle stb. :)

Dikusz 2017.07.06. 10:52:56

@pizzaszeletvágó: :))) ötletes egyetemistád van:)

Remélem viccnek (annak is szántam)veszed, amit most írok: én sem sütök -a sok kudarc után- tepertős pogit, de tanácsot azt én is tudok adni (igaz sokra nem mennének vele), a régi emlékekre hivatkozva. Nincsenek ugyan, mert anyukám sem sütött pogácsát.
Meg kellene próbálnunk mindkettőnknek sütni, lehet sikerülne.
Egyébként, ahogy írod a kenyeredhez sok apró magvat teszel, és ehhez sok élesztő kell. András pogijában sok tepertő, és snidling is van (meg szokásosan jó sok bors:). Ennyihez 60 dkg liszt, 60 dkg tepertő- szerintem kell az 5 dkg élesztő.

Dikusz 2017.07.06. 10:58:01

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel:
ahogy olvasom a hozzászólásokat, észrevettem még egy elemezni valót, nevezetesen a "tepertős", és a "töpörtyűs" pogácsát. Kérem a nyelvtani magyarázatot:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 11:09:48

@pizzaszeletvágó: Kelttésztát kisgyerek korom óta sütök. Megtanultam a friss élesztő adagolását, akár vakon is. A tészta állaga jelzi a kezemnek, ha nincs rendben. Különösen az első kelesztés után, amikor még adhatok hozzá kis lisztet vagy folyadékot. Ezeket csak tapasztalatból tudom.
Az 1 kiló liszt, ha nem adsz mást hozzá, boldogan elvan 4 dkg élesztővel :) Ám ahogy te is felfedezted: az extra összetevők kérik a több élesztőt. Nagyanyám úgy tanította, hogy azok a tészták nehezebbek, segíteni kell felemelni őket ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 11:10:39

@Dikusz: Nekem mindkettő tetszik! Ez elég magyarázatnak? :)))

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 11:19:40

@Andrass9: én az első kelt tésztámat 50 éves korom után készítettem, fogalmam sincs mitől lesz jó, vagy nem :DDD Apósom mintáját próbálom követni, ő 65 éves kora után készítette az elsőt, 80 éves korára művészi szintre fejlesztette. Aztán eltávozott közülünk, anélkül, hogy lehetőség lett volna átadni a tudást. Megette a fene, még sok idő lesz, mire megtanulja a kezem.

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 11:24:02

@Andrass9: Ja, feleségem is azt magyarázta elméletben, emlékezetből, hogy az 5dkg/1kg mennyiségben az élesztőt addig kell csökkenteni, amíg még megfelelő süteményt kapunk, az adott recept/szakács/sütő függvényében. Szép dolog az elmélet... szerintem nem ér semmit. Érezni kell(ene) :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.06. 11:53:56

Na most: egy kocka élesztő hány deka?? Egy kiló liszthez én annyit..:DD

A tepertő meg tepertő, a töpörtyű nagyon irodalmi, de ki hogy szereti, étjük mi faluhelyen úgy is:DDD

Kumari aki Nilüfer 2017.07.06. 11:55:18

@Fenchurch68: Köszönöm, sokfélét sütök, és nem ragaszkodnak a tepertős ízhez, amennyi meg nekem szükséges(kb. semennyi, de szeretem:D), azt meg tudom venni kiváló pékségekben, vagy süt anyukám.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.06. 13:12:38

@Topy:

Szerintem van. Amikor anyám hazahozta a tejet, akkor félretette és megvárta amíg fel jön a színe és ezt leszedete. Ez volt a tejszín. Néha ebből csinált vajat. Ebből is tejföl lett, mert egy egy liter tejben nincs sok, és bizony több literből jött össze egy bögrényi, és óhatalanul került bele kevés tej is, amitől enyhén savanykás lett mire összegyült egy nagyobb adag. Amikor viszont a tejszín leszedése nélkül felforralta a tejet és az kihült, akkor volt egy vastagabb réteg a tetején, ezt fölnek hívták, szintén leszedték, de ez már tartalmazott tejfehérjéket is, nem csak a tejzsírt. Ezt neveztük és használtuk úgy, mint a mostani tejfölöket.

A törpörtyű meg a szalonnadarabok sütés közbeni összetöpörödéséből eredhetett, úriasan mondják tepertőnek. Bár az is lehet, hogy a disznó leteperésének emlékére nevezték el így urasabb tájakon.:D

Fenchurch68 2017.07.06. 13:19:12

@Kumari aki Nilüfer: Na, én anyukámra várhatnék :D

Ez a szezámos izé nekem azért volt jó, mert így megették szívesen a szezámmagot, kálcium, nyomelemek, satöbbi. Az eredeti állapotot vízzel higítva megették mártogatósnak zöldségekkel. Bele lehetett kenni a tízóraiba. Három gyerek összesen sokévnyi iskolai tízóraicsomagolása + általános családi córesz megtanított örülni a magkrém, tojáskrém, túrókrémek, zöldborsó- vagy más zöldségpástétom, maradék főzelékből másnap fasírt stb. dolgoknak :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.06. 13:24:28

@látjátok feleim szümtükkel: @Fenchurch68:

Szümtük, lehet, hogy úgy van. Ezen én nem rugódozok:)

Fen, az én gyerekeim felnőttek, így tulajdonképpen kizárólag akkor főzök-sütök nekik, ha hazajönnek vendégségbe, illetve a legkisebb a koliból.De az ötlet nagyon tetszik, továbbítom..süssenek maguknak:DD Anyukám 80, de süt-főz, csak kicsit messze van.

És most sietek, dolgom van.

Topy 2017.07.06. 13:53:53

@látjátok feleim szümtükkel: A magyar nyelv értelmező szótára szerint nincs :)

TEJFÖL főnév -t, -e [e] tejfel Aludt- v. alvadóban levő tejnek a felszínen összegyűlő, kissé savanykás ízű, sűrű, zsíros része. Leszedi a tejfölt: (átvitt értelemben is) vminek a javát, hasznát, legértékesebb v. nagyobb részét elveszi. Vajat köpül a tejfölből. Tejfölt önt a főzelékre. A köcsög tetején két ujjnyi tejföl volt. □ Falusi asszonyok hátukon… cipelték a kosarat, a kosárban tejfel volt és gombolyagba összenyomott túró. (Móricz Zsigmond) Keményre gyúrt a tészta…, nem sajnálta a gazdaasszony a túrót sem, tejfölt is öntött rá. (Nagy Lajos)

mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=tejf%C3%B6l

de ha elmagyarázod, hogy mi a különbség a zsemle és a zsömle közt (az egy betűn kívül), akkor engedek neked! :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.06. 14:21:30

@Topy:

Nem érdekel a szótár, én ezt magam láttam gyerekként. A két féle tejtermék létező dolog volt, így azt írnak amit akarnak. Felénk ha tejfölt emlegettek, mindenki a forralt tej fölére gondolt. Miután boltban még nem árultak sem tejfelt, sem tejfölt. Ja, még tejet sem.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.06. 14:51:57

Nem kell ezen vitatkozni, mindenki úgy használja, ahogy jólesik!
Nagyobb gond az, hogy egyik kollégámat nem bírom meggyőzni 30 éve, hogy az otthoL kifejezés nem helyes:DD Ő így használja, punktum!A másik következetesen azt mondja teploN. Hát, evvan:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 15:22:58

@Topy: Klasszikus budafoki sütőélesztő 50g. Legalábbis ami a hűtőben van, az annyi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 15:27:12

@látjátok feleim szümtükkel: Én Baján piacon vettem tejet, tejfelt/tejfölt gyerekkoromban. Merőkanállal mérték ki a csuporba, amit vittem, meg a tejeskannába mérték a tejet azzal az alaminium mérőhengerrel :). Ja, és nem vagyok sokkal fiatalabb nálad :) Fantasztikus kenyérlángos is volt friss házi tejfellel - imádtam, pedig az már igencsak régen volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 15:29:32

@Fenchurch68: Szégyen és gyalázat, de én egyáltalán nem emlékszem, mit kaptak a gyerekeink tízóraira :( Mondjuk itthoL se voltam ...

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 15:48:03

@Topy: @Andrass9: Na, életemben először, lustaságból, tegnap én is a Lidliben vettem élesztőt, 42 grammos, meg is néztem most, olyan cefreszaga van, mellékszagok, mint az itteni pálinkáknak, amiben a savanyú uborka és gumicsizma darabok is benne vannak lábszaggal együtt tavalyról. A budafokival ilyet soha nem tapasztaltam. Ki is dobom, holnap veszek 5 dekás magyart. Szerencsére a mai zsemléhez volt még egy fél budafoki!

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 16:24:29

Másnap reggeli ébredés

Halott vagyok.
Hol ott vagyok,
Hol itt vagyok.
Itt hol vagyok?
Itthol vagyok!

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 17:25:25

@pizzaszeletvágó: A többek által megkérdőjelezett madarasban vettem :)

Jutiput 2017.07.06. 17:41:06

Élmény Titeket olvasni! Mindig tanul az ember.

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 17:42:37

@Andrass9: én a madár nélküliben szoktam, vagy "reálisan" gondolkodom :) de most csak élesztőért kellett volna útba ejtenem valamelyiket, lusta voltam és balek.
@Jutiput: lecserélte...

Jutiput 2017.07.06. 17:49:26

@pizzaszeletvágó: Most megvédeném a Lidlis élesztőt. Ha a városba megyünk, és kell élesztő mindig egy kartonnal veszek.Mint tudjuk az élesztő lefagyasztható. Nem szoktam hirtelen felindulásból sütni, mindig tervezek, ha kell, időben kiveszem a fagyóból. Azt nem tudom, hogy mi történik az élesztő gombákkal a hibernálás alatt, de felengedve ugyanúgy működik, mint a friss.

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 18:24:52

@Jutiput: nem vitatom. Annyit tudok, hogy amit tegnap az egyikben vettem, nem bizalomgerjesztő. Ettől még nem igaz, hogy mindig mindenhol rossz lenne. Ám ezután igyekszem a budafokit raktáron tartani, az igaz. Nekem a hűtőajtóban is szépen eláll, ráírt dátum után is, na jó, nem sokkal utána. Fagyasztót még nem próbáltam, egy kísérletet megér.

Dikusz 2017.07.06. 18:28:51

@Andrass9: magának az élesztőnek nincs szaga -igaz, mostanában nagyon ritkán-, de idáig lehetett érezni a gyárból az illatot, amikor errefelé fújt a szél.
Nagyon remek kis háziuszodája (Swinn-nek hívták) volt a gyárnak még BUSZESZ-es korából a '90-es évekig. Igaz, jó hideg volt, de olcsó és hangulatos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 18:39:51

@Jutiput: Egy néhány napja lecseréltem a csodahüttőt egy új - hiper-szuper és még énekel is - mélyhűtőre, aminek egyetlen új tulajdonsága van: leolvasztja saját magát, vagyis nem jegesedik el. Az olvasótábor szerint ki kell még érdemelnie a csodahüttő nevet :)
Amúgy a hüttőt még hagyma kolléga vezette be talán a Homáron (RIP).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 18:42:32

@Jutiput: @pizzaszeletvágó: Nekem is a hűtőajtóban van, még nem próbáltam lefagyasztani. Igaz, hogy feleségem mellett az ég összes élesztője és lisztje elfogy :))))

Kumari 2017.07.06. 18:43:37

Az élesztő LEFAGYASZTHATÓ??? Komolyan?? Én szentül hittem, hogy nem..a hatvanas években (bizony én arra már emlékszem) anyukám kiszárította a maradék élesztőt, és ha használni akarta, vízben "olvasztotta..utána szokásos módon használta.Én meg a pluszt(egyszerűen képtelen vagyok csak egy kockát venni, madarasban szoktam) egy darabig a hőtőben, majd a kukában helyezem el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 18:43:54

@Jutiput: A legritkább esetben olvashatsz a poszttal releváns kommenteket, dehát ezért is vagyunk kocsma!
Köszönjük!

Kumari 2017.07.06. 18:45:45

És arra is emlékszem, hogy egy hatalmas tömbből vágta le a boltos, olyan kis lomfűrészhez hasonló izével, hajszáldrót volt a vágója, és azt mi gyerekek ettük..nem a fűrészt, a friss élesztőt:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 18:46:29

@Dikusz: Tök jó! Feleségem most jött haza, és azt kérdezi, hogy miért van élesztőszag ... :) Pedig ki se bontottam az élesztőkockát, csak elolvastam a töltőtömegét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 18:47:19

@Kumari: Így igaz!!! Nekem is ez az emlékem. Máig is eszem a friss élesztőből egy picit, ha azt használok.

Jutiput 2017.07.06. 19:06:08

@Kumari: A 60-as években még nem volt hűtő, csak jégszekrény. Emlékszem, hogy kiabált a jeges. Tömbökben vettük mi is.

Jutiput 2017.07.06. 19:09:37

Nyugodtan fagyasszátok le az élesztőt, semmi baja nem lesz.Amúgy én nem szoktam felfuttatni sem, csak mindent belerakok a dagasztóba egyszerre és had szóljon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 19:13:21

@Jutiput: Azért, hogy őszinte legyek, egy sárga foszlós kalácsot nem bíznék a dagasztógépre :)
Annak odafigyelés, házi tojás sárgája (ha van), szitált liszt, meg felfuttatott élesztő és lehetőleg tejszín kell ... Nem árt, ha langyos minden hozzávaló. Szerintem. Így tanultam kiskoromban nagyanyámtól.

Jutiput 2017.07.06. 20:00:35

@Andrass9: Ahol lakunk mindenből van házi.Tej,tojás,túró és tsai, na nem én csinálom,megveszem.Csak a liszttel van még egy kis gond, de a gyerekek már vettek egy malmot így nemsokára az is megoldódik.A sárga foszlós kalácsot is a gépben dagasztom.Visszatérve a pogihoz,átmentem a kocsmába, mert mi nem tartunk itthon alkoholt, és nekik csak un. spic rumuk van. Az is jó a pogiba?

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 20:33:51

@Jutiput: Spitz? Az 80% alkohol. Mivel nem csak az alkohol százalék számít egy tésztánál, hanem a nedvesség tartalom is, akkor vagy duplájára hígítva, vagy inkább valami más. Ráadásul erre a célra drága, meginni meg hülyeség az ilyet. Kár megvenni. Gondolom ez valami koktélokba jó, nem hiszem, hogy valaki megissza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 21:01:19

@Jutiput: Ahogy @pizzaszeletvágó: javasolja: higítsd majdnem duplájára, de én inkább meginnám :) Az igazság az, hogy nem baj, ha tiszta szesz, mert a lényeg, hogy a zsírral elbánjon kicsit. Higítani lehet a tésztát tejfe(ö)llel is :)
A kaláccsal meg pózoltam kicsit :) Magam is géppel dagasztom már sokéve - elfáradtak az izmaim.
Liszt ügyben szerencsések vagyunk, a Szabó malomnak jó lisztjei vannak, és kéthetente itt árulják a kispiacon.

pizzaszeletvágó 2017.07.06. 21:04:58

@látjátok feleim szümtükkel: ráadásul kimaradt egy sor :( mindegy, úgyse érdekel senkit :) Majd eladom Laár Andrásnak a teljes (egy sorral több) verziót :D Csak az "itthol" szó miatt jutott eszembe az egész.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 07:28:49

@Jutiput: Falun nem volt jég sem, a kútba eresztettük a hűteni valókat, de olyan nem sok volt...azért száradt ki az élesztő.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 07:32:26

@Andrass9: Én -bár fárasztó- a dagasztást szeretem:) Ahogy életre kell a tészta, fényesedik, na az egy élmény.És hiszem, hogy a kézmeleg jót tesz neki, mondjuk nincs is dagasztóm, az a kis mixeres dagasztópálcika egy vicc, azzal meg sem próbálnám.
Anyósomtól tanultam a túrós lángos sütést, ami hajtogatott kelt tészta , na azt sütök gyakran, a férjecsemnek, meg borsólevest, ahogy a mama csinálta-töltelékkel. de ez utóbbit már írtam.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 08:14:37

Kedden délután a M..földalatti áruházban akciós volt a full érett avokádó, egy kiló csupán 900 Ft.-
Mondanom sem kell, azt nem lehetett kihagyni, ennél fogva napok óta avokádókrémet fogyasztok hol így, hol úgy, mert a szépember nem kér, az a vega gyerekem, aki még egyetemista, bokros szünidei tevékenysége miatt éppen nincs itthon.Szerencse, hogy szeretem:) Már csak 4 szem van, ma valamit kezdeni kell vele, mert túlérik, de csak estére érek haza.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 08:15:08

Ja, a gyereket is szeretem, de itt az avokádóra gondoltam:DD

Fenchurch68 2017.07.07. 08:15:57

Az élesztő tényleg fagyasztható, sőt a kelt tészták is, ha kiveszed a mélyhüttőből, simán kel tovább, én sem hittem el elsőre :)
Ha valamihez nem használom el a kocka élesztőt, összekeverem egy kis joghurttal és az arcomra kenem pakolásnak, bár a kocsma férfiközönsége ezt a felhasználási módot nyilván nem fogja értékelni :D

Dikusz 2017.07.07. 08:35:17

@Kumari aki Nilüfer: elvetted a poénomat:))))
Pont akartam írni, még jó, hogy szereted a gyereked:)))

EsGyé 2017.07.07. 08:36:29

@Kumari aki Nilüfer: turos langos hallottam! A tied milyen? Kisulve nagy negyed (gaz)tepsi meretu, sarkai felhajtva mint egy bolti turos batyunak, kapros turos toltetu "lapos" sutemeny? Ha igen, akkor legyszi oszd meg a receptet! Koszonom!

Isley 2017.07.07. 08:41:19

Sziasztok, az élesztő szúnyogriasztásra is jó. Belsőleg :).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 09:09:06

@Isley: Ja, meg az embereket is távoltartja :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 09:10:47

@Jutiput: Pesthidegkút - nagyjából 4 lépésre a térkép széle után :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 09:14:26

@EsGyé: Az anyósom a következőképp csinálta: egy kiló liszt, egy csésze zsír(ezt én felváltottam egy kocka Rámával, tudom nem trendi ezt sem), egy liter tej, egy kocka élesztő, pici só, pár kanál cukor, öt tojás sárgája. Élesztő felfuttat, liszt szitálva, bele a só, cukor, olvasztott zsiradék, tojássárgája, meg az élesztő, és annyi tej, hogy "gyenge" tészta legyen..vagyis majdnem ragad, de nem:)Néha lell egy liter, néha nem, ez a liszttől függ. Mindig finomlisztet használt,mindenhez.Ezt nagyon hólyagosra kidagasztotta, ez fontos, főleg zsírral, mert különben sűrű, nehéz marad a sütemény. Utána nagyon kelesztette, szerintem háromszorosára is, majd hajtogatta:kb ujjnyi vastagra kinyújtotta, megzsírozta, és hajtogatta szokás szerint Majd ezt kelesztette, már nem durván, és újra hajtogatta, ezt háromszor követte el. Utána kinyújtotta, majd túróval megdübbentette, de ő édesen csinálta, sok túró, két-három tojássárgája, cukor, ha kapott, akkor mazsola, utóbb citromhájat reszelt bele, de azt úri huncutságnak tartotta, már a mazsolát is:DD
Ezután a gáztepsi nagyságú egyetlen nagy buktát hajtogatott belőle, és megsütötte, majd porcukorral meghintette még forrón, hogy a cukor picit ráolvadjon.

Én-bevallom- nem hajtogatom, csinálom a tésztát , jó habosra -hólyagosra dagasztva, és legutóbb azt gondoltam, jó lesz az úgy is, ha kettéveszem a tésztát, egy a tepsibe, rá a töltelék, másikkal befedni..láss csudát, jóvót!!!!

A hajtogatásról úgy szoktam le, hogy egyszer nem volt időm ennyit sza..kodni, és azt tapasztaltam, könnyebb a süti, a hajtogatástól elnehezült vagy mi..de azért az íze más, nem rosszabb, nem jobb, más ha hajtogatjuk.

Szúnyogriasztásra a Polybé vitamin is jó, ha egy hétig eszed, sem ember sem állat nem megy a közeledbe:DDDDD

EsGyé 2017.07.07. 09:51:37

@Andrass9: meg az orrodat is tiszticcsa, mi? :D

Jutiput 2017.07.07. 09:52:43

@Kumari aki Nilüfer: Mondjuk én élvezem a kor vívmányait, szeretem a gépeket, mert amíg azok dolgoznak lehet mást csinálni.

EsGyé 2017.07.07. 09:53:08

@Kumari aki Nilüfer: Akkor mar tudom, hogy Szombatra mi lesz a program. Koszonom!

Jutiput 2017.07.07. 09:55:56

@Andrass9: Hát az itt van a szomszédban.Oda-vissza cca450km.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.07. 10:02:39

@Jutiput: a vívmányokkal nincs baj, de a mosogatógépet is csak akkor használom, ha sokan vagyunk, és a dagasztást sem bízom gépre. Mi mást csinál az ember, ha éppen süt?? :)

Isley 2017.07.07. 10:08:39

@Andrass9: amikor az alternatíva a "szuku", akkor már inkább az élesztő :))

pizzaszeletvágó 2017.07.07. 10:33:37

@Fenchurch68: értem, újraélesztőnek használod... :)

Dikusz 2017.07.07. 12:33:42

@Isley: megeszed a szúnyogot? Pfejj mecsoda ízlésed van?:))) (viccvót)

Dikusz 2017.07.07. 12:36:14

@Andrass9: ha én itt leteszem a térképet, négy lépéssel a széle után maximum a helyi lottózóig jutok el :)))
Az embereket a legnagyobb hatásfokkal a fokhagymaevés tartja távol egymástól:)

Dikusz 2017.07.07. 12:42:19

@Kumari aki Nilüfer: a Polybé tudomásom szerint a kullancsokat tartja távol az emberiség jobbik felétől, meg a rosszabbiktól is.
Anyósod tényleg egy nagy buktát hajtogatott? Milyen jó ötlet:) Biztos vagyok benne, az általad leírtak alapján, hogy nagyon finom lehetett. Továbbfejlesztettem -elméletileg- a módszert a töpörtyűs pogácsára is: legközelebb belegyömöszölöm a tepsibe az egész tésztát, majd ha kisült pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és máris nem lesz gond, hogy jobbra-balra dűlt a pogácsám:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 13:39:35

@Dikusz: Amikor pogácsasütési tanfolyamot végeztem, fontos volt, hogy dülöngéljenek a pogácsák :)))
Ha így egybe sütöm, megbuktam volna!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 13:41:18

@Kumari aki Nilüfer: Ez a recept tetszik! Igérem, kipróbálom, ha lehet már sütni a konyhában (értsd: hidegebb lesz :).

pizzaszeletvágó 2017.07.07. 15:51:38

@Andrass9: pont a dűlöngélés miatt kell bele a rum? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 16:11:01

@pizzaszeletvágó: Nem emlékszem már, de Babette_ ragaszkodott hozzá :) Én meg örömmel kóstolgattam!
Szerintem jó lecke volt, érdemes volt piszkálni őnagyságát a részletekért :)
Most már vállalom, hogy TUDOK töpörtős pogácsát sütni! (csak hogy tepertős és töpörtyűs között legyen különbség ...)

Topy 2017.07.07. 16:21:30

@Andrass9: Hókuszpók meg törpös pogácsát tud sütni? :D

Ez vagyok 2017.07.07. 17:43:46

@Andrass9: Mikor meleg az idő én sem szoktam sütőben sütni :) Sőt, mivel éjszaka van nyitva minden és napközben nem, előveszem a kevéssé légteret aromásító ételeket. Például a citromos szeletet, ami nem tölti be masszív hagymaillattal az esti kinyitásig a házat.

Kumari 2017.07.07. 17:57:18

@Andrass9: remélem, ízleni fog, eddig mindenki szerette:)

Kumari 2017.07.07. 17:59:49

@Dikusz: Igen egy bazi nagy bukta volt:DD Mikor először láttam , elbizonytalanodtam, a mérete odavágott:DDD Viszont tök jól néz ki, főleg ha meg is van kenve tojással..szép fényes, illatos, a porcukor meg guszta rajta..hm.Régen volt.de nincs itthon élesztő és túró.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 18:07:07

@Kumari: Ugorj át, itt van :) Mindkettő!
Feleségem most megy el itthonról, lehet, hogy kipróbálom!

Kumari 2017.07.07. 18:18:06

@Andrass9: Á, köszi, nem tudom, hova kéne ugranom, továbbá PONT egy felhőszakadás kellős közepén szambáztam haza, mikor buszra szálltam, még nyoma sem volt az esőnek..nem lenne kedvem kimozdulni, még a szomszédba sem.Továbbá: hétvégére kolbászos tejfeles krumplileves lesz, és káposztás kocka:)(A szépember ezeket óhajtja, továbbá hazajön a legkisebb vega,neki is kell valami jó. Én meg sütök egy kis ragacsos csirkeszárnyat, mert köszvény ide vagy oda, a káposztás cvekedli amolyan nass:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 18:25:45

@Kumari: A vekkedli valóban csak nass :) Viszont nem lehet abbahagyni!
Neked valószínűleg messze lenne átugrani, de a meghivás komoly!
Itt volt 3+ csepp eső, ezért felcsupáltam a borsót, valamint lefektettem a csepegtetőrendszert a feleségem babjához :) Jó dolog házasnak lenni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 18:27:51

@Kumari: Komolyra fordítva: van megsavanyodott tej, így gyorsan lesz túró! Találtam még egy éleszőt, ezért lesz kelttészta is!
A többit majd a leendő posztban mesélem el :)

Kumari 2017.07.07. 18:32:03

@Andrass9: Köszönom, nagyon szívesen ismerkedek szimpatikus emberekkel, neten is, élőben is, és sohasem lehet tudni, ki hova keveredik.Mi is szívesen látunk, és bárkit, aki erre jár!

Dikusz 2017.07.07. 19:39:24

@Kumari: óóóóó, ez a hétvégi menü nagyon finom, a káposztás kocka nekem is nagy kedvenc, az én bűnöm annyi, hogy szeretem jól odaégetni a káposztát:)
Sok évvel ezelőtt egy soproni étteremben én desszertnek babgulyást kértem, hiába, még nem laktam jól:)

Dikusz 2017.07.07. 19:40:29

@Andrass9: az előző poszthoz írtam, hogy pár napja ettem sajtból készült túrót. Nem tudom, olyat készítettél-e már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 19:41:16

@Dikusz: Mindig éreztem, hogy nem vagy egy kákabélű :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 19:43:32

@Dikusz: Biztos, hogy nem, mert nem vagyok túrógyártó :)
Viszont holnap ismét kispiac, és kivételesen a feleségem is itt van, vagyis eggyütt költjük a nyugdíjat :)))

Dikusz 2017.07.07. 21:13:25

@Andrass9: tényleg nem vagyok az, nem is úgy nézek ki. Például senki nem hiszi el nekem, hogy kenyeret alig eszem. Egy formájában szeretem, ha jó meleg. Azt pedig errefelé ritkán kapni. Ezt ellensúlyozva viszont zöldséget, és gyümölcsöt nagyon ritkán eszem:)

Hiába, tudtok ti élni, szombat/kispiac/nyugdíjköltés, nem mondom:)
Az a kelttészta engem is érdekelne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 21:38:48

@Dikusz: A kelttészta elkészült, és nagy sikere van!
Lesz belőle poszt!!!

Dikusz 2017.07.08. 08:58:52

@Andrass9: azt elhiszem, hogy finom lett, kérek kóstolót a monitoron át, mint a Mézga családnál:)

doktornoo 2017.07.23. 19:56:07

Pont azert kell a hajtogatasok kizott hideg helyre tenni, ho

doktornoo 2017.07.23. 19:57:04

Pont azert kell a hajtogatasok kozt hideg helyre tenni, hogy ne dagadjon tul gyorsan.
Ezt is elmondtam akkor
:)

doktornoo 2017.07.23. 19:59:09

@Andrass9:
Azert kell bele rum, hogy ne szivja magaba a zsiradekot, es leveles maradjon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 20:59:55

@doktornoo: Hmmmm ... csak nem egy új reinkarnáció vagy ?????
Örülök, hogy látlak! Már hiányoztál kicsit :)
Amúgy ma már bármikor készítek tökéletes töpörtyűs pogácsát, hála egy Babette_, és egyéb nevű kommentelőnknek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.23. 21:03:04

@doktornoo: Nem tudom, javasolhatom-e, hogy hanyagold a Határátkelőt ? Hamar kitalálják, ki vagy ...