Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Csülkös körömpörkölt krumplival

2017.07.02. 07:00 Andrass9

Már több, mint fél éve nem posztoltam körömpörköltet (pedig emlékszem, hogy főztem legalább egyszer :), ezért itt az ideje egy újabb receptnek. Eltérés, hogy a krumplit is belefőztem, amitől remek íze lett!

43.jpg

Az alapanyagot feleségem vette, még amikor gipszben tengettem napjaimat, de akkortájt nem nagyon fértem be a konyhába, állnom meg nem volt szabad - befagyasztottam hát a csodahüttőbe. Igencsak ráéheztem már, meg járni is tudok, elővarázsoltam hát. Ez két adag volt, az egyik csak körömpörkölt alap, a másik viszont csülkös! Így pont jó, mert egy kis extra hús is jut bele :)

A krumpliskosárban már csak 3 szem öregkrumpli volt, de még akadt egy friss adag kis újkrumpli is. No majd abból lesz petrezselymes újkrumpli (szezonjában nagyon sokat eszem olyat), az öregből pedig köret a körömhöz.

Szokás szerint mindent begyűjtöttem az ételhez:

  • 2,2 kg enyhén csülkös körömpörkölt alap (40 dkg csülök, a többi az darabolt köröm)
  • 5 fej vereshagyma
  • kb 8 dkg húsos szalonna
  • 1 húsos füstölt oldalas (csak 1 csontnyi, a másikból korhelyleves ízesítő lesz)
  • 2 ek disznózsír
  • 1/2 zöldpaprika (a másodikat nem használtam fel)
  • 1 paradicsom
  • sok girizd friss újfokhagyma
  • 1 füstölt csilipaprika
  • 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 mk majoranna
  • 1 mk őrölt bors (10 tekerés)
  • 1 szem szegfübors
  • forrasztólámpa

10.jpg

A forrasztólámpa fontos segédeszköz a bőrök szőrtelenítéséhez és perzseléséhez, megfőzni nem kell! A füstölt oldalast hirtelen felindulásban vettem hozzá a kispiacon a fóti hentestől, a krumplikat pedig nem zsúfoltam be a hozzávalók képére...

A borsot és a szegfüborsot végül is darált formában készítettem össze a többi fűszerrel, és egy kis figyelmeztetésnyi sóval, hogy kóstoljak, mielőtt sózom, mert az oldalas is sós. A szalonnából 4 erősebb szeletet (3mm?) vágtam, amit felkockáztam, és a zsírral a fazékba tettem kisütni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymákból egy elment délre, így végül négyet aprítottam össze a zöldpaprikával. A zöldpaprikát a szalonnára téve pirításnak (vagy inkább dinsztelésnek, hisz letakartam :) indítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Persze a hagyma se váratott magára túl sokáig. A fokhagymák egy részét is felszeleteltem. A hagymát letakarva magára hagytam, mert egyéb dolgom is akadt.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Mégpedig a körömdarabok megpucolása, illetve a csülök kiválogatása az elegyből. Terveim szerint a csülköt csak az utolsó 1 - 1,5 órára teszem bele, nehogy szétfőjön. A köröm szép tiszta volt, nem sok dolga akadt a perzselőnek. Így azután beleszórtam a fokhagymát is a hagymába, valamint a pirospaprikát.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Felkavartam, forrósítottam. A dinsztelt hagyma elég nedves ahhoz, hogy ne égjen le se a paprika, se a fokhagyma. Viszont így szépen kioldódott a színe a zsírban! Belekavartam a körmöt, próbáltam kicsit lepirítani, de nem nagyon adta magát, ezért utánaküldtem a füstöltet is, és felöntöttem 2 liter vízzel.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

A fazekat kivittem a teraszra az indulciós rezsóra. Annak van egy jó - kisteljesítményű - fokozata (200W), amin akármeddig gyöngyöztethetek bármilyen folyadékot. Egy óra rotyogás után beleöntöttem a fűszeres tálka tartalmát, meg még sóztam kicsit. További két órát rotyogott, mialatt megpucoltam a krumplikat.

31.jpg 32.jpg 34.jpg 33.jpg

Az újkrumpli nagyját kis vajon csodás petrezselymes krumplivá varázsoltam. Már ideje is volt, mert mardosta a gyomromat az éhség - ezzel csillapíthatom egy kicsit.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A maradék újkrumpli és az öregkrumlplit beleborítottam a körömpörköltbe, hogy annak a szaftjával készüljön el. Főtt még vagy 40 percet, és késznek itéltem!

39.jpg 40.jpg

Gyorsan megterítettem magamnak (idehaza csak én eszem ezt az ételt).

41.jpg

Salátának feleségem alkotta szibériai salátát ettem. Ez utóbbi friss káposztából, uborkából, kapor, majonéz és tejfelből készült saláta. Én nagyon szeretem, a feleségem zseniálisan készíti!

42.jpg

Jutott belőle mindkét szomszédasszonynak, meg a csodahüttőbe is azon a 4 adagon felül, amit én ettem meg ...

Talán még ízesebb is lett, hogy belefőztem a krumplit. Azt az egy adagot, amit mégiscsak lefagyasztottam, kisérletnek szánom, milyen lesz a főtt krumpli a fagyasztás után.

119 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír paradicsom fokhagyma bors csülök majoranna köröm újkrumpli pirospaprika zöldpaprika kömény füstölt oldalas kolozsvári szalonna szibériai saláta Farkas András füstölt csili szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5912592891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.03. 09:07:00

@Wod Meselo:

Vigyázz! Ez kocsma, itt esetleg még kések is röpködnek.;D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.03. 09:13:33

Két féle káposzta van, a nyári vagy édeskáposzta, és az őszi, ami lehet kerek és lehet lapos. Mostanság inkább a kereket kapni, régen a lapos volt divatos ( régen kb. 30-40 éve ).
A nyári káposzta lazább, édeskés, vizesebb, ropogósabb, míg a téli szikárabb, mert sokáig el kell állnia.
A nyáriból nagyon finom főzeléket főztek a homokvidéken. Ma már alig ismerik ezt az ételt, pedig sült oldalassal nagyon jó.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 10:00:54

@Nilüfer: Debrecenben is érdemes a nagybani piacra kilátogatni. Igaz, érdemes sötét hajnalban menni. :) Ahogy már írtam, most bármilyen fajta laza káposztából jó lesz az eredmény. Én se jutok hozzá hadházihoz most itt. Majd ősszel ott.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 10:03:24

@látjátok feleim szümtükkel: errefelé saláta főzeléket készítenek. Meg borsópörköltöt. Egyikbe se tettem még bele a kanalamat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 10:28:22

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem a lucskoskáposzta-e?
Szomszédasszonyom szokott főzni nyáron. Tejfelesen, kaprosan és oldalassal - nagyon szeretem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 10:29:42

@látjátok feleim szümtükkel: Hagyd el! Csak valahogy ki akar tűnni az átlagból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 10:32:55

@Nilüfer: Próbáld mindkét gépen ugyanazt az accountot beállítani :) Elvileg azonos mail cimmel több account is létezik az Indán. Nekem is van vagy három a kóbor apácák megtévesztésére :)

Nilüfer 2017.07.03. 11:04:20

Lucskos káposzta!!!!! Ez az! Mondjuk, paradicsomos káposzta előfordul nálunk, de lucskost ezer éve nem ettem.
Salátafőzeléket a nagymamám főzött, illetve levest..az is borzalmas külsejű, soha meg nem kóstoltam volna:DDD
A borsópörkölt nem rossz, ha nagyon éhes az ember:DD de miután a családom harmada vega, nálunk becsúszik, ha végképp nincs ötletem, de inkább borsófőzelék..ha pörkölt, akkor gomba, vagy vegyes zöldség.
Mondjuk én tökkáposztát is főzök, ami nem más, mint tökfőzelék paradicsomosan. Nem tudom, mitől káposzta:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.03. 11:35:34

@Andrass9: Nem az. Ez egy régi paraszti étel, hús nélkül, de ha süntek hozzá húst, az emeli az élményt.

A nyári káposztát ( amit csak tavasszal és nyáron lehet kapni ) összedarabojuk, és köménymaggal kevés vízben feltesszük főni. Amíg fő, világos rántást készítünk amit tejjel engedünk fel, majd ezzel berántjuk a puha káposztát és ha szükséges még tejjel hígítjuk. Mi sósan készítettük, de aki szereti tehet bele izlése szerint cukrot is, nem árt meg neki. Ehhez nagyon finom a sült oldalas.
A köménymagot ki lehet pattogtatni és a rántással tenni az ételbe, az fokozza az ízhatást.

Nilüfer 2017.07.03. 11:51:05

Ahány ház, annyi szokás..megkérdezem anyukámat(idén ősszel lesz nyolcvan), de emlékezetem szerint a lucskos káposzta is pirosas, vagy paradicsom van benne, vagy pirospaprika?? De a paradicsom esélyesebb.
És igen, hússal kiváló, de mi-hiába falun éltem- csak hétvégén ettünk húst.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 12:19:46

@Andrass9: Szerintem pont ezzel simul bele az átlagba, sajnos. :(

Nilüfer 2017.07.03. 12:30:58

@Andrass9: Mit csináljak a micsodámmal? Fogalmam sincs, hol az az account, és hogy lehet állítani....:((

inebhedj - szerintem 2017.07.03. 13:50:25

@látjátok feleim szümtükkel:

"Hót" egyszerűen. Kizsírozom a bográcsot / lábast, majd rétegeket pakolok húsból, fűszerekből, hagymából (répából), stb, újra és újra, amíg el nem fogy / meg nem telik. Aztán mennyiségtől függően rá egy kis víz (alaplé / abálólé), fedő, és jó pár óra (4-7) legkisebb tűzön / lángon pöszörögtetve, nézegetés, kavargatás nélkül, végül egyszer csak kész, és ragad, mint a csiríz. (Alapvetően marhapörkölt (őz, szarvas, stb), pacal, csülök, köröm mind így készül nálam, nem pedig úgy, ahogy a paprikást készítjük.)

De mondom, ahány ház, annyi szokás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 14:05:58

@Nilüfer: Itt a kommentíró mezó felett közvetlenül van egy lehúzható lefele mutató nyilacska. Ha arra klikkelsz, megjelenik az aktuális email címhez rendelt összes neved, abból választhatsz.
Ha viszont nincs ott több név, akkor két független email cimmel regisztráltál. A mostanit megnézheted a munkahelyi gépeden a "Profil" linken klikkelve (szintén itt a mező fölött), meg otthon is, azután eldöntheted, melyik email cimmel lépsz be legközelebb a munkahelyeden, hogy azonos legyen a két beállítás. Kilépni is itt tudsz, a profil mellett.

Nilüfer 2017.07.03. 14:25:03

Köszönöm...úgy tűnik, itt nincs lehúzható nyilacska,a profil a Nilüfert mutatja, és nem engedi, hogy a Kumarit használjam. ÉLek a gyanúperrel, hogy otthon az újabb e-mail címemmel
regisztráltam újra, mert állandóan elfelejtem a jelszavaimat-tudom, írjam fel, vagy legyen egy jelszavam:D-, a régit(AMI ITT EL VAN MENTVE, MERT SOK HELYEN POFÁZOK) jaj, ez véletlen volt..szóval a régit el szoktam felejteni.
Mindegy, majd csinálok valamit:D

Nilüfer 2017.07.03. 14:27:09

Ok..maradok kettős néven:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2017.07.03. 14:37:59

mára eldugulok, esküszöm, de nem nyughattam, megvan az új nevem..ennyit bírtam összehozni:) KÖzben volt egy remek tűzriadó is a dolgozóban, szerencsére téves.Azért ránkjött a szívbaj.

DFK 2017.07.03. 14:38:04

Már vagy 20 éve nem ettem körömpörköltet. Magamért (mert a család nem eszi) nem állok neki főzni.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 14:43:24

@DFK: Köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk! Cserébe én is elmesélem, hogy nálunk a családban senki sem eszi, ezért megcsinálom magamnak, ők meg csak leshetik. :D (kapnak mást)

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 14:45:23

@Kumari aki Nilüfer: nekem ez a neved tetszik a legjobban! :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.03. 14:48:04

@inebhedj - szerintem:

Ezt felénk nem pörköltnek, hanem paprikásnak nevezik, más is az íz, egyébként ismert főzési mód.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 15:37:15

@inebhedj - szerintem: bocsánat, hogy rákérdezek, de az mitől pörkölt? Mikor pörkölődik? A végén? Nyilván nagyon guszta, jó ételt csinálsz így, de mitől pörköltebb az a posztbelinél?

Magam részéről csak azért tartom feleslegesnek a köröm pörkölését, mert minden esetben perzselt disznó alkatrészeit használom hozzá. Szerencsére hozzájutok. Nincs értelme tovább pörkölni.

Bográcsra visszatérve: magam is csinálok olyat, hogy a csontos alkatrészeket a bográcsban jól megpörkölöm, majd utána levezem hagymával, utána jönnek a színhúsok, amik megint csak pörkölésig pirulnak, a hagyma ilyenkor már szaft, és csak ezután kapja meg a pirospaprikát. Amit én írok az pörkölt.
Ezért kérdezem tisztelettel ismét: a tied mikor pörkölődik, mitől pörköltebb a posztbelinél?

Természetesen ismerjük a karcagi birkapörkölt, mint hungarikum elkészítési módját, a te módszered leginkább arra emlékeztet, tehát pörköltnek kell hívnunk, de mégis, mikor pörkölődik?

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 15:52:36

@Topy: bocs, csak most néztem meg a képet, nagyon király! :)

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 16:03:22

@inebhedj - szerintem: @látjátok feleim szümtükkel:

Én erről beszélek. A videóban 14:00 perctől a lényeg. Ez pörkölt. Ha előtte/előre rétegezek az már inkább paprikás. Érdemes megnézni:
www.youtube.com/watch?v=fLD7YQLWxIg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 16:48:50

@DFK: Én csak magamért főzöm, de mindég akad egy-egy vándor, ki betér egy tányérra: végül nem egyedül eszem :)

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 16:53:48

@Andrass9: dehogy eszel egyedül, mer' a szomszédasszony, tudjuk... :) egyszer beköltözünk az utcádba, meglásd, oszt csinálunk járdát végig, egész a konyhádig! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 17:23:40

@pizzaszeletvágó: Jó utca ez, járda se kell, hogy ennivalóhoz jussatok :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.03. 18:01:12

Nem érdekelnek az ilyen filmek. Mert ha belegondolunk, húst már akkor is főztek a magyarok, amikor a paprikát még nem is ismerték. A hús pörkölése a lényeg, de nem is akár milyen módon.
A juhász, gulyás, kondás hajdanán elment tavasszal a legerőre, oszt őszig ott volt, és a kunyhójában élt. Abban se frigó se egyéb kütyű, de enni még is kellett. Zsírt, meg olajféléket nem kapott, mert nem tudta tárolni, meg nem is nagyon volt. Volt neki azonban kásája, sója, esetleg lisztje, bár inkább száraztésztát kapott elinduláskor vagy évközben.Talán volt valamilyen hagymája is, mert a paraszti kertekben azt termesztettek. Persze hús is volt, mert arra maga vigyázott.

No ezekből főtt a birka, marha és disznó pörkölt. Mivel nem volt zsiradék, a húst a saját zsirján kellett megpörkölni, így a pörkölés olyan plusz ízt adott, amit a rétegezés nem ad. Továbbá a pörklés bezárja a húsba a nedveket, és teljesen más ízt eredménez.
A sertéshúst a paraszti konyha még 50-60 évvel ezelőtt is rétegezve főzte disznóvágáskor, és nincs is annál finomabb étel. Lepirítva nincs olyan jó íze a sertésnek, de a marha és a birka lepirítva, és utána fűszerezve az igazán ízes étel. Szerintem.
Paprikás ezekből az ételekből akkor lett, amikor megjelent és elérhetővé vált a paprika. Viszont az sem mindegy mikor kapja meg a hús, mert ha a paprika zsirban pirul-oldódik, akkor is más az íz, mintha a félig főtt húst hintik meg vele.

De mivel mindenkinek más az ízlése, mindenki főzze úgy, ahogy szereti. Én minden változatban szeretem főzni, és enni is.

pizzaszeletvágó 2017.07.03. 18:43:12

@látjátok feleim szümtükkel: Már ne haragudj, de én úgy tudom, hogy a magyaroknak még a honfoglalás előtt volt húshőmérőjük, amit még a Szíriuszról hoztunk magunkkal, és nem a sámán sátrában őrizték, hanem használták is. Azért remélem megnézted a filmet, vagy legalább arra a 6 percre, amire gondoltam, hogy egyetértünk benne, szántál időt.

Dikusz 2017.07.03. 18:54:21

@Andrass9: az igaz, hogy szeretek vándorolni mindenfelé, egy órája jöttem meg a világszép nyaralásomból, de nem sajnálnám a plusz időt a kis tányérkámmal felétek sétálni:)))

Kumari 2017.07.03. 19:23:58

Én főzök magamért is..mondjuk a csúcs az volt, mikor sikerült annyi-egyébként nem dicsekvés, de baromi finom - sóletet rittyenteni, hogy ketten a szépemberrel napokig ettük, a szomszédban vendégség volt, voltak vagy nyolcan, oda vittem egy tállal, ők is jóllaktak, és egy hatszemélyes adagot lefagyasztottam:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.03. 20:20:01

@Kumari: Szerinted lehet kevesebbet sóletet is főzni?????? :)

Fenchurch68 2017.07.04. 00:07:53

@Kumari: Kevesebb sóletnek nem is érdemes nekiállni :)
Mi karácsony táján a töltött káposztát méreteztük úgy felül, hogy ettük ketten egy hétig, aztán jöttek a lányok, akkor öten ettük még három napig, a maradékot hazaküldtem velük anyámnak, mert már sikítottam, ha valaki kiejtette előttem a k betűs szót.
Ma viszont főztem egy fazék lecsót, azt hittem, hogy kitart még egy napig, de már csak egy babaadag van belőle, úgy összeesett a paprika.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 07:31:07

Valóban, sóletet csupán ipari adagban érdemes-lehet- főzni:D

Lecsót meg ilyenkor kizárólag 10 literes bográcsban!

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 07:39:03

Most nem azért, de a Tilos Rádióban a középső lányom, Johanna a főzésről fog csevegni..kilenctől. Csaxólok, és alig vagyok oda meg vissza:D
( Ő elvégezte a Culináris séfképzőt, két hete végzett, de CRA-ként dolgozik, jelentsen ez bármit.. eredetileg meg kertészmérnök, biotechnológia szakirány.És ő csak az egyik a háromból:))

Fenchurch68 2017.07.04. 08:02:57

@Kumari aki Nilüfer: Kicsit macerás lenne a másodikon a parkettán tüzet rakni a bográcsnak, de különben egyetértek.

Leánykádat meghallgatom!

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 08:13:54

@Andrass9: Kiakadt a cukiságmérőm!! Gyönyörűek!Isten éltesse őket is, meg téged is!

Az én kisunokám tíz és fél, és szintéc fantasztikus, három lányom után ő az ajándék fiú:)

Dikusz 2017.07.04. 08:18:27

@Andrass9: csatlakozni tudok @Kumari aki Nilüfer: -hez:))). A szöszi angyalka mellett van egy másik baba is, tényleg lehet velük dicsekedni, tündériek:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.04. 09:18:54

@Kumari aki Nilüfer: Nem hagyják a lányt kibontakozni a műsorvezetők ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.04. 09:28:10

@Kumari aki Nilüfer: Tetszik, hogy bor nélkül főz! A cupák és zsir szeretete pedig pluszpont :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 09:28:34

@Andrass9: Nem..micsoda szemétség!!! De hátha rákerül a sor...mert szellemes és jópofa( és nem vagyok elfogult!!:D)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 09:57:59

Annyit csak: Johi stázsolt igencsak híres helyen párszor, mert átmenbetileg nem volt állása, és pár hónapig ételtstylist volt a Korda stúdióban, igencsak sikeresen. De ő most CRA karriert szeretne:)
És tényleg szép. csinos, ügyes , okos, akár a testvérei:D Úgyhogy jöhet a jó parti...na..hátha beszélhet...:DDD

vörösbor(de)minőségi 2017.07.04. 12:04:52

@pizzaszeletvágó: valami különös ismertetője van ennek a speckó káposztának? mert ha megkérdem akkor naná azt fogja mondani az eladó,hogy ez aaaz az ez az az igazi hadházi csak tessék....

nem tudom van-e összefüggés de valamikor azt hallottam,hogy a lapos/lapított alakú káposztát illik savanyitani.
talán ez a tipus lenne a kovászolni jó?

vörösbor(de)minőségi 2017.07.04. 12:28:02

muszáj vagyok elmesélni akkor is ha a mókusok elé leszek vetve...

azzal kezdem,hogy szerintem a bloggazda volt a felbujtó,mert egyszer valamikor mondta/írta,hogy a lecsó az tejföllel az igazi.(ha keverem valakivel akkor majd kiigazít)no ez azóta motoszkál nálam és komolyan becsípődött.nagyon érdekelt milyen ízek lehetnek.
erre ma mi történt?
ó semmi különös.
csupán annyi,hogy az első kivánság az juhtúrós sztrapacska volt.gyorsan elkészítettem(mirelit de nekem kiválóan megfelel)és tejföllel kevert juhtúróval letestápolóztam.
összekavar-megkóstol-isteni.
és ekkor kicsit odébb fordult a tekintet a tegnap elkészített csípős erős lecsó nézett szemrehányóan-mert eddig ő volt a favorit.
nem szeretem a feszültséget,a sértettek vigasztalásától pedig kifutok a világból-igy hát a tányérra került a juhtúrós sztrapacska és kapott a nagyon finom lecsóból a tetejére de nem csak dszítésnek.
és ekkor robbant a bomba:valami isteni kaja lett ebből amit szándékosan azaz tudatosan sosem gondoltam volna enni.

semelyik íz nem tolakodó de még csak nem is viselkedik illetlenül,és amennyire ismeretlenek voltak egymásnak,annyira tökéletesen muzsikáltak együtt.
gondoltam elmesélem ezt a nagy felfedezést-de mivel már ezen a bolygón minden fel van találva gyanítom azt is,hogy egyáltalán nem újdonság ez.
pazar étel és már most sajnálom,hogy arányaiban a sztrapacska az nem fog kitartani amig a lecsó el nem fogy,igy indok nélkül lép ki ebből a házasságból és szó nélkül lelép.
egyetlen megoldás létezik:kell vásárolni egy felnőtt adagot és a fagyasztóba deponálni,hiszen még bőven lesz lecsós nap a nyáron.
szerencse,hogy a madarasban kapható, az önkiszolgáló fagyasztóból lehet lapátolni ezeket a kicsi apró tetszetős finomságokat ami még akkor is megéri ha ez tőlem igencsak kábé tizenkilométerre van.

Fenchurch68 2017.07.04. 13:18:05

@vörösbor(de)minőségi: Édesem tejföllel eszi a lecsót, nekem ez a zsiráf kategória (Szép, szép, de otthonra nem kéne), én meg - ha néha tehetem - tarhonyával.
Ezt a sztrapacskás ötletet ki fogom próbálni, szeretem a juhtúrót, szeretem a sztrapacskát (én ugyan magam csinálom, de a gép lereszeli a krumplit, egyszerre sokat, bekever, kifőz, fagyaszt, szóval szintén mirelit), szeretem a lecsót.

És mint tudjuk, mind egy helyre megy. Hálistennek nem szeretem az édességet, tehát nem kell lecsós somlóit ennem :)

Dikusz 2017.07.04. 13:21:39

@vörösbor(de)minőségi: ez tényleg finom lehetett.
Viszont az szerencse, hogy nem figyelt rád kétségbeesetten egy adag somlói galuska a hűtő sarkából. Micsoda fenséges eledel lehetett volna ebből a hármasból: sztrapacska-lecsó-somlói galuska:))))
(vicc volt)

Fenchurch68 2017.07.04. 13:29:48

@Dikusz: Egy srófra jár az agyunk :)

Dikusz 2017.07.04. 13:36:13

@Fenchurch68: úgy látom én is:)))
Pedig tényleg nem láttam amit írtál:)

pizzaszeletvágó 2017.07.04. 13:52:09

@vörösbor(de)minőségi: én magam azzal értek egyet, hogy a 'tejfölös lecsó'='zsiráf', de feleségemnek vannak szabolcsi gyökerei, majd este megkérdezem tőle, hogy ettek-e ilyet. Ugyanis szabolcsi(szatmári? beregi?) megoldás ez a lecsóra.
Tehát első ránézésre nekem meredek.
Aztán elgondolkodtam, van-e valami hasonló étel, ahol a lecsót tejföllel, túróval, vagy az ég bocsássa meg, tejszínnel eszünk.
Hát van hasonló. Nagyon szeretem mind a kettőt, ami eszembe jutott.
1. Csáky rostélyos: a tojásos lecsó sűrűjét betekerjük marhahúsba, majd a lecsó levével szaporított paprikás szaftban megfőzzük, amit a végén erősen tejfölözünk (tejszínezünk) és köretként a túrós galuska istenien passzol hozzá.
2. Dorozsmai molnárponty: ebben az esetben gombás lecsót készítünk, ezt kifőtt csuszatésztával keverjük, bőven tejfölözzük, úgy jön rá a sült ponty szeletben vagy egészben akár.
Tehát: Igen. :)

Ja, a káposzta: András nagyon jó linkeket talált! Piacosban, zöldségesben nehéz megbízni, /minden krumpli deziré, és minden paprika csíp vagy nem csíp, ahogy a vevő óhajtja/ de említettem már a nagybanit, ott kell venni kicsiben. :) Lényeg, hogy a hadházi káposzta nagyon szakácsbarát, konyhabarát frissen is és savanyítva is, úgy értem könnyű vele dolgozni, könnyű belőle jót készíteni.
Most átveszem Benikuty szerepét, figyeld a linket! :D
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/szatmari-toltott-kaposzta
Idézem:
"Az alábbi képen balra egy töltött, vastag levelű ipari hibrid látható. Mellette, jobbra egy kicsit lazább a levélzet, de ennek is az alsó része láthatóan megvastagodott. A főzéshez végül Hajdúhadházáról szereztünk be káposztát."
Képet nézzétek meg ott. Ennyi. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.04. 14:32:11

@pizzaszeletvágó:

Régen a laposkáposztának kivágták a torzsát ( mert ha az benne maradt, könynen lepuhult a savanyított káposzta, és a fejet legyalulva szép hosszú szálas káposztát kaptak. Ma a vastag ereket és a torzsát is begyalulják.

pizzaszeletvágó 2017.07.04. 14:50:14

@látjátok feleim szümtükkel: igen, pontosan ez a baj. Én nagyon érzékeny vagyok erre a szemét dologra. De vedd figyelembe, hogy manapság szinte csak torzsa a káposzta, vagy nagyon kemény, tölteni sehogy nem jó. A kerek őszi káposztákkal tekézni lehet. Ha ilyen káposztája lett volna a magyarnak Mohácsnál, azt ágyúba töltve megváltozik a történelem menete. :) Ennek gazdasági oka van, semmi több. Én nem vagyok magyarkodó ember, csak a minőséget keresem, és örülök, hogy megállunk a rohanásban és visszanézünk nagyszüleink káposztái felé, azok nem nyomták úgy a súlyt a mérlegen, de összehasonlíthatalanul jobbak voltak, bármilyen felhasználásra, és megint csak nem nosztalgia, hanem ízlelés.
Lásd még a krumplit, mit csináltak(tunk) azzal is!

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 15:16:06

@pizzaszeletvágó: hát, nemtom'..szatmári létemre mifelénk az égvilágon senki nem tejfelezte volna össze a lecsót..cukrot se tettek bele. Nem kell abba, csak hagyma-paprika-paradicsom, 3-2-1 arányban, esetleg alá egy kis szalonna, bele meg egy kis kolbász:D De ez is: ahány ház, annyi szokás. De mondjuk, meghalni nem lehet tőle tejfölösen sem:DDDD
Egyszer nagyon szeretnék olyan finom vékony levelű káposztát, amiből kis picike töltöttkáposztát lehet sodorintani, a mostaniak durvák hozzá.Igazából idejét sem tudom, mikor kaptam, mostanában az idei friss sem olyan.Itt, Hadház mellett..hallatlan:(

pizzaszeletvágó 2017.07.04. 15:29:08

@Kumari aki Nilüfer: ha én olyan közel laknék (Józsa?) megkeresném a termelőt. Nyilván bizalmi kérdés minden kézen-közön beszerzett élelmiszer.
Akkor szatmár kiesett, marad Szabolcs vagy a Bereg. :D
(tényleg, ha ránézel a neten, szabolcsi származásúak, és szabolcsiak dícsérik agyba-főbe, és csinálják, magukénak vallják, nem én találtam ki, a legnézettebb recept megosztókon a kommentek...)

Topy 2017.07.04. 15:34:36

@Kumari aki Nilüfer: nem lesz sok az a hagyma? :)
én 1-2-4 hagyma-paradicsom-paprika aránnyal dolgozok, igaz én borsodi vagyok :D

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 15:41:21

@pizzaszeletvágó: érik az embert egyébként meglepetések, ráadásul én egészen pontosan Tiborszálláson nőttem fel, a szomszéd község, Vállaj meg echte sváb falu, sok szokás átszivárgott, így mindenféle főzési izék is.(nem azért mondom, de sertés füstölt áru sváb készítési móddal felülmúlhatatlan) Úgyhogy még az is lehet, hogy más szabolcsiak tejfeleztek:) A töltött káposzta kapcsán is szoktam ilyesmibe keveredni. A nyai nagymamám meg Mezőkövesd környékéről származott, ő is főzött fura dolgokat:) Viszont nagyon tudott jó ízeket kreálni.
Józsán van termelői piac, majd szétnézek, hátha hoznak jóféle káposztát..de pl. a Hópehely krumpliért is eszem az árus életét, azt Hajdúböszörményben termelik, de előbb hoz francia lilakrumplit..nem is értem:(((( ANNYIRA viszont nem vagyok eloszánt, hogy menjek faluról falura. Úgy gondolom, nem sokan vergődünk ilyen spéci cuccokért..ha nem így lenne, megérné nekik hozni a piacra.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 15:42:50

@Topy: nem, mi így szeretjük..esetleg 3:3:1 hagyma-paprika-paradicsom ..:) Annyi hagymát eszünk, hogy ihaj:)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.04. 15:44:48

És most eszembe jutott Hagyma:(((((

pizzaszeletvágó 2017.07.04. 16:13:00

Na, annyit dumáltok a lecsóról, hogy közben csináltam egy lecsót. A Pizzaszeletvágó féle 2-szer hagymázottat, de az arány továbbra is: 1 paprika : 0,8745 hagyma, plusz-minusz egy ezrelék. Valószínűsége: 0.995. Határozott integrál hűtőtől gáztűzhelyig térben. A paprikát előtte persze differenciáltam idő szerint, tehát a régit kidobtam. Paradicsom tavalyi lucullus fajta sűrű lé, nehogy megkérdezzétek az arányt, mert még megírom! :) Tojásos, mert most abból van nekem sok(k). :)))

vörösbor(de)minőségi 2017.07.04. 18:32:36

@Fenchurch68: nem lesz csalódás!
nagyon finom-azóta már ismételtem,de hidegen tán még finomabb.

vörösbor(de)minőségi 2017.07.04. 18:35:08

@pizzaszeletvágó: köszi a linket.

első ránézésre meredek neked? nekem sokadik olvasatra is a lecsó+tejföl a lehetetlen kategória volt.
egészen máig.
:))

Waka 2017.07.04. 21:17:03

Köszönök szépen!
Príma kis diskurzus alakult ki. Én speciel szoktam tejföllel enni a lecsót, meg a töltött káposztát, meg a székelyt is. Lehet, én vagyok a hunyó.
Ami a savanyított káposztát illeti, Andrással volt egy kalandunk tavaly ősszel a Nagycsarnokban, leszerepelt minden árus. Négy helyen kóstoltunk, mind a négy gyalázat volt. Itthon sem jobb a helyzet, a legjobb káposzta a telepi zöldségesnél kapható, zacskóba forrasztott, de jó ízű.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.04. 21:48:07

Én ettem már tejfölös paradicsomlevest, és nem volt rossz.

Dikusz 2017.07.04. 23:15:28

@látjátok feleim szümtükkel: én a gulyáslevesbe is tettem már tejfölt (az ecet alap benne), nekem kifejezetten ízlett.

Amúgy halászlébe tett már valaki tejfölt?

Dikusz 2017.07.04. 23:24:36

@Waka: Kíváncsi lennék (tényleg), hogy a mi piacunkon (Budafok)kapható káposzták mennyire ízlenének nektek. Évtizedek óta vecsési termelők árulják, még soha nem volt olyan, hogy bajom lett volna vele. Igaz, hogy amióta felújították a piacot (jó ronda lett), már csak ketten vannak.
Talán érdemes lenne elmenni a vecsési káposztafesztiválra, ott biztos akad jó ízű is. Idén szeptember 17-én lesz, szeretnék elmenni rá:)

vörösbor(de)minőségi 2017.07.04. 23:56:48

@Dikusz: azért annyira nem vicces-mert ezerkéccáz:))) éve nem ettem somlóit és ez most nagyon megkívánós lett-miattad!!!
ha jól van elkészitve akkor ez egy isteni finom valami....
de ez már igy marad.a régi emlékeket nem vagyok hajlandó egy bóti hevenyészett somlóival rontani.

Topy 2017.07.05. 00:05:49

@Dikusz: tenni nem tettem, de már ettem olyat - korhely halászlé fedőnéven
nem rossz, kifejezetten nem rossz! :)

Dikusz 2017.07.05. 00:53:57

@vörösbor(de)minőségi: nálunk a karácsonyi egyik édesség volt a somlói galuska, eredeti recept szerint. Az egyik szakácskönyvemben, a Helikon kiadó adta ki a sorozatot. Kis történetek is vannak benne, a somlóinál az van írva, hogy az eredeti receptet a Gellért szálló egykori főpincére találta ki.

Dikusz 2017.07.05. 00:56:25

@Topy: én pedig azt hittem, nincs is olyan:)))

Fenchurch68 2017.07.05. 08:28:12

@Waka: Lecsóba tejfölt rakni sose jutott volna eszembe, de ugye a kedves azzal eszi, de csak akkor jött meg hozzá a kedvem, mikor sikerült egy olyan csípős lecsót főznie, hogy elolvadt benne a kanál. Na, akkor én is megtejfölöztem :D Tényleg nem rossz hozzá, csak nekem volt szokatlan. Más meg a tojásos, rizses, tarhonyás vagy nokedlis lecsóra húzza a száját.

Savanyú káposztás ételekhez alapvetés a jó sok tejföl. Nekem. Az ember pl. sose tesz bele. Ráadásul cukorral ÉS jó sok borssal eszi a káposztás cvekkedlit, na ilyenkor inkább elfordulok.

@Topy: Most eszembe juttattad a Sziget csárdát, kicsit messze van, meg egyébként elég drága is, de egy adag korhelyhalászlé kétezer forint harcsából, és ha ketten esszük, akkor nemhogy második fogás, de még egy desszert se fér be utána. A tulaj bácsi szerint a saját készítésű házi tejfölük van benne.

Topy 2017.07.05. 08:52:08

@Fenchurch68: savanyú káposzta+tejföl ügyben veled értek egyet, káposztás cvekedli ügyben az emberrel :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.05. 11:10:28

@Fenchurch68: Mindkettőben egyetértünk :) A kicsilyány is cukorral (grrrr, ropog a foga alatt) és borssal eszi ...

Fenchurch68 2017.07.05. 11:28:20

@Andrass9: Tőlem egyébként eheti bárhogy, míg kötelezővé nem teszi :) nekem is a ropogás volt a fő bajom, úgyhogy mostanában porcukorral eszi, hogy nekem ne fájjon annyira <3

(Ha én néha elég merész vagyok, hogy sprotnit, tőkehalmájat vagy ruszlit egyek, akkor meg ő húzódik be a lakás legtávolabbi sarkába, kereszthuzat mellett...)

pizzaszeletvágó 2017.07.05. 13:03:20

@Fenchurch68: a Sziget csárda az Leninváros? Vagy merre? Egyébként, amíg még rendes hely volt a tiszacsegei csárda, a kompnál, tudjátok, amit most télen elvitt a víz, szóval ott egyformán fogyott a rendes és a korhely halászlé, akkor ettem ott. Most is fogy, biztosan, de én oda többet be nem teszem a lábam. Meg ugye az nem csak tejföl, hanem babérlevél, citrom... esetleg zöldségek vagy elvetemültek szerint akár savanyú káposzta bele. De jó lenne valami rendes halat venni valahol, most nagy kedvem lenne megfőzni.
Hahó, múltkor te kérdezted a tarját, hogy megehetitek-e, akkor most én kérdezek, megehetem-e az egy éve lejárt Lidl-ös 1 kilós zacskós sprotnit, ha eddig a -24 fokos fagyasztóban volt, ahol alig nyitogatok és alig pakolok, szóval a mélyhűtés tökéletes volt, sőt télen fagyos időben hoztam haza a boltból. Na, mit tegyek vele? Kutya, macska most nincs. Csak konyhamalac, az én vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.05. 13:10:35

@Fenchurch68: A tókehalmájat és egyéb halfajtákat csak akkor, ha nincs is itthon a feleségem. Nincs az a huzat, ami a tőkehalmáj szagát kivinné, viszont imádom!

pizzaszeletvágó 2017.07.05. 13:15:15

@Andrass9: enyhe vargánya illata van. :))) Persze csak kívül a zacskónak.

Ez vagyok 2017.07.05. 13:17:33

@Dikusz: Olvasom a különféle ételeket tejföllel. Ez mind semmi! Én abba sem teszek soha, amibe kéne :)

Fenchurch68 2017.07.05. 17:19:31

@pizzaszeletvágó: Igen, a leninvárosi :)
Én a helyedben azt a sprotnit nyugodtan megenném, ha felengedve sincs "olyan" szaga.

@Andrass9: Anyámmal szoktunk tőkehalmáj-orgiákat rendezni csajos buli keretében.

Dikusz 2017.07.05. 18:09:16

@Fenchurch68: most lehet nem egyezik az ízlésünk, de a tőkehlmáj illatáról eszembe jutott egy másfajta "szagos" ennivaló: a pálpusztai sajt. Töredelmesen bevallom, most azt tolok vacsora gyanánt az arcomba. Azt mondják elég büdi, de egyszerűen semmilyen illatot nem érzek, az ízén se. Kvarglit meg évek óta nem láttam, annak azért rendesen van illata, de azt is szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.05. 20:00:45

@Fenchurch68: Feleségem elvolt, felírtam hát magamnak, hogy venni kell egy dobozzal. Aztán itthonhagytam a cédulát :(
Sebaj, vettem később - most ott sasol a kamrában (ha halmáj)!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.05. 20:02:14

@Dikusz: Kvarglit tavaly hoztunk a csehektől, annak volt szaga!! Idehaza már talán csak a Tebike márkának van valami enyhe illata ...

Fenchurch68 2017.07.06. 08:30:09

@Dikusz: Sajnos már nem a régi a pálpusztai se. Gyerekkoromban olyan illata volt már a boltban, hogy rá lehetett könyökölni, most meg egy hétig kell érlelgetni, hogy egyáltalán ehető legyen.
Nagyon szeretem egyébként, meg a kvarglit is, meg mindenféle olyan sajtokat, amivel a kedvesem kitilt a lakásból :)
(Szegény tényleg extrém érzékeny a szagokra, a múltkor lementem a ház előtti padra kvarglit enni.)

Dikusz 2017.07.06. 10:33:01

@Andrass9: megnéztem a márkát, a Lajtát, az Ilmicit (ezt nem tudom ki gyártja, lehet nem ők), talán a Csemege sajtot is lehet kapni a Nagycsarnokban a sajtboltban. Kedvező áron lehet ott a termékeket kapni, igaz rövid fogyaszthatósági határidővel. Nem véletlenül vannak sokan mindig ott.

Dikusz 2017.07.06. 10:33:52

@Fenchurch68: mondhattad volna hol van az a pad, mentem volna melléd enni:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.06. 11:14:03

@Dikusz: Az ilyen fajta sajtokat csakis lejárat után szabad megvenni :) Valamint azután ki kell tenni az ablakpárkányra, amig el nem indul ...

Dikusz 2017.07.06. 11:29:51

@Andrass9: be is szoktam vásárolni, ha a helyi Sparban (vagy bárhol) látok leárazott pálpusztait:)

Fenchurch68 2017.07.07. 08:07:52

@Andrass9: Én lezárt befőttesüvegben szoktam a hűtő tetejére tenni az érlelni való sajtokat, általában az a legfinomabb, amiről hetekre megfeledkezem :)
Francia lány lakott nálunk évekig, mikor először meglátta, hogy hűtőben tartjuk a sajtokat, szabályosan megbotránkozott. Mondjuk a reszelni való gumitrappistát muszáj ott tartani.

Dikusz 2017.07.07. 08:32:03

@Fenchurch68: a befőttesüveges tárolást még nem próbáltam, de nem rossz ötlet. általában néhány nap az, amíg marad belőle.
Azt hittem az átlag trappista sajttal csak én vagyok úgy, hogy guminak érzem. Annyira meg nem szeretem, hogy többet adjak érte, mint amibe kerül amúgy is. Nem is tudom van-e jóízű trappityu.
Reszelt sajttal egyszer jártam pórul. Az említett Nagycsarnokbeli sajtboltban lehetett kapni jóval ezer Ft alatt 1 kg-t. Gyanús volt, rákérdeztem az eladótól, tejből készült sajt van-e benne. Azt mondta: persze. Nem vártam ugyan, hogy pannónia/cheddar/parmezán sajtvégeket reszelnek bele, de valami borzasztó egyveleg volt. A 90%-a tuti növényi akármi volt. Az egészet ki kellett hajítani. Azóta nem veszek előre reszelt sajtot ott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.07. 09:20:24

@Fenchurch68: Talán Vacak2 említette, hogy cseh hermelint érlelt olajjal befőttesüvegben, bár nem vagyok benne biztos. Akkortájt még nem lelkesedtem a büdös (illatos), folyós sajtokért ...
Vissza az egész!
Ez Waka posztja volt:)
blogkocsma.blog.hu/2013/12/29/korcsolya_881
Ma már megcsinálnám, de ezt csak sok személyre érdemes előadni.

pizzaszeletvágó 2017.07.07. 13:36:24

@Fenchurch68: @Dikusz: A gumisajtok tárolására és érlelésére(!) évek óta van egy bevált módszerem. Nem szeletelt, hanem egész tömbök. Minél nagyobb annál jobb, egyszerre nyugodtan be lehet ruházni 500-700 grammos csomagokba is. Módszer: kibontom a csomagolásból, bármiben legyen is. Lazán ráhajtogatok egyszerű sütőpapírt. Így be a hűtőbe. Pár hét múlva már lehet használni. Nem penészedik meg, nem keseredik meg, nem romlik meg. Ellenben kérgesre szárad, belül érik, és az íze, állaga javul. Klasszul reszelhető kemény sajtika lesz belőle, akármeddig eláll.

Fenchurch68 2017.07.07. 14:44:45

@pizzaszeletvágó: De jó, kipróbálom, köszönöm! Sok ilyen "gumisajt" fogy nálunk a kölkök miatt, melegszendvics, pizza, töltött/rakott zöldségek, macaroni cheese, satöbbi, sajnos nem állunk úgy, hogy ezt a kontingenst igazán minőségi sajtokkal el tudnánk látni, córesz van. A piros nájlonban meg inkább csak bepállik.

pizzaszeletvágó 2017.07.07. 15:50:37

@Fenchurch68: Pontosan! Sajnos nem tudjuk megfizetni a minőséget nagy tételben. Ám sokat javít a módszerem. Kint nem jó hagyni, mert kiválik a zsír belőle, de hűtőben jó lesz. Várd ki az időt, ha kíváncsi vagy nézegesd, de hagyni kell egy darabig érni.

Dikusz 2017.07.07. 19:25:19

@pizzaszeletvágó: tényleg jó a módszered, érdemes kipróbálni.
Pár nappal ezelőtt jöttünk haza Erdélyből. Jártunk Brassó-Négyfaluban is, egy ott élő kedves székely barátunk hozott saját készítésű túrót. Nem az a klasszikus darabos volt, megkérdeztük hogy készítette, azt mondta sajtból gyúrta. Nagyon kellemesen csípős volt, meg nem is hallottam ilyen készítési módról, nem tudom ismeritek-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.09.19. 13:59:37

@Mr.paksimogyoró: Elővettem a mélyhűtött krumplis pörköltet. Felforrósítottam, majd két ülésre el is fogyott. Kellemes meglepetésemre a krumpli nem lett rosz - szépen szétnyomható volt villával, és akkor fel is ita a szaftot. Szóval mintha lehetne azt is fagyasztni.