Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Fenchurch68: @she_wolf: @pizzaszeletvágó: Ne a hírhozóra lőjetek :) én csak belinkeltem az új Osirist. Nincs ba... (2017.08.21. 09:39) Klasszikus fejtettbab-leves
  • Fenchurch68: @she_wolf: Csodálatos élmény volt, 18 évesen az ember mindent kibír :) Ha már releváns téma - gas... (2017.08.21. 09:36) Gyíkhús megint
  • Fenchurch68: @Kumari: @she_wolf: Gyerekeim egyik kedvenc (nekik kedvenc, én már úgy huszadszorra kissé őszintét... (2017.08.19. 20:01) Napon szárított paradicsom (Sun dried tomato) frissítve!
  • Andrass9: @she_wolf: Nekem meg a halászlé indította meg a nyálelválasztásomat :) Most már muszáj lesz főznöm... (2017.08.16. 20:26) Grillezett Camembert serpenyőben
  • Peetee: Igen, a sün akármennyire cuki, vigyázni kell vele, mert a hazai állomány 90%-a erősen bolhás és te... (2017.08.16. 10:40) A Sün-mentőakció

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (21) almaecet (7) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (25) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (144) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (2) feketebors (65) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (251) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (189) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (50) köménymag (3) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (91) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (17) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (42) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (31) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (86) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (92) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (92) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (14) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (111) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (34) tejföl (57) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (142) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (45) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (34) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Rizses csirkemáj rókagombával

2017.06.26. 07:00 Waka

Azok a kiadós esők, melyeknek - legalább is szerintem - itt kellett volna leesni, kikerülték a várost. Akár délről, akár északnyugatról jött, meglátva a Húszemeletest, éles kanyart vett, és máshol áztatta a földeket. Pápán például négyszer is volt idén kiadós eső. Köszönhető ez a bakonyi szélnek, amely nagyjából a 8-as út vonalában húzódó, észak-nyugati irányú "szélcsatornában" jön létre. Ehhez még hozzájárul a várost övező fennsík, ahol nyáron felfelé szálló légáramlatok alakulnak ki, valósággal eltolva az érkező frontokat.
Szóval Pápán volt csapadék bőven. Vi onnan jár be minden nap. Férje szenvedélyes és értő (még tanfolyamot is végzett) gombász, ráadásul nyugdíjas, tehát piszkosul rá is ér. Szóval együtt van minden feltétel, hogy dúskáljanak a gombában. Vi pénteken egy szatyrot nyomott a kezembe. Kis üvegekben szárított és őrölt trombitagomba és vargánya, és egy kis zacskó friss rókagomba volt benne!

1.JPG

Éppen kapóra jött. Rizses csirkemájat akartam hétvégére főzni, de a sárgarépás-borsós változathoz nem volt kedvem. Mindenesetre valami kellett bele a máj mellé, és a rókagomba megfelelőnek tűnt erre a célra.
A rizses csirkemáj már jó ideje tervben volt, egészen pontosan a szalontüdő óta. A hozzávalók megfőzése után lett egy fazék abálólevem. Gazdag, fűszeres, sötét színű leves volt, sajnáltam volna kiönteni. Mikor leülepedett, másfél litert lefejtettem belőle és lefagyasztottam. Ezt szolgált aztán az étel felöntésére.

15.JPG

Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemáj
- 6 dl rizs
- 30 dkg erdei gomba
- 1,2 l húslé vagy víz
- 25 dkg lecsó
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- sertészsír
- majoránna
- pirospaprika
- házi paradicsomlé
- házi édes és csípős paprikakrém
- só
- bors

A gombákat alaposan megmostam és hosszában feleztem-negyedeltem.

2.JPG

A májat megmostam és 4-5 darabra vágtam. A szíveket lehártyáztam.

3.JPG

Egy jókora lábosban sertészsíron megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát.

4.JPG

Mikor a hagyma kapott egy kis színt, beletettem a szíveket, és kicsit lepirítottam.

5.JPG

Hozzáadtam a gombát is és kicsit megfuttattam. Éppen csak, levet nem is eresztett.

6.JPG

A tűzről lehúzva beletettem a pirospaprikát, a lecsót, a paradicsomlét és a paprikakrémeket. Megfűszereztem.

7.JPG

Visszatettem a lángra és amikor felforrt, hozzáadtam a csirkemájat.

8.JPG

Amint ismét bugyogni kezdett, beleöntöttem a rizst és felöntöttem az abálólével.

9.JPG

Megint felforraltam, majd lefedtem és betettem az előmelegített sütőbe.

10.JPG

Nagyjából 10 perc múlva kivettem. Még nem volt kész, de a víz nagyját már felszívta a rizs, viszont a "hús" és a gomba feljött a tetejére. Alaposan összekevertem és visszatettem a sütőbe.

11.JPG12.JPG

Újabb 10-15 alatt az összes lé eltűnt, a rizs megpuhult.

13.JPG

20 percig hagytam állni, aztán kovászos uborkával tálaltam.

14.JPG

Minden príma lett. A rizs pergett, a gomba roppant, a máj puha volt, a szív is tökéletesen megpuhult. Belapátoltam egy nagy tányérral, aztán szusszantam egyet a hűvös szobában.

24 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma rizs csirkemáj paradicsomlé majoranna húsleves lecsó rókagomba Paprikakrém

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1812619003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.06.26. 09:44:51

Látszik, hogy szakértelemmel, gondosan szedett gomba. Nem olyan, mint amit itt a "majdnemmondtamkik" kihordanak a piacra, az olyan, mintha gereblyével vagy lapáttal szedték volna össze.
A rókagomba jó választás, ha az a cél, hogy hosszú hőkezelés után is roppanjon. Bár most nem volt más választásod. :)
Nagyon jól néz ki az étel, gondosan elkészítve, nagyon tetszik.
Múltkor nekem is volt a fagyasztóban abáló levem eltéve, abált szalonna után maradt, én zöldséges-magyaros zöldbablevest főztem vele, de ez itt most jobban tetszik.
A gombaporokkal is főzhetsz majd rizst, akár rizottó féleséget.

Nekem több évtizedig volt egy rókagombázós helyem, pár éve kivágták ott az erdőt, kiszáradt minden, még a patakmeder is. Pedig oda mindig biztosra mentem. Be volt írva a naptárba, és mikor odaértem mindig ott volt a gomba, több tíz négyzetméter sűrűn tele rókagombával. Kicsit mászni kellett, nehezen megközelíthető volt, ezért jók voltak az esélyek. Már kedvem sincs arra menni. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 10:43:41

Mert egyeseknek vannak kapcsolataik ... Bezzeg, mi pöstiek csak a piacon juthatnánk hozzá (néha).
Tetszik az étel, jó ötlet az abálólé! A sütőben való elkészítése különösen tetszik, de mostanság nem gyújtanám be a sütőt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 10:45:02

@pizzaszeletvágó: Színtévesztésem miatt csupán egyféle gombát szedtem ifjú koromban Dömösön: keserügombát. Az hófehér volt :)
Irígyellek, hogy ismered a gombákat!

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.26. 14:02:09

Róka gombát sajnos nem tudok venni, de gondolom más gombával is elkészíthető.

pizzaszeletvágó 2017.06.26. 14:37:43

@Lángharcos:

Nyulica
Sárgagomba
Csirkegomba
Csibecsöpörke
Nyulicska
Nyúlgomba
Csibiske
Nyúlfülegomba
:)

erdelyinimrod.ro/archivum/19136

Lángharcos 2017.06.26. 15:49:43

@pizzaszeletvágó: Köszi :)

Érdekes, hogy a sárga gévagomba (az a finom ehető tapló) az angol nyelvben a csirkegomba.

Mindkettőnek olyan színe van, mint a naposcsibének, úgyhogy végülis jogos a név.

pizzaszeletvágó 2017.06.26. 16:12:31

@Lángharcos: igen. Én nagyon szeretem ízlelgetni ezeket a tájnyelvi és/vagy idegen nyelvű elnevezéseket, és próbálom kitalálni annak az észjárását, aki elnevezte. Nagyon tanulságos. A nyelv olyan dolgokat is megőriz, amit már régen elfeledtünk.
Van néhány kedvencem, például magyarul: gyűszűvirág, angolul rókakesztyű (foxglove), mindkét elnevezés a virág különleges alakjára utal, de mást képzel hozzá.
Vagy ez a sárga rókagomba tényleg tud olyan lenni egy fa körül, ahol egy nagy foltban tömegesen sárgállik, mintha naposcsibék szaladtak volna össze a kotlós körül.

Ez vagyok 2017.06.26. 19:11:47

@pizzaszeletvágó: Apukám pontosan tudta, hogy hol és mikor milyen gombát kell keresni az erdőben. Még azt is tudta, hogy ha talált egy vargányát, legalább egy még ott volt a közelben és tényleg ott volt. :)
Sok finom erdei gombát ettem kiskoromban.
A termesztettek meg sem közelítik.
Például a barna csiperkét, amit boltban is lehet kapni, de a termesztettet, lekaszált lucernaföldről hozta mindig, eszement íze volt.

Waka 2017.06.26. 22:20:55

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: A hajlam és a szakértelem találkozott. A gombászásnál is igaz, hogy szerencséje annak van, aki ott van. A porokat még spájzolom, de egy jó krémleveshez sűrítőnek tuti alapanyag.
@Andrass9: Manapság a kapcsolatokon múlik minden. :) Azért van odafele út is, Pápán az én paprikakrémemmel adják az alaphangot a gulyásnak.
@látjátok feleim szümtükkel: A laska valóban jó választás, az azért kicsit "vadabb" ízű.
@Lángharcos: Mifelénk a szegfűgombát hívják csibegombának, van, ahol tyúkgombának. Ezért a csibe még valahol érthető, néhol, akár a kiscsirkék, csoportosulnak a fűben. De a tyúk név már túlzás, szívem szerint néha rákérdeznék: - Nem strucc?
@Ez vagyok: Megfizethetetlen tudás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 23:37:20

@Waka: Megint lőttem sárga laskát! Nagyon tetszik!
Megcsinálom vele pizzaszeletvágó tojásban áztatott stangliját reggelire :)

Lángharcos 2017.06.26. 23:58:59

@pizzaszeletvágó: Engem is elbűvöltek a gombanevek. A scarlet elf cap még szó szerinti fordításban is aranyos lenne :)
A death cap meg olyan leíró, a destroying angel-nél meg eléggé megszaladt a névadók fantáziája. :)

Lángharcos 2017.06.27. 00:18:24

@Waka: A szegfűgombáról tényleg elég meredek a tyúkra asszociálni. Érdekelne az eredete :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.27. 06:45:53

@Lángharcos: @Waka: Szerintem onnan ered, hogy a tyúk kapirgáláskor felrúgja a kertben, ha talál (legalábbis ezt láttam gyerekkoromban).

Topy 2017.06.27. 10:45:32

@Lángharcos: felénk tyúkláb gombának hívják - gondolom azért, mert a hosszú, vékony tönkje hasonlít a tyúk lábára (ráadásul szívós is, csak elcsípni lehet)

Topy 2017.06.27. 10:59:32

egyébként van átfedés rendesen, van ahol pont a rókagombát hívják tyúkgombának
aki szeret néprajzos dolgokat olvasgatni, ebben a műfajban szvsz egy nagyon jó könyv Zsigmond Győző Népi gombászat a Székelyföldön című műve; sok-sok hagyományos recept is van benne, illetve a különböző gombafajtáknál felsorolja a másutt használt magyar neveit is (tájegység megjelöléssel, ahol ismert)
itt online olvasható: archive.org/details/4544PallasZsigmondGyozoNepiGombaszatBelivekJavitott051

EsGyé 2017.06.27. 13:40:35

@Lángharcos: szerintem ott a gomba lemezei hasonlitanak az apro viragu szegfu viraghoz. Nekem legalabbis megvan a hadonlpsag kepileg. De lehet, hogy valami szinesztezias valaki nyomta ezeket a neveket... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.27. 15:47:01

Feleségem beevezett 28 dkg szép rókagombával!!! Bár ő nem eszi meg, de tudja, hogy szeretem, és Bogácson járva belebotlott a piacon. Tegnap vettem magamnak 15 dkg sárga laskát, amit elkészítettem reggelire. Gombadőzs van!!!

Waka 2017.06.27. 21:49:42

@Andrass9: Kíváncsian várom. :) A rókával együtt készülhet a remek.
@Lángharcos: Megérne egy misét.
@Topy: :)
@EsGyé: Az illata kissé emlékeztet a szegfűére, mindenesetre nagyon jellegzetes.

pizzaszeletvágó 2017.06.28. 13:47:48

@Topy: aha, megtaláltad a forrást! Amit én linkeltem, az is ugyanez, ugyanez a szerző, de ott rövidítve vannak fennt blogszerűen az egyes fejezetek. Amit te linkeltél az bővebb, érdekesebb, köszi! :)

pizzaszeletvágó 2017.06.28. 13:51:54

@Topy: többek közt a rókagomba neveinél szó sem esik "tyúksegg"-ről, az én linkemen, szemérmesen kihagyták, de a tiéden igen, közte van! :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.28. 21:25:11

Megjött egy kis eső - már a hatodik miliméternél tartunk! Le is hült 19 fokra a diófa alatt :) A radarkép szerint jön még valamennyi, de a jeget megúsztuk.

Waka 2017.06.28. 21:55:16

@Andrass9: Itt aztán megint csavarodott erre-arra, de azért volt egy bő fél órás csendes eső. Kapálnom minden esetre nem kell holnap.