Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Érlelt bélszínszeletek, sajtok és grillkolbász a grillen

2017.06.23. 07:00 Andrass9

Itthon ebédelt a kicsilyány, ki kell tennem magamért! Találtam a csodahüttőben egy érlelt szép bélszíndarabot, amit rendkívüli alkalmakra tartogattam. Ez biztos jó lesz - szereti a lyány a marhahúst.

20.jpg

A feleségem az átsült húsokat szereti ... A kicsilyány jó keményre átsütve :((( Anyja lánya! Mit tehetnék, megsütöm nekik well done.

Volt még pár grillezhető sajt is, kipróbáljuk milyenek.

  • 60 dkg szárazon érlelt bélszínjava
  • 1 Tihany grill Camembert
  • 1 csomag Hajdú grillsajt
  • 1 csomag Wiesbauer grill specialitás kolbászkák, csípős
  • frissen őrölt feketebors
  • görög BBQ fűszerkeverék
  • 2 ek mustár

10.jpg

A húst 2 centis szeletekre vágtam, így lett 7 szelet. Magamnak érintetlenül hagytam kettőt, de a másik ötöt kicsit kilapítottam, hogy könnyebben átsüljön. Rátekertem a feketeborsból, majd beszórtam a fűszerkeverékkel, ami oregano, kakukkfü, fokhagyma, majoranna összetevőkből állt. Ezt megismételtem a másik oldalán, ahol kicsit meg is sóztam (mindjárt megy a grillre - nem lesz ideje kiszívni a levét:). Rákentem a mustárt mindkét oldalra.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A Hajdú sajtot 4 szeletre vágtam, majd mindent tányérba tettem, hogy viszem a grillre.

14.jpg

Raktam szép tüzet a grill egyik oldalán. A másik oldalra tettem a húsokat, a kolbászkát kicsit közelebb a parázshoz, majd lefedtem.

15.jpg

A húst megforgatva áttettem a parázs fölé, a sajtokat pedig középre helyeztem. 3 percig lefedve sütöttem.

16.jpg

A húsokat levettem, a sajtokat megforgattam.

17.jpg

A Camembert-t magamnak vettem ki a két vastagabb, nem teljesen átsült bélszín mellé. Körítésnek akadt egy kis rizs, meg zöldek és olajbogyók.

18.jpg

A sajtot kitunkoltam a burkolatából.

19.jpg

A lyányok szeletei szépen átsültek, de nem égtek meg. Mindketten belaktak belőle, egy szóval se reklamálva.

A Hajdú sajt a kutya kedvence lett ...

55 komment

Címkék: mustár fokhagyma bélszín majoranna oregano feketebors kakukkfü Camembert Hajdú grillsajt Wiesbauer kolbászkák

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4612567261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.23. 19:45:52

No így vacsora után már rájöttem mi a bajon ezzel a poszttal. Még mindig nem szeretem a marhát.

Nem lehetne valami ürgét vagy ürgelányt grillezni eccer?

pizzaszeletvágó 2017.06.23. 20:02:34

@látjátok feleim szümtükkel: akkor jó étvágyat!
http://topliszt.cafeblog.hu/files/2014/03/sült_patkány.jpg
:)

pizzaszeletvágó 2017.06.23. 20:10:58

Hol lehet ilyesmi rendes bélszínt kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.23. 21:05:12

@pizzaszeletvágó: A madarasban. Én ott szerzem be a különleges húsokat, amikor felfedezem a pultban. Az így talált szép húsok pedig mennek a csodahüttőbe, néha egy kis száraz érlelés után.
Ettől még Benikuty szerint szutyok, amit veszek :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.23. 21:05:51

@látjátok feleim szümtükkel: Heston peléket sütögetett, de nem akarok a nyomdokaiba lépni :)

Fenchurch68 2017.06.23. 21:59:56

Akkora ügyfélhiszti volt ma egész nap, hogy fél hatkor szusszantam először, és rögtön ezzel a képpel szembesültem. Meg azzal, hogy ma még nem ettem :)

Ebben az érdekes időjárásban mondjuk annyira nem kívánunk húst enni, hogy mikor megkérdeztem az embert, mi legyen a tökfőzelékhez holnap, azt mondta, hogy ha lehet, akkor rántott patisszon :) De most jó ötletet kaptam a grillezett sajttal, leszaladok reggel egy kis geleji gomolyáért.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.23. 22:10:50

@Andrass9:

Anyám meg gyerekkorában egeret, és meg is ették. Más nem volt, ott a majorban, ahol most lézeres úr a gazda. Ja, de volt nyóc gyerek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.23. 23:15:59

@Fenchurch68: Gomolya nagyon jó választás! A tökfőzelékem elfogyott ...
Most kaptam Erdélyből friss ordát és juhsajtot - ki kell találnom mit főzzek belőle holnap (feleségem persze nem szereti, hogy juhszaga van, de nem lesz itthon :)

Isley 2017.06.24. 07:15:46

@Andrass9: Ez talán az áruház vezetésétől is függ. A hozzánk legközelebbi madarasban

Isley 2017.06.24. 07:16:25

még sosem láttam ilyen húsokat. Vagy csak nem volt szerencsém. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 10:50:14

@Isley: Ez a solymári madaras. Amíg itt volt a hentesrészleg, addig sokkal jobb volt a választék. Mostanában ilyen vak tyúk is talál szemet módszerrel jutok szép húsokhoz. Csináltak újra hentes részleget (ahol bontanak is), de csak egy picikét, nagyon drágán, és nem valami szépek a húsaik.

pizzaszeletvágó 2017.06.24. 15:49:19

@Andrass9: de azért jó irányban haladunk, hogy ismét ugyanolyan legyen... teljesen elképesztő, ahogy jelenlegi polgármesterünk cselédségként(!) használja az állam (mi) által fizetett alkalmazottakat és közmunkásokat. Beleértve akár az óvónőket, közkonyhán dolgozókat is. Mindeközben fortélyos félelem igazgat.

A fickó 2017.06.24. 15:52:16

Klopfolt "bélszín" - na ilyet sem hallottam még. Nem elég, hogy fagyasztott még tovább roncsolod a szerkezetét egy rücskös kalapáccsal. Végül mustárral megkenve adod meg neki a kegyelemdöfést. :D
Meg ipari grillsajt és kolbász - ne már ...

pizzaszeletvágó 2017.06.24. 15:56:41

@Isley: én a tőlem távolabbi madarasban sem, merthogy közelben nincsen :) de tényleg, eddigi meglátásom szerint madarasba kár menni. A solymárit meg állítólag bővítik is majd, olvastam valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 15:57:08

@A fickó: Képzeld, mégcsak nem is szégyellem magam!
Amúgy jól vagy? ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 15:59:18

@pizzaszeletvágó: Megduplázzák a méretét. Hely van rá, igény is. Decathlont is tesznek bele, mert az is a madarasé :) Az mondjuk nekem nem kell ...

Ez vagyok 2017.06.24. 17:17:44

@A fickó: Na, meg a rizs mindehhez! :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.24. 17:45:45

@Ez vagyok:

Hetvenes évek elején egy rokonom sós szalonnát és szilvalekvárt evett együtt. Amikor reklamáltam, hogy ezmiez, azt mondta mind egy helyre megy.:D

Fenchurch68 2017.06.24. 18:40:11

@Andrass9: Decathlont ne bántsd, onnan van a szép új rollerünk, amivel óriásiakat zúzunk :) Mondjuk lehet, hogy nem vagyok teljesen épeszű, mikor ma rollerrel mentem piacra, végig aszfalton, kb. 50 fokban. De mikor hazaértünk, hűsölésképpen kukoricát főztem és kirántottam három patisszont :D
Most éppen azon gondolkodom, hogy hagyjuk-e a fenébe a Múzeumok Éjszakáját, és inkább menjünk ki a tóhoz egyet csobbanni.

@látjátok feleim szümtükkel: A lányaim rendszeresen rendeztek olyan versenyt, hogy ki tud gusztustalanabb szendvicset összerakni, persze csak úgy ér, ha meg is eszi. Pl. a baracklekvár-füstölt tarja-kovászos uborka nem is volt rossz együtt, csak a majonéz nem kellett volna már a tetejére.

pizzaszeletvágó 2017.06.24. 18:53:37

@A fickó:

"A feleségem az átsült húsokat szereti ... A kicsilyány jó keményre átsütve..."
"Magamnak érintetlenül hagytam kettőt, de a másik ötöt kicsit kilapítottam, ..."

Tudod fickó, én a családtagjaimat és a vendégeimet azzal szoktam megtisztelni, hogy úgy készítem az ételt, ahogy ők szeretik. Ha tehetem, és András is ezt tette, látnád, ha elolvastad volna, tehát ha tehetem, magamnak másképp csinálom, de nem is mindig és nem minden ételnél adódik rá lehetőség.
A tükörtojástól a rántottán át, a sült csirkén keresztül, a legkülönfélébb szelet húsok tekintetében, a máj és belsőségek elkészítésében, a töltöttkáposzta töltelékében, a fasírt összeállításakor, de még a kenyeret is úgy sütöm, ahogy nem én szeretem, hanem ahogy ők.
Mert nekem fontosak. Mert nem erőszakolom rájuk az ízlésemet.
Ha te másmilyen ember vagy, az a te dolgod...

Waka 2017.06.24. 21:10:50

Köszönök szépen!
Ízlésről nem vitázunk, ugyebár.
Talán a Hajdú sajt kicsit necces, egy gomolya jobb lett volna. A camembert viszont telitalálat, főleg, ha közeleg a lejárat. Príma tunkolni való.
@Fenchurch68: Az egyik cimborám a vaníliás Leó jégkrém-mustár összeállításra esküdött. Egyedül volt vele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 21:20:34

@Waka: Olvasás???
"Volt még pár grillezhető sajt is, kipróbáljuk milyenek."
És mint írtam, a kutya azért nem haragudott érte ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 22:23:24

@látjátok feleim szümtükkel: Jól mondod :)
Feldolgoztam a 12 kiló meggyet (mármint kimagoztam, majd lecukroztam, hogy holnap kinyerjem a levét, és eltegyem a húsát üvegekbe :)
Nem mondom, hogy nem fáradtam el ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 22:26:12

@pizzaszeletvágó: Nekem az a gyanúm, hogy A Fickó annyira magányos, hogy nincs kire figyelemmel legyen - vagy fordítva ...
Én csak sajnálni tudom, hogy a rengeteg pénzzel semmire sem megy, de hát azt már tudjuk, hogy pénzért észt nem lehet venni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 22:33:31

@Andrass9: Nekiálltam egy korhelylevesnek is, de abból csak holnap lesz valami. Jönnek a fiúék - azt mondja másnap lesz valami eskevő kapcsán :)
Locsoltam hatszázzal - 200 liter kiment. A feleségem új virágosát is meglocsoltam, mivel elment világgá továbbképezni :) Permetezni is kellett a virágost, annyira ellepték a tetvek, pedig száraz minden!
Próbálom kideríteni, hogy az ereszcsatorna föld alatti része tényleg befolyik a kamrába, vagy az valami más volt. Minden esetre egy 3/4 collos csövet le tudtam benne tolni akadály nélkül, vagyis nem a füge költözött be a csőbe a gyökerével ... A füge amúgyis elfagyott idén - csak a tövénél kezdett hajtani. A bokrot le kellett vágni tőből!

Waka 2017.06.24. 22:35:19

@Andrass9: Tegnap olvastam végig, ma csak futólag. Kicsit kész vagyok, a melóban összeomlás, a kertekben katasztrófa, a sárgabarack aszalódik, a kukorica már zörgősre száradt, a krumpli kókad, ma sikeresen lenyisszantottam egy darabot az ujjamból fokhagyma tisztogatás közben. Ha a kutyának ízlett, akkor nincs nagy gond. Egyen a blöki is változatosan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 22:35:31

Azt jól tettem-e, hogy a körtét, őszibarackot meglocsoltam? Kell-e az almát is, merthogy errefelé szárazság van :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 22:38:17

Azt mondják, még további hőguta jön! Fel kell tennem hővisszaverő rolókat, mert már 26-27 van a lakásban is :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 07:10:13

Zirc körül 90 mm eső esett már 3 és 6 óra között! Itt még semmi, de gurigáznak az égen ...

pizzaszeletvágó 2017.06.25. 08:26:47

@Andrass9: itt is készülődik, sötét minden és csepereg, pedig bográcsgulyás volt a terv. Pénteken nem kellett locsolnom, reggel legalább annyi esett. Még minden hajnalban harmatos a fű! Legkésőbb reggel ötkor megyek ki, akkor még rendesen vizes, pedig napközben idevág a nap rendesen. Őszibarackot ilyenkor apám is locsolta, 2-300 liter/fa egy héten egyszer. Azt tanította nekem, hogy ez már a jövő évi termést is befolyásolja őszibarack esetében. Igaz, homokon volt, az gyorsan elejti a talajvizet, nos ő az almával sem kivételezett. Én fügét tavalyelőtt ősszel kaptam pici tövet, tavaly 3 azaz három levélkét nevelt összesen, alig hajtott, de azért jól betakargattam télire, nem is fagyott el és végre hajt nagyobbat is, most már bízom benne.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.25. 09:13:14

@Andrass9:

Mindent lehet locsolni, bár a cseresznye meg a meggy nem nagyon szereti.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.25. 09:19:08

@pizzaszeletvágó:

Öreg karvastagságú füge lefagyott, ami cserépben bent telel a mellékhelyiségben, azon meg nőnek a kis terméskék.
Van egy olyan fügém, anit én vetettem ( boltban vett lila ), az nem fagyott el, maradt rajta 3 bogyó, de sajnos lerúgta, újabbak meg nem jönnek rajta.
Az aszály és a gomba sajnos ritkítja a cseresznyefáimat, a sárgabarack élvezi a meleget. Az egri piros nevű sárgabarck nagyon szépen terem, jó kemény húsú, szállíthatós fajta. Ez már érik, és ha valaki jó fajtát szeretne, ezt tudom ajánlani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 09:21:07

@pizzaszeletvágó: pénteken 1,2mm, ma 2,4mm jött csak le. A fű már sárgul :(

pizzaszeletvágó 2017.06.25. 10:42:30

@látjátok feleim szümtükkel: egri pirost csak almát ismerek, nem a rózsakajszira gondolsz? az nagy kedvencem

Waka 2017.06.25. 12:31:20

Na, megvolt az eső, esett vagy 30 mm. A zörgősnek tűnő kukorica már harsányan virít. A földre rá sem lehet menni. Attól tartok viszont, hogy az érőfélben lévő sárgabarack ki fog repedni. Pár éve már jártam így. Pedig idén nem akartam lekvárt főzni, de lehet, hogy mégis kell.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.25. 13:28:45

@Andrass9:

Persze, kivágtad a ciprusokat, megváltozott a légáramlás a telkeden, és fűtik a házat, kinyírtad a klímádat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 17:25:35

@Waka: Úgy nézem, kaptál egy újabb vízadagot, bár ez most sokkal kisebb lett :)

Waka 2017.06.25. 17:29:16

@Andrass9: Nincs okom panaszkodni, bár csak a szélét kaptuk, szakadt vagy fél órát. A pocsolyaméter szerint a közepesnél erősebb eső volt.

Ez vagyok 2017.06.25. 18:27:49

@pizzaszeletvágó: Én 4 éve kísérleteztem a fügével. Nőtt, növekedett, minden évben nagyobb ágakat hajtott, de mindig leszáradt. Idén volt egy kis reményem, mert ép rügyek voltak tavasszal az ágakon, de kisvártatva leszáradtak. Meghirdettem a facén, hogy ingyen elvihető, elvitték. Egy tearózsa van a helyén.

Ez vagyok 2017.06.25. 18:31:22

@Andrass9: Nálunk a házban még nem ment 23 fok fölé. De csak akkor tárunk ki minden nyílászárót, ha 23 alatt van a kinti hőmérséklet.

pizzaszeletvágó 2017.06.25. 18:34:51

@Andrass9: @Waka: Itt végül nem esett az eső, most készülődik megint, de sebaj így meglett helyette a bográcsgulyás. Nagyon kivételes módon disznóból, jó marhát megint nem kaptam. Tegnap a hentesnél kértem tehát oldalast, erre ideadta a porcos, lengőbordás részt, a szélénél is szélebbit, ami ugye testvérek között se oldalas, inkább a "nyúlja", ahogy Debrecenben mondják. Azt hitte a hentes koma, hogy jól kibxott velem, mikor sunyi tekintettel ideadta, amit más nem visz el, ha oldalast akar, én meg röhögtem magamban, mert ha nem ezt adta volna a pultról, akkor én magam kérem, hogy ezt adja, hiszen gulyásba a legjobb ízfokozó ez a darab. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.25. 18:39:58

@Ez vagyok:

Nem árt meg neki néha egy kis gombaölő permet, elég érzékeny egyik-másik gombára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 19:03:28

@Ez vagyok: Nálunk még nincsenek a roletták berakva. Amióta eltűnt a ciprussövény, délután kettőig betűz a nap 5 nagy 70x210-es ablaktáblán... Nem beszélve a 3 számítógépről, ami fűt a dolgozóban!
Mi is csak akkor nyitunk, ha kinn hidegebb van, mint benn, mint például most :)

pizzaszeletvágó 2017.06.25. 19:08:05

@Ez vagyok: @látjátok feleim szümtükkel: Valószínű meg kell permetezni. Legutóbb a jeges esők után elkezdett pöndörödni, legalábbis úgy láttam, egyik-másik levele, hát kapott egy löketet abból, amiből a szőlő is kapott, bordói lé + thiovit, ezek kíméletes szerek, azóta egészségesnek tűnik. Persze látni kéne, a rügy lehalása akár atka is lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 19:08:38

@pizzaszeletvágó: Nem egy zseni a hentesed :)
Ez a lengőborda vég - kb 3-4 cm-es lapos porc vagy éppen csont: az egyik legjobb BBQ kaja AppleBee's nevű láncban. Nagyon sokat ettem, mert szaftos, ízes, és benne van a csont íze is! (Ezen kívül elég baráti áron adták) Applebee's Riblets néven fut, de sajna az étterem annyira lezüllött, hogy vagy 4 éve be se tettem a lábamat hozzájuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 19:11:04

@pizzaszeletvágó: A bordói lét nem nagyon szereti - a réz megégeti. Az utóbbi időben valami hernyó is felütötte a fejét, ami kirágja a leveleket. A Decisre oda se hederített. Idén valami keményebben gondolkodtam, de kifagytak a vastag ágak - újra indította magát a növény a gyökértől...

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.25. 19:15:52

@Andrass9:

Magyarul mégsem kellett volna kivágni a klimát, csak lenyesni formásra?:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 19:18:13

@látjátok feleim szümtükkel: Ha formásra nyesem, továbbra is éjsötét az egész terasz és környéke. Így nyert a feleségem egy kb 25-30 m2-es virágoskertet, amire pont rálátunk a teraszról. A pincében pedig ott várnak a hőszigetelő rolók, hogy feltegyem :)

Waka 2017.06.25. 20:20:57

@pizzaszeletvágó: Éppen most megyen át felettünk a következő adag, szépen, csendesen esik. Az a porcos rész a legjobb egy pörköltbe vagy gulyásba. Porc, inak, csont, mintha csak kitalálta volna a hentes a gondolatodat. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 20:50:17

@Waka: Ebből már megint csak három cseppet kapunk :(
Valamiért idén kikerülnek minket az esők (meg szerencsére a jégesők is)...

Ez vagyok 2017.06.26. 18:54:50

@Andrass9: Nálunk nyáron nem tűz be a nap az ablakokon, mert földszintes a ház és 80 cm-re kilóg a tető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 21:27:07

@pizzaszeletvágó: Hogy még dicsérjek a madarason: gyönyörű bélszínt kaptam, 75 dekás darabot 4000Ft/kg áron!
A meggyet meg már üvegekbe töltöttem.