Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gombaragu és petrezselymes újkrumpli

2017.06.20. 07:00 Andrass9

Szerencsésebb blogtársaim már erdei gombával készítenek finomságokat. Nekünk, pestieknek, csak csiperke jut. Nem panaszkodom, feleségem (aki gyűlöli a gombát - is) most is megörvendeztetett egy doboznyi barna csiperkével. Annak már majdnem gombaíze van :)

25.jpg

Pizzaszeletvágó olvasónk emlitette szerencsés gombaraguját csirkés újkrumplival. A csirke nekem nembejön, meg a ragut is kicsit másképp készítem (nálam a tejszín gyakran használt alapanyag a főzéshez), de mindenképpen ő inspirálta ezt az étket.

Mivel ezt csak én eszem, ezért a gomba kivételével csak kevés alapanyagot gyűjtöttem össze:

  • 35 dkg barna csiperke
  • 25 dkg parázskrumpli
  • 1 fej vereshagyma
  • 3 girizd újfokhagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek petrezselymes vaj (a spárgakóstolásból maradt)
  • 1 kis csomó petrezselyem
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek kacsazsír
  • 1/2 dl tejszín
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 kk liszt
  • 16 tekerés feketebors

A vaj jobboldalt sasol, a képről hiányzó további összetevők menet közben kerültek az ételbe.

10.jpg

A krumplit megáztattam, úgy kicsit könnyebb leszedni azt a héjat, ami amúgy is le akar jönni. Mivel csak én eszem, nem nagyon kapirgáltam - szeretem héjastul. Minden szemet négybe vágtam (válogatott krumpli volt - EU konform mérettel :). A vajat serpenyőbe tettem, felhevítettem, a krumplit megsóztam. Adtam még egy kanálnyi olivát a vajhoz (nem kellett volna - a végén, petrezselymezés előtt, le is öntöttem a felesleget) és beleborítottam a sós krumplit. Összeráztam, hogy a zsiradék bevonja, majd lefedtem, hogy párolódjon.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymát felkockáztam, az újhagymákat felkarikáztam. Az új fokhagymát csak megszabadítottam a héjátol, és késlappal kicsit megtörtem. A kacsazsírt felhevítettem, amibe utána a hagymákat beleszórtam. Fedő alatt pároltam. Ezalatt a gombát negyedeltem, megszórtam morzsolt oregano, kakukkfü, majoranna keverékével és rátekertem sok feketeborsot a darálóból. A fazékba borítottam, majd lefedtem, és szintén pároltam - a gomba jó sok levet fog ereszteni, abban főjön. (Majd jön A Fickó, és megjegyzi, hogy gombát csakis forró száraz serpenyőben pirítunk, mert akkor koncentrálódik az íze! Én akkor is a saját levében főzöm meg...)

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Eközben a petrezselymet felvágtam a szokásosnál nagyobb darabokra. Szórtam belőle a gombára, amibe beleöntöttem a kis fehérbort is, nomeg egy kis sót szórtam rá, mielőtt újra lefedtem. A maradék petrezselymet, meg a petrezselymes vajat a krumplira tettem, ami ekkorra már szépen megpirult, és a zsírját is levettem (kb 20 perc alatt puhult meg, párolgott el a saját leve és lett piros kérge). Összeráztam, és késznek nyilvánítottam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A gomba megfőtt, de nekem kicsit híg volt a leve, meg elég blend is, ezért adtam hozzá a kis tejszínt, és a mokkáskanálnyi lisztet is (keményítőt is használhattam volna a sürítéshez, vagy egy kis részét botmixerrel pépesíthettem volna, de nekem egyelőre még csak a liszt jut eszembe, ha süríteni kell. Majd megtanulom a következő hatvan évben :)

23.jpg

Felforraltam, hogy a liszt kifőjön, és eltűnjön az íze - az nem kell, csak az állaga ...

24.jpg

Tálaltam magamnak a ragut krumplival. Mit mondjak, valahogy nem igazán jó párosítás. Az újkrumpli nem egy szaft felvevő körítés, viszont imádom!

26.jpg

Közben a feleségem egy finom kapris paradicsomsalátát alkotott

27.jpg 28.jpg

amit szintén petrezselyemmel bolondított :) Csak azt nem tudom, mihez szeletelte a paprikát ...

29.jpg

Finom a gombaragu, a krumpli is, de a legjobb a saláta volt!

111 komment

Címkék: hagyma tejszín bors fehérbor vaj majoranna kacsazsír liszt oregano újkrumpli kakukkfü új fokhagyma petrezselyem levél barnacsiperke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1312576417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.06.20. 09:12:36

Az nem is EU-konform krumpli, mindenféle bumszli van benne:))) Na jó, tényleg hasonló méret, csak egy darab nagyobb mint a többi. Ha tehetem én is ekkorákat válogatok, legutóbb a Sparban vettem, akciósan.
Viszont szeretem én is a petrezselymes újkrumplit, csak nem így csinálom, ez sokkal finomabb.

A gombaragu nagyon finom lehetett, az a pici liszt nem hiszem, hogy áthatotta volna a ragu ízét, az kell bele, nem a keményítő.
A főzésnél jóval kevesebb borsot, fűszert használok. Ha kell az ételbe (pl gulyásleves), akkor inkább a fűszerek felfőzött levét használom, a borsot -ha lehet- eléggé kerülöm. Nálunk ez családi hiba lehet, a húgom a köménymaggal van így, az ízét sem szereti. Még por alakban is kerüli a használatát.

Arra is rájöttem, hogy a salátákat is rosszul készítem, nem ilyen kevés lével, hanem sokkal. Olyan bő lével, ahogy én szoktam készíteni, sehol nem csinálják, ezért gondolom, hogy az enyém a szokatlan.

2017.06.20. 09:21:53

Naháthogymikvannak?! :)

Tudom, hogy nem hiszed el, de a probléma, ami miatt nem áll tökéletesen össze a párosítás, megint csak a tejszín, pontosabban a tejszínnel kapcsolatos elvárások, elvárásaid. Miszerint bevonóképes legyen, igya be a szaftot, hozza össze a krumpli ízét a gomba ízével, satöbbi. Ez nem az az étel. Ha mégis tejszínes gombának akarod, és krumplival, akkor valamilyen módon tört krumplira lenne szükséged, vagy valamiféle sütőben sült krumplira, amit megfelelően bevagdosva, beissza a szaftot. Én mégis azt mondom, hogy a tejszínezés előtt kész volt ez az étel, a hagymaszaft pont elég kell legyen a gomba alá, esetleg a végén egy vajdarabkával még megpótolva, csak tányérra kellett volna szedni, bánom is én, ha pirosra. :))) Így meglenne a krumpli íze + a gomba íze, és ezek nem ütik egymást.

Kiváló megoldás, hogy saját levében párolod a gombát, ne is hallgass másra. Oda lehet kozmáltatni a serpenyőhöz a gomba szeleteket, de nem érdemes. Ha hagymás alapról indítasz, mert olyan ételt akarsz főzni, akkor már nincs esély a pirításra, hacsak nem elpocsékolsz még egy serpenyőt és külön készíted a gombát elő. Nincs értelme. Annyit lehet ugyan tenni, én is úgy szoktam, hogy fedeles serpenyőben készítem, nem lábosban. Azaz, a hagyma pirítás után rádobom a gombát, de ezt még nagy lángon teszem, a gomba vizének jó részét gyorsan kicsapom, ahogy összeesik lefedem, és a maradék rövid levén párolom készre, kb. 10-15 perc alatt. Ha elcseszem a vizet, nem restellek utána tölteni, de erős/közepes a láng. Ez a módszer nagyon szépen kihozza a gombák ízét, fajtára jellemzően.
(Antonio Carluccio mester útmutatása szerint, hogy én is hivatkozzak már valami tekintélyre, de egyébként Erzsike nénitől tanultam gombát készíteni a Mátrában)

Például itt a gnocchi. Jórészt krumpli az is, bár tudom, liszt is. A gnocchi jobban beszívná a tejszínes szaftot, az olaszok mégsem készítik a vargányás gnocchit tejszínnel, és jól teszik. Nézd csak ezt a receptet:
www.izesitalia.hu/2012/12/gombasgnocchi.html
és nem a szarvasgombás zabhegyezés benne a lényeg, hanem a hagymás alapú vargánya készítése, és hogy nincs tejszín. Én rengeteget ettem ilyet, mikor arrafelé mászkáltam, minden esetben szarvasgomba nélkül.

Nyilván a tejszínnel sincs gond, csak akkor nem feltétlenül újkrumpli. Akkor már jöjjön az osztrák konyha, ugyanígy készített gombákkal, tejszínesen, de akkor zsemlegombóccal, szalvétagombóccal, meg valami jó egybesült hússal.

Végeredményben ezzel az itteni étellel sincs semmi gond, finom, jól néz ki, jó anyag, talán csak te vártál tőle többet.
Ja, ha tejszínt nem használnál, akkor még néhány parmezán forgácsot is elbír.

(bocs, a hosszú elemzésért)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.20. 12:22:53

Nekem jöhet kritika nélkül várom.:D

Gombát anyám úgy készítette, hogy vöröshagymát pirított - én teszek fokhagymát is - és arra tette a szeletelt gombát, majd fedő alatt párolta. Amikor már forrt a levében, akkor levette a fedőt és úgy főzte-sütötte tovább. A lé elpárolog-besűrűsödik, és ha van rajta elég zsiradék, akkor bizony nagyon szép pirosra lehet pirítani a gombát. No mi ilyet ettünk nagyon sokat, kenyér körettel.

A sütés időtartamától a gombaszeletek lehetnek lédúsabbak, vagy kiszűradtabbak. ez már attól függ, mi készül belőle. Erre a gombára bármikor lehet lisztes-tejszínes-tejfölös-sajtos keveréket önteni, és összeforalni mártásnak.

2017.06.20. 13:18:46

@látjátok feleim szümtükkel:

Te se értsd félre, meg senki, aki ezt olvassa: mi Andrással jól elvagyunk ezen a tejszín témán. Ő nagyon szereti a tejszínes ételeket, én pedig időnként próbálok alternatívákat villantani, magyarázni, filozofálni, elméleteket gyártani, hogy miért-hogyan lehetne másképp, de semmi gond, mert tiszteljük egymás ízlését. :)

Az is jó. Bár mátrai emberekkel késhegyre menő vitákat folytattam már, és fejemhez vágták, hogy gombát párolni alföldi szokás, menjek vele a fenébe. Ők csak sütik. Ezt úgy értik, hogy simán betolják a sütőbe, sóval és zsírral tepsiben. Én meg vissza szoktam nekik vágni, hogy bezzeg a gombalevest nem tepsiben sütik! Elvagyunk így velük is... :)

De amit alig bírtam elviselni: Volt egy ismerősöm, ennek lassan 20 éve, szólt, hogy rengeteg őzláb gombát, kezdeményt látott az erdőben, menjünk és szedjük le együtt. El is mentünk másnap, nem lódítok, ha azt mondom, több száz frissen kinyílt nagy őzlábat szedtünk egy kis területen. Hazavittük hozzájuk, az volt közelebb, és az ismerősöm (nő) kitalálta, hogy ennyi gombából fasirtot csinál. Még szerencse, hogy egy jó kis adagot megmentettem magamnak, ugyanis az ismerős nekilátott, egy fazékban vizet forralt, az összes gombakalapot megabálta forró vízben, majd leszűrte, ledarálta, fasírtnak bedolgozta, gombócoknak kisütötte.
Akkorra már semmi gomba íze nem volt, sőt fasírtnak is rosszabb volt, mintha húsból csinálta volna.
Azt hiszem érthető, hogy az volt az utolsó közös gombázásunk.
Én a magam részét kirántottam otthon, ahogy őzlábat kell. (frissen nyílt őzlábból mint a velő, olyan, de olyan...)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.20. 13:29:20

@pizzaszeletvágó:

Mióta értem én félre, ami itt íródik?;D

Anyám is abálta a gombát valamikor, azt nem tudom, hogy miért, de leszokott róla. Talán apám kívánságra, aki a szatymazi homokvidékről származván lehet, hogy ott látta gyerkkorában. Van ugyan is olyan gomba, amit abálni kell előbb, állítólag, mert én amit nem ismerek, azt le szem szedem és nem is eszem meg még abálás után sem.
Én egyébként a jó gombát nyersen is szeretem, illetve szerettem, most perpillanat főzve sem sokat eszek belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.20. 14:43:05

@pizzaszeletvágó: Semmi gond nincs az elemzéssel :) Az a jó, ha többféleképpen is el lehet egy ételt készíteni. A tejszín is nagyon kevés volt ebben a gombában, de jól látod, én egy másik ízt és állagot kerestem. Érdekes módon egy marharagunál nem nagyon jutna eszembe :)

Fenchurch68 2017.06.20. 17:20:25

Látványnak szuper együtt, biztos finom is volt, én megenném a krumplit valami tartalmasabb salátával, aztán másik étkezésre főznék nokedlit a gombához :)

Jó, hogy eszembe jutott a gomba, annyira kívánok már napok óta zsemlegombócot valamihez, ami nem vadas, mert ebben a trópusi időjárásban az nekem annyira nem kóser, de egy jó kis könnyű petrezselymes, picit tejszínes pirított gomba... Már csak valami tisztességes gomba kéne, el kell rollereznem holnap reggel a kispiacra, hátha.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.20. 18:16:51

@Fenchurch68: Nálunk csak szombaton lesz kispiac, de a madarasban belefutottam csodás sárga laskába! Már csak ki kell találni, mi legyen belőle (miközben tele a hűtő tökfőzelékkel, zöldbabfőzelékkel, borsólevessel, fasírtgolyócskákkal ...)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.20. 18:21:42

@Fenchurch68:

Ismerd a kenyeresgaluska levest?

Ha lesz hozzá kedvem ebben a nagy melegben, akkor megfőzőm, és megkérem a kocsmárost, rakja étlapra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.20. 20:21:37

@látjátok feleim szümtükkel: Erre gondolsz?

A tejet forrón a kenyérre öntjük, állni hagyjuk.
A hagymát finomra vágjuk, a vajon üvegesre pároljuk.
Amikor kihűlt, a beáztatott és kicsavart kenyérrel, a tojással összegyúrjuk, sóval, szerecsendióval fűszerezzük.
Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény galuskatészta legyen.
A forró levesbe szaggatjuk.

Lehet hozzá sajtot is reszelni, akkor sajtgaluska :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.06.20. 20:58:30

Köszönök szépen!
Én szeretem a gombát tejszínnel, tejföllel. Talán a köret szokatlan nekem kicsit hozzá, de rossz nem lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.20. 22:31:36

@Andrass9:

Nem-
A kenyérkockát serpnyőben zsíron megpirítjuk, az se baj, ha egyik-másik kicsit túl sül. Amikor kihült galuska tésztát készítünk kevés tojással ( sőt anyám tojás nélkül is csinálta, mert nem volt mindig ) és beleforgatjuk a kenyérkockát, majd egy gyors és egyszerű zöldséglevesbe kanállal beleszaggatjuk, lehet elég nagyokat ). Akkor jó, ha öklömnyire nőnek. A zöldségleveshez a hasábba vágott répát és petrezselymet ( régen csak ez volt otthon nyáridőben ) fedő alatt zsíradékon megpároljuk kevéske víz hozzáadásával, majd pirospaprika megy rá, és felengedjük. Persze mostanság minden féle zöldség mehet még bele. Amikor a zöldségek félig puhák, beszaggatjuk a galuskát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.21. 07:53:02

@látjátok feleim szümtükkel: Másnéven zsemlegombóc :))))
Én legalábbis pont így készítem a zsemlegombócot!

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 08:12:59

@Andrass9:

Nem, mert ezt sosem hívták zsemlegombócnak, ez kenyeresgaluska leves volt, és az most is. Más az íze.

Fenchurch68 2017.06.21. 08:53:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Én is pont így csinálom a zsemlegombócot :) De soha nem jutott volna eszembe levesbe főzni, most majd kipróbálom, nagyon jó ötlet. Így kánikulában egy lavór kicsit masszívabb leveskével mi egész héten elvagyunk. Esetleg kerülhet abba a levesbe valami kis csirkeaprólék, ez-az...

Dikusz 2017.06.21. 09:37:48

@Fenchurch68: nagyon rég csináltam zsemlegombócot (a vadashoz a férjem a krumpligombócot szerette), de én is így készítettem. Egy lavór masszívabb gyümölcsleveskével (jó hidegen) is jól el lehet lenni, másodiknak rántott tököt hozzá:)))
Holnapután utazom Erdélybe, eszembe jutott egy különleges, finom leves. Meg is néztem a neten (ajánlgattam és ezt már), érdemes lenne megpróbálkozni vele, gyergyócsomafalvi poéka leves a neve (én is ott ettem először):)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 10:13:58

@Fenchurch68:

Minden kerülhet bele, de ez volt z, ami sok évvel ezelőtt az anyám főzőtt, amikor haza jött a kapálásból.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 10:27:26

@Dikusz:

Közel hozzánk van egy étterem, erdélyi ételeket is főznek, ott ettem már aszaltszilvás füstölthűúsos levest, nevére nem elékszem.

Én a csorbát szeretem, csak a húst nem eszem meg belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 10:28:13

@Dikusz:

Ja, ez a gömbcukkini nagyon finom, legalább olyan jó ízű, mint az a tök, amit érdemes rántani.

Fenchurch68 2017.06.21. 10:29:03

@Dikusz: Meg is néztem gyorsan ezt a levest, érdekes nagyon, megkóstolnám. Megfőzni nem fogom, mert megkapnám rá azt a kritikát, hogy egy menetben szerettem volna három fogást letudni :)
(Én szeretem az ilyeneket, de a családfő nem annyira lenne vevő az aszalt szilvára.)

@látjátok feleim szümtükkel: Kicsit irigykedem, az én anyukám tudott főzni Maggi-levest, tükörtojást, mirelit bélszínrolót, és isteni baked beans-es melegszendvicset. (Aztán jöttek az unokák, és bővíteni kellett a repertoárt, most már legalább húszféle ételt biztonsággal megfőz. De nem ezért szeretjük :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.21. 11:54:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondtam, hogy a levest zsemlegombónak hívják.
Még nem hallottam arról, hogy zsemlegombócot főznek levesbe :) De én amúgy se nagyon eszem gombócokat lében, tán májgombócot, grízgombócot. Pedig a gombócfélék finomak!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.21. 15:33:37

@látjátok feleim szümtükkel: Asszem leesett a tantusz :)
Kisunoka fejésére utalsz?

Ez vagyok 2017.06.21. 16:26:28

Mifelénk a fokhagymás vargánya a legfinomabb gombaétel. A vargányát pár milliméteres szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk. Serpenyőben egymás mellé helyezve a szeleteket kevés olajon mindkét oldalon pirosra sütjük. Mellé felezett fokhagymákat teszünk és nem égetjük oda. A végén sózzuk, borsozzuk.

Ez vagyok 2017.06.21. 16:28:38

@látjátok feleim szümtükkel: Minden tiszteletem anyukádé. Én, ha egész nap kapálok, aznap már nem főzök semmit :)

2017.06.21. 18:06:53

@Ez vagyok: én pont fordítva, ha egész nap főzök, senki nem vesz rá kapálásra! :)

Ez vagyok 2017.06.21. 18:38:08

@pizzaszeletvágó: Igen, ez nálam fordítva is így van :)

2017.06.21. 18:58:47

@Ez vagyok: amúgy ez a vargánya sütési módszer nem is hangzik rosszul. Egy kis tejfölös valami még mellé mártogatni, én úgy enném.

2017.06.21. 20:55:16

Erről a poéka levesről jut eszembe, hogy volt ma a hentesnél füstölt marha velőscsont, 500 Ft/db áron, de hirtelen nem tudtam, hogy mit is kezdjek vele, így nem vettem. Rosszul tettem?
Ellenben vettem rostélyost, azt rosszul tettem. Valószínűleg ez a tehén lehetett a Noé által megmentett szarvasmarhák elsőszülött lánya. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.21. 21:32:08

@pizzaszeletvágó: Velőscsont mindig kell! Füstölve még nem próbáltam, de el tudom képzelni egy Osso bucoban, mint plusz ízt.
Az öreg tehenek magyar specialitások :( Viszon a napokban megint szerensém volt a madarasban: egy gyönyörű vastaglapocka darab, de olyan világos volt, hogy annak fiatal borjúnak kellene lennie!

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 21:59:18

@Andrass9:

Nem régen láttam valami főzőcskés műsorban, hogy a velőscsontot hosszában felvágták még nyers állapotban, és tepsiben a sütőbe megsütötték, majd fűszerezve tálalták. Nagyon jól nézett ki.

Dikusz 2017.06.21. 22:55:02

@látjátok feleim szümtükkel: tavaly vettem gömbcukkinit a piacunkon attól a kísérletező kedvű őstermelőtől, aki a bébirépát is árulta pár évvel ezelőtt.
Nem volt jobb, mint a hosszúkás, semmi különlegeset nem éreztem benne, inkább -számomra- a patisszonra hajazott, azt meg nem szeretem.

Az az erdélyi étterem nem egy uszoda környékén van? :)) Egyébként ez a neve annak a levesnek, amit ettél, mi két éve jártunk Gyergyócsomafalván, ott ettünk, a levesbetét olajban kisütött tésztagyöngy volt, talán nektek is azzal tálalták fel.

2017.06.22. 09:19:09

Rumos meggyet hogy érdemes elrakni? Szokott valaki?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.22. 10:44:23

@pizzaszeletvágó: De dióhéjban: csak cukorral rétegezve lerakni, majd Portoriko 60 fokos rummal leöntve. Világ kajája!!!

2017.06.22. 11:17:28

@Andrass9: aha, emlékeztem valamire, akkor jó helyen kérdeztem :)
Csak sütőrum van itthon a csoda vinné el...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.22. 14:53:40

@pizzaszeletvágó: Az is jó, csak arra ügyelj, hogy kinyomjad a meggy levét, ne higítsa fel annyira a rumot!

2017.06.22. 15:48:48

@Andrass9: Szerintem ebből csinálok egy próba üveggel, aztán majd holnap hozok 60 fokosat, az a biztos. Végül is a NaBenzoátos verzió megforrt? A poszt végén lévő kiegészítés miatt kérdezem, mi lett a vége?
Melegre ki tudom most tenni :) a kovászos uborka és kovászos káposzta mellé. ;)

Ez vagyok 2017.06.22. 17:33:41

@Andrass9: A cukorra már nem emlékszem, hogy raktam-e bele a rumon és a meggyen kívül, de a meggy tökrágós volt, viszont a levétől jól kábultunk. :)

Ez vagyok 2017.06.22. 17:35:14

@pizzaszeletvágó: Ne jöjjetek mááá ezzel a sok-sok tejfölös/tejszínes/ megmégmindenféletejbőlkészült dologgal :)

Ez vagyok 2017.06.22. 17:37:12

@Dikusz: Nekem az a mániám, hogy a "bébik"-nek semmi íze nincs. Meg kell várni, hogy kifejlett zöldséggé érjenek és hozzák a rájuk jellemző ízeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.22. 18:22:18

@pizzaszeletvágó: A NaBe verzió nem forrt meg, azt mind megettük :) Tavaly is tettem el, de NaBe nélkül se lett baja - viszont kicsit több volt benne a rum! Szándékosan még nem tettem ki megforrni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.22. 18:22:52

@Ez vagyok: Legalább íze is lesz annak a fogásnak :)))

2017.06.22. 18:44:17

@Ez vagyok: jó, igazad van. Teljesen tejkerülőknek legyen hozzá mártogatni egy kis házi majonéz. Vagy tudod mit? Elképzeltem egy fogást, tányér közepén egy kis tálkában padlizsánkrém. A tányéron körberakva pedig a lisztbe forgatott, megsült vargánya szeletek. A tányér mellett egy nagy korsó hideg sörrel. Mártogatós gyorsétel, nyár esti terasz-beszélgetésekhez, vagy meccs nézéshez. Gyorsétel, tehát valaki hajnalban gyorsan elmegy gombát szedni... :)

@Andrass9: Attól azért nem félünk, hogy a vargányának ne lenne tejféleség nélkül íze! ;)

Ez vagyok 2017.06.22. 19:03:48

@pizzaszeletvágó: Nemááá!
Ennek a fokhagymás vargányának annyira nemes íze van, nem lehet összekeverni semmivel a szájban :)
(Pedig én aztán igazán bírom, ha többfélét együtt tolok bele :)
Esetleg egy kis pirítóssal, nagy duzzogva :)

2017.06.22. 20:23:33

@Ez vagyok: bevallom a rántott vargányát és őzlábat, galambicát én is önmagában tolom az arcomba, amíg sül a második adag, elfogy az első.
Ám ez a lisztbe forgatott vargánya szelet megragadta a fantáziámat, és elképzelem, hogy két ujjammal felcsippentem a tányérról, valami jóféle mártogatóba csak éppen megmártom a sarkát, beleharapok, felrobban a számban a vargánya íz, és ebben a pillanatban a hideg korsó sör oldalán lefut egy páracsepp, jelezve, hogy róla se feledkezzek el. Ne mondd, hogy ez így nem oké! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.22. 21:16:35

El kell búcsúznunk a csodahüttőtől! 15 évet szolgált megállás nélkül, de nagyon nem szerettem, hogy le kell olvasztani :( Így most elbuktam egy nagyobb és NoFrost fagyasztóra, amit most kapcsoltam be. Holnap átköltöztetem a tartalmat, és el is viszik a régit egy szomszédaink - nekik még dolgozhat sok évet.
Azért azt hiszem, hogy az újat is csodahüttőnek fogom hívni ...

2017.06.22. 21:28:01

@Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb ki kell érdemelni. :)

Két éve még megvolt nagymamám 1970-ben vásárolt Lehel fagyasztós hűtőszekrénye, nyaranta használtam italhűtőnek a garázsban, de két éve végleg feladta. Élt és működött 45 évet. Igaz, hogy ZS++ kategóriás volt, de megsirattam, mikor elvitték szelektív gyűjtők.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.24. 10:41:58

@Dikusz:

Nekem két féle gömbcukkinim van, egyik világoszöld, a másik sötétzöld színű. A világos ízesebb, pároláskor keletkezik egy kis édeskés íze, kb. olyan, mint a zöldborsónál. Sózás nélkül is élvezhető, a másik fajtát viszont fűszerezni kell, hogy jó legyen.

Reggel gondoltam rád. Emlegetted valahol a piros egrest, és ma láttam a piacon, akkora szemei voltak, mint a hüvelykujj hegye.

Az Andrass9 módján eltett rumos meggyről tanúsítom, hogy már vagy két hónapja a konyhaasztalon csücsül az üveg, néha-néha kiveszek egy-egy szemet, de még nem forrt meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 10:54:16

@látjátok feleim szümtükkel: Amilyen idióta vagyok, a legnagyobb melegben vettem 12 kiló meggyet a kispiacon. 400Ft volt kilója. Lesz belőle meggyszörp - az bevált, a maradék meggyhúst csak kidunsztolom kisüvegekben. Rum nincs itthon, meg kocsi sincs, így rumosmeggy most nem lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.24. 10:56:20

@pizzaszeletvágó: Az új fagyasztó legfeljebb, ha tíz literrel nagyobb. Éppencsak befért a régi tartalma :)

Attilajukkaja 2017.06.25. 15:21:08

Én az újkrumplival hadilábon állok: pillanatok műve, hogy túlfőzzem. :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 16:04:37

@Attilajukkaja: Pont ezért pirítom meg - akkor nem látszik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 17:24:04

@Attilajukkaja: Még senki se panaszkodott! Az újkrumpli hamar elkészül (én ghí-n párolom, de sima vaj is jó). Amikor már szétesik (mert biz szétesik az!), akkor fedő nélkül tovább pirítom rendszeresen dobálva. Gyönyörű ropogós kéreg képződik rajta. Lásd a 22-es képen is.
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/gombakrumpli/22.jpg

Attilajukkaja 2017.06.25. 17:56:06

@Andrass9:
Köszönöm az ötletet! :o)

Attilajukkaja 2017.06.25. 18:07:11

@Andrass9:
Tegnap egy piknikre készültem és pároltam meg saját levében két kg újkrumplit. Mikor észrevettem, hogy már túlfőtt, gyorsan ráöntöttem 2,5 deci hideg kovászos uborka levet. Reméltem, hogy a savassága és a hőmérséklete leállítja a főzési folyamatot. Ez valamennyire be is jött. Hm. Valamennyire.
Utána vágtam bele még kigyó- és kovászos uborkát, zsenge lila hagymát és kaprot. Egy éjszakát állt a hűtőben.
Nem lett rossz. Szerencsére senki nem panaszkodott,... udvariasak voltak a vendégek. De én tudtam, hogy túlfőztem a krumplit. :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.25. 18:24:27

@Attilajukkaja: Ez jól hangzik! Megér egy misét :) Viszont a ropogós kéreg sajna a te salátádban nem maradna ropogós (de azért összetartja a krumplit).
Tegnap láttam Heston Fish&Chips újragondolását. Ő a tökéletes sült krumpli elkészítését évekig kutatta, míg eljutott a főtt, majd kétszer sült változathoz. Ha megkérdez, akkor elmondtam volna neki :))))

Attilajukkaja 2017.06.25. 19:36:15

@Andrass9:
Heston műsorát a sült krumpliról én is láttam annak idején. Én azért nem törekszem ilyen tökéletességre. :o)
De ha olyan újkrumplit készítek, mint te, kipróbálom a módszeredet!

A fickó 2017.06.26. 17:07:54

@Attilajukkaja: Én még sosem készítettem túl, szuvidálom, készítem sütőben zacskóban. Végül meg is lehet pirítani, de ropogós a magas víztartalma miatt nem lesz. Illetve egy módszer van rá ...de ekkor is csak rövid ideig marad ropogós.

Attilajukkaja 2017.06.26. 17:49:00

@A fickó:
Imádom a szuvidálást! Vettem is volna néhány százezerért egy ilyen vízfürdőt, csak nem nagyon férne el a konyhámban. Ezért sajnos a klasszikus módon vagyok kénytelen elkészíteni a krumplit. Ahhoz meg nem vagyok elég türelmes, hogy ott álljak és nézegessem, mennyire puha már a szentem. A tapasztalatom az, hogy 2-3 perccel azelőtt kell elzárni alatta a gázt, hogy elkészülne. Akkor lesz tökéletes.
És te hány percig szuvidálod, hány fokon? És milyen zacskót használsz hozzá? Hány perc múlva nyitod ki és akkor mit csinálsz vele? Csak nem megpirítod egy kis zsiradékon?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 20:07:27

@Attilajukkaja: Vigyázz, mert a lényeget nem mondja el a fickó: a krumplit lehetőleg Párizsból vagy Münchenből kell hozatni, de csak 50 kilós kiszerelésben szállítják :)))
Én is szuvidálok néhanapján, de kádnak elegendő a 10 literes fazekam, amit amúgy is használok mindenfélére. Csináltam hozzá egy szivacs szigetelőt, így kevesebbet fogyaszt! Most éppen akciós az Anova (ami nekem is van), 100 euró alatt van. Hoppá, már nincs az akció, elnézést.

2017.06.26. 20:25:49

Most tényleg újkrumpli szuvidálásról beszéltek?
Nekem ez a beszélgetés kezd hasonlítani Lorelai és Rory Gilmore beszélgetésére, aki tudja, mire gondolok. :)

Attilajukkaja 2017.06.26. 20:27:57

@Andrass9:
Értettem a bejegyzésedet. :o)
Reméltem, hogy te is megérted az enyémet. Hm. Nem így történt.

Amúgy meg szívesen összevetném a budapesti, párizsi és müncheni krumplik szuvidálási rejtelmeit. Miért ne?
Ha Fickó megszervezi nekem a szállítást, ki is fizetem. Na meg a vízfürdőt is kérném. Meg a vákuumozót is.
A hülyének is megéri! Hát még nekem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.26. 20:39:38

No akkor lássuk régen miként is főzték az újkrumplit.
Először is levakarták a héját késsel, mert más nem volt, ettől jó barna lett a szakácsnő keze.
Majd miután megmosta a krumplit, feltette vízben főni és mielőtt szétesett volna leöntötte róla a vizet. A lecsepegtetett kumplit zsirra dobta, azon sütögette egy kicsit, utána meg jóízűen megették.

Ja, elfelejtettem mondani, hogy éhesek voltak.

Attilajukkaja 2017.06.26. 20:59:14

@látjátok feleim szümtükkel:
"feltette vízben főni és mielőtt szétesett volna leöntötte róla a vizet."
Na ez a mozzanat nem világos számomra. Hogy ez mikor is történik meg. :o)
Én vizet nem öntök az újkrumpli alá. Minek tenném? És nem akkor kell elzárni alatta a gázt, amikor megpuhul, hanem jóval előtte.
A többi stimmel. :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 20:59:40

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy nem vagyok még elég öreg, de én a saját levében párolásra emlékszem csak. Kis zsiradékon, megsózott krumplit, fedő alatt párolták, míg a saját leve eltűnt. Ekkor lehetett még kérget adni neki. A feleségem szerint főzni kell: lehet, hogy ő nálam is öregebb???

Attilajukkaja 2017.06.26. 21:05:48

@pizzaszeletvágó:
"Most tényleg újkrumpli szuvidálásról beszéltek?"
IGEN! Arról. :o)))
Te hány percig szuvidálnád?

Attilajukkaja 2017.06.26. 21:08:51

@Andrass9:
"A feleségem szerint főzni kell: lehet, hogy ő nálam is öregebb???"
Nem, csak fickósabb. :o)))
(Én kérek elnézést, pedig nem is szeretem a focit.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.26. 21:43:23

@Andrass9:

Saját levében vagyis zsiradékon az érett krumplit párolták, amit móringnak híttak.
Vékonyra szelték a krumplit, és megsózták, majd födő alatt párolták, amikor már puha volt, akkor kissé le is pirították.

Azasszony helyében én bokán rúgnálak. Lehet, hogy az a törés is egy rúgás miatt volt?;D

A fickó 2017.06.26. 21:54:15

@Attilajukkaja: Akkor, a szuvid zőccségekre legalább olyan jó, mint húsokra és elkészítve minőségromlás nélkül tárolható napokig. A kíméletes készítési módnál jobban megőrződnek az aromák, tápanyagok. Ráadásul esztétikus is lesz a végeredmény és sosem főzöd túl. A hagyományos sóba-vízbe főtt krumpli kilúgozódik kiszedve a vízből fehéres törődős morzsálódós lesz, ezzel szemben a szuvidnál gyönyörű éles kontúrok, mintha nem is főzted volna (kinézetre).
20-30 e.ért már vannak jó készüléke asztalfiókban is elférnek.
Zöldségekre 80˚C és 85˚C között az ideális (alatta nem puhulnak a cellulóz rostok. Apróbb újkrumpli 60 perc, nagyobb 70 perc, vaj és só hozzáadásával.
Tasakokat a Csidei Tamás (sousvidechef) cégétől veszem.
Ősszel valóban Németországból hozatom a krumplit.
Innen:
www.kartoffel-mueller.de/

Volt, hogy 150 félét tartott, de 100 fölött mindig van neki. Köztük olyan gyöngyszemek, mint pl. Mayan Twilight ezért ölni tudnék. Amit eddig tudtál a krumpliról, azt felejtsd el .. :D
Páron német származású, tehát genetikailag krumplievő, tehát krupliban nagyon ott vagyok a szeren, bár eleddig, még csak 60-70 félét kóstoltam. Az a jó, hogy össze is állíthatsz kóstoló csomagokat is.
Több újkrumpli. Én a bűvszakin szocializálódtam és sosem csalódtam bennük - csak kineveltek egy Széll Tamást többek között.
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/ujburgonya-az-elet-soja

Attilajukkaja 2017.06.26. 22:03:26

@A fickó:
Wow!
Köszi a sok infót!
Erre idő kell, hogy feldolgozzam. Nagyszerű, hogy ennyire értesz az alapanyagokhoz.
Szóval akkor meddig is szuvidáljam a magyar desire krumplit?

Attilajukkaja 2017.06.26. 22:19:20

@A fickó:
"a bűvszakin szocializálódtam és sosem csalódtam bennük"
Én is szeretem azt a blogot. Már többször meg is próbáltam leutánozni néhány instrukcióját. Volt, hogy sikerült is, de a hétköznapjaimban általában nem ezt a színvonalat célzom meg.
De majd figyelembe veszem a tanácsokat, mert tényleg jó, ropogós (vagy nem) újkrumplit szeretnék csinálni.
Köszönöm a tanácsokat!

2017.06.26. 22:33:24

@látjátok feleim szümtükkel: krumplimóring, de rég találkoztam olyannal, aki ezt a szót és jelentését ismeri! :)))
@A fickó: az én feleségem pedig szabolcsi, ezért genetikusan krumpli+kukorica+alma+dohány, ja, utóbbi nem. Nála több krumplit német nem eszik.
"A hagyományos sóba-vízbe főtt krumpli kilúgozódik kiszedve a vízből fehéres törődős morzsálódós lesz, ..."
Megbocsáss, ha olyan lesz, az nem a víztől van, az a krumpli vírusos és nagyrészt cseszheted, szuvidálva is. Szakértő... :)

2017.06.26. 22:56:14

@Attilajukkaja: én egy percig se!
De hogy összezavarjam a társaságot, újkrumplival szoktam olyat elkövetni, hogy jó sok forró vizet öntök rá (vagy értelemszerűen fordítva, a krumplit teszem a vízbe) és nem főzöm, csak hagyom hűlni. Aztán még rápirítok. Sokszor ennyi hőkezelés is elég.

Máskülönben én az egész problémát egy N dimenziós vektortérbe helyezem, ahol a teret a krumpli és a főzés tulajdonságai feszítik ki: mennyiség, krumpli érettségi foka, a szemek mérete, fajta jellemzői, beszerzési forrás, tárolási idő, tárolási egyéb jellemzők, víz keménységi foka, só NaCl tartalma, külső légnyomás.... Végeredményben ezt a teret egy N dimenziós mátrixszal modellezem, úgy, hogy a főzési időt a mátrix determinánsa adja meg. Szóval számolni kell, nem lehet ezt így kapásból megmondani.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.26. 22:58:29

@pizzaszeletvágó:

No, ugyé nem azt akarod mondani, mint amit Andrass9 mondott a nejéről?:D

2017.06.26. 23:11:44

@látjátok feleim szümtükkel: nem, csak nagyapám jutott eszembe, sohasem voltak gazdagok, minden XX. századi rendszer kisemmizte őket, és mikor nagyanyám zsörtölődött, hogy kevés a pénz, mi lesz velünk, akkor ennyit morgott az öreg: nem baj, majd eszünk móringot. :))) De ahogy tudta mondani az öreg ezt a szót, abból tudtuk, hogy mindent elkövetünk, csak móring ne legyen. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.26. 23:34:18

@pizzaszeletvágó: Egy fontos dimenziót kihagytál: a szakács pillanatnyi elmeállapotát :) Anélkül nem is tudod a mátrix determinánsát kiszámolni!

2017.06.27. 08:43:28

@Andrass9: igaz, elmeállapot nélkül ez nem menne... :D

Fenchurch68 2017.06.27. 13:06:01

Most jöttem rá, hogy édesem nem is azért szótlan és morcos két hete, mert éjjel-nappal dolgozik, hanem mert nem szuvidáltam neki az újkrumplit.

Abban segítsen gyorsan valaki, hogyha két és fél napja ott felejtettem a hüttőben pár szelet tarját bepácolva - olaj, mustár, bors - meghalunk-e, ha megsütöm és megesszük? szaga nincs, de erről tehet a mustár is. Lehet, hogy szuvidálok hozzá egy kis újkrumplit.

2017.06.27. 13:34:22

@Fenchurch68: a húst csepegtesd le az olajtól, hagyd egy kicsit felmelegedni a pulton, amúgy se jó egyből a hűtőből sütni, akkor megmutatja a szagát, ha van. Ha frissen vetted, (nem is fagyasztott volt) és jó a hűtőd, akkor elvileg semmi baj nem lehet. De ha kicsit is kételkedsz, inkább most dobd ki, ne kínlódj vele. Olyankor haragszom magamra a legjobban, mikor van valami minőségi kifogásom az alapanyaggal, de mégis megcsinálom, aztán meg kidobom, mert úgy se fogom kívánni az ételt. Én, igaz pácolatlanul, maximum 3 napig hagyom szellősen, nem betakarva, a hűtőben a friss húst, de akkor is félnaponta ránézek, rászagolok. Persze a hűtőm jól szabályozható, és a hátsó falához tolt anyag képes megfagyni két nap alatt.
Vigyázz. Elég sok ételmérgezést láttam mostanában. Mondjuk, ha valakik olyan hülyék, hogy ebben a melegben a tűzhelyen felejtett nokedlit 2-3 naposan megeszik, megérdemlik a kórházi kezelést családostól, ez volt most a legutóbbi.

Attilajukkaja 2017.06.27. 18:20:49

@pizzaszeletvágó:
"jó sok forró vizet öntök rá (vagy értelemszerűen fordítva, a krumplit teszem a vízbe) és nem főzöm, csak hagyom hűlni"
Ilyet még nem is hallottam! :o)
Gondolom, az újkrumplit apróra vágod. Vagy még azt sem?

2017.06.27. 18:30:37

@Attilajukkaja: nem túl nagy darabok, igen. Én is csak kipróbáltam néhányszor, egy ötlet, pont azért, hogy ne főjön szét, kísérleteztem ezzel, és volt, hogy jó is lett. Hidd el, legszívesebben berakom tepsibe sütőbe oszt jó napot. Valami csirke köré. Vagy serpenyőben összeforgatom petrezselyemmel, előtte főzöm picit, de még kemény. Nekem ennyi elég, lehet, hogy igénytelennek tűnök, de krumplival kapcsolatban nem vágyok többre. Ha jól sejtem, te ropogósságra hajtasz. Gondolom az keményítő függvénye, ki kell oldani, rá kell sütni. Csakhogy az újkrumpli keményítő tartalma alacsony, nem tudom lehet-e.

Fenchurch68 2017.06.27. 18:56:59

@pizzaszeletvágó: Abszolút friss volt, és jól ellepte az olaj, kivettem, ahogy javasoltad, és most reménykedem.
Szerencsére a kedvesem extrém finnyás, ha vele megszagoltatom, és átmegy a rostán, akkor megesszük mi. Ha nem, akkor jól lemosom, és lesz egy jó napja a fölöttünk lakó kutyájának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.27. 19:10:40

@Fenchurch68: Én is dilis vagyok - medvedokitól tanultam :) A szagpróba elég fontos, de 2-3 nap miatt én nem aggódnék (csak, ha kinn tartottad az udvaron :)))
Az olaj elzárja az oxigéntől, tehát a baciknak legalább a fele nem marad életben ...
Viszont nyersen ne add kutyának!!!!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.27. 20:25:18

@Fenchurch68:

Ne izgulj, ha esetleg elmúlást okozna, akkor majd elénekeljük emléketekre a meghalt a kis fütyörit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.27. 21:16:09

@látjátok feleim szümtükkel: A nagylyány, amikor még kicsilyány volt, vigasztalta a nagyanját, akinek gipszben volt a karja: Nem baj nagyi! Majd elmúlsz!!!

Fenchurch68 2017.06.27. 21:19:44

@Andrass9: Nem, sertést sose adnék nyersen kutyának.
De szegény Dobby pórul járt, semmi szaga nem volt a húsnak, hősiesen megesszük.

Attilajukkaja 2017.06.28. 12:45:04

@pizzaszeletvágó:
"lehet, hogy igénytelennek tűnök, de krumplival kapcsolatban nem vágyok többre"
Dehogy vagy igénytelen ! :o)))
Én is szeretem a tepsiben sült krumplit, de most egy olyan kovászos uborkával készült hideg kapros burgonyasalátát készítettem, amibe muszáj volt megpárolni a krumplit.

"az újkrumpli keményítő tartalma alacsony"
Én fordítva tudom: az újkrumpli szinte teljesen csak keményítőből áll, ami idővel elbomlik cukorrá. Ezért lesz az öregebb krumpli édesebb.

@Andrass9:
"Nem baj nagyi! Majd elmúlsz!!!"
:o))) Ez nagyon aranyos!
Annak idején emlékeztek a Gyerekszáj c. műsorra? Ott mondta az egyik gyerkőc Friderikusznak, hogy "te egy nagyon rendes, nagyon közönséges ember vagy". Fridi elcsodálkozott rajta és visszakérdezett, hogy miért gondolja a gyerek, hogy ő annyira közönséges lenne. "Mert nagy közönséged van a TV-ben!" :o)

2017.06.28. 13:40:59

@Attilajukkaja: hát ennek utána nézek, én így tudtam. A krumpligumó egy vegyiüzem, az lenne logikus, ha elébb cukrot, majd abból keményítőt gyártana, és azt raktározná, mert még a végén alkohollá alakulna a földben. :) Az előbb keményítős, később cukros, majd etil alkohollá váló krumpli, valami orosz nemesítés lehet. :D Tényleg nem tudom, utána nézek, segítsen, aki jobban tudja...

Attilajukkaja 2017.06.28. 14:13:05

@pizzaszeletvágó:
OK. Nézz utána.
Persze a keményítő is cukorból épül fel, de mire a gumó kifejlődik, már a krumpli gyakorlatilag vízből és keményítőből áll. És valóban ebben a formában raktározza el a szénhidrátokat. Persze van benne egy kevés vitamin és elenyésző mennyiségű fehérje is. Tárolás közben a keményítő lassan elbomlik, hogy a csiráknak biztosítsa a kellő mennyiségű cukrot. Megerjedni magától nem szokott, arra rá kell segíteni keményítőt bontó enzimmel, vagy valami hasonlóval. De ez már tényleg a szeszipar rejtelmei közé tartozik, amihez nem értek.
Ha a krumpli cukor formájában raktározná a szénhidrátot, akkor édes lenne. Szerintem nem az.

2017.06.28. 15:01:29

@Attilajukkaja:

"Ha a krumpli cukor formájában raktározná a szénhidrátot, akkor édes lenne. Szerintem nem az."

Ezt mondtam én is. Kicsit kitekert formában. Legközelebb nem teszem. Nem válik be, sebaj. Világos a cukor-keményítő-cukor vonal nekem.

2017.06.28. 16:24:37

@Fenchurch68:

Dobby? :)
Hús helyett sokat segíthetsz neki egy fél pár zoknival is! :)))
www.youtube.com/watch?v=oZjk_gtkbd0

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.28. 16:25:51

Émn spec azért szeretem az óburgonyát tavasszal sütni, mert kissé már édeskés lesz mire elkészül. Burgonyából készül cukor, ezt hívják krumplicukornak. Ezek szerint jelentős keményítő tartalma van.

Wiki szerint 110–180 mg/kg B-vitamint, 700–1000 mg/kg C-vitamint tartalmaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.28. 17:16:54

@látjátok feleim szümtükkel: Sajna a C vitamin lebomlik, mire megfő. Ritkán eszünk nyers krumplit :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.28. 19:01:11

@Andrass9:

Én gyerekkoromban szerettem a nyers krumplit, azóta nem ettem, pedig állítják, hogy jó a gyomornak.

Attilajukkaja 2017.06.28. 19:10:18

@pizzaszeletvágó:
Bocsánat, akkor félreértettelek. Azt hittem, azt mondod, az újkrumpliban kevés a keményítő.

@látjátok feleim szümtükkel:
Számomra a nyers krumplinak borzasztó íze van. :o)

2017.06.28. 20:08:49

@Attilajukkaja: valószínűleg neked van igazad, hogy a krumpli keményítő tartalma a kiásás pillanatában maximális.
Ilyen értelemben az új, a fiatal kemény, az öreg meg cukros és plötyi. Nincs ez másként velünk sem. :)

Attilajukkaja 2017.06.29. 09:15:53

@pizzaszeletvágó:
"Nincs ez másként velünk sem. :)"
:o)))

Fenchurch68 2017.06.29. 11:52:26

@pizzaszeletvágó: Ez egy csivava + valami terrier keverék, viszont pont olyan fülei vannak, ezért hívják így. Van kutyás ismerősöm, akinek a kutyuskája (mentett staffordshire keverék) egyszer csak kikakilt egészben egy fél pár zoknit. Amit egyébként régóta kerestek, mert ugye a mosógép csak nem nyeli el.

Nem szeretném felszabadítani, pórázon is összekakálja a ház környékét, gazdi meg nem szedi fel. Hát még ha szabad manó lenne...

Na, mindenkinek jó étvágyat ezek után az ebédhez :D hát még ha elmesélem, hogy tegnap (belsős poén, Irén a második keresztnevem, és emiatt történt) elmentünk egy olyan helyre, ahol nem szokott semmi gond lenni az ételekkel, és sikerült kapnom egy olyan

Fenchurch68 2017.06.29. 11:55:35

folytatom: gyakorlatilag félig nyers tésztát, egyszer visszaküldtem, másodszor már nem mertem.
Aztán megvolt a böjtje, kezdhetem elölről a tegnapi reggeli után.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.29. 12:01:10

@Fenchurch68:

Mondtam már, majd énekelünk.

Ilyen melegben nagyon künnyű gyomorrontást kapni.

Fenchurch68 2017.06.29. 16:23:58

@látjátok feleim szümtükkel: Énekelhettek, ez nem gyomorrontás volt, csak kicsit nehéz volt a megemészthetősége... én meg mindig azt hiszem, hogy nekem semmi sem árt, aztán néha pórul járok.

Csak szegény kedvesemet sajnálom, poénnak szánta a hét közbeni éttermi vacsit, merthogy a második keresztnevem, amit egyébként nem használok, névnapja volt. (Nem Levente.) Aztán hajnalban foghatta a homlokomat.

Utólag kikövetkeztetve: mindent egy ilyen ezerfokos pizzakemencében szeretnének megoldani, ami a pizzáknak nyilván jó, de egy lazannyának nem árt, ha a mindenféle szaftokban megfő sütés közben a tészta, ezt nem tudom szofisztikáltabban elmagyarázni, otthon is alacsonyabb hőfokon sütöm, mint a pizzát. És hát lássuk be, a nyers tészta nehezebben emészthető, mint a főtt.
Mindegy, túlvagyok rajta, bónuszként kezdhetem elölről az evést, mintha tegnap reggeli után lennék :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.29. 19:20:43

@Fenchurch68:

Azért csalódott vagyok, mert reméltem, hogy kíváncsi vagy rá mit énekeltem volna az emlékedre.
süti beállítások módosítása