Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (3) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Töltött zsemle

2017.06.17. 00:00 Waka

Ha azt mondom, MSE nem rajong a túróval töltött zsemléért, egészen finoman fogalmazok. Katonai pályám egy hosszú korszakában konyhaügyeletes szolgálatot adtam, havonta akár hármat is. Nem rajongtam érte. Veszekedni a hőzöngő sorkatonákkal, a lusta sor-szakácsokkal, folyton lesni, hogy mit lopnak el a polgáriak, kajtatni a csellósokat, akik egyből ellógtak, ha az ember nem volt a seggükben. Az élelmiszer-rajtárban minden alkalommal megpróbáltak átverni, és ha észrevettem a suskust, csak a vállukat vonogatták. Estére csatakosra ázott a bakancsom, a hagymaszagú ruha rám izzadt, én meg hullafáradt voltam az egész napos nyüzsgéstől. A péntek volt a csúcs. Három napra való alapanyagot kellett vételezni, naponként rendszerezni, szétpakolni. A parancsnokságon szolgáló csajok kisírták maguknak, hogy máskor legyenek szolgálatban, nekünk jutott a péntek, meg a hétvége.
Egy alkalommal sikerült péntek helyett szombatra beférkőznöm. Pénteken MSE volt szolgálatban, ebédre pedig töltött zsemlét készítettek. Ahogy kisült, meg is evett egyet (szerinte), majd kisvártatva rosszul is lett. Az okosok kitalálták, ha már másnap én leszek szolgálatban, akár le is válthatom. Az ebéd kellős közepén vettem át a kuplerájt, aztán mehettem vételezni, pakolni, szortírozni. Annyi előnye volt, hogy szombat reggel nem kellett magamtól átvenni az alapanyagokat.
Azóta gyakran húzzuk MSE-t, hogy azt a hatodik zsemlét talán mégsem kellett volna már megenni, és ha az van a csumiban ebédre, minden alkalommal szólunk neki.

9.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg leveles túró
- 10 db zsemle
- 2 egész tojás
- 5 dkg mazsola (esetleg egy éjszakára rumba áztatva)
- 1 citrom lereszelt héja
- 4-6 evőkanál kristálycukor
- vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
- 0,5 l tej
- 2 dkg vaj

1.JPG

Ahogy a különféle recepteket olvasgattam, tíz zsemléhez mindenhol fél kiló túrót írtak. Nagyon kevésnek találtam, de úgy voltam vele, majd meglátom, Megláttam. Elégséges, de van hatvan deka, még jobb.
A zsemléket előző nap megvettem. A tetejüket egyből levágtam, amint hazaértem vele a boltból, nehezebben ment volna, ha megpuhul a zacskóban. Másnap kikapartam a belsejüket és apróra szaggattam.

2.JPG

A zsemlék beléhez hozzáadtam a túrót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és 2 kanál cukrot. Az egészet alaposan elkevertem.

3.JPG4.JPG

A tejben feloldottam 2 kanál cukrot, a vaníliás cukrot, és a biztonság kedvéért egy kis házi vaníliakivonatot is tettem bele. A kivájt zsemléket megmártottam a tejben - csak finoman, el ne ázzanak -, majd belekanalaztam a tölteléket. A végén a maradékot is igazságosan elosztottam a zsemlék között.

5.JPG

Visszatettem a tetejüket. Van, aki tejfölt ilyenkor kanalaz rá, én egy-egy darabka vajat tettem.

6.JPG

Hármas fokozaton harminc percig sütöttem. Tudom, nem lett elég pirult, ez van.

7.JPG

Viszont finomra sikerült. Tekintve, hogy elég óvatosan bántam a cukorral, nem lett túl édes. A külseje ropogós lett, a belseje puha, épp, ahogy szerettem volna. Egy hat órán át főtt húsleves után tökéletes második fogás volt.

8.JPG

25 komment

Címkék: tej túró mazsola vaj zsemle vaníliás cukor citromhéj töltött zsemle vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7512585313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.17. 08:06:46

Ez nagyon jó.
El is indulhat az ész, pl. sós kaprós túróról, húsos, zöldséges betétről.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.17. 09:00:55

Ezt nagyon szeretem! Pont így! ... khmm kicsit pirosabbra sütve :)

Fenchurch68 2017.06.17. 09:24:35

Ez de jó kaja, mennyire szerették a gyerekek!
(A család többi tagjának bekevertem az édes túrót, magamnak meg sósan, egy kis spenóttal meg fetával...)

EsGyé 2017.06.17. 14:19:52

Sok mas dolog mellett ezert is szeretem a posztjaitokat. Soha eletemben nem hallottam meg errol. Ha szerzek rendes turot mindenkeppen kiprobalom. Kaprosan.

Waka 2017.06.17. 19:22:03

Köszönök szépen!
@Andrass9: A zsemle elég pirult volt már, mikor megvettem.
@látjátok feleim szümtükkel: @Fenchurch68: @EsGyé: Ha netán valaki olvasta ezt: moly.hu/konyvek/csaplar-vilmos-penzt-de-sokat
Van benne egy hami nevű fogás, amely kivájt belű zsemle, valamivel töltve és átmelegítve. Afféle szendvics.

Dikusz 2017.06.17. 20:56:18

@Waka: Abból a húslevesből is bekanalaztam volna, persze előbb telipakoltam volna tésztával:)
Nagyon régen csináltam tejfeles zsömlét, épp akartam írni, hogy a tetejét én megkenem édes tejföllel, mikor láttam, hogy írtad, te így szereted. A maradék tölteléket viszont nem a zsömlék között osztottam volna el -minden benne van, ami kell- hanem magam elé húzom, és betolom az arcomba:))

A történeteidet meg nagyon szeretem olvasni, nagyon jók.
Van nekem egy túratársam, a hetvenes évek elején volt
Hörmann-forrásnál határőr. Jó mesélőkével van megáldva, nagyon érdekesen, szórakoztatóan adja elő a katona-történeteit. Századszor hallom, mégsem tudom megunni, egyszerűen gurulok a nevetéstől. Megadta azt a blogot, ahol olvasni lehet róluk, az egyik legaktívabb sztorizó közöttük, bele-beleolvasok a történeteikbe:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.17. 21:37:55

El is indult az agyam, volt egy kis maradék sülthús, azt átsütöttem, rádobtam egy felszeletett pak choit ( ki gondolta volna, hogy őkelme és társai a tarlórépa alfaját képezik ), megszórtam kevés köménnyel, és amikor a káposzta megpuhult, bele tettem egy fél üveg csicseriborsót. Kiigazított fűszerezés után jót vacsoráztam. Töltött zsömle elhalasztva ( hétfőre szedhető lesz a cukkinim, abból lesz töltelék ), mert ami késik, nem múlik.:D

Fenchurch68 2017.06.18. 09:04:57

@Waka: Olvastam, de én ettem is olyat rendszeresen, a 90-es évek elején a Kálvin tér környékén dolgoztam, és ott volt egy büfé, ahol ilyet árultak, egész jó kis cucc volt, hosszúkás buci csónakszerűen kivájva, és telepakolva töltelékkel, kiadósabb volt, mint egy hamburger, és kicsit civilizáltabban lehetett enni. Aztán egy időben mélyhűtve is árulták.

Tegnap piacozás után még fél napot főztünk :)
Paleo ilyenkor ideiglenesen felfüggesztve, négy cső kukoricát ettem meg egy ültömben. Aztán összekentem egy jó nagy oldalast meg egy kiló felszeletelt combot baracklekvár, csiliszósz és fűszerek keverékével, és ment a sütőbe, szerintem egész héten esszük mindenféle salátákkal, de tegnap meg ma petrezselymes újkrumpli a köret... Ja, meg édesem kívánságára egy vegyes gyümölcsleves. Mikor csináltam, morgott, hogy miért főzök bele citromkarikákat, aztán végül elismerte, hogy jó ötlet. Ja, és egyebek híján a maradék karácsonyi mézes fűszerkeveréket tettem bele, de az is kiállta a próbát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.18. 09:39:53

@Fenchurch68: Az inkák, meg az aztékok biztos ettek kukoricát! Én csak azt nem tudom, hogy honnan volt az ősembernek baracklekvárja ... :)

pizzaszeletvágó 2017.06.18. 10:02:32

@Andrass9: az ősembernek lekvárja hullott gyümölcsből volt! Mivel akkoriban nem voltak termelők, hogy éretlenül leszedjék a gyümölcsöket, hogy a piaci kofa még 2 hétig pulton tudja tartani, így megértek a fán, hullottak, földetéréskor kész is volt a lekvár. Meg a cefre. Lásd Sivatagi show című filmet. A lekvár tehát évmilliókkal az ősember előtt is lehetett már, a zárvatermők és gyümölcsök, gyümölcsevő állatok megjelenésével, sőt pont amiatt. :)

Dikusz 2017.06.18. 12:20:22

@pizzaszeletvágó: így igaz!
Áltudományos hír: csak fa alá kellett feküdniük az ősembereknek gyümölcséréskor, kitátani a szájukat, és várni amíg beleesik a megérett gyümölcs. Ők meg hálásak voltak, hogy a görögdinnye nem fán terem:)

pizzaszeletvágó 2017.06.18. 12:46:06

@Dikusz: ez így volt, egyes szerencséseknek egyből sültgalamb repült a szájába...
egyszóval az ősembernek nem volt más dolga, mint üvegbe kanalazni a fák alól a lekvárt, és bevinni a barlang polcára. De a végén abból is pálinka lett... ezért halad az evolúció a legértelmesebb ember, a homo sapiens felől, a teljes elbutulás irányába, a homo palincus kialakulása felé...

Fenchurch68 2017.06.18. 13:00:24

@Andrass9: Jóvanna, az inkák meg még inkábbak biztos ettek kukoricát, de az én őseim valószínűleg nem, ennek ellenére meg vagyok győződve arról, hogy évente párszor semmi sem árt, napi rendszerességgel viszont igen.
Nem zavarnak a paleóval kapcsolatos oltogatások, nekünk jót tesz, meg hát nem is vagyunk nagyon hardcore, de hívhatnám low-carb-nak is, és akkor mindjárt tudományosabban hangzik.

Az ősembert meg az ősasszony leküldte a bótba, és mikor visszaért, azt mondta neki (az orrát nyomkodva): "Nem megmondtam, hogy hozzál baracklekvárt? Ja, meg bontottcsirkét bontottcsirkét bontottcsirkét!"

Dikusz 2017.06.18. 13:23:27

@pizzaszeletvágó: egész pontosan a homo hungaricus palincus felé:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.18. 15:29:36

@Fenchurch68: Az évszázad egyik legjobb reklámja volt! Máig is eszembe jut, ha bontottcsirkét látok valahol :)

Dikusz 2017.06.18. 16:03:10

@Andrass9: ráadásul, ha jól emlékszem Sajdik Ferenc rajzolta:)))

pizzaszeletvágó 2017.06.18. 16:16:04

@Fenchurch68: kukoricát én is vettem a piacon, alig vártam már, hogy legyen, vásároltam egy nagy csomó mindent, Tesco, Lidl, piac, Lipóti, de ha hiszed, ha nem, egyedül a baracklekvárt felejtettem el! Ezért büntetésből ma piskóta tekercs helyett cseresznyés pitét kaptam. Mert cseresznyét nem felejtettem el venni, 15 kilót, eltenni. ;)

Waka 2017.06.18. 21:17:01

@Dikusz: Azokat a sztorikat én is olvasgatom néha.
@Fenchurch68: Jó glaze, remélhetőleg szép lassan sült.
@pizzaszeletvágó: Az a film mindent visz.
:D@Andrass9: Szerintem legfeljebb aszalták a gyümölcsöt, rájöttek, hogy úgy tovább eláll.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.18. 21:27:53

@pizzaszeletvágó:

A mi cseresznyénkből egyből pálinka lesz. Sajnos. Múlt vasárnap néztük, akkor még ráfért egy kis érés, de nem ilyen hőség. Be is tett neki, 8 ládányiból lett 3 láda minőségi, és 5 láda cefrének való. A minőségi viszont finom édes, és majdnem feketére ért, kiválóan fagyasztható, ezért megy a hűtőbe. A fekete cseresznye egy része meg a fán maradt, és már aszalodik, no az valami szenációs.

Dikusz 2017.06.19. 07:54:22

@Waka: a legaktívabb írójuk, "Kelempájsz maduár" a túratársunk. Ráadásul van egy országos barátja, aki kicsit később került oda, az külön plusz, amikor együtt sztoriznak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.19. 23:22:40

@látjátok feleim szümtükkel: Neked még aszalógép se kell ...
Nekem viszont elfogyott a cseri, mielőtt az aszaló hőség beütött!

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.20. 13:30:14

@Andrass9:

Úgy tűnik a jövő hét végéig másnak sem kell aszalógép.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.21. 10:21:29

No elkészült az én töltött zsemlém első változata.
Öklömnyi gömbcukkinit apróra szeltem és egy kevés fokhagymával kicsi zsíron megpároltam. Közben a zsemlét lefejeztem, és kiszedtem a belét, majd hozzáreszeltem egy darab diós sajtot. Ezt egy romániai migráncs vállalkozó készíti a közeli városban, és szerencsére nálunk is lehet kapni ( igazi sajt ).
A cukkinit sóztam - bors kimaradt, de lehet minden féle fűszerszámmal kezelni - és összekevertem a sajtos zsemlemorzsalékkal. A zsemle aljába vajdarabot tettem és rákanalazta a masszát, majd a tetejét kívül-belül megvajaztam, rányomkodtm és megmikróztam.

Nem olyan finom, mintha sütőben készülne és dúsabb - húsos - töltelékkel, de nagyon finom lett.

A túró meg a hűtőben várkozik a poszt béli elkészítésre.

pizzaszeletvágó 2017.06.21. 21:15:10

@látjátok feleim szümtükkel: jó az, mikróban is. Adok én is egy ötletet. Ezt régebben csináltam sokszor, kiskölyköknek reggelire vagy uzsonnára is elvinni. Nem zsemle, hanem kifli, vastagabb, egyenes. Tetejéből hosszában levágtam annyit, hogy kikaparható legyen. A kikapart kifliket jól beáztattam felvert tojással, beleöntöttem, szívja meg magát. Belefektettem egy virslit. Tettem rá bármilyen sajtot. Megmikróztam pár percig, mikrohullám+grill funkcióval, a mikrohullám megfőzte belül a tojást, közben a grill pirított rajta egyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.21. 21:29:02

@pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :)
A nagylyány ma mesélt valami érdekes marharaguszerűséget (ő nem tudja mi az a ragu), előfőzött marha flank steak (puhahátszín?) felszecskázva olivás, hagymás, kaliforniai paprikás, paradicsomos szaftban még kicsit főzve, megfelelő fűszerekkel.