Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Wagyu marhanyak tárcsán

2017.06.14. 07:00 Andrass9

A madarasban futottam bele csodás marhanyakba, szokásos marhanyak áron. Ez is azon húsok közé tartozik, amit az átlag madaras vevő nem vesz meg, hogy "hú milyen zsíros"!!! Én viszont rögtön láttam, hogy ez biz Wagyu marhából van, megvettem hát mind a hármat, amit a pulton találtam.

21.jpg

A kicsilyány még itt van (szedi a cseresznyét az ominózus cseresznyefáról - létráról), a fiam is jön mindjárt haza. Úgy gondoltam, hogy ez a hús remek lesz tárcsán megsütve. A fiúknak medium rare, a lányoknak well done módra.

A húsokat, zacskójukban tartva, hideg víz alatt kiolvasztottam, merthogy a csodahüttőből vettem elő. A legvastagabbat két szeletbe vágtam, hogy azok lesznek a lyányok átsütött databjai (igen, nekünk fiúknak jutott "a slab of beef" ):

10.jpg

Kicsit megpaskoltam minden húst, megszórtam morzsolt kakukkfüvel, frissen darált feketeborssal, kevéske sóval. Olivaolajba forgattam egy tálban.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ha hagyma barátunk még élne, akkor eltréfálkoznánk az indukciós rezsóról, ami nekem a teraszon van, ugyanis nemes egyszerűséggel feltettem az öntöttvas tárcsámat a rezsóra. 800 watton előmelegítettem 300C-ra, majd beletettem az olajos húsokat. A vastagabbakat a szélére - ott nem oly forró a vas. Tizenöt perc alatt szépen átsültek a véknyabbak és rugalmasak a vastagabb húsok. Persze párszor forgattam, meg a rezsót is felvettem 1500W-ra.

15.jpg 16.jpg 17.jpg

A fiam kapta a legnagyobb darabot, ami tökéletes medium rare állagra sült (két késsel ette ...):

18.jpg

Az enyém csak medium lett - még kicsit rózsaszín a közepe. Előfordul, hogy túlsütöm, mert megtéveszt a hús rugalmassága. A lyányok meg voltak elégedve az ő szeleteik átsültségével :)

19.jpg

Köretnek rizst főztem, amit bazsalikomsóval sóztam meg és vajon pirítottam elő, valamint zöldpaprika, retek, uborka és sok olajbogyó került a salátástányérra. Ezen kívül jutott még a kétszínű spárgából is, levesnek meg a spárgakrémlevest ettük ugyanabból a forrásból.

43 komment

Címkék: spárga rizs bors olivaolaj marhanyak bazsalikomsó kakukkfü lila spárga

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6212567303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.06.14. 07:31:25

Azt hittem, hogy a kislánykáról láthatok fotót:)

Akkor azért nem találtam belőle (már amennyiben a madaras a Savoya, ha nem, akkor bármelyik), mer felvásároltad előlem:)))
Mondjuk én is így szoktam vásárolni, ha csak pár darabot látok abból, amit szeretek. Megveszem mind! Meg azért is, hogy ne jusson másnak (vicc volt)...
Akkor ezek szerint én a medium átsültet szeretem, de nagyon:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 08:02:51

@Dikusz: Én a solymári madarasba járok, azt kifejezetten kedveljük (nomeg arrafelé útbaesik egy Spar és egy Aldi is - sajna Lidl nincs a közelben).
Ha az én adagom tetszett, akkor valóban medium. Nekem azért jobban izlik a medium rare (amikor belül még csak langyos a hús).

Ami a kicsilyányt illeti - emberekről a legritkább esetben teszek fel képeket, ez a blog a kajájukról szól :) Mivel viszont a kicsilyány sokat szerepel a fácsén, hát itt a linkje, ahonnan tovább tudsz vándorolni képekért:
www.facebook.com/Shererahbellydance/

Topy 2017.06.14. 08:28:21

@Andrass9: ezért a húsért én is felmásznék a létrára cseresznyét szedni! :D

Dikusz 2017.06.14. 08:35:16

@Andrass9: én a picike unoka lányra gondoltam...

Dikusz 2017.06.14. 08:37:19

@Topy: elképzelem, ahogy a blog kommentelői fürtökben lógnak @Andrass9: cseresznyefáján ezért a húsért:)))
Mindjárt nem lenne gond, hogy lelógnak az útra a fa ágai:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 09:11:05

@Dikusz: Csak akkor, ha a reklamálót is fellógatják a fára ...

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 09:13:06

Szép a hús. Én a sövényt is kivágtam volna érte! :)
Mifelénk is lehet ugyan marhanyakat kapni, de nem ezt a fajtát. Soványabb, mondhatni teljesen hiányoznak a zsíros szövetek. Szerencsére ettől még jó minőséget ki lehet fogni, ismerős hentesnél. Ezért nem próbáltam soha szeletben sütni, lehet, majd megpróbálom, itt a tárcsa szezon. Ellenben kiváló gulyás készül belőle, vagy palóclevesnek is jó. (ürühús hiányában ugyebár) Gyorsan puhuló, ízes hús.

Dikusz 2017.06.14. 11:29:27

@pizzaszeletvágó: mennyien vagyunk arra a szelet húsra, egymást licitáljuk fölül:)

@Andrass9: ha időben kiderül hogy ilyen tárcsás húst készítesz, még a kertet is fölástuk volna:))

Topy 2017.06.14. 12:18:54

@Dikusz: na lassan annyi a jelentkező, hogy egyszerűbb lenne Andrásnál helyben levágni a sütendő marhát és rendezni egy komplett ökörsütést :D

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 12:32:32

@Topy: a teraszon, indukcióssal! :D

Dikusz 2017.06.14. 13:40:09

@pizzaszeletvágó: én a rezsócsökkentésre való tekintettel tudok vinni egylapos villanyrezsót:)

A fickó 2017.06.14. 15:02:37

Nem is tudtam, hogy Zichy beszállít a CBA után a madarasnak és áron alul adják a wagyu-t, annak aki felismeri - fajtamegjelölés nélkül. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 16:55:23

@A fickó: Nem csak egy tenyésztő létezik ...

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 17:20:56

@A fickó: a kereskedelemben áron alul sok mindent eladnak, mondjuk: veszteség-minimalizálás okán, haveri alapon, és azt olyankor főleg fajtamegjelölés nélkül teszik, ilyen vagyu olyan oknál fogva, ezt meg jó, ha tőlem tudod meg.... tudom, te netről rendelsz, húst is, lehetőleg külföldről, kizárólag eredetvédett terméket, amin kimutatható a termelő DNS-e a csomagoláson, valami alternatív valóságban élhetsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 20:22:33

@pizzaszeletvágó: Szerintem egyszerűen túl sok pénze van.
Tipikus újgazdag, akinek sok minden csak azért kell, mert drága :)

Waka 2017.06.14. 21:05:26

Köszönök szépen!
Ez a hús durva jól néz ki. Marhanyakat mifelénk többnyire csak trancsír formában kapni.
@Andrass9: A kislyányt rögvest vizitálom.
@pizzaszeletvágó: Párszor sikerült olyat beszereznem, hogy szinte tatárbifszteket lehetett volna készíteni belőle. Hosszú. szétomló, szálas rostokból állt, ín, faggyú egy szál se'. Aztán pörkölt készült. Mondjuk, annak se' volt kutya.

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 21:26:45

@Waka: Az az! Pörkölt, gulyás, palóckaja egyre megy. Ahogy írod, annyira "adja magát" a hús, hogy egyszer, mikor volt külön marha faggyúm is hozzá, hamburgert csináltam belőle. Csak ezt itt nem merem írni, András nem bírja a hambit. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 21:38:21

@pizzaszeletvágó: Nincs vele bajom, csináltam is többször a gyerekeknek, csak nem nagyon eszem. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem már :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 21:40:02

@Waka: @pizzaszeletvágó: Nekem mindig van egy kilónyi a csodahüttőben: univerzális alapanyag!

Boar. 2017.06.15. 08:50:25

@Andrass9: Sütés előtt sózod?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.15. 09:03:12

@Boar.: Nagyon kevéske sóval. Az még nem szívja ki a vizet belőle, mert szinte azonnal ment a tárcsára. Ha nagyobb adag készül, vagy később sütöm, mint fűszerezem, akkor csak közvetlenül a sütéskor sózom.

Boar. 2017.06.15. 11:26:43

@Andrass9: Értem. Én sütés után szoktam sózni bár ennél a hirtelensütésnél majdnem mindegy.
Viszont mindenképp grillre dobtam volna, ez a hús ordít a faszénparázsért :-)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 16:38:15

Délelőtt a lidiben nagon gusztusos kinézetű ír marha szeleteket láttam, árát nem néztem meg, de gondoltam a marhasült kedvelőkre.

Mindig nagyon szép marha szokott náluk lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.15. 17:46:25

@Boar.: Legközelebb ugorj át begyújtani, amikor csak 20 percem van az étel elkészítésére :)
Szarkazmust félretéve: Sokat sütök faszénen, de most sietős volt az ebéd, lévén a gyerekek igyekeztek fontosabb dolgaikat intézni. Azt tudtam, hogy mennyi idő a tárcsán, nomeg azt is, hogy fél óra, míg a faszén szépen beindul (nem használok gyújtó folyadékot, csak a kéményt). Különben is: a tárcsa egy más íz, azt is érdemes megtanítani az ifjúságnak!

pizzaszeletvágó 2017.06.15. 20:37:57

Bocsánat, más téma. Tudnátok tippet adni füstölt marhanyelvhez? Nem kifejezetten szép darab, 45 centi hosszú és csak 70 deka, tehát vékony, de mégiscsak füstölt marhanyelv nyalt képen az előbb, mikor ajtót nyitottam egy ismerősömnek. Azon túl, hogy főzzem fűszeres vízben hidegtálhoz, vagy levesbe, vagy sóletbe. Nem akarok semmiféle hidegtálat csinálni ezért. Meg babot se. Ezeken túl létezik még valami, amiben főszerepet játszhat ez az alapanyag? Google nem jó barátom most ez ügyben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 20:51:34

@pizzaszeletvágó:

Lehet csinálni mellé egy kapribogyós citromos mártást, amibe felcsíkozva beleforgatod a főtt nyelvet, és utána úgy eszed ahogy jól esik.

pizzaszeletvágó 2017.06.15. 21:02:40

@látjátok feleim szümtükkel: köszi. Kapribogyós-citromosban jó vagyok, mások szerint, de az füstölttel is jól működik? (én is jobban örültem volna nyers nyelvnek...)

pizzaszeletvágó 2017.06.15. 21:21:42

Közben jókat röhögök a sok-sok évvel ezelőtti malackaraj blogos kommenteken, nyelv ügyben. Topy, Öreg Sam, medvedoki, csigafrédi, hagyma, susztertangó... :) meg egy kicsit szomorú is, ahogy olvasom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 21:38:11

@pizzaszeletvágó:

No akkor most főzni akarsz, vagy csak álmodozik a nyomor?;D

Szerintem jó a füstölt nyelvhez a kapribogyó citrommal, és nem kell bele tejszín sem. Esetleg lehet egy borsos-babérleveles-zöldséges ragut is készíteni hozzá, és talán burgonyakrokettet.

pizzaszeletvágó 2017.06.15. 21:45:59

@látjátok feleim szümtükkel:

Álmodozik a gyomor! :)
Készséggel hiszek neked, és valószínűleg így is csinálom, legfőképp azért, mert nem kell bele tejszín. :)

Dikusz 2017.06.15. 22:01:59

@pizzaszeletvágó: húgom rendszeresen vesz -ha jól tudom a kispesti piacon- a hentesnél füstölt marhanyelvet 2500 Ft körül (pontosan nem tudom, de 3000 Ft alatt). Be kell vallanom, annyira szeretem, hogy egyszerűen fűszeres lében megfőzöm, és alig várom, hogy megehessem...
Előbb elfogy, minthogy kitaláljam, milyen mártást készítsek hozzá, de szívesen megkóstolnám @látjátok feleim szümtükkel: által ajánlott mártással is:)

Topy 2017.06.15. 23:52:40

@pizzaszeletvágó: ha nem szép, ellenben jó, nálam nem érné meg, hogy bármi készüljön belőle/hozzá :)

Topy 2017.06.16. 08:40:36

@Dikusz: ahol régebben vettem ott egy ideje nincs (a hentes saját bevallása szerint amit hozna a beszállítója azt ő nem vállalja), megfelelő forrást még nem sikerült találnom, az utóbbi időben sajnos nem látok szépet: jellemzően nem túl bizalomgerjesztő, lefóliázott nyelvek vannak, nedvesek, aztán van, ahol fólia nélkül láttam ott meg gyanús, hogy zacskós nylev az is, a látvány alapján nem valódi füstölésű :(
mondjuk az is igaz, hogy nem volt időm végigmazsolázni az egész piacot, úgyhogy még van remény

pizzaszeletvágó 2017.06.16. 14:46:23

@Topy: nem szép, de megbízható forrás. Akitől kaptam, a saját munkája van benne, vágástól füstölésig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 18:50:16

@Topy: Pácold be a saját izlésed szerint, én felfüstölöm neked hideg füsttel. Egy füst alatt készíthetünk füstölt sót, meg fokhagymát is, azt mindig teszek az áru mellé :)
Max 15 nyelv férne egyszerre a füstölőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 18:52:58

@pizzaszeletvágó: Csinálj aszpikos nyelvet, az is egy módja a fogyasztásának. Nyelvsajtot inkább nyers nyelvből készítenek.

pizzaszeletvágó 2017.06.16. 20:08:08

@Andrass9: ezt az aszpikot néztem, de annyit nem akarok dolgozni vele, azoknak lesz igaza, akik azt mondják, főzzem meg és zabáljam fel azonnal, ahogy van.
Ha mégis dolgozom vele: találtam egy kedvemre valót, ez is kapris, ez is citromos, de még jobb, mert céklás. Mit ad a piac istene, ma reggel kaptam tökéletes, nem aszott céklát, ami kissé hihetetlen, de igaz.
chiliesvanilia.blogspot.hu/2007/10/fstlt-marhanyelv-slt-ckla-saltval.html

Dikusz 2017.06.18. 12:16:20

@Andrass9: köszönöm, gyönyörű,szeretgetni való:))))

Topy 2017.06.25. 23:27:16

@Andrass9: köszi, ennyi nyelv egy év alatt nem fogy el :D
úgy tűnik sikerült egy jó forrást találnom, első kóstolásra ígéretes a mintadarab :)