Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

A szezon utolsó spárgája - most lila színű

2017.06.11. 07:00 Andrass9

A kispiacon akadtunk rá egy szokatlan színű spárgára. A termelő szerint ez egy új telepítésük, íze lágyabb, mint a zöldspárgáé, viszont sokkal nagyobb sípokat hoz, ergo gazdaságosabb számukra. Mivel árban azonos a többivel, vettem hát egy fél kilót próbára. A hűtőben sasolt bő kilónyi vastag fehérspárga, amit a Fény utcai piacon így szezon vége felé nagyon kedvezményesen lehet kapni. Jó alkalom a kettőt összehasonlítani!

20.jpg

A fenti kép egy másik poszthoz tartozik, de akkor hasonlítottuk össze a két spárgafajtát. Lett volna még egy adag zöldspárga is, de az elgyalogolt a hűtőben ...

Semmi faxni, simán megfőzöm a spárgákat, és keverek egy petrezselymes vajat ízesítőnek:

  • 30 dkg lila spárga
  • 30 dkg fehér spárga
  • 1 csomó petrezselyem
  • 4 dkg puha vaj
  • só, cukor a főzővízbe

10.jpg

Megmostam a spárgákat, meg áztattam is, hogy a homok kijöjjön belőle. Ezután a lilaspárgát addig karikáztam, mig a fás résszel végeztem. Lehámoztam a fehérspárgát, és a lehámozott héjat beletettem a főzővízbe, ami 6 dl víz, 1 kk só és 1 ek cukorból állt. Felforraltam, majd először megfőztem benne a fehér spárgát - kb 10 perc kellett neki. Ezután ment a lébe a lila spárga, de annak biz 15 perc is kellett, mire megpuhult. A színét persze elvesztette, amire már számítottam a lila zöldbabok főzési tapasztalata miatt. Tudom, hogy ez nem egy ideális mód a spárga párolásához: magas edényben állítva illik párolni nagyon kevés vízzel, de lusta voltam megkeresni a spárgafőző fazekat, az íze meg így is kóstolható.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felaprítottam a megmosott petrezselymet, majd egy picike sóval együtt belekevertem a puha vajba. Ez lesz az ízesítő adalék a spárgákhoz. A meleg spárgán elolvad, meg lehet benne forgatni, és úgy enni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Igenám, de itt van ez a finom spárgafőzőlé - vétek lenne kidobni! Gyorsan kerestem egy öregkrumplit, meg elővettem még fehérspárgát a hűtőből egy krémleveshez:

  • 12 vastag fehérspárga síp
  • a lilaspárga karikák
  • 1 szem öregkrumpli
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 1 új fokhagyma szára
  • 15 reszelésnyi szerecsendió
  • 1 mokkáskanálnyi fehérbors (ennyi túl soknak bizonyult)

19.jpg

A tejszínbe beleszórtam a fűszereket, kis sót, meg a tojás sárgáját és kikevertem.

21.jpg

Meghámoztam a spárgát, és annak a hámozékát is felfőztem a vízben. Utána tettem a hámozott spárgákat is kb 5 percre. Ezalatt a csúcsok épp megfőttek. Kiraktam a tányérra a sípokat, majd leszűrtem a levet. Felkarikáztam a frissen kifőtt spárgák szárát - a csúcsokat félretettem levesbetétnek. Kiöblítettem a fokhagymaszárat is, mintha póréhagymát tisztítanék, felkockáztam kicsire a meghámozott krumplit, és mindent beleszórtam a leszűrt főzőlébe, amit felöntöttem bő egy literre. Puhára főztem, majd botmixerrel krémesítettem. Levettem a tűzről, és a tojásos tejszínt egy nagy merőkanálnyi levessel felmelegítettem, beleöntöttem az egészet a levesbe, és simára kavartam (legíroztam). Pont tökéletes lett, nem csapta ki a tojást most sem :)

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Az említett másik posztban ettük ebédre a gyerekekkel, és nagy sikere volt. Csak a fehérborsot sokallták kicsit benne, mert csípett ... Persze tányérfotót azt elfelejtettem, de itt még van benne egy kevés:

26.jpg

Konkluzió:

A lila spárga ízesebb kicsit, mint a fehér, ezen kívül hámozni sem kell, mert nem szálkás. Jövőre többet veszek belőle - most már túl késő hozzá.

97 komment

Címkék: krumpli tejszín fokhagyma spárga vaj cukor fehérbors petrezselyem szerecsendió zöld spárga tojás sárgája lila spárga

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1512566927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.06.11. 07:42:15

Semmi tapasztalatom nincs a spárgával. De annyira, hogy megpucolni se tudnám, és félek, hogy azt is lehámoznám amit nem kéne...
Olyan régen próbálkoztam a spárgaleves készítésével, hogy már nem is emlékszem, hogy készítettem el. Lehet halászlé lett belőle. Amikor meg a Sparban vettem két kisüveg konzerv spárgát olyan puha, jóízű volt, hogy megettem az üvegből. Így legalább nem rontottam el a főzésnél:)
Pár napja meg láttam ugyanebben a boltban két csomag leértékelt spárgát (tegnapra valaki megvette) 449 Ft-ért. Olyan száraz volt, mint a tapló, nem mertem megvenni, jól tettem?

Fenchurch68 2017.06.11. 08:24:09

@Dikusz: Erre a dilemmára (mit és meddig kell pucolni) a legjobb megoldás a zöld (illetve ez a lila, még nem láttam ilyet, de tetszik) spárga: nem kell pucolni, arra meg elég könnyű rájönni, hogy a szárából mennyit kell letörni. Konkrétan ahol eltörik, ha meghajlítod :) Amúgy meg ha kicsit több rajta marad, hát istenem, legfeljebb diszkréten köpköd az ember evés közben.
Tudom, hogy nem szép dolog, de én titokban bele szoktam szúrni a körmömmel a spárgába, és rögtön lebukik, ha cipőtalp :)

Végre találtunk egy tisztességes pizzát sütő pizzériát, miután régi kedvencünk teljesen elkurvult (elnézést, de nincs rá komilfó kifejezés, mikor teszkó löncshús, gombakonzerv és sajt jellegű tejkészítmény kerül a jobb sorsra érdemes, finom és vékony alapra), és éppen egy lazacos-spárgás volt a legelső próbálkozás, nagyon jó párosítás volt, annyira, hogy valamelyik nap lazac lesz újkrumplival meg spárgával :) a pizza nem annyira fontos alá.

pizzaszeletvágó 2017.06.11. 09:08:34

Hm. Nekem asparagus nő itt a kertben elvadulva, az ilyen lilás, mikor kidugja a fejét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 10:20:10

@Fenchurch68: Ha még van spárga, az jó kaja - kell a csudának a pizzaalap hozzá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 10:22:02

@pizzaszeletvágó: Vastag hajtás? Akkor lehet, hogy olyan volt, mint az enyém. Nekem csak azért nincs spárgám, mert türelmetlen vagyok, valamint agyagos a földem. Te viszont feltámaszthatnád a sajátodat egy kis bakháttal tavasszal!

pizzaszeletvágó 2017.06.11. 11:37:19

@Andrass9: nem, nem, ez egészen biztosan dísznövény, csak színre hasonló, tavasszal, amikor kihajt. Utána gyorsan zöldre vált.

Sajnos errefelé botrányos minőségű spárgát lehet kapni, ezeket az étkeket nem tudom kipróbálni sem. Ha ritkán és drágán veszek, (900-1400 Ft/fél kiló, annak is felét ki kell dobni), akkor tükörtojásba mártogatom, plusz sonka, ennyi a recept.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 12:16:40

@pizzaszeletvágó: Tavasszal, amikor kihajt, eladják spárgának. Utána lesz belőle dísznövény! :)
A tüktojt értem, az jó. A sonka ... ???
Annyi mindenre jó a spárga, minek sonkával elnyomni az ízét? :)

Waka 2017.06.11. 12:40:52

Köszönök szépen!
Pár szál biztosan lecsúszna, de az a hús az első képen jobban izgatja a fantáziámat. Külön gratuláció a hámozék szó megalkotásáért. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 12:45:15

@Waka: Azt majd 3 nap múlva kapod :)
Kazinczy növendék valék ...

Topy 2017.06.11. 13:58:42

@Fenchurch68: azóta nem eszem spárgás pizzát, hogy bő húsz éve Esztergomban egy akkor jó nevű pizzériában egy darab valódi spárga - aka madzag - is volt a pizzán
valahogy mindig ez jut eszembe:
"-A dolog úgy lesz, Bendegúz, hogy szerzel valahonnan félrőf gatyamadzagot, ezt széjjeldarabolod
hüvelykujjnyi darabokra, azután minden darabot újra kettévágsz. Ezt éppen éjjel tizenkét órakor teszed.
Utoljára azt mondod fennhangon: ”száz macska, kilenc macska”, keresztet vetsz, és evvel kész a finom
babonamadzag. Ha kész a babona, akkor a madzagot belecsempészed a ténsasszony levesibe, a főzelékbe is
beleteheted, ez már egyre megy. Ha a ténsasszony megkóstolta a levest, három óra alatt egeres lesz tőle, a
fogait elhányja, ha van saját haja, megkopaszodik, parókája megőszül, egyszóval világcsúfja lesz belőle. De ez
még semmi! Három óra múlva belemegy kilenc macska a hasába, és elkezdenek valamennyien lakmározni.
Négy macska jut a két veséjére, öt macska meg belekapaszkodik a májába. Tudod, a macskák igen szeretik a
májat. A ténsasszony kilenc napig jajgat, a tizedik napon letépi magáról az inget, és szalad világgá. Addig
nyargal, míg ki nem ér a világ szélére, ott aztán elkapja a kétszarvú ördög, és viszi egyenesen saját kamrájába.
Evvel vége van..."

Topy 2017.06.11. 13:59:42

@Waka: elfelezzük azt a darab húst! :)

turósmácsik 2017.06.11. 18:01:45

Végre egy spárgás poszt! Én töröm a lábát, te honnan látod, hogy mennyit kell lekarikázni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 18:16:32

@turósmácsik: Nem látom, hanem érzem, ahogy vágom. Amikor már csak úgy beleszalad a kés, akkor jó :) De láthatnám is, mert akkor kezd el nedv kibukkanni a vágási felületen.

pizzaszeletvágó 2017.06.11. 18:51:46

@Topy: Ez nekem örökre Bánhidi László hangján jön... :D

Dikusz 2017.06.12. 00:10:37

@Topy: az már nem ér, én gondolatban már az egészet lenyúltam:)

Dikusz 2017.06.12. 00:14:40

@pizzaszeletvágó: ez egy örök klasszikus darab.
Ritkán van olyan, hogy a regény, és a film egyszerre ennyire telitalálat legyen. Ráadásul a szereplők is tökéletesek voltak. Gondold hozzá még Bánhidi László hangján, hogyaszongya: Csicsóóónénak három lánya, mind a három egy szoknyába, Csicsóóónééé, galambom... :)))

Attilajukkaja 2017.06.12. 13:01:14

A spárgától nem kell félni. Ha valaki nem szereti pucolni, az vegyen zöld spárgát, aminek csak le kell törni az alját. Baromi egyszerű és gyors. Amúgy a zöld is sokkal finomabb, mint a fehér.

Én vasárnap hamis Nizzai salátát csináltam, amelyben a még mindig nagyon drága zöldbabot helyettesítettem spárgával. Könnyű nyári vacsi.

Topy 2017.06.12. 13:18:52

@Attilajukkaja: na ja, de kisebbik lányom csak a fehéret eszi meg a levesben, a zöldet nem (a nagyobbik meg a spárgalevesnek csak a levét eszi, a spárgát nem)

Attilajukkaja 2017.06.12. 13:43:41

@Topy:
De miért nem? :o)))
Tudom, ilyeneket nem érdemes kérdezni.
Az én párom is alig akarta elsőre megenni a spárgát, mert gyerekkorából borzalmas emlékei voltak. Akkor még a spárga nem volt annyira ismert zöldség és az anyukája szőröstül-bőröstül főzte bele a levesbe, darabokban. Köpködték is rendesen a szálkákat!
Aztán sütöttem egyszer neki zöld spárgát baconba vagy sonkába (?) tekerve. Azóta imádja. :o)
Próbáltad már nem levesben adni nekik?

Topy 2017.06.12. 13:55:43

@Attilajukkaja: négy betűs női válasz: "csak" :D
azt mondja, az neki nem ízlik főzve
húsba/bacon-be göngyölve megeszi a zöldet, de levesben nem

Attilajukkaja 2017.06.12. 14:02:08

@Topy:
OK. Akkor nincs mese, nem kell levest csinálni. :o)
De ha amúgy megeszik, akkor a lehetőségek tára még végtelen.
Bevallom, mostanában már én sem főzök spárgalevest, mert az én gyerekkoromban viszont csak így ismertük a spárgát. És csak a fehéret. Finom volt, de azóta rájöttem, hogy egy sokkal izgalmasabb zöldség. :o)

pizzaszeletvágó 2017.06.12. 16:02:25

@Andrass9: Miért? Spárgához ne illene a kötözött sonka? :D
Persze.
Ahogy én eszem, a sonka íze nem befolyásol semmit, nincs jelentősége. Egy laza hétvégi, ráérős reggelire szeretem csinálni, egy tányérra megy 2-3 tüktoj, 5-6 szál ressre főtt spárga, és egy szép erős szelet füstölt sonka, zsíron megpirítva kicsit. Előbb a spárga+tojás, majd csak utána a tojás+sonka. Így szeretem. Nem szedek össze mindent egy villára, ahogy te szoktad! :D
Mostanában elég jó szívsonkát tudok venni, nem azt a fajtát, amit megvesz a paraszt, hazavisz és utána szív, hanem ez gyárilag finom szívsonka. :)

Dikusz 2017.06.12. 16:41:24

@pizzaszeletvágó: meg kell mondjam, te aztán tudsz élni:)
Ez kifejezetten diétás reggeli:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.12. 17:00:57

@pizzaszeletvágó: Én mindent egy villára teszek fel :) Anélkül hogyan láthatnád egyszerre az egés ételt?
Az általad említett módszer helyes a spárga, tüktoj, sonka triumvirátus fogyasztására! :)))

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 07:50:19

@látjátok feleim szümtükkel: szuvidolt omlett. Áztassa a zacskóját forró vízbe, aki kitalálta! Csak azt nem értem, ha már mindent összekever, akkor azt egy tálban is megtehetné és serpenyőben kisüthetné. Az omletthez a serpenyőből felszívott zsírok ugyanúgy hozzátartoznak, mint kutya a farkához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.13. 09:18:23

@pizzaszeletvágó: Ráadásul nem is szuvidálja, csak zacskóban főzi.
A Fikó biztos boldog lenne vele, bár a zacskó nem igazán üti meg a mércéjét - nem szuvidálásra tervezték. Amikor a szuvidáló masinám megjött, egy fél évre elvette a kedvemet a tojástól - annyi sok tojásételt próbáltam ki vele. Az arról készült posztjaim száma is mutatja, mennyire jó a módszer :)))

Fenchurch68 2017.06.13. 10:01:49

@pizzaszeletvágó: Hát én vagy negyven éve nem reggelizem, de ez nagyon tetszik. Igaz, hogy kitartana estig :)

Exférj evett úgy mindig, hogy mindenből egy kicsi legyen egy falatban. Ez nem is baj, amíg nem teszik kötelezővé... Szóval húsz éven át minden étkezésnél szóvá tette, hogy én nem így. Mert én meg úgy szeretek enni, hogy külön-külön mindent. Nem volt kellemes a felismerés, hogy ilyesmiben nem lehet egy db. objektív igazság, és mindenki úgy eszik, és azt, ami és ahogy neki jólesik.

Vasárnap este főztünk egy "töltött" karalábét - a szokásos gombócos változatban - és miután ettünk belőle, és még picit főhetett volna, otthagytuk pötyögni, mondván, még húsz perc nem árthat neki. Aztán felébredtem fél kettőkor, hogy ja, a karalábé még mindig fő. Csodák csodájára nem égett oda, viszont csodálatosan édeskés, karamellizálódott ízű és színű lett, de legközelebb mégis beállítom az időzítőt :D

Topy 2017.06.13. 10:44:47

@pizzaszeletvágó: aki omlettezi a rántottát - és viszont -, az bármilyen aljasságra képes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.13. 11:16:39

Úgy nézem, mégsem az utolsó spárga az idén. Találtam a hűtőben egy bő kilónyi friss fehéret :) Poszt azért mostanában nem lesz belőle!

Dikusz 2017.06.13. 14:02:35

@Fenchurch68: én is szeretek külön enni mindent:)))
pl: rántott hús sültkrumplival (kizárólag itthon): először megeszem a krumplit, aztán a húst, majd az előzőleg leszedett panírt, mindig a számomra legjobb falatokat a végére hagyva.:)
A főzelékre sosem teszek szaftot, sülthúszsírt pláne, ha egy mód van rá le is szedem róla ezeket. A husit, ami mellé van külön, és utoljára eszem:)

Dikusz 2017.06.13. 14:04:17

@Andrass9: pedig lehetne, azért nem volt annyi belőle:)
Úgyis csak itt ehetek spárgaételeket, a piacunkon még sosem láttam a 40 év alatt egyszer sem spárgát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.13. 14:40:33

@Dikusz: Fura egy piacotok lehet :( Nem tudsz bejönni a fehérvári úti piacra? Ott van!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.13. 14:43:33

Zúgnak a gépek a kertben! Kivágatom a szomszéd felé lévő hamisciprus "sövényt". Már visszavágva is 3m magas volt.
Ezek a fiúk fél kilencre jöttek, fél tizenkettőkor kész volt. Most a gyökereket darálják ki éppen, meg formára vágják az utcai ciprussort. Ott már 8-10m magasak vannak. Remek szélfogó, de a közelében a föld csont száraz. Ezen nem megy át, csak a legnagyobb zuhé!

Isley 2017.06.13. 15:59:45

@Dikusz: szerintem csak nem vetted észre.
A budafoki piac tényleg kicsi és drága, de spárga ma is volt.

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 17:10:22

@Fenchurch68: én egy ilyen tűzönhagyás után kifestettem a konyhát! szerencséd volt. :)

Dikusz 2017.06.13. 18:04:40

@Isley: ma nem voltam, holnap lemegyek megnézni. Biztos a Boriskáéknál volt, a fele a zöldségesboltoknak az övéké.

Dikusz 2017.06.13. 18:13:12

@Andrass9: elég fura, az biztos, és drága, mostanában ritkán járok oda, valószínű ezért nem láttam a spárgát sem. A Skála-piacot nemigen szeretem, alig olcsóbb a budafokinál.

Amit elirigylek a pestszentlőrinci barátaimtól, az a Szarvas csárda-téri piacuk. Minden van ott, ami kell. El is mennék oda szívesen, csak messze van. nagy piac, sok őstermelő, és plusz ruháspiac is van. A Nagycsarnok, Fény utca, Skála-piac elbújhat mellette.
A kispesti Kossuth-téri piac is elég jó.

Dikusz 2017.06.13. 18:14:41

@Fenchurch68: én is ezt mondanám még a szénné égett karalábéra is, annak örömére, hogy nem lett nagyobb baj:)

Isley 2017.06.13. 18:53:23

@Dikusz: Igen náluk volt zöldspárga. És igen van vagy 3 üzletük.

Fenchurch68 2017.06.13. 19:08:55

@pizzaszeletvágó: Még leánykoromban egy óvatlanul kinyitott kis doboz paradicsompüré miatt kellett kifesteni a konyhát. Meg volt még munkahelyen álmennyezetbe függőlegesen beleállt kávéfőző. (Az egyszer egy fél literes Unicum, egyszer meg egy kiló méz földre ejtése, és utána napi három felmosás után még egy hét után is ragadós léptek elszenvedése másik történet.)

De a karalábénak tényleg nem lett semmi baja, ma is ezt ebédeltem az imént, negyed hétkor.

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 19:24:52

@Dikusz: ennyi piacot b+... ilyen nagy ez a budapest? számomra felfoghatatlan :) én egy kisvárosi piacon is szédülök :)

Isley 2017.06.13. 20:11:38

@Fenchurch68: Tavaly az 5 literes befőttesüvegben készülő bodzaszörp folyt szét. De azt hiszem a méz übereli.

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 20:37:42

@Fenchurch68: kávéfőző nálunk is megvolt, a régi csőrös alumínium, kihagyta valaki belőle a felső szűrőt, olyan szépen elstartolt, hogy ha nincs plafon, föld körüli pályára áll :)
konzerv az katona koromban volt, valaki belevágta a nyitót, vagy a bicskát, a tartalma meg a plafonon kenődött szét, lemostuk, de 3 napig nem tudtunk ott aludni :)
...és miközben ezt írtam, kifutott a házi tej, amit forralni tettem fel... :( de szerencsére csukva volt az ajtó, így nem jutott messzire :)

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 21:07:42

@Andrass9: kopasz macska? :D amelyik előtte szőrös volt?
Nem, egy jó ideje már nincs macskám.

Waka 2017.06.13. 21:13:50

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Egy omlettnek legyen folyós a belseje, amit lehet tunkolni.
@Andrass9: Az az utcai susnya még a Halálcsillagtól is megvédett volna. Az E-ON biztos imába foglalja a nevedet. :D
@Fenchurch68: Az igen jó lehetett, próbáld meg reprodukálni. A karalábé az egyik gyengém.
A konzervnek megvan a titka. Párszor oda kell lapjával csapni valami kemény felülethez, megnyugodnak benne a levek, és onnantól gond nélkül lehet nyitni. Majd egyszer elmesélem, Csé hogyan melegített meg 104 db székelykáposztát tábortűzön. Némelyik gömbölyű volt a procedúra végén.

Dikusz 2017.06.13. 21:25:50

@pizzaszeletvágó:
Akkor hogy szédülnél a mórahalmi országos kirakodó-, és állatvásáron:))
Májusban voltan Szegeden, az ottani barátaim vittek át Mórahalomra. Én még akkora területet nem is láttam, már a bejáratnál elfáradtam. Két óra alatt csak a felét sem tudtuk végigjárni.

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 21:32:03

@Dikusz: Trágyaszagban nem szédülök, csak a betonon... :))) Érdekes lehetett.

Dikusz 2017.06.13. 21:34:35

@Fenchurch68: Túlérett ribizliszörppel jártam így. Apunál kértem meg a fiamat, próbálja meg, hátha jó még, de vigyázzon, és a mosogatóban próbálja felnyitni. Nagyon túlérett volt a szörpike, szétfutott mindenfelé, csempére, tűzhelyre, apukámra.
Mire a fiam letakarította mindenről a ragacsot, én szóltam neki, hogy na akkor a maradékot szép lassan beleöntöm a mosogatóba. Az lett a vége, hogy a maradék ráfröccsent, egy kevéske a csempére is jutott. Nem volt őszinte a mosolya, és csak annyit mondott, ha nem az anyukája lennék akkor most mondana egy cifrát nekem:)
Viszont én a legszebb öröm a káröröm elvén, mivel semmi irigység nincs benne, nem bírtam megállni, hogy úgymond harsányan nevetgéljek. De addigra már az ő mérge is elszállt:)

Dikusz 2017.06.13. 21:37:07

@pizzaszeletvágó: nálunk szállóigévé vált egyik túratársunk mondása, amit a katonaságnál prezentált: ez a konzerv olyan romlott volt, hogy alig bírtam megenni belőle két dobozzal...

pizzaszeletvágó 2017.06.13. 21:37:22

@Waka: főztem 4 liter karalábé levest, 2 napja esszük. :) Na jó, van más is.

Dikusz 2017.06.13. 21:41:47

@Waka: azt a történetet kíváncsian várom:)
Szintén túratárs szokott mesélni katonatörténeteket, imádom hallgatni, sokadszorra is. Hétforrásnál, a határőrségnél szolgált, biztos van konzerves története is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 07:48:29

@Waka: Az utcai susnya még a helyén van, csak egy kicsit megstuccoltuk (9 köbméter anyag lett belőle).

Fenchurch68 2017.06.14. 08:21:44

@Waka: Jó, hát én nem voltam katona :) Sőt, szerintem konzervet is akkor nyitottam életemben először. A legjobb része a történetnek, hogy a paripüré egyharmada rögtön nagy nyomással az arcomra került, és sikítani sem mertem, átlátva, hogy ha a másik szobában tartózkodó udvarlóm átrohan, azt fogja hinni, hogy vér. Mindegy, úgyis ráfért egy festés a konyhára.
Ezek a mai konzervek meg már ilyen modern gyíkarcoknak valók, felnyitófül meg minden :)

Fenchurch68 2017.06.14. 08:23:41

@pizzaszeletvágó: a mostani töltött karalábéból megmentettem kétszer húsz dekányi tölteléket, hús-karalábé-petrezselyem-fűszerek összedarálva, következő projekt az lesz, hogy egy jó masszív zöldséglevesben ez lesz kis gombóckákban a betét, majd referálok, milyen lett.

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 09:01:04

@Fenchurch68: Szeretem a gombóc-betétes leveseket. Gombócok: krumpli, hús, hal, tüdős hurka, .... bármi. Némelyik kicsit macerás, de megéri. Pont tegnap utaltam egy ilyenre Világevőnél, harcsafejből gombóc betétet szoktam a zöldséges alaplébe főzni, ha hozzájutok a megfelelő alapanyaghoz persze, tehát ritkán. Szóval a tied is biztos jó lesz, jó a terv!

Attilajukkaja 2017.06.14. 09:19:06

@pizzaszeletvágó:
"tegnap utaltam egy ilyenre Világevőnél, harcsafejből gombóc betétet szoktam a zöldséges alaplébe főzni"
Ezt olvastam és nagyon tetszett az ötlet! Halfasírtot én is szoktam készíteni, de azt kisütöm. A levesbe a halgombócot mivel ragasztod össze, hogy ne főljön szét? Csak liszttel?

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 09:50:05

@Attilajukkaja: tojással is, de nem sokkal, lehet, hogy nem is kell egy egész, nehogy az dobja szét. Kell bele egy kicsi, főleg, hogy egyszer már a halból főtt az alaplé, és laza az anyag. Működik a tojás+finomszemcsés zsemlemorzsa is. Ezek a halhoz képest mind kicsi mennyiségek, nem tudom pontosabban, soha nem mértem meg, csak érzésre készül. De nem kell félni, mert ennek a főtt húsból készült gombócnak már alig kell főnie, ha a kezedben egyben marad, akkor a levesben nem fog egy-két perc alatt szétesni. Ja, és pici gombócok, gyakorlatilag azonnal átfőnek. Másként is lehet, nyers halhúsból indulva (az ugye akkor nem harcsafej) akkor jobban össze kell ragasztani, több tojással, ugyanúgy, mint a fasírtot.
Szóval érzéssel, nem akarjuk a hal ízét tojásos panírrá alakítani. ;)

Dikusz 2017.06.14. 11:25:17

@Fenchurch68: az a gombóc nagyon finom lehet úgy magában is, nekem még leves se kellene hozzá:)

Attilajukkaja 2017.06.14. 12:03:14

@pizzaszeletvágó:
Nekem van nyers halmaradékom a fagyasztóban, abból szoktam csinálni fasírtot. Főtt húsból még nem próbáltam. Persze, nem szabad agyonlisztezni vagy tojásozni, ezért is voltam kíváncsi arra, hogy egyáltalán mi az, ami feltétlenül kell bele. A válaszod teljesen kielégítő volt, köszi!
Amúgy, ha valami "szétesőset" főzök vagy sütök, akkor előtte lefagyasztom a biztonság kedvéért. Úgy könnyebben egyben marad.

pizzaszeletvágó 2017.06.14. 12:30:23

@Attilajukkaja: igen, itt a kulcskérdés, hogy miből főzöd. Akármilyen halmaradék, darálék, jó nyersen indítva is, de harcsafejet nehéz lenne nyersen kicsontozni.

Attilajukkaja 2017.06.14. 12:49:11

@pizzaszeletvágó:
Én harcsafejhez ritkán jutok (soha), de az ötlet tetszik!
Persze halmaradékokat alaplének nálunk is lehet kapni a piacon. Egyszer veszek és kipróbálom. :o)

Waka 2017.06.14. 20:56:22

@Dikusz: Van egy mórahalmi kollégám, isteni kenyeret szokott hozni onnan. Majd egyszer, valami apropó okán kitérek a konzervekre.
@pizzaszeletvágó: Jöhet. :) A harcsafej kedvenc falat. blogkocsma.blog.hu/2013/10/21/a_fejetol_izlik_a_hal?full_commentlist=1#comments
@Attilajukkaja: A kényes unokahúgoknak főztem egyszer gombócos halászlét, irdalt, darált filé, só, bors, tojás és igen kevés búzadara. Hagytam kicsit dagadni és utána prímán összeállt.
@Andrass9: :)

Fenchurch68 2017.06.15. 08:52:55

@Dikusz: Eleve azért írtam idézőjelben a "töltött karalábé"-t, mert nálunk úgy készül, hogy hozzádarálunk a húshoz 1/3 rész karalábét, és a pucér gombócok úszkálnak a többi darált karalábéban :)
Volt már, hogy kicsit túllőttük a gombóc-mennyiséget, akkor (lehet, hogy ez undi) szétvagdostam szeletekre a gombócokat, picit megsütöttem, aztán ment hozzá vadasmártás és knédli.

Attilajukkaja 2017.06.15. 09:28:46

@Waka:
Neked is köszönöm a receptet!

@Fenchurch68:
"egyszer meg egy kiló méz földre ejtése, és utána napi három felmosás után még egy hét után is ragadós léptek elszenvedése másik történet."
Nekem annak idején volt egy fritőzöm, aminek az aljából jött ki egy gumi- vagy műanyagcső, azon keresztül lehetett leengedni belőle a fáradt olajat. Amikor megvettük, jó ötletnek tűnt. Aztán egy este arra értünk haza, hogy a gumi elfáradt és megrepedt, a majd 2 liter használt olaj pedig beterítette a bútort, a konyha kövét és az étkező parkettáját is. Mi sem egy napig takarítottunk utána. :o)

pizzaszeletvágó 2017.06.15. 09:35:29

@Waka: igen, emlékeztem a képre! :) Akkor is beszélgettük már a harcsafej kiváló tulajdonságait.
@Fenchurch68: újrahasznosításban verhetetlen vagy, nekem eszembe nem jutnának hasonló dolgok. (ezt pozitívan írom, félre ne értsd) :)

Fenchurch68 2017.06.15. 12:24:51

@pizzaszeletvágó: Kösz az elismerést, ez egyrészt a csóróság (szebben fogalmazva környezettudatosság), másrészt meg a nagycsaládos lét. Ugyan senki sem válogatós, mégis másképp szeretik ugyanazt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 16:45:04

@Fenchurch68:

Én is úgy készítem a "töltött" karalábot, hogy apróra vágom, felteszem párolódni és amikor már érződik az édeskés íze, akkor felöntöm, majd a felforrt lébe teszem a húsgombócokat.
A húsba tojást nem teszek, fűszer, fokhagyma, náha vöröshagyma, 30 dkg húshoz félmarék mosott rizs, ha száraz a hús, akkor csipetnyi víz, összegyúrom, és apró gombócokat görgetve mehet főni. Amikor a közepén is puha a rizs, akkor berántom szárazon pirított lisz, olaj és tejföl házasításával készült rántással, majd a főzelék tetejére megy egy nagy adag aprított petrezselyem. Ja és só is megy bele valamikor.

Fenchurch68 2017.06.15. 17:36:17

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem ez újdonság, mindig hagyományosan, tényleg kivájt karalábéba töltve főztük. A kedvesem alkotta ezt a verziót, miután egymás után három karalábévájót tört el az első mozdulattal - nem tudni, hogy benne vagy az eszközben volt-e a hiba.
Tojás nálunk sincs, hagyma és fokhagyma van, petrezselyem tényleg rengeteg kell bele, mi nem rántjuk, csak egy kiskanál liszt/nagydoboz tejföllel habarjuk.
Tavaly már kipróbáltuk ugyanezt zsenge tökből, petrezselyem helyett kaporral, kvázi fasírt helyett a gombóc lett belefőzve a tökfőzelékbe, sikere volt.
Ez az egyetlen kaja, amihez hajlandó vagyok elővenni, összerakni, utána megpucolni és szétszedni a multifunkci Bosch eszközt :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 18:36:28

@Fenchurch68:

Tökkel még nem próbáltam, de a következő főzőkurzusba befér.:D

Fenchurch68 2017.06.15. 20:01:08

@látjátok feleim szümtükkel: Télen megcsináltuk kelkáposztával is, tehát gyakorlatilag egy kelkáposztafőzelékbe lettek belefőzve a kelkáposztás húsgombócok, nagyon jó volt az alapötlet, csak kicsit túltolta édesem a fokhagymát, napokig még a Skype is hátrahúzódott, ha ügyféllel beszéltem :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.15. 20:53:25

@Fenchurch68:

Nektek egészen jó ötleteitek vannak, gyakrabban mesélhetnéd őket.

Fenchurch68 2017.06.16. 07:41:53

@látjátok feleim szümtükkel: Mindig lelkifurdalásom van, mikor főzünk valami innovatívat, és utólag jövök rá, hogy nem dokumentáltam :) Meg amióta ismét komoly dolgozó nő vagyok, szégyenletesen elhanyagolom a háztartást.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.16. 09:04:17

@Fenchurch68:

Nem is kell dokumentálni, hiszen még a paprikás krumplit sem főzzük egyformára. A lényeget meg nem felejted el.

Én viszont bajban vagyok. Most a focimohács után nem is tudom mibe kéne "fojtani" a bánatom. Kéne valami gyászedébet főzni. Talán egy kis kocsonya jó lenne?

Dikusz 2017.06.16. 09:41:27

@látjátok feleim szümtükkel: vagy sült hurka, esetleg jófajta színtelen cca 50 fokos gyümölcslé...

Fenchurch68 2017.06.16. 10:28:05

@látjátok feleim szümtükkel: Focitémában nem vagyok expert, viszont mivel a bölcsességfogam (haha) most kezd engedni joghurtnál kompaktabb ételt, pörkölt lesz nokedlivel meg ubisalival. (Embernek ubisali, nekem meg életem első saját készítésű koviubija.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 12:02:36

@Fenchurch68: Az idei első koviubit tegnap tettem ki napozni :)

pizzaszeletvágó 2017.06.16. 12:23:22

@látjátok feleim szümtükkel: fociról szólva, elég lenne Marozsán Dzsenifert fiúsítani, mint Mária Teréziát, és Dzsudzsák helyett játszatni irányító, támadó középpályás poszton. Pityergős kislány Dzsudzsi Zsuzsit meg kitenni egészen szélre, egészen a partvonalon túlra... Sok mindent megoldana.
Marozsánt a világ legjobbjának választották idén.
Itt egy videó, hogy hihetőbb legyen, miért is ő. A 14-es illetve a 10-es mezben.
www.youtube.com/watch?v=sTrDXDXXDaY
Ha ehhez még Jakabfi Zanettet is fiúsítani lehetne, a magyar támadósort nem tudná megállítani senki.
Bevallom, én szívesebben nézek női focit. Nem olyan lélektelenül fociznak, mint a fiúk. Szebbek a játékosok. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.16. 13:58:19

A focimohács emlékére megalkottam a focibrassóit. Egy jó kis sárgadinnyés-cseresznyés-málnás gyümölcsleves után nagyon jól esett.
Volt egy fél sült kakasmell a hűtőben, amit összekockáztam,majd saját zsírján kevés vízzel átsütöttem. Rádobtam egy marék apírtott petrezselyemzöldet, és öszekevertem a kockára vágott, sósvízben megfőzőtt újkrumplival. Klasszikussal élve csucsu lett. Első sorban azért, mert gyorsan kész lett.legalább olyan gyorsan, mint a focimohács. Bánatomban jól belaktam belőle.
Fűszerszámok azért nem kerültek elő, mert a húst zsálya-fokhagyma-tárkony kombóval sütöttem.

Dikusz 2017.06.16. 16:36:42

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon finom lehetett az a gyümölcsleves, megkóstoltam volna:)
Ami viszont nekem nagyon ízlik, az a meggyből-egresből készült gyümölcsleves. Egész különleges az íze. A baj csak az, hogy egrest nagyon ritkán lehet kapni, és akkor is meglehetősen drága.

Attilajukkaja 2017.06.16. 17:17:57

@Dikusz:
Ma reggel a Fény utcai piacon, aztán egy Erzsébetvárosi Sparban is láttam egrest. Ribizlit is. Most kezdődik a szezonja.
Amúgy meg mi nem drága?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 17:33:33

@Dikusz: @Attilajukkaja: Nálam is mutatja már magát. Van 1 tövem, amiről lejön kb egy kiló minden évben. Abból kompót vagy lekvár készül, hogy télen tudjak egy piszkeszószt főzni :)
Ribizli az 10 kiló körül terem a két bokron.

pizzaszeletvágó 2017.06.16. 17:47:26

@Andrass9: nekem 4 tő pöszméte van (hogy nevezzük már rendes nevén azt a szerencsétlen gyümölcsöt!) abból kettő zöld, kettő piros pöszméte, de az idén ...rá verte a jég, van most rajta 4-5 szem. Az se hibátlan. Ha ezt túléli, drótra fűzöm őket, ahogy régen nagyapámnál volt, lugasban, mint a szőlő, volt neki vagy 250 méter ilyen pöszmétéje, meg ugyanannyi ribizli. Szerettük szedni. (dehogyis...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 17:58:40

@pizzaszeletvágó: Jó lesz az piszkének, brüszkének, köszmétének (Ribes uva-crispa) is, vagy nevezd simán libabogyónak (gooseberry) :)
Nagyon szeretem, mégis ritkán eszem.

Topy 2017.06.16. 18:07:52

@pizzaszeletvágó: csak ne pöszíts kérlek, köszméte az! :D

Topy 2017.06.16. 18:11:15

@Dikusz: és olyan éretlenül szedik le, hogy puskába töltve embert lehet vele ölni...

a piacon két helyen szokott lenni finom érett, mindkét helyen aranyos idős házaspár szokta hozni az otthoni termést; most elkezdtem aggódni, mert az egyik párt idén még nem láttam árulni, pedig ők epret is szoktak hozni, így elég korán kezdik a szezont - remélem nincs semmi baj náluk
(már nem csak a köszméte miatt, hanem aranyosak, kedvesek, évek óta veszünk tőlük gyümölcsöt, szoktunk kicsit beszélgetni)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.16. 18:47:02

@Topy: A kétheti kispiac átka: Ha egy termelő jó termést árul, ott nagy a sorállás, nem lehet beszélgetni. Ha viszont nincs nála senki, akkor valószínűleg beszélgetni sem érdemes vele, hisz talán nem ért a termesztéshez :(
Nálunk a fóti hentes remek árut hoz, velük végül más napokon, telefonon tudtam beszélni, míg az UjPaladin nevű (CBA szponzorált) hentesnél elvétve látok vevőt.
Tejtermékben is hasonló a helyzet: van egy nagyon jó, és két kevésbé érdekes termelő. Én azért a nagyon jót fel szoktam tartani egy kis tanulásra a sajtokról ...

Persze ezen kívül a hely egyben találkozó pont is, hisz relatíve kis sugarú körben élnek a vevők :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.16. 21:02:15

Visszatérve a dinnyés levesre. Kaptunk egy sárgadinnyét, aminek nagyon jó volt az illata, de nem volt valami nagy íze, ezért gondoltam, hogy a takarékosság elve szerint mindent fel kell használni, ezért levesnek jó lesz. Még mindig teli a konyha a leves illatával, igazi sárgadinnye illattal.

Ma rájöttem egy bölcsességre. A természet tudja a maga dolgát.

Április elején pohárba vetettem cukkini magot, kettő ki is kelt, ki is ültettem már régen őket. Május közepe táján pedig kikelt a kertben a tavalyi cukkini szétszóródott magja, ami ott telelt. Az utóbbin kb. fele akkora most a kis cukkini, mint a korábban vetetten, vagy is nem maradt le semmiben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.16. 21:05:21

@Andrass9:

A vásárhelyi piacon volt 2005-6 óta krumplis nénink, később egy emberünk. A néni férje meghalt így ő nem termelt tovább, ezért máshoz pártoltunk, de az évek sajnos neki sem tettek jót. Ma nincs krumplis emberünk, egy kereskedőtől vásároljuk a kiflikrumplit, amit ő is mástól vesz. Viszont a minőség kifogástalan.

Dikusz 2017.06.17. 00:23:06

@pizzaszeletvágó: a piros egrest nagyon-nagyon szeretem. Még mutatóba sem láttam évek óta. Sok éve egy kolléganőm kertjéből kaptam, hamar felfaltam:)))
Másik kolléganőm budatétényi apró kertjében volt egy sárgabarackfa, gyönyörű, zamatos nagy ananászbarackot (azt hiszem annak mondta)kaptam egyszer tőle. Csodálatos íze volt, és jellegzetes alakja a gyümölcsnek, mint egy dagi mandula. Ilyen fajtát még nem is láttam piacon. A kedvenc gyümölcsöm a szilván kívül. Mást nem is nagyon eszem.

Attilajukkaja 2017.06.17. 13:37:53

@Dikusz:
"Ilyen fajtát még nem is láttam piacon."
Lehet, hogy nehezen szállítható vagy költséges, munkaigényes a termesztése. Az ilyen gyümölcsöket a kofák nem szeretik.
Én a Juliska babbal jártam így. Megkérdeztem a kofát, akitől mindig vettem, hogy miért hoz mostanság ilyen keveset belőle. Azt mondta, sok vele a munka, nem éri meg.
Lehet, hogy a piros egressel is van valami nehézség. Nem tudom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.17. 14:21:55

Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiataloknak meg derogál, és nem is szeretnek a kertben dolgozni.
A piacozás nagyon fárasztó dolog. Előző délután össze kell szedni a piacra szánt árut, előkészteni ( kiválogatni a romlottat, esetleg osztályozva átválogatni ), és másnap reggelig úgy tárolni, hogy ne legyen baja. Akinek nincs kocsija vagy fuvarosa, az bizony tömegközlekedéssel tud annyi árut vinni, amennyit elbír. Akinek kocsija van, az meg nem kiskosarazik, hanem olyan zöldséget-gyümölcsöt termel, amiből sokat el tud adni. Az egres nem a legjobban eladható gyümölcs. ezért ritka egyre inkább a Juliska bab is, nem értenek a termesztéséhez, és sajnos nem mindig egyformán terem, nagyon befolyásolja az időjárás. Mellesleg ő futóbab, tehát a termesztése sokkal több munkával jár, mint a bokorbabé.