Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Húsos palacsinta

2017.06.08. 07:00 Waka

Nem, nem a hazai csúcsgasztronómia zászlóshajójáról, a second hand food koronázatlan királyáról, a hortobágyi húsos palacsintáról lesz szó. Más. Azt nem mondom, hogy bolognai, mert a feldühödött bennszülöttek már rohannak is a csűrbe elővenni a lezsírozott luparát, hogy elégtételt vegyenek a gyalázat miatt. No meg aztán utána sem olvastam rendesen, így utólag kiderült, hogy eleve rosszul álltam neki. Maradjunk abban, hogy afféle bolognai ihletésű ételt főztem.
Eredetileg cannelloni tésztával terveztem készíteni, de a múltkori zöld palacsinta adott egy ötletet. A kuih dadar a maga nemében fiaskó volt, de a palacsinta hajtogatásának módja megtetszett. Ahogy a kertben matattam, formát is öltött a fejemben, hogyan készítsem el.
Talán zenét kellene hallgatnom gyomlálás közben, akkor jobb ötleteim születnének.

21.JPG

Hozzávalók a palacsintához:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 14-16 dl tej
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 0,5 dl olaj

A raguhoz:
- 5 dkg erdélyi szalonna (pancetta lenne az igazi, de épp nem volt a közértben)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szár halványító zeller
- 2 kisebb sárgarépa
- 350 g paradicsompüré
- 0,5 l házi paradicsomlé
- friss vagy szárított bazsalikom
- só
- 30 dkg sajt (Maasdamer volt otthon)

A töltelékhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 80 dkg darált sertéshús
- kakukkfű
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- étolaj

1.JPG

Pénteken délután Zed-nél sütöttünk húst tárcsán. Tudva, hogy másnap délelőtt nem sok kedvem lesz a húsdarálóval vacakolni, a szokásomtól eltérően darált lapockát vettem. Az ismerős hentes jó fej akart lenni, a létező legsoványabb részből adott, és a bolti daráló is elég öregre aprította a húst, talán ez volt az egyik oka, hogy a töltelék kicsit száraz lett.

Először a tölteléket tettem fel. A hagymát kevés olajon megpirítottam. Hozzáadtam a húst, fehéredésig sütöttem majd beletettem a kakukkfüvet és a fokhagymát, sóztam, borsoztam, és fedő alatt saját levében megpároltam, végül fedő nélkül zsírjára sütöttem.

3.JPG5.JPG11.JPG

A raguhoz a zöldségeket a V-Gyulával egészen finomra aprítottam.

2.JPG

A szalonnát kevés olívaolaj hozzáadásával kisütöttem.

4.JPG

Beletettem a zöldféléket, és megpároltam.

6.JPG8.JPG

Hozzáadtam a paradicsompürét, kicsit azt is megpirítottam.

9.JPG

Beleöntöttem a paradicsomlét, fűszereztem és összeforraltam.

10.JPG

Míg a többi összetevő rotyogott, kevertem egy palacsintatésztát.

7.JPG

25 palacsinta lett a tésztából, abból egy mindjárt az elején miszlikbe ment, egyet meg csak úgy megettem, mert már igen éhes voltam.

12.JPG13.JPG

A zöld csodánál már látott módon megtöltöttem és feltekertem a palacsintákat.

14.JPG15.JPG16.JPG

A kerámia sütőforma aljába terítettem egy jó adag szószt, arra igazítottam a palacsintákat, majd a tetejére is kanalaztam belőle. Az egészet megszórtam reszelt sajttal.

17.JPG18.JPG

Hármas fokozaton mintegy 30 percig sütöttem.

19.JPG

Ahogy már említettem, a töltelék lehetett volna szaftosabb is, de mindent egybevetve finom volt. A palacsintát átjárta az ízes paradicsomszósz. Öt ilyen még az én feneketlen bendőmnek is elég volt egy evésre.

20.JPG

66 komment

Címkék: vöröshagyma palacsinta fokhagyma paradicsomlé szárzeller kakukkfű paradicsompüré húsos palacsinta erdélyi szalonna bazsalika Maasdamer

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7312564839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 09:02:59

Szerintem nincs gond azzal a töltelékkel, nekem jó lenne.
Magam részéről nem is szeretem a 8-as rostélynál apróbbra darált húsokat.
Annyit lehet tenni, hogy a töltelék ne érződjön száraznak, hogy abból a zöldséges alapból keverni lehet hozzá egy keveset, még paradicsom nélkül. Vagy, mivel ez az étel távolról asszociál a lasagne-re, a tölteléket egy nagyon laza, könnyű besamellel keverve belesimítani a palacsintákba. Mindegy hogy, a lényeg, hogy még valami nedvességet a töltelékbe, és akkor mindegy milyen nagy szemű a darált hús.
De mondom, nekem ez így is tökéletesen megfelelne. :)
Anyósom is így tekerte a palacsintákat, amikor darált pörkölttel töltötte. Másképp ki is folyt volna. Azóta én is szoktam így.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 09:11:24

Valóban bolonyai "ihletésű" az étek :) Ha valóban bolonyaira vetted volna, akkor a töltelék se lenne száraz, merthogy a paradicsomos szósz egy részével átfőzve szaftos palacsintabelsőket kapnál.
A 24 palacsintát (ami normális volna 2 tojásból) hogy a csudába adtad elő közel másfél liter tejből? Ráadásul még fél kiló liszt is ment bele ... Ja, bocs! Mindég elfelejtem, hogy szénhidrátfüggő vagy: szép vastagok is lettek :))) (Engem kiátkoznának itthon ilyen vastag palacsintával. Pláne ha teflonban sülne! Ráadásul olajjal ... grrrr :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.08. 10:56:09

Ez egy közönséges, darált hússal töltött palacsinta, paradicsomos mártásban Waka módra. Ennyi.
Meg annyi, hogy biztosan nagyon ízesre sikeredett.:D

Dikusz 2017.06.08. 11:15:39

Az a házi paradicsomlé..... isteni finom lehet:))))
A mai ebédemet (amit most ettem meg, de még maradt holnapra is) odaadnám érte. Pedig mezei csirkepörkölt volt újkrumpliból, picit csípősen.

A palacsinta az egyetlen, amiből nem tudok sokat megenni, max 3 db-ot. A sós változatait ráadásul nem is kedvelem, de attól még finomak, hogy én nem szeretem. Életemben talán kétszer (vagy negyven éve)ettem hortobágyi palacsintát, de nem vendéglőben.

Waka: írod, hogy egy palacsintát azért ettél meg, mert szétszakadt, egyet azért, mert éhes voltál. Anyukám csinált mindig a palacsintasütés közben néha "rongyos" palacsintát magának, mert nagyon szerette:)
Ha én a környéken vagyok, akkor paradicsomleved se lett volna. Akkor hogy oldod meg az étel elkészítését? :)))

Dikusz 2017.06.08. 11:28:48

@Andrass9: Te sem használsz olajat sütésre/főzésre otthon?

Töredelmesen be kell vallanom, hogy én egyedül a sültkrumpli sütéséhez használtam olajat. Soha, semmi máshoz nem. Annak a gondolatától is kiráz a hideg, hogy a sültoldalashoz, sült húsokhoz olajat használjak. Nyilván vannak olyan ételek -svéd gombasaláta- amihez csak az jó. De hogy olyan ételhez, amihez zsír is jó, nem fogok olajat használni, az tuti.
Vagy tíz évvel ezelőtt az egyik alkalommal amikor az Őrségben túráztunk, ott élő barátunkat is meglátogattuk. Az országnak az a csodaszép szeglete köztudottan a legjobb minőségű tökmagolajat készíti (láttuk is, mikor szüretelték a tökmagot:). Nem olcsó dolog 3000 Ft volt literje. Vettem is belőle l litert, de el kellett ajándékoznom (nem avasodott meg a hűtőben), mert mindig arra emlékeztetett az állaga, amikor a csirkemájat tisztítom - nem jól.

Elnézést kérek azoktól, akik szeretik az olajat, és ezért a túl hosszú olajnemszerető kommentért is:)

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 12:03:00

@Dikusz: azt az őrségi tökmagolajat még olcsón is vetted. Mire ide eljut, ha egyáltalán jut belőle, már 10 eFt literje. Én kenyérbe teszem sütéskor, salátákat "öltöztetek" vele, krémlevesek tetejére csorgatom tálaláskor. Férfi embernek különösen jót tesz vénségére a tökmagolaj, mert jól magolajozza a tököt. :) Inkább így fogyasztom, mint kapszula formában (pfej).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 12:13:11

@Dikusz: Nagyon ritkán használok olajat - akkor is leginkább olivát. Persze vannak dolgok, amikhez kell, pl. hús pácolás vagy érlelés, amikor a levegőt kell elzárni a hústól.
A napraforgót használom, amikor kirántok dolgokat, bár az utóbbi időben néha kókuszolajat használok ecélra: jobban bírja a hőt, íze meg nincs :) , sültkrumpli nem készül idehaza, nem is tudom miért.
Majommézet meg nem lehet zsírból csinálni - azt hiszem :)
A tökmagolajjal a világból ki lehetne kergetni :)

Dikusz 2017.06.08. 12:18:47

@pizzaszeletvágó: tavaly ősszel túráztunk arra. Szándékunkban állt vásárolni (én ajándékba) tökmagolajat, megkérdeztük a barátunkat, tudna-e szerezni. Friss gondolom még nem volt, épp akkor szedték fel a földről a tökmagot tök nélkül. A hűtőládában tárolt olaj literjét kaptuk volna baráti áron 5000 Ft-ért.

Dikusz 2017.06.08. 12:21:43

@Andrass9: még nem próbáltam majonézt zsírból, gondolom olyan, mint a svéd gombasaláta. Elfelejtettem, hogy olaj kell hozzá, reflexszerűen használtam a zsírt. Mutatós volt, ahogy a tetején látszott a zsír:)

A tökmagolajnak az illatát szeretem, a kinézete meg az epére(bocs érte) emlékeztet.

Topy 2017.06.08. 13:07:53

@Dikusz: akkor ő is csinál magának csirkepörköltet újkrumpliból - feltéve, hogy elárulod a receptjét! ;):)

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 13:29:20

@Dikusz: "...olajat használjak. Nyilván vannak olyan ételek -svéd gombasaláta- amihez csak az jó."
;)
Mellékszál, csak neked, egy régi poszt, svéd gomba zsírral:

blogkocsma.blog.hu/2014/01/14/sved_gomba

(elnézést, nem akarom félrevinni a témát, csak eszembe jutott)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 14:55:40

@pizzaszeletvágó: Ritka jó poszt volt! Kár, hogy a kommentelők legalább fele már sehol se blogol :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 14:57:02

@Topy: Az az újkrumpliból készült csirkepörkölt nekem is felkeltette az érdeklődésem! Hátha nem csirkeízű? :)))

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 15:53:14

@Topy: @Andrass9: @Dikusz:

Ezt most biztos nem fogjátok elhinni, de most kaptam a telefont, hogy másfél óra múlva jó lenne, ha csirkepörkölt lenne az asztalon. A baj csak az, hogy a csirkealkatrész jelenleg -24 fokos. Csak annyi esélyem van, ha Dikusz gyorsan elárulja a receptet, mert újkrumpliból biztos időben kész lennék a csirkepörkölttel! :)
/vicceltem/
Csak az nem vicc, hogy tényleg meg kell csinálnom most időre... addig kikapcs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 16:23:41

@pizzaszeletvágó: Kicsit késő, de ha müa zacskóban meleg vízbe teszed, akkor 15 perc alatt kiolvad. A meleg vizes módszer soha ne használd, ha utána nem hőkezeled a csirkehús azonnal!

Waka 2017.06.08. 18:36:56

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: @Andrass9: Pontosan erről beszélek. A streetkitchen-en igen gusztusosan készítik, valójában egy lasagne más alakú tésztában. Kerámia bevonatú serpenyőben készült, van egy ugyanolyan teflonos, szintén Tefal, de ha nem teszek olajat a tésztába, rohadt nehéz felszedni az első oldal sütése után mindkettőből. Kéne egy hagyományos palacsintasütő.
@látjátok feleim szümtükkel: Pontosan.
@Dikusz: Van egy tuti receptem, krumpliból parilé. Elvégre rokonok. :) Igaz, hogy kell hozzá egy hadronütköztető, de épp van nálam egy zálogba'. Olajat én sem használok túl sok ételhez, legfeljebb zöldségekhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 19:24:42

@Waka: Nálam hozzájuthatsz egy klasszikushoz. Van 4, de max hármat tudok egyszerre használni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.08. 19:25:38

@Waka: Apropó, Z feketelistán van nálam :))

Dikusz 2017.06.08. 20:32:45

@Topy: @Andrass9: @pizzaszeletvágó: hát mindnyájatoktól sűrű elnézést kell kérnem, azt hittem, hogy ezt az úrias elnevezését a paprikáskrumplinak mindenki ismeri:)))

Engesztelésül talán elfogadtok egy legalább ötven éves történetet:
Édesanyám kirakatrendezőként dolgozott egy kereskedelmi vállalatnál. Budapesten vagy 80 üzlete volt a cégnek, a fél országnak szállítottak skárpit. Nem tudom mi okból, de valamit ünnepeltek, ezért meghívtak dolgozókat a Nemzeti Szállóba (akkoriban igen előkelő hely volt az étterme)egy ünnepi vacsorára. Azt nem hiszem, hogy ez az elnevezés volt az étlapon de valami ilyesféle neve volt. Mindenesetre anyukám -nem akart különleges ételt rendelni-
megbotránkozva jött haza, hogy képzeljük, egyszerű paprikáskrumlit hoztak neki:)))

Dikusz 2017.06.08. 20:34:06

@Waka: azmiaz? Most nem ér számomra megguglizni, tőletek szeretném megtudni:)

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 21:22:37

@Dikusz: teljesen igazad van, az én figyelmemet nem kerülte el, hogy "mezei" csirkepörköltről beszélsz. A "mezei" ebben a szóösszetételben az egyszerűség rokonértelmű szava, kicsit olyan, mint a hamisgulyás, tehát a mezei csirkepörkölt újkrumpliból tulajdonképpen paprikás újkrumpli, amiből elszaladt a csirke a mezőn. A krumpli meg ugye természeténél fogva nem szaladt el, abból lett az étel. Na mindegy, itt közben megfőtt és nagyrészt el is fogyott. :)

pizzaszeletvágó 2017.06.08. 21:57:40

@Waka: Én is Tefal teflonos vagy egy nagy alapterületű noname kerámia palacsinta sütőt használok, és én is teszek 2 tojásos tésztához két kisebb evőkanál olajat. Az utóbbi 8 évben rengeteg palacsintát sütöttem így, tehát olajos tésztát száraz serpenyőben. Nagyon tutti a Tefal, nem tapad, elég csak rázogatni és elengedi a tésztát, feldobom és fordul.
Aztán...
Aztán legutóbbi pár alkalommal gondoltam egyet, és elővettem egy szilikon ecsetet, amit finoman, csak a sarkát, megmártva olajban, lekentem a tapadásmentes teflont minden palacsinta előtt. Te is tudod, meg aki használja, hogy szinte semmi értelme, az olajcseppek gurulnak a felületen, főleg ha meleg. Nem is kell sok olaj, csak azok a kis cseppecskék. Mégsem volt probléma. Így sütöttem ki és tökéletesen működött. Nem ragadt és szépen fordult. Egy dolog lett más. A színe-foltossága teljesen olyan lett, mint a hagyományos palacsinta sütőben sült tésztáé, szemben az itteni képpel, meg amit én is megszoktam 8 évig, azaz a kész palacsintán látszik, hogyan sült.
Ízén, állagán semmi különbséget nem éreztem, akár hol is kerül bele az olaj.
Ha már itt tartunk, vastagság: a szódabikarbona is felfújja picit, de a viszonylag sok tej is. Ha vékonyabb a cél, akkor ehhez a mennyiséghez maximum 1 liter tej, és a többi víz, lehet szódavíz. És még úgy is működni fog a Tefalban.

Dikusz 2017.06.08. 22:29:38

@pizzaszeletvágó: ez tökéletes magyarázat, miért az a neve, ami, köszönöm:)))

Waka 2017.06.08. 22:36:31

@Andrass9: Legközelebb beugrom érte. :) Z-vel párszor koccantunk a slendrián kifejezések és a bombasztikus jelzők okán.
@Dikusz: Szóval, ráengeded a 3,5 GW-ot az ötfázisú fluxuskondenzátorra és belógatsz egy zsák krumplit a théta-sugárzásba. Amint megpirosodik, kész is a paradicsom. Eleinte szkafanderben kell hámozni, mert veszettül nyomja kifelé a mindenféle áthatoló sugarakat, de aki megtanul élni az ilyen apró kellemetlenségekkel, annak nagy örömöt okoz. (Meg csendben oszladozó szomszédságot.)
@látjátok feleim szümtükkel: Hadronütköztető vagy palacsintasütő? :D

Dikusz 2017.06.08. 22:36:42

@pizzaszeletvágó: a szilikon ecset nem olvadt meg amikor kenegetted a forró tepsit? Nem tudom nekem miből volt az a szilikonecset, de összeolvadt, majd megütött a guta:)
Így azon igen ritka alkalmakkor, amikor palacsintát sütök, a jól bevált libatoll ecsettel kenem a palacsintasütőt. A kenegetésnél is visszatértem a melegített zsírra. Az a teflon palacsintasütő, amit használok az elsők között volt, amit itthon lehetett kapni. Kibír az mindent, csak a nyele mozog már a sok rázogatástól. Felveszi az a versenyt a mai méregdrága palacsintasütőkkel is.

Dikusz 2017.06.08. 22:39:05

@Waka: Kösz:))))
Ez a magyarázat a számomra olyan volt, mintha egy kőművesmester magyarázná el, milyen eszközöket használ építkezéskor. Azoknak az eszközöknek is csupa német neve
van :))))

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.08. 23:21:36

@Waka:

Nem mindegy?
Lehet ütköztetni is, ha éppen nem palacsintát sütsz benne.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.08. 23:26:50

A palacsintát a tojás fujja fel.
Az jó módszer ha a zsiradékot bekeverjük a tésztába, mert egyenletesen oszlik el a teljes mennyiségben. Ehhez viszont a nem olajozandó sütőedény is jó. Talán jobb is.

Kenőecsetnek pedig nagyon jó a hagyományos lószőrből készült festőecset, az nem olvad meg és jól kimosható.

Erről jut eszeben, hogy pl. a robot porszívó tartályának tisztításához meg a görbe fejű un. radiátorfestő ecset a jó.

Fenchurch68 2017.06.09. 08:25:39

@pizzaszeletvágó: Régebben előkelően serpenyős burgonyának hívták, de akkor is csak paprikás krumpli maradt az :)
Ez a "mezei csirkepörkölt" nekem sem volt ismerős, de nagyon tetszik. Egyszer a túrázós társaságban felsoroltuk, ki milyen néven ismeri a tócsnit, egészen szép számú megnevezés összejött, pedig a társaság nagy része pesti, de jól kijött, hogy kinek honnan származnak a nagy- vagy dédszülei :) Az is érdekes, hogy ugyanazt a faék egyszerűségű ételt - jelen esetben a paprikás krumplit - teljesen más végeredménnyel készíti el az én erdélyi gyökerű nagymamám, az exférj Győr környéki anyukája, illetve a kedvesem borsodi anyukája. (Nekem nyilván a nagymamámé az etalon...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.09. 11:44:49

@pizzaszeletvágó: Mikor ifjú és bohó voltam, és nekünk is lett teflon serpenyőnk, megszállottan sütöttem a palacsintákat benne (én is belekevertem egy kis olajat). Az istennek se akart ugyanolyan íze lenni, mint a klasszikus palacsintának, nomeg mindig vastagabb is lett!
A serpenyő olajozása valóban kicsit visszaadja a klasszikus felületet, de azt íz akkor is hiányzik! Azóta visszatértem a klasszikus vassütőhöz. Nos, ebben semmi meglepő nincs:
A klasszikus serpenyőbe akkor tesszük a tésztát, amikor az már 220-230 fokos (a zsír elkezd kicsit füstölni). Ez rögtön lekapja, ezért tudunk nagyon vékonyat teríteni benne. Ahogy sül - ha rendesen ki van égetve a szerszám - a gőz felemeli az aljáról, és hirtelen elkezd csuszkálni. Ilyenkor már lehet fordítani is, az a fele csak a buborékok alatt érintkezik a sütővel, ezért a pöttyök. Ebben a műfajban a tökéletes kenőanyag nekem a ghí (tisztított vaj): imádom az ízét, illatát, sokkal kevesebbet kell használni, mint a zsírból és magasabb hőfokot is elvisel!
A teflonos sütések: ahogy öregedett a teflon serpenyő, egyre inkább leragadt a tészta. Rögtön apró buborékok képződtek a felületén, ezért olyan fura a felülete. Soha nem forrósítottuk olyan melegre, mint a vas sütőt, az az íz bizony hiányzik belőle. Érdekes módon nem tudsz olyan vékonyat teríteni benne, mint a vasban (nem elég forró, hogy alapot képezzen a tésztának, inkább elcsúszik rajta a hideg lé). A "teflonpalacsintát" azonnal fel lehet ismerni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.09. 11:45:49

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyan nem engem kérdeztél, de én igen. Mind a 4 nevén, ahogy én ismertem :)

vörösbor(de)minőségi 2017.06.09. 13:23:20

@pizzaszeletvágó: szuper! nagyon tetszik a "darált pörkölt" kifejezés,mert miközben olvastam a posztot azon gondolkodtam,hogy a hortobágyinak nevezett cuccot én minden esetben egy jó pörkölt ledarálásával töltöm és igy van mód a szaftosságát is beállitani stb.
de ez a frappáns kifejezés sosem jutott eszembe,hogy darált pörkölt.
nagyon tetszik.

vörösbor(de)minőségi 2017.06.09. 13:26:49

@Dikusz: 3ezer literje?
ingyen volt.

a hidegen sajtolt az ennél jóval drágább akkor is ha háznál veszi az ember ugy értem se blokk se áfa se más csak az olaj.
jó vásár volt.

Fenchurch68 2017.06.09. 13:34:46

@látjátok feleim szümtükkel: Hát hogyne, de minálunk krumplis tésztának hívták, véletlenül sem gránátos kockának :)

vörösbor(de)minőségi 2017.06.09. 13:39:07

@Fenchurch68: ez igy nem ér! csak ha kiemelnéd a különbségeket,és ez nagyon is érdekes lenne.
szerény véleményem szerint ez egy nagyszerü étel sosem tudnám megunni igy érthető,ha nagyon érdekelne éppen akár az a kicsi eltérés is(vagy nagy) ami a végeredményt különbözővé teszi.

pizzaszeletvágó 2017.06.09. 14:27:27

@vörösbor(de)minőségi: mostantól írjuk egybe, legyen külön fogalom: "daráltpörkölt" :)))

Dikusz 2017.06.09. 15:58:08

@vörösbor(de)minőségi: 3000 Ft-ért literje vagy tíz éve volt.
Tavaly ősszel 5000 Ft-ért adták a mélyhűtőben tárolt tökmagolajat. Az igaz, hogy friss még nem lehetett, mert épp akkor volt a "tökmagszüret". El sem tudtuk addig képzelni, hogy csinálják, de láttuk. Már héjából kiszedve gyűjtik be a magot. Ti láttatok már ilyet?

Fenchurch68 2017.06.09. 16:53:13

@vörösbor(de)minőségi: Nagymama nagyon megfűszerezte, tett bele mindig valami füstöltet is, bors, köménymag, jó minőségű pirospaprika, kicsit lecsós alap. Exanyós (aki egyébként általában nagyon jól főz, sokat tanultam tőle) paprikás krumpliját inkább úgy hívnám, hogy valami hosszú, rózsaszínes lében úszó fél krumplik. Ittenianyós meg egészen jól kinéző dolgot főzött rövid szafttal, csak nem volt benne se hagyma, se só, se paprika.
Ízlések és pofonok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.09. 17:33:18

@Fenchurch68: Nekem is a nagymamád receptje áll a legközelebb :)

vörösbor(de)minőségi 2017.06.09. 19:40:34

@Fenchurch68: köszöntem szépen,bár kicsit izgalmasabbra gondoltam.konkrétan 3 féle szuper receptet reméltem.:))

vörösbor(de)minőségi 2017.06.09. 19:42:46

@Dikusz: még 5ezerért is szuper ár.
karakteres illata van szép szine és kellemes íze,én kedvelem néhány dologhoz de ha nincs akkor sem gond.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.09. 20:28:24

@Dikusz:

Már ezer éve héjnélküli a tökmag, egyből a földön szedik ki a tökből. A tököt meg ott hagyják elrothadni, mert nem kell senkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 07:25:21

Megyek kispiacra, kell segédanyag a körömpörkölthöz :)
Most teszek bele kis füstölt oldalast is a lecsóalapon kívül, oszt majd posztolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 11:19:34

@Andrass9: Nem tudom mi van ma, de nem jöttek az epresek, pedig be akartam főzni, nem volt se paprika, se paradicsom (???), csak egy kis füstöltet és tepertőt tudtam lőni. Krumpliért meg nem akartam sorbaállni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 14:50:10

@Andrass9: Hiába próbálkozom, mindenki szombatot ünnepel :)
Azért elkészült a körömpörkölt, meg egy kis petrezselymes újkrumpli (azt apránként megettem, míg főtt a köröm ...)

Dikusz 2017.06.10. 14:58:39

@vörösbor(de)minőségi: "karakteres illata van szép szine és kellemes íze,"

Ez olyan jellemzés volt, mint amit Kazal László "Borkóstoló" című kabaréjelenetében hallottam:)))

Nekem valahogy nem jött be, de ha legközelebb arra járok, azért megpróbálom még egyszer.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.10. 15:00:39

@Andrass9:

Nincs héja a magnak. Nem kell semmit leszedni, csak a tököt a száráról és felnyitni, majd kiszedni a magot.

Dikusz 2017.06.10. 15:03:56

@Andrass9: úgy terem. Akkor jártunk arra, amikor már az utolsó sor tököket szedte fel a gép. Összeroppantotta a tököt, kiszedte belőle a magot, a tök belseje meg ottmaradt a földön. Megkérdeztük mit csinálnak vele, azt mondták beszántják a földbe. A föld másik végén meg egy idős bácsi szedte ki a (tulajdonos engedélyével) a bennmaradt magokat. Azt mondta, hogy mindig összejön neki annyi, hogy egy évig elég lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 16:19:47

Átment a front felettünk egy csepp eső nélkül ... :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 16:20:44

@Andrass9: Megyek, alszom egyet rá, majd meglocsolom a növényeket.

Dikusz 2017.06.10. 16:54:48

@Andrass9: csak nehogy az legyen, hogy leszakad az ég öt perccel azután, hogy befejezted a locsolást. Ilyenkor az szokott lenni:)

De ennék egy kis körömpörköltet:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 19:55:37

@Dikusz: Gyere, van még - bár átvittem a szomszédasszonynak egy fazéknyit :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 19:56:37

@pizzaszeletvágó: Gyorsan csináltam egy fejszámolást: Átlagban 25-28 stand van. Most hiányzott 4.

Topy 2017.06.10. 20:18:00

@Andrass9: lehet, hogy az eperről már lemaradtál idén :(
a piacon 1380 volt a szép, nagyszemű, 980-ért volt az apró és azt mondta a zöldségesünk, hogy a termelők szerint már kifelé megy

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.10. 21:04:00

@Topy: Két hete (kispiac ciklusideje) 800 volt, és az árus erre a hétvégére igérte az olcsó epret :(

Dikusz 2017.06.11. 00:22:17

@Andrass9: akkor lehet a szomszédnál kell kopogtatnom, vagy maradt még annyi hogy jut belőle? :)))

Az egész piacon nincs annyi üzlet az asztalokkal együtt. Ráadásul az az ocsmány épület, méghogy "Szomszédok Piaca". Rosszabb lett, mint amilyen volt.

Epret az idén nem láttam 800 Ft alatt. A cseresznye meg 700 Ft körül van. Kíváncsi vagyok a meggynek, sárgabaracknak mennyi lesz kilója.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.11. 10:17:22

@Dikusz: Általában nagy adagot főzök, hogy kerüljön a csodahüttőbe is, szóval van még :)
A mi kispiaunk MIÉP-es piac :) Reggel 7-kor (nyitáskor) székely himnuszt énekelnek, és egy elég bunkó pasas szervezi. Próbáltam csili palántákat eladni ott egyszer - lepattantam róla... Ja, és a cserkészház udvarán van :)))
Egész idő alatt szól a "népiesch" zene egy magnóból. Választások környékén persze a Varga PM rendszeresen ott mosolyog a Láng Zsolt társaságában (polgi). Szóval érdekes egy hely. Szerencsére a vevők kellemesek - feleségemnek például ott volt kéthetente a fogadóórája annyi szülő jár oda :)

Dikusz 2017.06.11. 12:29:32

@Andrass9: szép dolog piacra, templomba stb. politikát vinni, bármilyet. Nem szívesen járnék oda. A mi piacunkon is ez van.
Szerveztek árusok a piacra úgymond gazdaköri kereten belül tagokat (miépes beütés itt is megvan). Az a szlogenjük, hogy így támogatni tudják a gazdákat, mi pedig őstermelőtől juthatunk áruhoz, 10%-al olcsóbban a piaci árnál. Elég gyakran előfordul, hogy nincs különbség az árak között, másrészt nem látjuk mit vásárolunk. Jártam már úgy, hogy ócska, aszott burgonyát kaptam.
Két évvel ezelőtt árult egy fiatalember tényleg gyönyörű meggyet/almát/körtét, mikor minek volt a szezonja. Nem volt olcsóbb, de drágább sem a többiektől. Mikor megkérdeztem tőle miért nem beszél a gazdakörösökkel, úgy el tudnák adni az árujukat (családi gazdaság volt, sok gyümölcsfával), azt mondta, nem fogadják be őt. Két éve már nem is jön sajnos a piacra.
Tavaly aztán visszanyalt a fagyi, mert küldtek egy körímélt, hogy a többi árus bepanaszolta őket, mert miattuk alig van forgalmuk. Így az önkormányzat visszavonta az engedélyüket, csak azok árulhatnak a piacon közülük, akik jegyet vesznek, vagy engedélyük van. Akik tőlük akarnak vásárolni ezután el kell, hogy menjenek arra a piacra, ahol árulnak egyébként.