Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (63) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (243) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (33) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (44) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (29) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Csülkös bableves hirtelen felindulásból

2017.06.05. 07:00 Andrass9

Az úgy volt, hogy palántát akartam venni a kispiacon, de nem volt. Ott volt viszont a fóti hentes füstölt áruja, amelyek között egy aranyos kis csülök csücsült. Decemberben már posztoltam a sokadik bablevest, de ez a csülök akkor is hazajön velem, nincs vita!

22.jpg

Már több éve veszünk tőlük sonkát, csülköt, tepertőt, de még soha nem csalódtunk! Rendesen pácolt, aromás, és hagyományosan füstölik a húsokat.

Reggelire utána megettem a spárgakrémleves felét, amit a feleségem főzött nekem. A csülök viszont nem hagyott nyugodni. Hmmm - feleségem csak éjjelre ér haza, az indukciós rezsóm is visszatért a fiaméktól ... estére meg is tudnám főzni, és maradt neki kicsi a spárgalevesből is.

No akkor tényleg nekilátok! A hozzávalók a klasszikusak:

  • 1 kisebb csülök
  • 20 dkg tarkabab
  • 1 nagy fej vereshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • darabka zeller és karaláb
  • pár szál szárított zellerlevél
  • 2+1 girizd fokhagyma
  • babér, borókabogyó, feketebors, szegfübors
  • 1 ek zsír
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika

10.jpg

A babot azonnyomban leöblítettem és felöntöttem langyos vízzel - van hat-nyolc órája, hogy megszívja magát. A hagymát, fűszereket és két girizd fokhagymát előkészítettem a csülök főzéséhez. Csülköt lemostam (perzselni nem is kellett), és 3 liter vízzel meg a fűszereivel feltettem az indukciósra főni - természetesen a teraszon. Tíz perc alatt felforrt, akkor levettem a rezsót a minimumra, lefedtem és beállítottam 3 őrára (ez a max, amit elérhetek ezen a rezsón).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ekkor lett egy kis időm, csak 3 óránként kellett vizet cserélni a babon és újrahúzni az indukcióst. Végül hét órát főtt a csülök és ázott a bab. Ennyi elég neki! Leszűrtem a levét, kivettem a húst, megetettem a kutyát a csontjával. A bőrke ment vissza a lébe a babbal együtt, nomeg a sárgarépán kívül az összes többi zöldséggel.

15.jpg

Ezt hagytam egy bő órát még főni. Ezalatt elkészítettem a rántást. A megpirított lisztbe ment a Farkas András féle pirospaprika, majd egy girizd fokhagymát is belereszeltem. Hogy ne égjen meg, kicsit lehűtöttem, majd felengedtem hideg vízzel. Ellesz az addig, míg megfő a bab.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Amikor letelt az óra, beletettem a feldarabolt sárgarépát és a rántást is. Ezt 20 perc alatt készrefőztem.

20.jpg

Azon frissiben belaktam belőle, de nem lett olyan finom, mint a feleségem által főzött leves. Csipetke se volt benne :(

Reggel a feleségem készített hozzá csipetkét, meg hozzáadott még egy girizd fokhagymát. Így már majdnem olyan jó lett, mint amit húsvét után készített!

21.jpg

Valószínű a bab volt más: az ő levese gyöngybabból készült. A maradék hús, meg fél liter füstöltlé megy a csodahüttőt gazdagítani.

Minden esetre ma is megettem már két tányérral belőle, a bőrke is fogytán van ...

76 komment

Címkék: hagyma zsír fokhagyma zeller bab bors csülök sárgarépa babér liszt gyökér pirospaprika borókabogyó karaláb szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7012505009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.06.05. 07:23:39

Minden benne van ami kell. Néha nekem is olyan érzésem van, hogy "valami hiányzik" pl a bablevesből, ha azt főzök.

Amit én másképp csinálok: a fűszereket nem teszem bele, ha van zellerzöldem, akkor a babérlevelet sem. Egy jó ideje rántást sem, sűrűn szeretem sok zöldséggel, így -nekem- nem hiányzik a rántás.
Amivel nem boldogulok, az az, ha a csipetkét, nokedlit, tésztát a levesbe főzöm, mindig feleszi a levét. Annyira sűrűn azért én sem szeretem. Mi a lenne a megoldás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 08:19:20

@Dikusz: Egyetlen megoldás van csak: több lével készíteni, és SOKKAL KEVESEBB csipetkét tenni bele :)
Nekem is felissza a levét, és nagyon lépárti vagyok...
A rántásnak az íze kell nekem bele. 1 ek liszt 6-8 tányér levesbe nem olyan veszélyes, viszont valahogy fel kell oldani a paprikát.

Dikusz 2017.06.05. 08:46:02

@Andrass9: ez nagy igazság, csak jobban szeretem a csipetkét, mint a levét:)
Próbáltam már, hogy rögtön kiszedtem sok csipetkét belőle, de nem segített, akkor is besűrűsödött. Kínomban már azt csináltam -meg azért is,mert elfáradtam a csipetke készítésbe-, egy darabba tettem bele a maradék tésztát. Nem volt elegáns, ellenberger nagyon jólesett:)

Legközelebb kevés rántással csinálom majd én is, tényleg hiányzik az íze a levesből. Szoktam még jóféle házikolbászt is főzni bele, ráadásként a csülökhöz. Nem ront az ízén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 09:00:39

@Dikusz: Ha unod a csipetkézést, reszeld le a tésztát egy 4 oldalú reszelő durvább felén (mi azt hívtuk káposztareszelőnek). Persze úgy is fel fogja szívni a levet :)
Kolbász most nem volt kéznél a leveshez.

pizzaszeletvágó 2017.06.05. 09:08:07

Hű, de sok mondanivalóm lett! Hosszabb lesz, mint a poszt. :)))
Nálam két napig tart az ilyen csülkös bableves főzése.
Egyszer felteszem a csülköt főni, de semmiféle módon nem zöldségelem, nem fűszerezem. Az én meglátásom szerint a hosszú főzés végére elfőnek belőle az ízek. Közben a babot is beáztatom. Egyszer-kétszer én is vizet cserélek rajta.
A megfőtt csülköt bennehagyom a levében, nyáron hűtőbe teszem, télen csak kiviszem a garázsba. Lényeg, hogy megszilárduljon a tetején a zsír. Másnap ezt a zsírt leszedem, és minden további főzést ezzel csinálok.
Minden hozzávaló zöldséget egyszerre megpirítgatok egy kicsit ezen a zsíron, gazdagítom az ízeket. A végén megszórom a pirospaprikával, hagyom oldódni a színeket, de már megy is bele a bab, és öntöm fel a csülök levével, először lassan, keveset, mintha pörkölt lenne, de végül bátran az egészet. Fűszerezem, készre főzöm.
Sűrítés a következő módon történik: veszek ki a babból, lé nélkül 1-2 nagy merőkanállal, nem baj, ha egy kevés zöldség is jön vele, fene válogatja. Ezt egy tányérban villával alaposan összenyomkodom. Egy tésztaszűrő segítségével a lébe visszajuttatom. Liszt így nem is kerül bele. Kitalálható, hogy emiatt eleve több babbal indítok, ez az elején bele van számolva. Nem vagyok rántás ellenes, tegnap is rántásos levest főztem, egyszerűen így szeretjük a bablevest sűríteni.
Csipetke, vagy ha engedek a hátulról jövő nyomásnak, akkor pár szem kiskocka krumpli, a sűrítő bab kivétele után kerül be, amíg a sűrítéssel szöszmötölök, addig azok is készre főnek.
Igen ám, de mi lett a csülökkel?
Nem, azt nem nyomom össze villával, ő csendben várakozik a hűtőben, remélve, hogy elfeledkezek róla. De nem. A csülköt ízléses darabokra szedem és külön a leves mellé tálalom, így mindenki könnyen kiveheti azt a részt, amit szeret, vagy amitől az orvos még nem tiltotta el: soványat, zsírosat, bőröset.
Nem állítom, hogy csak így jó, de mióta így csinálom, nincs panasz. Előtte volt, "lisztes, zsíros, íztelen, valamiméghiányzik", ezek mind megvoltak. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 10:16:17

@pizzaszeletvágó: Ha énnekem ennyi időm lenne egy hirtelen felindulásból készítendő ételnél ... :)))
Jó a recepted, de nálunk ragaszkodnak a rántáshoz.

Fenchurch68 2017.06.05. 10:34:51

@Dikusz: Erre a lédilemmára nincs jó megoldás.
Nagymamám mindig külön főzött és tálalt minden levesbetétet, házi "vegetás" vízben. Nekem jobban bejött, ha belefőztem a levesbe, András útmutatása szerint kicsit bővebb lére eresztve a levest. Végül is, ha nagyon felszívja a levét, de megesszük az egészet, az a lé ott van valahol benne ízestül-mindenestül :)

Dikusz 2017.06.05. 10:45:01

@pizzaszeletvágó: ha egyszerre teszed fel a zöldséget főni a babbal, pláne ha pirítod is a zöldséget, nem fő szét nagyon a zöldség?

Dikusz 2017.06.05. 11:12:38

@Fenchurch68: éppen ezért nem is csinálok belőle gondot:)))
Először nekem is furcsa volt rántás nélkül, de pont azért volt jó, hogy a csipetkével belekerült liszt besűrítette. Azért nosztalgiából a következőbe már teszek egy kis rántást.

pizzaszeletvágó 2017.06.05. 11:56:58

@Dikusz: igen, ez probléma lehet. Úgy oldom meg, hogy nem vágom nagyon apróra a zöldségféléket. Jobban is szeretem úgy. Persze így sem lesz az a nagyon ress... Tényleg sok év alatt fejlesztgettem a módszeremet, és nagyon sok levest elrontottam közben, hol ezzel, hol azzal, de most jó. :)

Topy 2017.06.05. 12:04:26

ez jó. pont. :)
külön plusszpont a tarkababért! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 12:22:37

@Topy: :)
A tarkabab nem fő szét annyira, mint a fehér!

Waka 2017.06.05. 12:36:29

Köszönök szépen!
Az a csülökcsont igen agresszív lehetett ha megette a kutyát. :D
- szegfűbors
+ egy (2-3) kanál tejföl tálalásnál
+ esetleg pár csepp tárkonyos ecet.
Rántás okvetlen, csipetke mindenképp.
Jöhet, úgyis alig van időm főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 12:47:58

@Waka: Én ecettel eszem, a feleségem tejfellel, a gyerekek meg csak úgy, magában ...
Fénypost küld.

Dikusz 2017.06.05. 14:32:31

@Waka: ááááááá.....:))))), hogy én ezt az agresszív csontot nem vettem észre! Nem hagytam volna ki:D
Akkor ehhez hadd tegyem hozzá a magamét: az önjáró indukciós rezsóról, amelyik magától hazatalál:)
elnézést @Andrass9:, ezt nem lehetett kihagyni:)

Dikusz 2017.06.05. 14:35:38

@Andrass9: az ecetet (20%-os)én is szeretem hozzá, nem is keveset. Sőt, bár ezt sokan nem értik, még a gulyásleveshez is.

Most néztem egy műsort a TV-ben, édességnek szerepelt benne a rántott tejbegríz. Még sosem hallottam róla, de bableveshez kiváló második lenne szerintem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.05. 14:50:57

@Dikusz:

Hajdanán anyám készített rántott grízt, nem volt rossz.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.05. 14:53:42

Felénk nyáron ették ecetesen a bablevest, de volt egy zöldségmentes változata is, az télen-nyáron ecetes leves volt.

Általában fánk volt a bableves körete.

Dikusz 2017.06.05. 15:55:22

@látjátok feleim szümtükkel: erre szoktam mondani baráti körben, hogy kenjed a hajadra.:))) (viccvót)

Pár poszttal ezelőtt írta valaki, hogy cserépben növeszt valami kis paprikafélét, nem te voltál az?

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.05. 16:04:39

@Dikusz:

Írtam, hogy megért, bepirosodott. Valahol megtalálod a zöld állapotú képét, Andrass9 linkelte.
Nem próbáltam még ki mennyire erős.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 16:23:17

@látjátok feleim szümtükkel: Elég vacak a szöveg hozzá. Az meg nem igaz, hogy szétégeti a nyelőcsövet és társait, hiszel alig erősebb, mint a Carolina Reaper, azt pedig kóstoltam, lévén volt 8 tő belőle tavaly. Most is van még 5 kisüveg szósz.

Dikusz 2017.06.05. 16:30:58

@Andrass9: akkor be kell pótolni a fánksütést, én sajnos nem tudok jó fánkot sütni.
Jó kis baracklekvárral, nem erőspaprikásan:)

Attilajukkaja 2017.06.05. 18:33:23

Éppen a napokban jutott az eszembe egy ilyen jó egytálétel leves. De én füstölt oldalasra gondoltam. Azt mikor tennétek bele? Már az elején vagy kicsit később?
Vagy úgy kérdezném, hogy a csülkön kívül még mivel lehetne készíteni így nyár elején. Füstölt tarjával?

Attilajukkaja 2017.06.05. 18:34:23

Éppen a napokban jutott az eszembe egy ilyen jó egytálétel leves. De én füstölt oldalasra gondoltam. Azt mikor tennétek bele? Már az elején vagy kicsit később?
Vagy úgy kérdezném, hogy a csülkön kívül még mivel lehetne készíteni így nyár elején. Füstölt tarjával?

Attilajukkaja 2017.06.05. 18:36:18

Hoppá! Bocsánat, most látom, hogy véletlenül kétszer küldtem el. Nem volt szándékos. :o(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 18:48:44

@Attilajukkaja: Füstölt oldalas tökéletes a bableveshez, de ha csak füstölt tarját találsz, az is finom. Ez a fajta leves akár még jobb füstölt kolbásszal is remek! A kolbászt kb féluton tenném bele, viszont az oldalast vagy tarját mindjárt az elején, a babbal együtt. A csülök a bőre miatt igényel sokkal több főzést, mert én nagyon szeretem a főtt bőrt is megenni :)

Ez vagyok 2017.06.05. 18:53:03

Én rendre leveshígságú főzeléket "gyártok" mostanában és főzeléksűrűségű levest.
A csülkös bablevest is általában főzeléksűrűségűre készítem.
Nem tudom, hogy miért van :)

vörösbor(de)minőségi 2017.06.05. 18:57:05

@Dikusz: nagyon finom az lekvárral.griz panirozva kisütve csak lenne aki megcsinálná.

gyerekkori nagy kedvenc volt csak ritkán mert azért van vele kis pepecs.....

vörösbor(de)minőségi 2017.06.05. 19:02:51

@Andrass9: nem lehet,hogy az a kevéske bab volt az oka,hogy hiányérzeted támad? tán fél kilónyi babbal sikerült volna markánsabb bab-ízt varázsolni.arról nem is beszélve,hogy sokszor keresem én is a régi ízeket az ételben,de ha egyszer a belevalók silányabbak mint sok éve-akkor mit lehet tenni?
és ha minden alkatrész csak egy kicsikét kevesebb tudású :)) akkor máris az eredmény nem az elvárt.jó estben nyilván finom és öröm megenni de apró kis hiányérzet marad(hat).

Attilajukkaja 2017.06.05. 19:16:21

@Andrass9:
Köszi a választ! Akkor marad a füstölt oldalas. :o)

Dikusz 2017.06.05. 19:34:26

@vörösbor(de)minőségi: a TV-ben nem tűnt nehéznek, megcsinálom én, ha megfelel:)))

Dikusz 2017.06.05. 19:36:18

@Ez vagyok: ezzel én is szoktak így lenni. Ha főzeléket akarok csinálni leves lesz, ha levest, akkor főzelék:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 20:59:39

@vörösbor(de)minőségi: Akkor a feleségem, még kevesebb babbal is, miért főzött ízesebben?????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 21:00:27

@Dikusz: Gépelési hibák nem számítanak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 21:01:25

@Dikusz: Sokkal egyszerűbb az élet, ha levzeléknek hívod :)
Akkor senki nem szólhat meg téged ...

Dikusz 2017.06.05. 21:21:52

@Andrass9: :))) azt hittem javítanom kell. A sűrű levest nem bánom, úgyis ecetezem, és van mikor még tejfölt is teszek rá:)

Nekem is szokott úgy sikerülni, hogy nem elég sűrű a leves. Talán nálad az lehetett a gond, hogy a zöldség csak 20 percig főtt a levesben, bár tudom, sokan nem szeretik a szétfőtt zöldséget. Ennyi vízhez valamivel több zöldséget, és rántást tennék, a babból is 40-50 dkg-t tennék bele.

pizzaszeletvágó 2017.06.05. 21:46:08

@Andrass9: próbáld ki egyszer az én bab szétnyomkodós megoldásomat, kicsiben, sőt attól még be is ránthatod, és a bab íze biztos, hogy intenzívebb lesz a kész levesben, egyébként csatlakozom az előttem szólókhoz, a képen látható csülök legalább 35-40 dkg babot kíván, mifelénk fél kiló biztos belemegy a sűrítési mennyiség miatt
persze tudom, nálunk van aki inkább több lével, kevesebb babbal szereti, én fordítva, azt se bánom, ha másnapra csak a sűrűje marad nekem

Fenchurch68 2017.06.05. 22:04:21

@Dikusz: Hét kamasszal megáldott barátném sütőben süti a fánkot, még nem ettem belőle, de látványra nagyon meggyőző, és évek óta nincs rá panasz. Neten találta a receptet, mikor tele lett a tilinkója az olajban sütött ötven feletti darabszámmal.

Annyira megkívántam a bablevest miattatok, hogy a tegnap főzött könnyed tavaszi zöldséglevest berántottam, főztem bele csipetkét, pár szelet húsos szalonnát, és ciki, nem ciki, beleborítottam egy babkonzervet. Nem is lett ehetetlen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 22:08:27

@pizzaszeletvágó: A saját anyagával való sürítést nagyon sok ételben használom, és nagyon szeretem is. A képen látható csülök nagy része átlényegült a csodahüttő ajándékává ... Egy bablevesbe nekem ilyenkor csak a bőre és a leve kell, feleségem megeszi a fele húst, szóval megoldjuk. A többi csodát fog művelni, amikor nincs füstölt szezon!!!
De azért köszönöm a tanácsot!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.05. 22:11:01

@Fenchurch68: Bingo!!! Szerintem jó választás volt! A konzerv bab pedig jó. Kérdezd meg a hagymás bab mesterét,
Bud Spencert :)))

Fenchurch68 2017.06.06. 09:49:09

@Andrass9: Baked beans on toast-on nőttem föl, anyukámnak ez volt a második leggyakrabban készített étele a maggileves után, úgyhogy nem félek babkonzervet használni :)

vörösbor(de)minőségi 2017.06.06. 14:26:43

@Andrass9:

a.-jó a feleség

b.-jó a bab

c.-mindkettő jó

d.-isten se tudja

vörösbor(de)minőségi 2017.06.06. 14:36:17

igazi kedvcsináló volt ez a poszt.

én sem szeretem a sok babot a levesbe de az ízért azt nagyon is.ezt úgy oldom meg rendszeresen,hogy alapból fél kg bab amivel inditok,és mielőtt a rántást megkapja a leves előtte kiszedek jócskán a babból.az sem baj ha kis zöldség is jön vele,és az előtte elkészitett hagymás ecetes cukros lébe úgy forrón bele.
még tejfölt is kap és isteni babsaláta lesz belőle.
igy egy intenzív bab ízű leves és egy nagyon finom saláta a végeredmény,és igen sajnos.....sok sok tésztával.
vagy rövidmetélt,vagy csipetke.
sok.
:)
méregerősen.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.06. 14:58:37

@vörösbor(de)minőségi:

Ez a babsaláta oltári nagy ötlet. Ennél ízesebbre nem is lehet másként csinálni.

pizzaszeletvágó 2017.06.06. 18:56:10

Kaptam ma rókagombát a piacon. Megjelent pár darab pünkösdi vargánya is, menetrend szerint, de az ilyenkor nagyon kukacos tud lenni.
Serpenyőbe kis fej hagyma, majd 30 dkg rókagomba, só, lefedve 20 perc, szórásnyi zöldpetrezselyem, kész is. (tejszín nélkül) Volt még egy kis maradék sült csirke, pár szem csirkével együtt sült újkrumpli, és hozzá ez a gomba.

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.06. 19:16:43

@pizzaszeletvágó:

Azért egy darabka vajat csak dobtam volna rá.:D

Nem sok a gombának 20 perc?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.06. 19:23:14

@pizzaszeletvágó: Hogy is van ez a csirkés újkrumpli?
Gombám van, újkrumpli is, meg valami csirkemaradék is ...

süllőcske 2017.06.06. 19:58:39

Lehet, hogy nincs is ideális arányrendű bableves, hanem az izgi változatok világa. Én a száraz, fejtett, juliska stb kombiját bírom, nekem mégis a bab a végcél. Kivéve, ha nem. :)

pizzaszeletvágó 2017.06.06. 20:05:26

@látjátok feleim szümtükkel: Laktózmentesre kellett, de igaz, van itthon mentes vaj, de ilyesmit csak nemrég óta lehet kapni, így sok évtizedes megszokásból nem is került hozzá.

20 perc ennek a gombának semmiképpen nem sok. Ez az egyik legkeményebb szerkezetű gomba, amit a piacon lehet kapni.
Két dolgot lehet vele csinálni: vagy nagyon forró serpenyőben zsiradékon hirtelen pirítani, vagy legalább 20 percig rövid lével, de azért intenzív hővel párolni. A hagymás alap esetén csak az utóbbi jön szóba.

@Andrass9: Á, semmi különösre ne gondolj, a betárazott csirkéimnek olyan finom szaftja van sütéskor, hogy nem mehet veszendőbe, ezért mindig sül krumpli a csirke mellett, szaftjával locsolgatva. Ha emlékszel egy régi képemen is volt ilyesmi, krumpli hosszában félbevágva, vágási felület késsel mélyen berácsozva, és ezzel a felülettel felfelé nézve sütő tepsibe téve, sütés közben locsolgatva azzal a szafttal, ami éppen alatta van, most csirke. A bevágások szépen benyelik szaftot. A gomba már csak ráadás volt a tegnapi maradékhoz. Viszont nagyon finom friss rókagomba ízt adott.
Van amikor ezt a rókagombás valamit még tölteléknek összeállítom és a bőr alá töltöm, ezt most nem lehetett, a gomba egy napot késett a csirkéhez képest. :)

süllőcske 2017.06.06. 20:05:33

@pizzaszeletvágó: Képzeld el azt, hogy milyen csucsu lehetett, amit mutattak a székelyföldi barátok: A szabadtűz körüli köveken süldögéltek a kalaposok, persze, telemeával kenve. De voltak ott szép kékhátú galambgombák, amik csak enyhén sózva zsugorodtak. Akárhogy is, ez a gomba volt életem legőszintébb, legízesebb gomba témájú étele. Annyira ízes volt, hogy hihetetlen, koncentrált. A legelején pörköt kapott, aztán csak gyengéden süldögélt. ááááááááá! :)

pizzaszeletvágó 2017.06.06. 20:18:13

@süllőcske: ez így van. :) Telemea hiányában, akár a lefordított galambgomba kalapok lemezeit sózva, és valami finom zsírral kenve is elkészíthető., mint erdei gyorsétel.

Dikusz 2017.06.06. 23:20:27

@látjátok feleim szümtükkel: tegnap az Ízőrzőkben láttam, Ócsán jártak, ott készítették. Meg volt savanyú májleves, ez meg disznóvágáskor volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.07. 13:21:50

@pizzaszeletvágó: Csináltam valami hasonlót a rendelkezésemre álló alapanyagokból ...

Attilajukkaja 2017.06.07. 15:41:11

@süllőcske:
"Én a száraz, fejtett, juliska stb kombiját bírom"
Fú, a Juliska zölden is sokkal finomabb, mint a vajbab, de egyre ritkábban kapni a piacon. Megkérdeztem az őstermelő nénit (régebben kofát), hogy miért van ez. Aszondta, mert macerásabb a termesztése. Igaz, a pucolása is macerásabb, mert kicsit szálkás, de mennyivel karakteresebb az íze! :o)

pizzaszeletvágó 2017.06.07. 16:04:00

Egy picit elidőznék még a csipetke problémájánál. Elolvastam az előző bableveses cikket és a csipetkéről szóló ottani kommentárokat is.
Én vörösbor(de)minőségi 2016.12.20. 21:53:18 és vörösbor(de)minőségi 2016.12.21. 17:37:27 kommentjét ragadnám ki onnan, nagyon egyetértek vele!
A csipetkét számos helyen el lehet rontani, bármilyen egyszerű anyagnak tűnik is. Imádom a csipetkés leveseket, főleg bográcsban, ezért nálam is központi probléma ez.
Hogy ne igya meg az összes levet, én pár dolgot, tapasztalás okán betartok. Valamit ezek is segítenek:
1. Három hozzávaló: tojás, liszt, só. Víz véletlenül sem. Egy tojáshoz 10 dkg lisztet kimérek mérleggel, de fokozatosan állítom össze, ha lehet nem teszem hozzá az összeset, csak annyit, amivel ősszeáll a tészta. Már egy fokkal kevesebb liszt, ami levet szív. Nem gyúrom keményre.
2. Apró csipetkéket gyártok. Ahogy 'vörösbor' írja. Ne dagadjon ki a fazékból és főjön meg hamar, ez is segít. Nem szétfő, hanem hamar fő. Az én csipetkéim akkor érik el a cseresznyemag méretet, ha már jól megszívták magukat.
3. Főzés után közvetlenül legyen még egy kicsit fogkemény, ahogy 'vörösbor' szereti, majd utána a forró lében még magától készre fő.
4. Nem lisztezem a kicsipkedett darabokat! Sokan lisztes felületre vagy tálba csipkednek, össze is rázzák liszttel, hogy ne ragadjon felhasználásig össze. Igen, de ezzel főzelékre való lisztet szórnak a levesbe. Én egy nagy tálcára szétdobálom, nem lisztes felületre. Megint kevesebb nedvszívó anyag. (megj.: ha lenne maradék, nem teszem el, mert azt már csak lisztezve lehetne tárolni)
5. Nem csipkedem sokkal hamarabb, mint a felhasználás. Így a levegőn se veszít nedvességet, amit majd később a levesből inna meg. Ezáltal nem is keményedik meg, nem is kell sokáig (szét)főzni.

Megint írtam egy tudálékos kommentet. :)))
Nagyjából ennyi, jó csipkedést! :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.07. 16:40:02

@pizzaszeletvágó:

Anyám csipetkéje majdnem ugyan ilyen volt, az eltérés annyi, hogy a liszetet nem mérte, hanem egy tojást a szükséges liszttel csíphetően keményre gyúrta, és ruhára szaggatta/csipkedte. Liszt ehhez azért nem kellett, mert nem ragadt. Ha nem elég kemény a csipetke, akkor akár galuskának is lehetne nevezni.

pizzaszeletvágó 2017.06.07. 17:08:52

@látjátok feleim szümtükkel: Természetes. Ha ragad, nem lehet csipkedni, annyi liszt kell bele. Ez a ruhára csipkedés jó dolog.

Dikusz 2017.06.07. 19:19:48

@pizzaszeletvágó: nekem itthon nincs akkora tálca, hogy az a mennyiségű csipetke elférjen rajta, amennyit én teszek a levesbe. A konyhába kéne szétszórnom inkább:)))

pizzaszeletvágó 2017.06.07. 19:26:49

@Dikusz: szórjad egyből az ételbe! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.07. 19:28:12

@Dikusz: Helyből a levesbe kell csipkedni :)
Nekem akkor kell sok csipetke, amikor az évi rendes nyárnyitót tartom, és 35 literes bográsban fő a gulyás!
Sajna 3 éve nem jutok hozzá, hogy megrendezzük :(

pizzaszeletvágó 2017.06.07. 20:46:57

@Andrass9: 35 liter. Ammán mifelénk kondér! Nem bogrács. Huh, abban lehet jót főzni.
Az már majdnem gulyáságyú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.07. 20:54:12

@pizzaszeletvágó: Eredetileg szilvalekvárfőző üst szerepét töltötte be és kézikészítésű rézedény! Anyám találta Dömösön valakinek a padlásán még a 60-as években.
Évente legalább egyszer használatba vesszük. A saját avatarom :)

Dikusz 2017.06.07. 22:00:24

@Andrass9: régen nokedlit tettem bele mindenféle levesbe. Mokkáskanállal szaggattam, úgy szerettem. Volt aki azt mondta, hogy lehet ekkora bumszlit csinálni. Nem értettem miért, azt feleltem rá: ebbe legalább bele lehet harapni, a csipetkébe meg nem:)

Lehet már későn írom, de van még egy tippem hogy miért nem sűrűbb a leves. Nekem akkor szokott "gyengébbre" sikerülni, amikor új-, vagy annak látszó zöldséggel főzöm. Nem lehet, hogy nálad is ez volt a gond?

Nyárnyitó akkor az idén sem lesz, már nyár van. Tavasz megint nem volt:(