Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Kaszás pecsenye

2017.06.02. 07:00 Waka

Rendszeresen szerepel ez a fogás nálunk a csumiban, bár másképp készítik, mint az általam fellelt receptek írják. De mit is várjak ott, ahogy fagyasztott zöldborsót és konzerv gombát tesznek egy ételbe, mit aztán brassóiként tálalnak. Tulajdonképpen ez is majdnem olyan, csak egészen más. Szokás szerint mentem a saját fejem után, úgy készítettem, ahogy érzésem szerint kell. A krumpli épp kisül, mire a hús megpuhul.
Mindenesetre egyszerűen és főleg gyorsan elkészíthető, bőséges étel, ami így a kerti munka dandárjában nem egy utolsó dolog.

14.JPG

Hozzávalók:
- 80 dkg sovány hús (lehet sertéscomb vagy lapocka, én pulykacombból készítettem)
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 dl házi paradicsomlé
- 1 evőkanál édes paprikakrém (csípős is mehet bele)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- só
- bors
- 2 kg burgonya
- olaj a sütéshez

A pulykacombból kivágtam az inakat, a húst felkockáztam.

1.JPG

A felkarikázott kolbászt megpirítottam, majd félretettem.

2.JPG3.JPG

A kolbászzsírban megpirítottam a hagymát.

4.JPG

Kicsit megpaprintottam, majd beletettem a húst és azt is lepirítottam.

5.JPG

Felöntöttem paradicsomlével, sóztam, borsoztam, beletettem a fokhagymát és a paprikakrémet.

6.JPG

Fedő alatt puhára pároltam, majd beletettem a kisült kolbászt is.

8.JPG

Pár percig együtt forraltam, míg a szaft besűrűsödött.

9.JPG

Mindeközben megtisztítottam két kiló krumplit és kisebb kockákra vágtam.

7.JPG

Bő olajban ropogósra sütöttem.

10.JPG11.JPG

Végül összeforgattam a kisült krumplit és a "pörköltet".

12.JPG

Savanyú káposztával tálaltam. Kovászos uborka talán jobban illett volna hozzá, de éppen nem volt itthon egy darab sem.

13.JPG

Ahogy vártam, ízes, bőséges volt, nyugodtan túrhattam két napig a földet, legalább ételre nem volt gondom.

49 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma fokhagyma paradicsomlé sertéscomb pulykacomb lapocka füstölt kolbász feketebors Paprikakrém kaszás pecsenye

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7712558293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Topy 2017.06.02. 08:26:55

ez tetszik! :)
lehet, hogy be is kerül a hétvégi menübe, mondjuk vszeg áthangszerelem nagyon apró, héjában sült újkrumplira...

Dikusz 2017.06.02. 08:51:03

Éhes vagyok....:)) Ettől a kajától lettem az.

EsGyé 2017.06.02. 09:12:47

Ugyan nem vagyok szakertoje, mert nalunk sosem keszult otthon, de en ezt hivnam brassoinak minusz a kolbasz. Ilyen teren abszolut tapasztalatlan vagyok. "Brassoit" is egyszer foztem eletemben. Szojakockabol. Az akkor meg nem felesegemnek, akit kesobb sikerult ledumalnom a vegetarianizmusrol... :D (amugy nincs azzal semmi baj, de o amugy sok mast sem ehetett akkoriban egeszsegugy okokbol)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 09:52:02

Jó, laktató étel, semmi faxni! Csirkecombból vagy sertéstarjából tudnám elképzelni.
A pulykával véd- és dacszövetséget kötöttünk: amíg ő nem esz meg engem, én se bántom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 09:53:50

@EsGyé: Feleségemet 44 éve próbálom lebeszélni a válogatásról (nem egészségügyi okok), azóta sem sikerül.
Röviden: nem eszik halat, vadat, 's mi jófalat (pl. gombát) :(((

EsGyé 2017.06.02. 10:07:32

@Andrass9: Meg az olajbogyora is sikerult rabeszelnem! :D De sajnos a normalisabb husu allatokat o sem eszi. Birka, borju, kacsa, liba vagy belsoseg csak akkor van, ha jon valaki aki miatt meg tudom fozni. Ugyhogy idoben meg nem tartok ott mint te, de nagyon jol tudom milyen amikor valamit ennel, de csak magadnak nem fogod megfozni.

Topy 2017.06.02. 10:17:11

@EsGyé: üdvözöllek a klubban! :)
tudod, mióta próbálom meggyőzni családom nőtagjait, hogy a féldisznó is kétlábú állat? részeredmények vannak: nagyobbik lányom - most érettségizik - eszik hurkát, kisebbik eszik sültkolbászt meg bacon-t sütve, és kb. ennyi :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 11:12:04

No én szerencsésebb vagyok nálatok, mert én nem akartam soha meggyőzni a családtagokat arról, hogy mi jó, és mi nem. Mindenki azt eszik, amit szeret. Maximum azt kértem, kóstolja meg, és utána majd eldönti. Így lett pl. népeledel nálunk a spenót. Tudjátok ízlések és pofonok...néha egybe esenek.:D

Topy 2017.06.02. 11:50:38

@látjátok feleim szümtükkel: alapvető gond, hogy meg sem hajlandóak kóstolni bizonyos dolgokat...
bezzeg, mikor magamnak csináltam egyszer egy adag fasírtot sertésből és beraktam a maradékot a mélyhűtőbe azt szó nélkül megették, mert nem vették észre a feliratot, hogy miből van...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 12:06:03

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is pont ez a gond!
Sőt, ha megtudja később, hogy pl. nyúlmáj volt, azonnal kidobja a taccsot. Ez pszichés. A gombának megérzi az ízét, azt észreveszi, de etettünk már vele kagylólevest "csirkelevesnek" álcázva: attól csak mérges lett:)
Nálunk sajnos ez az állapot nemhogy javulna, de még romlik is ...

pizzaszeletvágó 2017.06.02. 19:23:43

Azt a mindenit! Ezzel a pulykás étellel jövőre be kell neveznünk a debreceni pulykanapokra! Blogkocsma sátor, blogkocsma logó. Amatőr főzőverseny, 4 fős csapat kell, azaz Waka főz, András nyilván benne van, én jó eséllyel intézem a debreceni tévét, sajtót, hogy megérje nekünk is valami díj, még csak egy ember kell, aki öntögeti közben a sört. :D
Idén lekéstük, előző hétvégén volt az esemény.
www.pulykanapok.hu/amator-fozoverseny/
Ha a füstölt kolbászt a receptben igazi debreceni kolbászra cseréljük, biztos a siker! Pulyka, (pulykakakas) debrecenivel, Debrecenben. :D
Arra a debrecenire gondolok, amit az IKON séfje, Pataky Péter
közreműködésével hungarikummá nyilvánítottak. IKON étterem: a debreceni Csonkatemplomtól jobbra a harmadik ajtó.
Nekem nagyon szimpatikus a séf, emiatt az interjú miatt, ha gondoljátok, olvassátok el, nagyon egyet tudok vele érteni.

"Beleestünk a fine dining csapdájába."

hvg.hu/gasztronomia/20141007_Pataky_Peter_Ha_az_alapanyag_jo_nem_nagy

vörösbor(de)minőségi 2017.06.02. 19:31:02

@Andrass9: elképzelni nem tudod mennyien vagyunk igy a felsoroltakkal.
és nem válogatás miatt vagy finnyásság.azt gondolom,valamiért nincs rá szükség.
:))

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 20:37:48

@pizzaszeletvágó:

Én vállalom vörösboros ( minőségi ) kakaspaprikás főzését.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 20:47:06

@vörösbor(de)minőségi: Én csak sajnálni tudom azokat, akik nem kóstolnak meg semmi érdekeset. Legalábbis, ami nekem érdekes. Tengeri herkentyűkből annyi mindent lehet készíteni. Vad se rossz! Ettem már struccot, krokodilt és kengurut is (a strucc izlett a legjobban).
Halételt tudnék minden nap enni. Csirkét legfeljebb havonta egyszer.

deputy sheriff 2017.06.02. 21:02:56

Ez jonak tunik, holnap meg is csinalom!

Waka 2017.06.02. 21:15:34

Köszönök szépen!
@Topy: Úgy sem lehet rossz.
@EsGyé: Olyat én is követtem már el, kaptam is érte hideget.meleget. blogkocsma.blog.hu/2012/11/22/szojaize
@Andrass9: Van olyan része, ami szinte semmire nem jó, de pl. a nyaka levesbe kívánkozik.
@pizzaszeletvágó: Ott a helyünk. Elhozzuk a nagydíjat. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 21:24:32

@pizzaszeletvágó: Van ott profi szakácsverseny is, ahol lehet konfitálni, vagy szuvidálni is.
Csak azt nem tudom, hogy egy tisztességes szuvid körethez, vagy pulykához 5 óra hol lenne elég???

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.02. 21:39:13

@Andrass9:

Én átvágtam a gordiuszi csomót. Feltettem lábosban 6 megfűszerezett kacsaszárnyat, kevés vizet tettem hozzá, hogy szuvidálásnak érezze magát, konfitáláshoz mg elég volt a saját zsírja, oszt fődő alatt - amíg én locsoltam - szépen megpuhult, és kissé le is sült. Finom lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 21:41:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hmmmm - ne birizgáld az izlelőbimbóimat!!!!
Tegnap kacérkodtam magam is egy tálca kacsaszárnytővel, de végül kacsanyak lett belőle. Az elkészítése elhalasztva a csodahüttő javára :)

pizzaszeletvágó 2017.06.02. 21:42:21

@Waka: elhozzuk a nagydíjat, bármi legyen is az :DDD
@Andrass9: azt én nem tudhatom, ezért javasoltam az amatőr versenyt :)

pizzaszeletvágó 2017.06.02. 21:47:06

@látjátok feleim szümtükkel: szinte minden hónapban csinálok egyszer ilyet, magamnak, mert más meg nem eszi, de én pont így szeretem, ahogy írod...
Összefügg az a fentebb említett "finnyásságokkal" is, amikor olyat főzök, a finnyáknak, amit csak ők esznek meg, na akkor bevadulok, és jöhet a magán kacsaszárnyam, meg hasonló kaják :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.02. 21:51:34

@látjátok feleim szümtükkel: @pizzaszeletvágó: Így voltam a mai ebédemmel is: káposztás cvekkedlit főztem magamnak. Aztán jött a fiam, és besegített a fogyasztásába :) Holnapra még jut belőle egy ebéd, feleségem meg PK-t eszik ...

pizzaszeletvágó 2017.06.02. 22:00:51

@Andrass9: kacsanyakból egy jó tárkonyos levest: le szoktam pirítani egy gondolatnyi liszttel a fazékban, zöldségelem, tovább pirítom, valami lével felöntöm, fűszerezem tárkonyosan, satöbbi... nyak nélkül hozzá se fogok ;)

pizzaszeletvágó 2017.06.02. 22:41:19

@vörösbor(de)minőségi: természetesen minden gondolatodat értem, igazat is adok! de kérlek vedd figyelembe, hogy ezen a blogon csupa hedonista csőcselék kommentálja a témákat, akik véletlenül sem szükségből főznek és esznek, hanem élvezetből, ahogy Róma elbukott, úgy bukik el majd a mi kultúránk is ezen... :)))

Viccet félretéve elég egyoldalúan állítottuk be itt a kommentekkel a "finnyásság" kérdését. Én csak a magunk példájára tudok hivatkozni, 35+ éve élünk együtt feleségemmel, és bizony nem tudom megmondani, hogy ki szerettetett meg több ételt, fűszereket a másikkal, amibe az bele sem dugta előtte az orrát, én vele, vagy ő velem.

vörösbor(de)minőségi 2017.06.02. 23:18:04

@Andrass9: oszt tudod-é,hogy ez a finom cvekedli de káposzta :) ez mennyire finomabb kelkáposztából?
meglepő és érdekes de itthon szinte senki nem csinálja kelkáposztából.
ha egyszer kipróbálja-a rabja lesz.

vörösbor(de)minőségi 2017.06.02. 23:36:58

@pizzaszeletvágó: jó neked hogy érted.
mert én nem.
nincs rá magyarázat,hogy miért ezt igen amazt meg nem eszi az ember fia.vagy lánya.
fogalmam sincs,hogy engem miért zavar/taszít/irritál a mindenféle hal szaga.igen szaga mert ez már nem illat.(nem megbántva a halimádókat)
nincs rá magyarázat mi az oka,egyik embernek oly kedves étel a másik számára miért fogyaszthatatlan?
és most ebből vegyük ki a finnyásságot ami sokféle értelmezése lehet sok mindennek. egy tiszta kellemes környezet de ez akár egy bográcsozás is lehet....semmi extra igényeim nincsenek.nem a kristálypohár és az ezüst evőeszköz a meghatározó.:))
de számomra nincs magyarázat arra,hogy miért nem tudom még csak megkóstolni sem egy adott ételt.azaz de!
a szag.
a szag ami szinte orrba ver és nem engedi hogy megízleljem.
és itt ismét nem a finnyásság a domináns,hanem a számomra megmagyarázhatatlan tiltás.de,hogy ez honnan és miért,
erről fogalmam sincs.
kiválóan készitek mondjuk egy resztelt májat. a szaga is kellemes számomra.de,hogy valaha is megkóstoljam és lenyeljem? majdnem kizárt.azért irom a majdnemet mert sosem voltam éhezés állapotában igy nem tudhatom akkor mire is képes vagy hajlandó az ember.
szóval szerintem túlságosan is leegyszerüsített és elutasító az a magyarázat,hogy ááá hagyjuk ő finnyás ugyse eszik semmit se.
ez ennél valamelyest bonyolultabb lehet és most természetesen nem a divat-vegákról beszélek és a gluténmentes laktózmentes mindenmentes legyen mert csak az a trendi és ha 3x nincs ráirva a termékre hogy -bio-akkor az már nem ér semmit....-fényevőkre gondolok,de úgy néz ki,hogy amit nem fogyasztok annak nem érzem a hiányát.
igy aztán könnyű volt megbarátkoznom a megmagyarázhatatlannal.
(kicsit hosszúra sikerült)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 10:06:18

@vörösbor(de)minőségi: A szag (vagy illat?) roppant fontos az étkezéskor is, hiszen az orrunk megvéd minket romlott ételektől, illetve amire például allergiások vagyunk. Nincs azzal semmi gond - ha nem szereted valaminek a szagát, teljesen természetes, hogy nem eszed meg. Ezzel még vitatkozni sem lehet, egy érzékszerved elutasítja. Lehet egy rossz tapasztalat eredménye, de akár veleszületett érzékenység is. Ezellen küzdeni nem szabad.
Van viszont ennek az érzékenységnek egy olyan része is, ami teljesen pszichés alapon jelentkezik. Ezt az elutasítást át lehet verni simán (más külalakban elkészíteni valami), ám ezt jóformán csak vizuális maskarával tudjuk megtenni.
Van olyan is, amit az évek múlásával kinő az ember (nekem például a gyökér és a főtt karaláb ilyen - a PK-t még nem szerettem meg :). A halfélékkel is csak 25 éve barátkoztam meg, azóta viszont nagyon!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 10:07:12

@vörösbor(de)minőségi: Érdekes ötlet! A kelkáposztát amúgy is nagyon szeretem. Ki fogom próbálni!

Topy 2017.06.03. 10:47:33

@Waka: júl sejtem, hogy az "1 pirospaprika" az őrölt? mert említve nincs a leírásban, így arra tippelnék, hogy egy ek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 11:38:33

@Topy: Mivel sehol nincs rá hivatkozás, tök mindegy :)

pizzaszeletvágó 2017.06.03. 12:45:05

@Topy: @Andrass9:
Nem is beszélve arról, hogy "...beletettem .... a paprikarémet."
Most ez rém erős vagy csak rém finom paprikaKrém? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 12:47:10

@pizzaszeletvágó: Rém paprikás krém :) Kivételesen nem proofread-eltem a posztot, benne maradt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 12:50:06

@Topy: Mivel a szövegben "pörkölt"-re hivatkozik, valószínű, hogy evőkanál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 12:51:13

@pizzaszeletvágó: Krémes, hogy száraz húsból készül ez az étel (akárcsak a brassói) ...

vörösbor(de)minőségi 2017.06.03. 19:21:21

@Andrass9: jópofa dolgok ezek,összetett és bonyolult.
gyerekkoromban a minta adott volt,semmi taszító és kellemetlen élményem nem volt,mégis a jelen helyzet ez amit irtam.
nincs vele gondom,de tény,hogy sok finom és érdekes dolgot igy mellőzök.

úgy kell nekem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.03. 20:00:05

@vörösbor(de)minőségi: Kicsit sajnálom, mert sokféle ételt próbálgatok. Sebaj! Majd legközelebb!!!

Waka 2017.06.03. 22:10:10

Köszönök szépen!
@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Egy kedves ismerősnek minden évben szállítok pár patisszont. Az unokája a világ minden kincséért nem enné meg a tököt, ezért ő hal néven kapja. Úgy simán befal egy tányérral.
@Topy: Lehet, elírtam, amúgy ad libitum.
@pizzaszeletvágó: Az édes rém finom, a csípős borzasan erős. Nálam csak végletek vannak paprika ügyben.
A melóban írtam a poszt, de igen sietve, kicsit zűrös mostanában felénk a helyzet.

Topy 2017.06.04. 14:30:53

@Waka: tegnap megcsináltam, igen jó lett! :)
a piacon egy nénikénél válogattunk diónyi vagy annál kisebb újkrumplit - még örült is, hogy elhozzuk :); serpenyőben pici olajon megsütöttem, így kevertem hozzá - osztatlan sikert aratott :)
annyi eltérés volt még, hogy pulykamell és pulykakolbász került bele a család nőtagjai miatt; összetevők: pulykahús, disznózsír ... - komolyan mondom ez tisztán pszichológia :)

meg megfőztem az év vélhetően utolsó spárgalevését (már alig van a piacon spárga); idén sikerült mindig úgy választanom spárgát, hogy gyakorlatilag csak a vágási felület ment a kukába; most igen zsenge, vékony hajtásokat vettem, nagyon finom lett, csak tisztítani volt egy horror: feleségem bevállalta, hogy míg szombat délelőtt elintézem a bevásárlás nem piacos részét, megpucolja - háromnegyed órát elszöszmötölt a két csomag spárgával - de megérte :)

Ez vagyok 2017.06.04. 15:40:27

@Andrass9: Fél kiló csirkemellfilét vékony csíkokra kell vágni, kis sóval és két teáskanál híg szójaszósszal összekeverni.
Én a levesesfazékban olajon párolgatom/sütögetem szinte folyamatosan kevergetem az egy-másfélkilónyi felszelt kelkáposztát sóval, borssal.
Mikor félig összeesik, beleteszem a csirkehúst, együtt kavargatom.(Evezek a fazékban :) Kb. két evőkanál híg szójaszószt és két-három evőkanál curryport keverek hozzá. Majd szárazsúlyú negyedkiló kifőtt kockatésztát. Aki eddig nálunk kóstolta, mindenkinek nagyon ízlett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.04. 17:31:30

@Topy: Idén nem fagyasztottunk spárgát. Van még tavalyról tán 2 kiló, az elég lesz télire krémlevesnek. Vettünk viszont egy sötétlila spárgát, azt még meg kell kóstolnunk! Majd beszámolok róla.
Apró parázskrumpli a kedvencem! Csak lemosom, de a héj rajta marad. Van is egy kiló a kamrában, holnap megsütöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.04. 17:32:57

@Ez vagyok: Nekem a csirkemell nem izlik, így azzal magamnak nem főzök, de az alapkoncepciód érdekes, megérne egy misét!

pizzaszeletvágó 2017.06.04. 17:39:37

@Topy: én is sokat kínlódtam a spárgával, de pár éve konkrétan a képen látható eszközzel, ultrarövid idő alatt hámozom a spárgát. Nagyon sok rossz konstrukció van ebből a hámozóból, de pontosan ez az, ami nekem tökéletesen bevált, a Fackelmann.

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRo2erc6x5-SZlb9tUtXMhcjN_PcDZnOI4S561SfTyehinn58jSSw

Ez vagyok 2017.06.04. 18:19:00

@Andrass9: Nem tudom mi nem ízlik a csirkemellben, mert szinte semmi íze nincs. De ezzel az elkészítésmóddal jó kiegészítője a currys kelkáposztástésztának. Ha pl. sertéshúst tennénk bele, nem adná a tésztához illő állagot. A hús elvegyül és alig érezni.
Ez egy indonéz étel.

Ez vagyok 2017.06.04. 18:24:03

@pizzaszeletvágó: Én sokmindent ilyennel hámozok. Kiváló.
De éppen ma a rebarbarát nem bírtam ezzel hámozni, de ez a kivétel. Szerencsére nem hámozok gyakran rebarbarát.
Jó a gyökérzöldségekhez, krumplihoz, nagyon kedvelem.
A nyeles, késhez hasonló zöldséghámozóval nem is tudok hámozni, csak ezzel.

pizzaszeletvágó 2017.06.04. 22:05:16

@Ez vagyok: ugyanez..., mondjuk krumplit csak késsel pucolok, de gyökérzöldségeket, tököt és az említett spárgát csak ezzel, és kifejezetten ezzel a márkájú kézikészülékkel, más nem vált be, a 90 fokkal elforgatott élű eszközökről, ahogy írod, nem is beszélve.
Egyszer sikerült véletlenül a szemétbe dobnom ezt a hámozót, összefogtam a szeméttel és elvitte a kukásautó. (bezzeg ha komposztálnék, meglett volna..) Rémülten rohantam el az üzletbe, ahol ezt vettem és sikerült még rögtön azonnal kettőt beszereznem, így egyik a fiókban elrejtve pihen, remélem így már túlél engem ez az eszköz. :)))
Gyors, az benne a jó.

Dikusz 2017.06.05. 06:23:49

@pizzaszeletvágó: Ugyan ilyenem van fából, piacon vettem. Egyszerre 2-3 db-ot veszek, jó darabig elég. Zöldséget, krumplit, almát, mindenfélét ezzel pucolok. Azt szeretem benne, hogy a "késes" része nem mozog. Van olyanom is, amilyen neked, de az mozog, és azt valahogy nem tudom megszokni.

pizzaszeletvágó 2017.06.05. 12:29:50

@Dikusz: éppen azt szeretem, hogy mozog, azaz mechanikailag önbeálló, nem nekem kell lekövetnem a zöldség egyenetlenségeit, hanem a hámozó maga akaszkodik bele, mindig a megfelelő szögben, így önmagától egyenletesen dolgozik :) a kezelő személy csak egyirányban húz, a penge pedig leköveti a zöldség ívét :)