Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (3) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Spenótos-fetás rétes (görögöknél spanakopita)

2017.05.30. 07:00 Andrass9

Továbbra is dúl a konyhámban a spenót! Most éppen ennyit szedtem le, hogy feldolgozzam és eltegyem valahogy. Mindössze két 2,5 méteres sort vetettem a kertben. Esküszöm!!

10.jpg

Valami olyan változatot kerestem, amit még nem főztem, és így akadtam a görögök spenótos rétesére.

52.jpg

Ők kaporral is fűszerezik, ami feleségemnek nem jön be, ezért maradtam a módosított receptemnél.

Vagyis legyen rétes, meg sajt, meg finom sonka benne friss spenóttal (bár szerintem ez működne mirelittel is, vagyis az év minden évszakában).

Hozzávalók:

  • 35 dkg párolt spenót (vagy egy zacskó mirelit)
  • 10 dkg feketeerdei sonka
  • 20 dkg feta sajt
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg tejfel
  • 1 tojás
  • 1 kis vereshagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 tk frissen őrölt feketebors
  • 1 tk frissen reszelt szerecsendió
  • 6 db 40x40-es réteslap (az én csomagomban 8 lap volt, de csak 6 kellett)
  • 2 ek búzadara (gríz)
  • semmi só! (én tettem vele 1 mk-nyit, de az felesleges volt)

15.jpg

Az első képen látható rengeteg spenótot megtisztítottam, vastag szárait elválasztottam. Ezek annyira fiatalok voltak, hogy úgy döntöttem, felhasználom mind. Feldaraboltam 2-4 cm hosszú szálakra, majd egy evőkanál szódabikarbónával és kb 0,5 liter vízben megpuhítottam. Ennyi vízhez még a spenótszár is adott némi nedvességet. Amikor már megfőtt, botmixerrel pépet készítettem belőle. Ez a pép is fantasztikus spenót illatú volt, az íze is stimmelt! Egy nagyobb fazékban pedig szintén kevés vízen, de szintén szódabikarbónával megabáltam kb 50 dkg spenótlevelet. Ha mirelit spenótot használsz, kiolvasztás után nyomd ki a levét!

11.jpg 13.jpg 12.jpg 14.jpg

A többit is feldolgoztam, mert azt már fagyasztáshoz készítem elő, eleget bombáztalak benneteket spenót receptekkel, menjen a csodahüttőbe a maradék :)

Felaprítottam a hagymát és a fokhagymát kicsire. A sonkaszeleteket hosszában, majd széltiben is kb centisre vagdostam, így 1x1-es kis kockák születtek. A hagyma, fokhagyma és a sonka is ment a lábasban hevített olivaolajra (lehet vaj is, ha éppen ahhoz van kedved). Jó, igazad van, a hagymát már megdinszteltem előbb ...

16.jpg 17.jpg 18.jpg

A megabált spenótot késsel feldaraboltam közepesre. rádaráltam a feketeborsot, majd reszeltem egy negyed szerecsendiót is a tetejére. A sonka is kifehéredett a hagymás olajon, belekevertem hát a felaprított fűszerezett spenótot. Még időben eszembe jutott, hogy van spenótszár is pürésítve, kevertem hát bele néhány evőkanállal, hogy szaporítsam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A tojást beleütöttem egy tányérkába, megsóztam (NEM KELL!!!) és borsoztam (KELL). Villával habosra vertem (200 villacsapás! - ne nevess, én mindig számolom az ilyen unalmas mechanikus mozdulatokat :) Beleborítottam a deci tejfelt, és símára kikevertem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A fetát kivarázsoltam a dobozából, majd elővettem a filézőkésemet a darabolásához. Bármikor aprítok puha sajtot, a vékony kés a legjobb segítőtársam! Lapjára 4 részre, hosszában nyolcra, valamint keresztbe kilenc részre vágtam. Így sikerült ... A lényeg, hogy apró, 5x5 mm-es vagy aközeli darabkák legyenek. Az ügyesebbek el is morzsolhatják a sajtot apróra - ez nekem nem megy.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

A spenót megfőtt, ezért hideg vízbe állítottam a lábast, hogy lehűtsem (mondtam már, hogy türelmetlen vagyok?). A tejfeles tojás 3/4-ét beleöntöttem a kihűtött spenótba. Szépen kikevertem, és örültem, hogy nem csapta ki a tojást :)

30.jpg 31.jpg 32.jpg

Akkor most már minden elő van készítve a réteshez. A vajat mikróban felolvasztottam, majd kimostam a mikrót. Nem egy jó ötlet ott újraolvasztani, mert pöfög és betakarja az egész masinát. Egyszerűbb a legkisebb lángra tenni 1 percre!

Elókészítettem 2 megnedvesített konyharuhát (megspriceltem vízzel mindkettőt, majd nylon zacsiba tettem 5 percre, hogy átvegyék a nedvességet). Az egyikre kivettem a zacskójából az összehajtogatott réteslapot, amiről egyenként lehámoztam egyet-egyet a másik nedves konyharuhára. Minden réteget alaposan megvajaztam (vagy csak annyira, hogy átlátszó legyen), és örömmel konstatáltam, hogy 3 réteg meg is van.

33.jpg 34.jpg 35.jpg

Megszórtam egy evőkanál grízzel - valaminek fel kell innia a felesleges szaftot! A sajt negyedét próbáltam egyenletesen eloszlatni a tésztán. Evőkanállal belepettyegettem a spenótkrém felét. Ezt egy szilikon spatulával elkentem úgy, hogy a réteslap tetején kb 5 cm, a szélén pedig 2,5 cm üresen maradjon. A sajt második negyedét rászórtam a spenótrétegre, majd a tészta két oldalát visszahajtottam a krémre.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

A konyharuha segítségével felgöngyöltem a rétest, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. A második 3 réteslapot is megkentem, darával szórtam, és azt is felcsavartam az előbbiek szerint.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A két baba a tepsiben várta, hogy megkenjem valamivel. Nem véletlenül hagytam egy negyedét a tejfeles tojásnak a tálkában: szerintem ez egy tökéletes kence lesz a rétes tetejére!

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

A maradék 3 kg spenótlevelet közben szintén megabáltam, összekevertem a maradék spenótszárral, majd ügyes kis dobozokba porcióztam a szűkösebb időkre. A dobozokra cimkét is nyomtattam dátummal, mert én mindent kidobok a csodahüttőből, ami nincs felcimkézve (honnan tudjam fél év múlva, hogy ez mi és mikor készült???).

48.jpg

A réteseket 200 fokra betoltam a sütőbe, ahol kb 35 percet töltöttek. Addig kell sütni, amig a külseje szép aranybarna nem lesz (ezt a színt nem ismerem, de a lényeg, hogy átsüljön).

49.jpg

Gyorsan megszeltem, és mindketten nekiláttunk:

50.jpg

Ez valami fenomenális íz! Ha még a kapor is benne lenne, akkor már nem tudnám leírni, milyen jó :)

51.jpg

Ebédre elfogyott az első baba, a másodikat ma ettük meg apránként, szinte oda se figyelve, hidegen ...

53.jpg

Igérem, most egy darabig nem posztolok spenótos ételt!

27 komment

Címkék: spenót tojás hagyma sonka fokhagyma bors vaj feta olivaolaj búzadara szerecsendió tejfel réteslap gríz feketebors

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2212541265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.30. 08:11:54

Ez nagyon szépre sikerült, gondolom ízre sem volt rá panasz.:D

EsGyé 2017.05.30. 08:15:41

Akkor most posztolsz vagy nem? ;)

EsGyé 2017.05.30. 08:18:36

Ezt mi is szeretjuk, de megcsinalni meg nem volt kesztetesem. Lidlben kapni gorog heten hasonlot csak mondjuk huvelykuj vastagsagu es fel van tekerve meg egyszer egy nagy csiganak. Bar biztos vagyok benne, hogy a tied jobb. Tobb toltelek es kevesebb so van benne :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.30. 08:51:08

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédasszony is megsütötte, ők sem panaszkodtak :)

Fenchurch68 2017.05.30. 09:34:11

Ez de jó :)
sok ilyet sütöttem régebben. A legnagyobb sikere különböző bulikon, iskolai büfében stb. annak volt, mikor a muflonsütő(bocs) mélyedéseibe belenyomkodtam a felkockázott bóti réteslapot, és abba ment a spenótos-fetás töltelék. (Meg persze bármilyen más is, akár édesen, akár sósan.) Gyors, nem drága, és látványos.
@EsGyé: A magam részéről szerettem mindig a tészta-részét is, nem csak a tölteléket, úgyhogy nekem bejön a feltekert verzió is.

EsGyé 2017.05.30. 10:45:01

@Fenchurch68: En is szeretem a tesztajat, de a bolti feltekert valtozatban mar tul sok teszta volt. Elkelt melle egy kis joghurt. :)

Dikusz 2017.05.30. 10:49:28

@Andrass9: én sem panaszkodnék...:)

Nekem kicsit hasonlít ez a rétes a burekhez. Párszor a Deák-téren járva ettem ilyet, a Ml...r pékségben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.30. 19:57:20

Ezt a rétest meg lehetne sütni kelt tésztából is. Biztosan az is jó lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.30. 20:48:03

@látjátok feleim szümtükkel: Gondolkodtam vajas leveles tésztán, de így minimalizáltam a lisztet a rétestésztával :)
A spenót tényleg mindennel jó, de most igéretet tettem, hogy egy darabig nem posztolok újabb spenótos ételt :)))

Waka 2017.05.30. 21:21:08

Köszönök szépen!
Igen macerás, de durva jó.
@látjátok feleim szümtükkel: Én is biztosan azzal szaporítanám, de pár sós palacsinta sem lenne rossz ötlet.

Isley 2017.05.31. 07:53:14

@Andrass9: karácsonykor volt sós nasinak spenótos-sajtos papucs, leveles tésztából.
Hamarabb fogyott el, mint a sajtos pogácsa :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.31. 08:17:57

@Isley: Az nálunk is hamarabb fogyna el, de talán azért, mert feleségem sajtosat 5 tepsi alatt nem süt :)

pizzaszeletvágó 2017.05.31. 08:41:53

@Andrass9: szerintem a marslakók bőre is attól zöld, mert a te receptjeidet találták meg a neten... :)

Más. Én a pogácsa ügyében bartelezek a szomszédasszonnyal, ahogy te is szoktál csereberélni. Én őszibarack metszéssel és permetezéssel fizetek, a sajtos és tepertős pogácsákért és a kocsonyáért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.31. 08:47:28

@pizzaszeletvágó: :)))
A barter ügyletek nálunk is dívnak, én szalontüdőt, vadas marhát, halászlét, stb. szoktam kapni az egyik szomszédasszonytól, a másik pedig keszeget süt nekem ropogósra, szálkamentesre. A harmadikkal tökfőzeléket csereberélünk, meg van olyan is, aki házi brandyvel egyenlíti ki a számlát :) Az új szomszéddal még alakul csak a procedúra, ő ritkán főz.

Dikusz 2017.05.31. 09:12:06

@Andrass9: akkor, ha lehetséges kérnék olyan posztot, amiben egy tartalmas leves mellé készülne mondjuk a feleséged receptje alapján a sajtos süti, vagy csak sajtos pogi, vagy sajtos ropogós.
Soha az életben nem sikerült olyan sajtos/töpörtyűs pogácsát, vagy sajtos rudat készíteni, ami sikerült volna, már a tepsiből kiszedve is kemény. Nem is próbálkozok vele évek óta.
Most gondolkodom azon, hogy "lesz ami lesz" alapon a kb
20 dkg ide-oda tologatott fűszeres mangalicatepertőt feláldozom. Nem fogom sajnálni, nem fogy. Egy vásáron vettem, az ilyen helyeken szokásos 'majd háromszoros áron, nem kellett volna. Nincs kutyi a háznál:)

Dikusz 2017.05.31. 09:14:28

@Andrass9: nem lehetnék innen messziről tiszteletbeli szomszéd?:)
Amit jól tudok csinálni: pl a somlói galuska, vagy a fokhagymás hús...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.31. 11:57:30

@Dikusz: 20 deka kicsit kevés ... @Topy: linkjei hasznosak lehetnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.01. 14:13:15

Úgy nézem, mindenki gyomorrontást kapott a rengeteg spenóttól :)
Holnap már nem spenótos étel lesz (hacsak Waka nem posztol egyet :)

Dikusz 2017.06.01. 16:12:10

@Andrass9: hasznosak is voltak a poszt miatt is, meg a kommentek miatt is. Elhatároztam, hogy elolvasom a régi posztjaidat is:)

A 20 deka is elég, kis adagot csinálok majd. A munka ugyanannyi lesz vele, és nem fogom sajnálni, ha nem sikerül.

Nem kaptam gyomorrontást a sok spenóttól, mert spenótot sem kaptam:)))

Dikusz 2017.06.01. 16:12:52

@Dikusz: nekem meg az "is"-ből lett sok....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.01. 16:52:41

@Dikusz: Engem nem zavar ... (Asterix és Obelix: Kleopátra akció)

pizzaszeletvágó 2017.06.01. 20:47:57

@Andrass9: a varázsital receptje kellene a következő posztban, de félek, hogy abban is van spenót! :)

Waka 2017.06.01. 21:09:14

Köszönök szépen!
@Dikusz: Az omlós sós tészta titka a temérdek zsír.
@Andrass9: Posztoltam egyet. Meg poszt-toltam is. :)
Durva hajtás van a melóban ilyentájt, meg a kertek is igénylik a törődést, öntözni kell feszt, mert rút aszály van mifelénk. Az elmúlt két hétben 10-12 mm eső volt. Előtte sem sok.

Dikusz 2017.06.01. 23:20:32

@Waka: ez nem ér...:)

Hiába majdnem éjfél, ebből most is betolnék az arcomba:)))