Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (14) jalapeno (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Meztelen rikottás-spenótos ravioli, avagy a gnudi

2017.05.28. 07:00 Andrass9

Ejtsd: nyudi ...

Az olaszok népszerű megoldása a tészta nélküli spenótos-rikottás gombócra. Mifelénk is van hasonló, csak mi túrógombócnak hívjuk :)

Mivel még mindig spenótot főzök spenóttal, kerestem valami érdekesebb megoldást a következő adaghoz. Minden esetre a kispiacon vettem egy adag friss ordát, mert az nagyon finom a spenóttal keverve. Erre bizonyíték a sikeres spenótos-ordás ravioli is.

47.jpg

A weben keresve bukkantam a gnudira. A szó azt jelenti, hogy pucér/meztelen, és a rikottás-spenótos gombócot hívják így (főleg Firenzében). Egy életem, egy halálom: ezt megfőzöm, bár a feleségem nem ragaszkodik nagyon a túrós gombóchoz. Spenót van még bőven hozzá a kertben, és az elkészítéséhez egy nagyszerű ötletet is eltanultam, amit most továbbadok nektek is.

Jöjjenek a hozzávalók:

  • 40 dkg spenót (lehet mirelit is, de abból csak 25 dkg-t használj)
  • 25 dkg rikotta (jobb helyeken orda néven kapható)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt (ez most Káptalantótiból egy kétéves keménysajt)
  • 2 ek liszt a masszába
  • 2-3 ek liszt vagy gríz a gömbölygetéshez
  • 2 ek olivaolaj (lehet vaj is)
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 csokor oregano
  • 1 tk só, frissen őrölt feketebors és szerecsendió

10.jpg

Az oreganot a nagy bokor ihlette a kertből, amikor leszedtem a spenótot. Mosás után felaprítottam, meg a fokhagymát is felszeleteltem. Az apróra vágott hagymát 2 ek olivaolajban megpároltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amig a hagyma párolódott, lereszeltem a sajtból egy nagyobb darabot. Az oreganot, és a tovább aprított fokhagymát is a párolódó hagymához adtam, és lepirítottam zsírjára.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az alaposan leöblített (elég sok földet szórt rá az eső legutóbb), és lecsepegtetett spenótot laskára vágtam, majd rátettem a lepirult hagymás keverékre. Épp belefért a lábasba, de ha kidagad, az se gond, mert egy perc alatt összeesik a felére. Időnként megforgatva a saját levében megfő az egész (tán 3-4 perc kell neki), és a leve is nagyjából elpárolog.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A tojás sárgáját az ordával és a fűszerekkel elkevertem a robotgépben. Hozzáadtam a lereszelt sajtot is.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A megpárolt spenótot késsel még apróbbra vagdostam, hogy az esetleges szármaradványokat is eldolgozzam. Belekevertem a rikottába, majd a végén még 2 ek lisztet is hozzáadtam, hogy segítsen a tojásnak összetartani a gombócot.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

És akkor jöhet a technológiai trükk: hogyan tudunk egyenletesen gömbölyű gombóckákat készíteni ebből a masszából?

Végy egy öblös borospoharat (lehetőleg vörösborost, annak felfelé szűkül a szája). Tégy bele 2-3 ek grízt vagy lisztet. Pottyants egy kanálnyit a masszából a közepére. Ezután körkörös mozdulattal mozgasd a poharat, mintha a kóstoláskor be akarnád a pohár falát a borral alaposan borítani, amitől jobban érzed az illatát. Annál persze vigorózusabban, hogy a formátlan anyag elkezdjen keringeni a pohárban. 5-10 másodperc alatt kigömbölyödik a gombóc. A gríz nehézkesebb, mert az is kóvályog a pohárban, ezért én azonnal áttértem a lisztre, ami szépen tömörödik a pohár alján, és a pohár szélére se fog felragadni a gombóc. Az utolsó két képet úgy lőttem, hogy közben balkézzel mozgattam a poharat - elkapva a folyamatot is.

32.jpg 31.jpg 33.jpg 34.jpg
36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

A lisztes pohárból egyszerűen ki lehet gurítani a gombócot, a liszt megáll a pohár alján. Egy grízzel borított, és egy lisztes gombócot 6 perc alatt átfőztem, és megkóstoltam. Ekkor döntöttem a lisztburkolat mellett - az valahogy nekem jobban izlett.

40.jpg 41.jpg 42.jpg

Annyira belejöttem a gömbölyítésbe, hogy egy újabb képsor is készült róla.

43.jpg 44.jpg 45.jpg

Ezután kb 12 gombóconként kifőztem az összeset. Egy-egy kör kb 7 perc, mert nem elég megvárni, míg feljön a víz szinére, át is kell forrósodnia. A gombócokat kicsi vajra szedtem ki, majd reszeltem rájuk egy kis sajtot azon melegiben.

46.jpg

Gyorsan tálaltam is magamnak belőle néhányat:

48.jpg

Jól látható, hogy ezek a gombócok azért nem teljesen pucérak! Van egy vékony lisztréteg a külsején, ami nem mosódik le a főzéskor sem. Ez a grízes változaton sokkal erőteljesebben érezhető.

49.jpg

Frissen az igazi, de felmelegítve is tetszett. Remek, omlós az állaga, a kevéske tojás sárgája és a reszelt sajt (nomeg a belecsempészett kis liszt) tartja egyben. Az ízében pedig a spenót (ami nagyon szereti a borsot és a fokhagymát) kokettál az orda ízével. Megértem a Firenzeieket, hogy szeretik!

Csak arra nem találtam választ, hogy ez most egy köret (és milyen főételhez), vagy egy köret nélküli főétel?

27 komment

Címkék: spenót hagyma sajt fokhagyma bors vaj liszt oregano olivaolaj rikotta szerecsendió orda tojás sárgája

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8012539121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.28. 09:09:14

@látjátok feleim szümtükkel: Búzaliszt helyett kukorialiszt vagy kukoriadara is használható, és akkor még gluténmentes is lesz :)
Látom, a kérdésre te se tudsz választ ...

Vaczak2 2017.05.28. 09:28:27

@Andrass9: Maradjunk annyiban, hogy ez egy újragondolt desszert, és akkor mindeki megnyugszik.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.28. 09:42:28

@Andrass9:

Miért ne tudnék?

Ha éhes vagyok, nem érdekel, hogy köret-e vagy főétel lényeg, hogy elmúljon az éhségem.;D

Mellesleg desszertnek sem lehet rossz, egy kis pirított dióbéllel és némi mézzel.

pizzaszeletvágó 2017.05.28. 10:19:43

Ha olasz, akkor az 'előétel-->első-->második-->desszert' vonalon kell elhelyezni. Én az elejére vagy a végére tenném. Semmiképpen nem köret semmihez. Csak önmagában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.28. 10:33:27

@pizzaszeletvágó: Én minden esetre magában ettem, mert éhes voltam. Azután később csak bedobtam egy-egy gombócot, amikor eszembe jutott...

Dikusz 2017.05.28. 10:59:43

@Andrass9: Heuréka! Kitaláltam a tökéletlen választ a kérdésedre: nem vagyok erős matematikából, de a tányérodon 6 db gombóc van. Elosztottam a hatot hárommal, így jött ki, hogy három tányért (mély/lapos, és kistányért) kell elővenni, hogy a komplett menüsor kijöjjön.
Így nem kell a választ keresgélni, megvan a megoldás. :))))

Dikusz 2017.05.28. 11:04:51

@Andrass9: nagyon finom egyébként, ki is fogom próbálni. A mi piacunkon is lehet kapni termelőnél igazi házikészítésű ordát. Jövő héten el is készítem. Egyedül egy valamit nem fogok beletenni (szóromhamutfejemre): borsot.

Ui: ha lehetne,nem csak ötletet kérnék, hanem spenótot is.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.28. 13:30:54

@Dikusz: :))))

Spenótból már kifogytam, de a mirelit is jó bele, csak csavard ki, miután kiolvadt, hogy ne legyen leve!

eyr750 2017.05.28. 13:37:06

Ez megint a kedvemre való :)

Attilajukkaja 2017.05.28. 14:22:15

@Andrass9:
"mirelit is jó bele"
Mirelitben is lehet kapni leveles, nem pürésített spenótot. Arra gondoltál?

A gnudival már régóta kacérkodom, mert egyszer láttam a TV-ben, hogyan csinálja Simon Hopkinson.
www.simonhopkinson.tv/recipe/29/gnudi.aspx

Most felcsigáztál, mert a spenótos változata még izgalmasabb lehet. :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.28. 18:10:06

@Attilajukkaja: Én meg úgy tudtam, hogy a gnudi eleve a spenótos változat :)
A mirelitből a leveles a jó bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.28. 18:13:46

@Attilajukkaja: Simon receptje nekem túl sok durum grízt tartalmaz...

Attilajukkaja 2017.05.28. 19:57:37

@Andrass9:
Én csak SH receptjével találkoztam eddig. :o)
Nálunk a szénhidrát egy korlátozó tényező, ezért is tetszett, hogy nincs benne sok liszt és gríz.
Ha kipróbálom, biztosan a spenótos verzióval teszem!

Waka 2017.05.28. 22:09:09

Köszönök szépen!
Nagyon tetszik, jöhet. A rikotta amúgy is a gyengém. Amivel orda néven eddig összefutottam, az mind már kicsit érlelt, tömbösített, sajt jellegű valami volt.

A fickó 2017.05.29. 01:02:02

@Andrass9: "Simon receptje nekem túl sok durum grízt tartalmaz..."
A semolina a lényege a gnudinak, mert ebből lesz a tésztaburok a ricotta golyón. A semolina sokkal finomabb szemcsés (a rétes liszt szerű), mint a gríz és általában tésztát szokás belőle készíteni. Egy éjszakát kell állnia, ezalatt dehidratálja a ricotta golyót és a víz hatására kialakul a tésztaréteg. A ricottában nincs tojás, egyéb kötőanyag ...
Természetesen nem fogja felvenni a recept szerinti lisztet a burok, de kell ez a mennyiség, mert szinte el kell temetni benne a golyókat.
Az étel a maga egyszerűségében nagyszerű ... nyáron friss fűszeres paradicsomszósszal például, de a recept szerinti zsályás vajjal is remek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.29. 09:47:19

@Attilajukkaja: Szerintem @A fickó: is csak azt a receptet látta, de ettől nagyon magabiztos lett :)
Egy harmadik tojássárgájával, vagy plusz reszelt sajttal kiválthatod a két kanál lisztet a tésztából. Szépen összeáll az úgy is.
A zsályás vajjal való körítés valóban jó hozzá, de feleségem nem szereti a zsályát, ezért az elmaradt.

élhetetlen 2017.05.29. 13:14:38

@Andrass9: Én el tudom képzelni főételnek egy natúr halfilével.

élhetetlen 2017.05.29. 13:20:42

@Andrass9: Bocs, a hal csak onnét jött, hogy a múltkor az amúrhoz sütöttem spenótos palacsintát. Nem spenóttal töltöttet, hanem a tésztában volt a pépesített spenót. Kisebb palacsinták lettek, mert szakadósabb volt a tészta, de jól is nézett ki és finom is volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.29. 13:33:20

@élhetetlen: A hallal semmi gond, én szeretem :)
A spenótos palacsintát nem próbáltam tésztába keverve. Váncsa receptje szerint készítettem még csak:
blogkocsma.blog.hu/2015/03/07/kingkong_palacsinta_vancsa

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.29. 13:54:01

@élhetetlen: Márminthogy a hal lenne a gnudi köretje? :)

élhetetlen 2017.05.29. 14:09:02

@Andrass9: „Márminthogy a hal lenne a gnudi köretje?”. Ha leteszel egy gnudit, és a feldarabolt halat köré rakod, akkor igen. Ha a hal köré rakod a gombócokat, akkor nem. Tudod, „köret”. :)

Attilajukkaja 2017.05.29. 17:36:43

@Andrass9:
"Szerintem @A fickó: is csak azt a receptet látta, de ettől nagyon magabiztos lett :)"
Ki tudja, mi az eredeti recept? :o)
De SH valóban nem a tésztába teszi bele a semolinát. Érdekes megoldásnak tartom.

"Egy harmadik tojássárgájával, vagy plusz reszelt sajttal kiválthatod a két kanál lisztet a tésztából."
Jó ötlet. Remélem nem esik szét vagy éppen keményedik be tőle. Próba szerencse!

A fickó 2017.05.29. 22:40:48

@Attilajukkaja: Egy fűszerezett ricotta golyót körülményes lenne megfőzni, hiszen nincs kötőanyag benne. Ezért a semolina (finom durumdara), a ricotában lévő vizet felvéve tésztává (durum) alakul a golyó kérge, ezért kell belehempergetni, majd állni hagyni sokáig - így már főzhető lesz.
Bevallom én Jamie Oliver receptje alapján fogtam bele anno a "nudistáskodásba". :D A recept kiváló, extra könnyed, de jó semolina és türelem elengedhetetlen hozzá. :)

www.lifestylefood.com.au/recipes/24849/butter-and-sage-gnudi

Dikusz 2017.05.30. 10:39:34

@Andrass9: Ugye nem haragszol meg érte, én azt szeretem a blogodban: az ételeket úgy írod le, hogy az érthető is. Plusz szeretem a bevezető történeteket is:)
Nekem megfelel a címben leírt elnevezés. Ha leírhatom, nincs szükség arra -nagyzolásnak tartom- hogy mindenféle szakszavakkal bizonyítsam a hozzáértésemet, a szakácstudományomat (nincs is, mivel teljesen átlagos háztartást vezetek). Nekem ez a finom étel egyszerűen rikottás spenótos gombóc, a semolinát pedig durumdarának hívom.

Attilajukkaja 2017.05.30. 11:06:35

@A fickó:
"Egy fűszerezett ricotta golyót körülményes lenne megfőzni, hiszen nincs kötőanyag benne."
És a tojás nem elég kötőanyag? Nem tudom, csak kérdezem.

"Ezért a semolina (finom durumdara), a ricotában lévő vizet felvéve tésztává (durum) alakul a golyó kérge"
Szerintem is a kéreg miatt kell. És a nedvességlekötő hatása sem elhanyagolható.

"Bevallom én Jamie Oliver receptje alapján fogtam bele anno a "nudistáskodásba". :D A recept kiváló, extra könnyed, de jó semolina és türelem elengedhetetlen hozzá. :)"
Köszönöm a linket! :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.30. 20:50:45

@Dikusz: Egyáltalán nem haragszom! Sőt!!! Wakával ezen szempontjaid alapján pedig jól kiegészítjük egymást. Neki ráadásul irodalmi tehetsége is van!