Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (14) jalapeno (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Spenótpüré ismét

2017.05.25. 07:00 Andrass9

Minden tavaszon, amikor a kertemet elborítja a spenót, kénytelen vagyok főzni legalább egy "parajpürét" - a klasszikusat, ami be van rántva, sok fokhagymával, feketeborssal és régen zsemlével (amikor még volt zsemle), manapság saját zsemlemorzsával, ami bolti stangliból készül sütőben átsütve és durvára darálva. Ugyan nem panko, de majdnem :)

28.jpg

Most is szedtem egy bő fél kilót, amit aztán feleségem unszolására estére el is készítettem.

Minimális számú összetevője van:

  • 60 dkg leszárazott spenót (a frissen szedettnek is rostos a szára ...)
  • 6 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 ek kacsazsír (vagy liba, vagy vaj - amit kedvelsz)
  • 1 duci girizd fokhagyma
  • 24 tekerés feketebors - vagy ahogy szereted
  • jó prézli vagy zsemle izlés szerint
  • 1 tk só (mert a tej édes)

10.jpg

A fokhagymát felvagdostam kicsire. Valahogy nem igazán szeretem, ha fokhagymapréssel zúzom össze. Feltettem a zsírt forrósodni, majd beleszórtam a lisztet. Vártam, míg szépen megbarnult (vagy pirult? - színvak vagyok!). Ekkor beleszórtam a fokhagymát is, de nem hagytam megégni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A pucolt spenótot alaposan megmostam (mindig tele van homokkal és földdel - akármilyen óvatosan szedem fel). Hosszú késsel felvagdostam, de csak úgy tessék-lássék. Egy serpenyőben felhevítettem a másik kanál zsírt, amire rápakoltam a vagdosott spenótleveleket. Addig pároltam, míg összeesett, majd a deszkámon (szintén a hosszú késsel) apróra vágtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A levét nem dobtam ki, kell az majd később. A rántást megszórtam durvábbra őrölt borssal. Belekevertem az összevagdosott spenótlevelet. Igyekeztem kicsit lepirítani, mert attól szerintem érdekesebb íze van. Ezzel a módszerrel nem lesz a rántás se csomós :)

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A tejet felforraltam a mikróban, hogy elég meleg legyen a rántáshoz. Beleöntöttem a lábasba és belekevertem a spenót félretett levét is. Amikor újra felforrt, beleborítottam találomra egy adag prézlit (kb fél pohárnyi lehetett). Végül egyszerűen botmixerrel krémesítettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A forrás után azonnal hideg vízbe állítottam, mert a spenót hajlamos lekozmálni.

27.jpg

Már csak tálalni kellett a "kaspóban", amit levesestányér helyett is használunk. (Lásd nyitóképet).

Én azonnal neki is láttam az evésének (meg még legalább háromszor azóta: hidegen, melegen, langyosan). Nagyon szeretem!!! Ha több napra is jut belőle, akkor érdemes egy mokkáskanál szódabikarbónával megszórni, amikor pároljuk - így a rosszindulatú oxálsav is lebomlik.

29.jpg

Ez a mostani kicsit sűrűbb lett a szokásosnál, de én akkor is megettem :)

29 komment

Címkék: spenót tej zsír fokhagyma szódabikarbóna liszt feketebors prézli

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1812519377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

EsGyé 2017.05.25. 07:08:19

Ezt a szodabikarbonas dolgot eddig meg nem hallottam. Tenyleg mukodik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.25. 08:55:57

@EsGyé: Azóta se nőtt újabb vesekövem :) Tény, hogy az oxálsavat közömbösíti, ami egyeseknél vesekő képzésre készteti a szervezetet.

EsGyé 2017.05.25. 09:24:48

@Andrass9: ezt jo tudni. Nekem edesanyam ugy tanitotta, hogy mikor fozod meg oke, de melegitve mar kikristalyosodik az oxalsav es akkor lehet belole gaz. Ezert nem tul jo otlet spenotot melegiteni. Es valoban kicsit recsegos masodszorra. De majd most bevetem ezt a modszert.

Dikusz 2017.05.25. 12:17:22

@Andrass9: ennek a spenótnak egy nagyon nagy baja van ám!
Nevezetesen az, hogy nem itt van előttem az asztalon. Az sem lenne baj, ha virágcserépben lenne. Két étkezésre elég is volna. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.25. 12:48:22

@EsGyé: Nekem a recsegés inkább az elégtelen öblítést asszociálja :)
Igaz, én régóta így főzöm a spenótot, mert ezt tanultam a nagyanyámtól. Szerinte viszont ez csak arra jó, hogy a színét megőrizze - nem volt nagy vegyész :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.25. 12:49:22

@Dikusz: Küldenék én, de elfogyott. A sokadik is, és még csak a fele spenótos poszt jelent meg :)

EsGyé 2017.05.25. 12:53:52

@Andrass9: frissen meg nem recsegett, de melegitve mar erezni lehetett a kristalyocskakat.
Amugy nekem meg a prezli is ujdonsag a spenotban. Mar a korabbi posztoknal is erdekes volt, de meg nem probaltam ki igy. Majd most! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.25. 13:00:12

@EsGyé: A prézli egy homogenizált zsemle :) Így nem kell áztatgani, meg darabolni/morzsolgatni. Ráadásul én magam készítem a prézlit zsemléből.
Készítettem már zsemle/kenyér nélkül is, ami szintén nagyon finom, de egészen más íze van, meg persze hígabb is.

EsGyé 2017.05.25. 13:34:56

@Andrass9: En eddig csak a prezli/zsemle mentes valtozatot ismerem, ettem. Mi tejet nem is nagyon teszunk bele. Tejszint vagy tejfolt. Igy mar annyira nem is hig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.25. 13:40:30

@EsGyé: A tejszínt én is szeretem bele, de a tejföl nem az én izlésem. Tejből igyekszem teljes tejet használni, sokszor házitejjel készítem. A tej ad egy kis édességet is a pürének.
Menzán pedig kenyérrel készült, és alig volt benne spenót. Azt nem nagyon kedveltem.

Waka 2017.05.25. 21:33:05

Köszönök szépen
Mifelénk rántás volt hozzá. Meg belehabarva két-három felvert tojás. Mixer nem volt, húsdarálón nyomtuk át a forrázott levelet. Kicsit darabos maradt. Finom volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.26. 00:37:52

@Waka: A kicsit darabos változatot én is jobban kedvelem, de a gyerekeim ezt a krémeset szerették meg ...
Érdekes, de a tojás belekeverése nálam kimaradt, legközelebb megpróbálom (talán jövőre ...)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2017.05.26. 10:54:38

Jó , jó a spenót , de így szűzön semmi nélkül nekem nem megy ,nem vagyok egy Popey alkat , vagy bundás kenyérrel , vagy tükörtojással de még jobb mindkettővel esetleg még szóba jöhet egy kis rántott sajt !

Dikusz 2017.05.26. 12:22:23

@Az amatőr hagyományörző: én egy másik adag spenót társaságában enném...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.26. 14:21:38

@Az amatőr hagyományörző: Én egyetértek @Dikusz: -al, Spenót spenóttal!
De megértelek, mert régebben nekem is kellett valami tojás hozzá. Csak így, öreg fejjel bolondultam meg :)
És még további spenót receptekkel büntetlek benneteket a napokban, de nagy vész nincs - leszedtem a legutolsó adagot is, marad a csodahüttő :)

Gukker 2017.05.26. 15:09:06

@Az amatőr hagyományörző: Majdnem! Bundás kenyérrel az igazi. :)

Pierr Kardán 2017.05.26. 16:31:13

Szeretem a spenótot, tegnap ettem is :-)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.26. 16:31:21

@Gukker:

Jól megpirított liszttel rántani ( érződjön a pirított liszt finom íze ) és hozzá a bundás kenyér. Ez az igazi.

élhetetlen 2017.05.26. 18:33:11

A múltkor beszóltatok, én berágtam, és az mondtam, többet nem írok. Most mégis, legfeljebb megint orron pöccintetek. A rántás. Még gyerekkoromban olvastam egy novellát, se kép, se hang, se cím, se szerző, ami megmaradt, hogy egy félárva lány, aki viszi a háztartást, megmutatja a családlátogató tanárnénijének, hogyan nem lesz csomós a rántás. Ha megfelelő színű a rántás, (ha paprikás, akkor bele a paprika, elkeverni, mert annak az oldódásához kell, hogy forró legyen a zsiradék), akkor leveszed, és hagyod hűlni. A kihűlt rántást már nem kapja össze sem a hideg tej, sem a hideg víz, simára keverhető. Ugyanez a szuper szakácsok habarásnál hőkiegyenlítése. A lisztet egy kis vízzel simára lehet keverni, egy perc alatt, nincs liszt csomó. A tejfölt, meg a vizes masszában szintén simára lehet keverni. Felesleges a fakszni.
„Menzán pedig kenyérrel készült, és alig volt benne spenót.”. Én most is félbarna, héjazott, tejben áztatott kenyérrel csinálom, és egyszerre mixelem össze aztán a spenóttal, krémes lesz, lágy, csak tudni kell, hogy mennyi kenyér kell.
Én rengeteg spenótot kapok, zömmel már fagyasztva, utóbbi időben rákaptam a spenót fasírtra. Minden ugyanúgy, ha serpenyőben sütöm ki, akkor kap annyi zsiradékot, amennyi kell adott vitaminok kioldódásához, ha tepsiben, akkor meg körbe tekerem baconnel, úgy sütöm meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.26. 19:03:21

@élhetetlen: A rántás valóban egy külön művészet. Feleségem nagyon jól főz, de képtelen sima rántást készíteni - így aztán kapott egy botmixert :)
A spenótnál nem kell hűtenem, mert a spenótlevél szépen elmaszatolja, amíg összekeverem. Más alkalmakkor én is hűtöm a mosogatóban hideg vízben. Még soha nem lett csomós a rántásom (na de majd most!!! :)
Amíg volt itthon kenyér, néha én is használtam zsemle helyett, de a saját prézli sokkal finomabb. Szerintem.

katalitikus 2017.05.26. 20:01:39

Csak egy helyesbítés: a szódabikarbóna nem bontja le az oxálsavat, csak semlegesíti, nátriumoxalát lesz belőle!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.26. 20:34:31

@katalitikus: Köszönöm a helyesbítést. Azért a semlegesített oxálsav már nem fog kikristályosodni se a hideg spenótban, se a vesédben, nemigaz?

Dikusz 2017.05.26. 20:43:11

@élhetetlen: de jó neked, hogy sok spenótot kapsz:)))
Kénytelen vagyok holnap lemenni a piacra, és megnézni, hátha kapok.

Dikusz 2017.05.26. 20:47:30

@Andrass9: Akkor kezetfoghatok a feleségeddel, mármint rántás ügyben. Kis túlzással még nekem sem sikerült sima rántást készítenem. Sokféle tanácsot meghallgattam, kipróbáltam hideget-meleget, akkor se:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.26. 21:19:50

@élhetetlen:

Ez a spenótfasirt jó gondolat.

Én mindig a rántással kezdem a főzést, és amikor kell, már nem meleg, és sosem csomós.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2017.05.27. 10:12:13

@Andrass9: Hát ha még lesz spenót recepted kíváncsian várom , nekem is van egy spenótos spagettim sült szalonnával !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.27. 12:49:59

@Az amatőr hagyományörző: A sült szalonnás érdekelne :)
Nekem még két "unortodox" receptem van betárazva a közeljövőben való megjelenésre: egy rétes és egy pucér ravioli :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.27. 20:40:24

@Az amatőr hagyományörző: Az a ribizlis spenót
gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/spen%C3%B3t%20%C3%A9s%20b%C3%B6jt
egy érdekes gondolat. Még se édessel, se savanyúval nem párosítottam, de megér egy misét :)))