Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: Azon töprengtem, hogy "az vagy, amit megeszel". Tényleg? Ezen a vonalon haladva nekem már időszerű... (2017.09.22. 11:47) Bőrös malaclapocka
  • pizzaszeletvágó: @Benikuty: "Kibaszott hamburgerek és food truckok mindenütt. (Nemrég streetfoodszakácskönyvet ad... (2017.09.22. 11:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • pizzaszeletvágó: @Boar.: elhiszem. Nincs ott Nagyatádon vagy Barcson valami állás/munka lehetőség nekem? :) Tényleg... (2017.09.22. 11:06) Sárga laskagombás tojás reggelire
  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: jól megnézted... :))) (2017.09.21. 18:09) Frédi vagy Béni szelet
  • Andrass9: @Mr.paksimogyoró: Elővettem a mélyhűtött krumplis pörköltet. Felforrósítottam, majd két ülésre el ... (2017.09.19. 13:59) Csülkös körömpörkölt krumplival

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (4) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Szalontüdő

2017.05.22. 07:00 Waka

Veszprémben a Gourmandia étterem híres volt az ott készülő szalontüdőről. Pár korszakkal ezelőtt a polgi nagy kedvence volt ez a fogás, keddenként, mikor étlapon volt, mindig ott ebédelt. Polgármesterek jöttek-mentek, a legutóbbi pedig szépen átszokott az új csicsás közösségi létesítménybe. Vele együtt a hivatalnoksereg is elpártolt a nagy hírű étteremtől. Manapság már csak rendezvények, esküvők alkalmából nyitnak ki, illetve catering szolgáltatást nyújtanak külső helyszíneken tartott eseményekhez.
A tulajdonos öccse, Cs által gründolt sörözőbe járok nap mint nap, néha elmerengünk a régi szép időkről.
- A vége felé már csak szívből készült a fogás - így Cs -, mivel a hatósági állatorvos nem engedi forgalomba hozni a tüdőt.
Szerencsére, mikor legutóbb a Nagycsarnokban jártam, sikerült vennem egy szép adagot. Szívért a helyi henteshez (szintén Cs) mentem múlt csütörtökön.
- Mi lesz belőle? - kérdezte.
- Szalontüdő. Sikerült vennem tüdőt Pesten, most megfőzöm.
- Ha kell tüdő, szólj csak.
- De hát nem veszi el az állatorvos?
- Kitől hallottad ezt a baromságot?
- A druszádtól.
- Az is maradhatna a kaptafánál.
Miután ilyen prímán tisztáztuk a belsőség kérdését, nem volt más hátra, mint megfőzni. Azt azért tudni kell, hogy 2010 óta - akkor jelentkezett be először a köszvény - nem ettem belsőséget. Pár falat máj és szív persze lecsúszott, ha egész madarat vettem és volt benne, de a komolyabb dőzsölések elmaradtak. Most adtam az érzésnek rendesen.

18.JPG

Hozzávalók:
- 75 dkg sertéstüdő (borjú lenne az igazi)
- 75 dkg sertésszív (ebből is)
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyem gyökér
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 fej + 3 gerezd fokhagyma
- 3+2 babérlevél
- 10 szem egész bors
- 1 késhegynyi őrölt fekete bors
- 1 csili
- 8-10 kapribogyó
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál mustár
- 1-2 csemegeuborka a levével együtt (Az étel savanyításához ízlés szerint használhatunk citromlét vagy ecetet is.)
- 1+1+1 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejföl
- só

3.JPG7.JPG

A szívet - ugyan el volt hasítva - teljesen felvágtam és kimostam belőle a vért. A tüdőt hideg vízben kiolvasztottam és azt is alaposan megmostam.

1.JPG2.JPG

A húst hideg vízben feltettem főni. Egy-egy félbevágott vörös- és fokhagymával, szemes borssal, csilivel és sóval fűszereztem.

4.JPG

Mikor felforrt, a legkisebb lángra tettem, lefedtem és mentem a dolgomra. Három óra múltán - mikor hazaértem - éppen jó volt.

5.JPG

Kihűtöttem és ujjnyi csíkokra vágtam. A porcogós részével nemigen vesződtem, szeretem ropogtatni.

6.JPG

Egy evőkanál zsíron karamelizáltam egy evőkanál kristálycukrot.

8.JPG

A V Gyulával finomra vágott sárgarépát és petrezselymet rátettem, és addig pároltam, míg el nem főtte az összes levét.

9.JPG

Hozzáadtam a húst, sóztam, borsoztam, beletettem a fokhagymát, a babért, a kapribogyót és a citrom héjából pár csíkot. Felöntöttem annyi főzőlével, ami majdnem ellepte és kis lángon főzni kezdtem.

10.JPG

14.JPG

Egy másik lábosban egy evőkanál zsírral és a liszttel rántást készítettem. Megszórtam pirospaprikával és felöntöttem főzőlével.

11.JPG12.JPG

Végül hozzákevertem a tejfölt.

13.JPG

Az időközben teljesen megpuhult húst behabartam a tejfölös rántással. Hozzáadtam a lereszelt csemegeuborkát és a levéből is jócskán. Kiforraltam, közben szorgalmasan kóstolgattam és tovább öntögettem bele az uborkalét.

15.JPG

Teljesen hétköznapi zsemlegombócot főztem hozzá, amit tapadásmentes serpenyőben egy kanál zsíron megpirítottam.

16.JPG

Tálaláskor még pár csepp citromlét facsartam rá.

17.JPG

Mivel én magam 30 éve nem ettem ilyesmit, vittem egy kis kóstolót Cs-nek, családi okokból mégis csak több tapasztalattal rendelkezik. Elégedett volt vele, csak a gombócot találta kissé keménynek. Ahhoz képes, hogy most debütáltam, egészen ügyes voltam. Vasárnap persze ki kellett főznöm fél kiló makarónit, mert a 6 zsemléből készült gombócot négy evésre felfaltam.

35 komment

Címkék: vöröshagyma mustár fokhagyma tejföl szalontüdő cukor zsemlegombóc csili sárgarépa babér liszt petrezselyemgyökér sertésszív feketebors sertészsír csemegeuborka sertéstüdő

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4312529331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 09:08:03

Ez most jól jönne akár reggelire is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.22. 09:58:35

Pedig reménykedtem, hogy valami spenótos étel lesz ...

Ezt a kedvenc szomszédasszonyom főz néha - akkor mindig meginvitál rá! Neki még tanulnia kell a zsemlegombócot :)

pizzaszeletvágó 2017.05.22. 10:24:25

Finom. Szeretem. Sajnos csak én egyedül, még a csirke tüdejét és szívét is csak én eszem meg a családban, ezért ritka. Bár nem annyira ritka, mint Wakánál, 30 évente. :)
Zsemlegombóc: alapvetően úgy készítem, ahogy itt tanultam tőletek, de közben arra jöttem rá, hogy lazára kell hagyni, inkább tovább pihentetni, sűrűsödjön magától, dagadjon meg benne a liszt, akkor lesz könnyű.
A répán és zöldségen kicsit meglepődtem, de utána néztem, tényleg van ilyen verzió, miért is ne. Göcseji verziónak írják, ami meg lehet, hogy többszörös asszociációs tévedés, hiszen göcsejhez, illetve zalához köthető a savanyított kerekrépa, az pedig érthető is lenne ebben az ételben.
Henteseknél szoktam látni mindenfelé tüdőt. Ettől függetlenül érdemes ismerős hentestől venni, az egyik legkönnyebben romló alapanyag. Sőt melegkonyhai útszéli kifőzdékben is kapható.

Persze könnyű, akinek van saját hentese:
www.youtube.com/watch?v=MWOJhG0dz-E

:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 11:59:22

@pizzaszeletvágó:

Te miket nem hallgatsz.:D

Majd rendezünk egy blogtalit a szalontüdő szeretőknek úgy kétévente, hogy néha ők is egyenek valami finomat.;D

Mellesleg ez sok tíz éve nagyon kapós étel volt, éttermekben is készítették, és gyorsan elfogyott. Valami baj van a mostani gustusokkal, mert csak a mejje, meg a combja fogy.:(
Pedig egy jószág a fülétől a farkáig ehető, csak mi európiak elpocsékoljuk. Bezzeg a távolkeleten a csirkebél is finom csemege.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.22. 12:08:40

@látjátok feleim szümtükkel: Hát, a csirke belét azért még nem eszem meg, de kedvencem a farhát az összes belsőséggel (és nem azért mert nagypapa vagyok!) :)

pizzaszeletvágó 2017.05.22. 14:02:37

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Tegnap egy meglehetősen hosszú főzési projectbe bonyolódtam, és hogy közben éhen ne halljak, ezt hirtelenkedtem magamnak, a képen. :) Akár szaloncsirke is lehetett volna, ha előbb jelenik meg ez a poszt, olyasmi ízesítéssel.

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/25137271-78ee7dac/user

Dikusz 2017.05.22. 15:37:44

@pizzaszeletvágó: az nem vigasztal, hogy én is szeretem? A csirke szívén/tüdején így legalább nem kell osztozni.:)

Dikusz 2017.05.22. 15:45:05

@pizzaszeletvágó: hát, vessetek a mókusok elé, lehet szégyenemben én teszem meg, de Brutitól, és a dalai(?)tól kiszaladok a világból.
Kapcsolom el a rádiót, ha őt hallom. Ezt a számot sem tudta hiba nélkül végigénekelni, ezt a szöveg meg nem találom jónak.

Dikusz 2017.05.22. 15:48:01

@látjátok feleim szümtükkel: Van a lőrinci (Budapest, XVIII.kerület) piacon egy étkezde. Ott ettem pár héttel ezelőtt remek szalontüdőt (a pacaljuk is isteni). A köretként mellé kért zsemlegombóc viszont ehetetlen volt. Vízben áztatták, hogy ki ne száradjon, teljesen szétázott.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 16:13:20

@pizzaszeletvágó:

Ennyi csirkeveséhez jutni elég nehéz, de szívet szoktam venni, négybe vágom, hagyákon megpárolom, majd lepirítom és valami zöldséggel befalom. Na jó, ha ebédre készül, akkor párolt rizs is megy mellé.

Dikusz 2017.05.22. 17:21:25

@pizzaszeletvágó:@látjátok feleim szümtükkel: azt azért a legmélyebb tisztelettel szeretném megkérdezni mindkettőtöktől, hogy láttatok már valaha olyan baromfiboltot, ahol csirkevesét/tüdőt árultak?
Minden belsőséget -tüdőt, vesét, mi maradt még ki?- a belek kivételével belefőzök a levesbe. Kivételes csemegék, harcolunk is érte. De ha többet szeretnénk, és panellakók vagyunk, hogy tudnánk beszerezni belőle?

pizzaszeletvágó 2017.05.22. 17:29:56

@Dikusz: @látjátok feleim szümtükkel: Nekem is csak egy évben egyszer van ilyen ünnep! Ugyanis megérkeztek a megrendelt csirkék. Konyhakészen, minden ehető alkatrészével együtt. Talán említettem már, hogy az egész évre valót ilyenkor pakolom be a fagyasztóba, én ezen kívül csirkét nem veszek. Na, ebből volt a vese is, szám szerint 45 darab. Ilyenkor megeszem egyszerre, aztán majd jövőre. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 18:25:55

@Dikusz:

Egyébként ha szeretnél több vesét és tüdőt, vegyél vagy két kilónyi csirke farhátat. Besózva tepsibe szépen egymás mellé sorakoztatva megsütöd, lesz finom sült zsír, és ott van benne a tüdő meg a vese, persze ki is lehet szedni más elkésztési módhoz.
Ha többen is szeretik, akkor lehet darab számra is venni annyit, hogy mindenkinek bőven jusson.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 18:27:00

@pizzaszeletvágó:

Hehehe, bár a bolti farhát nem olyan finom, mint a kaprigálós, de leheet belőle jót főzni.

motoroskonyhaja 2017.05.22. 19:02:02

Szalontüdő? Imádom! És a posztolót meg is tudom erősíteni a veszprémi Gourmandia étteremmel kapcsolatban. Ja, a recept sem rossz ;)

Dikusz 2017.05.22. 20:38:31

@pizzaszeletvágó: jaaaa...., így könnyű. Vagyis nem könnyű, ha azt is nézem, mennyi munka van ilyenkor vele, ha egyszerre kell fagyasztóba rakni, de azt már kevésbé irigylem:)))
Fagyasztóláda nem volt itthon sosem, most meg már minek. Nem volt kertünk soha, ezáltal nem is értettünk hozzá. Piacról feltöltött hűtőláda meg drága mulatság, azt hiszem.
De mindig is megemelem a kalapom azok előtt, akik dolgoznak a kertjükben. Picit sajnálkozom is, hogy nekem nincs.

Dikusz 2017.05.22. 20:47:50

@látjátok feleim szümtükkel: csak csirke farhátat nem szoktam külön venni, csak akkor van itthon, ha egybe sütöm meg a csirkét. Általában felső combot, mellet veszek, sütni, rántani.
Tapasztalatom szerint van olyan is -elég gyakran-, hogy a konyhakész bolti csirkéből hiányoznak ezek a belsőségek, jó csirkést meg nem ismerek, az itteni piacon nincs is, sosem volt.
Két kiló csirke farhát sacc/kb 10 db lehet, annyiban nincs elegendő ilyesfajta belsőség egy ember számára sem. Ha volna se adnák belőle másnak:))

Waka 2017.05.22. 21:55:18

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: Több recepten végigrágtam magam, ez tetszett a legjobban, már ami az elkészítést illeti. A gyökereknél szerepelt az "elhagyható", de miért is ne? A szaloncsirke igazán remekül néz ki, megoszthatnád a metódust.
@Dikusz: Van ugyebár a némiképp kifinomult humor, meg van a tahó. A nevezett "művész"...
@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: A fara rántva a legjobb fogás. A háta mehet levesnek, pörköltbe.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.22. 22:35:34

@Waka:

A csirke farhátból lehet a legfinomabb csirkepörköltet főzni. Természetesen galuskával.

Dikusz 2017.05.22. 23:28:29

@Waka: úgy tűnik a nevezettről hasonló a véleményünk. Soha, egyetlen számát sem találtam jónak, nem véletlen kapcsolok el, ha meghallom.

A rántott csirke farról hallottam már, de még nem próbáltam. Mit lehet a paníron kívül leenni róla? A panírt amúgy nagyon szeretem, ha rántott hús (bármilyen) van, akkor azt külön eszem a végén (csak itthon):)

pizzaszeletvágó 2017.05.23. 09:15:02

@Dikusz: Na, na, na! Majd legközelebb csinálok egy előtte-utána fényképet rántott csirkefarról és hátról. Mit lehet megenni róla? Mindent. Még a macskám is, amíg volt macskám, és megkapta a maradékot, kérdőn nézett rám, hogy ő azzal a maradékkal most mihez kezdjen. :)))
Múltkor a lábát is kirántottam. Nem a macskáét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.23. 09:45:05

@pizzaszeletvágó: @Dikusz: Nem mindenki ismeri a csirke osztrigáját. Ez kettő, kagylónyi húsdarab a far két oldalán közvetlenül a combtő mögött. A baromfi lehető legfinomabb darabja!!!
Szerencsére a nagyüzemi csirkebontás eredményeképp ez rajt marad a faron :)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2017.05.23. 13:25:35

imádom a szalontüdőt, de vagy 10 éve nem ettem egyáltalán.
nagymamám csinált isteni finomat, de ő nem tett bele sárgarépát.
a zsemlegombóc finom omlós volt, és sosem volt sárgás színű, nem emlékszem már pontosan, de mintha tojás nélkül készítette volna.
arra is emlékszem, hogy a tüdőt előtte egy napig pácolta/áztatta valamiben, mielőtt megfőzte. a szív mellett még nyelvet is szokott beletenni.
és elég haloványan mintha még az is rémlene, hogy nem disznó, hanem marhaalkatrészekből csinálta.

Papageno68 2017.05.23. 14:29:29

@látjátok feleim szümtükkel: Nem is olyan rég a Dunántúlon mindenhol, és most is az Alföldön, Erdélyben és minden kisebb helyen tartja magát a "nem pazúrlunk". Azért nem alap, hogy csak színhús ehetó.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.23. 15:54:13

@Papageno68:

Ahol viszont vannak nagy ellátók, ott a színhús jobban fogy. Én spec szeretem a csontos-húsos részeket, sokkal jobb ízű ételek készülnek ezekből.
A nem pazúrlunk-kal egyet értek.:D

Ez vagyok 2017.05.23. 17:27:11

@Papageno68: Én sem pazúrluk :)
De ez nálam egy kényszeres fösvénységgé nőtte ki magát :)

Oknyomozó 2017.05.23. 18:58:47

Kedvencem a szalontüdő zsemlegombóccal, szoktam is főzni.
Hasonlít hozzá a savanyú vetrece, ezért azt próbáltam ki a két hete. Annyit változtatnék rajta, hogy a füstölt szalonnakockákat nem hagynám benne.

eyr750 2017.05.23. 19:07:07

Hasonlóan készítem, de az az enyémnél sokkal mívesebb. Ezentúl így csinálom, mert elképesztően gusztusos és gazdag ízvilágú lehet. Egyedül a pirospaprikát furcsállom, nekem ez inkább paprikamentes.

Fenchurch68 2017.05.23. 19:36:04

@Dikusz: Csirkebelsőrészek nekem akkor jutottak, mikor a kutyának vettem és főztem a farhátat, és előtte kimazsoláztam belőle a nekem kedves részeket. Nem rövidítettem meg, mert ő viszont rendszeresen kapott csak saját felhasználásra :) szívet, májat, zöldpacalt. (Ez utóbbit senki sem kívánta volna el tőle, már a megvásárlását és hazavitelét is komoly állatbarát gesztusnak lehet tekinteni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.23. 20:10:21

@Fenchurch68: Bezzeg engem mindenki szid, hogy eleszem a kutya elől a farhátat, meg a csontokat ... :(((

Waka 2017.05.23. 21:02:06

@Dikusz: Az ember el nem hinné, mennyi hús van rajta. Ott van mindjárt az a bizonyos "csirkeosztriga". Valahol lapockatájt van ez az igen finom rész, ami a nagyüzemi darabolásnál rendszerint rajt marad. Ott a püspökfalat, a gerinc mellett meg némi belsőség. Fejedelmi fogás annak,aki szeret a csontokon morogni picit.
A "művészt" megbeszéltük. :)
@Andrass9: Átsiklottam a komment felett, de megerősíthetem. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Én a bácskai rizses húsba is teszek párat, ha éppen csirkéből készül.
@Hurrá Torpedó: Ahogy írtam, borjú lenne az igazi. Megtettem két mezőt az Eurojackpoton, ha bejön, megfőzöm abból is. :D
@Papageno68: Nem csak a pazarlásról van szó. Szerintem egy csirkepörkölt akkor a legfinomabb, ha a madár minden része benne van. A legjobb ízek a bőrös-csontos részekből főnek ki.

Vaczak2 2017.05.23. 21:34:00

A tüdő örök szerelem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.23. 21:46:54

@Vaczak2: Fura, de nagyon kevés ember vallja ugyanezt. Én is imádom, ezért nem értem :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.23. 21:55:50

A tüdő a legfinomabb disznóvágáskor a paprikásban. Úgy máskor nem lehet megfőzni, ez az íz csak itt jön elő.

Boar. 2017.05.23. 23:24:06

A kockázott vagy csíkozott tüdő gumis állagával nem vagyok kibékülve...pláne mióta volt szerencsém birkatüdőt enni aminek még tömény "birkaíze" is volt. Ezokból a szalontüdő nálam "nemszeretem" étel volt amíg egyszer bele nem futottam... Nagyon finom kaja volt, nem jöttem rá, mi az. Benne volt a vaddisznó szíve, nyelve meg még valami, amiről kiderült, hogy ledarálták a tüdőt mert házigazdám se szerette a húsízű rágógumit. Na az nyert, úgy el tudom képzelni...bár még nem vitt rá a lélek, hogy megfőzzem.