Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Sörös csirke

2017.05.16. 07:00 Waka

Ezerrel tombol a kerti szezon, minden szabad percemben a földet túrom. Gyors, egyszerű, kiadós étel kellett. Az sem hátrány, ha ezek mellett még finom is.
Sörrel régóta terveztem már főzni, átfutottam jó pár receptet, kerestem, mi lenne megfelelő. Csülköt például lehetne sörrel készíteni, csak az nem lenne gyors. Olyasmiből kell főzni, ami hamar megpuhul. Maradt hát a csirke. Nem mellesleg, éppen volt pár a fagyasztóban, tehát menni sem kellett utána. Más után kellett, de az már munkából hazafelé belefért. Ahogy a sör is. Megkóstoltam a Soproni IPA-ját. Nem egy kézműves remek, de a világosnál nagyságrendekkel jobb. Csak éppen sehol nem kapni a környéken, kivéve a Sörözőt. Onnan vittem hát egy (három) üveggel az ételbe. Meg a szakácsba, nehogy kiszáradjon szegény.

11.JPG


Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 2-3 teáskanál Luisiana cajun fűszerkeverék (vagy amilyet szeretünk, vagy éppen van otthon)
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- negyed piros harangpaprika (kaliforniai)
- negyed zellergumó
- 1 evőkanál libazsír
- 3 dl tejszín
- 2-3 dl világos sör

A combokat kettévágtam, a felső combokat a csont mellett kicsit felnyitottam.

2.JPG
Megszórtam a fűszerkeverékkel és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

3.JPG
A zöldségeket laskára, karikára, szeletre - kit, hogyan - vágtam.

1.JPG
A tepsit megkentem a libazsírral, ráfektettem a húst majd a zöldségeket közéjük rendeztem. Nyakon öntöttem a sörrel.

4.JPG
A sütőben hármas fokozaton sütöttem. Mintegy egy óra múlva kivettem - a húst még keménynek találtam -, megforgattam a combokat és kis időre még visszatettem.

5.JPG
Mikor a hús megpuhult, egy tányérra szedtem.

6.JPG7.JPG
A zöldségeket egy lábosba lapátoltam és botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a tejszín és összeforraltam.

8.JPG9.JPG
Sós vízben főtt krumplival tálaltam.

10.JPG
Megint jól főztek mifelénk. A hús szaftos lett, a kence talán vastagabb lett a kelleténél és kicsit sósabb is, mint szeretem, de az íze fenséges volt. Akár hús nélkül, csak a krumplival is simám elment volna.

62 komment

Címkék: sör vöröshagyma tejszín fokhagyma zeller csirkecomb sárgarépa kaliforniai paprika libazsír petrezselyemgyökér sörös csirke cajun fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr212491107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.05.16. 09:27:10

Azért ezt nem kellett volna, kora délelőtt az arcomba tolnai ilyen finomat. Rögtön sejtettem, hogy a sör is 2/3-ot (valódit) kap a szakács javára:)))

A mártás olyan vadasos lett ugye? Nemsokára látok neki a vadas elkészítésének, úgy ahogy még nem csináltam. Eddig a húsleveses módon készítettem, most a pácolóssal fogom, viszont fehérpecsenyéből, nem lábszárral. Zsemlegombóccal, eddig krumpligombóccal csináltam.
Paradicsomlevest is csinálok igaziból, az Aldiban vettem parit hozzá. Befőzve nincs kert hiányában, de az idén biztos fogok (már egy csomó unicumos üvegem van hozzá évek óta gyűjtöm:). Tavaly a piacunkon majdnem olyan drága volt a befőzőparadicsom, mint az ennivaló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 10:18:51

@Dikusz: Ne feledd ki a vadasmártásodból a @pirosat@! Azaz ribizli vagy hasonló pikáns lekvárt, ahogy az Ínyesmester nevezte :)
Javaslom tanulmányozásra:blogkocsma.blog.hu/2014/03/27/klasszikus_vadas_marhaszelet_zsemlegomboccal_nehany_kis_csavarral

pizzaszeletvágó 2017.05.16. 10:20:07

Jól néz ki. Ha a mártás sűrű is és sós is, talán érdemes lett volna még egy deci sört belelöttyinteni összeforraláskor, és hogy még jobban domborodjon a sörös jelleg. Persze ha időközben elfogyott a sör, víz is megteszi. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 10:22:10

A Soproni IPA tényleg finom! Én nagy IPA rajongó vagyok. Ez a vadas csirke is rokonszenves, de én nem tennék bele tejszínt, mert azt Pizzaszeletvágó nem szereti - bár mostanában már tesz tejszínt bizonyos ételekbe... :)
A kencéd vastagsága pedig nekem így tetszik. Szóval finom ételt főztél!

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.16. 10:54:56

Tényleg jót főztek Wakáék felé.:D

Láttam nem túl régen a tv-ben egy sörös dobozon sült csirkét, tehát a sör nem idegen a csirkétől, csak valahogy eddig nem jutott eszünkbe. No, majd pótoljuk a mulasztást.

Én a sörrel sült illetve sörrel kenegetett sült csirkét nagyon régen ismertem ( ismerős idős néni készítette, és őszibarack befőttel valamint sült krumplival tálalta ), csak valahogy idő közben elmaradt az ötlet, pedig a sörtől a húsnak nagyon szép piros színe lesz.
Sertés részekkel is ragyogóan működik.

pizzaszeletvágó 2017.05.16. 12:10:27

@Andrass9: @Dikusz:

Az bizony egy jó recept, főleg a csavar miatt.
Én is elkészítettem, utána ezt a képet szúrtam oda róla.
Csavarral.
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20767861-9ac108c1/user#nagyitas
:)

Dikusz 2017.05.16. 13:24:25

@Andrass9: köszönöm a tippet, elolvastam, és ha már arra jártam, a kommenteket is. Jót derültem rajtuk:)
A sólet készítése is jó ötlet, a közeljövőben nincs tervbe véve?

Az ott olvasott viccek témáját látva eszembe jutott egy általam ismert is:

Orvos megkérdezi a betegét:
- magának mi baja?
A beteg válasza erre:
- Baja? Nekem a szülővárosom.

Dikusz 2017.05.16. 13:28:56

@pizzaszeletvágó: az említett posztban kínálgattál @látjátok feleim szümtükkel:-nek birspálinkát. Van még belőle, vagy a következőkből?

A hétvégén átruccanunk Szabadkára piacnézelődni. Élelmiszerek jóval olcsóbban kaphatók, epret, folyékony gyümölcsöt, ajvárt stb.szeretnénk venni. Szívesen megírom, bár lehet senkit nem érdekel, mi mennyibe kerül:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 15:43:28

@Dikusz: Próbálj meg tisztaszeszt venni, mi mindig abból készítjük a tojáslikőrt :) 5 év szegedi diákoskodás meghozta a gyümölcsét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 15:44:53

@Dikusz: Sólethez kicsit meleg van. Azt én inkább a téli időszakban főzök, mert akkor a feleségem is megeszi (módjával). Csak magamnak 35C fokban is megsütném :)

Ez vagyok 2017.05.16. 18:51:46

@Boar.: Nahát! Most egy teljesen újat bírtál nyújtani ezzel a linkkel :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.16. 19:18:25

@Boar.:

Amit én láttam, az sütőben sült, és amikor már pirulni kezdett, megkenték egy kis baracklekváros-sörös-fokhagymás keverékkel, és szép pirosra sült.

pizzaszeletvágó 2017.05.16. 19:29:43

@Boar.: én is ismertem ezt. Ki is próbáltam egyszer, de nem volt barátom a fizika. Ugyanis nagyon oké a dolog, amíg hagyunk egy kis sört a dobozban, ráültetjük a madarat, lent van a súlypont, igen ám, de a sör elpárolog, a súlypont felfelé kúszik, és közben az egész építmény statikailag labilissá válik, és miközben megkeresi új egyensúlyi helyzetét, pofára esik a csirke, alaposan bezsírozva az egész sütőt.
Egyetlen megoldást látok. A sörösdobozba még valami lemosott, tiszta súlyt bele kell rakni, ami stabilan tartja az izgága madarat és a súlypontot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 20:31:29

@Boar.: Igen! Ez az igazi sörönsült csirke! Bár Waka is eléggé közel járt az igazsághoz, de a dobozra húzás segíti a belsejének átsülését is.
Köszi a linket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 20:41:26

@pizzaszeletvágó: Nem is sütőben kell azt sütni, hanem grillen! Ezért esett pofára a csirke. A grillrácson tudod rögzíteni is pl. egy hegesztőpálcával a sörösdobozt : lehorgonyzod a rácsra ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 20:41:58

@Andrass9: Jó, jó! ezt a sütőben is megteheted ...

Boar. 2017.05.16. 20:50:09

@Ez vagyok: Ezt a "kevin sörös seggű csirkéje" receptet valahol máshol láttam anno, de most ezt a linket dobta ki a gugli.
Itt is van egy variáció a témára de egyrészt a ripostot erőst rühellem, másrészt vizet tölt az üres sörösdobozba szóval gyenge utánérzés...
ripost.hu/cikk-az-otthon-elkeszitheto-mennyei-grillcsirke-titka

Boar. 2017.05.16. 20:52:37

@látjátok feleim szümtükkel: Én barackleváros chilis keverékkel bekent grillcsirkét ettem, az se volt rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.16. 22:09:14

@Boar.: Én nem is olvasom, de ez az én bajom ...

Waka 2017.05.16. 22:23:31

@Dikusz: Valóban olyasforma lett, de a fűszerkeverék némiképp más irányba vitte el. Az eredeti terv afféle gravy akart volna lenni, de túladagolt zöldségeknek hála, mártás lett.
@pizzaszeletvágó: Utólag belegondolva, igen, de mire sor került volna rá, a száraz panelházi levegő felszívta a leveket. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Fel van írva a listára, ki fogom próbálni.
@Andrass9: :)
Egy vízparti nyaralás alkalmával a fél literes sörös dobozok tetejét lenyiszáltuk, tettünk bele mindenfélét, ment rá kis sör, aztán ráhajtogattuk a tetejét, és a parázsba tettük. Valami isteni lett.

Topy 2017.05.16. 23:21:08

@Andrass9: vagy vesz egy ilyet: varykeramia.hu/csirkesuto.html
vagy csak a közepét
mondjuk a sörösdoboz sokkal olcsóbb, de láttam másutt olcsóbban is ilyen csirkesütőt

szsuzsanna 2017.05.17. 06:54:17

@Dikusz: Bocs., a paradicsom eltevésbe belevau:
Régen, az Anyukám is sötét színű, szűk nyakú üvegekbe rakta.
-Én, évek óta befőttes üvegekben teszem el, -7,5 dl-s, vagy kisebb. Mindig, a régen "Luculusnak" nevezett, -olyasmi kinézetű, paradicsomból főzöm. Nagyon sűrű lesz: összevagdosva főzőm, hagyom kicsit kihűlni!, -áttekerem az olasz jellegű passzírozón, felforrósítom, üvegekbe merem, száraz dunszt.
Csak egy ötlet, és csak annak aki "sűrűt" tesz el.

Dikusz 2017.05.17. 07:28:33

@szsuzsanna: semmi baj, vau:)

Próbáltam már én is eltenni abból, de -ahogy írod is- nagyon sűrű lett. Talán a saját termesztésű jobb, de a piacon vettel nem volt szerencsém. Enni nagyon szeretem pont a Lucullust, de befőzni azóta sem főzök belőle. Tavaly a befőzőparadicsom szerintem nagyon drága volt, ismerős meg nincs olyan, akitől kaphatnék.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 09:23:55

@Waka: :DDD a száraz panel, mi?
Én inkább az erdei kirándulások kedvelője vagyok, egyik alkalommal ott csináltunk parázsban, adagonként alufóliába tekert tarja szeletet, szalonnával, hagymával, paprikával, és helyben szedett erdei gomba keverékkel, vargánya, rókagomba, kékhátú galambgomba. Vagy a másik parázsban sült étel, amit még apámtól tanultam, sima sütőkolbász több réteg papírba tekerve, be a forró, még parazsas hamu közepébe, teljesen betakarva.

Dikusz 2017.05.17. 09:34:03

@pizzaszeletvágó: arra én sem kaptam választ, hogy a sör 2/3-ot kapott-e. (Waka, ez viccvót:)

Az erdei kirándulások, ami ilyen finom ételek (ennék belőle akár most is) készítése is beletartozik, milyen jellegű?

Boar. 2017.05.17. 09:38:17

@Andrass9: Én sem a ripostot olvasva botlottam a receptbe hanem fordítva... :-)

Boar. 2017.05.17. 09:40:48

@pizzaszeletvágó: Nekem valahogy kimaradtak ezek az alufóliás sütögetések. Pont a lényeg, a füst íze hiányzik belőle, egy párolt valami lesz az eredmény. Inkább nyársra húzható kajákat csinálok a szabadban ha nincs nálam hardware, vagy megsütöm a szelethúsokat egy nagy kövön.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 09:45:45

@Dikusz: leginkább magán jellegű, nem szervezett, ha erre gondolsz, családias. Van egy kis házikó is az erdő szélén, onnan indulva gyalogos. Hosszabb-rövidebb, de teljesítmény túra kizárva. Szezonban leginkább gombázós.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 10:03:11

@Boar.: igen. Én szeretem mindkettőt. Szeretem azt is, ahogy a fóliából nem párologhat el semmi íz, és a valami teljesen új minőség születik az alapanyagokból, ugyanakkor azt is szeretem, amit mondasz, ahol plusz ízt kap a sült. Nyáridőben itthon, ahol a konyhaajtótól 5 méterre van a szalonnasütő hely, gyakran nyárson sült a vacsora, parázs fölött pirított kenyér szelettel.

Vagy két-három éve viszont találtam hardvert! Kb. 20-25 cm átmérőjű öntöttvas "serpenyő", tehát kicsit közepe felé mélyített és peremes. Egyfajta mini tárcsa. Ebbe külön, oldalról becsavarható vas nyél, fából készült fogóval a kéznek. Ezt lehet tűz fölé tartani. Szétcsavarva kényelmesen szállítható hátizsákban is. Nagyjából egy személyre való kaja süthető meg benne, és jön a füst zamata hozzá, ahogy te szereted. Legutóbb lecsós szűzpecsenyét sütöttem vele tűz fölött, Na, ezt nehéz lett volna nyársra húzni, szóval szaftos szabadtűzi ételekhez nagyon jó.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 10:23:14

@Boar.: csak pontosítok, a mini tárcsa 21,5 cm átmérőjű, tömege nyéllel együtt 0,9 kg. A nyél hossza külön 44 cm. Tehát kényelmesen gyalog vihető. Mégsem gagyi, az öntöttvas az alján elég vastag a sütéshez, főzéshez. Tűz fölött olajjal, ahogy kell simára kiégettem rozsdamentesre. Sőt, még akár nyél nélkül rácsra is tehető, ha a főzés azt kívánná.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 10:34:35

@szsuzsanna: @Dikusz: Miau!
Én is úgy teszem el a paradicsomot, ahogy zsuzsanna. Én is átszoktam a 7,2-es befőttes üvegre, mert könnyebben tisztítható, mint a szűk nyakúak, a teteje is, jobban is zár, tető külön is kapható, szemben a nyakas üvegekkel. A Lucullus, Róma, San Marzano paradicsom sűrűségét azzal változtatom, hogy mindig adok hozzá valamennyi kerek kecskeméti paradicsomot is. Vagy Ökörzsívet. vagy valami Marmande típusút. Ezt így válogatom össze a piacon. Ezt a tényt az üvegre rakott címkén is jelzem, miből mennyi volt a főzetben. Sokszor a legvegyesebb sikerül a legjobban. :) De András és Waka nagy művész ebben a paradicsom befőzésben, az ő módszereiket is érdemes figyelni, akár kicsiben kipróbálni.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 10:59:20

@Andrass9: értem, de egy pillanatig azt hittem, feltaláltad a hegesztett csirkét! :D Férfiember mi mindent használ egy nyomorult csirke megsütéséhez! :DDD
Volt Vályi Pistával az a sorozat a TV-ben: Brutális fizika. Kémia, Biológia, satöbbi. Szólni kellene nekik, hogy jöhetne a "Brutális gasztronómia", első rész: hegesztővel készült grillcsirke. :)

Boar. 2017.05.17. 11:43:18

@pizzaszeletvágó: Basszus, mióta a "csúcsgasztronómia" egyik elengedhetetlen eszköze lett a forrasztólámpa, nincs mit csodálkozni a "hegesztett csirkén".

Dikusz 2017.05.17. 11:51:57

@pizzaszeletvágó: erre gondoltam, valóban. Azért kérdeztem, mert túra közben, kiépített tűzrakóhelyeknél gyakran látunk (persze autó nem túl messze) bográcsozni embereket. Általában azt szokták mondani, hogy kirándulnak. Ez ki is merül abban, hogy kipakolnak a kocsiból.

Más az, ha van egy kis házikó. Azt hittem, hogy danolászni kezdted a régi slágert hirtelen:), így mindjárt más, és csudajó.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 11:56:12

Ma délutánra várom az idei első 15 db házias csirkémet, egészben, de konyhakészen, hájával, belsőséggel, vérével.
Csakhogy nincs itthon sör, se doboza. Mit tegyek???

Dikusz 2017.05.17. 11:58:04

@pizzaszeletvágó: akkor tanácsot kérnék, hogy mit csináljak a sok üres unicumos üveggel? Annyira a szívemhez nőttek, szép emlékek fűznek hozzájuk. Igaz nevet még nem adtam nekik:)

Megnézném azért a budafoki őstermelők arcát (tényleg vannak), amikor fajta szerint kérek tőlük paradicsomot. Hol van az a csodapiac, ahol ilyen profik árulnak?
Egyetlen esetben tapasztaltam azt a Fehérvári úti piacon, hogy van ilyen őstermelő. Sok fajta burgonyafajtája volt, és azt mind ő termelte, ismerte is őket.

Dikusz 2017.05.17. 11:59:15

@pizzaszeletvágó: Most láttam a kommentedet: megvan mit csinálok az üres unicumos üveggel. Átviszem hozzád. :)))

Dikusz 2017.05.17. 12:07:59

@Andrass9: én is megenném +/- 35 fokban:)
Amikor az Őrségben túráztunk, nem tudtuk megállni, hogy ne menjünk be egy fazekasműhelybe. Ott láttam olyan kerámia csirkesütőt, ami hasonlított egy kuglófsütőre,rá lehetett úgyanígy állítani a csirkét.

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 12:17:18

@Dikusz: ja, nem az árusok profik, hanem a vásárló az! Nem Bp. Van nagybaniról is áru, sőt egyesek a tesco maradékát is ott adják el, de én ismerem már, akitől veszem. Ugyanaz a csinos asszonyka árulja ilyenkor a paradicsom palántját, aki később a Lucullus fajtát, tudom is, hol van a földjük. Másik fickótól annyi almát és nasi körtét veszek egész évben, hogy az Ökörszívet hozzám vágta tavaly 3 ládával majdnem ingyen. Persze ehhez mindig meg kell hallgatnom tőle 3-4 disznó viccet alkalmanként, és ha nem mosolyodom el, drágább az áru. Most náluk is vert a jég, majd meglátjuk mi lesz idén.

Van képed üres unicumos üveggel jönni? :D

Dikusz 2017.05.17. 15:55:11

@pizzaszeletvágó: jaaaa... csinos asszonyka miii? Tök mindegy akkor mit ad el paradicsomként, lehet szüzek vére is, ha jól néz ki ugye? Bezzeg Mari néni, vagy Józsi bácsi a bibircsókos orrával árulhatná az paradicsomok Oscar-díjas termékét, akkor is a szépasszony paradicsomja (mostanában így hívják?) kell? :))))

Nem jönnék, csak annyit nem hozhatok át annyi páleszt a határon, amennyi üres üveg a szekrény tetején van:D

Ez vagyok 2017.05.17. 17:46:57

@Dikusz: Én a kiforrázott gyógylikőrös üvegekbe (Unikum, meg a lidlis, aldis gyógyvarázsok, Jégermajszter) teszem el a paradicsomot, de ha kiürült kidobom, nem mosogatom.
Azért jók, mert zöldek és jól záródik a tetejük.
Ehhez sok-sok megivott gyógyvarázsos üvegre van szükség eltevéskor, de ez nem gond nálunk :) Időben elkezdem gyűjteni.

Waka 2017.05.17. 21:43:33

@Dikusz: A mártás valóban kicsit vadas jellegű lett, de az íze kicsit a cajun ízvilágra hajazott. A szakács simán elérte az alkotmányozó többséget a sör 80 százalékával. Lassan kezdem is osztani a miniszteri posztokat a haverok között. Csak az a baj, hogy páran értenének is hozzá.
@szsuzsanna: Én magam inkább sűrítőnek termesztek pár bokor lucullus típusú paradicsomot, a java valamilyen steak jellegű fajta.
@pizzaszeletvágó: Én inkább fél literes palackba töltöm, abból könnyebb adagolni, az ivólének (zeller, fekete bors, só) meg most kaptam egy rakat 0,33-as üveget. Lesz nemulass!

pizzaszeletvágó 2017.05.17. 22:28:18

@Boar.: ez is gyönyörű. 2003-ban vettünk egy iszonyat drága grillezős, hőlégkeveréses mikrosütőt, utólag nagyon megbántam, ahhoz volt pontosan ilyen tartozék, vagy nagyon hasonló, azt hiszem, az hatlábú volt. Jó a kép, de leginkább photoshopnak tűnik tapasztalatom alapján. Egyszer próbáltam ugyanis, azóta se, nem lett jó. Bárcsak most költhetném el azt a pénzt...

Dikusz 2017.05.18. 01:06:11

@Ez vagyok: én is csak azért iszom, mert gyógyít:)
Nem hajigálom ki őket, mert annyira nem jó, mint amennyire drága. Közel jár literje a 6000 ft-hoz. Az íze sem tetszik már annyira. Különösen a Next a borzalmas, a szilva ízt meg csak pálinkában szeretem.?)
Régen még a szagát sem bírtam az Unicumnak, ahogy a Coca Colának sem, mert mindkettő íze kísértetiesen hasonlított a Fagifor nevű köhögéscsillapítóra. Nem volt olyan gyerek szerintem, aki szívesen nyelte le a kiskanálnyi adagot.

pizzaszeletvágó 2017.05.18. 09:12:06

@Dikusz: Én a gengszterváltás környékén voltam egyszer gyárlátogatáson az Unicum gyárban. Akkor még csak tárgyaltak róla, hogy Zwack visszaveszi, vagy bezárják. Hát nem is tudom, nekem a szocialista unicum jobban ízlett akkor is. Voltam a raktárban a gyógynövényes zsákok között, azt az illatot, soha nem felejtem el. Az tömény belélegzett gyógyszer, a sóbarlangok mintájára ilyen belégző gyógyszobákat kellene létesíteni.

Boar. 2017.05.18. 09:18:43

@pizzaszeletvágó: Ételfotónak akkor sem hiszünk ha érezzük a sült csirke illatát. De az eszköz attól még lehet jó...

pizzaszeletvágó 2017.05.18. 09:41:23

@Boar.: persze, ki lehet próbálni, lehet, hogy valakinek bejön. Nekem tényleg megvan még valahol ez az eszközöm, ami a mikro tartozéka volt, ki is próbáltam rendes sütőben, igaz csak egyszer vacakoltam vele, de lehetnek nálam ügyesebbek, sőt.
Én az egészről azt gondolom, hogy amennyiben a hősugárzás, hőáramlás alulról, sütő esetében akár felülről is jön, akkor jobb azt a csirkét vízszintesen nyársra húzni és forgatni. Álló csirkéhez egy jó álló helyzetű hőforrás kellene, forgónyárssal, félkörívben, amolyan giroszos módon. Sütőkben a hőlégkeverés segít ugyan a problémán, de nekem úgy száraz lesz, mire átsül.
aidamedia.hu/wp-content/uploads/2015/09/IMG_6483.jpg

Boar. 2017.05.18. 09:52:02

Nem tudom. A pulykát is megsütik valahogy a sütőben, a malacot is a kemencében forgatás nélkül. Oszt egy jó kis begyes csirke esetében, pláne ha felkötöd a lábait, nincs olyan egetverő különbség a széle-hossza közt...

Isley 2017.05.18. 16:09:10

@Boar.: Nekem egy ilyenem van kb 20 éve. Szeretjük a "guggolós csirkét" :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.18. 16:17:49

@Isley: Annak is alumínium a tálcája? Nekünk csak olyan volt - azt legalább ki lehetett sikálni. Ezek a mai "teflonos" tálkák 3 sütés után ledobják a bevonatot :(

Isley 2017.05.18. 17:23:11

@Andrass9: Igen, és tényleg csak "tálka". Mindig alá kell tenni pl egy nagy jénai tetőt, hogy a csirkéből kisülő zsírt felfogja.

pizzaszeletvágó 2017.05.18. 18:02:07

@Andrass9: jó, jó, de mi ez az erős önkritika? :D Egyébként az én képemen az a giroszos Magyarországon van. Ki mondja meg hol? (guglizni nem ér)
@Isley: jó, de a képen látható eszköznél lényeges elem a tálcája. A lyukakkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.18. 18:42:18

@pizzaszeletvágó: Bármilyen furcsa, de még életemben nem ettem giroszt!!! Azt a mexikóit sem, csak tetszett a faszenes oldalfal :)

Dikusz 2017.05.18. 19:55:39

@pizzaszeletvágó: : én megmondom: Siófok! Birspálinkát kapok a jó válaszért?:)

Isley 2017.05.19. 07:19:28

@pizzaszeletvágó: igen, a sütőrácsra ráteszem a jénaifedőt, és arra állítom az egész cuccot. A legjobb az 1,30-as csirke.

Dikusz 2017.05.19. 07:31:31

@Andrass9: vessetek a mókusok elé, de nem szeretem a giroszt. Vagy huszonöt évvel azelőtt -még a régi KÖKI- felüljárón volt egy ilyen üzlet. A fiammal jártunk arra, nagyon éhes volt, gondoltam megpróbálkozunk vele, vettem egyet. Bár ne tettem volna...
Teljesen ízetlen, sótlan, félig nyers volt. A saláta nem javított rajta. Azóta nem tudtam rávenni magam, hogy vegyek.
Nem hiszem, hogy ekkora nyárson hogy tud a belseje "megízesedni".

Fenchurch68 2017.05.19. 07:46:25

@Dikusz: Pedig egy igazán jól összerakott girosz nagyon jó tud lenni :)
(Mondjuk én itthon csinálom többnyire, és pitát ritkán sütök hozzá, többnyire sós palacsintában esszük.)
De még otthon Pesten volt több hely is, ahol nagyon jókat ettem, itt Miskolcon meg egy egészen szenzációs is található. (Bár múltkor szólt a kislány, hogy van egy újfajta csípős szósz, kérek-e abból, de figyelmeztet, hogy elég brutális. Én szeretem és bírom is a csípőset, de ez tényleg háromszor csípett.)

Boar. 2017.05.19. 17:36:03

@Dikusz: "Nem hiszem, hogy ekkora nyárson hogy tud a belseje "megízesedni". "
Egyrészt mindig a külsejét eszik...
Másrészt a meleg, fűszeres zsír, szaft átjárja az egészet...
Sajnos sokhelyütt "hamisítják", serpenyőben pirított húscsíkokat adnak gyros gyanánt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.19. 18:33:10

@Boar.: Az alapkoncepió nekem nagyon rokonszenves! Oldalról folytonosan pirul a hús, amiből láthatóan csak vékony átsült szeleteket vágnak le (jobb helyeken). Még az itthoni török helyeken is kifejezetten gusztusosnak tűnik! A mexikói látvány annyiban tetszett jobban, hogy az a parázs az TÉNYLEG PARÁZS volt a hús körül! Bár lehet, hogy a gázláng is megsüti ...