Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Spárgaleves, egyben sült karaj

2017.05.10. 07:00 Andrass9

Anyák napját ünnepeltük hétfőn (vasárnap mindenki valahol csavargott). Valami finom ebéd kellett, lecsaptam hát a feleségem által vásárolt spárgadarabokra. Ez ilyentájt már a Fény utcai piacon is akciós! A leves kérdése tehát eldőlt. A csodahüttőben keresgetve találtam egy szép csontos karajt. Vacilláltam, hogy kolbásszal töltve, vagy másképp, de a "másképp" győzött...

10.jpg

Körítésnek találtam szép Mozart krumplit, meg sok hagymát. A salátát viszont az ünnepelt fogja elkészíteni :)

Először a karajt kezdtem el - egy picit nem árt, ha pácolódik, nomeg a sütés alatt tudok a levessel is foglalkozni. Összekészítettem a hozzávalókat:

A karajhoz:

  • 1,6 kg csontos karaj (hideg vízben kiolvasztva)
  • 6 girizd fokhagyma (ez egyesek szerint túl sok volt, lehet kevesebb is)
  • 1 ek só
  • 1 nagy evőkanál mustár
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 ek Cajun fűszerkeverék
  • 1 tk kakukkfü
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk feketebors
  • 2 ek finom disznózsír
  • 1 dl száraz fehérbor

A körethez:

  • 3 nagy krumpli
  • 4 fej vereshagyma
  • 1 ek szárított rozmaring
  • 1 tk só
  • 1 tk olivaolaj

11.jpg

A karajt lehártyáztam, mert úgy kicsit jobban átveszi a fűszerek ízét. Mindkét csont mellett bevágtam. A fokhagymát lehéjaztam, egy tálkába lereszeltem. Hozzáadtam - a só kivételével - az összes fűszert.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Összekeverés és kóstolás után tettem bele olivát és még egy teáskanál Cajun fűszert (így lett evőkanálnyi a mennyiség). A csontokat erőteljesen, a húst csak véknyan besóztam. A bevágásokba bőven kentem a fűszerkeverékből, majd a maradékkal a húsos részt beborítottam. Egy darab húskötöző spárgával valamennyire összekötöztem, és kizsírozott tepsibe fektettem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

3 hagymát nagyobb darabokra vágtam, és a tepsibe szórtam a hús mellé. A krumplit meghámoztam, kb 3cm-es kockákra daraboltam és megszórtam a megdarált rozmaringgal, meg egy kis sóval, a negyedik hagymát is hozzátettem, majd ősszeráztam, hogy egyenletesen bevonja a fűszer. A tepsit betoltam a sütőbe, és 8 percig grilleztem, hogy egy kis kérget képezzen a fűszerkeverék.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A grillezés után a tepsibe öntöttem a deci bort, meg egy deci vizet. Lefedtem szorosan alufóliával, és 30 percre 220 fokos sütőbe helyeztem.

24.jpg

Ezután levettem a fóliát, és a krumplit is a hús mellé rendeztem. 180 fokon sült még kb. 45 percig.

25.jpg

Időnként maghőmérővel ellenőriztem, mert max 69 fokig akartam csak sütni. Ez a hőfok a pihentetés alatt még felmegy 71-re, ami állítólag az ideális hőmérséklet a karajnak.

26.jpg

A húst kiemeltem a tepsiből és egy tálon letakarva pihentettem egy órát.

27.jpg 28.jpg

Eközben nekiláttam a spárgakrémlevesnek, amit most kivételesen ismét friss sárgából készítettem. Nagyon kevés dolog kell hozzá, mégis csodás leves lesz:

  • 60 dkg tisztított fehér spárga
  • 1 szem krumpli
  • 1 kicsi vereshagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál fehérbors
  • frissen reszelt szerecsendió

29.jpg

A hagymát egészen apróra vágtam és beletettem a vajjal együtt a fazékba. Megkavartam, míg elolvad a vaj, azután lefedve 10 percig pároltam pici lángon. Eközben felkarikáztam a spárgát, amiknek a csúcsát félretettem egy vájdling vízbe, hogy a homok kijöjjön belőle. A krumplit is felkockáztam.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

A spárga és a krumpli ment a hagyma után, nomeg vagy másfél liter víz. Ezzel felforraltam, majd kislángon fedő alatt forraltam kb egy óráig (közben elfoglaltam magam a hús kezelésével). Egy tálkába tettem a tojás sárgáját, beleszórtam a fehérborsot és ráreszeltem a szerecsendiót. Felöntöttem a tejszínnel és összekevertem. A megfőtt spárgát botmixerrel krémesítettem.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

A spárgakrém még túl forró volt, ezért hideg vízbe állítottam a fazekat, amíg lehült 80 fokig. Ekkor a tejszínes tojást egy merőkanál levessel felmelegítettem (A Fickó kedvéért: legíroztam), végül beleborítottam a levesbe. Komótosan kevergetve 73 fokig hült le, ami pont az a hőfok, ahol a tojás sárgája besűrűsödik, nem csapódik ki.

38.jpg

A krumplit a hús kiemelése után még 20 percig grilleztem, öt percenként átforgatva. Így csodás kérget kaptam, de finnyásabb családtagjaim számára lejtősen tálaltam, hogy a zsír lecsurogjon a tepsi sarkába (ezentúl persze lyukacsos szedőlapátot is tettem bele).

39.jpg

A húsból szeleteket vágtam.

40.jpg

Engem nem zavart, hogy zsíros a krumpli, kicsit még bele is nyomtam a szaftba, mielőtt bekaptam :)

41.jpg

Ennyi maradt másnapra kettőnknek ...

42.jpg

65 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma zsír mustár fokhagyma spárga fehérbor karaj vaj majoranna cukor rozmaring fehérbors olivaolaj szerecsendió feketebors kakukkfü cajun fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9612492965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.05.10. 08:30:59

Egy igazi, részletes, András stílusú poszt. :) Üdv a fedélzeten kapitány! :)

A minap, mikor megvillantottad, hogy "csak" karaj poszt lesz, írni akartam, hogy nagyon jót lehet abból sütni, de azt hőmérőzni kell, akkor biztos a siker. Visszafogtam magam, gondoltam megvárom a posztot, és lám, itt a hőmérő, ahogy sejtettem. :)
A fokhagyma nem sok, nekem ekkora húshoz nem 6 gerezd, hanem két fej is belemegy. Ez a krumpli pedig zsírosan, szaftosan jó mellé.
Én szoktam azt csinálni, hogy nem sütöm a krumplit a hús mellett, hanem picit előfőzöm, a hús szaftját serpenyőbe öntöm, és forró serpenyőben dobálgatva sütöm készre.

A leveshez nem tudok hozzászólni. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.10. 08:49:58

@pizzaszeletvágó: Amíg a hús sült, a krumpli előfőtt a vizes/boros szaftban :) Utána a zsíron már csak grilleződött. Egy edénnyel kevesebb mosogatnivaló!

Topy 2017.05.10. 09:45:10

és mit ettetek másnap? :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.10. 10:11:32

@pizzaszeletvágó:

Nagynyád is használt hőmérőt a hús sütéséhez?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.10. 10:33:32

@Topy: Én a csont felét a krumpli felével (az is maradt egy kevés).
A másik felét most fogom megenni :)

pizzaszeletvágó 2017.05.10. 10:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, de nem is sütött karajt! :D Nagyapám kidobta volna a kutyának. Még rántva sem nagyon emlékszem karajra. Nem szerették, mert száraz. És azért száraz, mert ugye nem volt hőmérő! :D

Topy 2017.05.10. 11:04:01

@Andrass9: hádeha megeszed a csontot mit kap a kutya!?
;)

PiperPerabo 2017.05.10. 12:55:55

Ez számomra értelmezhetetlen. Mi az, hogy karajt sütünk? Nincs erre jobb megoldás? Legalább alá egy rahedli lecsó!!
De ha nem, akkor legalább a krumpli mellé valami sülögető hagymacikkek és fokhagymagerezdek. Így múlik el a világ gasztrodicsősége. Hagymabarátunk! Másképp látod onnan??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.10. 13:07:14

@PiperPerabo: Azt hiszem, ő (és még sokan) másképp látják, ugyanis 4 fej hagyma, 6 girizd fokhagyma társaságában sült.
Hagyma számára meg még keresem a megfelelő spenótos ételt, hogy örömmel nézegesse odafentről ...

Waka 2017.05.10. 22:27:04

Köszönök szépen!
A leveshez nem tudok nagyon hozzászólni, a hús ellenben jöhet. Éppen ezt a bármilyen zöldséggel egyben sült húst szeretem. Az íze gazdagítja a szaftot, a húslé és a fűszer pedig a zöldséget dobja fel. Majd meglátjátok.
:)@Andrass9: Azon a csonton bizony még bőven akad hús, akár egy kiló krumplihoz is.

Boar. 2017.05.10. 23:01:09

Én szoktam karajt egybe zöldségek nélkül. Gyakorlatilag korlátlan mennyiségű fokhagymát elbír, a szalonnás tűzdeléstől sem sértődik meg mint ahogy a sörrel való locsolgatástól sem.
És hidegen szeretem, magában. És úgy kell enni, hogy a rásült kéregből is jusson minden falatra.
Száraz? Lehet, bár nem olyan fűrészporos mint egy egybesült szarvascomb hidegen.
Egyébként biztos kifacsarodott ízlésem van de szerintem egy ünnepi húslevesbe főzve is nagyszerű a karaj...

Fenchurch68 2017.05.11. 07:53:14

@Boar.: ...és utána milyen finom hamis vadast lehet belőle konvertálni tíz perc alatt... (Mondjuk a zsemlegombóc picit tovább tart, de azt én harmincasával főzöm, és fagyasztom :)

A csontos karaj nálunk a "legyezős" módszerrel a legkedvencebb (keresztben bevagdosva, és kolbász/sonka/sajt/bármi a résekbe dugdosva), de nekem valószínűleg így "natúrabb" módon jobban ízlene, a krumpli elég szaftos hozzá.
De jó, hogy eszembe jutott a spárga, azt fogom ma ebédelni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.11. 20:46:27

Lehet imátkozni, ne egye meg a madár a tarmést, mert annyi cseresznye van a fánkon, hogy ennyi mg sosem volt. Persze még jó idő is kellene, mert attól is függ mennyi lesz a végeredmény.

pizzaszeletvágó 2017.05.11. 20:59:29

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nálam is igaz, annyi a cseresznye a fákon, amennyi sohasem volt!!!
Eddig ugyanis 40 kg lejött az utóbbi évben minden fáról, most jó ha 5 kg lesz/darab! :DDD
Fagyban virágzott, hűvös idő-elhúzódó virágzás, kevesebb méh, utána nedves, esős idő, kevesebb lett a kötés, hiába a lemosó+Chorus+Topas, aztán leverte a jég az egészet.
Ami rajta maradt, az is majdnem mind hibás szem. A madarakat rá kellene valahogy venni, hogy a hibás szemeket egye, akkor még reménykedhetek 3 kilóban... összesen. :(
Az őszbarack nem lett fodros, mert jól ment a növényvédelem, de a jég elintézte. A szőlőm fele kifagyott. A szilva alig kötött, állandóan esett a virágra az eső.
Tényleg nem volt még ilyen!

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.11. 21:31:35

@pizzaszeletvágó:

Nálunk rengeteg cseresznye van. Tavaly a nyár végén nagyon vissza lett vágva egy barackfa, és most töméntelen barack van rajta, őszibarack is sok van. Datolyaszilván sok a virág, de azt még nem tudni mi lesz belőle, a gránátalma bokrok viszont elfagytak, tőből fakadnak, talán két bokorban maradt erős ág.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.11. 21:32:49

ja, kezd érni a csuda paprikám, a közép része pirosodik, a bügyürkék még nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.11. 21:34:15

@pizzaszeletvágó: @látjátok feleim szümtükkel: Nekem csak a korai cseresznye igér bőséges termést. A júniusin legfeljebb ha pár kiló lesz, az eső pont akkor jött, amikor virágzott. Az jonatánon 4 virág árválkodott, az idared és a mucsu átlagos lesz. Őszibarack szintúgy nem kötött, de legalább nem tafrinás. Ribizli és egres viszont bőven lesz.
Sajnos a méhállomány nagyon visszaesett :(

pizzaszeletvágó 2017.05.11. 21:58:35

@látjátok feleim szümtükkel: ha erősen piros az eleje, vagy pirosan pöttyös, az nem jót jelent... :D sürgősen orvoshoz vinném :)

pizzaszeletvágó 2017.05.11. 22:17:05

@Andrass9: végül aztán ültettél champion őszibarackot?

vörösbor(de)minőségi 2017.05.12. 02:12:08

nna végre megérkeztek a szines tányérok :))

el is dőlt a 7végi kaja olyan jók a képek.

vörösbor(de)minőségi 2017.05.12. 02:24:17

@Fenchurch68: ez egy nagyszerű finom dolog.a firenzeiek el is nevezték "szekérnek" mert megpakolva mindennel amit szem száj kíván.nem egészen csontig bevagdosás után a résekbe a sok fűszer mellett a hagyma és fokhagyma is de gazdagon.paprika paradicsom és kedv szerint ki mit szeret.jól megpakolva az a szekér(firenzei carré) oszt csapjunk a lovak közé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 08:30:41

@pizzaszeletvágó: van 3 ágacskája - 20 centis :) Még seprűnek se elegendő ...

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 09:23:08

@Andrass9: hány éves az? a champion erőteljes növekedésű, felfelé törő koronát nevelő fajta, tankönyv szerint :) tehát elvileg nem szabad úgy metszeni, mint a sárgahúsú szörnyetegeket, az elején semmiképpen nem kell erőteljesen visszavágni, mert akkor rövid, de semmire se jó termőgallyakkal reagál, amiből már nem nő meg...
úgy értve, hogy a sudarat első évben vissza kell vágni, de következő évtől hagyni kell terjeszkedni
igaz, ami igaz, én is ültettem, két év múlva ki is dobtam, én a talajra fogtam, de lehet, hogy az alanyok ilyen szurok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 09:45:40

@pizzaszeletvágó: Ez a második kisérlet, tavaly tavaszi ültetés. Az első simán kiszáradt, pedig locsoltam is.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 10:02:55

@Andrass9: Pont megtaláltam a Vaterán. Pont most van fönt, még 3 napig. 1000 Ft. Pesten átvehető, még senki nem licitált rá. Szerezd meg ezt a könyvet!!! Én két nemzedék óta ebből dolgozom. (ez 1963-as kiadás, az eredeti 1959-es) Nagyapám is eszerint nevelte a több mint 100 fáját, ebből a könyvből. Ha tuttira akarsz menni, ennyit megér. Kiváló és nagyon érthető szakkönyv. Kiváló szakembertől.
www.vatera.hu/mohacsy-az-oszibarack-2471262044.html

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 10:08:04

@Andrass9: Figyelj, szerintem ne tétovázz, itt van előttem kinyitva a könyv, 256-274. oldalon foglalkozik a metszéssel, ültetéstől számított évek szerint, ábrák és fényképek, előtte-utána, a neten se találsz ilyet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 10:27:24

@pizzaszeletvágó: Nagyon köszönöm, de:
1, Vaterát elvből nem használok.
2, Kertészmérnök, jó tudású 50-es szakember metszi a fáimat már 20 éve :)
3, Már túl késő megtanulni a metszését - annyi csemete nincs, ami a tanulásomat túlélné ...

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 10:55:25

@Andrass9: én sem adtam el és nem vettem semmit soha a vaterán, csak ott van meg, de a te döntésed, magad bánhatod...
Én nem bíznék ennyire idegenben. Megveheted a Libri antikváriumban is, 500 Ft-ért az eredeti 1959-est, azt láttam most ott, de arról nem tudok referálni. Erre a könyvre én vállalok garanciát: van egy ábra, úgy vágod, úgy lesz, ahogy a következő kép mutatja, és így tovább. :) Lehet, hogy egy mai 50 éves fiatal mérnök tudása túl sok ehhez! :D
Nagyapám és apám és én ronggyá olvastuk már ezt a könyvet, egy időben a kétszázat is súrolta az őszbarackfáink száma, szedőket kellett hozzá fogadni, egy fogalom volt a boltokban és a piacokon a barackunk, alku nélkül megadták a kért árat. A minősége miatt. A nagybanira be se vitte a fater, már várták a kereskedők kint és megvették látatlanban. De előtte évtizedekig elment a teljes mennyiség városi boltokban kisker áron. Volt ahol a boltvezető napi két szállítást kért. Mind elfogyott.
Ja, a környék kertjeiben most is én metszem az összes őszbarackfát a sajátomon kívül, én adom a permetezési tanácsokat, mióta látták az én fáimat és termésemet. :)
Mondom: nem vitázom, csak ajánlottam. Azt viszont megalapozottan. Értsd jól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 11:45:05

@pizzaszeletvágó: Ne érts félre, nagyon is köszönöm a segítő szándékot! Az én nagyszüleim jogászok meg fináncok voltak - tőlük nem tanulhattam, és irigyellek a tudásért!
Azért is fogadtam kertészt amikor visszajöttem az USA-ból, mert az én órabérem magasabb, mint a kertészé :)
Igazán profi, nagyon jó vele dolgozni. A fáim szépek és jól teremnek, csak ez a Champion fogott ki rajtunk ... Évente kétszer hívom (idén már másodszor, mert gipszben nem tudom a veteményest előkészíteni :( ), tavasszal és nyár végefelé metszeni. Az összes többi az én feladatom (permetezés, egyelés, szüretelés, feldolgozás).
Remélem ezt továbbra is tudom majd tartani!

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 12:03:07

@Andrass9: pont ez az, hogy én azokhoz a palánta nevelési módszerekhez, amit te csinálsz, csilihez vagy az ökörszívhez, vagy éppen a dísznövényekhez, a kis tóhoz, én teljesen hülye vagyok, én is tudom, hogy mit nem tudok. Az őszibarack majdnem az egyetlen, amiben viszont specialista vagyok, ha elég mélyre ások a tudatomban, akkor nemzedéki tapasztalatokkal. El nem tudom mondani, hogy milyen volt sokszor reggeltől estig őszibarackot zabálni, tetszőleges mennyiséget, csak úgy a fa mellett, május végétől szeptember közepéig minden létező fajtát. Aztán milyen érzés volt ezt az örökséget eladni, mert fel kellett adnom. A mai napig oda álmodom magam, abba a barackosba. Amikor minden munkához segítséget kellett (volna) már hívnom, és láttam, hogy azok milyen munkát végeztek (volna), és közben mennyit loptak (volna), inkább eladtam. Nem volt kire hagynom.
Nálam fiatalabb rokonaim élnek ott. Munkanélküliek, tengődnek ilyen-olyan munkákból. Nekik akartam adni, hogy csinálják, termeljenek élelmiszert. Nem kellett. :(

Ez vagyok 2017.05.12. 13:17:14

@Andrass9: Ha a Vaterafutár oldalon rendelem meg ugyanazt a dpd-s fuvart, az a dpd-oldalon rendelve 3500,-, a vateráson 1100,- Ft. Ugyanúgy a dpd ügyfélszolgálat foglalkozik vele és ugyanaz az autó/sofőr jön érte.

Ez vagyok 2017.05.12. 13:20:19

@látjátok feleim szümtükkel: Tavaly alig volt termés a gyümölcsfákon somogyi telkemen. Idén mindenféle fán rengeteg gyümölcs van.

Ez vagyok 2017.05.12. 13:21:27

@Andrass9: Lehet, hogy a méhek is kaptak a permetezésből.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 13:22:22

@látjátok feleim szümtükkel: igen, löszös, homokos. Egyik fele egészen sárga homok, másik fele barnább, ott időnként a belvíz is megjelent a domborzati viszonyok miatt. Nagyapámra jellemző, hogy ültetéskor még apró mészkövet is kevert a gyökerek közé, a homokba, mer' az jó a baracknak, jobb a termés. Külön hozatott szekérrel, hogy honnan, azt nem tudom. 4 elemije volt az öregnek, még a Horthy rendszerből, de ha olvasott valamit valahol, azt megcsinálta. Nem nyughatott. Faipari munkásként dolgozott még a háború előtt, egy csomó újítást bevezetett a gyárban, mondom 4 elemivel, az angol gyártulajdonosok meg is jutalmazták, abból lett kis ház, meg kis föld. Csak miután a fél gyomrát kiműtötték, csak utána fogott teljes munkaidőben az őszibaracknak. Én mondjuk belehaltam volna, de az egy más nemzedék volt...

Dikusz 2017.05.12. 13:23:44

@Andrass9: talán lecsót kéne az emlékére készítened, úgy, ahogy ő szokta kaliforniai paprikából. Bár ahogy mondta: csinálhatunk bármit, úgyis az övé a legjobb lecsó.
Ráadásnak jöhet a spenótos étel.

Dikusz 2017.05.12. 13:27:23

@Waka: nem szereted a spárgalevest? A hús mellé sült zöldség tényleg gazdagítja a szaftot, és a köretet is. Egyszer kipróbálom, bár a zöldségeket nem szeretem nagyon.

Dikusz 2017.05.12. 13:47:17

@Andrass9: még jó, hogy szakember metszi a fáidat:) Ha én metszenék fákat bárkinek is, akkor bizony szüksége lenne a gyümölcsfák tulajdonosának @pizzaszeletvágó: által ajánlott szakkönyvre:) (viccvót)

Nemrég jöttem haza számomra nagyon kedves kisközségből (Bazsi- Sümeg, és Zalaszántó között helyezkedik el). Vendégként járok oda évek óta, gyönyörű környék, talán jártál arra. Még soha nem láttam így elfagyva a diót, mint az idén. Nemhogy virágja nincs, de szerintem még a levelei is elfagytak. A szelídgesztenyének, almának stb viszont semmi baja.
Amikor eljöttünk, még az akác sem virágzott, de úgy vélem (nem értek hozzá), nem tudnak majd sokat "legelni" a méhek az akácfákon.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 15:05:05

Azt mondta ma egy ismerős, hogy szépen volt termés a cseresznyefáján, és a héten a fagy és a köd úgy megrángatta, hogy alig maradt rajta valami. Lefagytott a termés zöme.

Az én 6 fám tőlünk 100 km-re van, melegebb részen, remélem ott nem volt ilyen hideg. Sajnos most nem tudunk menni megnézni, így nincs infóm arról, lesz-e cseresznyepálinka. Bánatomban koccintottam is a 3 évvel ezelőttivel Hagyma emlékére.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 15:07:27

@Ez vagyok: nem minden permetezés veszélyes a méhekre, nemcsak törekszünk erre, de kurvára be is tartjuk, azt hiszem itt közülünk mindenki. Méhek által látogatott fát nem permetezünk olyannal, mert nem vagyunk saját magunk ellenségei. Ezt csak a sötétzöldek találják ki. Amikor tetű és cseresznyelégy-szilvalégy ellen permetezünk, már régen nem jár arra méh. Ha mégis lenne a közelben más virágzó akármi, amire méh mehetne, akkor pedig a méhmentes napszakokban permetezünk. Kivéve a felszívódó szerek, ezzel nem megyünk rá, ha virág van még közelben.
Stimmel???

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 15:12:15

@pizzaszeletvágó:

Őszibarack szereti a homokos talajt, főleg, ha az még valamikor folyó ártér is volt. Én nem győzőm a fehér húsú barackfát metszeni, mert minden évben méteres, és 2 cm átmérőjű új hajtásokat nevel. Az ősszel viszont sikerült erősen vissza metszeni, és most is rengeteg van rajta. Ez egy fehér húsú, befőzni való fajta, és minden barack egyforma nagyra nő, apró nem szokott lenni. Evésre is finom lehet, hogy valami champion. Nem szoktam megjegyezni a barack fajtáját. Egyet tudok, volt egy sárgabarack, kecskeméti rózsa, lapos szemekkel, azt még az apám ültette valamikor az 1960-as években, két éve kipusztult, de van szemzett utód.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 15:17:17

@Ez vagyok: Nem tudom mi az a Vaterafutár, mivel Vaterát elvből nem használok. Tisztességtelen üzleti praktikát folytatnak.

Dikusz 2017.05.12. 15:23:12

@Andrass9: a spárgalevesből véletlenül nem maradt egy kicsi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.12. 15:35:04

@Dikusz: Elvitte a fiú, hogy este is azt ennének :(

Ez vagyok 2017.05.12. 15:37:32

@pizzaszeletvágó: Ok, jól van.
Én semmivel sem permetezek sohasem.
Más:épp pár napja hallottam, hogy a barackfa kedveli a meszet. Ha legközelebb megyek a telekre, viszek meszet.

Ez vagyok 2017.05.12. 15:40:28

@Andrass9: Én sem vaterázok. A dpd-s sofőr mondta, hogy ha ugyanazt a fuvart a Vaterafutár dpd-n rendelem meg, akkor jóval olcsóbb lesz, mintha a dpd honlapon rendelném meg. Tök fura, de azóta így csinálom és semmi különbség nincs, csak az ára.

Ez vagyok 2017.05.12. 15:52:42

@Andrass9: Bocsi,a permetezős megjegyzésért.
Köszi a vaterás linkeket. Ezek főként vásárlásokról szólnak.
Mi a németek által megbízott dpd-vel hozott árunkat küldjük tovább másnap belföldön szintén a dpd-vel. S csak annyiban jön ide a Vatera, amit már fentebb leírtam.
Eddig még nem volt semmi probléma a fuvarral, mert mint írtam a megrendelésemre a dpd ügyfélszolgálat válaszol e-mailban és ad infót és csomagszámot és ugyanaz az autó jön érte. Én sem értem, hogy így miért olcsóbb, de a sofőr mondta és hogy minden tökugyanaz, csak harmadába kerül.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 16:15:24

@Andrass9: gondolom Timcsike76-tal, aki ezt a könyvet pesti közvetlen átvétellel eladja, meg lehet beszélni a dolgokat nem kell ehhez vatera, vagy rosszul gondolom? ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 18:13:36

@Ez vagyok:

Gondolom a tulaj ismeri a sűrű fillér és a ritka forint viszonylatát.:D

Ez vagyok 2017.05.12. 18:26:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nem értem, hogy konkrétan ebben a felállásban mire gondolsz.
Mint írtam, én nem értem, hogy miért olcsóbb, ha így rendelem meg ugyanazt a fuvart.
Ha valaki tudja, írja már le!
Az áru, amit szállítunk nem vaterás. Termelőeszköz gyáraknak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 18:33:57

Eszméletlenül jó spárgás ételt főztem.
Egy csomag fehér spárgát megvakargattam ( leszedtem a külső fás részt ), és félcentis karikákra vágtam. Célszerű majdnem végig feldarabolni, és csak mintegy 2-3 centis sípvéget egyben hagyni, mert egyyben nehezebben puhul. Lábosba zsiradékon ( kacsazsír ) megpirítottam két szelet feketeerdei sonkát, amit előbb vékony csíkokra vágtam, és rádobtam egy gerezd összezsúzott fokhagymát is, majd kevés vízzel nagy lángon pároltam. Amikor elfőt a víz, rátettem a spárgát, és fedő alatt kisebb lángon puhára pároltam, a végén csipet vegetát ( helyette minden féle spárgához illő ízesítő mehet, pl. bors, csilipaszta ) és sót tettem rá. Közben egy edényben félig megfőztem egy adag rizstésztát ( lehet rendes tészta is ), és a főtt spárgához adtam. Tálaláskor reszelt diós sajttal szórtam meg a tetejét. Nagyon jó lett.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 18:40:12

@Ez vagyok:

A cégnek akkor is kell vinni az árut, ha csak egy darab árut küldenek csajágaröcsögére. Ha viszont sokkal kedvezőbb árakat tudnak ajánlani, akkor a kocsi nem egy, hanem tíz árut is vihet, és a költségük közben nem nőtt. Világos? No nem heinekenre gondoltam.D;
Mellesleg pont mostanában volt az angol DHL-ről egy film valamelyik tv csatornán, és nekem nagyon szinpatikus a cég hozzáállása.

Én szoktam venni interneten több mindent, általában a DHL hozza, nagyon gyorsan, pontosan. Eddig egyszer volt csak gond, de azt is megoldották a szállítóval, mindössze később kaptam meg az árut. Én szeretek velük vitetni, mert pontosabban, mint a posta, ha ma feladom, akkor holnap megkapják, míg a postán csak többet kell fizetni ezért, de nem kapják meg másnap.

Ez vagyok 2017.05.12. 19:36:46

@látjátok feleim szümtükkel: Dehát a dpd-nek nagyon sok megrendelése van. A Vatera nélkül is ellennének szépen. Miért van mégis egy másik, olcsóbb kínálatuk?
A németektől is tök nyomott fuvardíj áron kapjuk az árut, mert ők a dpd-vel küldenek mindent és ők is emiatt kedvezményt kapnak.
Itt is úgy van, hogy egy nap feladod, másnap megkapják.
A posta ehhez képest horror összegért viszi el és ahogy írod nem is kapják meg másnap.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 20:12:54

@látjátok feleim szümtükkel: ha megírod, hogy a nyár melyik hetében terem a barackod általában, sokat segít a fajta határozásban. :) Champion: augusztus 3. negyede. Jellegzetes régi befőzni való barack, nagyon szeretik a háziasszonyok. Lekvárnak is jó, ami nem mondható el minden őszibarackról. Friss fogyasztásra is kiváló. Az "ember" meg azért szereti, mert fodrosodásnak jól ellenáll. Nekem, ha befőzésről van szó, mégis kedvencem a Ford, ami 2-3 héttel előbb érik, július végén, augusztus legelején. A piacon elfordulnak tőle a vevők, annyira nincs színe, csak azok veszik, akik tudatosan keresik. Az íze miatt, és hogy befőzve nem annyira rostos, mint a champion.
Neked mégis inkább a Mariskát ajánlom! :) Július közepe, 3. hete, az különleges zamatú. sajnos nagyon érzékeny a gomba betegségekre, ki is pusztult nálam is, az az egy. :( A régi kertben volt egy tucat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 20:26:18

@pizzaszeletvágó:

Három , illetve már öt fajta van, valószínű mariska az egyik, a legkorábban érő fehér húsú, piros héjú, a másik július vége felé érik, fehér húsú, héja piros, nagy a barack, magvaváló, nagyon jó befőzni, a harmadik fajta magról kelő , szeptemberben érik, fehér, befőzni és enni is jó, nagyon sokat terem. A negyedik még most kezd nőni, ez piros húsú lesz ha megérjük. Ilyen barackból kaptunk egy befőttet és az valami különlegesen finom volt, ezért vettem egy fát az ősszel. Remélem két év múlva teremni fog. Van még egy kis fa, de már nem tudom hová tettem a papírt, így nem tudom milyen fajta, két éves és lesz rajta termés, ha az idő el nem viszi.

Felénk más időpontban érnek a gyümölcsök, mi délen vagyunk, és ez is két kert, egymástól 100 km-re.

pizzaszeletvágó 2017.05.12. 20:52:16

@látjátok feleim szümtükkel: igen, van egy régi iskolatársam Szegeden, vele beszéltük, az idén 3 hét előnyben volt a gyümölcsvirágzásokat nézve, az ittenihez képest, de az a tapasztalatom, hogy a végére maximum pár nap, egy hét eltérés marad. Legfeljebb a szegedi jobb minőségű, ízű. :)
Ó, a legkorábbi fehér húsú az a Mayflower. Már júNius 15-re érik, de akár hamarabb is szedhető. Persze apró, nem telt ízű, a magról le kell rágni, de őszibarack! :) Van egy sárgahúsú hasonlóan korai párja, most nem jut hirtelen eszembe a neve...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.12. 20:59:10

@pizzaszeletvágó:

Nem ez a fajta az elsőnek érő, hanem az ízes fajta. Mind a két kertben van egy-egy, és a messzebb lévőben hamarabb érik, jobb is az íze minden gyümölcsnek. Mondjuk ha meleg esős idő van, hamarabb is romlik. Ott már vasárnap volt 3 szem érett eper, itt még kicsik a szemek.

süllőcske 2017.05.12. 22:17:35

@pizzaszeletvágó: Érdekel a könyv. Majd elmondom, miért is.

Topy 2017.05.14. 00:28:27

@Ez vagyok: valamelyik futárcég már keményít, a kedvezményes díjhoz kéri a Vaterás azonosítót

pizzaszeletvágó 2017.05.14. 11:47:24

@süllőcske: kíváncsian várom. Az én példányom, már csak kegyeleti okból sem eladó, de keress rá, meglesz az. 47 Ft volt 1963-ban, kész vagyon! :)

Ez vagyok 2017.05.14. 18:38:21

@Topy: Köszi az infót. Nem gond, akkor majd a régi módon rendelem a fuvart és az a párezer forint nem egy nagy durranás :)