Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Palak paneer

2017.05.01. 07:00 Waka

Vagy, ahogy egy tréfás kedvű kolléga rögvest elnevezte: polák panír. A recept még a böjtre gyűjtött repertoárból maradt meg. Afféle indiai spenótcurry. Aktualitását az adta, hogy az új kertben kikelt az új-zélandi spenót. Ez amolyan öntermesztő fajta, ha egyszer megjelenik, komoly erőfeszítést igényel a kiirtása. Én minden éveben hagyok pár tövet, ami elszórja a magját. A paradicsom és a paprika termesztésére szánt területet csak május elején szoktam felkapálni (ősszel persze felásom), ott bátran tenyészhet. Igaz, így elég rendezetlen képet mutat a kert azon fertálya, de a fene ott egye. Bár számomra nem nagyon ajánlott a spenót fogyasztása, Kistesó súlyos függő, ilyenkor feltölti a fagyasztót parajpürével. Múltkor láttam a szomszédban lila változatot, lehet, hogy kunyerálok a magjából, szórok közé egy marékkal, aztán várom a hatást tavasszal.

1.jpg
Az egyetlen nehézséget a paneer (friss sajt) okozta. Nem egy ördöngösség elkészíteni, ha van az embernek ideje elmenni házi tejért, meg vacakolni vele. Nekem nem volt, ezért gomolyát használtam hozzá. Szerintem nem lett rosszabb tőle.


Hozzávalók:
- sok spenót (egy kisebb reklámszatyorral szedtem)
- 30 dkg Paneer vagy gomolya
- 1-2 zöld csili (ez megint nem volt, csilikrémet tettem bele)
- 1/2 teáskanál római kömény
- 1 nagy vöröshagyma finomra vágva
- 1 teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta (lereszeltem egy darabka gyömbért meg 2 gerezd fokhagymát, és már meg is volt)
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál görögszéna
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál vaj
- só

3.jpg
A spenótleveleket lecsipegettem, váltott vízben többször megmostam és lecsepegtettem.

2.jpg
Lobogó vízben két percig blansiroztam a spenót.

4.jpg
Beletettem a csilit és kevés főzővíz hozzáadásával összeturmixoltam.

6.jpg
A vöröshagymát apróra vágtam, a gyömbért és a fokhagymát lereszeltem. A gomolyát nagyjából 1,5 centis kockákra vágtam.

5.jpg
Tapadásmentes serpenyőben, egy kanál olajon megpirítottam a gomolyát, majd félretettem.

7.jpg8.jpg
A maradék olajat és a vajat felhevítettem és kipattogtattam benne a római köményt.

9.jpg
Megpirítottam a vöröshagymát aztán a fokhagymát és a gyömbért is megfuttattam.

10.jpg
Beleöntöttem a spenótpürét, belafacsartam a citromlét és hozzáadtam a tejfölt és a görögszénát.

11.jpg
Alaposan elkevertem, némi főzővízzel alakítottam az állagán, majd, mikor felforrt, beletettem a gomolyát is.

12.jpg13.jpg
Pár percig együtt forraltam, és kész.

14.jpg
Meglepően jóízű étel, a gyömbér és a többi egzotikus fűszer egészen jól passzol a spenóthoz. Egyetlen baja volt: két evésre elfogyott, pedig három sajtos kiflit is megettem egy-egy tányérhoz.

15.jpg

51 komment

Címkék: spenót olaj vöröshagyma fokhagyma tejföl gyömbér római kömény vaj csili citromlé friss sajt gomolya görögszéna palak paneer

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9912468913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.01. 07:49:21

Tegnap én is "továbbgondolt" spenótot főztem gluténmentes módon, jó volt, de nem lett ennyire szuper. Persze az ízesítők abba is használhatók, a következőt ezekkel is készítem.

pizzaszeletvágó 2017.05.01. 10:13:06

@látjátok feleim szümtükkel:

"Egy 2013-as tanulmány már bebizonyította, hogy nem létezik olyan, hogy valaki érzékeny legyen a gluténra."

Forrás: izeselet.hu/magazin/jobban-erzed-magad-a-glutenmentes-etkezestol-lehet-hogy-ennek-semmi-koze-a-glutenhoz/

Csak hogy tudd, te nem vagy gluténérzékeny, sőt nem is létezel! :)
Nyilván google fordítóval követhették el az ízeséletnél a cikket, mert ilyet az eredeti amerikai sem írt volna le, bár nem kerestem meg azt. Züllik minden.

Fenchurch68 2017.05.01. 10:25:36

@pizzaszeletvágó: Szerintem életemben a legközelebb akkor álltam az emberöléshez, mikor vagy húsz éve egy nagytudású ismerősöm közölte velem - miközben éppen taknyom-nyálam egybefolyt, nem aludtam két hete az orrdugulástól és nem tudtam kinyitni a szememet -, hogy allergia nem létezik, azt én csak beképzelem magamnak...

Ez a felturbózott spenót nagyon tetszik, én magamnak levelesebbre hagynám, a gomolya szuper ötlet, bár épp most találtam házitej-forrást a közelben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 10:40:45

Szuper! Ezt hagyma is imádná, ő spenót addikt :)
Nálam is friss a spenót, de csak csütörtökön veszik le a gipszemet, addig ki kell bírnia ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.01. 10:44:32

@pizzaszeletvágó:

Orvos szerint sincs gluténérzékenységem, de nagy ívben teszek rá. Mióta nem eszek glutént, megszűnt egy állandó és kellemetlen tünetem. Teljesen.
Most megszegtem kissé a szigorú mellőzést, mert napi 1-2 vizeszsemlét megeszek, meg ettem már egy kevés gríznokedlit is. Eddig nem okozott gondot, de ha ismét jelentkezik a kellemetlenség, azonnal mellőzendő lesz. Ehhez nem kell sem orvos, sem tudós, sem tanácsadó. Mindenki maga érzi, hogy neki mi jó, és mi nem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.01. 10:45:37

Egyébként is a glutén egy fehérje, márpedig az emberek szervezete a fehérjéket nem egyformán dolgozza fel.

pizzaszeletvágó 2017.05.01. 11:21:13

@Fenchurch68: :D

Igen. Én is azon gondolkoztam, hogy mi javíthatna a tálaláson. Ahogy írod, estleg több lével, de mindenképpen a tetejére szórni, az ennél még sokkal kisebb kockákra vágott gomolyát. Persze aztán úgyis belekeveri az ember, de tálaló képnek jobb. :)
Az ízek biztos, hogy összejönnek, az oké.

Igen. Nekem van házitej forrásom, a fiatal pár 3 faluval odébb költözött sajnos a szomszéd utcából, de nem is 3-4 tehenük van már, hanem nagyságrenddel több. De mégis szerencsém van, minden héten egyszer valamelyikük jön ugyanis, és ha itthon sem vagyok, csak átrakja a kerítésen a szokásos mennyiséget. Időnként meg elszámolunk. Na, ő szokott egy-egy darab friss sajtot hozni, ritkán, de szigorúan ingyen, mint régi vevőnek. (eladásra nem is csinálnak) Olyankor ünnep van!

pizzaszeletvágó 2017.05.01. 12:39:52

@Andrass9: ez jó :)))

Ezeket az angol kajákat vég nélkül tudnám zabálni, reggelitől a pudingig, a skót töltött gyomorral együtt.
Pár éve megszálltunk egy olyan olasz szállodában, ahol erőteljesen az amerikai túristákra álltak rá. Szinte csak ők voltak ott akkor is. Beleválasztottunk, nem tudhattuk előre. Ennek fényében a reggeli különféle édes süteményekből állt, mézekkel, szirupokkal, csokoládéval. Nem hazudok: egy szelet sonka, egy kis sajt, egy darab zöldség nem volt a gigaméretű tálaló helyen, sem olasz kávé, csak hosszú amerikai lőre. Persze a szállodán kívül bepótoltam: kikötői étterem, ami csak friss fogások esetén volt nyitva, spanyol jellegű tapas bár a szomszéd utcában, ital mellé ingyen falatok, de mindezek ellenére vágytam volna egy angol/bajor/vagy legalább magyar reggelire. Negyedik nap nem bírtam tovább, nem reggeliztem, éhesen vezettem inkább 900 kilométert, csakhogy minél messzebb az amcsiktól. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 14:08:49

@pizzaszeletvágó: Oszt képzeld el, hogy én köztük éltem vagy tizenöt évet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 14:10:52

@Andrass9: Ja, annyi szerencsém azért volt, hogy én nem reggelizem. Legfeljebb Grand Slam-et: steak, egg, fries, bacon.

Ez vagyok 2017.05.01. 15:02:06

@Andrass9: Én sem reggelizem itthon sohasem. Ha elutazunk akkor igen a szállodában, de akkor nem ebédelek :)
Reggelire bárhol is vagyok a világban kizárólag bacon, tojás, pirítós és sok-sok nyers paradicsom, esetleg uborka.
Pizzaszeletvágó hotelét már aznap otthagytuk volna, mikor kiderül a reggeli milyensége :)
Vacsira csak a helyi ételeket.

Ez vagyok 2017.05.01. 17:18:52

@Andrass9: Hát, emiatt főzhettél is volna :)
A szomszéd is félrelépett és bokát tört, 47 csavart tettek be és egy hét múlva autót vezetett a gipszben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 17:46:30

@Ez vagyok: Tudod mit? Inkább kivárom, amíg meggyógyul, minthogy egész életemben bicegjek.
Ilyen hülye tanácsokat meg ne osztogass: nem vagy ortopéd sebész, ezért ez kuruzslásnak minősül, és sok év büntetés jár érte.
Sajnos, ez a kommented nem vicces :(

Ez vagyok 2017.05.01. 18:03:02

@Andrass9: Félreértettél.
A szomszéd tökhülye.
Fordítva írtam.
Sajnálom, hogy direkt értelmezted.

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.01. 18:07:59

@Ez vagyok:

ha a szomszéd ablakán való kiugrást lehet félrelépésnek csúfoni...;D

Waka 2017.05.01. 18:39:26

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ez durva jó! Lopom!
It's also made with real cheese, which is a product made from milk, unlike American cheese, which appears to have been made from melted-down condoms dyed yellow. :D
@Ez vagyok: Itthon többnyire nálam is kimarad a reggeli. Felkelek, elkezdek tenni-venni és hipp-hopp már dél is van.
Piszokul elfáradtam, így a munka ünnepe alkalmából. Délelőtt kémiaóra volt a Hegyen, utána a mechanikus gyomirtásból tartottam szemináriumot. Rövid ebéd utáni sziesztát követően a gerillakertben vágtam a füvet, utána az új kertben öntöztem. Szerencsére holnaptól meló, az íróasztal mellett kipihenem magam. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.01. 20:04:03

@Ez vagyok:

feszkó oldásra a pálinka jó, én csak be(le)szóltam egy kicsit.Ö

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 21:41:06

@Ez vagyok: Bocs, de már tele van a ... a gipsszel, és emiatt alacsonyabb a tűrőképességem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.01. 21:42:46

@Ez vagyok: Tényleg főzhettem volna, ha a kerekes kocsi beférne a konyhába, de 2 centivel szélesebb. Járókerettel meg nem lehet főzni :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.02. 13:16:48

Wahka biztosan szívesen sütött volna ebből egy szeletet a spenót mellé.:D

www.nlcafe.hu/szabadido/20170502/ujkigyos-gigahal/

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.02. 13:39:12

@Ez vagyok:

Jut eszembe, a feszko oldásra a 2015-ben eltett rumos meggy is nagyon beválik.

pizzaszeletvágó 2017.05.02. 18:14:44

@Andrass9: szerintem a gipsz után még szrabb lesz, de nem akarlak vigasztalni :)
szerencsére az én esetemben annak idején, pont átcsusszant a kerekesszék a konyhaajtón, de a WC ajtón viszont nem, hogy is mondjam, főzni tudtam, de a másik helyre időben kellett indulnom az ágyból, az gondosabb tervezést és előrelátást igényelt... :)

Ez vagyok 2017.05.02. 19:20:35

@Waka: Mit jelent a kémiaóra a hegyen?

Ez vagyok 2017.05.02. 19:21:43

@Andrass9: Én is egyből erre gondoltam.
De pontosítanom kellett.

Ez vagyok 2017.05.02. 19:24:51

@látjátok feleim szümtükkel: Én is sok-sok gyakorlati dolgot tudok a feszkóoldásra és ezekben is van itt-ott alkohol :)
Favorit az Unicum és a száraz vörösbor.

pizzaszeletvágó 2017.05.02. 20:26:05

@Ez vagyok: szerintem permetezett valamit :)
Kémia órán Tavaszi Monília és osztálytársnői, Fodor Tafrina és Liszt Harmatka megtanulták, hogy soha többet ne másszanak fel a fára. Lehet, hogy a lassú kézbesítő postás is részt vett a kémia órán, legalábbis nálam már kémia vizsgára jelentkezett a zöld és a fekete egyenruhás is, egyszerre. Csak sajnos leghamarabb pénteken lesz kémia óra. Addig az időjárásról és az éghajlatról tanulunk földrajzból. :)

süllőcske 2017.05.02. 20:42:24

Finom, nagyon. Főként valami ropogóssal.

vörösbor(de)minőségi 2017.05.03. 14:06:41

nagyon okosság szerint a spenótot csak frissen elkészítve szabadna enni.
valami olyasmi "terem" benne ami már-már méreg és emiatt nem szabadna másnap fogyasztani.
annyira nem érdekelt,hogy sajnos nem jegyeztem meg,de több helről is talákoztam ezzel.ezek szerint sokan tudják...
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.03. 14:35:02

@vörösbor(de)minőségi: Én is olvastam hasonlót, de akkor sem hagyom ott másnap se a spenót!!

pizzaszeletvágó 2017.05.03. 16:28:57

@vörösbor(de)minőségi: szerintem is gyanús kaja, gyerekkoromban még tudtam, hogy ki kell köpni, messzire, de hiába minden, idővel hülyül az ember :)

Ez vagyok 2017.05.03. 17:37:01

@vörösbor(de)minőségi: Az oxálsav a nemkívánatos, de én teszek bele egy kis szódabikarbónát és jó lesz.
Onnan látni, hogy hatásos, pezseg, ha beleteszem :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.05.03. 18:54:09

@Ez vagyok:

Anyám előbb megabálta a spenótot, és a levet kiöntötte.

Persze, amennyi spenótot eszünk egy szezonban, attól nem lesz vesekövünk.

Waka 2017.05.03. 20:02:40

@Ez vagyok: Permetezés. Mospilan 4g /10l. Levéltetű és egyéb rovar ellen. A szilvafák levele már pöndörödött a tetű miatt. Hiába, oda csak vasárnaponként jutok ki.
@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Azért harmadnapra nem maradt. A szódabikarbónát én is kipróbálom a főzővízben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.03. 20:22:40

@látjátok feleim szümtükkel: Mi nagyon sokat eszünk, és ráadásul én oxálkőre vagyok hajlamos. Viszont nagyanyámtól én is a szódabikarbónát tanultam, de indoklás nélkül. Az abálólébe mindig megy egy teáskanálnyi!

pizzaszeletvágó 2017.05.03. 20:41:56

@Waka: Én halogatom a permetezést, napközben is esett ma is, de estére bejött a jégeső is, tehát a fizika óra lett kémia helyett.
Kb. csicseriborsó nagyságú vagy majdnem kisebb mogyorónyi jégdarabok jöttek, hosszú percekig. Tyúkocskák kiváncsian kapirgáltak a jeges "műfüves pályán" utána, ilyet még nem láttak. :)

Pink Petsch 2017.05.03. 21:35:31

Elnézést a szomorú hirért.
Hagymási Tivadar "hagyma" ma délután elhunyt.

vörösbor(de)minőségi 2017.05.04. 08:51:09

@Pink Petsch: ..."az elso ujevi fogadalmam: soha tobbet a facebookon a publickban nem fogok boldog- ujevet-szuletesnapot-nevnapot es kellemes karacsonyt kivanni, tovabba ez az utolso ujevi fogadalmam, csak hogy tudjatok
UFF.."

amikor ezt írta még nem gondolta,hogy szó szerint így lesz.
de legyen valami jó is:bloggazdának ma szedik le a gipszet.
:)

Topy 2017.05.04. 08:54:30

@Pink Petsch: :( nyugodjék békében
tudjuk, hogy az élet kegyetlen és igazságtalan, de pont most, hogy meglett a ház, tervezgette a pálinkafőzőt, füstölőt, kertet, a pihenést... :(

Pink Petsch 2017.05.04. 11:50:19

Ezt a fia irta a másik blogra. Bemásolom nektek is, mert szerintem ti is tudni szeretnétek, hiszen hagyma jól érezte itt magát köztetek.
Sziasztok Hataratkelok.
Hagyma fia vagyok, azaz a kisebb Hagymasi Tivadar.
Az Oreg Tivadarral meg Februarban egyutt neztuk a kedvencet - az amerikai focit - es tomtuk a csirkeszernyat egy charlotte-i pubban.
Egyik naprol a masikra kijottek rajta brutalis kiutesek es besargult.
Elvittuk a korhazba, de masnapra kiengedtek.
Egy hetre ra megint rosszul lett, akkor mar komolyabb volt a baj.
Bent tartottak tobb, mint 3 hetig.
Ahogy irtam fentebb, nem bant magaval kesztyus kezzel; az oreg, de nem volt egy remego kezu alkoholista.
Kb annyi eselye volt maj-problemakkal meghalni, mint egy "sima" embernek rakban.
Par hete meg egyutt neztuk a focit a tv-ben, bar mar alig volt maganal.
Az utobbi hetet a hospice-ben toltotte. Tegnap este kezdett kicsuszni a kezunk kozul es ma a jelenletemben kilehelte utolso lelegzetet.
Koszonom mindenkinek az egyutterzest es a sok-sok embernek az adomanyozast. Sajnos az mar a temetesre megy.
Nagyon sok nevet nem is ismerek a listarol, hihetetlen, tenyleg koszonjuk.
Hagyma el lesz hamvasztva a heten.
- hamgya Jr.

Dikusz 2017.05.04. 18:29:02

@Andrass9: én még harmadnap se, az egyik kedvencem.