Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Harcsapaprikás csuszával

2017.04.22. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt pizzaszeletvágó tollából

 

Kedves vendég jelentkezett be Húsvét elõtt, akit már Karácsony óta nem láttam. A fiam. Szólt, hogy estére ideér.

Mit fõzzek? Eszembe jutott, hogy sorsára vár 1 kg harcsafilé, a 'szürke' fagyasztóban. Már jó néhány hónapja 'lesi', hogy vendég jöjjön rá, mert kettõnknek itthon sok lett volna megfõzni egyszerre. Kicsit tartottam tõle, hogy régóta van lefagyasztva, és nem lesz olyan, se az íze, se az állaga, mint a frissnek, de teljesen rendben volt a hal. Nem fagyott ki belõle szinte semmi víz, rugalmas volt a hús, nem esett szét, és meglepõen friss illata volt. Mondanom se kell, hogy minden rossz mellékíztõl mentes.

Közbevetõleg, az én konyhámba is ritkán úszik be a jó minõségû harcsa. Ezt a darabot feleségem egy ismerõse hozta ajándékba, büszke horgász ember, saját fogása. Lehet is büszke, mert a kifogott "halacska" mérlegelés után állítólag 75 kg-nak adódott. Ráadásul, elmondás alapján, a horgász egyáltalán nem erre számított, és egyedül csinálta végig. Meg is sérült, szalagok szakadtak a vállában, még mindig nehezen mozgatja a karját. Egyenrangú felek közötti küzdelem lehetett. Persze, velem mindent el lehet hitetni, én legfeljebb Tutajoson és Matula bácsin keresztül ismerem a horgászatot, vagy esetleg Hemingway írásaiból. Pucolom, belezem, filézem, sütöm-fõzöm nagy lelkesedéssel, de a zsákmányszerzés örömét szívesen másnak hagyom.

Szóval, tisztelet a halnak és a horgásznak, másképpen áll az ember az ilyen alapanyaghoz, mint a máshol megvásárolható filéhez.

11.jpg

A hal láthatóan zsíros volt, ebbõl, aki megnyúzta, akár haltepertõt is kanyaríthatott volna. Rám így már csak az maradt, hogy leszedjem a maradék zsírt, hártyákat, így lett ez most konyhakész. (ha csak magamnak csinálom, a zsírt is rajta hagytam volna, csak a hártyát vágtam volna le)

12.jpg

Eredeti tervem szerint csak egyszerûen sütöttem volna serpenyõben, mellé zöldspárga és remulád mártás adta volna magát. Viszont a gyerek leadta a rendelést: harcsapaprikás, túrós csusza. Oké. Mikor kiolvadt a hal, láttam is, hogy jobb lesz ez az anyag paprikásnak. Ezt viszont feleségem nem nagyon szereti, a sok rossz éttermi "élmény" miatt, ezért vágtam két szeletet és egyszerûen kirántottam neki. Szép lett az is, Iglo kapitány körbehajózhatja az északi sarkkört, mire ilyet tálal. :)

13.jpg

Következõképpen a legfontosabb hozzávaló: tyúkzsír. Egyik tyúkocskámat levágtam, abból lett egy tele üveg ízes alapanyag.

14.jpg

Felkészítettem egy pörkölt alapot, a tyúkocska zsírján, másfél közepes fej hagyma, pár gerezd fokhagyma, paprika, bors, a vége felé adtam hozzá néhány karika friss zöld erõs paprikát. Nem vártam meg, hogy teljesen szétfõjön, és a fûszerek elveszítsék aromájukat, hanem a botmixer alacsony fokozatán, 3-4 rövid másodpercnyi mixeléssel, nem teljesen, de megtörtem az alapot.

15.jpg

16.jpg

Közben a halat felkockáztam, rövid idõre besóztam. Majd a tyúkzsíron, serpenyõben jól átpirítottam.

17.jpg

18.jpg

Ahogy az alap kész lett, beleforgattam a halkockákat, pár percig együtt fõztem, egy kanál tejföllel gazdagítottam, majd késznek nyilvánítottam. Közben mégis ki kellett vennem egy adagot külön a feleségem számára, neki laktózmentes tejföllel kellett készre fõznöm.

19.jpg

Mindeközben a csuszát is elkészítettem. Azt is két változatban, felét laktózmentes alapanyagokból.

Ehhez picit korábban már hozzáfogtam, mert a tésztát magam gyúrtam 3 tojásból, 30 dkg lisztbõl.

20.jpg

21.jpg

Nem éppen babapopsi, de majdnem, és csuszának jó lesz. Ahogy begyúrtam, abban a pillanatban jött át a szomszéd, hogy segítségre lenne szüksége! (pont most, a francba, mit akarhat...?)

Miután megittuk, visszatértem a tésztához, ami sajnos közben kicsit megszáradt, mindegy, ezt már így nyújtottam ki, kérgesen. Pár órát száradt, összetörtem, majd kifõztem.

22.jpg

23.jpg

Nem fõztem sokáig a vízben, ilyen friss tésztát nem is kell, valamint azt akartam, hogy a sütõben még magába tudja szívni az ízes leveket. Szokásos módon túrós csuszát készítettem, magam szokása szerint, füstölt szalonnával, rétegezve és sütõben befejezve.

Na, melyik a laktózmentes? :)

24.jpg

Végül kaporral megszórva tálaltam. A fiam így kérte. (Hol tanult ilyeneket az a büdös kölyök?) Csak fagyasztóban volt kaprom, így azt csipegettem rá, a forrón tálalt ételre, így is teljesen hozta ízben, amit kell.

25.jpg

A "vendég" csak a második tányér után vett levegõt. Feleségem se panaszkodott. õ ráadásul ravasz módon, kétféle fogást is evett a harcsából. :)

Lehet, hogy furcsának hangzik, de nekem ez az étel nem a kedvencem. Viszont most jöttem rá, hogy nekem mi hiányzik. Egy pár csepp citromlé a halra tálaláskor, de csak egy pár csepp. Az nem volt itthon, majd legközelebb kipróbálom.

67 komment

Címkék: tojás hagyma zsír fokhagyma kapor szalonna citromlé liszt zöldpaprika tejfel

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7412440093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Waka 2017.04.22. 09:23:31

Köszönök szépen!

Waka 2017.04.22. 09:24:08

Nekem működik a kommentelés, lehet, hogy csak valami átmeneti hiba volt a blog.hu-n.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.22. 10:22:56

Az ovális a laktózmentes - szerintem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.22. 10:31:02

Hogy ON is legyek:
Ezt bizony szívesen enném sok tányérral! A citrom nekem nem hiányzik belőle, és mivel ez valódi HARCSA volt, a vargánya hiányát sem reklamálom :)
A csuszában viszont felére vágnám a szalonnapörcöt, mert úgy szoktam meg ...

Boar. 2017.04.22. 11:02:20

Divat lett a kapros túróscsusza. Szereti a hal a kaprot, jól megvannak egymással de pont ez az az étel amiből én kihagynám. Talán csak egy rossz élmény hatása, de nekem nem jön be.
A kapormártást amúgy szeretem, tehát nem a növénykével van bajom, csak így együtt...

Dikusz 2017.04.22. 11:10:36

Jó is az ilyen szomszéd, aki efféle segítséget kér:)

@Andrass9: nekem nem kell sok tányér, harcsapaprikás kellene sok, egy tányérban, viszont kapor nélkül:)
A csuszához a szalonnát én is kisebbre vágom, jobban átsütöm. A saját adagomhoz elég is lenne a képen látható szalonnamennyiség.

A mai menüből a kedvencem azért a rántott harcsa lenne.

Waka 2017.04.22. 11:31:13

A kapor nekem is szokatlanul hangzik ehhez a fogáshoz, de simán betolnám. Jöhet. Az ilyen bitang nagy harcsa "háta" részét grillen lehet a legjobban elkészíteni, a zsír segít neki sülni, az oldala meg mehet a paprikásba. A hasaalja viszont valóban igen zsíros tud lenni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.22. 11:57:51

@Andrass9:

Afenéket döglődik, csak mindenki nyakig van a húsvéti dőzsöléssel, és látni se bírja a jobbnál-jobb ételeket.
Majd ha jön a szűk esztendő.:D

turósmácsik 2017.04.22. 12:20:55

@látjátok feleim szümtükkel: Reggel fél nyolckor nem lehetett kommentelni.
Én spec akkor állítottam össze a hétvégi menütervemet, és errefelé is jártam.

Csodás, friss spárgát vettem a piacon, az idei első adagot, egy csomag zöldet és egy csomag fehéret is!!!
Ami biztosan lesz, az a spárgaleves, de hogy tejszínes, vagy zöldséges, az nyitott. Aztán lehet spárgasaláta, vagy vajban párolva, petrezselyemmel hintve, sajtpaníros csirkemell és párolt spenótlevelek mellé. Merthogy egy nagy zacskó, kilónyi spenót is hazajött velem. Az is aspirál a tejszíncseppekre, és akkor nem krémleves várható. Szóval nehéz az élet, na!

Isley 2017.04.22. 13:20:26

Az én horgászom álma egy ekkora harcsa. Egyelőre még várat magára...
Rántva bármikor enném, aztán ha még bírok, jöhet a paprikás.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.22. 14:35:26

@turósmácsik:

Én is láttam az egyik üzletben zöld spárgát, 770 forint volt egy csomaggal, ezért még várok, lesz olcsóbb is. A felsorolt variációk kiválóak, de én a srégen szeletelt, és olajon párolt spárgát díjazom a legjobban, persze egy jó krémlevest sem dobnék ki.

Boar. 2017.04.22. 14:37:06

Tegnap vettem a halboltban két kiló tisztított(!) törpeharcsát, 790 forint volt kilója. Szerintem sütni fogom, ámbár akad itthon a fagyasztóban olyasmi, amivel fel tudnám dobni a pörköltalapot mielőtt belezuttyantom őkelméket.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.22. 16:02:37

Nézegetem az első képet, de valahogy mindig csinos, apró galuskát látok a harcsapaprikás mellett.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.22. 16:27:41

@Boar.: Nekem kellene kettő élő törpe a kerti tóba, hogy megegye a békapetét/ebihalakat. két éve elpusztultak a nagyobb halak, mert elfelejtettem télire bekapcsolni a levegőztetőt ...

turósmácsik 2017.04.22. 16:56:29

@látjátok feleim szümtükkel: 500/csomag volt a Bosnyákon, kint, termelőnél.

Benikuty 2017.04.22. 18:36:37

@látjátok feleim szümtükkel: mert igazából az való hozzá.
Mellesleg nekem meg a" milánói rántott bordával" furcsa pár jut eszembe erről a kombinációról.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.22. 18:45:10

@Benikuty:

Nem lehet ez rossz így sem, de én szeretem az ételek egyedi ízét érezni és élvezni. Külön nagyon jó a csusza, és nagyon jó a harcsapaprikás is, együtt nem adja egyik sem az igazi ízét.
Galuskát meg azért látok, mert már régen nem ettem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.22. 18:48:41

@Andrass9:

Van egy árva teknősöm, az kitakarítaná, de be kéne keríteni a tavat, hogy ne tudjon elmenni.

Benikuty 2017.04.22. 18:55:27

@látjátok feleim szümtükkel: de persze jó egy túrónokedlivel is.
" együtt nem adja egyik sem az igazi ízét." Erre gondoltam én is...

pizzaszeletvágó 2017.04.22. 22:06:29

Végre ideértem. Nyitva van még a kocsma? Hallom reggel zárva volt.

Hát igen, így jár az ember, ha rendelésre főz. ;) Azért annyira nem volt ez rossz. Valószínűleg az alapanyagokban van a titok. A hal jó volt, a tészta frissen készült, nem valami bolti semmilyen ízű, és ezért hasonlít egy kicsit a szintén friss nokedlire. (nem a sörétes nokedlire) Tejfölt meg amúgy is tennénk bele, meg rá, meg még plusz. Ott jön a füstölt szalonna is, csak most nem a hal felől, hanem a tészta felől. Szóval nem annyira más ez, a nyolcvanas évek milánói makarónijával semmiképpen nem asszociál.
A kapor valóban megosztó. Én nem készültem rá, hogy rátegyem, de gondolom érthető a szövegből, hogy a vendég kívánsága szent.
Én magam kb. 40 éves koromig biztosan nem ettem kaprot, értsd: kifordult a számból a falat, de azóta alig győzöm bepótolni.
Viszont ha már rákerült, azt tapasztaltam, hogy egyáltalán nem volt neki idegen. Se a csuszának, se a halnak. (a kaprot is magam szedtem és fagyasztottam le, nagyon frissen) Egy próbát megért.

A citromlé: nekem hiányzott valami savasság a szaftból, amit manapság ezek a tejfölök nem hoznak. Mind édes, legtöbbje tejszínes habarásra emlékeztet. Sőt, habarcsra. Lehet, hogy nem a citrom a megoldás, de legközelebb megpróbálom.

Vargányával valóban egy kicsit már túl sok íz lett volna.

@Dikusz: ennél sokkal jobban nem szoktam átsütni a szalonnát, félek, hogy megég a zsír, sajnos előfordult már ha figyelmetlen voltam. Ugyanis a zsírja is kellett, a csuszába rétegezve azt is. Szabad tűzi nyársaláskor szeretem jobban megsütni, amíg a szalonna bőr ropogós nem lesz. :)
@Andrass9: én szeretem így, hogy még rá lehet harapni vagy kétszer a szalonna tepertőre, és érzem, hogy a számban olvadozik a kifolyó ízes zsír. :) Igen. Az ovális a laktózmentes. :) Láttál más különbséget, vagy miből találtad ki?

@látjátok feleim szümtükkel: akkor te úgy jártál a galuskával, mint a kiéhezett macska valami amerikai rajzfilmben, aki mindig ugyanazt az egeret vizionálja maga elé, különféle módokon elkészítve. (talán Tom és Jerry?) :DDD

A fickó 2017.04.22. 22:19:03

Csak én vettem észre, hogy a tészta rendes tojással készült. Bizony, most kezdődik az az időszak, amikor a tyúkok kapják a zöldet és a tojások erőteljesebb sárga színben pompáznak. Ezek már szépen "megfestik" a tésztát, galuskát és főzéskor sem fakulnak ki, mint a bolti szutykok. :) Nem tudom másképp mondani, mert emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
Pont tegnap készítettem én is csuszát a tészta olyan lett, sáfrányt tettem volna bele.:)
A csuszához és a pörkölt félékhez igenis jó a kapor. Én sós túrógombócot is szoktam a pörköltekhez készíteni kaporral.
Hiányolom a halalaplét a paprikásból, anélkül nincsen íze a szaftnak, mert ugye a "betét" halhúsból nem főzzük ki az ízt, mert minek ...

A fickó 2017.04.22. 22:34:17

@pizzaszeletvágó: Igazad van, általában a pörköltek szaftja a főleg hosszabb főzés után "elfárad" frissíteni kell, erre jó lehet kevés citrusféle (pl. lime), friss zöld fűszerek, gyömbér stb. Én a pörkölteket mindig különféle borokkal löttyintem fel, az is jót tesz. De frissítés szempontjából pl. friss uborkagyöngyök, batonok a pörköltlébe csempészve is nagyon feldobják az unalmas szaftot. Akár finomra vágott (kapros) csemegeuborka is ... Hovatovább párszem érett fél cseresznye, most jön majd a szezon. Ezt Sárközi Ákostól lestem el, anno :)

De álljon itt egy megoldás:

afickofakanallal.blog.hu/2015/02/10/sous_vide_harcsaporkolt_kapros_turogolyokkal_blansirozott_uborkaval_es_sult_paprikaval

pizzaszeletvágó 2017.04.22. 22:55:20

@A fickó: hehe, bizony, hogy kapják a zöldet a tyúkocskák. A legközelebbi piacon már ismernek, megszabadítom a zöldségeseket, termelőket némi felesleges hulladéktól. Múltkor szereztem ingyen egy fél zsák fejeskáposztát, amit már nem vett volna meg senki, azt összevagdostam, ölték egymást érte. Ugyanakkor @látjátok feleim szümtükkel: tanácsát megfogadva a kifutójukat leszórtam a szomszédok által fűnyíróval frissen vágott fűvel. Úgy nézett ki az egész, mint a műfüves sportpálya. Abban kapirgálnak, jobban szeretik onnan felszedni a szemet, mint az etető edényből.

Igen, tökéletesen értelek szaftügyileg. A só-túró-kapor kombinációért pluszpont. :)

Boar. 2017.04.22. 22:57:24

A bolti tojásnak is olyan sárgája van sokszor, hogy csodájára járnak. Egy kis karotin a tápba...

Boar. 2017.04.22. 22:58:07

@Andrass9: Beszerezni nem egy agyműtét-de élve eljuttatni hozzád...

süllőcske 2017.04.23. 00:32:41

@pizzaszeletvágó:
Valójában remek élményben volt részed, mivel ilyen jó, karakteres alapanyagokkal főzhettél.
A harcsának ez a része, valóban paprikásnak alkalmas.
Tényleg kár, hogy egy kis aprólékot nem használhattál az alap elkészítéséhez, azon túl olyan lett, amit szeretnék.
Ami a túrós csusza körítést illeti, mindig is az volt a véleményem, hogy túlzó egy kicsit, egy zsíros halból készült paprikáshoz. Az összhatás túl tömény lesz, mert minden ragyog a zsírtól, és nyomják egy kicsit egymást az ízel-állagok.
Ugyanakkor szinte mindenki szereti, sőt itt, Szegeden van egy csárda, ahol kolbászos! csuszával adják. Elfogadom, hogy népszerű lett ez az étel, de én ritkán követem.
A kapor szerepe szerintem jó. Magam is szoktam így, illik, sőt, az ide kívánatos frissességet képviseli is.
A szaft akkor jó, ha mély, tartalmas, de eleven, friss is egyszerre. Hogy mivel frissítjük, az ihlet kérdése. Pl az említett üde zöldpaprika finom kis kockára vágva, egy kevés gyömbérszelet a végén, paradicsom kockázott húsa, illetve vize, élénkít, és savasít, egy csepp bor is jó.
Tejfölt említesz, de az ilyen ételhez a zsíros tejföl nem jó, takarja az ízeket és tovább nehezíti az összhatást. Nem vétek viszont savanykásabb joghurtot melléadni, persze kiváló minőségűt gondolok. Nyáron Kisázsiában jártam, és ott láttam, hogy milyen káprázatos eredményeket érnek el a török konyhákon a joghurt felhasználásával. És aztán ott van a sumac, ami elképesztő, frissítő, savasító cucc, és én bátran használom, mert csucsu, és mindennek barátja. Leszólhattok, de egy harcsapöriben is jó hatást ad.
Szalonnapörc helyett esetleg kipróbálható a tyúkzsíron kisütött harcsatepertő.
Amúgy, csak jár az agyam, mert a posztétel finom, és kérek, szeretettel.

süllőcske 2017.04.23. 00:45:23

@pizzaszeletvágó:
pasztortuz.blogspot.hu/2013/08/harcsator.html
Lehet, hogy ismered ezt a pörit, amit PO-val főztünk, ha mégsem, akkor talán nem hozom feleslegesen, ez is egy a rengeteg lehetőség közül.

Dikusz 2017.04.23. 01:25:35

@látjátok feleim szümtükkel: akkor megérett talán az idő a tojásos nokedli evésre, salátával nem :)))

Dikusz 2017.04.23. 01:30:20

@pizzaszeletvágó: az igaz, hamar megég a zsír. Párszor belefutottam én is ebbe, ezért nem mozdulok mellőle addig, amíg el nem készül. A ropogós szalonnabőr számomra már nem opció sajnos:)))

Stadiont építettél a tyúkocskáidnak, hasznot biztos többet hoznak, mint a focisták. viccvót:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.23. 09:20:38

@Dikusz:

Hehe. Erre sajnos még az a mondás igaz, hogy mindennek meg van a maga ideje, mint tavasszal a pitének.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.23. 09:21:33

Ez nagyon jó.ÖÖÖÖÖ

"Stadiont építettél a tyúkocskáidnak"

Dikusz 2017.04.23. 09:58:50

@látjátok feleim szümtükkel: elkerülte a figyelmemet, hogy a te tanácsodra építette a Nemzeti Magánstadionját. Vigyázzatok, még lenyúlhatják, és olimpiát is rendezhetnek benne:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.23. 10:06:43

@Boar.: Hát pont ez a gond! Amikor a tavat építettük, a peremét egy burkoló csapat fedte le kővel. Az egyik az horgász volt valahol Hatvan körül. Az utolsó reggelen, amikor jöttek a szerszámaikért, hozott két vödörben halat a tóba, hogy legyen valami változatosság. Azóta van kárász, keszeg, meg fenékjáró küllő és dévér is az aranyhalakon kívül, de azok nem eszik az apró békakezdeményeket. Feleségem viszont irtózik a békától.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.23. 10:48:12

@Dikusz:

Anembaj, ha a stadijonyt lenyúlják, csak a saját tyúkocskát tojását ne nyúlják le. Emlékszem volt már rá példa.

Waka 2017.04.23. 17:24:52

@süllőcske: Boldog születésnapot!
@Andrass9: Majd megoldom valahogy azt a törpeharcsa kérdést.
Ma kinn voltam a hegyen kapálózni, négyszer kergettek be a kerge fellegek, havas eső, dara, meg minden nyavalya. Érdemes mennyiség persze nem esett, csak amennyitől ragadt a föld.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.23. 19:03:11

@süllőcske:

Ha már Waka árulkodott:

Megint egy évet öregedtél,
a mosásban kissé összementél.
Ne búsulj, jön még télre tavasz,
.0 éves is csak egy évig maradsz.

Főzzél nekünk még sokáig, és gyakrabban, itt a blogon.

www.youtube.com/watch?v=evruMWPRWcI

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.23. 19:03:48

@Andrass9:

Szárnyakat adok neki, ha nagyon vágyod.:D

Dikusz 2017.04.24. 06:59:42

@süllőcske: engedd meg nekem, hogy új hozzászólóként, ismeretlenül is, boldog szülinapot kívánjak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.24. 16:10:54

Segíccség!

Ezer éve nem főtt a konyhánkban grízgaluska, kérnék egy gyors receptet.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.24. 18:08:30

Na, látom vacsorára nem lesz grízgaluska leves.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.24. 19:15:58

@látjátok feleim szümtükkel: Csak most ültem le a gép elé. Te ehetsz grízt???

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 19:20:18

@látjátok feleim szümtükkel: a sima főtt vagy a pirított levesbetét kell? (kellett volna)

simán: 1 inkább nagyobb tojás felver, pici só, 5 csapott evőkanál gríz lazán beleforgat (kezdheted 4-gyel is, ha nagy a kanál) semmiképpen NE dolgozd ki, csak keverd bele, hagyd hűtőben állni félórát, még majdnem folyós legyen, aztán mehet kanállal a levesbe szaggatva, én külön kiveszek levet, és abban csinálom meg

pirított levesbetét:
ugyanezek az arányok, de egy pici zsír bele, majd ujjnyi vastagon, mint a palacsintát megsütni serpenyőben, kockázni, levesbe főzni, ez inkább a sima húsnélküli zöldséglevesek ízét gazdagítja

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.24. 19:32:07

@Andrass9:

Éppn ehetnék, de nem eszek.

@pizzaszeletvágó:

Kösz, majd holnap sorra kerül a galamblevesben az első, majd a másko kipróbálom a másodikat is. Ilyenről még nem is hallottam, bitosan jó.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.24. 19:33:50

Bolond a szövegszerkesztőm , ha túl gyorsan írok ( sajnos csak így tudok ) akkor van, hogy kimaradnak betűk, és nem mindig veszem észre.

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 20:04:35

@látjátok feleim szümtükkel: oké, semmiképpen nem szabad keverni, miután a hűtőben megszívta magát az anyag, ez a legfontosabb, a másik, hogy egy majdnem folyósból kell hígabb tejbegríz szerűvé válnia a hűtőben, de nehéz ezt elmagyarázni....

a másik a pirított, pontosítok, egy kávéskanálnyi zsír kell a tésztába, de nyilván a palacsinta sütőt, vagy hardcore játékosok a tepsit, kiolajozni hozzá,
fantasztikusan gazdagítja a sima főtt zöldségekből álló levest ez a pirított betét, mifelénk pont gyomornyugtatónak főzték, de az öregek gyakran megkívánták azon kívül is,
azon gondolkodom, hogy kukorica darából, apró szemű polentának valóból, nem lehetne-e számodra fogyaszthatóan megcsinálni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.24. 20:46:29

@pizzaszeletvágó: Ez a sült tetszik! Én eddig csak polentából csináltam így :)

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 21:19:49

@süllőcske: Köszönöm a részletes kritikát. Azt hiszem, megint megoldottad a kérdést: joghurt. Hát persze! Kellő savasság, bántó zsírosság nélkül. (a paradicsomot én magam nem kedvelem a tejes ételekben, bor jöhet még, vagy tényleg marad a citrus)
Alaplének valóm sajnos nem volt, bár előfordul, hogy van némi fej, vagy lefilézett gerinc a fagyasztóban, értékes kincsek, de egyre nehezebben jutok hozzá, mióta a 'szállítóm' nagyon megöregedett, és felhagyott a horgászással. A tepertőhöz pedig nem volt elég most az alapanyag.
A harcsafőzést PO-val persze, hogy olvastam annak idején, a kalapos kép eltéveszthetetlen emlék, de jó volt most újra olvasni. :)

@Boar.: Igen, és közben semmi beltartalma nincs. Tenyésztőtől vásárolt tojásokkal próbáltam tésztákat gyúrni, egyiket sem tudtam egy csepp víz bevetése nélkül összeállítani, az meg milyen. (?) A végeredmény szürke-sápadt szar volt, közben a tojás sárgája mély narancs színben tündökölt. Az itteni tésztához semmi víz nem került, szinte magától állt össze a kezem alatt.

@Dikusz: bárcsak stadiont építhetnék nekik :)))

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 21:23:56

@Andrass9: csak azt előtte már megfőzted, ha jól értem, ezt viszont először sütni kell, tehát amikor megdagad, akkor sütni, ettől még nem fő meg a gríz, majd utána zöldséglében főzni, ízt és némi sűrítést is ad a sima vízben főtt zöldségnek is... régi szegényétel ez

Dikusz 2017.04.24. 21:33:25

@pizzaszeletvágó: ha stadiont nem is építhetsz nekik, azért adhatnál nekik nevet. A tyúkocskáidból lehetne világválogatott. Pelé, a teljes nevével, Öcsibácsi, az '54-es aranycsapat tagjai, stb. Jobbnál jobb nevek jutnak eszembe, nem mindet merem leírni:)))

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 23:01:48

@Dikusz: úgy túlságosan a szívemhez nőnének, azt nem szabad. Így is gond...

Dikusz 2017.04.24. 23:14:26

@pizzaszeletvágó: ezt mondjuk meg is értem. Nálam biztos, hogy végelgyengülésben múlnának ki.

pizzaszeletvágó 2017.04.24. 23:36:34

@Dikusz: mindegyik egy-egy egyéniség, sajnos név nélkül is, és mint a gyerekek, néha olyan érzésem van, mintha egy óvodás csoport lenne, pont annyira értelmesek, okosak, és pont annyira tyúkeszűek :D

Boar. 2017.04.25. 00:22:33

@Dikusz: Nálunk ez így működik, minden tojótyúk természetes halált hal.
@pizzaszeletvágó: Így van. Ezért mosolyogtam amikor önjelölt szakértőnk a tojás színe alapján ítélt...

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.26. 16:37:54

@Boar.:

Milyen idős a legöregebbik tyúkod?;D

Boar. 2017.04.26. 18:53:00

@látjátok feleim szümtükkel:
Most nincs "legöregebb" és hazudtam... :-)
Azért nincs "legöregebb" mert a mostani állományt egyszerre hoztam két éve. És azért "hazudtam" mert az elődeik nem természetes halállal haltak, ugyanis egy téli éjszakán a saját hülyeségüknek és az én kapkodásomnak köszönhetően nem be hanem ki lettek zárva és a németjuhászom egy kicsit figyelmetlenül olvasta el a munkaköri leírását...reggelre kiirtotta mindet, matuzsálemestül, nagykakasostul...
(Délután nagy, vizes hó esett én meg későn értem haza. Benéztem a baromfiudvarba, nem láttam kint egyet sem. Az ól udvarra nyíló kis 40x40-es ajtaját bezártam, a kaput meg nyitvahagytam hogy a kutyák tudjanak járőrözni mert a róka is meg a svéd kisebbség is előfordul arrafelé. Sajnos a tyúkok nem az ólban voltak hanem bebújtak a fenyők alá amelyeknek az ágait földig nyomta a hó. Nyomorultak nem tudtak bemenni az ólba a kutya meg elrendezte a sorsukat...reggel minden tele volt elpusztult tyúkokkal, tizenkettőt ölt meg a kutya, kettő túlélő maradt de pár hónapon belül azok is elpusztultak)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.26. 19:37:11

@Boar.: Ezt nagyon sajnálom! El tudom képzelni, mit éreztél ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.26. 19:43:10

@Boar.:

Egyszer mág az ánti időkben kaptam szállításkor egy ismerőstől 5-6 vágni való fehér csirkét, olyan fóliásat, mert akkor az volt a divat. Volt köztük egy szép kakaska, és 4-5 jércike. Egy disznóólban voltak elszállásolva, aminek elég jó magas volt az kerítése. Az ől előtt a tyúkudvaron meg tégla lábon volt egy szénaboglya ( nyulaknak ), és volt egy tacskó, meg egy korcs németjuhász, ebnek nevezett jószág, akik itt éldegéltek.

Szépen nőttek a baromfiak, voltak vagy 4-5 kilósak, és valamikor kora ősszel amikor a munkából hazaértem, mentem az esti szemlét megtartani. Benéztem a tyúkokhoz, és megállt a tudomány, meg az ész is. A tyúkok közül egynek a teteme már kihült, volt egy aminek a hátán ne volt bőr és a kakas eltünt, de nem láttam a kutyákat sem sehol, pedig kicsi volt az udvar.
Vyégül zseblámpával bevilágítottam a szénaboglya alá, és mit láttam? Ott hasalt a két kutya, köztük a kakas, mint amikor Vuk lelökte a lisztes zsákot a két kutyára, akik a kakast őrizték. Tyúkok levágódtak, a kakas meg a portán szabadon élt. Egészen addig, míg a szomszédot meg nem rúgta.

pizzaszeletvágó 2017.04.26. 20:54:49

@Boar.: akkor legyen itt az én esetem is, @látjátok feleim szümtükkel: már ismeri nagyjából: én soha életemben nem tartottam tyúkot és nem is terveztem hátralévő életemben, legalábbis nem ilyen hirtelen. Én nem tudom garantálni a tyúkocskáim életét télire, ezért saját kezűleg kell lassanként végeznem velük. Egy idős, egyedülálló rokonom elhunyt, a tyúkjait én voltam kénytelen megmenteni, 200 kilométerre elszállítani, hirtelen hamar szállást csinálni nekik, egy szerszámoskamrából, kifutóval. Persze vannak emlékeim nagymamám udvarából, ahol nekem is volt feladatom gyerekkoromban, de újra kell tanulnom mindent. (eddig 'szümtükkel' konzultáltam, de bármelyikőtök segítségét, jó tanácsát szívesen fogadom) Sajnos így csak olyan szállást tudok adni nekik, ami nem téliesíthető. Hiába hasonlít egy stadionra. :)
Ezért kell levágnom őket addig, de már a szívemhez nőttek két hónap alatt. Én tartanám őket ameddig tojnak, mert nekem a tojás értékesebb a húsuknál is. Télire nem merem kínozni őket az adott helyen. Örömhír: hamarosan családegyesítés lesz, még a helyszínen maradt néhány tyúk, amit ott bevállaltak mások, de ennyi idő után feladják, jön a maradék is ide.
Viszont, ha már ennyire belejöttem, ezek után tervezem a rendes téli-nyári, nyitott-fedett szállás megépítését, és benépesítését. A házi tojás akkor is megéri, ha majd 800 Ft-ba számolom ki darabját!
Ma felújítottam a füves pályát: kaszáltam nekik az árokparton 3 nagy talicskányi füvet, beborítottam a kifutó közepére, és utasítottam őket, hogy egyengessék el! Egy órán belül kész volt, szépen egyenletesen elterítve. :DDD

Boar. 2017.04.26. 22:33:23

@pizzaszeletvágó: Nálam rendes téglaépület a tyúkól, alkalmasint nagyobb helyük van, mint amekkora hármónk kollégiumi szobája volt Sopronban. A műhelyből nyílik a rendes ajtó és a baromfiudvar felől van egy kis kibújó...na azt zártam be az orruk előtt.

Boar. 2017.04.26. 22:36:17

@Andrass9: Vertem a fejem a falba másnap reggel, elhiheted. De a kutyával is átbeszéltük a feladatkörét...
Voltak törpetyúkjaim is, azok teljesen nomád életet éltek. A "nagyok" bántották őket ezért az udvar egy villanypásztorral elkerített szegletében éldegéltek, éjszakára meg felgallyaztak a fákra mint az igazi vadmadarak. Sajnos őket nem tartotta vissza a villanypásztor így a kutyák szép lassan kipusztították az állományt.

Boar. 2017.04.26. 22:39:44

Egyébként én is a tojásért tartom őket. Meglövök bármit amire szükségem van de hogy a torkát nyiszáljam egy állatnak amit én neveltem, az nem megy. Disznót is venni szoktam pedig helyem, takarmányom is akadna de nem lenne szívem levágni a saját nevelést. A vásárolt disznót is először fejbelövöm, utána szúrom meg-bár ezt most már a jogszabályok is előírják.