Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @Fenchurch68: Ropi, szotyi, tökmag, sajtos tallér és tsai nekem nem! Rámegy az egész napom, mert ... (2017.07.20. 22:20) Sonkás kocka
  • she_wolf: Köszönöm szépen mindenkinek, mert akkor lehet, hogy mégsem kell gyilkolászni, hanem barátságosan i... (2017.07.20. 21:59) Tejberizs
  • she_wolf: Kutyákok:) Kutyafil vagyok, úgyhogy igyekszem figyelni rá, hogy ők miből mit kaphatnak meg. Az egy... (2017.07.20. 21:41) Csontos zöldségleves vagy zöldséges csontleves?
  • Dikusz: @pizzaszeletvágó: tényleg olyan, mint egy család:))) Tavaly életem gombafényképét szalasztottam el... (2017.07.17. 18:30) Gombaraguval töltött tojásos stangli
  • Kumari: @pizzaszeletvágó: Csakis így történhetett:DDDD (2017.07.14. 20:12) Túróslángos Kumari szerint

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (140) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (74) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (5) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (247) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (51) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (46) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (185) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (6) kömény (49) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (17) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (90) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (59) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (47) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (82) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (90) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (38) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (35) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (90) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (13) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (110) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (21) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (57) tejfel (32) tejföl (56) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (140) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (9) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (148) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (14) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (42) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (33) zúza (4) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.600.000

Húsvéti sós kalács

2017.04.19. 07:00 Waka

Húsvétra a sonka mellé szerettem volna valami sósat sütni. Mint ahogy már számos alkalommal, most is a jól bevált forráshoz folyamodtam. A recepten nem sokat változtattam, mindössze sóból raktam bele kevesebbet.
Elég gyakran sütök mindenfélét, de kelt tészta ilyen jól még nem sikerült.

13.jpg


Hozzávalók:
- 40 dkg búzafinomliszt (BL 55)
- 10 dkg búzakenyérliszt (BL 80)
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás meg valamennyi a kenéshez
- 1 evőkanál libazsír meg 2-3 a kenéshez
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál só

Liszteket kimértem és összeszitáltam. 1 dl tejet megmelegítettem, belekevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, végül hozzákevertem egy evőkanál lisztet.

1.jpg
A "kovászt" 30 percig kelesztettem.

2.jpg
A lisztet elkevertem a sóval. Beleöntöttem a maradék tejet, beleütöttem a tojást, végül hozzáadtam az élesztős keveréket.

3.jpg
Kicsit összedolgoztam aztán hozzáadtam a megolvasztott libazsírt. Alaposan nekigyürkőztem, és 20 percig szakadatlan dagasztottam. Lágy, sima tésztát kaptam.

4.jpg
Cirka egy óra alatt a duplájára kelesztettem.

5.jpg
A megkelt tésztát a deszkára borítottam, három egyenlő részre osztottam és kicsit átgyúrtam.

6.jpg
A darabokat nagyjából fél centi vastagra nyújtottam és vékonyan megkentem lágy libazsírral.

7.jpg
A megkent tésztákat felcsavartam és hármas fonással összefontam.

8.jpg9.jpg
A sütőt begyújtottam és a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsin, konyharuhával lefedve további 30 percig kelesztettem. Egy tojást felvertem és bekentem vele a kalácsot.

10.jpg
Hármas fokozaton 35 percig sütöttem.

11.jpg
Vágtam pár szelet sonkát, hagymát, retket pucoltam, dobtam mellé két kemény tojást, kanalaztam egy kis házi ecetes tormát. Szeltem a kalácsból és emberesen bekajáltam.

12.jpg
Bánja a fene a böjtöt, ha így ér véget.

31 komment

Címkék: tej tojás sonka élesztő retek újhagyma libazsír torma kenyérliszt búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4312432519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.19. 07:20:00

Ez jól sikerült.
Tipp a következő kalácshoz: a rákent zsírt is bele lehet dagasztani a tésztába, ugyan ilyen szép, és jó lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.19. 09:26:42

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy még egyszerűbb legyen: a 3 dl tej helyett használj 3 dl habtejszínt. Akkor nem kell a libazsír :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.19. 09:28:06

Szép kalács lett! Ablakom kinyitottam :)

Boar. 2017.04.19. 11:28:02

@Andrass9: Beveri a havat a szél... :-(

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.19. 13:12:57

@Andrass9:

Akkor viszont pizzaszeletvágó nem is enne belőle.;D

Benikuty 2017.04.19. 13:42:27

@Andrass9: tán' befingott a kutya? :D

A fickó 2017.04.19. 14:40:36

@Andrass9: Bocs, de engem inkább azokra a félkész csomagolt kenyerekre emlékeztet (színben) ez a kalács, amit fogyasztás előtt kell készre sütni.

Tudom Wakának szar a sütője - de ennyire.:)

Szerintem éppen ezért nem egy szép kalács, meg repedt is. Még keleszteni kellett volna kenés előtt. A tészta viszont jól ki lett dolgozva. Én a kevés vízzel elkevert tojássárgájára esküszöm kalács kenés okán. Gyönyörű világos gesztenyebarna színe lesz, még azelőtt, mielőtt kiszáradna.
Kenyérhez nem szólok hozzá, mert az nem sütök, de kalácsot igen gyakran. :)

medvedr 2017.04.19. 15:14:05

@A fickó: Nekem mondjuk tetszik. Ha van rajta repedés szerintem jót tesz neki, olyan házias lesz, szerintem. A kalács nekem már a 2.kelesztés közben meg tud repedezni, az mitől lehet?

A fickó 2017.04.19. 17:22:15

@medvedr: Túl kelt, feszesen lett fonva, kelesztetlenül kerül a sütőbe, rossz a liszt bármi lehet. Lásd az alábbi írásban.:) Én Elemér bácsi kiváló recijét sütöm évek óta és kövezzetek meg Nagyi titka kelt tészta lisztel lesz a legjobb. :) Régebben nekem is repedt, már nem reped, talán néha alig észrevehetően. :)

magyarkonyhaonline.hu/receptek/tabani-kalacs

Ezt meg én követtem el, most már sokkal jobbakat sütök. Nálunk az első kalács, még langyosan vajjal elfogy, ekkor még a külseje finoman ropogós is.:)

afickofakanallal.blog.hu/2016/03/27/vidam_husvetot_110

Benikuty 2017.04.19. 17:37:18

@A fickó: a sonkának viszont szép vastag a zsírosa, ami mindenképp pozitív. A tojás szerintem túfőtt, de van aki így szereti. Én krémesen lágy sárgával kedvelem, alaposan megsózva (Halen Mon sóval):)
Épp az imént olvastam, hogy Mo.-n hat féle tormafajtát termesztenek Bagaméren, és a környékbeli falvakban.Tervezem, hogy valahogy beszerzem ezeket, aztán lesz jó kis kóstolás, meg bennfentes ködösítés :D

Waka 2017.04.19. 17:59:18

@látjátok feleim szümtükkel: Próbáltam az eredeti receptet követni.
@Andrass9: Megyen.
@Benikuty: Továbbra sem tudok tojást főzni, az a kettő is csak a kép kedvéért főtt. Télen olvastam egy könyvet Kertészeti hungarikumok címmel, abban külön fejezetet szenteltek a hajdúsági tormának, és Bagamérnak. www.antikvarium.hu/konyv/kovacs-ferenc-szabo-zoltan-kerteszeti-hungarikumok-232550

Benikuty 2017.04.19. 18:11:10

@Waka: Köszönöm a linket! Előző életemben direkt a bagamérieknek hoztam be egy speciális kesztyűt a torma feldolgozásához-Angliából. Fene gondolta volna, hogy újra előszedem a régi kapcsolatot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.19. 18:15:31

@A fickó: Jól kidolgozott kalácsban nincsenek akkora lyukak, mint a tiedben. Az elbírt volna még vagy tíz perc dagasztást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.19. 18:16:26

@Benikuty: Szerencsére te nem jártál errefelé :)

turósmácsik 2017.04.19. 20:36:36

Finom. Szép, szőke kalácska!

Waka 2017.04.19. 21:08:57

@Benikuty: A bagaméri erdő nekem ismerős vidék, édesapám kisgyermekkorában arrafelé volt tehénpásztor. A hivatkozott könyv megvan .pdf-ben valahol, ha gondolod, el tudom küldeni. Igen kemény megélhetés a tormatermesztés, de arrafelé nincs sok választási lehetőség.

Benikuty 2017.04.19. 21:30:06

@Waka: köszönöm, érdekel a dolog:)

A fickó 2017.04.19. 21:47:38

@Andrass9: Nem használok robotgépet, mindent kézzel készítek, de mint írtam is azóta már sokat javult a kalácsom. Viszont ez a kalács nem áll össze tésztagalacsinná a szádban. :) Sok kaláccsal próbálkoztam, de ez a recept mindent visz. De miért is ajánlgatom én itt. Semmi hasznom belőle. :D

pizzaszeletvágó 2017.04.20. 09:50:00

@Waka: a bagaméri fagylalt készítés nem híres? Vagy összekeverek valamit? :)

Benikuty 2017.04.20. 10:35:09

@A fickó: " De miért is ajánlgatom én itt. Semmi hasznom belőle." Ezt kijelented, vagy kérded?

süllőcske 2017.04.20. 20:26:18

Inkább a fotográfia teszi, és talán, hogy egész tojást használt a kalácskészítő. De a metszet mutatja, hogy rendesen készült, és finom is. Amúgy kézzel kivitelezett, szép tészta. Jó látni.

süllőcske 2017.04.20. 20:56:22

És ez egy sós kalács, nejem épp ilyet készít, és öröm!

Dikusz 2017.04.21. 23:21:23

@Waka: nagyon jól néz ki a kalácsod, az ablak nálam is nyitva van:)
Sütöttem én is kalácsot, viszonozni is tudnám a kóstolót, de nem járnál jól vele, és az ablakod sem. Az az igazság, hogy édes kalácsot sütöttem -bár ne tettem volna-, mert nem lett jó. Nehéz lett, bár kívülről mutatós volt. Próbálkozásnak szántam, hátha sikerül, nem fordítottam rá kellő figyelmet. Olyan is lett.
Megpróbálom még azért, nem tettem le róla:)))

Dikusz 2017.04.22. 07:32:17

Nem tudjátok mi van a mai poszttal? Nem lehet kommentelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.22. 10:19:30

@Dikusz: Próbáld újra, hátha működik. Nekem sikerült egy átlag felhasználóval kommentelni egy pontot :)