Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Káposztás bab

2017.04.16. 07:00 Waka

Esetleg babos káposzta. Nos, megint egy majdnem böjti fogás készült. A bab finom dolog, és a savanyú káposzta is az, hát még az milyen jó lehet, ha a kettőt vegyítem. A babot hirtelen felindulásból vettem bő két hónapja a magboltban, azóta a fagyasztóban várta a sorsát. Káposztát venni kellett, de úgyis a csarnokban volt dolgom (munka), nyélbe ütöttem a beszerzést.
Sokáig hezitáltam, hogy az elveimet feladva egy kis füstölt húst tegyek bele így böjt idején, aztán győzött a józan ész. Tettem bele. A múltkori túrós csuszából maradt némi jó kolozsvári szalonna, éppen megfelelt a célnak.
Akiknek nincsenek ilyen válogatott problémái, nyugodtan készíthetik egy jó darab előre megfőzött füstölt oldalassal vagy karajcsonttal. A füstölt portéka főzőlevét fel lehet használni az étel felöntéséhez, ha netán marad valamennyi, lefagyaszthatjuk egy príma krumplifőzelékhez, nehogy kárba vesszen akár egy csepp is. Aki igazán szeret jól élni, indíthatja az ételt székelykáposzta módjára, felkockázott lapockával, ne adj Isten csülökkel, esetleg megfejelve valamennyi malacfarokkal, füstölt kolbásszal. Egy szó, mint száz, lehet cifrázni a végtelenségig.
Én egy szinte alap változatot főztem.

9.jpg


Hozzávalók:
- 50 dkg száraz bab
- 1 kg savanyú káposzta
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- 1,5-2 dl házi paradicsomlé
- házi édes- és csípős paprikakrém
- só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen őrölt köménymag
- tejföl a tálaláshoz

Előző nap beáztattam a babot annyi vízbe, amennyi ellepte. Rég dolgoztam már száraz babbal, ezért meg is lepődtem, mikor este belepillantottam a lábosba, és egy csepp vizet nem láttam benne. Felöntöttem megint bőségesen. Reggel kíváncsiságból megmértem: fél kiló bab 5,5 deci vizet szívott fel.

1.jpg
Reggel leöntöttem az áztatóvizet, frisset engedtem rá, megsóztam és fedő alatt, kis lángon puhára főztem.

6.jpg
A szalonnát vékony csíkokra vágtam és kisütöttem a zsírját. A szalonnabőrkét is megpirítottam, finom falat lesz majd.

2.jpg
A hagymát félkarikára vágtam és a szalonnazsíron megdinszteltem.

3.jpg
Félrehúztam a lábost és megszórtam pirospaprikával, majd felöntöttem a paradicsomlével. Visszatéve a lángra beletettem a paprikakrémeket, a felaprított fokhagymát, köménymaggal és borssal fűszereztem.

4.jpg
A káposztát kinyomkodtam és kicsit megvágtam. Beletettem a pörköltalapba, kevés vízzel felöntöttem és fedő alatt puhára pároltam.

5.jpg
Mikor minden puha volt, hozzákevertem a babot - némi főzőlével együtt - a káposztához és pár percig még együtt főztem. Sóztam, pár korty káposztalével a savanyúságon is igazítottam.

7.jpg
Tejföllel tálaltam.

8.jpg
Tulajdonképpen még így kevés hússal is igen jó ízű étel lett. Egyedül a babbal nem voltam kibékülve. Míg főtt, blogot írtam, kicsit elbambultam és a bab kezdett szétfőni. Ennek ellenére nem volt igazán puha, csak éppen szétesett. Legközelebb valószínűleg inkább konzerv babot fogok használni, az biztosan puha lesz.

55 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl savanyú káposzta bab paradicsomlé köménymag pirospaprika feketebors kolozsvári szalonna Paprikakrém babos káposzta

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5412418177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Benikuty 2017.04.16. 11:03:09

Jó étel, és nem baj, hogy kidurrantak a babszemek. Ha mégis, okát részben leírtad(túl korai sózás),a másik a víz keménységi fokában keresendő.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.16. 11:48:19

Jó lenne, de sajnos most nem lehet, de majd később, a kipróbálandók közé van sorolva.
Viszont én a babot a káposztával együtt főzném, mert szerintem a bab íze a külön főzéssel elvész. Kis lángon sokáig lehet főzni, és a bab olyan puha lesz, amilyennek szeretnénk. Talán sütőben is szépen megfőne együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 12:38:35

Milyen megfontolásból tartod a mélyhűtőben a szárazbabot????
Egyet értek @látjátok feleim szümtükkel: egyben főzésével. A bab is felvenné a káposzta finom ízét.

Fenchurch68 2017.04.16. 13:10:21

@Andrass9: Ciki, de én is ott tartom, a lencsét is, az esetleges kukacok elpusztulása végett.

Dikusz 2017.04.16. 14:17:52

@Andrass9: én is úgy tudom -ha nem is a kukucok- hanem a zsizsikek miatt mélyhűtőzik a babot.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.16. 15:17:01

A bab és borsó félékbe a zsizsik bele rakja a petét. A petéből kukuc lesz, amiből pedig a bogár. Ha a petét megfagyasztjuk, nem lesz bogár.

Ezen túl vannak magvak, amik szeretik a vetés előtti mélyhűtést. Pl. az árvácska magja nem, mert a virág elszórja a magot és az hamarosan ki is kel. A petúnia mag pedig általában áttelel a magtokbn ( ha nem vágjuk le ) és télen megkapja a hidegkezelést. Ezét ha boltban veszek petúnia magot, azt hidegkezelem. A portula is szereti a hidegkezelést.
Nem szeret a hidegkezelést pl. a paprikavirág/salvia magja sem.
Szokott áttelelnipaprika mag is, de az ritkább, mint a paradicsom. Nekem néhány cserépbe kikelt az összel bele dobott pradicsom mag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 16:40:48

@Dikusz: @látjátok feleim szümtükkel: @Fenchurch68: Zsizsiket nem láttam vagy huszonöt éve. Igaz, nem is vettem kistermelőtől hüvelyest, ezért lepett meg a fagyasztás.
A kapormag is szereti a fagyot. A paradicsom általában kikel tavasszal, ahol lepotyogott.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.16. 19:21:22

@Andrass9:

Húsvéti meglepetés, a tavaly cserépbe ültetett és áttelelt paprikámon olyan paprika van, amilyet még nem láttam. A paprika alján van egy öt osztatú paradicsompaprika szerűség és ennek közepéből kinőve egy kicsi hegyes paprika. Most még alig másfél centis, nem tudom mekkorára fog nőni, de az összes virágból ilyenek alakulgatnak.

Kumari 2017.04.16. 19:48:08

Szép jó estét! Nagyon jónak tűnik ez,de jobb szerintem a káposztás paszuly:)
Beáztatunk egy éjszakára fél kiló tarkababot.(működik nagyszemű fehér babbal, salátababbal, vörösbabbal is)
Egy füstölt csülköt, vagy egyéb füstölt disznóságot(oldalas, sonka, vagy ami akad, akár köröm vagy oldalasszél-itt írnom sem kell, ha körömmel nyomjuk, azt kell elsőnek főzni, időbe telik, míg megpuhul)a babbal együtt megfőzünk háromnegyedig(meglazul a csont, de még nem jön ki).Ha sósnak ítéljük a füstölt cuccot, főzés előtt ennek sem árt egy éjszaka az áztatás, de a levét őrizzük meg, jól jöhet még.
Ha már majdnem jó a bab és a hús, jöhet a kissé megaprított, kimosott, kifacsart savanyúkáposzta, aminek a levét szintén őrizgessük!
Ízlés szerint főzzük , legyen a bab és a hús puha,jöhet a káposzta.A húsból a A CSONT JÖJJÖN KI, A KÁPOSZTA MEG ízlés szerint maradhat kissé ress, de van, aki puhára főzi. Közben a húsokat kiemeljük,kicsontozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, mehet vissza a levesbe.(ekkor még finomíthatjuk a füstölt lével, vagy a kápostalével, kinek mi jön be)
Berántjuk egy vékony rántással. Ismerek olyan elvetemült lelket, aki a káposztával egyidőben krumplit, még súlyosabb esetben karikára vágott leveszöldeséget is vet bele.Én soha!

Ami nem árthat: kellő időben karikázott füstölt kolbászt is beledobni.

Menet közben kóstolással kell beállítani, mehet bele bors, fokhagyma, babér, és a káposztalé, vagy a füstölt cucc áztatóleve, ez mindig attól függ, miből készül.

Elvetemültek tejföllel tálalják..szigorúan mellé, aki szertné. az rak bele. Igazán akkor ütős, ha a leves és a főzelék között félúton található. Puha kenyérrel..ááá, hagyjuk:)

Waka 2017.04.16. 20:43:20

Köszönök szépen!
@Andrass9: A legtöbb magot a fagyasztóban tartom. Az olajos magvaknál késlelteti az avasodást (mák, dió), a többinél meg nem kezdenek szaporodni a rovarok. Tavaly egy jól záró műanyag dobozban kukacosodott meg a napraforgó, lenmag, tökmag készlet. Még a műanyag zacskókat is szitára rágták a férgek. Szóval, nálam minden hidegen van, abból nagy baj nem lehet.
@látjátok feleim szümtükkel: A káposzta egy jó óra alatt megpuhult, a babnak csaknem kétszer ennyi kellett. Lehet, hogy rommá főtt volna a káposzta, ha együtt főzöm.
@Kumari: Pontosan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 23:09:54

@Waka: Irigyellek, hogy van ennyi hely a mélyhűtődben :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.16. 23:21:22

@Andrass9:

Még csak nem is hasonlít rá. Alóll az öt gerezd szabályos paradicsompaprika forma, csak tényleg gerezdes és nem csak imitált, a közepe meg egy vékony hegyes kispaprika.

A fickó 2017.04.16. 23:38:19

@Waka: "Még a műanyag zacskókat is szitára rágták a férgek."
Hol tartod te az élelmiszert? :D Mutáns férgek, a nejlonra gerjednek.:DDD

Waka 2017.04.17. 08:42:24

@Andrass9: Van egy fagyasztószekrényem is.
@A fickó: Egy jól záró, csavaros tetejű műanyag dobozban volt, nejlon zacskóban napraforgóbél, hántolt tökmag, lenmag és szezámmag. Valamelyikben lehetett molypete. Kikeltek, és gyakorlatilag rommá rágtak mindent. Na, a fagyasztóban próbálják meg!

Dikusz 2017.04.17. 12:42:14

@Waka: az volt a szerencséd, hogy csak a dobozban tudtak garázdálkodni.
Jártam már úgy, hogy a kamrában kellett nagytakarítást csinálnom a molyok miatt. Valami boltban vett termékben lehetett molypete, kirágta a zacskót. Nem tudtam kideríteni a végén melyikből kelt ki. Lukat rágott mindenbe, ki kellett dobni mindent. Azóta tartom hűtőszekrényben a lencsét/babot/sárgaborsót/rizst. Még a lisztet is beteszem több napra, amúgy sem tartok belőle két kilónál többet idehaza.

Ez vagyok 2017.04.17. 17:29:57

@Andrass9: A szárazbabot leszedés után egyből be kell tenni 1-2 hétre a mélyhűtőbe. Aztán ki kell venni és nem fog zsizsikesedni. Én nem használok mélyhűtőt, direkt erre a célra tartok egy "kiskocka mélyhűtőt" és csak ekkor indítom be :)

Ez vagyok 2017.04.17. 17:39:24

... és a káposztához leginkább a tarkabab passzol.

A fickó 2017.04.17. 18:09:41

@Ez vagyok: A szárazbabot még fejtőbab formájában kell szedni és vákuumtasakban a hűtőben felejteni. Nem kell áztatni és fél óra alatt megfő. :)

A fickó 2017.04.17. 18:24:54

@Dikusz: Mindent a mélyhűtőbe bele. :D Nem megoldás ...
Nálam a spájzban nem garázdálkodnak molyok, a feromonos molycsapda remekül bevált. Még a Walrhona kakaóm és csokipasztilláim sincsenek veszélyben, pedig arra nagyon vigyázok. Ha valami, akkor ez komoly ok, hogy ne legyenek ott molyok. :DD

Ez vagyok 2017.04.17. 18:27:35

@A fickó: Nem igazán kedvelem az "éretlen" zöldségeket/gyümölcsöket. Mint ahogy az uborkát is akkor szedem, mikor nagyobb és jobb ízű, vagy bármi mást. Bébicukkini, bébirépa, meg mindenféle bébik, tök ízetlenek, nem tartalmazzák a rájuk jellemző ízt. Ez csak egy sznobság. A babnak is akkor van a legnagyobb íze, ha szárazon szedjük le.

Waka 2017.04.17. 20:43:15

Míg termesztettem babot, éretten, de még zsengén fejtettük ki, és úgy fagyasztottuk le. No annak tényleg elég volt fél-egy óra főlés. blogkocsma.blog.hu/2016/09/09/bableves_kompromisszumokkal
@A fickó: Gondolom, kihagyhatatlan volt megemlíteni a kakaó márkáját. Ha Monbana, Green & Black vagy Ghirardelli kakaót őriznél abban a kamrában, biztosan arra hivatkoztál volna.
Mellesleg a Valrhona-t szimpla v-vel írják.
Jó ideje töröm a fejem, hogy hova tegyelek, de ma megvilágosodtam. Úgy vélem, te egy yuppie vagy.

Benikuty 2017.04.17. 20:56:49

@Waka: én 20-22 %-os alkalizált(gyk.:feltárt) De Zaan holland kakaót őrizek a spájzban, akkor én mi vagyok? :D

pizzaszeletvágó 2017.04.17. 21:16:39

@Benikuty: te szimplán hülye vagy, mert vagy megeszed, vagy kidobod a francba, de minek őrzöd?

Benikuty 2017.04.17. 21:52:43

@pizzaszeletvágó: tudod, a hozzám hasonló hülyék nagykerben számlára vásárolnak, minimum egy kg-t. Aztán az ÁFA-t visszaigénylik. A hozzád hasonló okostojások meg sokkal drágábban a bótban szart vesznek, és közben össze-vissza mekegnek, de lényeg, hogy nagyon okosak:D...és közben hülyéznek:D:D

pizzaszeletvágó 2017.04.17. 22:04:35

@Benikuty: ühüm..., mesélj még! adóellenőr kollégám éppen most jegyzetel itt mellettem: többet veszel ki a közösből, mint ami jár? ki a hülye? nekem mindegy...mégse kellett volna annyi egrit inni ma, ahogy Boar is szóvá tette már...
szóval a spájz polcán pihengető kakaó után áfát igényelsz vissza?
én inkább csendben lennék...
a többiek véres verejtékkel befizetett adójából te visszaigényelsz a kakaódra? Hát...

Benikuty 2017.04.17. 22:08:43

@pizzaszeletvágó: több ÁFA-t fizetek én havonta, mint amennyit te keresel, te lúzer! :D

turósmácsik 2017.04.17. 22:10:49

Beteszem újra, hátha a két belterjes öregünk magára ismer:))

www.youtube.com/watch?v=3Q2pgz-k1mE

Benikuty 2017.04.17. 22:14:07

@turósmácsik: inkább tedd bele az uborkaszeletelőbe, de vigyázz, ki ne rúgjanak mindkettőtöket! :D

turósmácsik 2017.04.17. 22:28:34

@Benikuty: Aludj jól! Holnap is szép napra virradunk!:)

Waka 2017.04.17. 22:46:05

@Benikuty: Ez végképp nem a kakaóról szól. Ellis-t nem akarom idecitálni, mert ott van más baj is bőven, de jól szemlélteti a típust.

A fickó 2017.04.17. 23:44:59

@Waka: Igazad van elütöttem, és sajnos javítani a hozzászólásokban nem lehet. Azért említettem meg a kakaó márkáját, mert kellően drága ahhoz, hogy a molyok falják fel. :) Mivel csokoládé-fan vagyok (inkább függő:) ) volt időszak, amikor csak Amedei és Claudio Corallo csokit ettem. Most kicsit visszavettem. :) Amúgy külföldről rendelem 3 kilós kiszerelésekben és pl. a minőségi Callebaut, amiből a madagaszkári a kedvencünk, így csak 500 Ft/100 g, a Valhrona (remélem most jól írtam) 750 Ft/100 g, ami reális ár 100 g minőségi csokoládéért. Bármikor hátszélben megállapítom egy csoki minőségét. Megyek tolok is az arcomba néhány pasztillát. :)

A fickó 2017.04.18. 00:07:57

@Ez vagyok: Mitől éretlen egy éppen a száradás előtt álló bab - gondolom a zöldbabot is kifejted. :)
Érdekesen adod elő. Ezek szerint újkrumplit sem eszel, a spárgát is lombosan fogyasztod, a kukoricát is csak szárazon csak ... Salátákat, zöld növényeket, csírákat ... :) A borsót is éretten. :D Hát,sok élvezettő fosztod meg magad.
Sajnálhatod, mert a cukkini pl. "éretten" max. lepénynek való és az íze is rossz irányban változik. A virág a kis cukkinivel meg igen finom csemege.

Ez vagyok 2017.04.18. 08:55:38

@A fickó: Jó, jó. Nyilván vannak kivételek.
Sarkítani sem kell. Például a zöldbabot nem fejtem ki, de nem is gyufaszálméretben szedem le.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.18. 10:47:48

@Kumari: Legfeljebb szilvában :) Bajai indítás után lusta budai ...

A fickó 2017.04.18. 12:52:17

@Ez vagyok: Bocs, néha elég nyersen fogalmazok. Maradjunk annyiban, hogy vannak zöldségek, amelyek szépsége nem teljes érettségükben mutatkozik meg. Vannak zöldsége, amik éretlenebb formában és teljes érésükben is fogyaszthatóak. Vannak zöldségek, amelyek csakis teljesen éretten fogyaszthatók, mert így a legjobbak. Így kerek a világ.:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.18. 14:10:43

@A fickó: "Mitől éretlen egy éppen a száradás előtt álló bab..."

Gondolom, hogy az érés fokától. Mert ha a száradás előtt álló babot kifejted és beteszed a hűtőbe, akkor a víztartalma miatt igen csak megfagy benne a csíra is. A száraz babot pedig ha lefagyasztod, nem lesz semmi baja, tavasszal vethető. Magyarul a hidegkezelést a teljesen érett szemek viselik el.
Az érés folytán biztosan más lett a babszem beltartalma is, de ezt valami szakember tudná neked elmondani. Én csak a megfigyelésimre hagyatkozok.

pizzaszeletvágó 2017.04.18. 15:45:42

@látjátok feleim szümtükkel: érdekes, amit írsz. Én például a fejtett babot nem bírom megenni. Se így, se úgy. A zöldbab jöhet, a szárazbab minden mennyiségben, de a fejtett bab ízében van valami, amit nem bírok.

pizzaszeletvágó 2017.04.18. 16:49:52

@Andrass9: Ez inkább valami urológiai rendellenességnek tűnik! És csíp is belül? :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.18. 19:25:08

@pizzaszeletvágó:

Nem tudom, mert annyira kicsi még aa paprika, hogy sajnálom leszedni. Ez az egy a legnagyobb, és egészen picik vannak.Éjszakára vissza viszem a télikertbe, mert sajnálnám, ha megfagyna.

A röhej, nem tudom honnan van a mag, amiből kelt.

Waka 2017.04.18. 21:28:45

@A fickó: Pontosan erről beszéltem. :D

vörösbor(de)minőségi 2017.04.20. 13:32:16

@Andrass9: néha lehet belefutni,mondjuk egy bableves rendelésekor a makk7esben.azannya de mérges voltam érte,és még nekem kellett bizonygatnom a pincérnek-aki eljátszotta a vak embert a helyszinen.nem volt kellemes -persze nem haltam bele de addig már néhány kanállal ettem a bablevesből.pirosparikát is védendő a molyosodástól,be a fagyóba és soha nem lesz gondod vele.persze nem hetekig,de nyugodtan pár napot eltölthet szibériában....

pizzaszeletvágó 2017.04.20. 14:12:07

@vörösbor(de)minőségi: Nem zsizsik, de érdekes. Én ismerek egy Zöld Kilences kocsmát. Persze szigorúan csak kívülről. A zöld kilences még kevesebbet ér a kártyalapok sorában, mint a makk hetes.
Mert a makk hetessel egy makk húsz-száz ultit, sőt még nagyobbat, vagy egy jó betlit is meg lehet nyerni, vagy fordítva: meg lehet buktatni, de a zöld kilencessel nem, legfeljebb ha 6-7 zöld van kézben, köztük a kilences, de még akkor is esélyes, hogy talonba teszi valaki. Egyszóval a Zöld Kilenc a legalja, és erről neveztek el egy kocsmát errefelé. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.20. 14:37:16

@vörösbor(de)minőségi: A zsizsikről tudom, hogy nem fagyálló, de a moly az nem az :(

Waka 2017.04.20. 16:40:23

@Andrass9: Lehet, de a hidegben legalább nem szaporodik. :)

vörösbor(de)minőségi 2017.04.21. 09:46:29

@pizzaszeletvágó: ebben van humor.nem kevés.tetszik nagyon a névadás,bár ehhez kellenek ezek az ismeretek mint amiket leirtál.ez is érdekes volt,de miközben olvastam arra gondoltam -ha én nekem ezt felmondanom kéne,nagy bajban lennék.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.21. 09:50:30

@Andrass9: a fagyasztás még a zsizsik előtti állapotában javasolt mikor zsizsik még embrionálisan de már jelen van ahogy itt valaki részletezte.a kifejlődését megakadályozza a fagyasztás-mint az őröltpaprika esetében is,szintén még nem moly- de nem is lesz ha beteszed a mélyhűtőbe.
mondjuk nálam esély erre zéró mert feltételezem,hogy moly is rendelkezik életösztönnel és az erőspaprikát nem támadja? persze ezt csak gondolom,majd valaki kiigazít aki ért hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.21. 11:02:15

@vörösbor(de)minőségi: Rengeteg ember hiszi azt, hogy a paprika csípőssége elriasztja az állatokat vagy kártevőket. Sajnos ez nem így van. A kutya, macska lelkesen eszi a sípős csirkeszárny maradékát, pedig az mifelén rendesen csíp :) A rovarokat sem érdekli, különben minden paprika kukacmentes lenne :)
"Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket." Ezek az érzékelők pedig minden élőlényben rájuk nézve specifikusak, ezért náluk általában hatástalan a kapszaicin.
Bármilyen furcsán hangzik, a kapszaicin remek fájdalomcsillapító! Még migrén ellen is használható.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.21. 17:10:44

@Andrass9: na sejtettem én,hogy nem jól gondolom a többit tudtam de én leragadtam a molyos a paprikánál és örültem,hogy nálam sose.

gondolom akkor inkább a jó minőség és a gyakori használat azaz nem 2év alatt fogy el félkilónyi....de ez már inkább ókori történelem,mert olyan régen volt :))