Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Tejfölös-hagymás krumpli

2017.04.10. 07:00 Waka

Mostanában ezt a könyvet olvasgatom a klotyón. Szórakoztató, bár kicsit szakállas poénok körítenek benne nem túl bonyolult recepteket. A fogások néhol amolyan Benke Laci bácsisak, elég sok bennük a kecsap, a vagdalthús és a Vegeta. Ihletet azért lehet meríteni belőlük, az egyik köret meg is ragadta a figyelmemet. Az alapkoncepció nem rossz, de nekem valami komplett fogás kellett, amit viszonylag gyorsan el lehet készíteni, és egész hétvégére elég ebédre-vacsorára, hogy a kertre koncentrálhassak.
Felturbóztam az eredeti ételt, így pár szelet kenyérrel végül is elég lett.

12.jpg


Hozzávalók:
- 2 kg kiflikrumpli
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 330 g 20 %-os tejföl
- 200 ml tejszín
- 300 g sajt
- 6 egész tojás
- fűszerek
- étolaj vagy kacsazsír
- só


A krumplit héjában megfőztem.

2.jpg
Míg a krumpli főtt, a felkockázott hagymát kacsazsíron megpirítottam. Beletettem az apróra vágott fokhagymát, egyet kevertem rajta majd kihűtöttem.

1.jpg
Hozzáadtam a tejfölt és a főzőtejszínt, sóztam és összekevertem. Tudom, főzőtejszín. Mintha káromkodnék. Kistesó rám sózott egy dobozzal - én biztosan gyakrabban használok ilyesmit -, a lejárat vészesen közelgett, elhasználtam hát.

3.jpg4.jpg
A megfőtt krumplit meghámoztam, vastagabb karikákra vágtam.

5.jpg6.jpg
A tavaly Ciprusról kapott burgonya-fűszerkeverékkel megszórtam, sóztam és összeforgattam.

7.jpg
Nyakon öntöttem a hagymás tejföllel, majd kanállal hat lyukat ügyeskedtem bele. Mindegyik lyukba egy tojást ütöttem, végül ráreszeltem a sajtot.

8.jpg9.jpg
Hármas fokozaton 40 percig sütöttem. Nagyon nem pirult meg, de igazából csak az volt a cél, hogy összemelegedjen egy kicsit az egész.

10.jpg
Bár tejes ételhez annyira nem illik, én ecetes jalapeno paprikával tálaltam.

11.jpg
Jó volt, a krumpli magába szívta a fűszereket, de a tejföl kicsit túrós lett. Talán a sót adagolhattam volna bőkezűbben, kicsit sótlan lett. Azért egy almát még el kellett ropogtatnom utána, hogy tele legyen a pocak.

20 komment

Címkék: vöröshagyma sajt tejszín fokhagyma tejföl kiflikrumpli kacsazsír

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2712410645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.10. 08:50:50

Ahhoz, hogy laktatóbb legyen, nem ártott volna egy kis sajtot reszelni a masszába sem. Mondjuk egy kis füsölt sajtot. Én egy kis vajat is el tudnék viselni a tetején, mert eléggé száraznak látszik a kész étel. Ha nem a tetejére tettem volna vaj darabokat, akkor viszont kikent tepsibe öntöttem volna a krumplit.

A héjába főtt krumplit mindig erősebben kell sózni, mert különben sótlan marad az étel.

A fickó 2017.04.10. 16:16:06

@Benikuty: Nem a barátunk. :) Nem barátkozni akarok én vele, csak főzni vele, de pont ezt nem lehet vele. Tulajdonképpen tipikus esete annak, ami semmire sem való. Főzésnél, pont a zsírtartalmára lenne szükség, hiszen sűrítenünk kéne vele. Még a jobb tejszíneket is be kell forralnunk. Habnak szintén nem való, mert ahhoz sem elég zsíros. Ráadásul ezeknek tejszín íze sincs. Felesleges termékek. Évek óta használom az alábbi üveges tejszínt, üvegeket vagy visszaváltom, vagy ezekben rakom el a rengeteg paradicsom levem. Van bio változata is, abban karragén sincs, nem mintha nem lenne mindegy.

www.royalmilk.hu/jomentett/zvaj.htm

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.10. 17:04:54

@A fickó:

Szegény vidéki ember csak a jó magyar tejszínnel főz.:(

pizzaszeletvágó 2017.04.10. 19:38:19

@látjátok feleim szümtükkel: van akinek, a tejnek a színe jut, van akinek a fonákja :)

Waka 2017.04.10. 20:23:26

Köszönök szépen!
Ez van...
Kiégett az asztali lámpa izzója, kicsit vakon kell gépelnem. A lényeg szerencsére el van mentve a könyvjelzőknél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.10. 21:12:10

@A fickó: A tejszínjüknél a mi házitejszínünk jobban izlik, de a vajuk az tényleg jó. Már csak jó tejfelt kell találni valahol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.10. 21:13:44

@Waka: Az étel tetszik! kár, hogy egy nappal később láttam meg, mikorra már elfogyott a főtt krumpli lereszelve.

Dikusz 2017.04.10. 22:47:58

@Waka: a főzőtejszín gondolom azért került bele, hogy elfogyjon:)
Szoktam készíteni kolbász nélkül hasonlót én is, ez számomra francia rakottburgonya. Tudom,hogy nem az (utánanéztem a neten. Egy jó ideje így készítem csak sokkal több tejfölt, tojást teszek bele. A hagyma nem jött be, párszor próbálkoztam vele, nem ízlett annyira. Ezt a ráütött tojást ki fogom próbálni.

Nem vagyok szakértő a főzésben. Nem szoktam (nem is tudom) tesztelni melyik alapanyag (zöldség, gyümölcs, tojás stb) honnan való. Kis piac a miénk (új, de legalább ronda). 40 éve járok oda, és most találtam árust, akitől olyan tojást veszek, hogy csak na:)). Gyönyörű élénksárga a piskóta, ilyen lehet a valódi házitojgli. Nincs rajta semmilyen bélyegző, de sosem volt még záp közte.

Dikusz 2017.04.10. 22:53:44

@Andrass9: ugyan nem tejszín, de erről eszembe jutott a tavalyi túránk. Erdélyben jártunk, és olyan isteni finom joghurtot kaptunk, amilyent itthon még nem sikerült vennem.
Kovászna megyei termelő készítette, idén is fogunk venni. Egyébként a többi tejtermékük is jó minőségű, a tejszín is.

A fickó 2017.04.11. 01:02:00

@Dikusz: Én ezt az ételt úgy készíteném, hogy forró sütőbe tennék néhány jóízű krumplit, addig készítenék enyhén fokhagymás tejfölt, főznék lágy 7 perces tojást. A megsült krumplikat forrón meghámoznám, kézzel rusztikusan feltördelném, tálra rendezném sóznám, vajjal meglocsolnám. Felvágnám a tojásokat a krumpli közé rendezném, jöhetne kevés a tejföl a tetejére és már enném is forrón. Minden optimális, krumpli íze nem fő ki, tojás nem kemény, tejöl nem túrós. Zsíros tejföl használata esetén lehetne rágrillezni némi sajtot is, de szerintem nem kell.

Benikuty 2017.04.11. 01:14:41

@A fickó: inkább 6 perces az a tojás úgy, hogy gyöngyöző vízbe bele, hogy ne lepje el a víz teljesen. Mikor kész, jéggel sokkolni, egyébként túlkészül. Próbáld ki, aztán majd meglátjuk, mit gondolsz róla...
(szobahőmérsékletű legyen a tojás)
A bűvszakin most volt napi recept a krumpli "pékné", pl. faszénen grillezett mangalica tarjával megér egy verset. :)

Benikuty 2017.04.11. 01:35:59

@A fickó: bocs, G&M Magazin, és a főzővíz max. 90 fok.

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 12:29:34

Kedves Waka!

Ez tulajdonképpen egy igazi kertész étel, lehessen vele dolgozni, legyen benne energia. Mert tudjuk, hogy a kertekre kell most koncentrálnod. Közben böjtölni is próbálsz. András is kiesett egy időre mellőled.
Ezért megértéssel és szerettel küldöm neked ezt, pont ezen a napon.

József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

(1925. április)

Waka 2017.04.11. 17:28:39

@A fickó: Kitűnő koncepció lenne, ha nem három napra kellene főznöm.
@pizzaszeletvágó: Köszönöm szépen! A tejivást mindenesetre kihagyom, kicsit messze van a pottyantós a gerillakerttől. :)

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 18:16:22

@Waka: pedig emlékszem, a múltkor még tejes zacskót is találtál faültetés közben a földben, az nem félúton lehetett a pottyantósig? :D Ha a tejivást kihagyod, a pipázást is tessék elkerülni! :)

Waka 2017.04.11. 20:18:53

@pizzaszeletvágó: Az az eset a Hegyen esett, és jól belegondolva, valamikor 2000-ben barackfákat ültetünk oda, melyek aztán nem vészelték át az aszályt.