Mostanában ezt a könyvet olvasgatom a klotyón. Szórakoztató, bár kicsit szakállas poénok körítenek benne nem túl bonyolult recepteket. A fogások néhol amolyan Benke Laci bácsisak, elég sok bennük a kecsap, a vagdalthús és a Vegeta. Ihletet azért lehet meríteni belőlük, az egyik köret meg is ragadta a figyelmemet. Az alapkoncepció nem rossz, de nekem valami komplett fogás kellett, amit viszonylag gyorsan el lehet készíteni, és egész hétvégére elég ebédre-vacsorára, hogy a kertre koncentrálhassak.
Felturbóztam az eredeti ételt, így pár szelet kenyérrel végül is elég lett.
Hozzávalók:
- 2 kg kiflikrumpli
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 330 g 20 %-os tejföl
- 200 ml tejszín
- 300 g sajt
- 6 egész tojás
- fűszerek
- étolaj vagy kacsazsír
- só
A krumplit héjában megfőztem.
Míg a krumpli főtt, a felkockázott hagymát kacsazsíron megpirítottam. Beletettem az apróra vágott fokhagymát, egyet kevertem rajta majd kihűtöttem.
Hozzáadtam a tejfölt és a főzőtejszínt, sóztam és összekevertem. Tudom, főzőtejszín. Mintha káromkodnék. Kistesó rám sózott egy dobozzal - én biztosan gyakrabban használok ilyesmit -, a lejárat vészesen közelgett, elhasználtam hát.
A megfőtt krumplit meghámoztam, vastagabb karikákra vágtam.
A tavaly Ciprusról kapott burgonya-fűszerkeverékkel megszórtam, sóztam és összeforgattam.
Nyakon öntöttem a hagymás tejföllel, majd kanállal hat lyukat ügyeskedtem bele. Mindegyik lyukba egy tojást ütöttem, végül ráreszeltem a sajtot.
Hármas fokozaton 40 percig sütöttem. Nagyon nem pirult meg, de igazából csak az volt a cél, hogy összemelegedjen egy kicsit az egész.
Bár tejes ételhez annyira nem illik, én ecetes jalapeno paprikával tálaltam.
Jó volt, a krumpli magába szívta a fűszereket, de a tejföl kicsit túrós lett. Talán a sót adagolhattam volna bőkezűbben, kicsit sótlan lett. Azért egy almát még el kellett ropogtatnom utána, hogy tele legyen a pocak.