Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Túrós csusza

2017.04.07. 07:00 Waka

Mint már említettem ehelyütt, két hete súlyos Sándor-József (Benedek nem volt) napi rendezvényen vettem részt. A 20+ fő részére halászlét főztem. Míg én a pince előtti tűzrakóhelyen ügyeskedtem, Józsi bácsi fenn a házban összedobott egy túrós tésztát. Jó volt a halászlé, de a túrós tészta valami isteni lett. Nem csak azért, mert a hozzá való nagy-kockát magam készítettem egy kiló lisztből és tíz tojásból.
Másnap (hangover) aztán alaposan kifaggattam Józsi bácsit, hogyan készült az étel. Nem volt benne semmi ördöngösség, az egyetlen sarkalatos pont a pörc volt. Az ugyanis nem szalonnából készült, az alapanyag 2015-ös, saját tartású disznóból hasított, kötözött sonka zsírosabb része volt. A jól megfüstölt, érett sonka egészen különleges ízt kölcsönzött az ételnek. Na ezt nehéz lesz hozni, de megpróbáltam.
Kedden felkerestem a piacot, ahol lajoskomáromi termelők füstölt portékáját árulják. Kétféle kolozsvári szalonna volt, egy vékonyabb, jó húsos és egy vastag, zsírosabb. Ez utóbbiból vettem egy szép darabot. Igen jó döntésnek bizonyult, a zsíros rész vajpuha volt, a íze kellemesen sós és markánsan füstös.
A túróval nem volt ekkora szerencsém. Leveles nem volt a Lipótiban, csak egyet sikerült egy másik üzletből áthozatni, kénytelen voltam félzsíros túróval vegyíteni.
Nem is volt más hátra, mint gyúrni egy adag csuszatésztát.
Tudom, nem egy kimondott böjti fogás, de majd meggyónom.

15.jpg


Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 5 L-es tojás
- 1,5 teáskanál só

Az összeállításhoz:
- 50-60 dkg zsíros túró
- 30 dkg füstölt szalonna
- 30-40 dkg 20 %-os tejföl
- kevés zsír, ha a szalonna soványnak bizonyulna

A tésztát előző nap készítettem, így maradt időm a főzés mellett másra is.
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam.

1.jpg2.jpg
A tésztát 10 részre vágtam és a nyújtógéppel rövid pihentetések közbeiktatásával 2-es vastagságúra nyújtottam. Az egyik használaton kívüli ruhaszárítóra terítettem.

3.jpg4.jpg
A tészta másnapra prímán megszáradt, rusztikus darabokra tördeltem.

5.jpg6.jpg
A szalonnát öregebb kockákra vágtam és kisütöttem. A zsírból kihalásztam a pörcöket és félretettem.

7.jpg8.jpg9.jpg
A tésztát bő, sós vízben kifőztem.

10.jpg
A szalonnazsírral összeforgattam a kifőtt laskát és tepsibe egyengettem.

11.jpg
A tetejére kentem a tejfölt, majd elegyengettem rajta a túrót és megszórtam a pörccel.

12.jpg13.jpg
Ötös fokozaton fél órát sütöttem.

14.jpg
Mikor hűlt egy kicsit, vágtam egy kockányit és komolyan belaktam vele.

16.jpg
Ízes, sós volt, a tejföl összesült a túróval, a tészta harapható maradt, az alja is megpirult kicsit. Talán a szalonna lehetett volna egy kicsit érettebb.
Ennyi lett volna a gyónás. Kérem, valaki oldozzon fel.

107 komment

Címkék: tojás tejföl liszt túrós csusza kolozsvári szalonna leveles túró

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3112393133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.07. 18:41:42

Azért a legfinomabb a túrós tészta úgy, hogy mindent összekeverve tepsiben összesütik. A sült részek a legjobbak.

Krutzifix 2017.04.07. 18:56:13

@látjátok feleim szümtükkel: +1 Azonnal ez jutott eszembe, ahogy végigpörgettem a szöveget, képeket, hogy vajon mi az újdonság ebben? Öreg hiba ez, szerintem! Én a sonkást is úgy készítem, összekeverve, és megpirítva a sütőben!

Krutzifix 2017.04.07. 19:03:00

@Topy: Ezért a "tesztért" kár volt, eléggé nagy csalódás a Gault Millauhoz képest. Ennél a díványos amatőrök is jobban használhatóakat röpítenek a világhálóra!

pizzaszeletvágó 2017.04.07. 19:12:19

@Topy: köszönöm!
Elolvastam, én mindenesetre igazolva látom, egy múltkori véleményemet.
Most a sonkatesztekről nem beszélek. Abban van még valamennyi, persze mindenki által ismert tartalom.
Csak a tojásról beszélek. Amiről szó volt itt eredetileg.
Megkímélem a társaságot, Benikuty-ot, és a vérnyomásomat a részletes cikk elemzésemtől. Röviden: pelyva.

Dikusz 2017.04.07. 19:38:48

@Ez vagyok: én meg azt szeretem, ha több a szalonna, mint a tészta:)))

Dikusz 2017.04.07. 19:40:25

@látjátok feleim szümtükkel: be kell vallanom, még nem csináltam tepsiben sütve (sajnálom is), viszont ettem már így vendégségben. Tényleg úgy a legfinomabb:)

Dikusz 2017.04.07. 19:51:57

@pizzaszeletvágó: pedig engem érdekelne a véleményed. A "pelyvát" értem, vagy legalábbis érteni vélem:)

Gyalogrépa 2017.04.07. 19:56:12

Nagyon derék. Egyik kezemmel lapátolom befele, másikban az újhagyma, amit hozzá harapok. Közben sistergek a nyers hegyes erőstől, amit az imént tettem le. Én így eszem.

pizzaszeletvágó 2017.04.07. 20:31:22

@látjátok feleim szümtükkel:

Valamikor réges-rég, egy messzi-messzi Galaxisban...
akarom mondani Debrecenben, az Arany Bika Szálló alatt volt egy Kinizsi nevű pince söröző. Ott, vagy negyven+ évvel ezelőtt, szépen összekeverve, egy megfelelő kis egyadagos, lapos jénai tálon, sült szalonnával megszórva szervírozták, egyenesen a sütőből, olyan forrón, hogy sistergett még rajta a zsír, mikor a pincér letette az asztalra. (hozott neki külön hőálló alátétet) Hozzá egy jó hideg korsó csapolt Kinizsi sör, még az a bizonyos 8 napos sör. Akkora adag volt, hogy egész éjszakára elég volt a továbbiakhoz.

Janossz 2017.04.07. 20:34:42

Tésztatorta túrós-szalonnás feltéttel. A csusza nem ilyen.

funtom 2017.04.07. 20:42:02

Nagy kedvenc, de sajnos nem így. Én ősszesütve nem szeretem, szárazabb lesz tőle, másrészt hideg tejföllel jó, és talán többel. Én általában egy nagy tányérhoz megeszek bő 20 deka tejfölt. Minden öntetet/szószt hidegen szeretek, tehát forró sültkrumpli hideg kecsap, forró túróscsusza hideg tejföl, stb.
Ez a Lipóti túró olyan nagy szám? Érdemes kipróbálni?

pizzaszeletvágó 2017.04.07. 20:48:29

@funtom: a Lipótit mindenképpen. Arra vigyázz, hogy kétféle van belőle: Leveles vagy Rögös. Asszem rögösnek hívják, a Leveles az biztos. Lényeg, hogy a Leveles szinte már kenhetően zsíros, eszméletlen finom, a rögös értelemszerűen szárazabb, de nem olyan bóti szr, mint a többi, másképp használhatóak. Tapasztald ki, finom.

Dzsontra Volta 2017.04.07. 20:58:40

A tésztát kell összepirítania szalonnazsírral és a sültszalonnával, úgy a tuti, a túró és tejföl akkor jó, amikor friss, aszalva már nincs meg a textúrája, pirított szalonnából is érdemes egy adagot megspórolni tálaláshoz ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.07. 21:12:46

@pizzaszeletvágó:

Negyven+ évvel ezelőtt még tejivók is voltak ( nm Debrecenven ). Igaz, hogy ott nem értek rá a túrós csuszát összesütni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.07. 21:17:26

Nekem a mai túrók értelmezhetetlenek.
Anno anyám boltba nem tudott venni ( nem volt ), ezért a szomszédba vett tejből készített. Felforralta a tejet, ami hűtés hiányában másnap megaludt, ekkor ruhába felkötötte, lecsepegetette, és akkor jött a túrós csusza. Na ez túró volt.

Béláim! Rátoltuk! 2017.04.07. 21:22:04

Hát akkor: In nomine patris, et filii et spiritus sancti. Amen!

Benikuty 2017.04.07. 21:33:38

@pizzaszeletvágó: bármi legyen a véleményed, nem igazán hozna ki a sodromból.
A tojások tesztje így leírva valóban kissé elnagyoltnak tűnik, viszont a célját elérte. Egyértelműen bebizonyította, hogy érdemes kicsit többet áldozni szabadtartású állománytól származó tojásra, mert az az ízben is megmutatkozik, főleg abban az elkészítésben, ahogy Takács Lajos "elkövette"

Benikuty 2017.04.07. 21:35:19

@látjátok feleim szümtükkel: semmi enyhe melegítés? Ez érdekes módszer, kifejtenéd?

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.07. 23:45:37

@Benikuty:

Semmi, csak felforralta a tejet, és ha meg akarta altatni, akkor tett bele egy kanál tejfölt, amit a korábban forralt tejek tetejéről gyüjtött össze. Mellesleg ez igazi tejföl volt.

Külön sosem beszéltünk arról, hogy ezt miért így készítette, de azt tudom, hogy a háború elött dolgozott valami tejüzemben, és gondolom ott tanulta, de tanulhatta valamelyik úri háznál is, ahol cseléd volt.

Ez a túró nagyon finom volt, nem volt kiszáradva, és nem volt szíjas.

Benikuty 2017.04.08. 06:31:16

@látjátok feleim szümtükkel: kösz, gondolhattam volna erre a módszerre. Szerencsére kapható rendes tejföl, így ki tudom próbálni.
Eddig langyosítottam az aludttejet, és úgy is sikerült előállítani olyan tejfölt, amihez aztán, ha körözöttet csináltam, nem kellett tejföl. Lágy volt nélküle is.

[HPhD]Blokkolnam 2017.04.08. 07:09:35

Kövezzetek meg, de van egy túrós csusza variáns amit időnként csinálok: a lepirított szalonnát félretesszük, majd egy nagy halom friss spenótot dobok nagyra vágva a zsírba. Sózni nem kell, mert a szalonna zsírja elég sós. Kis fokhagyma rá, gyors pirítás csak, mert én a spenótot félnyersen szeretem. Ezután beleforgatom a tésztát és egy jó adag juhtúrót. Kis borsozás, összepirítás. Tejfel csak hidegen a tányéron. Ez egy fehér-zöld étel :) Hihetetlen finom.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.08. 08:16:03

@[HPhD]Blokkolnam:

Kösz, hogy megosztottad velünk ezt a finom tészta ételt.
A fokhagyma és a spenót teljesen más dimenzióba helyezi a csuszát.:D

pizzaszeletvágó 2017.04.08. 08:54:10

@[HPhD]Blokkolnam:

Dehogy kövezünk! Én már nevet is adtam neki:
"Popeye túrós csuszája"
:)

Ez vagyok 2017.04.08. 10:27:48

@Dikusz: Az enyém is inkább egy tésztás szalonna-túró-tejföl :)

Ez vagyok 2017.04.08. 10:30:47

@látjátok feleim szümtükkel: Anyukám is így csinálta. A különbség csak annyi, hogy nekünk rééégen volt tehenünk. Sőt, gyönyörű lovaink is. Olyan is, amit csak a hintó elé fogtak be...

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.08. 11:04:32

@Ez vagyok:

Te kis burzsuj palánta?

Nagyapám csak kocsis volt a hintós ló mögött.:( Majd az unokám is az lehet?)

vörösbor(de)minőségi 2017.04.08. 14:49:22

amióta megpirítom tésztát,és után főzöm,azóta a hagyományos módon készített csuszához nem tudtam visszatérni.
más galaxisba helyezi az élményt.
érdemes kipróbálni.
fantasztikusan finom ízek.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.08. 17:04:12

@Ez vagyok:

Remélem nem örökharag, mert nem annak szántam. Ezt a magas labdát viszont nem lehetett le nem ütni.:D

Waka 2017.04.08. 18:25:17

Nos, egyébként magam is összekeverve készítem, de most azt próbáltam reprodukálni, amit a muriban ettem. Ehetetlen azért így sem volt.

Ez vagyok 2017.04.08. 18:26:48

@látjátok feleim szümtükkel: Dehogy!
A rekvirálás után a felmenőim is nincstelenek lettek, az akkoriban divatos óriási nagyszabású szegénységben éltek :)
Akkor tökmindegy volt, hogy ki miért is szegény, mindenki az volt :)
Én csak anyukám meséiből tudom csak, hogyan csinálta a túrót és mennyi jószáguk volt. Késői gyerek vagyok, hálisten:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.08. 19:54:14

@Ez vagyok:

Egyébként meg mi nem tehetünk az előttünk lévő világ dolgairól.
Mellesleg a nagyapám tényleg nagyon fáintos parádéskocsis volt, közel 2 méter magas, nyalka fickó.

Anyám meg ha nem lett volna cseléd, akkor én sem lennék az aki. Mert ő a munkaadóinál nagyon sokat tanult, és abból a gyerekeinek is tudott adni. Többek közt a főzés szeretetét is.

A munka meg sosem volt szégyen, csak mostanság ment ki a divatból.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.08. 19:56:58

@Waka:

Nem is rossz ez így sem, de találóbb lenne neki a csuszakocka név.
Persze ha a tészta egy kicsit oda pirult volna, akkor még jobb lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.08. 20:01:47

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: @vörösbor(de)minőségi:
Épp most ettük meg az egész tepsinyit. Abban reménykedtem, hogy még tudok szólni a feleségemnek, hogy előbb pirítsa meg a lebbencset (mert kiváncsi vagyok, úgy milyen), de már csak azzal jelentkezett, hogy a sütőben van. Isteni ropogósra sült!!!

A fickó 2017.04.08. 21:55:13

@Waka: "Ehetetlen azért így sem volt." Látom, neked sem ízlett igazán. :)
Szerintem ez eképpen készítve, (vastag zsíros tésztaréteg tetején túró, pörc) nem meríti ki a túrós csusza fogalmát szerintem sem.
A krumplis tészta és a túrós csusza amúgy kizárólag frissen gyúrt (közvetlen előtte készített) tésztával az igazi.

Csak nekem tűnt fel, hogy a tészta nincs rendesen kidolgozva, meg túl sápadt is, jó tojás és még némi kézimunka dobott volna rajta. Ha olyanom van csak sárgájával gyúrok, de a tészta olyan legyen, mint a babapopsi. :D Anyám is mindig ezt mondogatta. :) az övé tényleg olyan volt és újságot olvashattam alatta olyan vékonyra ki tudta nyújtani kézi erővel. :)

A fickó 2017.04.08. 22:04:31

@Benikuty: Teszteltem én is a nyertes tojásokat.:) Genyó módon nem akartam, hogy jobb legyen az általam használt András bácsi féle tojásoknál. Mindent elkövettem, de még is is abszolút egyenértékűnek tartom vele. :DD Kiváló tojás és nagy mennyiségben is elérhető és ez abszolút pozitívum.

Dikusz 2017.04.08. 22:44:55

@Ez vagyok: még olyan is volt, hogy tésztát sem főztem ki, hanem megettem úgy, ahogy volt: töpi/túró/tejföl.
Ha tészta is van hozzá, akkor mindig összegyűjtöm a végére a szalonnát, az a legfinomabbja:)

Dikusz 2017.04.08. 22:46:10

@látjátok feleim szümtükkel: de a tied is magas labda ám, csak azt már tényleg nem szabad lecsapni. Pláne úgy, hogy nem is nekem írtad:)

Dikusz 2017.04.08. 22:46:55

@vörösbor(de)minőségi: ezt mindenképpen kipróbálom, tényleg finom lehet.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 10:41:11

@Dikusz: jól gondold meg mert fűggő leszel.
:))
amióta tudomásomra jutott ez az elkészités és hálisten kipróbáltam-azóta a hagyományost egyszer sem alkalmaztam.
nem mintha azzal bajom lett volna valaha is.

medvedr 2017.04.09. 10:44:19

@Benikuty: Ez a tojás tartásmód- íz dolog nem teljesen áll össze, nekem. Véleményem szerint a tojás összetételén sokkal többet módosít az állat kora (pontosabban a tojástermelésben töltött ideje), és a tojás tárolásának ideje, mint a tartás jellege. Saját ízlelésre alapozott benyomás, illetve a beltartalom és keltethetőség változása a kor és a tárolás függvényében jól dokumentált az irodalomban, gyakorlatban így működik stb. Ez irányban volt valamilyen kiegyenlítés a mintavétel során?

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 10:45:38

@Andrass9: nem kétlem-magam is sok évtizedig a hagyományos módon készitettem.
hiszen ezt nem ismertem nem láttam senkitől.
ráadásul ami nekem nagyon tetszik benne,hogy olajon megpiritom a tésztát és abban a lábosban folytatom a főzést-ráengedve a vizet és megsózom.
ezzel kicsit csusszanós olajos lesz a tészta amit nem öblitek le,és teszem rá amiket kell.

fenomenális élmény-kiváncsi leszek a véleményedre ha egyszer megpróbálod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 11:20:20

@vörösbor(de)minőségi: Kinyitottad a gilisztakonzervet ezzel a megjegyzéssel!!! :)
Én azt hittem lebbencsként pirítod, vagyis szárazon a spór vaslapján :) Egészen más ízt kölcsönözne a tésztának.
A főzés előtti zsíros/olajos pirítás nekem kicsit érdekesnek tűnik, ugyanis elzárja a vizet a főzésnél a liszttől. Amúgy persze egy ídő után csak befurakszik a víz a tésztába.
Persze az sem mindegy, hogy friss tésztát vagy már szárazat pirítasz le.
Ezen kívül persze a tésztát megfőzés után is lepirítod zsírban (feltételezem), de akkor miért olajban, miért nem szalonnazsíron pirítod főzés előtt?

Most azt hogy képzeled, hogy mindemez lehetőségek összes variációját leteszteljem (és elfogulatlan tesztelőként Benikutyot is meghívjam, aki majd lelkesen szivárogtat semmitmondó infót róla a megjelenés előtt)?

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.09. 11:40:01

@Andrass9:

Afenébe! Mióta érdekel téged, hogy beni vagy nem beni mit szivárogtat?:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.09. 11:41:18

@vörösbor(de)minőségi:

Ez a főzési mód kicsit hajaz a betyárosra, csak krumpli helyett túrót neked.:D

Jó ez egyébként.

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 14:09:50

@Andrass9: én a vaslapon szárazon pirított tésztát laska néven ismerem, az olajban/zsírban pirítottat lebbencs néven, persze ez csak tovább bonyolítja, az amúgy sem egyszerű képletet :)
(legalábbis az itteni szlovákok azt laskának hívják)

Jó is az, mikor a pirított lebbencs nem engedi be a vizet! Mikor még két nap múlva sem ázik szét a lebbencslevesben. Imádom, ízét, állagát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 15:33:40

@pizzaszeletvágó: Igazad van! Utána kellett volna olvasnom, mielőtt kommentálom ... Köszi!

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 16:04:38

@Andrass9: Á, nem szentírás ez. Tájanként, mikro kultúránként keverednek az elnevezések. Hogy én, mit és hogyan ismerek, nincs jelentősége, ezek csak szavak. Bírhatnak itt vagy ott kicsit más jelentéssel. Nagyon is helyesen írtad, hogy ezeket egy beszélgetésben jó tisztázni.
Amit írtál, az persze létező étel, nekem sokkal meglepőbb @vörösbor(de)minőségi: verziója.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.09. 17:05:57

@pizzaszeletvágó:

Egyszer már volt itt erről a verzióról szó, én ki is próbáltam, és nekem jó volt ( gluténmentes tésztából ).

Ez vagyok 2017.04.09. 17:39:00

@Benikuty: Namost, a szabadtartás meg a mélyalmos tojások között is óriási eltérés van abban, hogy miként tartják a tikot.
Anyukám tartott 6 tikot, akik egész nap egy 300 m2-es füves területen kapirgáltak. Ezt a területet régen 40 tyúk teljesen csupasz földre rágta le, ott voltak a kopár földön, mint ahogy a szomszédasszonyé is már évtizedek óta. Mindketten kukoricát, gazt, zöldet, kerti, konyhai hulladékokat is adtak enni. Anyukám tikjainak tojása sűrű fehérjéjű, narancssárga sárgájú, míg a szomszédasszonyé hígabb és világosabb. Ja, és mindegyik tik szalmafészekbe tojt :)
Ez a két tartás egy kívülálló számára egyformán frankó, de mégsem.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 18:51:27

@Andrass9: no kérem: megtisztelő aggodalmára egyszerüen válaszolnék:a konyhai tevékenységem nélkülöz mindenféle magas kvalifikációt és bonyolult kémiai képzettséget.
eszembe sem jutott ilyesmi ámde örömmel tapasztaltam,hogy a zsiradékban(most mindegy ez mi, zsir vagy olaj)megpirított bolti!! tészta miután megkapta azt a szint ahogyan én szeretem? utána nyakon vágva a vizzel és megfőzve-de nem teljesen 100% csak kb 95-igy egyáltalán nem tapadnak egymáshoz.nekem ez már eleve öröm volt.akkor is ha nem katasztrófaként éltem meg eddigi csekély egymáshoz ragaszkodást a főzővízből kiemeléskor.

majd a forró öblítetlen tésztára rá a túró -kever-és rá a tejföl-kever.
a végeredmény nekem varázslatos.
kb a 2ezres évek elején halottam a receptet.azóta CSAK igy.

egészen apró pici betükkel merem irni a következő sorokat:és én édességnek eszem ezt az ételt gyerekkortól kezdve.nem tudom miért de ez azóta sem változott.még egy testi hibát elárulnék:a káposztástésztát is.sok bors de édesen.

és nem is szégyenkezem.lehet kéne?
:DD

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 18:55:21

@látjátok feleim szümtükkel: jó e?

az bizony.nagyon jó.

érdekes volt András felvetése,a tésztafőzés vs olajos piritás ...nehézségei.
én semmi nehézséget nem tapasztaltam vagy több időt nem alkalmazok és nem nehezebben puhul a tészta.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 18:58:09

@pizzaszeletvágó: no akkor meg is van a magyarázat.emiatt nem lesz ázott a lebbencs 2 nap után sem.
nagyon szeretem a lebbencslevest és már tudom mit főzök ma este.
mert a holnapot sem vagyok hajlandó kivárni.
paradicsomleves lett volna gondolatban-de ez most mindent átírt.
köszönet!

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 19:00:28

@látjátok feleim szümtükkel: igy van.akkor is én irtam ezt az eljárást,mert olyan finom,hogy nem tudtam kihagyni a lehetőséget amikor szintén egy finom túróstésztáról volt szó.

Fenchurch68 2017.04.09. 19:08:45

@vörösbor(de)minőségi: Én mikor először találkoztam ezzel a figurával, hogy túrós csuszát vagy káposztás cvekkedlit cukorral, erősen meglepődtem, de mivel ízléskérdésekben nem szállok vitába (míg kötelezővé nem teszik), már automatikusan kiteszem a cukortartót, ha felmerül az igény.
Más meg nem szereti a kagylót, a ruszlit, a dijoni mustárt meg a büdös sajtokat. Ettől sokszínű a világ.
(Túrós csuszához én eleve kétszer annyi szalonnát pirítok, mint kéne, úgyhogy lelkifurdalás nélkül megehetem magában a felét.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.09. 19:10:40

Van valakinek magyarázata arra, hogy boltban vásárolt, kívül-belül egyformán sárga csirkemell filéből mi az a fehér anyag, ami sütés közben kiszivárogva olyanra fő, mint a tojásfehérje?
Továbbá mitől egyenletesen sárga ez a hús? Mert ilyen csirke nem nő a világon sehol.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 19:11:14

@vörösbor(de)minőségi: Addig kell ismételgetni, amig a közönség fel nem fogja :)
Lebbenslevest nem ettem vagy ötven éve. Ideje lenne már főznöm (ha lábra tudnék állni), addig viszont eszem a feleségem főztjét, amit igencsak szeretek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 19:25:12

@Fenchurch68: @vörösbor(de)minőségi: A családban nem, de a legszűkebb baráti körben is dívik ez az édes verzió (lehetőleg kristálycukorral, mert állítólag úgy még jobb), meg persze szalonna illetve töröttbors. A csuda érti, de ha így szeretik, hát egyék így.
Vagy tíz évet éltem egyedül az USA-ban. Volt egy kilónyi cukrom, amit a költözködéskor automatikusan vittem magammal. Amikor végre a nagylyány kiköltözött, felháborodva rohant el venni még 2,5 kilót, hogy egy kiló cukor semmire sem elég :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 19:28:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nagy valószínűséggel kurkumás vízben áztatták, amitől sárga lett, viszont kioldott rengeteg fehérjét, ami kifolyik a sejtek közül sütéskor.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.09. 19:31:25

@Andrass9:

Gondolom ezért is drágább vagy 70 forinttal, mint amit nem áztatnak vízben.

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 19:38:06

@vörösbor(de)minőségi:

Jó étvágyat! :)

@A fickó: ".... a tészta olyan legyen, mint a babapopsi."
Ez így van. Drága nagymamáink csak olyat gyúrtak. Bár nem mindegy, mi lesz végül a gyúrt tésztából.
Lebbencsnél, nagykockánál lehetünk egy kicsit megengedőbbek, finom lesz az úgy is. Ellenben vékonyabb tésztákhoz, netán spagettihez ki kell dolgozni simára. Múlt évben vettem egy spagettivágó feltétet a tésztagéphez. Azt kell mondjam, még mindig gyakorlom a készítését, és közben rengeteget tanultam.
Ha pedig sikerül, akkor annál jobb spagetti nincs a világon.

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 20:05:54

@Fenchurch68: hehe, túróscsuszához én is bőven sütöm a szalonnát, hogy elcsipegetni való is legyen belőle, de nekem van utána lekifurdalásom, sőt nem csak lelki, hanem testi is az epeutak felől... :)
A ruszlit meg imádom, de sajnos olyan ecetesen készítik, hogy az is ki tud végezni (én ahol lehet ecet helyett ezért citromlével savanyítok, ezt viszont nem tudják a ruszli készítők sajnos).

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 20:08:26

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: van esély, hogy Andrásnak igaza van, de mégcsak nem is friss az a cs.mell, mert a fehérjék kioldásához idő is kell

A fickó 2017.04.09. 20:11:39

@látjátok feleim szümtükkel: Kérdésed meg is válaszoltad, fehérje (albumin) az amik távozik ilyenkor. Állottabb, rossz minőségű, vagy fagyasztott majd gyorsan kiolvasztott húsokból könnyebben "kisül", főleg ha túl alacsony hőmérsékleten kezdik el pirítani. Lazacból is ez szokott kiválni, főleg, ha kevésbé friss. Sóoldatban pácolással, sózással megelőzhető. Igazából nem jó, ha ez távozik a húsból, mert ezzel ízanyagok is távoznak. Minél több ilyen fehérjés levet enged a hús annál íztelenebb lesz, viszont minél több vizet veszít annál ízesebb. :) Tehát a húsok érleléskor az enzimek jótékony hatása melletti kisebb nagyobb vízveszteségnek is megvan haszna.

A csirkehúst immár rendszeresen érlelem 10-14 napig 2˚C-on 60% páratartalom körül. Természetesen erre a célra a bolti csirke alkalmatlan, 3 nap múlva büdös. Kizárólag gondosan kezelt (levegős hűtés stb.) szabad tartású részlegesen zsigerelt csirke felel meg erre a célra. Nálam az ilyen húsokból sosem válik ki a fehérje.

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 20:21:51

@Andrass9:

Van jó lebbencsleves receptem, nem is recept ez, hiszen egyszerű étel, inkább csak módszer, amit betartok. Alföldi gyerek vagyok, és ezt az ételt ott nagyon tudják.

Most, hogy tyúkocskáim vannak, és kicsivel többet tojnak, mint amennyi tojás naponta elfogy, így hamarosan indítom a száraztészta készítést, aminek szintén híján voltam mostanában, jó tojás nélkül. Utána lesz lebbencs, slambuc, kis szerencsével spagetti is. :)

@látjátok feleim szümtükkel: van olyan, hogy a tyúkok összebeszélnek, és egyeztetnek, mint a piaci kofák, és pontosan egyforma tojást tojnak? Tegnap az összes tojás, szám szerint 6 darab, mindegyike 66 grammos volt. (nem szoktam mérni, de annyira egyformák voltak szemre, hogy kíváncsi voltam)

Waka 2017.04.09. 20:35:25

Mindenkinek igaza van.

Waka 2017.04.09. 20:37:33

@vörösbor(de)minőségi: Ez engem is megérintett. Zsír-tészta-víz arány?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.09. 20:43:40

@pizzaszeletvágó: Készítsd el, és posztoljuk! Én még nem tudok főzni ...

pizzaszeletvágó 2017.04.09. 21:19:38

@A fickó: Hol tudod így érlelni? Gondolom számunkra ez hozzáférhetetlen. Sebaj.
Lehet, hogy mondtam már, csirkét én kistermelőtől, zsigerelve, egész évi mennyiséget kapok, jól megfizetem az árát, de megéri, azóta nem találkoztam ilyen fehérje kifolyásokkal, se színezékkel, igaz, hogy húshibrid, de mégis nagyságrendekkel jobb, mint bármi a boltból. A lényeg, hogy fagyasztás után kiengedve sem érzékelek hibát.
Gyors vacsora: Csirkemellet úgy fagyasztottam le, hogy bőrösen-csontosan hosszában félbevágva (van erre rendszeresített külön metszőollóm). Ezeket kiengedés után, serpenyőben sütöm, majd sütőben fejezem be. Kívül sült, belül szaftos. Esteleg szúrok bele néhány fokhagyma gerezdet. Valami mártásocska azért mehet mellé, ne vesszen kárba a serpenyőben lesült anyag, de ha csak egy krumplipürére van időm és energiám, akkor az. Valami házi céklával. Vagy saját termésű őszibarack kompótjával.
Ez nálunk a gyorsétel. :)

Benikuty 2017.04.09. 22:13:10

@medvedr: Volt. Vettem a termelőtől 30 tojást szabad tartású tyúkoktól, amit két nappal előtte szedtek össze, aztán ebből és a mások által hozott tojásokból 2-2-2 meg lett főzve. Ennyi, nem cifráztuk.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 23:31:21

@Fenchurch68: okos ember igy csinálja.
problem solved

:DDD

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 23:33:57

@Andrass9: kérd meg! olyat főz neked,hogy elámulsz.
de nem is szereted te a lebbencslevest ha ennyi ideig nem hiányzott....

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 23:36:43

@Andrass9: igen mi perverzek azért szeretjük kizárólag kristálycukorral mert ropog!!
csak ez az élvezet,porcukorral háborús bűntett kategoria lenne.
az meg mint tudjuk sosem évül el.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.09. 23:42:47

@Waka: semmi extra.
annyi zsiradék amiben kényelmesen és ízlésed szerintire megpirítod a tésztát.
ebbe mehet bele a viz ami szintén kényelmesen hogy legyen helye fickándozni a tésztáknak.mondjuk minden tésztafőzésnél alap a sok viz-ez biztositja a "nem összetapadást"hiszen nem egy pornófilmet készülünk forgatni :))nem elfelejteni megsózni a főzővizet!

A fickó 2017.04.10. 00:06:43

@pizzaszeletvágó: Modern hűtőkben van nagyobb húsos rekesz, itt be lehet állítani a hőmérsékletet 2˚C környékére, az átlagos páratartalom meg 60 % körüli ezekben a rekeszekben, tehát, ha nem is ideális, de használható egy csirke érlelésére. Papírzacskóba kell tenni és hajrá. De, mint mondtam, csak megfelelően kezelt csirkével (effilé) lehet eljátszani. Külsérelmi nyom nem lehet az állaton, kopasztása szárazon, vagy max. 52˚C körül "forrázással" történhet stb. Húsa porhanyósabb ízesebb lesz. Ha bírod a németet a második linken bővebb információ. Egyébként húsvétra épp most is érik egy effilé a hűtőben. :)

hukero.wixsite.com/alemitta/copy-of-termekek

www.youtube.com/watch?v=65eQBJHaXmM

Waka 2017.04.10. 20:19:50

@vörösbor(de)minőségi: Igazából az a rész nincs meg, hogy forrásban lévő vízzel öntöd fel? Vagy újra kell melegednie a lének?
@Dikusz: Feltétlen. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem van baja épp elég. :(

vörösbor(de)minőségi 2017.04.11. 07:09:10

@Waka: drágaszivem :))) ha van egy megpiritott tésztám,éd zt puhára szeretném főzni és ehhez vizet kell nyernem valahonnan innentől az én döntésem,hogy hideggel vágom-e nyakon vagy meleggel.
ha hideggel?tovább tart a főzés mert meg kell várnom mig felforr a viz ezek után megsózom és a tésztát kifőzöm.megfőzöm.puhitom. :)))

amennyiben én ezen cselekvés sorozatot melegvízzel követem el?ez esetben jóval rövidebb ideig téblábolok a konyhában és szinte egy sörnyi idő alatt már szűröm is le a tésztát és keverem össze a többi alkatrésszel.

nincs jelentősége a vízhőfoknak,soha nem hallottam egyik esetben sem fájdalmas sikítást a fazékból,és mindössze a munkafolyamat röviditése céljából én a magam részéről melegvízzel kényeztetem a szereplőket.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.11. 07:10:06

és azt puhára szeretném főzni..............-igy helyesen a szöveg fentebb.

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 10:03:07

@Waka: @vörösbor(de)minőségi:

Ha a tészta igazán meg van pirítva, ahogy kell, egyenletesen sötétre, akkor mindegy mivel öntöd fel, én a csapból nyert meleg vízzel szoktam az ilyesmit, ami jórészt csak langyos, de például odakint bográcsban, egy slambuc főzésnél nem pöcsölök meleg vízzel, jöhet a hideg, de akkor rakok egy erősebb tüzet alá a felöntéskor.
Lényeg a pirítás.

Dikusz 2017.04.11. 11:17:00

@vörösbor(de)minőségi: fájdalmas sikítást akkor lehetne hallani, ha nem a tésztára menne a forró víz.
Másrészt az a tészta -már amennyiben lelke van, és a kézzel gyúrt házi tésztának istenuccse biztos van- kifejezetten örülne a hidegvizes feredőnek, miután a kegyetlen szakács összeégette:))
Viccvolt

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 11:41:34

@A fickó: amint nyerek a lottón, feltétlenül veszek ilyen hűtőt. Nehogy azt hidd, hogy rosszmájú beszólás, mert, ha tehetném vennék. Nekem is gond a húsok érlelése. Csirkére még sohasem gondoltam és jó lenne egy kóstolás, hogy megéri-e? Ezt majd posztolod, remélem. Ám, a marha, sertés(mangalica) húsoknál jól jönne egy ilyen hűtő. Egyelőre nem telik rá, nem is foglalkozok vele. Van olyan hűtőm, ami stabilan tartja, amit beállítok neki, ezt le tudom venni két fokra, és hőmérővel kimértem, hogy tényleg tudja, de ez nem rekesz, hanem jórészt az egész 1.8 méter magas hűtő. Ammeg nem éri meg villanyszámlailag.

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 11:52:38

@Dikusz: Egyrészt, húsvét táján nem meleg, hanem hideg vizes locsolásban tessék gondolkodni! Vödörrel! Sikítással!
Másrészt, minden ilyen tésztaételnek az erős, barnára pirítás adja a lekét, már fűszerezni sem nagyon kell, az adja az ízt, nélküle kutyvasz, vízízű menzásleves, mosogatóronggyal, hónaljszőrrel. :)
Viccvolt

Dikusz 2017.04.11. 16:37:21

@pizzaszeletvágó: sok évet megéltem, de sajna sosem volt szerencsém vödrös, hideg vizes locsolásban.
A barnára pirításról: pár hete ettem olyan húslevest, amihez palacsintametélt volt kínálva, jó barnásra pirítva. Nagyon passzolt a leveshez, bár hónaljszőr nem volt benne:)

A menzáslevesről jutott eszembe: a '90-es években az akkori munkahelyemen mi rendeltük az óvodáknak/iskoláknak az ebédet. Egyik alkalommal sóska volt a második fogás, krumplival, hússal. Az egyik óvoda szólt, hogy flaneldarab, valami kefeszerűséggel volt a mártásban. Felhívtam a konyhát, hogy mit történt, beleesett a szakács a kondérba? Az eperleveses történet is ekkor történt.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.11. 17:34:15

@Dikusz: amig jókedv van addig minden van.
:DDDD

pizzaszeletvágó 2017.04.11. 17:36:03

@Dikusz: a mártásba szerintem Fülig Jimmy vállrojtos fregattfőhadnagyi egyenruhája eshetett bele, egy heveny pofozkodás által ;)

vörösbor(de)minőségi 2017.04.11. 17:37:25

@pizzaszeletvágó: abszolut igy van,de Waka kérdése olyan kis aggodalmaskodó volt,hogy gondoltam megválaszolom.
ennél jobban már csak egy piskótát sütő háziasszony aggódhat,ha 1-vagy 2 vagy 3 milliméterre nyitja a sütő ajtaját-és ezért büntetésből lapos lesz a piskótája.
ami mint tudjuk,állitólag az örök kárhozat maga.
:DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.11. 18:41:33

Na, innen már csak egy bakancsnyi a bakterház gatyamadzagos levese.:D

Dikusz 2017.04.11. 23:14:55

@látjátok feleim szümtükkel: amikor Bendegúz kéri, hogy cseréljen vele a ténsasszony?
Nem lehet eleget emlegetni azt a filmet. Meg a Macskajajt:))

Waka 2017.04.12. 19:51:23

@vörösbor(de)minőségi: Jaj, de olyan drága vagy! :) Tudod, azért érdekel a pontos metódus, mert, ha elbaxok valamit, azt szeretem autentikusan csinálni.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.12. 20:50:52

@Waka: hogyan is másként?
egy igazi férfi az pontosan igy tesz!
kellemes pihenős ünnepeket neked.
:)

pizzaszeletvágó 2017.04.12. 20:51:52

@Waka: ... és utána másra fogni, hogy ő mondta! :D

Waka 2017.04.13. 17:55:17

@vörösbor(de)minőségi: Köszönöm, neked is hasonlót kívánok.
@pizzaszeletvágó: Pontosan. :)