Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Lucullus

2017.04.01. 07:00 Waka

Lucius Licinius Lucullus (Róma Kr. e. 109-ben vagy korábban – Kr. e. 59-56 között) a plebejus Licinia gens tagja. Tudjuk a történelemből, hogy Róma nagy hadvezére volt; kétszer is tönkreverte a Köztársaság egyik legveszedelmesebb ellenfelét, a pontusi Mithridatest. Mégsem beszél ma senki lucullusi győzelmekről és mithridatesi vereségekről, ellenben szállóigévé vált a lucullusi lakoma kifejezés.

lukullus_wiki_1.png

Kép innen.


A diadalmas hadjáratok során a győztes hadvezér magáról sem feledkezett meg, és halomszámra küldözgette haza a Kelet összerabolt kincseit.
A korabeli feljegyzések szerint ő hozta be Európába a cseresznyét és a kajszit. (Egyes források szerint az őszibarackot.)
 S amikor visszavonult a magánéletbe, hadvezéri hírnevét felváltotta példátlan arányú fényűzésének a híre.
Palotájának, római parkjainak, műkincseinek, nagyszerű könyvtárának csodájára jártak -, ha vendégeket hívott, az asztalokra felvonult minden, ami csak szem-szájnak és orrnak ingere. (Az utóbbi testrésszel azért egészítem ki a költő szavait, mert a modern ínyes-irodalom megállapítása szerint "az orr a gyomor delejtűje"). Konyhájának állandó hadi készenlétben kellett állnia, úgyhogy a személyzet képes volt alig néhány óra alatt előteremteni mindazt, amit akár a legkényesebb ínyesség megkívánhatott.
Egy este két nagynevű vendége volt: Cicero és Pompejus. Ott maradtak vacsorára is, de előbb feltételül szabták, hogy az a legegyszerűbb legyen, fölösleges ínyeskedések nélkül. S nehogy a javíthatatlan költekező túljárhasson az eszükön, azt is megkötötték, hogy az ételsort csakis az ő jelenlétükben beszélheti meg a szakácsával.
Lucullus bólintott és hívatta az udvarmesterét.
- Barátaim itt maradnak vacsorára. Minden a legegyszerűbb legyen. Az Apollo-teremben terítsetek.
Ott aztán olyan szédületesen pazar lakoma várt a két meglepett vendégre, hogy orruk delejtűje csakúgy táncolhatott a drágakövekkel kirakott aranytálak meglepetései fölött.
A rejtélynek ez a megfejtése:
Mindegyik ebédlőteremnek más-más ételsora volt. A házigazdának nem kellett a fejét törnie, megnevezte a termet, s máris rohanvást iramodott a temérdek szolgahad, ki-ki a maga posztjára. Mire a vendégek bevonultak, már előttük illatoztak a mesebeli "terülj meg" asztalok. Lucullus raktáraiban fel volt halmozva a világ minden részéből összehordott és konzervált ínyesfalat; évszak nem tett különbséget, tél közepén is tavaszi újdonságok kerültek onnan elő.
S az ebédlő termeknek volt még egy titkuk. Az egykori hadvezér a konyhaszámlák körül is katonás rendet tartott. Eleve megszabta azt is, hogy minden egyes teremben a lakomának kerekszám mennyibe kellet kerülnie. Nem legfeljebb, hanem legalább. AZ Apollo-teremre ötvenezer drachméban állapította meg az alsó határt.
Megtörtént egyszer, hogy a nagy préda ember egyedül volt odahaza és egymagában vacsorázott. Ezúttal egyszerű, mondhatnám: polgári fogásokat hordtak elébe. Ezen nagyon felháborodott és hívatta a bűnös főszakácsot. Az ijedten mentegetőzött, hogy hiszen nincsen vendég, egyedül tetszik étkezni. S ekkor az úr ajkáról elhangzott a híres mondás:
- Tanuld meg egyszer s mindenkorra, hogy Lucullus mindig Lucullusnál vacsorázik!

Ismét köszönetet kell mondanom Ráth-Végh Istvánnak a közreműködésért.

48 komment

Címkék: lakoma Lucullus

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7812382965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Waka 2017.04.01. 09:35:00

@látjátok feleim szümtükkel: Waka Wakánál vacsorázik, csak nem kap minden nap lucullusi lakomát.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.01. 21:02:40

Látom mindenki megilletődött ettől a poszttól, pedig nekem nagyon tetszik. Érdekes dolgokat lehet belőle megtudni. Eddig is tudtam, hogy a lucullusi lakoma az valami künöleges esemény, de ennyire nem mélyedtem még el a témában.

Eszembe jutott ugyan akkor az írásról egy modern lucullus, aki hozzájuk a betérő vendégeket mindig terített asztallal traktálta. Addig, amíg polgármester volt. Amikor már nem indult, akkor megszűnt a lucullusi vendéglátás. Nem is tudni mi okból.;D

Waka 2017.04.01. 21:48:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ott lehet a kutya elásva, hogy ez szó szerinti idézet, olyan sok fogás nem esik rajta.
Volt már ilyen ínséges időszak, bár többen hozzászóltak: blogkocsma.blog.hu/2012/04/16/antik_2

turósmácsik 2017.04.01. 23:18:13

Nyugi, én remekül szórakoztam rajta, nem kell mindig enni! Csak legfeljebb olyan lucullusi falatkákat: fenyőmadárkát, osztrigát, fürjecskét, sertésemlőt, fügét és mézes datolyát, fűszeres kalácsokat, erős, aromás, falemumi borral öblítve.

Benikuty 2017.04.01. 23:24:41

@Waka: Vörösmarty Mihály: Zalán futása/első ének

Topy 2017.04.02. 07:34:32

@Waka: ez jó! egy kicsit pallérozzuk az elmét is! :)

EsGyé 2017.04.02. 10:48:31

Azt hittem valahogy at fog kanyarodni a dolog paradicsomba... :)

Waka 2017.04.02. 18:03:52

Köszönök szépen!
Megvolt ez a hétvége is, alig várom a hétfőt, hogy mehessek pihenni a melóhelyre. :)
@Benikuty: Ma biztosan nem veselkedek neki, örülök, hogy van hol kifújjon a böjti szél.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.03. 08:47:11

Gondoltam, hogy valaki leírja a saját lucullusi ebédjét/vacsoráját.

Enyém angol pácban érlelt, fehérborral párolt vadnyúlcomb, kókuszban kirántott ananász szelettel és finom krumplipürével.

pizzaszeletvágó 2017.04.03. 11:37:47

@látjátok feleim szümtükkel: nekem rotációs kapa volt permetező géppel, igaz, ami igaz, lucullusi mennyiségben és minőségben.
Közben némi maradék rántott szelet, füstölt csülök és a levében főtt sárgaborsó, vajas kenyér retekkel és zöldhagymával, erős paprikával. Késő este ezsméletlenül friss és finom tükörtojással. ;) Éjszaka epegörcs. Jól teltek az elmúlt napok! :))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.03. 11:50:41

@pizzaszeletvágó: Jó a stílusod :)
Nem akarsz itt is besegíteni legalább rotálni a veteményt? :)
Sebaj. Kaptam 20 kilós járógipszet (annyit lehet rá terhelni. A gipsz önmagában vagy 4 kiló, és ez a drága műanyag valami!)

Rántottát ettem reggelire hagymával, szalonnával, zöldpaprikával és sok retekkel. Várom az eperohamot ...

pizzaszeletvágó 2017.04.03. 12:26:43

@Andrass9: segítenék én, csak ne lennél olyan messze. :( Hogy mennyire nem a levegőbe beszélek: tegnap ballag át, a nálam jóval idősebb szemközti szomszéd, hogy nem adnám-e kölcsön a rotációs kapámat, mert hallja odaátról, milyen szépen dolgozik a gép, az ővé viszont be sem indul. Én is hallottam szemből, hogy azt csinálja, mint Trabarna a Showder Klubban, régen volt az a hangutánzó száma, a motor nem-indulásról: "Hutyutyu...hutyutyu-hutyutyu-hutyutyu..." ha valaki ismeri, tudja, mire gondolok.
Na jó, persze, hogy kölcsönadtam a rotakapát, hiszen 20 éve, mikor ideköltöztem, és semmim nem volt, pont a szemközti szomszéd hozta át a mára már "hutyutyu"-vá öregedett gépét, hogy segítsen.
Igen ám, de egy óra múlva átmentem hozzá, mert igencsak ritkásan hallottam a gépemet üzemelni. Tudni kell, hogy sajnos az öreg orvosi oxigén palackkal él, nem volt neki ehhez elég levegője már. Szegény, amit csinált az inkább úgy nézett ki, mintha járókeretnek használná a rotakapát.
Száz szónak is sejthető a vége, felrotáltam 150 négyszögölt a szomszédnál is.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.03. 13:43:35

@pizzaszeletvágó:

Nekem a lucullusi lakomád nélkül is van gondom.:(:(:(

pizzaszeletvágó 2017.04.03. 13:50:03

@látjátok feleim szümtükkel: küldtem magánüzit, de küldök még egyet!

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.03. 17:14:39

Ma voltam a boltba, és megdöbbenve láttam, hogy 10 tojás 410 forint volt. Lassan már a tojásrántotta is a lucullusi reggeli/vacsora kategóriába fog tartozni. Mert mire megy mellé egy kis hagyma, kolbász sajt stb., addigra mérgedrága étek lesz belőle.

Dikusz 2017.04.03. 17:39:17

@látjátok feleim szümtükkel: elég régóta ennyi, ha nem fürjtojás nagyságú import tojglit szeretnél venni.
Piacon, őstermelőnél -pláne húsvét közeledtével- meg alapból 40 Ft/db.

pizzaszeletvágó 2017.04.03. 17:57:00

@látjátok feleim szümtükkel: hajjajajj! :) Akkor döbbennél meg, ha még meg is vennéd, fel is ütnéd azt a tojást. Sárgája: színezett Fidesz narancssárga. (elnézést az érintettektől) Táp+színezék. Fehérje: szétfolyós, tartás nélküli. 10 perc főzés után zöld szín a sárgája körül, és a múltkor a feleségemnek csomagoltam tojásos szendvicset, kidobta a táskájából, pár óra után, mert olyan büdös volt. Becsomagolva volt büdös. Nem romlott, büdös. (ez még több, mint 24 nappal ezelőtt történt...) Nokedli, piskóta nem készíthető belőle. Ez ma a piaci (bolti) tojás, HU jelzéssel, sőt 2-es jelzéssel, ahol eddig vettem. /Gasztroangyalban is szerepelt az a termelő, hogy hú-de-hajde tojás, pfej./

Ez vagyok 2017.04.03. 18:26:22

@Benikuty: Ígértél nekem datolyaparadicsom magot :(

Dikusz 2017.04.03. 19:39:52

@pizzaszeletvágó: halkan mondom: az a termelő, akitől én veszem a tojást a piacunkon, olyan tojást árul, amin nincs HU-s jelzés. Még sosem volt gond vele, hiába, szeretek veszélyesen élni:). Ez a tojás nem az említett narancssárga színben játszik, inkább sárgás, viszont a piskótatészta olyan gyönyörű aranysárga, hogy az csak na! Ezt a tojást adják 40 Ft-ért.

Amit a közeli Sp..ban olcsóbbért lehet kapni, az volt olyan, mint amit leírtál. Kíváncsiságból meg szoktam nézni milyen jelzés van rajta, a saját márkajelzésűn mindig PL. Ez valóban olcsóbb, de sokkal kisebb is.

Benikuty 2017.04.03. 20:43:52

@Ez vagyok: gondoltam, megleplek palántákkal. Én is meglepődtem, egy darab sem kelt ki.
Holnap megyek egy mások által ajánlott kertészetbe, abból vetek. Talán még nem késő...

Waka 2017.04.03. 20:54:24

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Mindenki elképzelheti, milyen is lehetett.
@pizzaszeletvágó: Egy könnyebb epegörcsöt ilyen menü mellett én is bevállalnék.
Én a Farm Tojás boltjába járok, L-es méret 32,-. Friss - hiszen pörög az áru rendesen -, a színe változó. Én elégedett vagyok vele.

A fickó 2017.04.03. 22:22:26

@pizzaszeletvágó: A zöldes szín a túlfőtt, 10 percnél tovább lobogó vízben tartott tojás ismérve. A jóval 100˚C alatt tartott tojás nem lesz ilyen, sőt a főtt tojásra jellemző büdössége sem lesz. Pl. 70˚C-on egész éjszakára is maradhat a vízben nem fog túlfőni, kemény lesz, de nem lesz büdös.
Sajnos, nem egyszerű jó tojást beszerezni, nekem szerencsére megvannak a forrásaim.:)

A fickó 2017.04.03. 22:25:28

@látjátok feleim szümtükkel: Jó tojást 50 Ft alatt nem lehet venni, már, ha egyáltalán lehet jó tojást beszerezni. :(

A fickó 2017.04.03. 22:53:21

@Benikuty: Még nem késő, én is most vetettem pótlást, jó kis magok voltak 25-ből 24 kelt ki 5 nap alatt.
green zebra
orange banana
amana orange

A kedvenceim, többel között. Idén 15 fajtám lesz 80-90 tő. :)

Benikuty 2017.04.04. 02:20:12

@A fickó: a mai Magyar Nemzet teszt meglepő eredményt hozott, már ha az meglepő, hogy nem a tojás sárgájának a színe számít.

Benikuty 2017.04.04. 02:22:57

@A fickó: Lucciola és Marbella magokért megyek, aztán kiderül.

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 19:35:40

@Benikuty: egy linket illene beilleszteni ilyenkor, vagy nyomtatott sajtótermékről beszélsz?
Kíváncsi lennék...

Benikuty 2017.04.04. 19:43:30

@pizzaszeletvágó: te olvasol is, vagy csak írsz?
" a mai Magyar Nemzet teszt"
Szerinted ez hol lehet azonnal linkelhető?
Természetesen tudom, hogy melyik gazdaság tojása nyerte a vaktesztet. Azt is tudom, hogy szerinted az ilyen tesztek cinkeltek, viszont előítéletes hozzáállással nem tudok és akarok hadakozni.
Amint a cikk online változata megjelenik, linkelni fogom, de természetesen ez jó pár nap.

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 20:25:25

@Benikuty: amit most gondolok nem írom le....!!!! De az összes felmenőd forog a sírjában.
"a mai Magyar Nemzet teszt" nekem azt jelenti, hogy a mai napon a Magyar Nemzetben megjelent teszt
Úgy látszik ez csak neked hozzáférhető, akkor mijafasznak hivatkozol rá???
Egy fél óráig kerestem a Magyar Nemzet honlapján, hogy miről beszél a bennfentes kolbászkirály, jól megszívattál, ha ez volt a cél sikerült!
Egyébként meg nálad biztos többet olvasok, ha hozzáadjuk anyádat és a többi felmenődet, azoknál is!

Benikuty 2017.04.04. 20:41:00

@pizzaszeletvágó: tőlem azt írsz ide, és annyi felkiáltójellel, ahogy akarod.
" a mai Magyar Nemzet teszt meglepő eredményt hozott"-vagyis ma történt (tegnap) a tesztelés. Szerintem...
Egyéb minősíthetetlen kiszólásaidból pedig azt veszem le, hogy bassza a csőröd néhány dolog, de ez a te bajod...

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 20:49:46

@Benikuty: nehogy azt képzeld, hogy érdekelsz!
De te magad nem bírod a magyar nyelvet, mert KEVESET OLVASOL, ezzel megszívattál, örülsz neki?

A fickó 2017.04.04. 22:19:36

@pizzaszeletvágó: Benikuty, mindig belinkeli, ha valamire hivatkozik és az linkelhető, akkor is, ha nem kéred. :)
Amúgy meg (hehe) nekem címezte a hozzászólást, én meg tudom, hogy miről van szó - hovatovább talán kóstoltam is olyan tojást. :)

Valószínűleg nagyon izgatott lettél a hírtől, hogy így megadott link nélkül is rágyúrtál és fél órát elpazaroltál az életedből. Tényleg, mire kellet a fél óra? :)

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 22:31:13

Eddig nem volt időm a posztra is reagálni. (én kérek elnézést Wakától)
Lényeg, hogy nagy örömmel olvastam. Kora ifjúságomtól fogva lenyűgöz Ráth-Végh István stílusa, hihetetlen történészi alkotói munkája, végtelen energiája, nyelvtudása, aminek akár melléktermékeként is felfoghatók azok a csodálatos könyvek, amiből Waka is dolgozott most.
Előfordul, hogy csak ellépek a könyvespolc előtt, és leemelem valamelyik összefoglalóan megjelent könyvét, és csak úgy beleolvasok, mosolyogva, avagy röhögve, de mindenképpen gazdagabban, megértve az embert magát.
Kedvencem az Emberi butaság története, amit ezúton ajánlok Benikutynak.
Hasonlóan a Hatalom és pénz, ahonnan ez az írás is van, vagy a Könyv komédiája, ami szintén emberi lelket felemelő mű.
Igen, nem mindegy, kinek mi esik a fejére a könyvespolcról gyerekkorától kezdve! Benikutynak pálinkásüveg, másnak más. Mondjuk egy ilyen könyv.
Ha csak felét komolyan vesszük Ráth-Végh írásainak, jobban megértjük a jelent.
Ezt vallom.
Olvassatok.
Tisztelet a kutató-történésznek.

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 22:43:02

@A fickó: mi vagy te? Benikuty ügyvédje????

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 22:43:51

@A fickó: mi az, hogy neked írta? azt itt nem is olvashatja más? nem is szólhat hozzá?
Megleptél ember!

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 22:46:08

@A fickó:
"Valószínűleg nagyon izgatott lettél a hírtől,..."
Azt most nem írnám le, kivel szórakozz, ebben a hangnemben!

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 22:57:49

@Benikuty: @A fickó:

A nagy arcot vissza kellene fogni....
Nincs mire.

pizzaszeletvágó 2017.04.04. 23:43:22

@A fickó: Gondoltam, hogy ezt szóba hozza valaki. Sőt, biztos voltam, hogy te leszel az. Lehet, hogy annyiban igazad van, hogy túlfőzött tojásnál kialakul a zöld szín. De! Az ÉN tapasztalatom az, hogy JÓL TÁPLÁLT tyúk tojása esetén nagyon valószínűtlen, hogy kialakuljon az a zöld szín. 10 perc alatt. Mondhatni, nem alakul ki, főleg 10 perc alatt nem. Lásd még Vörösbor írása, az is szép tojás!
Ugyanakkor egy jó házi tojás főzött illata étvágygerjesztő, nem büdös.
Ha nálad büdös, akkor kérdőjelezd meg a tanyasi tojás beszállítódat! Vagy dugd fel magadnak. Mit tudod te, mivel etetik!
Én konkrétan tudom a különbséget házi tojás és bolti tojás között. 25 napja. Tegnap mág 24-et írtam. Ez idő alatt ugyanis csekélyke tyúkállományom 106 tojást tojt nekem.
Nem nyitok vitát veled!
Egyszóval oktasd ki a házmestert, ne engem.
Nyilvánosan köszönöm @látjátok feleim szümtükkel: minden segítségét tyúkügyben!

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.05. 08:05:10

Egy szemlélődő olvasó azt írta neke, hogy foly.köv. Tényleg?

Mellesleg a tojás és a sárgája mijőségét sok minden befolyásolja, kár erről késdobálós vitát nyitni.
A nagy jószágok húsának is más a minősége attól függően, hogy mit etettek velük, és milyen kürölmények közt nevelték. A hal és különféle növényi fehérje táplálékkiegészítők erősen befolyásolják a mennyiséget, és a minőséget is.

Azt viszont nem lehet vitatni, hogy a tömegeknek tömegtermék jut. Akinek ez nem megfelelő, neveljen magának. Állatot is, növényt is.

Benikuty 2017.04.05. 08:49:51

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem nem a tojás minőségéről van szó, késdobálásról pedig végképp nem...
A tojás minőségét a tojó fajtája, a tartás minősége, és az elemózsia összetétele határozza meg. A hétfői teszt számomra egyértelműen bizonyította, hogy megdöbbentő eltérések vannak tojás és tojás közt. Nagyobb, mint hittem volna...
Ami eddig a top séfek, és számomra a csúcs, az a "label rouge" szisztéma mentén termelt tojás, a forrásról hamarosan beszámolok.
" Akinek ez nem megfelelő, neveljen magának. Állatot is, növényt is."
Ezt te sem gondolod komolyan, mivel van egy járható harmadik út is, csak némi utánajárást és gondosságot kíván. No és persze némi racionalitást a preferenciák
terém.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.05. 10:03:42

@Benikuty:

Ez a harmadik út nem mindenkinek jön be, meg nem is hiszek benne. Én is árultam már piacon. Lehet, hogy hamarabb, mint te.

Benikuty 2017.04.05. 10:35:22

@látjátok feleim szümtükkel: Nem hinném, hogy számít, ki mióta árul, mert sajnos a helyzet változatlan(de nem reménytelen). :)
Nem termelhetünk mindent magunknak, de meg tudjuk találni a jót, ha akarjuk.
Amit pedig magunknak termelünk, annál a minőség fontosságát sokszor felülírja maga a tevékenység adta sikerélmény.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.05. 11:27:24

@Benikuty:

A minőségbn én már nem hiszek. A tömegtermelés kiirtotta a régi fajtákat, és ezek a tömegtermények akár milyen szépek is, nem adják azt az ízvilágot akár mit is csinálnak neki. Még én is kénytelen vagyok a vegyszerekkel kezelt kukoricával, búzával etetni a baromfikat, mert másfajtát nem kapok a piacon. A tömeget egyébként sem a minőség, hanem a mennyiség érdekli.
Abban sem hiszek, hogy a nagy séfek csak a legszebb és "legjobb" áruból főznek, mert abból nem tudnának megélni. Amikor kész az étel, nem sok esetben látszik rajta a nyers minősége.

Sőt már abban sem hiszek, hogy kemikáliák nélkül lehet minőségi küllemű zöldséget nevelni. Próbáltam sok-sok éven át a kertemben, és nem ment.

Gyümölcsfát ha nem vegyszerezzük, nincs gyümölcs, vagy ha van, az férges, küllemhibás. Azt pedig még a NÉHIB sem engedi árulni, mert nem olyan a minősége, mint a külföldön árult nem férges gyümölcsnek.:D

Szóval én már nem hiszek abban, hogy a régi mezőgazdasági kulturához vissza tudunk térni. Magunktól. Mert szerintem a természet/maga az ember előbb-utóbb kiszorítja az embert, vagy legalább is leredukálja a számát. Majd akkor lesz megint vegyszermentes ( HOL? a fertőzött Földön? ) termelés.

Benikuty 2017.04.05. 11:37:47

@látjátok feleim szümtükkel: Abban biztos egyetértünk, hogy adott körülmények közt kell a legjobbra törekedni, és amennyire lehet függetlenedni a tömegtermelés végeredményétől.