Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (63) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (243) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (33) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (44) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (29) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Kahdi

2017.03.29. 07:00 Waka

Indiai ételt túrtam böjt alkalmából. Pontosabban egy egész sor ilyet összeszedtem, de pár alapanyaggal meggyűlt a bajom. Volt már pár köröm ez ügyben, de nem sokra jutottam, a helyi választék igen csak behatárolt, a listám egyre hosszabb. Ha végre felszabadulok az Ázsia boltba, komoly érvágás lesz. Maga az étel leggyakrabban hüvelyesekből, főképpen lencséből készül, de létezik húsos változat is, bárányból és marhahúsból.
Mindegy, enni kell, és lehetőleg illene tartanom az önként vállalt böjtöt. A fogás nem lett autentikus, hiszen nem volt itthon ghí, a fekete mustármag is elfogyott, a bűzös husángról meg ne is beszéljünk. Nekiláttam, és végül egészen jó lett.

Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab (gyorsfagyasztott)
- 75 g csicseriborsó liszt
- 450 g natúr joghurt
- 1 evőkanák ghí vagy étolaj
- 1 kávéskanál fekete mustármag
- 1 diónyi frissen reszelt gyömbér
- 1/2 kávéskanál chilipor (mag nélkül őrölt cayenne paprikát használtam)
- 1/2 kávéskanál hing (asafoetida)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál cukor
- 1 facsarás citromlé
- 1 evőkanál currypaszta
- só

13.jpg


A zöldbabot megsóztam és kevés vízzel fedő alatt megpároltam.

2.jpg
Kimértem a csicseriborsólisztet és 2 dl vízzel simára kevertem. Hozzáadtam a joghurtot és a currypasztát, és azzal is elkevertem.

1.jpg3.jpg4.jpg
Egy nagyobb lábosban felforraltam fél liter vizet. Utóbb kiderült, hogy lehetett volna több is az a víz, mivel igen sűrű lett a szósz.

5.jpg
Hőkiegyenlítés után beleöntöttem a joghurtos masszát és folyamatosan kevergetve 15 percig főztem.

6.jpg
Egy kisebb lábosban olajat hevítettem és kipattogtattam volna benne a mustármagot. Fekete mustármag híján egy kávéskanál mustárport futtattam meg benne.

7.jpg
Beletettem a gyömbért, kicsit megpirítottam, majd hozzáadtam a csiliport, és gyorsan félrehúztam a lángról, hogy meg ne égjen.

8.jpg
A fűszeres olajat a szószhoz öntöttem és alaposan elkevertem.

9.jpg
Beleöntöttem az időközben megpuhult babot.

10.jpg
Kurkumával, citromlével és cukorral ízesítettem, és kicsit utánasóztam, összeforraltam.

11.jpg
Az én ízlésemnek kicsit sovány lett volna magában, ezért párolt rizzsel tálaltam.

12.jpg
Voltaképpen egy szokatlanul fűszerezett zöldbabfőzeléket főztem. Ettől függetlenül egészen jó lett, talán csak az a bűzös husáng hiányzott nagyon belőle.

62 komment

Címkék: olaj joghurt zöldbab gyömbér chili kurkuma mustármag csicseriborsó liszt asafoetida ghí currypaszta kahdi

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5712375185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 07:42:24

A magyaros zöldbabfőzelék egyszerűbb, és gyorsabb.

Azért megkóstolnám ezt az indiait is, de nincs benne husáng, de még egy kis fa sem.;D

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 08:57:22

A bűzös husánggal, a recept szerint, nem a szakácsot kell közben ütlegelni? :)
Megnéztem mi ez. Valóban kihagyhatatlan összetevőnek tűnik, de sebaj. Így sincs fogalmam róla, milyen ízű lehet ez. :)
Esetleg Magyarországon fellelhető vadon termő növény a kányazsombor. Áprilisban már lehet néhol találkozni vele. Fokhagymás-mustáros illatú, de rendszertanilag teljesen más növény. Használják a gyűjtők.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kányazsombor

Dikusz 2017.03.29. 09:02:07

Waka:
A büdi husáng tulajdonképpen minek kell bele? Már úgy értem milyen íz miatt. A wiki a fokhagymaízt emeli ki. Ha azért kell valóban, akkor a most kapható (szedhető) medvehagyma is megfelelhet szerintem.
A kertedben nincs belőle? Van itthon medvehagyma mag, pár éve szedtem, vadhagyma mag is van, de azt hiszem már csak nézegetni tudom, nem alkalmas másra.
Medvehagymát meg saját magam fogok szedni, van egy hely, ahova évek óta járunk. Mindig óvatosan, szálanként szedem csokorba, nem tépem ki tövestől, és nem hatalmas mennyiséget persze.

Dikusz 2017.03.29. 09:03:28

@látjátok feleim szümtükkel: hát akkor tegyél bele:)))
Van amikor a mirelit zöldbab olyan szálkás, hogy az felér egy husánggal:)

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 09:15:04

@Dikusz: főleg ilyenkor metszés után, akinek kertje van sokféle husáng közül válogathat, némelyik akár bűzös is lehet. :)

Waka: Én még azt nem értem, hogy mi lett a körömmel? Az hol van?
"Volt már pár köröm..."
:)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 09:28:17

Ez a bűzös husáng feltehetőleg az emészthetetlen fás bab által oozott mellékhatások kivédésére szolgáló szer lehet, bár a fokhagyma íz mást is sugall. Én viszont ettem már olyan zöldbabfőzeléket, amibe foghagymát is főztek, nem volt rossz.

Dikusz 2017.03.29. 09:43:42

@látjátok feleim szümtükkel: ha zöldbabfőzeléket készítek, mindig teszek bele fokhagymát, talán az alapreceptek is írják ízesítőnek.

Nagyon sokáig, több évtizedig nem szerettem a zöldbabot főzeléknek, talán azért nem sikerült igazán jót főznöm.

Dikusz 2017.03.29. 09:47:28

@látjátok feleim szümtükkel: a tökfőzelék viszont nagy kedvencem. Annak a mirelitváltozatában voltak olyan fás kaporszárak, amire zászlót lehetett volna tűzni. Azóta, bár ritkán veszek mirelit tököt (mert mélyhűtve nem az igazi), nem teszem bele ezeket a hadieszközöket.

Benikuty 2017.03.29. 10:18:32

Waka, ha ragaszkodsz az Ázsiához, az nem egyéb, mint egy oktalan beidegződés. Persze ha elég vastag a brifkód, miért ne?

Benikuty 2017.03.29. 10:23:03

@látjátok feleim szümtükkel: "A magyaros zöldbabfőzelék egyszerűbb, és gyorsabb." kimaradt a finomabb. Főleg, ha bőven van benne fokhagyma, petrezselyem, babérlevél. ...és nem piros, pedig mit mondott Laci bátyánk?

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 10:45:19

Anyám mindig fokhagyma nélkül készítette a zöldbabfőzeléket, ezért nálunk is ez volt a módi. Néha paprikásan, néha anélkül. Apám cukorral és ecettel szerette.

Topy 2017.03.29. 11:09:42

@Benikuty: szerintem nem ragaszkodik hozzá, csak ha épp Pesten jár, ezt útba tudja ejteni nagyobb kitérő, több üzletes utánajárás nélkül, nagyjából minden egzotikumot megkap egy helyen
ha van jobb tipped, szívesen vesszük, szvsz Waka sem fog tiltakozni! :)

EsGyé 2017.03.29. 12:15:27

Marhahusbol? Az mar valami idegen reprodukcio lehet! :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 13:14:17

Egyébként ezek a fűszerek, amiket Waka használt, együtt egészen harmonikus ízt adhattak, összeillenek. Ha meg kihagyjuk a többségét, maad a csicsriborsó liszt, a joghurt, a citromlé, és a cukor, akkor az már egy hagyományos síma zöldbabfőzelék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.29. 15:00:25

na kiottem a kohazbol kb 1 homap utade egyelor mert ngyo korai staum, meg kkemozni sem kell
olyan harom honap hogy ldrruljornrk a dolggok

Ez vagyok 2017.03.29. 15:19:40

@látjátok feleim szümtükkel: A zöldbabfőzeléket vöröshagymás és fokhagymás rántással csinálom. Kaporral, borssal és ecettel ízesítem.

Ez vagyok 2017.03.29. 15:21:47

@hagyma: Ez nagyon jó! Gyógyulást kívánok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.29. 15:47:48

@Ez vagyok: hat hogy jo vagy nem majd megtydjuk
hamarost
visznt iden nem tudunk haza

menni

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 16:08:24

@hagyma:

Hiányoltalak. Gyógyulj!
Egy cipőben.:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 16:09:52

@Ez vagyok:

Az a helyzet, én a zöldbabot enyhén megpárolva magában is szeretem, de néhány éve nem tudom rendesen megemészteni, és nagyon ritkán eszem.

Ez vagyok 2017.03.29. 16:21:07

@látjátok feleim szümtükkel: A zöldbab tartalmaz egy fazin nevű fehérjét, ami mérgező. Hő hatására elbomlik, ezért főzzed tovább és nem lesz tőle semmi bajod.

Ez vagyok 2017.03.29. 16:23:06

@látjátok feleim szümtükkel: Több helyen is megtalálod ezt a neten, ha beírod, hogy mérgező zöldbab. Például ezt is :
blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=tereza54&pid=34593

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.29. 16:37:19

@Ez vagyok:

Erről még sosem hallottam, de utána olvasva nagyon érdekes dolgokat találtam, nem csak a babról. A fene gondolná, mi minden okozhat problémát, és nem tudják orvosok sem kitalálni mi az ember baja, pedig csak étkezési gond ( is ) lehet.

Ez vagyok 2017.03.29. 16:41:06

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekesek ezek. Különösen, ha arra gondolunk, hogy párezer éven keresztül hogyan találták ki, mi mérgező és mit lehet megenni.

Topy 2017.03.29. 17:32:35

@hagyma: már hiányoltunk! jobbulást!

Dikusz 2017.03.29. 17:41:34

@látjátok feleim szümtükkel: akkor érdemes kipróbálnod @Ez vagyok: tanácsát, hátha továbbfőzve nem fáj a zöldbabtól a gyomrod.

A fickó 2017.03.29. 18:46:57

@Ez vagyok: Jól elnyomatod szegény bab friss ízét azzal a rántással.:) Nem vagyok rántásellenes, de zöldbabra az életben nem raknám.
A zöldbabfőzelék erénye a pont frissesség és a babra jellemző zamat. Lágy ízű hagyma, kevés fokhagyma, kevéske fehérbors és nálam az elmaradhatatlan rostmentes házi baracklekvár és tejföl.
A lekvár durván kiemeli a bab zamatát, gondolatnyi ecet kell még bele, de se a lekvár se az ecet nem érződhet ki.

A fickó 2017.03.29. 18:48:25

@Ez vagyok: Valaki megette, meghalt a másik már nem ette, átadta és így tovább. :DDDD

A fickó 2017.03.29. 18:59:20

"mérgező zöldbab" Nem használok mérgeket a kertemben - de előszeretettel termesztem őket. :DDDD

Eddig sem pusztultam bele a roppanós ceruzababba, eztán sem fogok.

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 19:07:10

@A fickó: valahol megszakadhatott ez az információ lánc, mikor pesti túristák nadragulyát ettek az erdőben. Azt hitték kökény. Júliusban. (atropin)

Benikuty 2017.03.29. 19:49:26

@A fickó: a lekvárt eddig is használtam ízfokozóként, igaz a vadas mártásban. Így elsőre vad ötletnek hangzik, de mit veszítek, ha kipróbálom? ;)

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 19:59:12

@Benikuty: nekem is fennakadt a szemöldököm, de mivel vadas mártásba én is pakolom a szilvalekvárt, ennek hiányában olykor baracklekvárt, tehát miért ne?

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 20:20:44

@Benikuty: ez jó
"csuszpájz" mondta mindig nagyanyám, ez jelentette nála a különféle lisztes technikákkal sűrített zöldség köretet, amit nevezhetünk főzeléknek is, de ebben az esetben nem az volt a lényeg
itt a cikkben a magyarázat

Waka 2017.03.29. 21:01:00

Köszönök szépen! Épp most estem haza a kertből, durvára elfáradtam.
@Dikusz: A recept nem írta, miért kell, gondolom, mert szokták.
@pizzaszeletvágó: A körmöt időközben lenyiszáltam.
@Benikuty: Az Ázsiával az a helyzet, hogy ott van a Nagycsarnok mellett, tehát két legyet ütök egy csapásra. Ha sikerül felkeverednem a Fővárosba, rendszerint annak oka van, munka, amit el kell végeznem. Ha úgy jön ki, időben belefér, nem kell túl sokat alkalmazkodnom az útitársaimhoz, akkor oda megyek. Biztosan megvenném olcsóbban, ami kell, ha tudnám, hol kapom meg egy helyen, különösebb utánajárás nélkül.
@Topy: Ahogy mondod.
@hagyma: Nagyon sajnálom, szívből remélem, hogy minden rendben lesz.
@EsGyé: Azért mertem ilyen biztosan kijelenteni, mert találtam receptet.
@A fickó: Ezzel a baracklekvár-zöldbab párosítással érdekesen jártam. Még valamikor, a 90's évek elején olvastam egyszer egy szakácskönyvben, mint a zöldbabfőzelék egyik összetevőjét. Na, azóta mindenki hülyének néz, mikor szóba hozom. Végre valaki megerősít.

A fickó 2017.03.29. 21:05:30

@pizzaszeletvágó: Ezt a főzeléket is a egy bűvszaki írás inspirálta - hosszadalmas elkészíteni, de ha valaki mégis megcsinálja, akkor döbben rá, hogy eddig nem csinált mást, csak "tönkretette" a zöldségeket. :DD

afickofakanallal.blog.hu/2015/05/15/zoldborso_ketszer#more7460546

Dikusz 2017.03.29. 21:23:27

@hagyma: az egészséged legyen meg, jobbulást. Majd legközelebb jöttök.

pizzaszeletvágó 2017.03.29. 21:29:22

@Waka: én is kerteltem egész nap, csak nekem közel van hozzá az internet :)

Dikusz 2017.03.29. 21:35:39

@Waka: az Ázsiai boltot én is ismerem a Nagycsarnoknál, azt hiszem, ez a legjobban megközelíthető, ha valaki nem akar egész nap kolbászolni a városban.

Azt hiszem, hogy a fokhagymaíz miatt teszik a főzelékbe.

Waka 2017.03.29. 22:26:47

@pizzaszeletvágó: Az az "egész nap" talán hétvégén összejön. A legújabb kerttel végeznem kellene vasárnapig, de még rohadt sok perje van.
@Dikusz: Útba esik, néha parkolni is lehet, nekem ez jön be.
Találtam egy érdekes írást. Én, mint afféle városi paraszt, nagyon sok mindennel egyetértek: 24.hu/kozelet/2015/11/12/muparasztok-es-mas-nepmesehosok-avagy-eljen-a-videki-elet/

Benikuty 2017.03.29. 22:54:53

@Waka: valóban ez az egyetlen érv az Ázsia mellett. Nekem viszont az egész várost kell járnom a vevők miatt

Benikuty 2017.03.30. 00:05:51

@Waka: Hajni jól ír, kár, hogy mostanában nem...
24.hu/author/hodosh/

Ez vagyok 2017.03.30. 08:51:46

@A fickó: Fogadni mertem volna, hogy a rántást nem hagyod szó nélkül :) A rántásom úgy néz ki, hogy olajon picit fonnyasztom a hagymát, megszórom 70 dkg zöldbab esetén egy csapott evőkanál liszttel, picit még kavarom és hozzáadom a fokhagymát. Tehát nem "malter" dédi szólását idézve a főzelékem.

pizzaszeletvágó 2017.03.30. 11:15:51

@Waka:

Röviden: Kurva jó írás! (ezt nem lehet szebben mondani)
Hajni for ever. Hajni for president!

Minden szavával egyetértek. Éppen csak a Gasztroangyalt nem említi, de körülírja.... :D

Minden szava igaz, a vidéki életről.
" Elég nagy ez a telek … így kell mondani, ugye? Miért nem tartasz tyúkokat? "
Ezen besírtam, @látjátok feleim szümtükkel: tudja miért! :D

Topy 2017.03.30. 11:38:41

@Waka: hehe, te is olvasgatod Hajnit? :)

Topy 2017.03.30. 11:41:41

@Benikuty: @Waka: Waka, szerintem adj neki egy bevásárlólistát mielőtt Pestre látogatsz, aztán elszaladsz hozzá, veszel pár szál kolbászt meg átveszed a batyut és mindenki jól jár! :)
megszervezem én nektek, tisztára mint egy manáger! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.30. 14:56:56

@hagyma: Örülök, hogy egyben vagy! Hiányoltunk.
Gyógyulj (te is:) !

Dikusz 2017.03.30. 15:15:53

@Andrass9: Szia. Hiányoltunk :))

pizzaszeletvágó 2017.03.30. 15:24:10

@Andrass9: :)
Jelentést kérünk! Zárójelentést? (ha nem fárasztó)
Sikerült meghekkelni a wifit a kórházban és újra a neten vagy?
:)
Aggódtunk...

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.30. 15:59:13

"...a jókai bableves is konzerv babból készül, felöntve a gulyás levével." Hehehe, ez a gulyás leve nagyon jó. Látom magam előtt a gulyást. A levét nem.

Benikuty 2017.03.30. 17:20:45

@Topy: Waka nem szereti a kolbászom ;)

turósmácsik 2017.03.30. 19:55:36

@Andrass9: Hopp, hopp! Gazda a felületen? Mi van veled, mit lehet megosztani velünk?

Waka 2017.03.30. 20:36:44

@pizzaszeletvágó: @Topy: A fészen linkelte be valaki, azt sem tudtam, hogy olvasni lehet valahol.
Az Ázsiába konkrét elképzelésekkel szoktam menni, pikk-pakk megvan minden. A Csarnok okoz némi kihívást.
@Benikuty: Ilyet nem mondtam. Nekem nem kell (nem is jut rá idő) az egész várost járnom, de a tervek szerint majdnem meglesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.31. 09:56:03

@Dikusz: @pizzaszeletvágó: @turósmácsik: Jelentést csak nagyon rövidet, mert feküdnöm kellene 24 órában (laptopot nem használok): instabil bokatörés - fémlemezzel rögzítve. Felállni majd később lehet csak, addig fekvőgipsz. Legalább itthon vagyok, csak kötözésre járok be a kórházba.

Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat!

Isley 2017.03.31. 09:58:06

Sziasztok!

Érdekes étel, ha elém raknák megkóstolnám, de maradok a szokásos főzelékemnél.

@Andrass9, @hagyma: Üdv a lábadozóknak!

pizzaszeletvágó 2017.03.31. 11:57:07

@Andrass9: ajjaj. Véralvadásgátlót vedd nagyon komolyan!!! Ilyen bokánál az a legrosszabb prognózis. Nehogy nagyobb baj legyen. Ha elfogy, írasd fel, nehogy valamelyik doki elfelejtse, olyat is láttam már. Közben meg ne vágd magad, késektől távolra! (sok beteg nem működik együtt ebben a dologban, aztán...)

Kb. 15 éve jártam úgy, hogy Húsvétkor max. kerekes székkel közlekedtem, előtte hetekig feküdtem, de az ünnepi menüt én főztem. Egy lábon állva. Legalábbis a szakmunka részét. Ha jól emlékszem nyúlcombok voltak kapros mártással, friss zöldségsalátával. :)

Topy 2017.03.31. 16:12:14

@Andrass9: Üdv a fedélzeten, jobbulást!

pizzaszeletvágó 2017.03.31. 16:46:07

Itt a XXI. század. Már ami az ételfotózást illeti.
www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20170331-gasztrofoto-palyazat-the-famous-grouse.html
Wonderful.
Arra kíváncsi-fáncsi lennék, hogyan fotózzák le a whiskeyt az ételben, de minden lehetséges, instagram, fészbuk alkalmazás, menő gasztrobloggerek, reklámok, persze a korrupció teljesen kizárva. Ahogy azt a szakácskést odaítélte Péter Anna egyvalakinek a Malackarajon, az bűzlött rendesen. Ez már a XXI. század, ahogy minap volt szíves egy idelátogató megmondani Andrásnak, hogy aszerint fotózzon. Igen az ételfotó készüljön csak nyugodtan nem ehető ételről! Lényeg a látvány, a reklám, a vele szerezhető profit.
Meg az ingyenélés.
Dicső XXI. század.

Attilajukkaja 2017.04.02. 12:41:46

Ez nekem való recept! Bár én a karfiolt általában krumplival csinálom (Aloo Gobi), nem tésztával, és szeretem benne a csípőset. :o)

Na de mi van Andrással????????

Attilajukkaja 2017.04.02. 12:43:07

@Andrass9:
Bocsi. Most olvasom, hogy már otthon vagy. Jó lábadozást!