Indiai ételt túrtam böjt alkalmából. Pontosabban egy egész sor ilyet összeszedtem, de pár alapanyaggal meggyűlt a bajom. Volt már pár köröm ez ügyben, de nem sokra jutottam, a helyi választék igen csak behatárolt, a listám egyre hosszabb. Ha végre felszabadulok az Ázsia boltba, komoly érvágás lesz. Maga az étel leggyakrabban hüvelyesekből, főképpen lencséből készül, de létezik húsos változat is, bárányból és marhahúsból.
Mindegy, enni kell, és lehetőleg illene tartanom az önként vállalt böjtöt. A fogás nem lett autentikus, hiszen nem volt itthon ghí, a fekete mustármag is elfogyott, a bűzös husángról meg ne is beszéljünk. Nekiláttam, és végül egészen jó lett.
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab (gyorsfagyasztott)
- 75 g csicseriborsó liszt
- 450 g natúr joghurt
- 1 evőkanák ghí vagy étolaj
- 1 kávéskanál fekete mustármag
- 1 diónyi frissen reszelt gyömbér
- 1/2 kávéskanál chilipor (mag nélkül őrölt cayenne paprikát használtam)
- 1/2 kávéskanál hing (asafoetida)
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál cukor
- 1 facsarás citromlé
- 1 evőkanál currypaszta
- só
A zöldbabot megsóztam és kevés vízzel fedő alatt megpároltam.
Kimértem a csicseriborsólisztet és 2 dl vízzel simára kevertem. Hozzáadtam a joghurtot és a currypasztát, és azzal is elkevertem.
Egy nagyobb lábosban felforraltam fél liter vizet. Utóbb kiderült, hogy lehetett volna több is az a víz, mivel igen sűrű lett a szósz.
Hőkiegyenlítés után beleöntöttem a joghurtos masszát és folyamatosan kevergetve 15 percig főztem.
Egy kisebb lábosban olajat hevítettem és kipattogtattam volna benne a mustármagot. Fekete mustármag híján egy kávéskanál mustárport futtattam meg benne.
Beletettem a gyömbért, kicsit megpirítottam, majd hozzáadtam a csiliport, és gyorsan félrehúztam a lángról, hogy meg ne égjen.
A fűszeres olajat a szószhoz öntöttem és alaposan elkevertem.
Beleöntöttem az időközben megpuhult babot.
Kurkumával, citromlével és cukorral ízesítettem, és kicsit utánasóztam, összeforraltam.
Az én ízlésemnek kicsit sovány lett volna magában, ezért párolt rizzsel tálaltam.
Voltaképpen egy szokatlanul fűszerezett zöldbabfőzeléket főztem. Ettől függetlenül egészen jó lett, talán csak az a bűzös husáng hiányzott nagyon belőle.