Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Csípős csirkeszárny II.

2017.03.24. 07:00 Andrass9

Volt már ... Ennyire finom paprikaszószt még nem készítettem! Elég tiszta szárnyat kaptam a madarasban - állítólag tanyasi, de erre nem vennék mérget.

28.jpg

Ünnepi ebédre készültünk március idusán: húsleves a fiúnak, spárgakrémleves a többieknek. Zöldbabfőzelék nekik, majd a csípős csirkeszárny. Egy kicsit eklektikus lett az összeállítás, dehát ezeket kérték.

A posztban csak a szárnyat irom meg, mert egyöntetűen közölték, hogy ez volt eddig a legjobb paprikaszósz:

  • 2 nagy vereshagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl vörösbor
  • 80 ml paradicsomlé
  • 1 girizd fokhagyma
  • 4 ek csípős pirospaprika
  • 4 ek Farkas András féle pirospaprika
  • 1 ek Thai Bird Eye őrlemény
  • 1 tk majoranna

10.jpg

Szoktam eltenni a paprikaszószból kidunsztolva, de most nem találtam, ezért nekiálltam megfőzni. A zöldpaprikát és a hagymát felaprítottam, és a forró vajban fedő alatt pároltam, míg megpuhul. Ekkor beleborítottam a rengeteg pirospaprikát.

11.jpg 13.jpg 12.jpg 14.jpg

Elkevertem és egy kicsit lekapattam. Van annyi nedvesség még a hagymában, hogy ne égjen meg a paprika. Hozzáöntöttem a cseppnyi paradicsomlét, ami akár el is hagyható. Végül beletettem a vörösbort, valamint egy pohárnyi vizet is, mert eléggé besűrüsödött. Mintegy 10 percnyi lassú rotyogás után belenyomtam a botmixert, és krémesre kevertem vele.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A csirkeszárnyakat lepihézni mindig a forrasztólámpával szoktam (néha a kezemről is leperzselem vele a szőrt).

19.jpg

Lemostam, letörölgettem a szárnyakat, majd az izületek mentén feldaraboltam.

20.jpg

A szárnycsúcsot nem eszi a családom, ezért azt különvettem. Kis borssal, szerecsendióvirággal és szárított petrezselyemgyökérrel egy bő liter vízben nagyon kis lángon főztem, amíg a többi ételt készítettem. A levét leszűrtem, és besürítettem 80 milliliterre, és betettem a csodahüttőbe alaplének a jövő számára.

21.jpg

A szárnyakat megsóztam és meghintettem pici majorannával. Egy nagyobb kotlában összeráztam, majd belekevertem 3 nagy merőkanálnyit a paprikaszószból. Végül egy enyhén kivajazott tepsiben elegyengettem. 220 fokos sütőben fedő alatt sütöttem két órát.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

Egy másik tepsibe áttettem a szárnyakat immáron csak lé nélkül tapadásmentes fóliára.

26.jpg

A sütő grillje alatt kétszer 8 percig grilleztem, egyszer megforgatva. Így a bőr finom ropogós lett.

27.jpg

Volt, aki zöldbabfőzelékkel ette, de azért ecetes uborkával jobb volt (elfelejtettem kenyeret sütni hozzá ...)

29.jpg

A maradék szószt 3 decis üvegekbe öntöttük, és a mikróban kidunsztolva vitték el a gyerekek egy saját sütésre.

80 komment

Címkék: hagyma vörösbor vaj majoranna pirospaprika zöldpaprika Farkas András Thai csili

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5412341899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.24. 13:23:19

Ez a csirkeszárny nagyon jól néz ki, és biztosan nagyon finom volt. Majd ha szabad a gazda, akkor kirúgok a hámból én is. Csirkeszárnnyal.

siraiz 2017.03.24. 18:13:59

Nem kenyerem a fikázás de csirkeszárnyat késsel-villával, uborkával az én olvasatomban ultragáz.

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 18:48:07

@siraiz: én viszont szeretek fikázni, ezért írom, hogy az az ultragáz, ahogy manapság éttermekben, sörözőkben KÉZZEL fogdossák és undorítóan szopogatják, szívogatják, az ilyen csirkeszárnyakat, állatok nem esznek így, főleg nyilvános helyen, utána meg markolásszák a söröspoharat, undorító és nem mellesleg fertőző

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 19:02:02

Magam részéről a szárnyvégeket becsavarom és beakasztom a felső rész mögé. Így egy nagyon helyre kis szét nem nyíló, könnyen kezelhető darabka lesz minden szárnyból, egészben.
Ha jól sikerül a sütés, ezeket a szárnyvégeket csonttal együtt el lehet ropogtatni. Imádom.

turósmácsik 2017.03.24. 19:05:46

Ropogós csirkeszárnyat szeretjük. Ki késsel-villával, ki kézzel, mindegy, de sörrel:)

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 19:26:10

@turósmácsik: otthon, kézzel, TV előtt + a sör, azzal semmi gondom. :)

Waka 2017.03.24. 19:49:59

Köszönök szépen!
@siraiz: Nyilván a kép kedvéért került a villára, utána családi körben nyilván már nem volt ilyen fenntartás.
A végét én is elteszem, de kutya híján magam pusztítom el, prímán gazdagít egy csirkepörköltet, rám meg nem szól senki, ha csontot szopogatok.

Benikuty 2017.03.24. 19:51:43

@pizzaszeletvágó: úgy kell azt sütni, ahogy írod! Viszont alapvető étkezési illemszabály, hogy a szárnyast két ujjunk segítségével szabad enni, nevezetesen a mutató és a hüvelykujjunk közé fogva.

Benikuty 2017.03.24. 19:55:47

@Waka: nyilvános helyen is megengedett, sőt ajánlott a kéz használata. A combról hogy ennénk le másképp a hűst? A szopogatás az egy más kategória... :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.24. 20:00:32

Szerintem az ősembernek nem volt gondja, hogy kézzel vagy villával egye a combot.;D

Sajnos minél inkább nem ősebb, annál nagyzolóbb lett.

Benikuty 2017.03.24. 20:03:21

Tévedtem, nyilvános helyen illetlen a kéz használata.(vagy rosszat néztem)

Dikusz 2017.03.24. 20:07:48

@pizzaszeletvágó: tökéletesen igazad van az étteremben való csirkeszárny csámcsorgásával kapcsolatban, eléggé gesztustalan dolog.
"én viszont szeretek fikázni, ezért írom," ehhez hadd fűzzem hozzá a magamét. Holott jól tudom nem te kezdted, hanem az előtted hozzászóló. Nekem magával a "fikázás" kifejezéssel van bajom, pláne evéssel kapcsolatban.
Mégegyszer mondom, nem neked szól, de valószínű megint index címlapos a poszt, @siraiz meg csak azért szólt hozzá.

A szárnyvégcsontok elropogtatásához jó fogak is kellenek ám:))) (vicc volt)

Benikuty 2017.03.24. 20:27:05

@Dikusz: szerintem az a lényeg, hogy a csirke egyik legízletesebb része a szárnya, már ha van értelme rangsorolni ;)

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 21:00:53

@Dikusz: figyelj, ahogy írod, nem én kezdtem, nem én használtam a szót! Ennyi. "Nem kenyerem a fikázás" ezzel kezdi, ez pont azt a reakciót váltotta ki belőlem, mint belőled, csak én finoman elküldtem az anyjába. Mindegy, honnan került ide. Ugyanaz, mint a minapi eset. Beköszönnek egy beszólással. Akkor köszönjék meg, amit kapnak!

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 21:08:05

@Benikuty: hát ez a kéz használat nyilvános helyen illemtan kérdése. Lehet, persze, finoman, nem zavaró módon, eltartott kisujjal. Hölgyeknek persze így is tilos. ;)
A szolgák által körbehordozott kézmosó tállal és törlőkendővel, mint már évszázadokkal ezelőtt jobb úri körökben. Máshogy nem. Otthon persze igen: gatyára vetkőzve zsíros pofával közben meccs a tévében, mondom azzal semmi baj.

@látjátok feleim szümtükkel: ha nem bánod, nem vágyom ősemberek közé ;) a nagyzolás pedig távol áll tőlem, remélem nem jött le eddig az ellenkezője neked rólam...

pizzaszeletvágó 2017.03.24. 21:13:26

@Dikusz: ja, a fogak! Vannak. Olyan, amilyen. Maradjunk annyiban, hogy kockáztatok, annyira szeretem rágcsálni. :) Könnyebb csirkecomb csontból is kirágom a velőt. Kultúráltan, két ujjal fogom meg :DDDD

Dikusz 2017.03.24. 22:49:56

@pizzaszeletvágó: azt az olyan, amilyent jól becsüld ám meg, a kirakati fogsorral nem lehet csirkeszárny-végeket rágcsálni:)
Úriember/úriasszony mindig két ujjal fogja meg:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.25. 06:35:44

@pizzaszeletvágó:

Minek kéne lejönni?:D

Általánosságban írtam, nem konkrétan.
Ma is vannak népek, ahol a kézzel evés a szokás. Ahány nép/ember, annyi szokás. Az illemet és egyeket pl. erkölcsöt az ember találta ki, főleg abból a célból, hogy magát megkülönböztesse a többitől.
Nekem még tanították a késsel-villával evés módját, ma meg két maroka fogják a villát, és senkinek semmi baja vele.

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 08:04:29

@látjátok feleim szümtükkel: az a mondat még nekem is bonyolult volt :D

@Dikusz: :DDD

Fenchurch68 2017.03.25. 09:22:55

Mikor kicsi voltam, dédinek meg nagymamámnak még voltak olyan illúziói, hogy úrilányt nevelnek belőlem. Azt a részét nem szerettem, mikor ötévesen a vacsoránál a párizsit meg trappistát késsel-villával, hónom alatt két könyvvel kellett elfogyasztanom.

Fogalmam sincs, hogy komolyan protokolláris alkalommal mi a szabály, de én azt tanultam, hogy étteremben vagy más nyilvános helyen akkor fogja kézbe az ember a nyeles husit, ha a csont papírba vagy alufóliába van burkolva. Otthoni, de ünnepibb étkezéskor pedig a háziasszonyt kell lesni, ha ő megfogja (lehetőleg szalvétával), akkor a vendégnek is szabad, ha nem, akkor lehet edzeni késsel-villával a későbbi idegsebész-karrierre.
(Viszont ha egy vendég bármiféle asztali illemszabályt megsért, azt nagyobb illetlenség észrevenni, mint maga az illemszabály-sértés :)
Tehát, @Dikusz: úrinő nem csak hogy két ujjal, hanem ráadásul még szalvétával is! :D

Attilajukkaja 2017.03.25. 10:18:25

@pizzaszeletvágó:
"az az ultragáz, ahogy manapság éttermekben, sörözőkben KÉZZEL fogdossák és undorítóan szopogatják, szívogatják, az ilyen csirkeszárnyakat, állatok nem esznek így"
Persze. :o))) Mert az állatok késsel-villával fogyasztják a döghúst.
Amúgy érdekesek ezek a kultúra függő szokások. Kínában megfigyeltem, hogy furcsán néznék rám, ha a számból kézzel veszem ki a hal szálkáját, de köpködni szabad az étteremben. Főleg a földre, ... és nem csak szálkát. A hangos csámcsogás, szürcsölés és böfögés is kívánatos.
Olaszország egyes részein a pizzát is késsel-villával eszik, míg más részein természetes, hogy kézzel fogják meg.
A csirkecombot hivatalosan is illik megfogni kézzel. De a szárnyakat nem? Egy kocsmában?
Nekem az "ultragáz" messze nem itt kezdődik. Hanem pl., mikor reggel felülök a metróra és jobbra tőlem valaki egy kolbászos pizzát eszik, balra meg egy fahéjas kürtős kalácsot reggelizik. A metrón amúgy is tilos enni, inni, de ilyenkor a két erős szag nálam ér össze, és majd elhányom magam. Na ez nálam a gáz!

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 10:25:21

@Attilajukkaja: sok lúd disznót győz, úgy esztek, ahogy akartok

Attilajukkaja 2017.03.25. 10:26:13

@Benikuty:
"a csirke egyik legízletesebb része a szárnya, már ha van értelme rangsorolni"
Nem vagyok kompetens a témában, de a szüleim szerint abszolút igazad van. Ők már idősek és egyre kevesebb húst esznek. Mivel én vásárolok be nekik, tudom, hogy anyukám a csirkéből tíz alkalomból kilencszer a szárnyát kéri. Tudod, mi a másik, amire rá vannak kattanva? A libanyak. Anyukám imád levest vagy ludas kását készíteni belőle. A kásához 3-4 nyakhoz még max. egy szárnyövét kér. :o)

Attilajukkaja 2017.03.25. 10:35:25

@pizzaszeletvágó:
"úgy esztek, ahogy akartok"
Persze. De nem is ludakról vagy a disznókról szol a diskurzus, hanem arról, hogy mik az általánosan bevett szabályok a mi kis országunkban csirkeszárny-evés terén. Nem "a többségi vélemény mindent visz" alapján döntöm el a hétköznapokban, hogy mit kedvelek és mit nem, hanem hogy ÉN még mit tolerálok.
Ha neked gusztustalan, hogy valaki kézzel nyúl egy ételhez, akkor ne tedd. De ne akadj fenn azon, ha valaki a piacon nem késsel-villával eszi a sajtos lángost. Ha neked nem okoz hányingert (mint nekem szinte minden nap a metrón), akkor csak fordulj el. Nem nagy ügy. :o)

Attilajukkaja 2017.03.25. 10:40:38

@látjátok feleim szümtükkel:
"Az illemet és egyeket pl. erkölcsöt az ember találta ki, főleg abból a célból, hogy magát megkülönböztesse a többitől."
Milyen igaz! Azzal a kis kitétellel, hogy nem feltétlenül a megkülönböztetés volt az elsődleges cél. Talán inkább az, hogy egységes normarendszert alakítsanak ki egy szűkebb társadalmon belül. A különcködés csak idővel, de szükségszerűen jött.

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 12:23:38

@Boar.: namost ez hogy jön ide??? olvastad a véleményemet és megértetted? megértetted mire írtam, amit?

kezd egy kicsit elegem lenni
valamit mondtam valamiről
de mindenki másról beszél

jól elvagytok???

www.youtube.com/watch?v=zTySHKCbkRY

Amúgy érdeklődéseteket kielégítve: lángost, hamburgert kézzel emelem számhoz, lehetőleg csomagoló anyagánál fogva, és nagyon-nagyon gondosan ügyelek, hogy véletlenül se érjek hozzá a koszos, fertőzött kezemmel.
És igen, étkezés előtt és után kezet szoktam mosni, mikor nem tehetem, akkor nagyon ügyelek, hogy olyan falat ne jusson a számba, amit előtte csupasz kézzel megfogtam. Kivéve az otthoni, kézmosásra alkalmas tiszta körülményeket! Így néha a hamburger vagy a lángos utolsó falatja a kukában végzi. (mellékesen mindkettőt itthon csinálok inkább magamnak, mint az utcai szemét)
Autóban, túrákon, kiránduláson mindig van nálam fertőtlenítő spray, ha nem tudnék valahol kielégítően kezet mosni. Szarás után vagy evés előtt.
Olyan henteshez járok, aki nem kezel pénzt, miközben a nyers húst fogdossa. Kesztyű, tisztaság.
Eh, felesleges...
Egy fiatal, okos, értelmes, szépreményű kollégám érintéssel elkapható vírus miatt agyhalott zombi lett. Ennyi.
E.Coli csak érintéssel terjed, egyétek a hamburgert kézzel az utcán, csirkét kocsmában, ti dolgotok, én nem szólok bele, mondtam már!

Boar. 2017.03.25. 12:27:54

Úgy jön ide, hogy igencsak fennakadt a szemem amikor amerikai unokatestvéremmel beültünk egy "pub"-ba(nem az volt, annak nevezték) és a sajtburgeréhez szépen megfogta a kést és a villát...
Amúgy meg ne hisztizz, egy egyszerű kérdést tettem fel... :-)

Dikusz 2017.03.25. 12:29:29

@Fenchurch68: az urak meg glaszékesztyűben, két ujjal:)))

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 12:58:24

@Attilajukkaja:

"mik az általánosan bevett szabályok a mi kis országunkban csirkeszárny-evés terén."

A mikrobiológiát nem érdeklik ez a szabályrendszer, főként országonként külön nem. :) Sőt az ősember idejében sem érdekelte.

"Ha neked gusztustalan, hogy valaki kézzel nyúl egy ételhez, akkor ne tedd."
Köszönöm. Sokat segítettél, magamtól nem jöttem volna rá, hogy ne tegyem. Nincs itt valami stílus tévesztés?

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 12:59:09

@Boar.: nem egyszerű kérdésnek tűnt, már bocs...

Boar. 2017.03.25. 13:07:14

@pizzaszeletvágó: OK, én szívesen tanulok. Tedd fel egyszerűbben...kíváncsian várom, hogy oldod meg. :-)

Fenchurch68 2017.03.25. 13:10:57

@Dikusz: Hmm. Ezt még átgondolom, nem hangzik rosszul.

A továbbiakhoz: szerintem mindenkinek kéne annyira ismernie magát fizikailag is, hogy tudja, föleheti-e a nyilvános klotyó tetejéről az otthagyott hamburgermaradékot, vagy netán a százcsillagos étteremben is herpeszt kap, ha a damasztszalvétát használja. És ez csak a két végpont.
De ha attól valakinek komoly baja lesz, hogy kézzel ette a strandon a lángost, ott nem a lángos oldalán van a probléma, szerintem.

Attilajukkaja 2017.03.25. 13:12:33

@pizzaszeletvágó:
"A mikrobiológiát nem érdeklik ez a szabályrendszer, főként országonként külön nem."
Ha evés előtt kezet mosol, akkor nincs baj a mikrobákkal. Ha nem így lenne, az emberiség már régen kihalt volna.

"Sokat segítettél, magamtól nem jöttem volna rá, hogy ne tegyem. Nincs itt valami stílus tévesztés?"
Sajnálom, ha a beírásom vagy a stílusom bármiben is megsértett volna.

Attilajukkaja 2017.03.25. 13:37:02

@pizzaszeletvágó:
"étkezés előtt és után kezet szoktam mosni, mikor nem tehetem, akkor nagyon ügyelek, hogy olyan falat ne jusson a számba, amit előtte csupasz kézzel megfogtam"
Ezzel én is így vagyok! Étteremben, miután megnéztem az étlapot és rendeltem, azonnal a mosdóba megyek kezet mosni. Amikor kijövök a mosdóból, a kilincset azzal a papírral fogom meg, amellyel szárazra töröltem a kezem. Csak ezután dobom el. A hamburgert is mindig szalvétával fogom meg. Ezért is csodálkozom annyira a sok tömegközlekedési járművőn papírzacskóból étkező utasokon, hogy még járványidőben sem félnek nyalogatni a kezüket. Pedig csak a két ujjukkal teszik.
Ezt a részt nagyon is megértem.
De ha már kezet mostam, akkor a kocsmában simán megfogom a csirkeszárnyat.
A szopogatás viszont egy más téma. Nekem egy kocsmában még simán belefér. Ott ennél durvább és hangosabb dolgok is elő szoktak fordulni, hiszen az a lazítás és jókedv helyszíne (szerencsésebb esetben). A munkahelyi menzán vagy egy étteremben már más a helyzet. Nem igaz?

Topy 2017.03.25. 14:22:47

@Dikusz: nem, abban a hölgyek, de mást csinálnak! :D

A fickó 2017.03.25. 14:57:13

A grillkolbászt, a bajor kolbászt, a debrecenit, a virslit, továbbra sem fogom evőeszközzel enni és orvosi kesztűt sem húzok hozzá. :DDDD

Attilajukkaja 2017.03.25. 15:20:59

@A fickó:
Na de mi a helyzet a csirkeszárnnyal? :o))))
Villával, kér ujjal, vagy két marokra?

Attilajukkaja 2017.03.25. 15:38:40

Amúgy baromi rossz érzés, hogy úgy írogatok be ide, mintha semmi nem történt volna.
Amíg nem derül ki, hogy András tudja-e továbbra is vinni a blogját, addig én inkább visszavonulok.

Benikuty 2017.03.25. 15:38:47

@A fickó: mivel az általad említett étkek egy önálló, és éttermekben nem szokásos kategóriát képeznek, veled mulatok abszolút irreleváns hozzászólásodon. Még hogy orvosi kesztyű! bruhaha! steril, vagy exam? Bruhaha! Te kis Humor Herrold! :D :D

Benikuty 2017.03.25. 15:40:39

@Attilajukkaja: bocs, de csirkeszárnyat ott sem tartanak. A Pléhkocsmában meg még szellenteni sem ördögtől való :D

Attilajukkaja 2017.03.25. 16:06:06

@Benikuty:
"de csirkeszárnyat ott sem tartanak"
Hol?
"A Pléhkocsmában meg még szellenteni sem ördögtől való"
Az sehol sem az. De ott akár hangosan is kiengedhetjük. :o)
Igaz, én ezt egyáltalán nem pártolom.

Benikuty 2017.03.25. 16:14:49

@Attilajukkaja: elegáns helyen, ahol nem illik kézzel szárnyast enni, csirkeszárnyat aligha tartanak. Szerintem ez olyan tipikus "street food", szóval simán megfogható, viszont az előzetes kézmosás szerintem sem árt.
Kicsit más...jártam úgy, hogy rendelés után elmentem a klotyóra, aztán amikor megláttam az ott uralkodó állapotokat, inkább eltekintettem a culinaris élvezetektől...

Attilajukkaja 2017.03.25. 16:39:59

@Benikuty:
Aha! Már értem.
Elegáns helyeken valóban nem szolgálnak fel csirkeszárnyakat.
Báááár, ... ha én egy polgárpukkasztó, egyedi bisztrót nyitnék, akkor pont ilyesmikkel rukkolnék elő.
Érdekes, hogy Szél Tamás és Szabina is valami hasonlóba fogott bele. Nagyon szimpatikus volt számomra.

A higiénia pedig egyéni probléma mindannyiunknál. Fiatalkoromban még nem volt sehol egy normális WC. Se az éttermekben, se a mozikban, sem az utcán. Manapság pedig a legtöbb étterem ad arra, milyenek a mosdóik. Szerencsére. Nem nagyon járok olyan helyekre Európában, ahol gáz lenne a mosdóval.

Waka 2017.03.25. 17:19:12

@Benikuty: @Fenchurch68: A combnál feltalálták erre a célra a csirkemandzsettát. Csinos, fodros végű papír csövecske, amit a hús nyelére húznak, hogy ne ragadjon a kedves vendég keze evés után.
Persze, ha puszta kézzel eszünk, alapvető a személyi higiénia. Szindbád nem tudom, mosott-e kezet a kacsa előtt?

Benikuty 2017.03.25. 18:20:37

@Attilajukkaja: a bisztro és a street eléggé közel állnak egymáshoz.
Remélem Szabináék egy darabig nem váltanak étlapot, mert a mostani nekem meglehetősen nagy örömömre szolgál :)

Benikuty 2017.03.25. 18:23:50

@Dikusz: két ujjal+papírzsepi, de csak otthon, vendégszereplésen nem számít az etikett. Szerintem... :D

Fenchurch68 2017.03.25. 18:27:05

@Waka: Jó, hát most képzelj el egy hetvenes évekbeli Izéke névnapi családi-baráti vacsorát, többnyire von Haus aus jól nevelt résztvevőkkel, fodros csövecske nem volt, betekerte nagymamám alufóliába, ezzel jelezve, hogy tessék bátran megmarkolni.
Én meg jobban hiszek az immunrendszer edzésében, mint az eltartott és fertőtlenített kisujjal való étkezésben :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.25. 18:27:44

Egyet értek fickóval, mert van az a kolbász, virsli, csirkeszárny és egyéb finomság, amit bezony bárhol megeszek kézzel. Akinek meg nem teccik, ne nézze. Úgy sem adok neki.:D

Waka 2017.03.25. 18:42:39

@Fenchurch68: Persze, a célnak az is kiválóan megfelel. Jelzi a célt.

Waka 2017.03.25. 18:43:12

@Waka: Kétszer céloztam. :)

Boar. 2017.03.25. 19:04:38

@Fenchurch68: "Én meg jobban hiszek az immunrendszer edzésében, mint az eltartott és fertőtlenített kisujjal való étkezésben :) "
Ennyi...

Waka 2017.03.25. 19:56:14

@pizzaszeletvágó: Igazából mindenki azt lát bele, amit akar. Én csak azt nem tudom, hogy ki az a Kiss Ramóna?

A fickó 2017.03.25. 20:12:23

@Benikuty: Igazából ezzel az irreleváns hozzászólással csak arra akartam utalni, hogy bizonyos étkek kézzel történő fogyasztása mennyiben járul hozzá azok gasztronómiai élvezeti értékéhez. A csirkeszárny is pont ezek közé tartozik. Természetesen el lehet ezt készíteni úgy is, hogy evőeszközzel, vagy akár kézzel is igen könnyen és kényelmesen lehessen enni, de ez nem általános. Én már évek óta már csak az alábbiak készítem el. A gyerekek például imádják ...

afickofakanallal.blog.hu/2013/03/03/csirkeszarny_nuggets_sultkrumplival#more5114805

nyarspolgar-bbq.blog.hu/2014/05/06/csirkeszarny_lollipop#.WNa_jvnhDIU

A fickó 2017.03.25. 20:18:31

@Attilajukkaja: András szerintem örül, hogy pörög a blog .... :)
Csatlakozva a többiekhez én is gyors felépülést kívánok neki.

A fickó 2017.03.25. 20:26:05

@Fenchurch68: Én is hiszek az immunrendszer erősítésében, na meg persze az időnkénti alapos "torokfertőtlenítésben", főleg étkezések után.;)

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 20:42:48

@Fenchurch68: @Boar.: gyökeresen eltérő a véleményem: amit képviseltek, nagyon divatos, de hatalmas tévedés, részemről lezárva

@Waka: nem az a lényeg, hanem a műfogás

Waka 2017.03.25. 20:46:02

@A fickó: Pontosan ilyen csirkeszárny lollipop-ot ettem tavaly egy vendégségben, de az rántva volt. Ha még lehet fokozni a szárnyat, akkor így érdemes.

Benikuty 2017.03.25. 21:02:32

@A fickó: utóbbiban egyetértünk, előbbi felfogástól egy lépés a védőoltások elutasítása...
Teljesen igaza van @pizzaszeletvágó: -nak, elértünk arra pontra, ahonnan nem érdemes feszegetni ezt a kérdést.
Aztán meg Jukka sem véletlen hallgat, de lehet, tévedek.
Csirkeszárny forever!
Holnap a Pancs-gaszroplaccon leszek a Tűzoltó u. 22-ben, lehet jönni kolbászt kóstolni...

pizzaszeletvágó 2017.03.25. 21:34:17

@Benikuty: Köszönöm. Sajnos holnap se kóstolok. Helyette Debrecen oda-vissza, és nem kellemes ügyben. :(

Boar. 2017.03.26. 03:37:56

@pizzaszeletvágó: Olyan "divatos", hogy végigkísért bennünket a törzsfejlődésen.
A "divat" szót inkább arra hisztis majomkodásra lehetne használni amit Te művelsz.
Felőlem úgy baszod át magad ahogy akarod de a külvilágot akkor sem tudod kizárni az életedből, a levegő is tele van mikroorganizmusokkal, a szupertiszta kajádat is szorgos kezek tucatjai tapogatták végig amíg nem láttad, a víz sem steril amivel kezet mosol és a levegő sem ami a kézszárítóból süvít rá.
Gondolom, számodra elképzelhetetlen, hogy lehajolsz egy szamócáért és megeszed...de ez legyen a Te bajod...

Fenchurch68 2017.03.26. 12:29:03

@Boar.: Nagyon egyetértek.

Én alter szülőként sem voltam annyira bátor, hogy ne oltassak, ennek ellenére az összes kölyköm volt skarlátos. Cuki magániskolás gyakranhajmosott kislányaim jó párszor voltak tetvesek, iskolabusszal jártak, meg egyéb tömegközlekedéssel.

Egyébként meg: kognitív disszonancia :D kinek miben. Én abban hiszek, hogy ha a földről eszem fel a kiborult krumplit, nem lesz tőle bajom, más meg levágatja a kenyér alsó, laposabbik héját, mert az érintkezik emberekkel.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.26. 12:44:31

@Fenchurch68:

Nem hüje az a baci, meg az a tetű sem, hogy koszos helyre menjen.:D

pizzaszeletvágó 2017.03.26. 18:35:40

@Boar.:

"...arra hisztis majomkodásra lehetne használni amit Te művelsz"

Gratulálok!
Lehet véleményt mondani, lehet érveket sorakoztatni, vitázni.
Úriember, úriasszony viszont nem minősíti azt, akivel beszélget, netán vitázik.
Ez az alapvető különbség köztünk.
Ha pedig én a magam részéről le szerettem volna (többször is) zárni a vitát, akkor ilyen módon jönni, nem fair.
Nem fair, mert én nem folytatom ilyen-olyan okból a vitát a témában, tehát új érveket se hozhatok, mert le akartam zárni. Ha érted.

A másik "vitánkra"
"Boar. 2017.03.25. 10:56:15
@pizzaszeletvágó: A hamburgert kézzel eszed?"

Segítek. Elég lett volna egy szmájli. Vagy pedig pontosabban fogalmazol. De egy szmájli is elég... és utána én sem értettem volna félre, nincs ez az egész. Vagy szándékosan kötöttél belém? ;)

Benikuty 2017.03.26. 19:03:02

@pizzaszeletvágó: szerintem akkor leszünk egy súlycsoportban, ha te is leteszel egy terméket az asztalra. Bocsáss meg, de addig legfeljebb egy fekete öves szájhős vagy. (az is nagy dolog:DD)

Benikuty 2017.03.26. 19:12:42

@látjátok feleim szümtükkel: a diplomádat búcsúban lőtted? Mert akkor megértem, hogy a "hülye" hüje :DD

pizzaszeletvágó 2017.03.26. 20:12:34

@Benikuty: azt azért megbocsájtod nekem, hogy nem az élelmiszer gyártásban utazom? :)
azt, hogy én miféle termékeket teszek le az "asztalra", arra befizetnék, ha csak tizedét megértenéd! :)))
sebaj
én csak meg akartam köszönni, hogy segíteni akartál befejezni a vitatémát, nem tudom, eljutott-e ez hozzád
másik: írtad hol leszel, én pedig tényleg sajnáltam, hogy pont az ellenkező irányba kell indulnom és még nem is vidám ügyben
mondom: tényleg sajnáltam
persze, nyilván szájhős vagyok
Küldjek piskótát???? :DDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.26. 21:44:32

@Benikuty:

Miből gondolod, hogy van diplomám?
Ja, és termékem sincs.

Boar. 2017.03.26. 23:26:10

@pizzaszeletvágó:
Segítek. Egy vitát úgy lezárni, hogy "Ti tévedtek és punktum, részemről lezárva", vagyis a másik érvelését, válaszát, akármit figyelmen kívül hagyni olyan dolog, hogy utána már nem nagyon kérj számon senkin "fair" hozzáállást.
Másrészt és egy viszonylag egyszerű kérdést tettem fel amire lehetett volna egész egyszerűen válaszolni, ehelyett idevágtál egy olyan hisztit hogy a kétéves lányom csak pislogna a meglepetéstől ha ezt a lécet át kellene vinni neki.
Másrészt valóban hisztériás majomkodásnak tartom ezt a divatos "kill them all" filozófiát a baktériumokkal kapcsolatban.
Esélytelen küzdelem. A steril környezet megteremtése és fenntartása olyan dolog amibe reménykedj, hogy soha nem lesz részed( a műtők nagy része sem steril, van, amelyik eleve nem az és van, amelyik az egészségügy általános lepukkantsága miatt). Viszont onnantól, hogy nem tudod elválasztani magad a külvilágtól, az immunrendszer valóban állandó edzésre szorul. Edzed Te is, csak nem tudsz róla. Abban a hitben élsz, hogy ezzel a finnyáskodó viselkedéssel majd Te jól megmutatod azoknak a baciknak, esélyük sincs. Ők meg kiröhögnek. Ne haragudj, de mi is...
Ja... Oltatom a gyerekeimet, a kocsimban mindig van folyékony kézfertőtlenítő, nyilvános wc-ket kerülöm de ha muszáj használnom, inkább a könyökömmel kezelem a kilincset ellenben megeszem a gyümölcsöt a fáról és kizabálom a kárászból bontáskor az ikrát. Egyszer voltam szalmonellás, valószínűleg nyers haltól.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.27. 09:33:51

@Benikuty:

Diploma nélkül nem lehet valaki okos?

Benikuty 2017.03.27. 09:34:28

@pizzaszeletvágó: kösz, ne küldj! Vigyázok a fogaim épségére;)

Benikuty 2017.03.27. 09:36:23

@látjátok feleim szümtükkel: akkor kell igazán okosnak lenni:D
Vicc nélkül, a kettő közt nincs korreláció...

Benikuty 2017.03.27. 09:48:42

@Boar.: az immunrendszer azért egy kissé bonyolultabb, persze az internet önjelölt zsenijeitől könnyű okosodni.
Amikor kellett, immunológushoz fordultam.
Lehet, hogy a vajákos Micinek kerekebb a segge, a cicije meg hegyesebb. Kit mi motivál... :D

Boar. 2017.03.27. 10:00:05

@Benikuty: Persze, bonyolultabb. De az alapoknál kell kezdeni...
Az oltások is legyengített kórokozó törzsekkel készülnek, a kígyószérumok is.

Benikuty 2017.03.27. 10:21:52

@Boar.: én is így tudom, és hogy ezzel tanítják az immunrendszert védekezni. Viszont a "tanítás" és az edzés nem ugyanaz. Az immunrendszer velünk születik, nem lehet erősíteni. A betegségei sajnos más tészta...
Az oltásokat elutasítók a velünk született, de tanulatlan rendszerre szabadítják rá a gyilkos kórokozókat, amiket nem ismernek, így védtelenek vagyunk/lennénk.@Attilajukkaja: erről sokat tud, sőt...de hallgat.

Attilajukkaja 2017.03.27. 11:54:32

@Benikuty:
"Remélem Szabináék egy darabig nem váltanak étlapot, mert a mostani nekem meglehetősen nagy örömömre szolgál"
Nekem is: van benne pisztráng. :o)

"erről sokat tud, sőt...de hallgat."
Talán, mert hallgatni arany. ;o)

Benikuty 2017.03.27. 12:03:27

@Attilajukkaja: te eszel, én szállítok:)
"Talán, mert hallgatni arany. ;o) "
talált, süllyedt!
szerettél torpedózni? :D