Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (63) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (243) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (33) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (44) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (29) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Padlizsán, paradicsom és Mozzarella sajt

2017.03.22. 07:00 Andrass9

Ez a három összetevõ csodákat képes produkálni. Hidegen vagy melegen. Most melegen ettük, mert csak egy szem padlizsánból készült (annyit találtam a hűtőben).

25.jpg

A szomszédasszony újságolta el a feleségemnek, hogy ezt főzött, amitől persze nekem azonnal reprodukálni kellett. Vett is hozzá padlizsánt - egyet.

Túl sok minden nem kell 2 személyre:

  • 1 duci padlizsán
  • 2 nagy paradicsom (ha kapható. Én sült paradicsomot használtam, mert az mindig van itthon.)
  • 15 dkg mozzarella sajt. Ez kicsit kevésnek bizonyult, ezért még
  • 4 dkg Maasdammer sajt
  • 1 üveg sült paradicsom
  • 1 bazsalikomág
  • pici petrezselyem
  • olivaolaj spray (kb 1 ek összesen)
  • só, szicíliai fűszerkeverék, majoranna

10.jpg

Nincs minden a képen, mert menet közben improvizáltam. A padlizsánt felkarikáztam kb 1 cm vastag korongokra - lett pont 12. Egy tepsibe tettem sütőpapírra, ahol szóram rá a szicíliai fűszerbõl, de csak halványan. A majorannából még kevesebbet, meg egy pirinyó borsot. A paradicsom eleve nagyon fűszeres, valójában elhagyhattam volna a fűszerezést. Megspricceltem lehelletvékonyan olivaolajjal, sóztam is kicsit. Megfordítottam a korongokat, amiket azután csöppet sóztam, meg kapott kevéske majorannát. Ezt az oldalt is megspricceltem olivával.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Betoltam a 180 fokos sütőbe (épp előtte vettem ki a kenyeret) 20 percre. Ezalatt kiraktam a paradicsomot, kicsit szétterítettem, hogy majd a padlizsánra tudjam fektetni. Eredetileg ilyenkor a nagy paradicsomokat kell felkarikázni :) Apróra vágtam a bazsalikomot és a petrezselymet, majd felvágtam a kis mozzarellát, és hozzá raktam a kis Maasdammert is.

15.jpg

A padlizsánt mindkét oldalán sütöttem 10-10 percig. Azt hittem szaftosabb lesz, de még nem az. Ráhalmoztam a paradicsomot, amire rászórtam a friss bazsalikomot. Végül minden korongra tettem vagy mozzarellát, vagy Maasdammer sajtot.

16.jpg 17.jpg 19.jpg 20.jpg

Három korongot meghagytam földszintesnek, a maradék mozzarellásokból emeletes korongot csináltam, viszont a 3 Maasdammeres korongból igazi BigMac-et állítottam össze.

22.jpg

Mikor a feleségem befutott, a padlizsánt betettem a sütőbe minimum lángra 10 percre. Ez pont elég ahhoz, hogy felmelegedjen a paradicsom és megolvadjon a sajt.

23.jpg

Gyorsan tálaltam is. Magamnak a 3 emeletest, és egy kicsi mozzarellásat. Feleségem a földszinteseket ette. A friss - még meleg - kenyeret is felvágtam, és azt ettünk hozzá.

24.jpg

Nekem elegendő volt a két torony, de feleségem is evett egyet a három földszintes után. Remek, szaftos étel! Elkészül szűk egy óra alatt.

Még gyorsabb, ha salátának esszük, mert akkor nem kell a tornyokat melegíteni, csak egy csepp balzsamecettel locsoljuk meg!

85 komment

Címkék: paradicsom padlizsán bazsalikom bors majoranna mozzarella olivaolaj petrezselyem sült paradicsom Maasdammer

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr412353909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Benikuty 2017.03.22. 07:50:13

Érdekes recept,és amikor nem agyament áru a padlizsán biztosan megcsinálom a reá érdemes kákabélűeknek.
Azt a maasdamer nevű osanos szutykot komolyan gondoltad? Csak mert semmivel nem jobb, mint egy tolle szemét stb. Ilyen nemes anyagokat, amiket itt is használsz, megcsúfolsz vele. Szerintem....és gondolom, a mozzarella bivalytejből van, mert sajna az is alap, ismerve az egyéb "mozzarellákat"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 09:39:31

@Benikuty: Tudod, izlések és pofonok különböznek. A Maasdammer nem az Auchan sajtja, csak ott is lehet kapni. Nekünk pedig izlik. Ha tetszik valakinek maga a recept, akkor használjon olyan sajtokat, amiket nem a "szutyok" szóval tiszteli meg :)

A fickó 2017.03.22. 10:25:16

@Benikuty: Azért egy jobb minőségű holland Maasdamert, Leerdammert nem neveznék szutyoknak. A holland Leerdammert mi is esszük, ez a mi Trap Istvánunk, kb. annyiért is veszem. Nem a sajtok legkifinomultabbja és csak nyersen esszük pl. szendóba, de ehető szerintünk. Van ehető nem bivalytejből készült Mozzarella is. Olvadós sajtnak meg ott egy hosszan érlelt minőségi cheddar.

Topy 2017.03.22. 10:49:56

ez tetszik, asszonynak tutti bejön, erre biztosan rápróbálok :)
hogy a lányaim mit szólnak hozzá azt meg majd nem árulom el :D

pizzaszeletvágó 2017.03.22. 10:56:12

Reggel láttam futólag a posztot. Most jöttem vissza a piacról. Vettem KÉT padlizsánt!
Szép zöldszárú, keményhúsú, fényes, nem olyan életlen :) mint azon a képen. Így remélem hétvégéig eláll a 6 celsius fokos hűtőben, mert nagyon nem padlizsánt akartam ma főzni. Francnak néztem meg reggel a posztot.... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 11:04:09

@pizzaszeletvágó: Hozzá kéne már szoknom, hogy távolabbról fotózzak, akkor nagyobb a mélységélesség :)
Kellett neked posztot olvasni reggel ... Nem fogod megbánni, mert tényleg nagyon finom!

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.22. 11:14:49

Szrintem mindenki megkapaszkodhat, mert nincs a világon annyi bivaly, mint amennyi bivalytejből készült sajtot eladnak. Van ezzel szemben sok bivalyosított tehén.

Topy 2017.03.22. 11:29:06

@látjátok feleim szümtükkel: dehogy nincs, ott legelnek a azok mellett az eperföldek mellett ahol az az eper terem, amiből az a rengeteg epres joghurt készül ;)

pizzaszeletvágó 2017.03.22. 12:18:26

@Topy: a piacon voltam most tanúja: "Ez magyar eper?" kérdezte a vevő, "Igen, magyar." válaszolta szemrebbenés nélkül az eladó. Én meg minek szóljak bele. Biztos, hogy még csak nem is az EU-ból származott az eper. Láthatóan mindketten örültek a vásárnak, a vevő is és az eladó is. Én ezután inkább kértem egy fürt magyar banánt, síri csendben szolgáltak ki, de ép bőrrel távoztam. :)

Fenchurch68 2017.03.22. 12:35:17

Az emberem még mindig csak dísztárgynak tekinti a padlizsánt, nem élelmiszernek. Ezt viszont hajlandó lennék akár magamnak is összedobni, nekem nem is annyira a sajt a gyenge láncszem, mint a paradicsom.

pizzaszeletvágó 2017.03.22. 12:47:16

@Fenchurch68: kétségtelenül, ennek az ételnek a szezonja augusztus 2. fele lenne, érett nagy szabadföldi húsos paradicsomokkal, és nincs most mindenkinek sült paradicsoma eltéve (b+).
Nekem van viszont nagyon sűrűre főzött, rostos paradicsomlevem eltéve. Az is valami lucullus fajta, mint a receptben. Azt tervezem, hogy azt a levet fogom felfőzni különféle fűszerekkel, és azzal locsolom meg. De el tudom képzelni egészben eltett konzerv paradicsomból is, amit szerencsére lehet már multiknál kapni, csak azt is jól be kell fűszerezni mindenfélével. Vagy ha már itt tartunk a Tescoban de biztos máshol is, lehet kapni olajban eltett szárított paradicsomot, az is jó, próbáltam már.

Benikuty 2017.03.22. 14:53:57

@Andrass9: te viszont imádod a solymári hipert, nyilván ott vetted, ha nem tévedek. Bocs, de szerintem 1300-1600 pénz között félkemény sajt, jó minőségben, nincs. Más kérdés, hogy mit is eszik a magyar sajt néven...

Benikuty 2017.03.22. 14:56:44

@A fickó: te írtad, hogy "jobb minőségű". Amit azokban a hiperekben kapni, olyan is...Visszasírom a Cora-t!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 15:00:14

@Benikuty: Speciel ezt a sajtot az Aldiban vettem, de az a jó, hogy tudsz valamibe belekötni :)
Amíg csak engem piszkálsz, nem különösebben érdekel - egy oroszlán nem fog legyet fogni :))) (Asterix és Obelix: Kleopátra akció - ha nem ismernéd).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 15:02:59

@Fenchurch68: Próbálj meg aszalt paradicsomot venni, (Napon szárított, olajban) - ahogy @pizzaszeletvágó: is ajánlja, de még a konzervből is lehet jót készíteni, mert jó az alapanyag (nem "szutyok" :)

Benikuty 2017.03.22. 15:04:42

@Andrass9: sajnos nem, csak átvette az áruházait, és aztán kapásból lepusztította a gyenge kommersz szintjére. Amíg megvolt a budakalászi, szinte mindent ott vettem, az Auchanba már nem megyek. Persze más gondolhat mást.

Benikuty 2017.03.22. 15:09:34

@Andrass9: Én erre azt szoktam mondani, hogy nehogy már a veréb szárnyalni tanítsa a sas! Eszem ágában nincs piszkálni, neked súlyos problémáid vannak a magyar nyelvű értő olvasással. Vélemény=piszkálás?

Benikuty 2017.03.22. 15:11:25

@Andrass9: a Gyáli úti olasz nagykerben kapható igen jó napon szárított paradicsom, emberi áron. Ha nem veszed piszkálásnak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 17:10:28

@Benikuty: Az a gond, hogy neked nem véleményed van, hanem elképzelésed, amit mindenkin át akarsz verni.
Ez nem piszkálódás - sak síma erőszakosság. Szerencsére tőled már megszoktuk, ezért nem reklamálok túl sokat. Majd, ha megtanulsz levegőzárványok nélküli kolbászt készíteni, akkor inkább odafigyelek rád. Addig azt a "szutyok" kategóriába helyezem.
A kettőnk közötti eltérés, hogy én ezt a véleményemet csak akkor hangoztatom, ha te akarsz a világ közepe lenni - addig nem.
Minden esetre 2-4 havonta tesztelem a kolbászodat, és a kutya még éppen megeszi ...

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.22. 17:18:45

No, ez itt a reklám helye.:D

Ezek nyílnak az udvarunkban:
Hófény, hunyor, kökörcsin, tulipán, jácint, ibolya, nárcisz, egy apró világoskék hagymás,nevét nem tudom, primula, és a fás pünkösdi rózsának akkora a hajtása, hogy látszik a bimbója ( tavaly május elején nyílt ).

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.22. 17:52:48

@pizzaszeletvágó:

Azt elfelejtettem sorolni, hogy az ogona rügye is hatalmas. Érdekes, hogy a gyümölcsfák nem kapkodnak.

pizzaszeletvágó 2017.03.22. 18:26:10

@látjátok feleim szümtükkel: éppen ezt akartam mondani, a fák alig mozdulnak. Csak sejtem, hogy a mélyre menő fagy és viszonylag sok, sokáig kitartó hó az oka ennek. Itt legalábbis sokáig volt vastag hó. Ez jól szigetelte az előtte hetekig ható, mélyremenő fagyot, lassan engedett fel a föld. Nincs még annyi virág, mint nálad.

Bocsáss meg egy személyes kérdés: kereshetlek magánban? Email? Szerintem a többieket nem nagyon érdekli, amiben segítséget szeretnék kérni. Szóval egy elérhetőség kellene. Vagy működik nálad ez a blogprofilon keresztüli üzenetküldés? Próbáljam úgy? Én most aktiváltam újra "pizzaszeletvágó"-ét hogy tudjon üzenetet fogadni. Bocs, ha eddig küldött valaki is, azt biztos nem kaptam meg.

Fenchurch68 2017.03.22. 19:22:06

Aquila non captat muscas.

Pedagógus alkat vagyok, azzal sosincs baj, hogyha valaki nem tudja felfogni, amit mondok/írok.
Csak azzal, ha nem akarja.

Waka 2017.03.22. 19:39:18

Köszönök szépen!
Minden különvélemény dacára nekem bejön. Ha szendvics gyanánt abba a frissen sült kenyérbe lenne pakolva az emeletes változat, az lenne biza' a Mennyország. Esetleg egy öntet kecsappal. :D
Ami a Maasdamert illeti, én bizony még soha nem kaptam 2K alatt, így nálam nem nagyon fér bele az 1300-1600 közötti félkemény sajt kategóriába. Vagy én járok rossz helyre vásárolni.

Benikuty 2017.03.22. 19:56:22

@Andrass9: sajnos a legnagyobb odafigyelés mellett is becsúsznak hibák. Lehet, hogy szerinted szar, de azért majd nézz be a Stand25-be rakott krumplit enni ;)
A kutyának a fűszeres árt. Szerintem.
Amúgy hála Istennek az eladási adataim nem igazolják vissza a visszatérő tesztjeid eredményét. Ezen egyszerűen nevetnem kell :D

Benikuty 2017.03.22. 20:00:10

@Waka: 1300-1600 közt az auchanban szokott lenni, amikor az előbb kényszerből lefagyasztott tételeket kinyomják. Azért utóbbi pletyka hitelességére nem fogadnék.

Benikuty 2017.03.22. 20:02:43

@Andrass9: azt még írd már meg, hol vásárolsz a termékemből?

A fickó 2017.03.22. 22:00:11

@Andrass9: Nem úgy van a'. Itt a nagy teszt:

www.nosalty.hu/ajanlo/nagy-kolbaszteszt

Vakon is IG kolbásza vitte el a pálmát.

Egyszer (először) én is jól megszívtam vele, A Culinaris-ban vettem, láttam, hogy kicsit kemény, de az eladó azt mondta, hogy IG kolbija már csak ilyen. :S Otthon jobban szemügyre véve láttam, hogy lejárat előtt egy héttel van. Nem kemény, hanem csont kemény volt - élvezhetetlen. Mivel élelmiszert nem dobunk ki vékony szeletekben elrágcsáltam egy részét, mint a beef jerky-t, bár annál keményebb volt. T.képpen nem volt rossz, a paprika kissé túltengett benne, de a húsnak jó íze volt, pláne, hogy már nem sok nedvesség volt benne. A többit belefőztem lecsómártásba. Kissé csalódott voltam, azóta nem vettem, ráadásul ott krva drága is volt.

Oda kéne figyelni a tárolásra, vagy rövidebb szavatossági időt megállapítani, ha valaki így találkozik vele nem fogja tudni értékelni - jó, mondjuk én még így is jó kolbásznak tartom, de azóta nem próbálkoztam vele, mivel nagyon nem szeretem a száraz kolbászt. Lehet megint meg kéne próbálnom ...

A fickó 2017.03.23. 00:42:00

@Fenchurch68: Valóban a padlizsánok nemcsak finomak, de gyönyörűek is. Padlizsán és padlizsán között azért nagy különbségek vannak, nekem 4 féle lesz idén, ebből 2 kedvenc - már nagyon várom, de még csak most kezdenek kibukkanni a magoncok a fődből.

Kamo:

semences-partage.net/viewtopic.php?t=14390

Violetta di firenze:

uprisingorganics.com/vegetables/eggplant/violetta-di-firenze.html

Chinese long:

www.livestrong.com/article/546294-how-to-cook-purple-chinese-eggplant/

Stripped toga:

plantlust.com/plants/12503/solanum-melongena-striped-toga/

Benikuty 2017.03.23. 04:24:11

@A fickó: régebben túlrendelték magukat, azóta fele mennyiségeket viszek be. Azt sem tudtam elérni, hogy rendesen tárolják, sajnos pont annyi a ráhatásom, mint az árpolitikájukra. A Culinaris egy külön világ...
Igazad van a paprikával kapcsolatban, de még így sincs benne annyi, mint amennyit a klasszikus csabai recept ír. Sajnos nem tudok mindenki ízlésének megfelelni.
A Nosalty tesztje óta egyébként sok minden változott.

Fenchurch68 2017.03.23. 07:51:24

@A fickó: Ezek tényleg gyönyörűek!

A kedvesemnél egy darabig próbálkoztam, mindent (muszakát, parmiciano di melanzanét, töltött padlizsánt) udvariasan megkóstolt, de köszöni, ő nem kér. Ugyanez a helyzet a zöldbabbal minden formájában, valamint a pacallal.
(Jó, jó, én meg nem vagyok hajlandó megenni semmit, amiben kapor vagy koriander van, meg a prdcsms kpsztt sem.)
Én meg, amióta két emberre főzök és nem minimum ötre, nem fogok többfélét főzni, ezért örülök a fenti ötletnek is, mert ha valami mást sütök, bedobom mellé a "tornyocskákat", és örülök :)

A fickó 2017.03.23. 10:33:02

@Fenchurch68: Na ezt még biztos nem próbáltad, se kapor se koriander. Könnyű elkészíteni, de a kézi aprítás kissé macerás, cserébe nagyon finom és a padlizsán ízét is másképp érezni. Szezonon kívül nem veszek padlizsánt, csakúgy, mint paradicsomot és így tovább. Hiszen mindig szezonális valami és ilyenkor inkább igyekszem azt használni, kivéve az általam hűtőbe, vagy üvegbe) elrakott dolgokat. :)

afickofakanallal.blog.hu/2015/11/13/harom_michelin_csillagos_toltott_padlizsan#more8074690

ChilisCsirke 2017.03.23. 10:57:17

Én régóta csinálom ezt a mennyei étket. Az ízorgiát még lehet azzal fokozni, hogy a tornyokban a padlizsánt megkenjük pesztóval. Ha magas tornyokat emelünk, sülés közben megdőlhetnek, ezért érdemes fogpiszkálóval megtűzni, és persze fogyasztás előtt ezek kihúzandók.:)

pizzaszeletvágó 2017.03.23. 12:26:33

@A fickó: meglepődve olvasom, hogy a füstölt száraz kolbásznak van lejárati ideje!
Mindegy is, megnéztem a linket.
Simán fizetett hirdetésnek tűnik.
Megkérdezem IG-t nyilvánosan!
Van mersze és szándéka nekem egy pár füstölt kolbászt küldeni tesztelésre?? Mert magam nem járok olyan helyen, ahol kapható.
Aztán majd megmondom, hogy Andrásnak van-e igaza, vagy másnak.
Nyugi, kifizetem a csomagot, nehogy ez gond legyen.

Más, de még a témához.
Életemben egyszer sikerült levegőzárványos füstölt kolbit készítenem magamnak. Kb. 10 kiló penészedett rám. Belülről lepenészedett. Azóta is keresem a hiba okát. Nehéz eldönteni, mert akkor semmi nem volt a helyén. Régi volt a bél. Nem odavaló dolgok is voltak a darálékban, túl kötőszövetes, kemény lett. Ez nyilván befolyásolta a töltést, a levegő kiszorítását. Aztán ott a szárítás, füstölés. Egy ismerős hentes csinálta, nem én, ótómata füstölő szekrényben. Ő is elkúrhatta a programozást, idő, hőfok. Végül szétszáradt a kolbi, belül hosszanti levegővel, végül penésszel. Hentesemmel azóta keressük a hiba okát, mert előtte is, utána is kiválót alkottunk!

Topy 2017.03.23. 12:34:34

@pizzaszeletvágó: minőségmegőrzési ideje van, mint szinte mindennek

hibás tárolás okozhat fellevegősödést, ha túl alacsony a páratartalom, kívül gyorsan megszárad és felkeményedik, a további száradás így már nem befelé szikkasztja a külsejét hanem belültől fellevegősödik - legalábbis ezt sikerült kitötkölni, hogy ugyanabból a töltésből származó - túl sokáig tárolt - kolbászok közül az egyik miért lett levegős a másik meg miért tudott "pálcika" vékonyra összeszáradni

pizzaszeletvágó 2017.03.23. 12:43:15

@Topy: igen, csakhogy az én esetemben volt összehasonlítási alap, előző évek, következő évek, és minden ugyanolyan volt, tárolási hely, idő, kivéve tán az alapanyag. Vagy a hentes szekrénye, ahol nem vagyok ott. Érthető, amit írsz, nyilván ez történt, csak mi okozta az eltérést a többi esethez képest.
Soha nem sikerült még azon az egy eseten kívül levegőst csinálni, soha nem történt ilyen tárolási hiba nálam. Általában egy év alatt fogy el, addig lóg, hiba nélkül. (idén nem volt még időm csinálni, már fáj, annyira hiányzik, veszek boltban, de kutya hiányában a kukában végzi)
A kolbász minősége pedig változó, igazad van. Ismerek olyat, aki hozzá sem nyúl, amíg dobolni nem lehet vele a konyhapulton.

Benikuty 2017.03.23. 15:06:05

@pizzaszeletvágó: majd magyarázd el nekünk, hogy lehet egy vakteszt fizetett. Én magam több ilyenen voltam az MGE szervezésében, és állíthatom, teljes képtelenség megcinkelni, mert konkrétan azt sem tudtuk, hogy adott szám és a kóstolt minta mögött ki áll. A Nosaltys tesztről sem tudtam, napok múlva hívott telefonon valaki a hírrel :)
Reklámra összesen a hét év alatt 600 Forintot költöttem, a facebook profilon emelt ki valamit a leányom, azt is utólag tudtam meg. Sem szükségem, sem pénzem reklámra, vannak visszajáró privát vevőim, viszonteladóim (férgese kihullott), és ott vagyok két termelői piacon. Az egyik itt van helyben, a másik Budapesten, ezek gyakorlatilag a teljes kapacitást lekötik, ami erősen véges. Valóban kézműves termékről beszélünk, a gépesítés is csak a leginkább szükségesre korlátozódik.
Utóbbi persze sajnos magában hordja az emberi tényező kockázatát, akár az előkészítésnél, töltésnél, füstölésnél, és ami a leginkább kockázatos, az az érlelés.
Hőmérséklet, és páratartalom, légmozgás, hogy adott rúd milyen magasan van a padozattól, ilyenekre gondolok.
Az alapanyag kérdésébe pedig bele se mennék!
Említettem, hogy hét éve csinálom, és még tavaly is szaladtam bele olyan hibába, ami miatt adott gyártásnak kuka lett a vége. Drága mulatság volt a lecke.
A termék zárványossága több okból előfordulhat, jelzem, tárolási hibán kívül, még három másik bűnös jöhet szóba.
Amibe 2012-ben András belefutott, az egy technológiai malőr volt, ráadásul az eredmény kívülről nem is látszott. Kb. ennyi. (Waka is szart kapott ajándékba, akkor dobtam ki 200 kilót)
Ha valaki kóstolni akar, és fikázás helyett építő kritikával illetni, annak állok szíves rendelkezésére! Vevőimnek is azt sulykolom, hogy bármi észrevételük lenne, azonnal jelezzék.
Elnézést, ha hosszú lett volna...

Benikuty 2017.03.23. 15:24:11

sokunk kedvencéről, szellemi táplálék gyanánt. értő olvasás gyakorlatnak:
www.litera.hu/hirek/pentek-orsolya-kivul-minden-kategoriarendszeren

Attilajukkaja 2017.03.23. 15:41:16

@Benikuty:
"amikor nem agyament áru a padlizsán biztosan megcsinálom a reá érdemes kákabélűeknek"
Nem tudom, mi a kákabelű definíciója, de én is megcsinálom, amikor a padlizsán és a fiiiiinom napérlelte paradicsom is olcsóbb lesz.
Én a "toronyban" a középső padlizsánkarikát néha cukkinivel váltom ki.

@Andrass9:
Ez a paradicsomsütés nem is hülyeség! :o)
Még akkor is érdemes a paradicsomot elősütni (ha nem is 5 órán keresztül), ha frissből csinálod. Kicsit hosszabb a recept elkészítése, de szerintem sokkal koncentráltabbá teszi az ízeket.
Köszi a tippet!

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 16:53:08

Na ez megtörtént.

Ismerőst megkérte a szomszédja, hogy vályogból építsen neki kolbásztároló kamrát, mert nem tudja az új építésű házában megfelelően tárolni a kolbászt, az gyakran megromlik. Kamra elkészült, a kolbász abban is megromlott.

A településünkon a cociban volt egy zöldért nevű vállalat, amelyik gyártotta a város híres kolbászát. No ennek a vezetője miután nyugdíjas lett, otthon gyártotta a jobbnál jobb kolbászokat. Házinénink vett belőle, és kiakasztotta a ház hátsó részébe, ahol nem laktak már évek óta, majd elment külföldre, a kolbász meg ott maradt a rúdon. Néni hazajött tavasszal, és ősszel megint elment, a kobász meg csak ott csücsült ahová tette. Tavasszal megint hazajött és meghalt. Miután a kolbászért nem jelentkezett rokonok, gondoltuk megfőzzük a kutyának. Miután megvágtuk, az olyan szép és inycsiklandozó volt, hogy az utolsó morzsáig megettük.

Lehet rajta filózni mi mitől romlik meg, és mi mitől nem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 16:57:37

Leggyorsabb és nagyon finom padlizsán: hosszában szép szeletekre vágjuk ( héjastól ), alufóliára tesszünk egy szeletet, megfűszerezzük ízlés ( nálam só és kevés bors jáccik ) szerint, meglocsoljuk citromlével és becsomagolva meggrilezzük. Akkor jó, amikor a fóliát fimonam megnyomva érezni, hogy a padlizsán megpuhult. Sütőben is süthetők a csomagok.

Van finom padlizsántekercsem is, ha valakit érdekel.

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:01:46

@látjátok feleim szümtükkel:
"Van finom padlizsántekercsem is, ha valakit érdekel."
Engem igen! Én ugyanis se nem készítek, se nem tárolok, se nem eszem kolbászt. Kicsit kirekesztve érzem magam. :o)

A fickó 2017.03.23. 17:05:25

@Attilajukkaja: Padlizsánt ilyenkor nem eszem, mert még több napot igényel, mint a fíiinom napérlelte paradicsom. :) Kifejetetten napra ültetem, tűzzön rá, mit állat, azt szereti, meg a meleget, akkor viszont olyan íze lesz, amit bótban nem kapsz. No, persze nem csak ettől ...
A paradicsomot sütni hülyeség, szerintem, mert az mindenképp magas hőmérséklet jelent és ugyan a benne lévő cukor karamellizálódik és koncentrálódik is az íze, de a frissességének árt. Egy friss nyári paradicsom lényege az így simán elvész. Én a szikkasztást javasolom némi olívaolajjal, kevés fűszerrel- bizonyos olívaolajak remekül erősítik a paradicsom ízét, frissességet kölcsönözve nekik. Ez úgy ad koncentráltabb ízeket, hogy a frissessége is megmarad. :)

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:26:16

@A fickó:
"akkor viszont olyan íze lesz, amit bótban nem kapsz"
A szüleimnek sokáig volt házuk, kertjük Leányfalun. Veteményessel, málnással, gyümölcsfákkal. Onnan és a néhai nagymamám kertjéből tudom, miről beszélsz, de kérlek, ne fájdítsd a szívem. :o)

"magas hőmérséklet jelent és ugyan a benne lévő cukor karamellizálódik és koncentrálódik is az íze, de a frissességének árt"
Szerintem, aki paradicsomot süt, nem a frissességére számít, hanem a koncentrált ízekre. Főleg, ha annyi fűszernövénnyel süti, mint @Andrass9:. A paradicsom nagyon nagy része víz, ezért a sült paradicsomban sokkal intenzívebb a paradicsom zamata. Ráadásul a paradicsom fő antioxidáns komponense, a likopén is elérhetőbb a szervezet számára, ha hőkezelés alá esik. Egyik olyan gyümölcs, ami "egészségesebb" főzve, mint nyersen.
A lényeg, ha a paradicsom frissességére vágyom (mert szoktam!), akkor salit készítek belőle. De egy olyan receptben, amit amúgy is megsütök, szívesen kipróbálom majd a sült változatot. Aztán ha nem jön be, ... akkor neked volt igazad. Majd jelzem!

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:33:24

@A fickó:
Ja és imádom a szárított paradicsomot!!! Nálunk mindig van otthon. Ezt a receptet is el tudom képzelni a sült vagy friss, és a szárított paradicsom keverékével.
Hm.
Milyen jó ötletet adtál! Már csak azt kell kipróbálnom, mennyi az a szárított paradicsom mennyisége, ami még kellemes és nem túl domináns a másikhoz (mondjuk a frisshez) képest.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 17:34:33

@Attilajukkaja:

Szép, hosszában jól szeletelhető padlizsán kell hozzá, lehetőleg a ducibb fajtából.

A szeleteket sütőben szép pirosra sütjük, ne égjen meg, mert az nem jó ízű. Kihűtjük. Nem sózzuk, mert akkor levet enged és szétpuhul a szelet. A tölteléket kell sózni.
Natur krémsajtot fűszerekkel ( zöld is lehet ) ízesítünk, ez ízlés szerinti lehet, ki milyen fűszert szeret ( fokhagymásan is készíthető ), majd az ízesített krémbe pirított és megdarált diót keverünk. Ezzel kenjük meg a padlizsán szeleteket és feltekerve tálra tesszük, hűtőben érleljük. Aki zsírosabban szereti, annak szabad dúsítani, a vaj illik a keverékbe. Zsírosabb változta pirítóssal is fogyasztható, a soványabb magában kitűnő előétel.

A dió nem maradhat ki, az adja a csavart.

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:40:52

@látjátok feleim szümtükkel:
Köszi!
Ez úgy hangzik, mint egy grúz recept (a sajt és a dió miatt). Fincsi!
A ducibb padlizsánnál nem kell tartani a kesernyés íztől?

Fenchurch68 2017.03.23. 17:46:10

@látjátok feleim szümtükkel: Itt ülök túl a kétnapos fosóshányós víruson, és még mindig nem merek leforrázott zabpehelynél combosabb dolgokat fogyasztani, erre te leírod, elolvasom, és patakokban folyik a nyálam.

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:48:29

@Fenchurch68:
"te leírod, elolvasom, és patakokban folyik a nyálam"
De csak a nyálad? Akkor ez még a szerencsésebb verzió!
Jobbulást neked?

Attilajukkaja 2017.03.23. 17:49:27

@Fenchurch68:
Mármint: Jobbulást neked!!!!

Benikuty 2017.03.23. 17:51:14

@látjátok feleim szümtükkel: nyilván nem versenydisznó húsából volt.

Fenchurch68 2017.03.23. 17:57:25

@Attilajukkaja: Ó, én az ilyeneket elkapom akkor is, ha csak a szomszéd meséli, hogy a keresztanyja bácsikája beteg. Cserébe egy napig tart, évente kétszer megnyerem, ezt kaptam büntinek a gyors anyagcserémért :)

És igen, ha már élvezkedve olvasok hasonlókat, akkor köszi, jól vagyok :D

Attilajukkaja 2017.03.23. 18:11:08

@Benikuty:
"gizdabelűek"
Még ez sem elég magyarázat! Pontosabban semmire sem magyarázat. Ha valaki nem eszik kolbászt, akkor az egy gizdabelű?
Nem elméleti vitába próbállak belerángatni (Isten ments!), csak azt próbálom kideríteni, hogy mondjuk egy táplálkozási szokásait megváltoztatni kényszerült ember (pl. egy kialakult inzulin rezisztencia miatt, 2-es típusú diabétesz), az nálad mennyire számít gizdának. Vagy olyan ember, aki eleve nem eszik húst. Vagy bárki, aki nem eléggé nagy kolbász rajongó. Szóval még mindig nem tudom, miért készítenéd el ezt a receptet csak a "kákabelűeknek"!
Én a teljesen normális bélflórával és bélanatómiával rendelkező családomnak szoktam hasonlót készíteni. És szeretik!

Attilajukkaja 2017.03.23. 18:14:48

@Fenchurch68:
"köszi, jól vagyok"
Úgy legyen!!
Gondolkodtál mát azon, hogy miért kapsz el ilyen gyorsan hasonló dolgokat?
Nyilván igen. És mire jutottál, ... ha nem túl intim a kérdés.

A fickó 2017.03.23. 18:18:26

@Attilajukkaja: Szezonban nem használunk szárított paradicsomot paradicsom szószhoz, pláne frissel keverve nem - értelmetlen. Meleg sütőben szikkasztjuk, amolyan félszárazra a hámozott/felezett kimagozott paradicsomokat, majd röviden turmixoljuk, jóféle olívaolajjal és a felhasznált paradicsomokból kinyert "velőből" csepegtetett paradicsomvízzel (a paradicsomvíz az íz íz és nem a rostanyag) hígítjuk kellemes szósz állagúra - nos ennél ütősebb paradicsomszósz nem létezik - mondom én aki a paradicsom miatt fogott bele a kertészkedésbe. :)

Benikuty 2017.03.23. 18:28:58

@Attilajukkaja: ha ez magyarázat, jópofizás volt.
Egyébként érintettek vagyunk abban, hogy csökkentett szénhidrát-diétázzunk. Ez az állati eredetű fehérje bevitelt nem korlátozza addig, amíg a dietetikusok ki nem találják.
Akit pedig nem érint, az meg a húst nem szereti túlzásba vinni.
Ami a tárgyi ételről a véleményem tehát(sallangmentesen) az, hogy számomra a globalizáció nem egyenlő azzal, hogy figyelmen kívül hagyjam a szezonalitást. Utóbbival nem kergettek az asztal körül, de ez evidencia volt.
Pl. paradicsomot akkor fogok enni, amikor érik a kertben a bokron...stb.

Benikuty 2017.03.23. 18:35:40

@Attilajukkaja: én sreretem pl. a szárított gombát, de amikor ott a frissen szedett, azt használom.

Attilajukkaja 2017.03.23. 18:43:25

@A fickó:
"Szezonban nem használunk szárított paradicsomot paradicsom szószhoz, pláne frissel keverve nem"
Éppen ez lenne benne az izgalmas. Amúgy sincs itt semmilyen szósz.
De ahogy az aszalt szilvának vagy a szárított vargányának is teljesen más az íze, mint a frissnek, így a szárított vagy sült paradicsomnak is van létjogosultsága egy (akár) nyári ételben is. Mert ad egy olyan plusz ízt, amit a friss paradicsom nem tud.

"én aki a paradicsom miatt fogott bele a kertészkedésbe."
Most mit mondjak? Ha te ezért fogtál bele a kertészkedésbe, akkor itt nyilvánvalóan nem sokat mondhatok senkinek.
Bocsánat, de én akkor is kipróbálom @Andrass9: receptjét! :o)

Attilajukkaja 2017.03.23. 18:54:59

@Benikuty:
"érintettek vagyunk abban, hogy csökkentett szénhidrát-diétázzunk."
Tudom, nem véletlenül játszottam ki ezt a kártyát. Hatásvadász voltam!

"számomra a globalizáció nem egyenlő azzal, hogy figyelmen kívül hagyjam a szezonalitást"
Persze. Ezzel mindannyian így vagyunk.

"én sreretem pl. a szárított gombát, de amikor ott a frissen szedett, azt használom"
Vannak gyümölcsök, halak és gombák, amelyek a szárítás folytán egy magasabb szintű ízt produkálnak. Ilyen pl. az általad is jól ismert szilva. Az aszalt szilva ízének semmi köze a frisshez. Vagy a mazsolának a friss szőlő ízéhez. A szárított vargánya sokkal intenzívebb ízt produkál, mint a friss. Szerintem a kínai illatos gombával is ez a helyzet. És még sok mással is.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 19:20:05

@Fenchurch68:

Ezt a kettőt szorozd meg 17-tel, és ne panaszkodj!:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 19:21:25

@Benikuty:

Ez 95 körül volt, és akkor még sok háztáji disznót lehetett látni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 19:25:21

@Fenchurch68:

Anyagcsere nem véletlenül gyors. Valamit nem szeret a szervezet és ki akarja minél előbb továbbítani. Tapasztald ki mitől nem gyrs.Szelektálva kell enni, előbb egy ételt kihagyni, aztám másikat és így szépen rá lehet jönni melyik a ludas. Nekem a glutén. Mitóna mentes az étrendem, azóta nem gyors az anyagcserém.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.23. 19:30:16

A gizdabelű nem sértés. Valamikor régen ezt azokra használták, akik akár mennyit ehettek rendesen, nem híztak, viszonylag soványak maradtak.

Fenchurch68 2017.03.23. 19:50:22

@látjátok feleim szümtükkel: @Attilajukkaja: Tudom, miért vagyok fogékony ilyen vírusokra. (Bacikra nem hálistennek)
19 évesen sikerült egy rettentő durva vírust benyelnem, egy hét alatt fogytam tíz kilót, nem részletezem. Plusz utána parlagfű-allergia, súlyos tünetekkel. Ezen kívül még "gizdabelű" is vagyok, életemben eddig a max testtömegem a harmadik gyerekemmel nyolcadik hónap végén volt 60 kiló. Aztán elkezdtem ezeknek utánajárni: genetika, bélflóra, táplálkozás, (nem táplálkozás - ez segített a legtöbbet :)
Most vénségemre ott tartok, hogy eszek, amit szeretek és kívánok, allergiaszezonban kissé megtartóztatom magam az állati fehérjétől - azért mindenféle sajtok beleférnek :) - most kellett itt az új lakóhelyemen két év után háziorvost választanom, mert a jogsimat meg kéne hosszabbítani.

Fenchurch68 2017.03.23. 19:51:50

@látjátok feleim szümtükkel: Glutén nálunk egy ideje nem játszik, nem miattam, hanem édesem miatt, de nekem is jót tesz.

Waka 2017.03.23. 20:13:37

Kedves Mindenki!
Sajnos elég lehangoló hírt kell közölnöm. András komolyabb otthoni balesetet szenvedett, kórházi kezelésre szorul. Remélhetőleg hamarosan újra velünk lesz, de egy jó ideig nem fog főzőcskézni, így posztot írni sem.
Magam részéről elkövetek mindent, hogy új fogásokkal lássam el a tisztelt olvasókat, de nem tudom garantálni - főleg így a tavaszi kerti szezonban -, hogy kétnaponta lesz friss tartalom.
Ezúton is jobbulást kívánok neki, remélem, hogy mihamarabb újra velünk lesz.

turósmácsik 2017.03.23. 20:28:09

@Waka: Nagyon gyors jobbulást Andrásnak!!!!!!!!
Neked pedig kitartást, és átmenetileg ki fogjuk bírni, hogy ritkábban lesz új poszt!
Esetleg aki tud, besegít.

Fenchurch68 2017.03.23. 20:41:46

@Waka: Köszönjük a tájékoztatást, Andrásnak jobbulást, aki netán itt olvas és személyesen is át tudja adni, hát úgy is.
Kedveseim, kénytelenek leszünk egy darabig mi is főzni, fotózni és írni. Már csak azért is, mert jól esne a bloggazdának.

pizzaszeletvágó 2017.03.23. 21:09:36

@Waka: jobbulást Andrásnak, aki tudja, adja át! Remélem, hogy azért "akkora" gond nincs!

pizzaszeletvágó 2017.03.23. 21:11:07

@látjátok feleim szümtükkel: bárcsak engem sértegetne valaki "gizdabélűnek"! :)

trux77 2017.03.23. 22:20:43

@Waka: Mielőbbi felépülést Andrasnak, várjuk vissza!

Topy 2017.03.23. 22:46:56

@Waka: Andrásnak jobbulást, neked meg kitartást!

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.24. 06:26:52

@Waka:

:(

Alap ételeket posztolj, mi majd körítjük.

Attilajukkaja 2017.03.24. 09:16:34

@Andrass9:
Kedves András!
Mielőbbi felgyógyulást!
A kezed esett áldozatul? Olvasni azért tudsz minket?

Isley 2017.03.24. 18:26:05

Kedves András!
Gyors gyógyulást kívánok. Remélem olvasni, és kommentelni hamarosan tudsz majd.

Dikusz 2017.03.25. 18:52:56

@Waka: gyors gyógyulást kívánok én is Andrásnak.

vörösbor(de)minőségi 2017.04.01. 17:48:47

@Fenchurch68:

prdcsms kpsztt sem.)

:DDDDDDDDDDDDDDDD

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.01. 20:56:26

@vörösbor(de)minőségi:

Pedig ki kéne már próbálni a főzését, egy kis finom vörösborral.:D