Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (7) babér (22) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (2) bazsalikom (30) bazsalikomsó (5) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (15) bőrősháj (2) bors (130) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (2) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (21) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (20) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (71) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (14) fehérbors (30) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (60) fenyőmag (3) feta (4) filé (2) fokhagyma (236) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (4) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (43) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (177) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (22) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (32) kakukkfü (31) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (10) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (87) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (5) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lime (28) lime levél (5) liszt (54) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (43) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (6) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (14) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (60) olívaolaj (7) ördögszekér (3) oregano (27) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (4) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (6) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (12) paradicsompüré (15) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (87) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (21) pirítós (2) pirospaprika (35) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (21) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (4) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (6) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (24) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (33) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (87) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (3) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (102) sodó (2) sólet (2) sonka (12) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (21) spenót (28) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (15) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (19) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (34) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (5) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (52) tejfel (30) tejföl (55) tejszín (59) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (136) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (3) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (19) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (7) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (140) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (8) vaníliás cukor (6) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (78) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (29) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (8) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (28) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Böjti szelek

2017.03.20. 07:00 Waka

A természet már csak ilyen, ha eljő az idő, fújnak a szelek. Van előnyös oldala, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. Ahogy a nóta is mondja: "Tava sziszél vizee táraszt...". Persze okozhat gondot is, mikor az ember éppen répát vet, jobb kézzel szórja a magot fél centiről a barázdába, a ballal meg söpri is rá a földet, nehogy a szomszédnál keljen ki a gyökér. Később aztán akkor szárítja ki a talajt, mikor a nedvességre a legnagyobb szükség lenne a csírázáshoz. Sokat tenni nem tudunk ellene, hagyjuk hát fújni, és öntözünk, ha van rá mód.
Ez időtájt másféle böjti szelek is járnak. Úgy is mondhatnám, hogy más lyukból fúj a szél. Ha valaki betartja a böjtöt, szembesülnie kell vele, hogy az ilyenkor szokásos fogások bizony termelnek némi biogázt, különösen ha a keresztesvirágzatúak vagy a gombák közül választunk alapanyagot. Ezek a szelek mindenesetre kevesebb gondot okoznak, legfeljebb a párkapcsolatainkat teszik próbára. Ilyenkor tanácsos kedvesünket is ilyesmivel tömni, aztán lehet esténként versenyt rendezni. Ügyesebbek meg is gyújthatják, csak vigyázni kell, mert a műszálas macinaci odaolvadhat.
Hétvégére magam is ilyen menüt dobtam össze.

14.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 70 dkg csiperke
- 50 dkg rizs
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- só
- olaj a sütéshez és a rizs párolásához
A remuládhoz:
- majonéz
- tejföl
- fehér bors
- csemege uborka
- kapribogyó
- lila hagyma vagy mogyoróhagyma
- citromlé

A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben pár percig főztem, majd félretettem hűlni. A torzsát meghámoztam és azt is félretettem.

1.jpg2.jpg
A gomba tönkjét letörtem, a fejeket vékonyan megsóztam. A tönköket a torzsa mellé raktam.

3.jpg
A karfiolt és a gombát a szokásos módon paníroztam.

4.jpg5.jpg
Bő, forró olajban kisütöttem a karfiolt és a gombát.

6.jpg8.jpg11.jpg
Amíg sültek a dolgok, a torzsát és a gombaszárat felszeleteltem.

7.jpg
A rizst kevés olajon megpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, sóztam, végül beleöntöttem a gombát és a torzsát. Mikor felforrt, lefedtem, és előmelegített sütőben megpároltam.

9.jpg
A tálaláshoz összedobtam a remuládot. A majonézhez tejfölt adtam, beletettem az apróra vágott hagymát (ez egy érdekes, egészen lapos, világos lila hagyma volt), a kapribogyót és a felcsíkozott csemege uborkát. Rácsavartam egy evőkanálnyi citromlét, borsoztam és sóztam. Az egészet alaposan elkevertem.

10.jpg
Szedtem egy csinos adagot a fotózáshoz, aztán megraktam a tányért, jól beebédeltem. Kis ejtőzés után megindultam a kertbe, hogy szembeszálljak a böjti szelekkel.

12.jpg

76 komment

Címkék: rizs majonéz karfiol kapribogyó lilahagyma citromlé fehérbors csiperke csemege uborka mogyoróhagyma rántott karfiol remulád rántott gomba

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9512348519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 07:56:32

A körítés perfekt! A gombát is enném. Remuládot már nekem is meg kéne próbálni ...
A karfiolt már jó ideje nem főzöm elő, mert sokkal finomabb, krémesebb lesz, ha azon nyersen panírozom. Először fedő alatt sütöm 10 percig közepes lángon - ekkor megpárolódik a saját levében - már csak a kérget kell a panírra ráadni nagyobb lánggal pár perc alatt.
Nálunk a leginkább kedvelt rántott dolog, viszont elég macerás a panírozása.

Azért így is tetszik :)

Dikusz 2017.03.20. 08:23:48

Ezek mindegyikét szeretem, a mártást még nem csináltam, biztos finom az is.

A bevezető, és a záró mondat nagyon tetszett. Szépen, irodalmian körülírtad a f...ot:)))) (vicc volt)

Dikusz 2017.03.20. 08:27:31

@Andrass9: ahogy te készíted, úgy nem vizesedik nagyon át a zsiradék?

A karfiolt, és a gombát is nagyon szeretem rántva, de tényleg macerás a panírozása, a karfiolnál a sütés is szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 09:17:30

@Dikusz: Nem lesz vizes, mert a rápirítós fázisban kiszárad. Legalább egy évtizede sütöm így :)

Dikusz 2017.03.20. 09:41:35

@Andrass9: akkor én nem csinálok jól valami (már megint). Legközelebb ki is fogom próbálni a módszereddel.
Nekem egy idő után felhabzott a zsiradék (olajat már sütéshez sem használok).
A gombánál meg mindig habosodik.

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 10:39:24

A remulád jó. Merem ajánlani mindenkinek, aki még nem készítette.
Magam részéről bőrén sült vagy grillezett panírmentes halacskákhoz szeretem. Olyankor mindig megy bele egy kis szardella is, apróra vágva. Illetve mindig feldobom egy kis friss zölddel. Ez főleg petrezselyem levél, ilyenkor nyilván az ősszel fagyasztóba tárazott készletekből, de nem bánja meg, aki egy kis friss tárkonyt, vagy akár kevés lestyánt aprít bele. A metélőhagyma szintén már-már alapelem.
Ha sok időm van rá, akkor a majonézt is magam keverem, kicsit több mustárral és citrommal, mint rendesen.
Aki pedig megteheti, ne habozzon egy kis cukrot is keverni bele, hogy jobban kijöjjenek az ízek.
(Készíthető laktózmentes tejföllel is! A Lidl-ben kapható laktózmentes cuccok szászszorosan letesztelve!)

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 10:40:24

@pizzaszeletvágó: *száZszorosan* persze... ügyeljünk a hejesírásra :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.20. 10:57:40

@Andrass9:

Nem macerás, ha habarékba márta sütjük.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.20. 11:01:28

@pizzaszeletvágó:

No, most szégyellem magam, mert sikerült kihagynom egy betüt. Basszus.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 11:21:15

@látjátok feleim szümtükkel: Hjah - de az nem panír :)
Benke Laci bácsi nem fogadja el helyettesítőnek!

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 11:23:20

@látjátok feleim szümtükkel: sebaj, értjük, hogy valami Mártával szoktál ilyet sütögetni, úgy persze, hogy nem macerás, szinte röpül közben az idő... :)))

A fickó 2017.03.20. 13:34:58

@pizzaszeletvágó: Én így készítem a remulád matyit.:) Tojás "mimózát" is mindig keverek bele.

afickofakanallal.blog.hu/2015/03/19/egy_tokeletes_ponty_chips#more7282671

Ez a másik kedvenc matyim, a csíki:

afickofakanallal.blog.hu/2017/01/18/gourmet_halvacsora_halrudacskak

Nagyon jó halakhoz, üde, könnyű, de manapság kissé feledésbe merült.

Egy majo' kikeverése nem tart sokáig 3 perc. :) Friss háztáji tojás, jóféle mustár, borecet, só. Én újabban hidegen ütött repce olajat használok hozzá. Legutóbb baromi finomat készítettem Ghaurved tárkonyos mustárral. :)

A remulád és a tartár eredetileg nem tartalmazott tejfölt. :)

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 14:03:26

@A fickó: igen, a majonéz nem is nagy idő, csak az elszántság kell meglegyen, ahhoz kell idő, amíg rászánom magam az egész műveletre :D
Ez a csíki mártásocska nem tűnik rossznak. Céklát nagyon bírom, minden formában szeretem csinálni.
Savankás almát, bevallom töredelmesen, én mindig aprítok még a francia salátába is. Naná, hogy ennek is jól áll. Van is most itthon olyan alma, a zőccségesnél ki volt írva: "grani smitt", az lesz az. :)

Dikusz 2017.03.20. 14:24:12

@pizzaszeletvágó: megelőztél a javítással, de seLYtettem, hogy észreveszed hamar:)

Még nem próbálkoztam remulád mártást készíteni. Tudom nem lehet anélkül ítélni rossznak egy ételt, hogy megkóstolnánk, de nem vagyok benne biztos, szeretném-e. Attól persze még lehet finom, biztos van olyan étel, amit én szeretek, más pedig rá sem bír nézni.

Dikusz 2017.03.20. 14:25:56

@látjátok feleim szümtükkel: nem biztos, hogy betűt hagytál ki, lehet az "m" betűt kellett volna nagy "M"-el írnod.:))))

Topy 2017.03.20. 14:36:56

@Dikusz: mondjuk bármi, amiben karfiol van?! :D

Benikuty 2017.03.20. 14:50:27

@A fickó: szerintem a repceolajat nagyon kell szeretni ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmasnak ítéljük :D

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 15:22:08

@Dikusz: nekem is furcsa volt először a remulád mártás, nézegettem az összetevőket, nem tudtam elképzelni, mi lesz belőle.
Aztán megcsináltam egyszer. Azóta rendszeresen kéri a családom. Nagyon fel tud dobni egyszerű fogásokat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.20. 15:27:57

Volt egy időszak, amikor a napraforgót permetezéssel kezdték érlelni, és nem volt finom a napraforgó olaj, no akkor évekig repceolajjal főztem. Meg lehet azt is enni, nem rosszabb. A hidegen sajtolt napraforgót pl. nem is szeretem.

A majonézbe nem teszek mustárt csak oljat, citromlevet, sót, borsot és tojássárgát. Minden más ízesítő utána kerül csak hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 16:30:55

@Benikuty: Akkor a feleségem nagyon szeretheti :)
Én sem tartom emberi fogyasztásra alkalmasnak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 16:31:24

@Topy: Hát ... ez a poszt nem neked készült :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 16:33:49

@pizzaszeletvágó: Sajna az a "grani smitt" nem eléggé savanyú. Hol van már a jó öreg rétesalma ??? Az volt az igazi a franciasalátába!

Dikusz 2017.03.20. 16:48:11

@látjátok feleim szümtükkel: nem értek a mezőgazdasághoz, talán itt van olyan aki igen, és megcáfolja, vagy igazolja azt, amit most írok:
Elég gyakran járom az országot, és minden napraforgótábla amit látok, kivétel nélkül olyan lesz szinte egyik pillanatról a másikra, mintha megégett volna. Azt gondolom, hogy ez vegyszerezést jelent.

Az igaz, hogy láttam olyat, ami nem volt megfeketedve - Erdélyben, ugyanabban az időben.

Benikuty 2017.03.20. 16:48:50

@Andrass9: majd, ha Waka fája terem:) két-három év...

Benikuty 2017.03.20. 16:50:21

@Dikusz: szerintem a chemtrail, Erdélyben meg minden zöldebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 16:56:45

@Dikusz: Betakarítás előtt gyomirtóval lepermetezik, hogy kiszáradjon a növény. Egyszerűbb kinyerni a magot belőle. Ha jól emlékszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.20. 16:58:39

@Benikuty: Hmmm - chemtrail ... Csak az lehet, hisz Erdélybe nem jutott el, az pedig egyértelmű, hogy a tudjukkik csak nálunk húzzák a csíkot.

Waka 2017.03.20. 17:27:40

Köszönök szépen!
@Andrass9: Egy kicsit "hirtelen" sütöttem, így roppanósabb maradt. Én így szeretem. A gomba viszont rendes ribilliót rendezett fordításnál, a kalapban összegyűlt a kisült lé. Ha a homorú felével kezdtem sütni, akkor a kiszedésnél sistergett.
@Dikusz: :D
@A fickó: Mióta csúnyán ráfáztam a nyers tojással, marad a bolti majonéz. Tudom, vannak módszerek, fogások, de nálam már így marad.
@pizzaszeletvágó: Esetleg tárkonyos ecetet.
A napraforgót Reglonnal, vagy valamilyen egyéb deszikkáló szerrel kezelik, amelytől egységesen szárad meg az egész táblán. A túlérett napraforgó kipereg, a zöld meg eltömíti a kombájnt. A repcénél is alkalmazzák.

Benikuty 2017.03.20. 19:08:24

@Waka: "Mióta csúnyán ráfáztam a nyers tojással, marad a bolti majonéz. Tudom, vannak módszerek, fogások, de nálam már így marad."
Már ne haragudj, de ez nem magyarázat, és ha azt a műanyag szart használod, az a te ügyed. De legalább ne egy magát gasztroblognak csúfolt izén reklámozd,mert hitelességed látja kárát.

A fickó 2017.03.20. 20:47:40

@Benikuty: Ha Thomas Kellernek megfelel az a repceolaj, akkor nekem is.:) Egyébként majonézhez kifejezetten jó. Bíró Lajos is ebben süti a rántotthúst és véletlen én is pont ezt a fajtát használom. A háromliterest veszem.

okoflex.com/gal%C3%A9ria.html

pizzaszeletvágó 2017.03.20. 21:06:31

@Waka: ezt nem is tudtam. Óriási, hogy még a betakarításhoz is vegyszert kell használni. Paradicsomra is kellene valami ilyen. Lepermetezni, utána a paradicsom leszedi és elteszi magát üvegbe.
Mi volt ez a negatív tojásélmény? Ha publikus.

Benikuty 2017.03.20. 21:08:27

@A fickó: Bíró egy faszari alak, sajnálja a pénzt a libazsírra, egyébként pedig egy párját ritkító bunkó, akinek semmi köze a szakmához. Szerintem méltó hivatkozási alap annak, akinek akkora az arca, hogy két tükörben borotválkozik.

Waka 2017.03.20. 21:57:52

@Benikuty:
@pizzaszeletvágó: Szalmonella fertőzés, több hét kórház.

Boar. 2017.03.20. 23:13:19

@látjátok feleim szümtükkel: A napraforgót most is "permetezéssel érlelik"-magyarán deszikkálják.
De arra nagyon figyelnek, hogy szermaradvány ne legyen benne. Nagy gondot fordítanak a raktárak előzetes fertőtlenítésére is, hogy lehetőleg ne kelljen gázosítani a tárolt terményt.

A fickó 2017.03.21. 00:55:41

@Benikuty: Akire hivatkoztam a Thomas Keller. :) Repce olajat keresvén, majd megtalálva, tudtam meg, hogy Bíró is ezt használja.
:O A kedves szavakat Bíró szemébe is mondtad már, vagy csak így a háta megett vagizol ezen a "gasztroblognak csúfolt ízén".:D

Benikuty 2017.03.21. 05:10:48

@A fickó: semmi köze hozzá, hogy mi a véleményem róla, és csak azért mert úgy kívánod, nem fogom a szemébe mondani. Nincs akkora jelentősége a dolognak, ezért azt sem írom ide, hogy mire alapozom a véleményem. Tapasztalat, és ennyi.
A blogot viszont inkább védeném, mert igen sokszínű chatblog, nézz szét, hogy mire mennek a gaszroblogok...Kommentelőt nagyítóval kell keresni, mert a megmondó bloggazdák és a kedves publikum már rég átharapták egymás torkát.

Benikuty 2017.03.21. 05:13:17

@Waka: sajnálom, hogy így jártál, elég baj lehetett. Nem tudod kivédeni valahogy a szalmonella kórokozó megjelenését?
Ezzel együtt megértelek...

Benikuty 2017.03.21. 05:18:30

@A fickó: megnéztem a linket. Köszönöm, ennyiért inkább mágocsi hidegen sajtolt napraforgó étolajat veszek. A repceolaj eredetileg ipari (nem élelmiszerip.) felhasználásra találták ki, számomra elviselhetetlen a szaga. Aki szereti, annak ez illat. Egye csak jó étvággyal!

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.21. 06:24:41

@Boar.:

Már csak szűz oliva olajjal, vagy baromfi zsirral főzők.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.21. 08:17:01

@látjátok feleim szümtükkel: Én még használok napraforgóolajat is, meg disznózsírt (békéscsabai házi zsír! Nyami!!), de leginkább ghít vagy vajat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.21. 08:17:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, és elfogyott még a finom kolbászzsír is, köszi!

Dikusz 2017.03.21. 08:21:02

@látjátok feleim szümtükkel: a liba/kacsazsírt én is jónak találom főzésre, és sütésre is. Amikor úgy alakul, a Nagycsarnokba több kilót veszek, kisütve jó sokáig elég. A töpörtyűre nem fordítok nagy gondot (pedig szeretnék), mer egy ideje technikai akadálya van a fogyasztásának:). Zsírosdöfihez meg nem szeretem a libazsírt.
A bőr nélküli sertés-zsírszalonnát, ha egyáltalán kapni lehet, "aranyárban" mérik.

Volt szerencsém(?) a múlt héten egy életmód-tanácsadó kishölggyel beszélni, ő nagyon ajánlotta fogyasztásra a kókuszzsírt/olajat, hogy milyen egészséges.
Szerintetek valóban így van, vagy megint egy újabb divatőrület sz egész?

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.21. 08:31:31

@Dikusz:

Kókuszsírt csak a gluténmentes kenyér sütéséhez használok, azzal kenem ki a sütőedényt, arra nagyon jó. Mást még nem készítettem benne, bár olvastam róla már sokat. Talán süteménykrémekbe is jó lehet, mert nem nagyon olvadozós fajta zsiradék.

A fickó 2017.03.21. 10:53:48

A zsiradékok, amiket használok, nem fontossági sorrendben, mert mindenhez más a jó, illetve illik: Szőlőmagolaj (főleg fűszerolajokhoz), Mogyoróolaj, szezámolaj (főleg wok ételekhez), olíva olaj (többfélét használok fajtától, minőségtől függően más és más célra, egy adott fajta remekül kiemeli a paradicsom ízét, frissen emulgeálva paradicsomlevesbe, másik pl. Finca La Torre Selección Hojiblanca, homeopatikus adagolással ínyencségekhez, friss paradicsomhoz), mákolaj, dióolaj, kakaóvaj elsősorban sütikhez, desszertekhez, tisztított vaj ghí (elsősorban indiai ételekhez), barnított vaj, vaj, csirkezsír, gyöngytyúkzsír, liba/kacsazsír, mangalicazsír, hidegen ütött napraforgóolaj (jellegzetes és erőteljes napraforgómag íze miatt felhasználása korlátozottabb nálam), kókuszolaj, és igen repceolaj, ami szerintem nagyon jó házi majonézhez .. kihagytam valamit, ezek általában majdnem mindig vannak otthon :)

Attilajukkaja 2017.03.21. 17:25:23

@A fickó:
Én karácsonyra kaptam egy üveg lazacolajat. Nem igazán tudom, mihez lehet használni. :o)
Tettem belőle pl. a "kaszinó" (töltött) tojás sárgájához, amit gravlaxszal díszítettem. Egész finom lett!

Benikuty 2017.03.21. 18:21:34

@Attilajukkaja: biztos jobb, mint a csukamájolaj! hogy gyűlöltem én azt :D

Benikuty 2017.03.21. 18:27:20

@A fickó: kihagytad a tökmagolajat, az jobb, mint egy tökön rúgás, főleg prosztatára. Mákolaj a könnyű álmokért, dióolaj a diófa tálca kezelésére. Hopp, azt nem hagytad ki, de a szezámolajat igen...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.21. 18:44:38

@Benikuty: Csukamájolajat én se bírtam megenni, viszont a tőkehalmájért odáig vagyok! Vajas kenyéren, pici citrommal és esetleg sóval. Megeszem egy fél konzervet, majd estig nem kívánok más ételt :)

Fenchurch68 2017.03.21. 18:51:39

@látjátok feleim szümtükkel: Süteményekbe szinte már csak kókuszzsírt használok, illetve a vega gyerekemnek ebből csinálok jó kis kenyérre kenhető "pecsenyezsírt" hagymákkal, fűszerekkel. Valamint két éve gyakorlatilag mindennemű arc-és testápoló, hajpakolás, bőrradír, fogkrém, ajakbalzsam stb. kencefice helyett használom. Egy darabig bohóckodtam sheavajjal meg kakaóvajjal kevergetve különböző arányokban, aztán ez elmúlt :) (Vicces módon a fogkrémet és testradírt ugyanabból a tégelyből nyerem: kókuszzsír benne egy evőkanál sóval...)

Benikuty 2017.03.21. 18:57:18

@Andrass9: jaja. kicsit ütős volt a nap, szétszórt vagyok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.21. 19:25:42

@Fenchurch68: Mennyire másként használjuk a dolgokat! Én a kókuszzsírt száműztem a teraszra (aka csak kirántott dolgok készülnek benne). Szaga nincs, meleget bírja, csak éppen nem egy fenntartható forrásból származó alapanyag.
@A fickó: választékából többet is használok, de még többet szeretnék :) Zsíradéknak elsődlegesen vaj vagy ghí, liba/kacsazsír, majd finom oliva, sertészsír és csak utána jönnek egy páran a listából. Szezámolajam meg nincs, pedig azt biztos használnám, ha eszembe jutna :) Van repce, meg dió, meg mák, meg szőlőmagolaj itthon, de azok a feleségemé (aki szintén nem használja őket), pedig egyik-másik izlik is (nem a tökmagolaj!)

pizzaszeletvágó 2017.03.21. 19:51:28

Egy kevés tökmagolajat és aprított tökmagot szoktam kenyértésztába tenni.

Fenchurch68 2017.03.21. 20:12:37

@Andrass9: Fenntarthatósági szempontból: én egy félkilós kiszerelést majdnem egy évig használtam. De ha lenne liba/csirke/disznózsír dealerem, akkor lehet, hogy még a képemet is azzal kenném.

Waka 2017.03.21. 20:37:02

@Benikuty: Biztosan ki tudnám védeni, de aki egyszer megégette a száját, az a hideg levest is megfújja.
A kókuszzsírt még nem használtam, néhány egyéb fajta olaj van itthon, olyasmihez, ami autentikusan azzal készül. Süteményhez sertészsír, főzéshez - ha olyan a fogás - liba-kacsa, salátához olíva.

A fickó 2017.03.21. 20:39:01

@Benikuty: A tökmagolaj tényleg kimaradt pedig van kétféle is egy hidegen ütött és egy pörkölt magból készült - ez ízre mondjuk jobb.
Ó, meg a paprikamag olajaim, azokat is elfelejtettem, öregszem. :D Basszus ennyi zsiradékom van. Megyek össze is számolom. :)

pizzaszeletvágó 2017.03.21. 20:42:23

@A fickó: szerintem neked egy olajkutad van a sivatagban :)

Benikuty 2017.03.21. 20:44:55

@A fickó: még ajánlom figyelmedbe a paprika oleorezint, és a kapszaicin olajat :D

A fickó 2017.03.21. 20:46:40

@Waka: Az olcsóbb kókuszolajnak se íze, se bűze, krumplit szoktam benn sütni, hogy jobban érvényesüljön a saját íze. A drágább kókusz olajoknak enyhe kókuszíze van. Mindenesetre a rántott húsokhoz a libazsírt és a tisztított vajat semmi sem űbereli. :) Olívaolajban meg ugye nem sütünk - csak vele - sütit, mondjuk. :)

A fickó 2017.03.21. 20:53:06

@Benikuty: Ezekre valahogy nem hiszem, hogy rágerjedek. :) Természetes mivoltukban is ritkán használok csípős paprikát. A paprikamag olajak a Rubin-tól vannak, meg a fűszerpaprikám - már a harmadik rendelésem. Bevált. :)

Benikuty 2017.03.21. 20:58:54

@A fickó: a Rubin termékei messze a legjobbak a hazai piacon. Nekem egy teljesen személyre szabott fűszerpaprika keveréket csinálnak. No nem én találtam ki, hanem olyan aki nem csak szájkaratében tekintély :D

Dikusz 2017.03.21. 23:30:57

@Fenchurch68: miből van a kókuszzsír egyébként? Kiguglizhatnám, de az nem ér:)

Dikusz 2017.03.21. 23:34:25

leszek én a dílered, kimegyek a Nagycsarnokba, oszt veszek. De gondolom nem ilyen dílert keresel, a csarnokba te is ki tudsz menni.
Azt én is csak remélem, hogy a libaháj az is, aminek árulják:))

Dikusz 2017.03.21. 23:35:10

@Fenchurch68: az előzőt neked írtam, csak már késő van:)

A fickó 2017.03.22. 01:01:36

@Dikusz: Kókuszdióból. :D De nem zsír, hanem olaj, mert a növényeknek olajuk van.
Inkább guglizz rá, mert többféle gyártási eljárás van és minőség, de az olcsóbb finomított olajok csak max. sütésre valók.

Benikuty 2017.03.22. 04:20:11

@A fickó: palm kernel oil. A hidrogénezetlen, vagyis RBD palm oil általában alacsony csúszáspontú változatai krémek készítésére, és sütésre használatosak.(az RBD a tisztított, fehérített és szagtalanított szavak angol eredetijének kezdőbetűi.)Az olcsó "nápolyi" tölteléke pl. ez, vagy a "szaloncukoré"...

Dikusz 2017.03.22. 05:56:27

@A fickó: reméltem is, hogy abból:)))
Nemrég életmód tanácsadó ajánlotta, mint az egészséges étkezés egyik alappillérét, egyéb zsiradékok helyettesítőjeként.

Fenchurch68 2017.03.22. 06:53:14

@Dikusz: Én tényleg kifejezetten kozmetikai indíttatásból vettem annak idején, aztán rászoktam sütikbe vaj helyett. Amit magamra is hajlandó vagyok rákenni, az finomítatlan, szűz. Nemrég kaptam valakitől egy doboz finomítottat, azért kajába el fogom használni, de az arcomra nem :)
Hivatalosan tényleg kókuszolaj, de zsírnak vagy vajnak is híjják az állaga miatt.
@Benikuty: A pálmaolajat mire írtad válaszként? Mert azt biodízelnek meg margarinnak egész jól el tudnám képzelni, csak egyiknek sem vagyok fogyasztója. Meg ökológiai szempontok mentén se venném meg...

Benikuty 2017.03.22. 07:39:39

@Fenchurch68: az általad használt zsír is pálmamagból készül, mert a kókuszdió is pálmamag. legyen akár milyen pálma, annak ipari célú termesztése durva beavatkozás a természetbe.
Felhasználói oldalról az a fontos, hogy a pálmaolaj ne legyen hidrogénezett(keményített), és az RBD nincs hidrogénezve. Az RBD tipus finomítottat is jelent.
A margarinhoz és a biodízelhez lövésem sincs, tehát ahhoz nem is szólok hozzá.
Viszont amit leírtam, arra alapozom, hogy 22 évig hozott be a cégem Európába RBD pálmaolajokat, ennek minden fajtáját(red palm oil, coconut oil, stb), így az alapanyag termesztéstől az édesipari felhasználásig a teljes folyamatra eléggé ráláttam.
Mellesleg Malayziából rendületlenül küldik a helyi olajipari termelők reprezentatív kiadványát, tele érdekes írásokkal, kutatási eredményekkel, stb...természetesen a saját optikájuknak megfelelően.

Fenchurch68 2017.03.22. 09:19:53

@Benikuty: A pálmaolaj nem meglepő módon az olajpálma (Elaeris guineensis) nevű növény maghúsából préselt olaj, a kókuszolaj pedig szintén nem meglepő módon a kókuszpálma (Cocos nucifera) nevű másik növény maghúsából préselt olaj. (Nyilván szemantikai értelemben a kókuszolaj is "pálmaolaj", de azt hiszem, ez nem nyelvészeti blog, hanem főzős.)
És igen, tisztában vagyok vele, hogy a kókusz is necces termesztésből ökológiailag, de nem olyan szinten, mint az olajpálma.
Meg hát ugye azt is odaírtam - csak lehet, hogy elkerülte a figyelmedet -, hogy kókuszolajból csak finomítatlant használok. Ami ugye pont nem RBD. Nem hiszem, hogy az esőerdők pusztulását az én évi fél kilóm fogja végzetesen felgyorsítani, de ha mégis, akkor együtt tudok élni ezzel a tudattal.
Számítógépet, telefont, egyéb elektronikus kütyüket is használunk, meg autózunk (már aki, én speciel nem), meg más rettentően környezetterhelő dolgokat művelünk, akinek ezt nem bírja a beépített kognitív disszonanciatűrő képessége, az menjen jurtába lakni és egyen fakérget.

A margarin meg a biodízel azért jött a képbe, mert a pálmaolajnak az a fő felhasználási területe.

Tehát még egyszer: a szó közhasznú, mondhatni "konyhanyelvi" :) értelmében a pálmaolaj nem egyenlő a kókuszolajjal. (Ezt a többiek kedvéért írom, te nyilván tisztában vagy vele, ha ezzel foglalkoztál.)

Benikuty 2017.03.22. 15:00:14

@Fenchurch68: Én mindent elhiszek, csak azt nem, hogy az egyik pálma termesztése miért problémásabb, mint a másik. Mind a kettőhöz esőerdőt irtanak::( Én láttam, de persze te jobban tudod, értem én...

Fenchurch68 2017.03.22. 16:25:21

Mindenkitől elnézést kérek, de a write only üzemmód még oly sok év után is képes megemelni kissé a vérnyomásomat. De semmi baj, a hidegen sajtolt kókuszolaj állítólag erre is kiváló gyógyír.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.22. 17:13:04

@Benikuty: Csak nem Délamerikában élsz??? merthogy még ott is nehezen láthatod a hatását ...

Benikuty 2017.03.22. 19:47:35

@Andrass9: Távol-Keleten a saját őserdeiket is így hívják, lehet helytelenül.