Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Fish and Chips - egy angol klasszikus

2017.03.16. 07:00 Andrass9

Furcsa, de ezt még soha nem készítettem, pedig nagyon szeretem! A csodahüttőben általában van tőkehal, nomeg zöldborsó is. Sokszor ettem már Londonban, és mindig borsópürével adták, így most nekem is azzal kell felszolgálni. Már csak a krumplit kellett felhoznom a pincéből.

Ez Vagyok olvasónk reklamált, hogy minden ételben van tej. Nos, ha nem készíti el a zöldborsópürét, akkor abszolute tejmentes étel!

 

29.jpg

Annyira egyszerű, hogy nem is értem, miért maradt ki az életemből (eltekintve attól, hogy feleségem nem szereti a halat). Hát akkor most kipróbálom, lesz-e olyan jó, mint Londonban.

Gyorsan mindent összeszedtem hozzá:

  • 4 tőkehalfilé kiolvasztva, leszárítva
  • 2 nagy Hópehely krumpli
  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 10 dkg liszt
  • 1 púpozott tk szódabikarbóna
  • 1/3 kisdoboz jó sör
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek tejszín
  • 1 kis bazsalikom ág
  • 1-2 tk citromlé
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

10.jpg

Először a zöldborsópürét csinálom, mert azt már készítettem a feleségemnek, és jó volt. A vajat felhevítettem egy kis serpenyőben. Beleszórtam a fagyos borsót, és rátépkedtem a kis bazsalikomot. Pároltam fedő alatt 10 percet, majd sóztam és borsoztam. Átkanalaztam egy magasabb edénybe, ahol egy kis citromot és a tejszínt adtam hozzá, hogy a botmixerrel péppé zúzhassam. (Vaj helyett olivával is lehet készíteni, a tejszínt meg Pizzaszeletvágó sem szereti, így helyettesítsd kis alaplével!)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 19.jpg 20.jpg

A krumpli kicsit trükkösebb (legalábbis az angolok szerint). Vannak, akik megfőzik, és utána sütik ki, de az igazi jó krumplit kétszer sütik. Meghámoztam hát a két példányt, majd 8-8 cikket vágtam belőlük. 180 fokos olajban két menetben világospirosra sütöttem, majd kiraktam papírra pihenni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Megsóztam kicsit a halfiléket, hogy további vizet is kivegyek belőlük, állítólag úgy finomabb lesz, rugalmasabb marad a hal. Elkészítettem a sörtésztát: a lisztet, szódabikarbónát, sót és borsot összekevertem. A halról leitattam a maradék lét is, és lisztbe forgattam. A fűszeres lisztbe lassan belekevertem annyi sört, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjak.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Az olajat lejjebb vettem kb 160 fokra, majd 3-4 darabjával a halat megmártottam a sörtésztában, és az olajba helyeztem. Mintegy 4 perc és fordítottam rajta. 2 további perc, és kész is.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A krumplit visszatettem az olajba, további 6 percet sütöttem, amikor szép ropogós lett a külseje. Gyorsan terítettem is.

30.jpg

Láttam már szebb és világosabb bundázott halat életemben, de első próbálkozásra nem is rossz. A zöldborsó finom édes-sós volt, a hal lemezeire bomlott, a krumpli puha, mint a vaj, kívül ropog. Azt hiszem "majdnem" olyan jó, mint Londonban ...

31.jpg 32.jpg

Viszont másnap felmelegítve már gumírozott volt a hal - igaz, azt Londonban nem próbáltam :)

45 komment

Címkék: sör krumpli hal tejszín bazsalikom tőkehal bors szódabikarbóna vaj zöldborsó citromlé liszt Hópehely

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4312323209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pizzaszeletvágó 2017.03.16. 09:05:14

:D
Igen. Elkészíti a zöldborsópürét, azt is csinálhatja tejmentesen.
Ahogy írod. Kedvenc zsiradékján a vaj helyett, én kacsazsírt javaslok. Vega esetben természetesen olíva olaj. Valamint tökéletesen írod, a tejszín helyett valami jó ízes zöldség vagy hús alaplé jöhet az érzékenyeknek. Meg kell kóstolni, egyszerűen nem hiányzik így bele a tejes dolog. Alapanyag lehet friss vagy fagyasztott borsó, de a zöld szárított feles borsó is, de még hogy(!), ahogy egy régebbi posztnál beszéltük is.
Jajj, de nehéz jó halhoz jutni! A fagyasztott is külön vadászat kérdése, hát még a friss.

EsGyé 2017.03.16. 09:23:58

Jol nez ki nagyon!
Azert a mushy peas nem ennyire tulmisztifikalt! Fott zoldborso van krumplinyomoval megnyomkodva, vaj hozzadobva izles szerint meg menta level esetleg. Persze a tied nagyonis jol hangzik ne erts felre, nem a tutit akarom en itt memondani, az alkotoi szabadsag es az egyeni izles Pont igy teszi szinesebbe a vilagot.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.16. 09:25:05

Ilyen krumplit a Ferenc Jóska szakácsa sütött. Eccer vidéken voltak, és elkezdte a szakács az ebéd elkészítését, de a császár késett és a krumpli kihült volna, ezért a félig sült burgonyát kivette a zsiradékból, majd később tovább sütötte. Nagy sikere lett. Ha jól emlékszem ezt híják roseibninek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 10:02:59

@látjátok feleim szümtükkel: Olyannyira, hogy a mirelit hasábkrumpli is elő van sütve. A róseibni a magyar csips/french fries, vagyis a hasábkrumpli kisütve :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 10:04:10

@EsGyé: A menta nálunk nem játszik, ezért lett bazsalikom benne :)
Ennyi borsóhoz meg nem mosogatom a krumplinyomót ...

A fickó 2017.03.16. 12:38:56

@Andrass9: A rósejbni az vékony karikára vágott nyers, serpenyőben rázogatva kevés zsiradékon sütött (pirított) krumpli. Ropogós, de azért nem is száraz karika chips szerű, a kérge is más lesz és általában fűszerezik is.

Eredet [rósejbni < német: Röst (pirított) < rösten (süt, pirít) + Scheibe (szelet, karika)]
Ezt nem tudhatom, mindenesetre logikus.

afickofakanallal.blog.hu/2014/03/28/fustos_gombafasirt_medvehagymaval_rosejbnivel_es_turbolyas_joghurtal

www.gaultmillau.hu/receptek/fokhagymas-petrezselymes-rosejbni-pomme-sarladaise

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 13:59:54

@A fickó: Vagy főtt krumpliból szeletelt karikák sok zsírban kisütve. Vagy hasábkrumpli (ami szintén szeletelt krumpli). A fogalom idősebb, mint te vagy. Én gyerekkoromban mindegyik formáját rósejbniként ettem :)
Ha valóban serpenyőben rázogatva, majd sütőben utósütve készült volna, akkor az Ilkovics étterem nem tudott volna napi 4 mázsát eladni belőle ...

medvedr 2017.03.16. 15:29:59

Heston Blumenthal nyomán a sörtésztába érdemes kevés vodkát rakni. Az az értelme hogy alacsony a forráspontja és a forró zsírból ki akar szökni ezáltal lyukacsossá roppanóssá teszi a tésztát. Talán lehetett volna sűrűbb a tészta., és egyárnyalatnyival kevesebb sütés, de nekem így is jó lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 15:40:08

@medvedr: A sűrűbb tésztával egyetértek, és említettem is a cikkben, hogy lehetne világosabb is :)
A vodkát én szódabikarbónával és a sörrel helyettesítettem, de a gondolat jó. Ki fogom próbálni - köszönöm!

A fickó 2017.03.16. 15:57:24

@Andrass9: A sör mellé kellett volna a vodka, aztán szifonba vele, széndioxid patron rá és ebbe a habos cuccba kell mártani a halat. Fontos összetevő még a rizsliszt. A hagymakarikákat én alacsony glutén tartalmú lisztbe (Ázsiai boltokban kapható) szoktam mártani így ropogósabb. A sok glutén nem tesz jót egy panírnak sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 16:10:56

@A fickó: Logikus! Mindig tanul valami újat az ember :)

A fickó 2017.03.16. 16:12:46

@medvedr: 220˚C-os olajban a víz sem időz sokat, de a vízgőz áztat és azért is szerencsésebb, ha folyadéknak jó része alkohol. A tészta legyen jéghideg, az olaj forró.

A fickó 2017.03.16. 16:21:44

Szép színűre sül ez a Hópehely, mert az átlagnál magasabb a cukortartalma. Én 130-140˚C-on sütöm elő, majd tálalás előtt 190˚C-on 2 percet kap. Indukcióson, mert az tudja tolni neki az energiát. :) Amúgy egyik kedvenc sütésre való krumplim. :)

Ez vagyok 2017.03.16. 16:49:33

@A fickó: Habos cucc lesz a sörtészta (Orly-i-tészta), ha habverővel keverve 1 tojássárgájához keverünk 1 dl sört, sót, 2 cl olajat és 7,5 dkg szitált finomlisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és finoman beleforgatjuk az előzőbe. Ez kb. 60 dkg hús- vagy halszelethez elég massza. Mielőtt a szeleteket bemártanánk a sörtésztába, előtte lisztbe kell forgatni és a felesleget lerázni. A sörtészta tökjól megtapad a felületen és egyáltalán nem szívja be a sütőolajat.
Én padlizsánt, tököt, cukkinit, gombát, májat is csinálok így.

Ez vagyok 2017.03.16. 16:52:01

@Andrass9: Köszi a tejmentességet!
A sültkrumpli megintcsak csodálatos :)

Waka 2017.03.16. 18:04:44

Köszönök szépen!
Príma étel, én enném. A mentás borsópüré nekem sem igazán jön be. A Blumenthal-féle habszifonos bohóckodás szerintem már sz@rrágás kategória. Show-nak rendben van, de elég nézni.
Ma végre földbe került a sárgarépa, petrezselyem. Elültettem a vöröshagymát, vetettem magról is. Jöhet az eső. Nekiláttam a legújabb kertnek, kiszedtem a perjét egy darabon. Szép menet lesz, már most fáj az összes porcicám.

Benikuty 2017.03.16. 18:19:31

@A fickó: a kukoricaliszt kiváló panírozáshoz, de a hal csak simán abba forgatva nagyon szépre és finomra sülhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 18:49:49

@Waka: Hétvégére esőt jósolnak. Nekem még semmi sincs elvetve - talán holnap kinyomok egy sor lila borsót, meg egy kis spenótot.

Fenchurch68 2017.03.16. 19:02:32

Na tessék, itt a zöldborsókrém :)

A Scheibe az szelet, lehet bármilyen, kör, téglalap, hasáb stb. (A "rósejbni" etimológiailag nyilván rohe Scheiben - nyers szeletek). A családban nálunk rósejbni az a fenti fotón látható, tehát nagyobb szeletekre vágott sült krumpli volt, amit meg ma "french frie"-nak hívnak, azt szalmakrumplinak nevezte déd- meg nagymamám, lehet, hogy nem helyesen, de mindegy, nekem már így marad :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.16. 19:24:26

@Fenchurch68: A szalmakrumpli az gyufaszálra vágott krumpli vagy papírvékony karikákra vágott volt. A lényeg, hogy ropogós volt, nem puha.
Soknevű, mindenhez passzoló étel a krumpli :)

A fickó 2017.03.16. 20:48:00

@Fenchurch68: Tárcsa, korong stb. A Kartoffelscheiben viszont csak korongokra szeletelt krumplit jelent, nem hasábokba, vagy cikkekre vágottat. A nem bő zsiradékban sütéshez ez az optimális szeletelés és serpenyőben is süthető.
Egy biztos, hogy más ízű az így elkészített krumpli.

A fickó 2017.03.16. 20:49:19

@Benikuty: Bizony jó a kukoricaliszt. :)

martineden 2017.03.17. 09:42:51

Hat a kepek alapjan a hal es a krumpli is meg van egetve.

pizzaszeletvágó 2017.03.17. 10:24:12

@martineden: szerintem csak a piros tányér miatt látszik úgy... :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.17. 13:16:24

@martineden:

Kattins a piros tányéros képre, és majd meglátod, hogy ez pont jól van megsütve.

Benikuty 2017.03.17. 13:31:55

@látjátok feleim szümtükkel: a kép alapján a hal túl van sütve. Ezen viszont nem nagyon érdemes rugózni, mert van aki így szereti. Aztán az is lehet, hogy túl hirtelen lett sütve, de ezt a kép alapján eldönteni képtelenség.

medvedr 2017.03.17. 14:00:45

@A fickó: Igazad van. Azért habszifonozni nem fogok. Patronért járkálni meg elmosogatni. Nekünk régen volt habszifonunk- a szüleimnek. Csak tejszínhab készítésre használtuk, de a fejét rohadt nehéz volt elmosni, és be tudott büdösödni rendesen.

medvedr 2017.03.17. 14:05:49

@Andrass9: Igen olvastam, hogy írtad a sötétebb színről, de ki nem szeret egy kicsit okoskodni.
A vodkát nem lehet szódabikarbónával helyettesíteni, azonban a szódabikarbónát lehet vodkával helyettesíteni-kérdezz meg erről tetszőleges szlávokat 14 éven felül. :)

Dikusz 2017.03.17. 14:29:25

@Andrass9: az Angliában élő barátom azt mondja, hogy ott a sültkrumplit ott mindig chipsként kérik. Ha étteremben rendel, megszokásból úgy is mondja, a pincérek meg néznek, hogy honnan hozzanak hirtelenjébe neki egy zacskó csipszet.

Dikusz 2017.03.17. 14:31:00

@Waka: fárasztó munka a kertészkedés, de azért olyan jó, ha később a saját zöldségeit/gyümölcseit eszi az ember:)))

Dikusz 2017.03.17. 14:34:13

@Andrass9: a borsó tényleg lila?
Spenótot milyen fajtát? Ezt csak azért kérdezem (nincs/nem is volt kertem), mert ha a piacon veszek, akkor olyat keresek mindig, aminek a levele szív alakú, és kicsit ezüstös színű a hátoldala.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 14:56:04

@Dikusz: Épp befejeztem a spenót vetését. Én mindig Matador típust vetek, mert az télálló - azaz lehet októberben is vetni!!!
A borsó a feleségem szerint is lila, vagyis valószínűleg TÉNYLEG lila :) Ez egy k... drága mag volt, biztos a sok flavonoid miatt... Jöhet az eső, millió mag a földben, mint Pl. a Waka féle kapor, ami már tavaly is remekül teljesített. Meg vetettem hagymát: állítólag magról lesz olyan, amit el lehet tenni télire - meglátjuk.
Kétféle borsó is a földbe került - cukorborsók, amiknek a héja is ehető. Az egyik 45 napos, a másik 63. Vagyis nem kell kivárniuk egymást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 14:59:01

@martineden: Sebaj! A lényeg, hogy elfogyott az utolsó szemig! Ilyen apróságokon nem szoktam rugózni, de ha téged zavart, akkor legyen neked igazad!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 15:07:57

@Waka: A porcikáim nekem is összetörve! A kertésszel nagytakarítást tartottunk, én meg kinyomtam a lemosó permetet (30 liter két menetben). Érzi is a hátam. Már sak azt kéne eldöntenem, mikor sütök szalonnát a kertben a 2 m3 nyesedéken :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.17. 16:16:04

@Benikuty:

Ha megnyitod a képet, akkor a nagyobb felületen jól látni, hogy se a hal, se a krumpli nincs megégve. Szép pirosra van sülve.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.17. 16:18:38

@Andrass9:

Vehetnél már magadnak egy kerekeken gurítható elektomos permetezőt.

Benikuty 2017.03.17. 16:47:27

@látjátok feleim szümtükkel: bocs, de sosem állítottam, hogy meg lenne égve(?)

pizzaszeletvágó 2017.03.17. 17:01:17

@Andrass9: volt olyan nap, hogy 380 litert vittem ki a hátamon. Igen, reggeltől estig. Sajnos azt a területet már el kellett adnom. Most csak 50-60 litert kellene, de most értem haza, már lámpával lehetne csak. Holnaptól meg itt az eső, nem lehetne, hogy nálad esik a veteményre, engem pedig békén hagy permetezni? Milyen szertartást kell ehhez bemutatnom? Megcsinálom isten bizony. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 17:07:07

@pizzaszeletvágó: Tudod mit! Legyen!!! Errefelé nins semmi, ami megakadányozná az elfognát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 17:10:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nem hiszem, hogy az segítene ...
Valahogy azt hiszem, hogy a személyes küldés többet hoz a konyhára!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.17. 17:13:48

@pizzaszeletvágó: Na amit írtam, az nagyjából semmit nem ér :)
Szóval: szeretném, ha elfogna egy még kezelhetetlen állapot, de ez nem megy ...

Waka 2017.03.18. 14:37:01

@Dikusz: Jó az, persze, csak jól esik dicsekedni. :)