Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vajastésztába bundázott sajt

2017.03.10. 02:00 Andrass9

Ezzel a recepttel még adós vagyok a novemberi utazásról. Különben is pont esedékes folyománya a Calzone tócsinak! A nagylyány colombiai barátnője kínálta meg egyszer ezzel az étellel, és kis keresés után talált valami receptet is a Pinteresten, hogy azt süssem meg neki. A gondolat jó: csavarjunk sajtdarabot vajastésztába, és süssük ki forró olajban.

32.jpg

Igenám, de a recept egy spanyol sajtot kért ("Queso Blanco"  gondolom, az kevésbé folyik ki a tésztábol), azt meg nem kaptam. A boltban csak valami helyettesítőt adtak, de azt a nagylyány visszautasította. Ezért azután visszavittem a boltba (ahol szó nélkül visszafizették az árát), és egy másik boltba mentem keresni, ahol találtam is.

Az eredeti anyaglista a hibás sajttal lett fotózva mert akkor még csak ez volt előkészítve:

  • 2 pohár liszt (itt teljes kiőrlésűt használtam, mert csak ez volt itthon)
  • 1/2 kg Queso Blanco vagy Queso Fresco friss fehér sajt (a Monterey Jack NEM jó hozzá)
  • 12 dkg vaj
  • 1/3 pohár cukor
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk só
  • 2 dl jeges víz

10.jpg

Először is összeállítottam a tésztát, mert annak pihenni kell. Aprítógépbe szórtam a lisztet és a többi száraz hozzávalót, majd belevagdostam a vajat is. Addig pörgettem, amig a vaj eloszlott a lisztben. Kiborítottam egy tálba, ahol hozzákevertem a jeges vizet. Persze lusta vagyok, vissza is tettem a tésztát az aprítóba, hogy az dolgozza nekem össze. Az így kapott tésztát gombóccá gyúrtam, majd folpackba csomagolva betettem a hűtőbe 24 órára. Ennyi pihenő nem kell a tésztának, de meg kell szereznem a sajtot hozzá.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezalatt az egy napi tésztapihentetés alatt sikerült az eredetileg előírt sajtot beszereznem. Biztos van hasonló sajt itthon is: hidegen elég merev, friss tej íze van, felforrósítva nagynehezen megolvad. Szóval nem egy Hóvirág vagy Anikó, de hasonlít. Kicsit utánaolvastam, és most már sejtem a különbséget. A Queso Blanco egy ecettel vagy citrommal savanyított tej 90C fokra való felmelegítésével készülő préselt túró! Eredetileg nem is olvadhatna meg, de a boltban való állásban picit megérik, és sajt jellege lesz. Vagyis lehet használni a receptben grillsajtot is. A tészta elég reziliens, én biz megpróbálom egyszer Camembert vagy Brie sajttal is :)

Kicsomagoltam a tésztát, és megpróbáltam valamilyen értelmes formára nyújtani, ami persze nem sikerült. Kb. 3 mm vastag tészta született. Pizzaszeletelővel felcsíkoztam olyan 2-3cm széles csíkokra. A sajtokat pedig 8-8 rúdra vágtam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A csomagolás egy kicsit trükkös volt, mert ezek a rudak majdnem szabályos téglatestek voltak, de minden pontját be kell takarni. A tésztacsíkot a sajt egyik végénél átlapoltam, majd innen kezdve kb 5 mm átfedéssel rácsavartam, a másik véget pedig apróbb csíkdarabkákkal takartam le, mielött oda is felcsavartam a tésztát.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Szerencsés módon a tészta is pont elegendő volt, gyakorlatilag semmi nem maradt belőle. Bő forró olajban pirosbarnára sütöttem. Ha csak olvadósabb sajttal készítjük, érdemes a betekert sajtokat mélyhűtőbe tenni 2-3 órára. Akkor kevésbé tud felforrósodni a sajt a sütés közben.

27.jpg 28.jpg

Egyik-másik szétvált (nem jól nyomogattam az átfedéseket a tésztán), de ettől még feltálaltam papírtörölközőn, hogy a felesleges olaj is eltűnjön.

29.jpg 30.jpg

Kicsit szokatlan volt az édeskés tésztában a sajt, de még az unokám is ezt kapott másnap ebédre a bölcsiben:)

31.jpg

Csak a megfelelő sajtot kellene itthon is megtalálni hozzá (bár a madarasban a spanyol szekcióban lehetett kapni az eredetileg kért Queso Frescot).

40 komment

Címkék: olaj sajt vaj cukor sütőpor liszt jeges víz Queso Blanco

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7912282005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2017.03.10. 06:31:44

Ez igazan jol nez ki!
Eddig meg csak hasonlot probaltam. A torokoknek (persze mint sokminden ez sem exkluziv arrafele, csak en torok boltban vettem...) van egy sigara böreğ nevu finomsaguk. A lenyeg ugyan ez, csak emez filo-ba tekert talan juhsajt. Abbahagyhatatlan. A tied szinten annak mnez ki.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.10. 06:44:07

Ez hasonlít ahhoz, amikor leveles tésztába tekert virslit sütünk, bár azt tepsibe szokjuk, de elméletileg lehetne zsiradékban is. Minden esetre nagyon jól néz ki.

Most jön le a köd, de valami nagyon nagy.:(

Dikusz 2017.03.10. 07:09:20

@látjátok feleim szümtükkel: kinéztem az ablakon, itt nincs köd, de az eső eléggé esik...

Dikusz 2017.03.10. 07:24:20

Finom, jól néz ki.
Nem egészen értem, végülis milyen is a sajt, amit tettél bele. Először -mivel zsiradékban sül- arra gondoltam, hogy keményebb: Pannónia, cheddar, parmezán a jó, bár lehet ezek túl kemények. A Hóvirág, Anikó sajt emlékeim szerint túl puha, és nekem elég ízetlenek is.
Amit megpróbálnék, ebbe a tésztába tenni, az a mi piacunkon (de szerintem minden termelőnél kapható) túróból készült sajtok.
Nem szívja meg nagyon magát olajjal a tészta. Az az igazság, hogy én nem használok olajat, régen krumplit sütöttem benne, ma már azt sem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.10. 07:38:01

@Dikusz:

Én nem vagyok nagy tejtermék faló, de szerintem ebbe az ételbe olyan sajt való, ami jó fűszeres, ízes. Ha állagában jó, de nem túl ízletes a sajt, szerintem lehet fűszerekkel turbózni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 08:47:56

@Dikusz: Ez szintén túró vagy friss sajt, tehát ami még nem érett össze (lásd a szöveget :)
Én se nagyon sütök olajban, csak, ha muszáj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 08:49:50

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt nem lehetne sütőben sütni, mert azzal még a túró is megsülne, mire a tészta kisül. Nem véletlen a forró olaj!
Nem hiányzott hozzá semmi fűszer: pont a sajt és az édeskés tészta kontrasztja, ami remekké tette.

Dikusz 2017.03.10. 10:16:12

@látjátok feleim szümtükkel: különböző ízesítésűek a piacunkon kapható sajtok: lilahagyma, snidling, dió stb.

Dikusz 2017.03.10. 10:16:44

@Andrass9: néztem a szöveget, de nem láttam:))

medvedr 2017.03.10. 11:22:07

Jó ez, talán annyit változtatnék rajta hogy sós tésztát használnék. Egy jó sör mellé kiváló. Gondolom a bölcsiben elhagyták a sört mellőle, vagy ki tudja?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 11:29:23

@medvedr: Ezeknél a méheknél soha se lehet tudni ... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 11:30:42

@Dikusz: Segítek :)
" A Queso Blanco egy ecettel vagy citrommal savanyított tej 90C fokra való felmelegítésével készülő préselt túró!"

Dikusz 2017.03.10. 13:40:47

Köszönömköszönöm:)
Még arra is rájöttem -a képek nagy segítségemre voltak-, hogy ez ez étel nem is itthon készült. De ha a sajt, a fűszerek csak a kintiek, mégis itthon készült. Nem is tudom ennyi logika, hogy szorult a búrámba, nyom is nagyon:)))

Attól tartok csak, hogy az én nagy eszemet a fiam is örökli, bár úgy látom hálaistennek mégsem. Szakács végzettséggel, rendszerinformatikusként dolgozva az
Einstein-Podolski-Rosen paradoxon es az Einstein-Bohr vitára felírt John Bell képlete érdekli.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.03.10. 17:05:04

Igen jól néz ki, jöhet!
@Andrass9: Talán még egy gomolyával el lehetne készíteni.
@Dikusz: Majdnem olyan jó, mint a Brönsted-féle sav-bázis profilaktikus elmélet.

Ez vagyok 2017.03.10. 18:58:53

@Dikusz: Ez király :) Mármint a paradoxon érdeklés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 19:01:53

@Dikusz: Érdekes volt egy kicsit felrázni a szürkeállományt - huh de rég volt, amikor ezt tanultam!! Köszi!
Remélem főzni is olyan jól tud, mint az EPR elméletet megérteni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 19:19:30

@Waka: Érdekes, de a gomolya eszembe sem jutott :( Nagyon ritkán jutok hozzá finom gomolyához, így nincs is benne az érdeklődési körömben. Legkevésbé az USA-ban, ahol semmi jó tejtermék sincs :) (Mindjárt jön hagyma és ledorongol ...)

Benikuty 2017.03.10. 20:12:06

@Andrass9: való igaz, lassan a jó gomolyát minimum érett sajt árban adják. Meg kell fizetni a jót, de kérdés meddig érdemes elmenni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.03.10. 22:18:16

@Andrass9: @Benikuty: Évente egyszer-kétszer felmegyek Bánkútra. Előtte egy miskolci Penny-ben szoktunk bevásárolni, ott igen jó gomolyát adnak egészen baráti áron. (Konkrétan most nem emlékszem, mennyiért, de olcsónak rémlik.)

Dikusz 2017.03.10. 22:25:03

@Andrass9: félreérthetően fogalmaztam megint.
Azt nem írtam a hozzászólásomhoz: későn jött erre rá, hogy ez érdekli, de azt hiszem elkésett vele.
Szakkönyveket vesz foglalkoztatja, olvas róla, teljesen amatőr módon, lelkesedésből. Az alapok - általános iskola, középiskola - nem voltak szilárdak. Később kárát is látta ennek (Kandó), a szorgalma pedig mostanra jött meg. Húzott is olyan tételt (véletlenül), aminek témája (Fourier-sor, ha jól írom) különösen érdekelte. Elölről-hátulról megtanulta, a vizsgáztatók majd lefordultak a székről, amikor hallották. Ez elég is volt, jobb jegyért a továbbiakat már nem vállalta. Úgy gondolom talán tehetek róla, hogy gyerekkorába nem irányítottam errefelé. Ami nagy bánata, hogy nem ismer olyanokat, akik válaszolnának a kérdéseire.

Főzni tud - ha akar, jól. Későn derült már ki, hogy a vendéglátóipar nem neki való.

Einstein híres fotóját (ahol a nyelvét nyújtja ki), pedig hatodikos korában beragasztotta a diákigazolványába a saját fényképe helyett:)

Dikusz 2017.03.10. 22:32:03

@Waka: nincs kizárva, hogy később ez is érdekelni fogja. A baj az lesz itt is, már nem iskolás (régen), és nincs jó tanár, aki oktassa. Most biztos nem lenne gond a tanulással, egyik tárgyból sem:)

Dikusz 2017.03.10. 22:33:27

@Ez vagyok: az, és nem tudom mikor kezdte érdekelni, de örülök neki, még akkor is, ha későn kezdte:)

Dikusz 2017.03.10. 22:43:24

@Andrass9: Olyan sok piacon lehet kapni termelőktől gomolyát különböző ízesítéssel. Nálunk is van aki árulja, nem is egy.
Arrafelé nincs?

Sőt, gazdakör is van (helyi-, vagy közeli termelők portékáit segítenek eladni) náluk is lehetett tejterméket rendelni. Ugyan nem tudom meddig, mert jó magyar szokás szerint akik nincsenek ebben a körben, vagy nem tudtak bekerülni(eléggé zárt kör), feljelentették őket, hogy rontják az üzletüket.

2017.03.11. 01:25:47

@Dikusz: Soha nem késő, ameddig érdekli egy téma, és tanulni hajlamos benne. Tök mindegy, hogy 37 éves vagy éppen 67. Oktatót meg tuti talál magának, pláne a neten (nemcsak pornóra kell ám használni, még ha 99% az is :D). Segitsd azzal, hogy noszogatod (finoman vagy erélyesebben, te ismered, melyik hat rá). Olyan szakmája van -még ha nem is ez volt a szive vágya-, amellyel a világban bárhol megél, ha tisztességesen végzi. Igy eleinte mellette -később akár helyette is, ha tehetségesnek bizonyul a témában- foglalkozhat a világon bárhol a szenvedélyével. Bárhol, ahol neki megfelelő oktatót talál, legyen az Budapesten vagy a Viktória szigeteken ;).

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.11. 07:30:33

@Dikusz:

Nem derült még ki semmi. Az élet folytonos kiderülés. Mindenkinek máskor, és más módon derül.
A fiadnak van két kenyérkereső szakmája, amivel nagyon gazdag azokhoz képest, akinek egy sincs. Bármelyikkel bárhol meg tud élni, ha akar. Ez utóbbi viszont egyedül és kizárólag tőle függ. Talán ne aggódj érte annyira, megtalálja egyedül is a saját útját. A gyerek boldogsága nem esik egybe a szülő boldogságával, ha egybeesik, az nagy baj. A gyereknek.
A főzni tudás meg olyan, mint a biciklizés, soha nem lehet elfelejteni, ezért bőven lehet még neki akár sok csillagos étterme is. Attól függetlenül, hogy most úgy véled, nem neki való a vendéglátás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.11. 08:12:17

@Dikusz: Ha tud angolul, akkor az MIT-nek van rengeteg ingyenes online képzése. Ott talán talál magának érdekes témákat!

Fenchurch68 2017.03.11. 09:36:26

@Dikusz: A legnagyobbik lányom grafikusnak készült, befejezte a sulit, voltak megrendelései, erre most kitalálta, hogy mégis inkább óvónéni lesz. A középső meg matek-magyar szakos tanárnak készül, ez is elég bizarr. Azért nem a fizikát választotta a matek mellé - felvették volna -, mert azt mondta, hogy nem akarja teljesen jegelni a humán érdeklődését, váltani bármikor lehet :) A mai kölkök nagyon rugalmasak, és nekik már nem ciki bármikor 180 fokot váltani. (Én épp a nagyon nyelv- és irodalomközpontú alapérdeklődésemmel muszájból éppen az Xbase-t tanulom :)

@Waka: Legközelebb ne Penny-be menj (sejtem, melyik Penny esik útba Bánkút felé), szemben van egy Coop, ott árulnak geleji tejtermékeket, az ő gomolyájuk szerintem nagyon jó, és általában olyan 1600-1800 Ft között van kilója. (Személyes kedvencem a füstölt gomolyájuk "taposós" melegszendvicssütőben grillezve :)

Benikuty 2017.03.11. 15:16:37

@Waka: most próbálkozom egy Ráckeresztúron található kisüzem sajtjaival. A minőségről sokat elmond, hogy a parenyicájuk(mini) veri az összes kereskede3lemben kaphatót. A hosszan érlelt termékeket ők sem merik vállalni, financiális okok miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.03.11. 15:19:19

@Fenchurch68: Megnézem legközelebb.
@Benikuty: Az sajnos egy kicsit kiesik.
Közben eszembe jutott, hogy akár ordával is ki lehetne próbálni.

Dikusz 2017.03.11. 19:49:34

@Fenchurch68: szerettem volna én is ajánlani az ordát, aztán rájöttem miért nem jó. Legalábbis amit az nagyobb üzletekben kapni. Először rácsodálkoztam, hogy de jó, sokféle (lilahagymás, snidlinges, egyéb) ízesítésű, és olcsó is. Nekem ízetlen, és morzsálódik is, szétesne sütéskor.

Dikusz 2017.03.11. 20:51:08

@Fenchurch68: bocs, nem neked szántam, @Waka: -nak szerettem volna küldeni:)

Fenchurch68 2017.03.11. 22:18:25

@Dikusz: Küldhetted volna akár nekem is, én is próbálkoztam párszor ordával :) összemorzsolva, mindenféle dolgokkal felturbózva nekem zöldségek töltésére nagyon bejön, másra nem jó.

medvedr 2017.03.12. 00:14:51

@EsGyé: Ha csak úgy nem. Egyszer kóstoltam, nem szerettem.

Dikusz 2017.03.12. 07:00:51

@Andrass9: De jó is lenne, ha ebédre kerülne belőle az asztalra:)))
s

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.03.12. 20:15:14

@Dikusz: @Fenchurch68: Ha sikerül jó, natúr ordát venni, az akár jó is lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.13. 09:08:55

@Dikusz: Rég főztem, és a tegnapi kispiacot is elszalasztottam. Ott szoktam ordát venni, de most meg kellett főznöm a húslevest a feleségemnek, aki 20 órát utazva ért haza.
süti beállítások módosítása