Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Calzone tócsi

2017.03.08. 07:00 Waka

Itt a böjt. Szó sincs arról, hogy vallási megfontolásból böjtölnék, ez mindössze egy tavaszi tisztítókúra, a karácsonyi és farsangi dőzsölés után.
Kézenfekvő böjti ételnek ígérkezett a tócsi. Persze a tócsi igen megengedő étel, gyakorlatilag bármilyen zöldséget bele lehet tenni a cukkinitől a sárgarépáig, de és maradtam a burgonyából készült verzióval. Szokás szerint természetesen nem értem be valami szokványos változattal, csavartam rajta egyet. Ez az étel magában is igen finom, de sajttal és tejföllel gazdagítva még jobb. Kis vöröshagymával és fokhagymával pedig még tovább fokozható.
Fokoztam.

15.jpg


Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli (Jelen esetben Impala volt.)
- 2 egész tojás
- 4 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 330 g 20 %.os tejföl
- 250 g olvadós sajt
- őrölt fekete bors
- só
- olaj a sütéshez

1.jpg
A krumpli a kockareszelőn lereszeltem. Belereszeltem a vöröshagymát is, beleütöttem a tojásokat, sóztam borsoztam.

2.jpg
Hozzáadtam a lisztet és simára kevertem.

3.jpg
Egy teflon palacsintasütőbe néhány csepp olajat csorgattam. A tésztából pár kanál masszát elterítettem a még hideg serpenyőben és feltettem sülni.

4.jpg
Mikor az alja kicsit megpirult, de a teteje még lágy volt, megszórtam lereszelt sajttal.

5.jpg
Félbehajtottam - a teteje még elég puha volt ahhoz, hogy összeragadjon -, majd a palacsintasütőt áttettem a legkisebb gázrózsára, és egészen kis lángon tovább pirítottam, hogy a belseje is átsüljön.

6.jpg
Közben egy másik palacsintasütőben - ez kerámia bevonatos volt - feltettem a következő adagot.

7.jpg
Megfordítottam a félbehajtott tócsit, és a másik felét is megpirítottam. A két serpenyőt váltogatva kisütöttem az összes masszát.

8.jpg11.jpg
A tálaláshoz belereszeltem a fokhagymát a tejfölbe, sóztam és alaposan kikevertem.

9.jpg10.jpg
Fokhagymás tejfölbe mártogatva ettem.

14.jpg
Nagyon jó lett, kívül ropogós, belül az olvadt sajt, és rajta a fokhagymás tejföl. Ez utóbbi miatt reklamált ugyan a gyomrom, de egy pohárka Salvus csillapította a háborgást.

54 komment

Címkék: tojás krumpli vöröshagyma sajt fokhagyma tejföl calzone tócsi feketebors Impala búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5412314515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 07:37:24

Boldog Nőnapot Kivánunk minden hölgy olvasónknak!

Vaczak2 2017.03.08. 07:45:28

Jóreggelt!
Kellemes darabnak tűnik - mint minden nekem amiben sajt meg tejföl van - , csak egy mondvacsinált bajom van vele:
Odavész a tócsi (tócsni?) nyers bunkó bája. amikor a Győzőék kölcsönkapott lellei vityillójában a gimnazistaként átpiált éjszaka után (hű de felnőttek voltunk akkor!) nem volt a spájzban csak krumpli, liszt meg 1(!) tojás! Mit lehet abból 4 embernek csinálni? Persze hogy tócsnit.
Waka teremtménye már felül emelkedett ezen a tapló valóságon és szinte a pizza-lángos szintjére emeli a szegény rokont.

Dikusz 2017.03.08. 09:21:25

@Andrass9: köszönjük:)))

Ezerarcú/nevű (cicege, lapcsánka, röszti stb) tócsni:) Ismerősöm mindkét oldalát megsüti, és arra halmozza a zöldségeket.

Ahogy elkészítetted is nagyon finom lehet. Anyósom Celldömölki, arrafelé mondják cicegének. Ha készítettem ilyet, a hozzávalók, összeállítás ugyanez volt, csak evőkanállal szaggattam, úgy sütöttem ki zsírban.
Viszont a krumplit nem reszelem, hanem húsdarálón tolom át, talán nem ront a minőségen:)

EsGyé 2017.03.08. 12:06:56

Mivel lusta vagyok ezert hazafele veszek egy zsak hashbrownt meg egy nagyobb kocka sajtot es lakomat fogunk rendezni. Fokhagyma meg tejfol/joghurt van otthon valoszinuleg.
Nem vagyok egy antitalentum, de nekem meg soha a budosben nem sikerult olyan tocsnit sutnom amit ugy egyebkent elkepzeltem fejben. Mindig "szalonnas" lesz es nem pirult, ellenben enyhen egett lesz. Tutira en vagyok a hunyo, de mar elment tole a kedvem sajnos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 13:17:34

@EsGyé: 10 percig előfőzöd a krumplit, és nagyobb lyukon reszeled le - már majdnem hashbrown lesz :)

Ez vagyok 2017.03.08. 16:04:50

@Andrass9: Ha a kockareszelőn reszeled a vöröshagymát, nincs olyan érzésed, hogy picit keserű lesz?
Nekem van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 16:36:37

@Ez vagyok: Eszemet nem tudom, mikor reszeltem vereshagymát, de kockareszelőt nem használnék rá, legfeljebb Miroplane-t, mert az éles. A hagymát késsel aprítom (ha kell, egész finomra is).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 16:38:04

@Ez vagyok: Ja, hogy a kérdésre is válaszoljak :))
Igen, a kockareszelőn reszelve nekem is kesernyés volt, de ezt annak tudom be, hogy a kockareszelő rozsdásodó vasból van.

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 17:24:47

@Andrass9: én reszelek vöröshagymát kockareszelőn, például padlizsán krémbe, igaz, hogy az is füstös egy kicsit, mivel úgy sütöm az alapanyagot, de eddig még nem figyeltem rá, hogy keserű-e

Ez vagyok 2017.03.08. 17:27:37

@Andrass9: Az enyém nem rozsdás, mégis kesernyés lesz, így csak egyszer reszeltem.
Szerintem a rozsda nem keserű :)

Waka 2017.03.08. 17:46:12

Köszönök szépen!
@Vaczak2: Olyan is van, de az parti étel. Felszívja a leveket és segít tovább töltekezni.
@Ez vagyok: Egyszer kőrözöttbe reszeltem, az tényleg keserű lett, de így megsütve nem éreztem annak. Talán túl sok illóolaj jön ki belőle.
@Andrass9: Ha már elöl volt a kocka, kézenfekvőnek látszott azzal elintézni.

Waka 2017.03.08. 17:46:55

Majd' elfeledtem:
Boldog nőnapot kívánok magam is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 18:01:26

@Ez vagyok: Te vagy a vegyész: mi keletkezik a hagyma illóolajából és a vasból. Az keserű.

Ez vagyok 2017.03.08. 18:30:17

@Andrass9: Talán Waka mondta meg a frankót, mármint túl sok illóolaj jön ki belőle. A vasnak nincs köze.
Én mikor észrevettem a keserűséget, egy kis cukor helyrehozta.

Ez vagyok 2017.03.08. 18:31:32

@Waka: A nőnap nem az átkos ópiuma? :)

Benikuty 2017.03.08. 20:39:22

@Ez vagyok: a hagyma illóolaja oxidálódik, és keserű vegyületté alakul. Ha jól tudom...

Benikuty 2017.03.08. 20:42:16

@Ez vagyok: pontosabban a propil-merkaptán(az illóolaj) alakul szulfidokká. (az etil-merkaptánnal pedig a földgázt szagosítják)

Waka 2017.03.08. 21:47:53

@Ez vagyok: Lehet, de nagy baj nem lehet belőle. :D
@Benikuty: Az ördög tudja, talán a vas katalizátorként működik közre a reakcióban. A hagymák kéntartalma erősen változó és - bizonyos mértékben - szabályozható is.

Benikuty 2017.03.08. 22:08:15

@Waka: igen, az illóolajban szegény hagyma nem keseredik annyira. De jó nekünk az ilyen hagyma? Inkább nem reszelem túl apróra, vagy azonnal felhasználom.
Maga a kémiai része kb. gimnáziumi szintű, nem is ragozom.

Dikusz 2017.03.08. 22:39:26

@Ez vagyok: én is kockareszelőt használok. Nem tudom milyen anyagból van. *kimegy konyhába-levesz hűtőmágnes-odadug reszelő*
Már tudom vasból van, odatapadt a mágnes:)))
Legalább tíz éve megvan akkor kb 900 Ft-ért vettem a Vasedényben. Nem volt túl olcsó, de még a megfizethető kategória (német gyártmány), de nem rozsdásodik sehol. A vöröshagyma sosem keseredik meg, de a lilahagyma igen.

Dikusz 2017.03.08. 22:44:57

@Ez vagyok: A nőnap mindig Nemzetközi Nőnap volt, régen is. Bizonyítékom van rá, anyukám annak idején kapott egy kb tízcentis kis porcelán vázát, az van ráírva:
"Nemzetközi Nőnap 1969."

Dikusz 2017.03.08. 22:50:31

@Andrass9: tudom főbűn lehet, de még a fasírtba is reszelem a vöröshagymát, igaz, nem túl régóta.
Egy kérdésem lenne: az egyik posztban szó volt arról, hogy a fokhagymaprést nem használja egyikőtök sem (ha jól emlékszem). Azt kérdezném, miért ez a tiltakozás?

Fenchurch68 2017.03.09. 07:23:29

@Dikusz: Biztos van valami nagyon tudományos oka is, én azért nem használom a fokhagymaprést, mert macerás mosogatni.

EsGyé 2017.03.09. 07:36:48

@Dikusz: pedig meg dalban is meg van enekelve, hogy a tarisznyaban tarolt voroshagyma az keseru magaban! :)

Dikusz 2017.03.09. 10:39:10

@Fenchurch68: ha szétpréselem, jobban érzem az ízét az ételben, salátában (ezért megéri a számomra is macerás mosogatása), bár lehet nem szakszerűen csinálom:)

Dikusz 2017.03.09. 10:44:42

@EsGyé: látod ez igaz, de más van mögötte:)

A tarisznyáról jut mindig az "ország vászontarisznyája" jut eszembe, az "Indul a bakterház"-ból:)
Nagyon szeretem a könyvet, és a filmet is, azon kívül, hogy szórakoztató, egyszerű, szép szavakkal is tud elgondolkodtatót írni (mint az említett dal is).

Topy 2017.03.09. 11:12:27

@Dikusz: uyanaz, mint a vöröshagymánál - sok illóolaj kerül levegőre, ha túl sokáig tökölsz vele elkezd oxidálódni és büdöskés, kesernyés lesz
de kicsit boszorkányüldözéses lett ez is, szvsz a felhasználás határozza meg, hogy mi a jobb:
- salátaöntetbe szétnyomom - ott oxidálódjon, ha tud! -, az íze így jobban "terül"; muzsdéjba is finomra reszelik, finomra zúzzák a fokhagymát
- főzéshez/sütéshez megnyomom, aprítom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.09. 14:00:19

hat ez az etel ertelmezhetetlen

Dikusz 2017.03.09. 14:21:24

@Topy: a sütéshez nem aprítom egyedül. Ha oldalast/dagadót sütök, akkor ha olyan a hús, kés hegyével felszúrom, és oda teszed a fokhagymadarabkákat. Nem szoktam szétnyomkodni a kés lapjával, ez a módszer miért jobb?

A késről jut eszembe: édesapám saját maga készített legalább ötven éve rugóacélból kést. Ez nem krómozott, matt szürkés a színe alapból. Ennyi év alatt nem kopott el, sokáig kitart még. Viszont ha ezzel vágom a vörös-, és a lilahagymát, akkor mindig megkeseredik, és a hagymán is lesz elszíneződés.

Topy 2017.03.09. 15:04:53

@Dikusz: ha tűzdelem vele a húst akkor én sem szoktam :)

Benikuty 2017.03.09. 16:04:02

@Dikusz: ha a boltban krómozott kést veszel, ne feledkezz el reszelőzsírt is kérni hozzá! :D

Topy 2017.03.09. 17:17:30

@Benikuty: azért nem járt olyan messze (vagy csak szerencsétlenül fogalmazott), hisz a rozsdamentes acéloknál a króm az (egyik) ötvözőanyag

Dikusz 2017.03.09. 17:47:17

@Topy: @Benikuty: erre mondják azt, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna:))
Mit mondjak, nem vagyok műszaki szakértő. Ez olyan, mint amikor a kollégáim tanácsolták (gombfelvarrási problémám volt, erős cérnát kerestem), hogy kérjek otthon a férjemtől műszaki cérnát. Na itthon volt nagy röhögés:)))

Benikuty 2017.03.09. 18:07:42

@Dikusz: mi a seregben használtunk műszaki cérnát, mert valahogy le kellett szoktatni a kiképző tisztest a gombok levagdosásáról :)

Dikusz 2017.03.09. 18:57:07

@Benikuty: a férjem azt mondta, hogy az sima drót, ők a leszakadt gombot azzal erősítették fel. Közben a röhögéstől majd lefordult a székről, én meg azt hittem, tényleg valami jó minőségű cérnát jelent:)

Benikuty 2017.03.09. 19:40:20

@Dikusz: erről beszélek. Kovács tizedes levágta bicskájával(amire qrva büszke volt) a kopasz gombját, kopasz visszavarrta dróttal. Legközelebb a barom a dróttal találta magát szemben.

Topy 2017.03.09. 21:31:59

@Dikusz: használtuk, seregben volt egy-két agyament, aki előszeretettel vágta le azokat a gombokat amiket elfelejtett az ember begombolni; műszaki cérnával - dróttal - varrtuk vissza, na azon megszaladt a bicskája :)

Dikusz 2017.03.10. 07:00:31

@Benikuty: @Topy: ha valamit szeretek hallgatni/olvasni, akkor azok a (vidám)katonatörténetek. Azok, amiket a kortársaim mesélnek, békeidőbeliek:)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.10. 07:43:07

@Dikusz:

Előfelvételisek okos fejek voltak, tudták milyen módon kell kiszúrni a kötözködő felettessel. Elmentek a laktanya politikai tisztjéhez és bepanaszolták, hogy a Lenin művet nem engedte olvasni a körletben, elvette majd a kályhába dobta. Azt nem mondták, hogy ennek a fele sem igaz. Érdekes módon megszűnt a kötözködés.:D

Ez vagyok 2017.03.10. 07:57:42

@Dikusz: Intenzívebb a fokhagyma íz, ha szétnyomva tesszük az ételbe. Én is szétnyomom, igény szerint. Olyannal, hogy a lyukacsos része kiszedhető és késsel levakarható, könnyen elmosható. Jó masszív, mert évek óta nem sikerült eltörnöm, mint az előtte lévő jópárat :)

Dikusz 2017.03.10. 09:51:24

@látjátok feleim szümtükkel: rendkívül találékonyak tudtak lenni a katonák:)
Ismerős határőr volt Hörmann-forrásnál. Rendkívül jó mesélőkével van megáldva, századszor is szeretem hallgatni a történeteit. Van egy blogjuk, néha beleolvasgatok. Ott látom, milyen jó kis firmák voltak:))
Bár azt hiszem a határőrök kikérik maguknak, hogy ők nem katonák.

Dikusz 2017.03.10. 09:54:57

@Ez vagyok: azért voltak kétségeim, mert úgy emlékszem itt is szó volt róla, hogy nem az igazi a használata.

Ha nem gerezdenként (pl kocsonyába) használom, akkor mindig a fokhagymanyomót használom. Nem olyan nagy gond kitisztítani, pedig a legegyszerűbb változata van meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 11:33:55

@Dikusz: Nem a tisztítással van a gond - az mindenkinek a saját problémája :)
A fokhagyma zúzottsága a felhasználástól függ. @Topy: elég jól eltalálta (szarva közt).

Benikuty 2017.03.10. 14:09:06

@látjátok feleim szümtükkel: akár előtte, akár utána vitték be az embereket, azért hamar rádöbbentek, ott szépek lehettek, de okosak nem. Az ilyen apró győzelmek után néhány gyorsított menet rádöbbentette a társaságot, hogy aktuálisan ki is utazik a szopórollerrel :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.10. 14:19:43

@Benikuty:

Előfelvételiseknél nem annyira, mert bezony itt "okos" fiúk voltak tömegével.

Pl. a kapunál őrt állónak ki volt adva, hogy számolja az úton elhaladó külföldi autókat és írja fel a rendszámukat. Arra ment egy pszh oszlop, és egyenként felírta mint a negyven akármennyit, majd ezt leadta. Kérdezték ezmiez? Azt felelete, külföldi járnűnek láccottak. Nem tudtak mit mondani.:D

Benikuty 2017.03.10. 19:27:26

@látjátok feleim szümtükkel: sajnos láttam okos fiúkat sírni Kalocsán a forradalmi ezrednél, és szép számmal olyanokat, akik közvetlen leszerelés előtt kapták meg egyben az összes szabadságukat. Valahogy nem tudok jó szívvel emlékezni, és anekdotázni...

pizzaszeletvágó 2017.03.10. 20:21:15

műszaki cérna = drót
Hát nem, ez egy szleng csupán,
katonanyelv, mint látjuk.
A műszaki cérna, műszaki szál kifejezést ettől függetlenül ismeri az ipar,
a cérnáknak ugyanis sokféle fizikai/kémiai tulajdonságuk van, ami miatt alkalmasak vagy nem, műszaki feladatokra, értsd ipari felhasználásra, különféle szövetek készítésére, itt-ott.
Egyszóval Dikusz, ne hagyd magad átverni!
Pár évtideddel ezelőtt még minden jó minőségű, nem szakadékony, egyenletes tulajdonságokal bíró cérnát műszakinak neveztek.
Majd megmondják itt, hogy megint csak okoskodok.
De ne hagyd magad, a műszaki szál csak múlt évezredbeli laktanyában szabadság nélkül savanyodó katonák nyelvén jelent drótot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.10. 20:49:36

@pizzaszeletvágó: Nem voltam katona, így a drótot nem is asszociáltam a műszaki cérnához. Viszont az én ismereteim is a te megfogalmazásodhoz kapcsolódnak. Igenis voltak nagy szakítószilárdságú cérnák, például gombvarró, vagy bőrvarró cérnák.

Waka 2017.03.10. 22:20:50

A "műszaki cérna" továbbfejlesztése volt a gomblyukba hátulról gyufaszállal rögzített fülesgomb. Na, az mindig be volt gombolva.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.11. 07:34:01

@Benikuty:

Nem egy laktanyából származik az ismeretünk.:D