Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (17) jalapeño (13) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (23) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Avokádókrém avagy guacamole

2017.03.04. 07:00 Andrass9

Ezt az ételt a spanyol hódítók hozták Európába az aztékoktól. Az avokádó (Persea americana) fa hazája dél-közép Mexikó, gyümölcse egy egymagú bogyó, amit szintén avokádónak (aligátorkörte) neveznek. A hódítók persze nem csak a receptet, hanem a magot is hozták magukkal, ami szubtrópusi és meleg mediterrán éghajlaton terem. A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért aztékul ahuacatl, azaz ’herefa’ a neve, innen az avokádó név.

23.jpg

A növény sajátmagát nem, vagy csak nehezen termékenyíti meg, ezért (és a fajta megtartásáért) főleg szemzéssel/oltással szaporítják. Oka abban rejlik, hogy egyes fajták (Hass, Gwenn, ...) reggel nővirágot nyitnak, amit koradélután becsuknak. Ezek a virágok azután másnap késődélután himvirágként nyílnak ki újra. Egy másik fajtacsoport pedig pont fordítva viselkedik (Fuerte,Sharwil, ...). Egyes jó minőségű fajták, mint pl. a Hass, amit itthon is veszünk, kétévente hoz nagy termést - a második évben pedig pihennek. Otthoni csíráztatása jó szórakozás, de a növény kb 20 méter magasra is megnő, ezért gyakran kell nagyobb cserépbe átültetni :)

Nos, miután kiveséztük a növényt, lássuk az egyik legnépszerűbb mártogatós krémet, a guacamole-t:

  • 2 érett avokádó (a boltban még éretlen, de alma vagy banán mellé téve 2-3 nap alatt beérik)
  • 1 kis lime
  • 1/2 kis lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 2 ek aszalt vagy sült paradicsom

10.jpg

A nagylyány aprítógépben készítette, ezért feleségem szerint nekem most szintén így kell készíteni, hogy az milyen jó volt. Az avokádót megfeleztem, kivettem a magot és kicsit beirdaltam a húsát a héjában, mert így eleve kisebb darabokban tudtam belekanalazni az aprítóba. A fokhagymát és a lilahagymát is apróra vagdostam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Mindez ment az aprítógépbe. A paradicsomot se hagytam egy darabban ... Belefacsartam a lime levét, hozzáadtam a sót, borsot, majd krémesre dolgoztam ki a géppel.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Szilikonspatulával kivarázsoltam a gépből a krémet egy üvegtálba, amit betettem fél napra a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Az edényt célszerű levegőtől jól elzárni, mert megbarnulhat, ahol az oxigénnel érintkezik.

19.jpg

Reggel azután konstatáltuk, hogy nincs itthon tortilla csipsz :( Micsoda egy háztartás ...

Cserébe csilis sajtostallérral, meg valami szezámmagos rostlappal tálaltam érett gorgonzola sajt társaságában.

20.jpg

Finom volt, ízes volt, de azért a klasszikus - villával kikevert guacamole-t nem tudta űberelni. Hiányzik a szilárdabb hagyma, amire ráharapsz, nomeg nekem egy kis jalapeño csili is jól esett volna benne, de majd legközelebb.

22.jpg

A gorgonzola párosítás viszont fenomenális!

68 komment

Címkék: tortilla fokhagyma gorgonzola bors lilahagyma lime jalapeno avokado jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8312176554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Vaczak2 2017.03.04. 10:00:53

Halihó, jóreggelt!
Nálunk a fiam építi előszeretettel a guacamolét, ő a paradicsomot nem nagyon erőlteti, vagy frisset használ esetleg, viszont bőven csiliz és fokhagymáz.
Amikor a mennyiségre megy -sok haver jön át - nem átall majonézzel, tejföllel, esetleg kémsajttal (apja fia) javítani a mennyiségi arányokon.
De hát ő egy neo-azték, neki megbocsátható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 10:59:45

@Vaczak2: Az újaztékok már használtak krémsajtot! Találtak a piramisokban üres tubusokat ...

Vaczak2 2017.03.04. 12:20:44

@Andrass9: Igen, az óazték "hremazuacatl" kifejezés torzult aztán "queso crema"-vá majd ezt vették át az angolok "cream cheese" néven.

pizzaszeletvágó 2017.03.04. 12:22:00

@Andrass9: ...üres tubusok, amiknek a kora, a radiocarbon kormeghatározás szerint múlt hét csütörtökre tehető. Délután két óra.

Dikusz 2017.03.04. 12:33:30

@Andrass9: akkor még jó, hogy nem próbáltam ki, milyen lehet cserépben nevelgetni a magot:)
Tudom, hogy szereted az erőset, vártam is, hogy kerül bele. Miért nem?

Azokat az üres tubusokat is Kínában gyártották (vicc volt)..

Dikusz 2017.03.04. 12:34:07

@Dikusz: a végéről lemaradt a kérdőjel. Most pótolom: ?

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.04. 12:39:12

@Dikusz:

Nekem van néhány tíz évnél öregebb tő nagy ( inkább olyan 20 cm átmérőjű ) cserépben, és csak méter magasak. Nyáron árnyékos helyen üdülnek. Kicsit nagyobb ( 12 literes ) vödörbe akarom áttenni ha már ki lehet tenni a szabadba.
Neten láttam mangót szintén vödör méretű edényben, és termés volt rajta, pedig az is nagy fává tud nőni.

Ja a krém az jöhet, nyitom az ablakot.

Waka 2017.03.04. 17:00:30

Köszönök szépen!
Különösebben én sem vagyok oda érte, talán, mert még nem ettem jót.
Nem árt tudni, hogy lassan büntetőjogi kategória lesz a pálmaolajjal egyetemben a nagyfokú erdőirtás és természetkárosítás miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:15:43

@Waka: Amióta Kaliforniában nagy mennyiségben tudják termeszteni (legalábbis a simahéjú változatát), csökkent az esőerdők pusztítása!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:16:52

@hagyma: Nekem akár magában is jöhet :) Nagyon szeretem ezt az olajos-síkos textúrát! De valóban megosztó gyümölcs lehet, pont emiatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:17:43

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk egyszer kapott huzatot úgy három méter magasan, azóta nem csírázik ki egy se ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:18:17

@Dikusz: Kösz, adok még párat, hogy ne legyen belőle hiányod ???? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:20:04

@pizzaszeletvágó: Tévedsz!!!! Az délután 13:27 perc volt!!! Ezt a slendrián kormeghatározást :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 17:22:31

@Dikusz: Hogy miért is nem tettem bele erőset ... Lehetek egészen őszinte?
Elfelejtettem :)

Ez vagyok 2017.03.04. 18:02:14

@látjátok feleim szümtükkel: Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, melyeket a fő termőhelyeken érdemes élvezni.
Nagyon bírom, hogy te mindennel megküzdesz, de ne keseredjél el, ha nem sikerül bármennyire is szurkolok neked :)

Fenchurch68 2017.03.04. 19:04:10

@Dikusz: Nekem sose sikerült csíráztatni - a pohárkás-vízbelógatós-fogpiszkálós módszert alkalmaztam évekig sikertelenül - míg aztán egyszer egy magot simán csak benyomtam a tompábbik felével lefelé egy másik növény mellé egy cserépbe. Na, az az avokádó most egy méter magas, túléli a távfűtéses száraz 27 fokokat is, és ugyanezzel a módszerrel (már ha ez módszernek nevezhető) újabb három versenyző állt sorba, 30-25-10 centisek jelenleg.
A legnagyobbikról tavaly télen leesett az összes levél, de sajnáltam kidobni, most viccesen néz ki, hosszú szár végén tizenkét levél, kb. mint Trump a pepijével, de folyamatosan hozza az új hajtásokat.

Ma éppen ez volt köret gyanánt a baconbe tekert mindenféle (csirkemell, csirkemáj, maradék tarja meg comb, fél gombák) mellé, én is a villázós módszer híve vagyok, édesem meg szereti a homogenitást. (Nem szégyen, a legjobb barátaim között is vannak homogének, és nagyon rendes emberek.)

Fenchurch68 2017.03.04. 19:05:06

Ja, és jelentem, nyílik a hóvirág, és a zerdő nyomokban már tavaszt tartalmaz!

pizzaszeletvágó 2017.03.04. 19:11:42

@Ez vagyok: én ezért vásárolok izraeli avokádót :)
zsido.com/europa-izraelnek-kuldjetek-meg-avokadot/
tényleg, nemrég a Tescoban ezt lehetett kapni, gyanús volt, nem nézet ki jól, de végül kiváló alapanyagnak bizonyult!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 19:28:05

@Ez vagyok: Vannak emberek, akiknek nem adódik meg a lehetőség, hogy ezeket a fő terméshelyeken élvezzék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 19:31:09

@Fenchurch68: Erdő valahol másutt van, de tavaszt itt is detektáltunk nyomokban. Ma például abszolult budapesti melegrekord volt a Millenárison :)
Még én is lábrakeltem! (És elmentem a kicsilyánnyal egy Ramenke nevű helyre ebédelni. Érdemes volt!)

Waka 2017.03.04. 19:38:19

@Fenchurch68: @Andrass9: Itt is remek idő volt ma. A szőlő nagy részével végeztem, kihordtam a venyigét meg a tavaly otthagyott tengeriszárat. Holnap ki kell menni a Hegyre, ott is van mit tenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.04. 19:55:37

@Waka: A metszés kész, de alevágott anyaggal még kéne valamit kezdenem :( Holnapra meg esőt mondanak!

pizzaszeletvágó 2017.03.04. 20:07:20

@Andrass9: bevallom, Meyer citrommal készítem az avokádó krémet, hogy azt a helyi zőccséges honnan szerzi, nem tudom, annyi biztos, hogy a pesti nagybaniról.
Csak pár gondolat: én is hetente legalább egyszer csinálom. A célszemély miatt 2 avokádóhoz egy evőkanál majonézt kell tennem, a paradicsom opcionális, a többi lényegében egyezik a posztban szereplővel.
Szintén a célszemély miatt botmixerrel egészen habosra kell kevernem, én magamnak még villával se törném össze, csak jó darabosan összekeverném.
Nagyon trendi ez a kanállal kikaparós megoldás, de én közben rájöttem, hogy nem nehezebb ezt éles késsel meghámozni, mint egy körtét. Vagy akár zöldséghámozóval. Múltkor az izraeli avokádó lepett meg nagyon. Csúcsát levágtam késsel, utána nem kellett vágni a haját, hanem simán lejött kézzel, mint az őszibaracké, vékonyan.
Csípős íz jól áll neki, azt meg én nem ehetem.
Tálalás simán valami házi kockakenyér, pirítósnak.
Jó ez na. Direkt vettem neki kis műanyag, levegőtől jól záró tégelyeket, abba szétpakolom, hogy ne maradjon sok levegő fölötte, nagyjából egy evés egy tégely. De nem érdemes ezt tartogatni, meg kell enni pár órán belül, max. egy nap múlva.

turósmácsik 2017.03.04. 20:19:38

Kikanalazva héjából. Vékonyan fokhagymás pirítósra szeletelni reggelire. Hmmm...
Na jó, kencének is jó szardellával főleg.

Benikuty 2017.03.04. 20:50:29

@turósmácsik: bevallom, ez a minimalista recept a leginkább szimpatikus :)
ez meg izgalmas, mert a lapos lilahagyma, a lime és a tabasco a barátom
www.gaultmillau.hu/receptek/rombuszhal-guacamole-lal-szivkagyloval-es-bundas-szolovel

pizzaszeletvágó 2017.03.04. 21:06:52

@Benikuty: ezt a lapos lilahagymát mostanában fedeztem fel magamnak. Először azt hittem, valami kardvirág hagyma. Szerencsére kiderült, hogy inkább kiváló salátahagyma.

Dikusz 2017.03.04. 21:07:36

@Fenchurch68: akkor add azt a nevet a növényednek:)

Dikusz 2017.03.04. 21:09:51

@pizzaszeletvágó: honnan lehet tudni, hogy melyik gyümölcs/zöldség honnan származik? Komolyan szeretném tudni, még soha, sehol nem láttam kiírva.

Waka 2017.03.04. 21:30:26

@Andrass9: Remélem csak délután ered el.
@pizzaszeletvágó: Éppen pénteken vettem, egy remuládot ízesít.

Benikuty 2017.03.04. 21:45:20

@pizzaszeletvágó: kiváló szezonális zöldség, nem csak salátának.

A fickó 2017.03.04. 23:22:29

Sajnos az itthon kapható avik egy része elég vacak. Én a barna rücskös héjú szeretem (ready to eat) változatban. Az nagyon finom zsíros, diós - nyami. Egy időben sok sushi-t készítettem - toltam bele rendesen a makikba is. :)
Amúgy egyet simán lenyomok, de nem pépesítek, csak fokhagymával, chili-vel "megdörgölök" egy pirítóst, rászelem az avit, só, bors - ennyi. :)

Most olvastam, hogy amit múltkor ajánlottam mustárt, annak készítője: Vereckei Ágnes Magyar Konyha Termelői Díjat kapott. :) Mindig örülök, ha egy magyar gasztronómiai vállalkozás világszínvonalú terméket készít és azt díjjal is támogatják. :)

magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/gyumolcsfak-mustar-es-tokmagolaj

Fenchurch68 2017.03.05. 08:34:34

@Dikusz: Aha, aztán elnevezem, és úgy járok, mint Seymour a Rémségek kicsiny boltjában Audrey-val :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.05. 08:44:47

@hagyma:

Tuggyuk, hogy te csak a hagymát szereted.;D

Ez vagyok 2017.03.05. 09:19:35

@Andrass9: Igen. Nekem se, csak ritkán.
Így aztán itthon még banánt sem veszek, kivárom a termőhelyi érettet. Ha mégsem megyünk, akkor egyszerűen nem eszem :)

Ez vagyok 2017.03.05. 09:21:02

@Fenchurch68: Nálunk is rengeteg hóvirág nyílik a kertben és a krókuszok is kezdik lassacskán.

Ez vagyok 2017.03.05. 12:28:45

@látjátok feleim szümtükkel: Elnézést, ha beszólásnak tűnt az itthoni fogyasztással/termesztéssel kapcsolatos hozzászólásom.
Egy kis érdekesség:
mivoltma.444.hu/2017/03/02/gondoltad-volna-hogy-ez-a-27-noveny-valojaban-igy-terem

pizzaszeletvágó 2017.03.05. 13:51:01

@Waka: a remuládot nagyon szeretem, főleg egyszerű grillezett vagy bőrén sült halacskákhoz
@Dikusz: ez konkrétan ki volt írva, fénykép, mellette származási hely, az egyik nagyobb Tescoban. Mivel látom, hogy mindig frissítik a kiírásokat, gondolom hihető volt. A cikket, amit linkeltem, később találtam hozzá. Viszont tuttira így nézett ki, amit vettem. A piaciról tényleg nem tudom: csak mikor az őstermelő krumplis zsákján ott a felirat, hogy csomagolva: Franciaország. :) Viccet félretéve, elvileg kötelező kiírni, de csak az agyonszidott multik teszenek eleget neki. Ímmel-ámmal.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.05. 16:38:13

@Ez vagyok:

Mikor szóltál be?:D

Köszi a linket, nagyon érdekes. Nekem több féle volt-van belőle, a kivim szépen termett, a datolyaszilva növöget, a grántalma színtúgy. Datolya pálmám is volt, magról nevelt, virágzott is, de mivel nem fértem tőe, oda adtam egy botanikus kertnek.
A kivi mini fajta, hűtőben sokáig elállt. Sajnos a magja miatt paszíroznom kell, de nagyon értékes gyümölcs. A gránátalma nagyon savanyú lett, de kiváló szörp készüt a magocskákból.
Most válik a tűdő a májtól, kiderül ki bírta a januári tartós hideget.

Próbálkoztam az elmúlt sok évben több mindent megnevelni, néha sikerült, néha nem. Citromfám elég szépecske, most 7 gyümölcs érik rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.05. 16:38:43

@Dikusz: Nagyobb/jobb multik kiírják. Legalábbis a solymári madarasban minden zség/gyümölcsnél ott a származási hely(pl. Kína...)

Waka 2017.03.05. 17:18:08

@Ez vagyok: Ananászt egyszer sikerült gyökereztetni a termés tetejéről levágott szárból. Articsóka is volt, meg földimogyoró, ez utóbbi mondjuk nem sikerült túl jól.
A vanílián mik lehetnek azok a jelek?

Ez vagyok 2017.03.05. 17:40:00

@Waka: Nem tudom mik a jelek a vanílián, de nagyon egyformák.
Itthon ezek közül lehet termelni a articsókát, kelbimbót, kiwit, mandulát, sáfrányt, spárgát, szezámmagot és áfonyát.
A földimogyoró "nem sikerül túl jól". :)
látjátok feleim szümtükkel a banánjára nem panaszkodik. :)
A citromját nagyon irigylem :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.05. 18:54:29

Ez termesztett vanilia, nagy ültetények vannak, egyszer tv-ben volt róla film. A jelek feltehetőleg a termelőnek szolgálnak tájékoztatásként, gondolom ahhoz, hogy mikor szedhetők.

Kb. 10 éve volt egy tő vaniliám, de nem szerette a helyet, pedig volt még vagy 50 orchidea is vele. Persze nagyon páraigényes volt, a többi meg birta a szárazabb levegőt is.

A banánt meg el is feledtem.:D

Articsókát már sokszor vetettem, de csak most ősszel sikerült néhány tövet kiültetni, szerintem kifagytak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.05. 18:57:15

@Ez vagyok:

Obiba lehet néha elég olcsón venni ( néha tescoban is ) virágzó és terméses citromot, ilyenből növöget az enyém. Szereti a laza, trágyás talajt, és télen a napos, nem túl meleg helyet. Két fácska van, egyik a hagyományos fazon, a másik a most divatos vékony héjú, bő levű, de ő még csak gyakornok a másik mellett.

Ez vagyok 2017.03.06. 15:12:55

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a tippet. Az a baj, hogy nálunk nincsen napos, nem túl meleg hely télen.
De már évtizedek óta szeretnék egy citromfát, így előbb-utóbb csak lesz :)

Benikuty 2017.03.06. 15:38:53

@Ez vagyok: csak lenne, aki befogadja télre pár jó szóért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.06. 16:11:13

@Benikuty: Téged??? Nem örülnél neki :)
A gond ezzel a téli növényezéssel, hogy én utálok felmászni az emeletre, csak meglocsolni a növényeket. Pedig ott világos van, napos, és 10 fok alá nem megy. Rengeteg növény van fenn. Feleségemnek vagy nekem néha eszünkbe jut, hogy locsolni kell. Tavaly pl. a babérbokrot kishíjján megette a pajzstetű, mire felfedeztem :(
Idén valamivel jobb, hogy már ő is nyugdíjas - igaz alig van itthon :)

Benikuty 2017.03.06. 17:18:33

@Andrass9: " igaz alig van itthon :) "
meg tudom érteni :D :D

Pink Petsch 2017.03.08. 16:14:00

@Andrass9: Hun a koriander belőle, he???? ;)
Mellesleg, ma 2 avakádót ebédeltem, csak úgy simán piritóson, sóval. A fekete-rüskös héjú-essreif- kicsit diós fajtából. Finom.
A zöld fajtákat meg tessenek arcra, testre meg hajra kenni. Arra nagyon jók. Fogyaztásra annyira nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 16:40:25

@Pink Petsch: A koriandert csak egyed te, neked adom mind! Nálam tiltólistás, mert utálom a mezei poloska (aka büdösmargit) által megmászott ételeket :))

Fenchurch68 2017.03.08. 16:57:07

@Pink Petsch: A múltkor majdnem nagyot hibáztam, mert elfelejtettem bekeverés előtt kivenni szépítkezős adagot az avokádókrémből, gondoltam, hogy az a pici paradicsom, citrom meg csipet só nem árthat. Aztán az utolsó pillanatban rájöttem, hogy ja, a csili :D

Pink Petsch 2017.03.08. 17:06:10

@Andrass9: Te, ezen már sokat gondolkoztam .... honnan a pé-ből tudod (meg más is, aki ezzel jön), milyen izü a mezei poloska, he? :D

@Fenchurch68: Mno, pedig akkor a "lángvörös arc"nak konkrét fizikai okai lettek volna, nemcsak a szokásos érzelmiek ;)))

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 17:13:31

@Pink Petsch: A véleményemet visszatartom, mint úriember a fingot!!!!

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 17:19:00

@Pink Petsch: Javaslom, hogy morzsolj el egy kis koriander levelet a bal kezedben, és közben fogjál a jobb kezedbe egy poloskát. Mindkettőt emeld az orrlukadhoz, nem kell megkóstolni, undorító a koriander zölden. Nem esszük, tegyél az ételbe poloskát, neked mindegy.

Topy 2017.03.08. 17:30:26

@pizzaszeletvágó: hiteles összehasonlításhoz azért el kellene rágni mindkettőt!
mert az érett pálpusztainak sem az illatát élvezzük... :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.08. 17:42:54

@Pink Petsch:

Majd nyáron keress a málnabokorban olyan málnaszemet, amin éppen akkor mászkál egy poloska, kicsit piszkáld meg a bogarat, és utána edd meg a málnát.

Én a száraz koriander magot fűszerként nagyon szeretem, porítva is használom ételbe, de ha a zödjét meg kéne enni, azt lehet, hogy nem élném túl.

Pink Petsch 2017.03.08. 17:47:05

@pizzaszeletvágó: Nem egészséges. Egyik sem :PPP
Hm, fura népszokások divnak felétek, ez a poloskaszagolgatás, például .... más bogárral is üzitek? :DDD

Pink Petsch 2017.03.08. 17:50:04

@látjátok feleim szümtükkel: Hát izé, én a málnával 125 grammos kis dobozokban találkozom a gyümölcsosztályon.
Én kedvelem minden formájában a koriandert, és ezek szerint van egy hatalmas előnyöm veled szemben: túlélem az apokalipszist, mert simán izleni fognak a poloskák :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 17:58:48

@Pink Petsch: Akkor nekem már nem is kell magyaráznom!
Azért egyszer megettem már úgy, hogy tudtam, van az ételben (NEM a poloska!): A milenárizon szólt Fekete Bárány, hogy jó malaclevese van, de sok korianderrel. Az jó volt. Ehhez képest 2 hét Mexikóban húzós volt, mert velük nem tudom kivetetni az ételből. Thai és vietnámi éttermekben kihagyják, ha kérem.

Fenchurch68 2017.03.08. 19:07:46

@Andrass9: Nem vagyok én sem koriander-rajongó, de ha muszáj (aka vegáknál a szociális húsevés), akkor nem halok bele. Ellentétben drágámmal, aki szerint a koriandert nagyobb szabású poloskatemetéseken használják szemfedélnek, és ezt hasznosítják újra a trendi éttermek.

A csípős paprikás pirosítást a szememben és környékén szoktam alkalmazni.

Pink Petsch 2017.03.08. 20:17:32

@Andrass9: Épp kérdezni akartam, hogyan állsz a mexikói kajákkal, akkor? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 20:19:01

@Fenchurch68: Gyönyörű piros színű krémeket tudok ajánlani szemfestésre ... (ja, van sárga is, de az nagyon csíp :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 20:22:23

@Pink Petsch: Igazság az, hogy kibírom, ha nagyon muszáj. Elég rossz lesz utána a szájízem ...