Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (244) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (45) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (3) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Ropogós sült csülök

2017.03.02. 07:00 Waka

Tartottunk egy farsangi murit még a böjt előtt gyorsan. A szervezés természetesen a szokásos volt, mire mindenkihez eljutott az információ, a többség szervezett magának más programot. A csapat alig harmada jelezte a részvételt, időközben aztán ebből is lemorzsolódtak páran. Öröm volt az ürömben, hogy így kényelmesebben tudtam főzni, tekintve, hogy az egyik tűzhely még mindig rossz.
Természetesen sült csülköt kértek, pirított burgonyával, csalamádéval és BBQ szósszal. Az idők folyamán csiszoltam egy kicsit a módszeren, hogy nagyobb létszám esetén is könnyen adagolható és tálalható legyen az étel, no meg finom is. Elkészítettem a kalkulációt - csinos excell táblázat, névsorral, anyaghányaddal, külön résszel az otthonról vinni kívánt holmiknak -, aminek a végén összesítve szerepelt a bevásárlólista. Csülökből 35 dekát számoltam egy főre, had egyenek szegények, úgyis olyan kis nyeszlett mindegyik, meg a múltkor is alig jutott az utolsónak.
Előző nap Budapestre mentem, épp az autópályán robogtunk, mikor jelzett a telefon, hogy hívjam a hentest húsügyben. Lusta voltam a hátsó ülésről előrerángatni a hátizsákom, hogy megnézzem a listát, úgy gondoltam, jól emlékszem a számokra.
- Cs vagyok - szólt bele a hentes.
- Holnapra kellene vagy négy hátsó csülök, olyan hat kiló körül.
- Mikor jössz érte?
- Kilencig odaérek - feleltem.
- OK
Aztán megálltunk egy gyógycigire valamelyik pihenőnél, csak nem hagyott nyugodni a dolog, megnéztem a papírt. 35 dekájával kábé 4,5 kiló csülök kellett volna.
- Remek - gondoltam -, de most már így marad.
6,6 kiló lett a vége, fejenként fél kiló.
Elég lett. Pont.
15.jpg


Hozzávalók:
- csülök
- 1 dkg frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 teáskanál pirospaprika (ízlés szerint lehet csípős is)
- 1 teáskanál frissen őrölt római kömény
- 1 teáskanál frissen őrölt fűszerkömény
- 1 kávéskanál frissen őrölt kapormag
- 1 teáskanál frissen őrölt koriandermag
- 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaringlevél
- 1 teáskanál porrá őrölt barna cukor
- 5-6 babérlevél
- 10-12 szem borókabogyó
- 6 ág friss rozmaring
- 5 kg közepes burgonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 25 dkg sertészsír
- só
- étolaj

A csülök bőrét bevagdostam úgy, hogy az alatta lévő zsírréteget is átvágtam. A bevagdosás után csontoztam csak ki, mivel így nem nyeklik-nyaklik annyira a hús. Tudom, vétek kicsontozni, hiszen a csont mellett a legfinomabb a hús, de megsülve már nehéz gusztusosan felvágni és tálalni.

1.jpg2.jpg
Megsóztam a húst és félretettem.

3.jpg
Az ízesítéshez mozsárban egyenként megőröltem a fűszereket, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek. Ha egyszerre töröm, az egyik finomabb lesz, a másik durvább.

4.jpg5.jpg
A fűszerkeverékkel gazdagon megszórtam a csülköket.

6.jpg
A tepsik aljára kentem a zsírt, ráigazítottam a húsokat. Mellédobtam a babérlevelet és a megroppantott borókabogyókat, a tetejére fektettem a rozmaringágakat, hogy a fólia ne érjen a húshoz.

7.jpg
Összedolgoztam 3-3 csík alufóliát - széleset persze megint nem kaptam -, lefedtem a húsokat, és betoltam a sütőbe.

8.jpg
200 fokon, alsó sütéssel és légkeveréssel kb. 120 percig sütöttem. Félidőben a két tepsit megcseréltem, hogy egyenletesen süljön a hús.

9.jpg
Míg a hús sült, összedobtam egy csalamádét. Tettem bele lila hagymát és bocskor paprikát - az ördög tudja, miért, mostanában ilyen néven árulják felénk a téli kápiát -, hogy vidám színű legyen a saláta.

10.jpg
A megsült húsról leöntöttem a zsírt egy tálba (de jó lesz az később!). Hagytam kicsit kihűlni a csülköket, majd a bevagdosások mentén felszeleteltem. Egy tiszta tepsi alját megszórtam vékonyra szelt vöröshagymával, arra sorakoztattam a szeleteket a bőrös részével felfelé, majd a sültzsírból aláöntöttem egy keveset. A tepsit félretettem, csak a tervezett kezdés előtt szándékoztam teljesen megsütni, hogy a bőre roppanós maradjon.

11.jpg
Készítettem egy rozmaringos pirított burgonyát is. A krumplikat hajában félig-háromnegyedig megfőztem. Meghámoztam, egy tepsiben bőven megszórtam sóval és összeforgattam annyi olajjal, ami vékonyan bevonta őket. 200 fokon, alsó sütéssel és légkeveréssel addig pirítottam, míg könnyedén fel nem jöttek a tepsi aljáról. Ekkor megfordítottam őket, megszórtam durvára vágott friss rozmaringgal, majd készre sütöttem.

12.jpg
A vendégek érkezése előtt egy órával visszatettem a csülköt a sütőbe, és grill fokozaton, 200 fokon addig sütöttem, míg a bőr ropogós nem lett.

13.jpg
Sajnos, a kitálalt ételről már nem készítettem képet, egész nap két kiflit ettem, és olyan éhes voltam, hogy teljesen kiment a fejemből. Nem volt panasz a kosztra, mindenki kétszer (háromszor) szedett, és az este folyamán is bele-belecsipegettek a chavingbe, úgyhogy mind egy szemig elfogyott az a nem kis mennyiség.
Farsang lévén megfordult a fejemben, hogy kéne valami jelmez. Először arra gondoltam, beöltözöm katonának, ahhoz rendelkezésre áll az infrastruktúra és van is benne némi gyakorlatom, de letettem a tervemről. Kicsit hagymaszagú, erősen kapatos hobbiszakácsnak öltöztem, pecsenyezsírral gazdagon pettyezett lenvászon nadrágban és BBQ szósszal leevett EGO pólóban.

65 komment

Címkék: krumpli vöröshagyma római kömény rozmaring babérlevél pirospaprika barnacukor kömény borókabogyó ropogós csülök feketebors sertészsír pirított burgonya koriandermag kapormag fokhagyma granulátum

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1512305361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

EsGyé 2017.03.02. 08:26:00

Ez igazan fejedelmi!
Szerintem sem erdemes a csonttal bohockodni, plane tomeg etkeztetesnel, mert nem er annyit.
Le a kalappal. Ha hozzajutok csulokhoz ki fogom probalni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.02. 08:54:06

Böjt ide, böjt oda, ezt most burkolnám!!!

Dikusz 2017.03.02. 11:23:10

Csak ennyit tudok mondani: óóóóóóóóóóóóóó.... megszorozva még kétszer ugyanezt. Nagyon finom lehetett:))
Arra még nem gondoltál, hogy kicsontozott csülköt vegyél? Lehet nem jó ötlet, de én ezt tenném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.02. 11:36:30

@Dikusz: Az egy NAAAAGY hiba!! A csülök csontjából remek csontalaplé (és emiatt mindenféle finom leves is), valamint jó szerszám esetén csontvelő nyerhető ki :)

Benikuty 2017.03.02. 12:01:59

@Dikusz: de jó ötlet. Csak ne feledd el, mennyivel finomabb az a hús, ami csontjával együtt sül.(pl. rántott sertés borda) Amióta a sertés nálunk gyakorlatilag mangalicát jelent, a egész karajt is csonttal sütöm.

Benikuty 2017.03.02. 12:03:40

Waka, az krumpli qrva jól néz ki! Hiába, tudás ellen nincs orvosság ;)

Benikuty 2017.03.02. 12:08:21

@Andrass9: Sertés csontvelő értelmezhetetlen. Én a jó szerszámot másra használom. De te biztos jobban tudod...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.02. 12:17:46

ez dofi
de en sosem csontoznam ki sutes elott

pizzaszeletvágó 2017.03.02. 13:18:42

Van értelme kicsontozni. Kiterítve egyenletesebben sül és jóval gyorsabban kész is van. Ennyi fűszerhez pedig, amit Waka használt, nem is kellenek a plusz enyhe csontízek.
Finom, nagyon finom az a csont, pontosabban a belőle kifővő ízek, de egyáltalán nem ördögtől való kicsontozni. Én is szoktam így, ahogy Waka csinálta. Ha pedig a csonttal nincs más tervem, akkor melléteszem, vigyázva, meg ne égjen. A szaftot így is javítja. Majdani mártáshoz vagy körethez.

Pont holnap lesz az, hogy némi másodrangú, bóti-megbízhatatlan lapockából tervezek pörköltöt főzni, már ki is vettem hozzá a fagyasztóból az eltett, kettéfűrészelt csülök csontokat (kettőt) és némi perzselt, zsírosabb bőrt, hogy feljavítsam vele a fogást. Nesze neked böjt. ;)

Sőt. Grillen sütéshez a csirkecombokat is ki szoktam (nem mindig) csontozni. Jobban átitatják az erős fűszerek. Csont akkor megy alaplébe.
Vagy, ha belegondoltok, ez a szétterített, kicsontozott bőrös hús az alapja rengeteg finom ételnek. Mondjuk egy porchettának!

@Benikuty: én bizony ha tehetem, kiszedegetem a disznóvelőt, sőt a csirkecsontban sem hagyom benne! Nincs kutyám, látszik. :)

PiperPerabo 2017.03.02. 14:00:51

@Benikuty: Haha. Ez, amolyan hagymás beszólás. Számomra értelmezhetetlen. Nem úgy mint a sertésvelő. :-)

Benikuty 2017.03.02. 14:40:07

@pizzaszeletvágó: na látod. Nekem van, és ha megkapja a csontot, élete árán is védi. Az alaszkai halas tápot viszont egyáltalán nem :)

Dikusz 2017.03.02. 15:24:06

@Andrass9: hát (magas labda), a mondat utolsó része...hehe:)

Ha kiszedem a húsokból (bármilyenből) a csontot, akkor már alapból megvan a levesnek való. A velőt meg szeretem, még akkor is ha sertésből van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.02. 16:15:01

Kár, hogy nem készült egy tálalás erről a nagyon szép ételről. A saláta külön díjat érdemel a színeivel. Az ízben meg biztos vagyok.:D

pizzaszeletvágó 2017.03.02. 17:14:01

@látjátok feleim szümtükkel: én a következő tálaló képet képzelem hozzá:
Egy férfiember áll a konyhában, jobb kezében villa, azon a csülökdarab feltűzve, bal kézben egy sör. Időnként kiemel egy krumplit is a közös tepsiből, és beletúr a salátás tálba, közben próbálja túlbeszélni a víg kompánia többi tagjának storyjait.
Szép tálalásnak tűnik. Waka majd megmondja hogy is volt. :)

Waka 2017.03.02. 17:21:04

Köszönök szépen!
A csontozás sajnos szükséges volt, ha magam marcangolom itthon, benne hagyom. :)
@Dikusz: @Andrass9: A csontból egy darab marhaszegy hozzáadásával, sok zöldséggel leves főtt hétvégére. Főztem mellé némi krumplit, és megvolt a menü. Az irdaláshoz kell a benne levő csont tartása.
@Benikuty: THX!
@látjátok feleim szümtükkel: Van még valahol a múltkoriról egy kép, de az meg borzalmasan életlen.

Jutiput 2017.03.02. 20:21:38

Csurog a nyálam! A csülköt én is kicsontozom, de pl a pacalhoz visszateszem és avval együtt főzöm. Tetszik a fűszerezés!

kiko grande 2017.03.02. 21:46:40

Nem volt rossz, de az igazi mégiscsak csontjával együtt sütve. Ehhhez aztán még egy jó kis császárszalonnás bajor káposztát és knédlit (a végén meglocsolva a sörös pecsenyeszafttal) vagy Hasselbaink-krumplit szoktam enni.

Boar... 2017.03.02. 22:45:50

@Benikuty:
Tévedés. A sertés csöves csontjaiból is ki lehet kocogtatni a velőt, finom is. Nem valami szapora, de a vasárnapi vaddisznó csontleves mellett alapértelmezett program. Már a kisebbik lányom is kocogtat mert tetszik neki bár még nem tudja megindítani a velőt a csontból.

Mistral1011 2017.03.02. 22:49:33

Ismerős volt a tepsi. Aztán a sütő... BOSCH rulez! :-)

ember100 2017.03.02. 23:06:44

Helló !

Kicsit off .
De ha grillezős a sütőd akkor grillcsülök !
Füstölt csülök grillezve az maga a menyország :)
Az irha része friss fehér kenyérrel sörrel :)
A hús bármilyen krumplival fröccsel :)
Próbáld ki .

krono_gabor 2017.03.03. 12:13:33

Hello.

Van egy hasonló receptem, de abban úgy klezdem hogy majdnem teljesen megfőzöm a csülköt, éppen ezért ha akarok belevinni valmai apó csavart akkor 1 sima és egy füstölt csülköt használok(annak nem olyan finom a bőre de az íze mindenkit meglep az asztalnál), miután megvolt a főzés(3-4 óra sőval borsal és babérral), kicsontozom a húst, bengével beirdalom a bőrt, és nem óvatoskodom a szírréteggel sem.
Majd bőrös oldalával felfelé sütöm, krumplival és hagymával pár órát.
A főzés nagyon megdobja a dolgot, és így szerintem szaftosabb marad.
Mindez mellett egy apró csel: Worcestershire szósz, meglocsolni sütés előtt, valami fenséges savat ad a kajának ami ehhez kell is :)

BTW: a fűszerkeverékedet kipróbálom, mert az nagyon megnyerő :)

Ez vagyok 2017.03.03. 17:51:22

@krono_gabor: Ropogós lesz a bőre?
Én valahol azt olvastam, hogy ha sót kap a bőre, nem lesz. Én bajor csülköt sütöttem 3-4 órát lefedett jénaiban, majd félórát fedő nélkül, igyekeztem megkímélni a bőrét és a végén locsolgattam a sörrel is, de nem lett mindenhol ropogós.

Waka 2017.03.03. 18:01:58

Köszönök szépen!
@krono_gabor: Akkor és ott nem tudtam volna mit kezdeni a főzőlével, levesre nem volt igény, másképp oldottuk meg a folyadékbevitelt. :) Sav gyanánt a csalamádé és a BBQ szósz szolgált, amibe almaecet és almalé is került.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.03. 18:03:04

@Ez vagyok: A sótól még nyugodtan lehet ropogós a bőr! A sörös szalonnás kenegetés azért működik, mert le kell picit hülnie a bőrnek, majd újra forrósodni - és ezt sokszor. Akkor lesz olyan habos ropogós (meg persze a kellően forró sütő). Szerintem. A puhára főzés is előfeltétel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.03. 18:04:17

@Waka: Nem beszélve arról, hogy a füstöltet csak sütni rizikós, mert túl sós lehet.

Ez vagyok 2017.03.03. 18:10:39

@Andrass9: Puha lett, csak nem minden bőr lett "habos ropogós".

Benikuty 2017.03.03. 18:21:40

@Ez vagyok: véletlen nem volt fagyasztott? Mert pl. ha a kacsa mélyhűtőt látott, az életben nem lesz a bőre ropogós.

Ez vagyok 2017.03.03. 18:40:53

@Benikuty: Nincs mélyhűtőm és csak frisset veszek a boltban.

Ez vagyok 2017.03.03. 18:42:55

@Benikuty: Ezt a jeges vizest is próbáltam, kintről hoztam a jeget :)

Benikuty 2017.03.03. 18:46:20

@Ez vagyok: sajnos a bolti hús előélete egy rejtély. Amúgy passz...

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.03. 19:01:03

@Benikuty:

Na ez az ami nem igaz, mert a mélyhűtött kacsa bőre is megsüthető ropogósra.

Benikuty 2017.03.03. 19:05:42

@látjátok feleim szümtükkel: OK. valami érved is van, vagy csak simán meghazudtolsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.03. 19:11:32

@Benikuty: Gondolom egész egyszerűen tapasztalat. Ugyanis nekem se volt még soha bajom a mélyhűtött kacsával: mindig ropogós lett a bőre!

Benikuty 2017.03.03. 19:27:03

@Andrass9: akkor én valamit rosszul csinálok, de érdekes módon nekem meg a malac bőrével nincs semmi bajom, ropogós szokott lenni.
A mellékelt linkben egy megkérdőjelezhetetlen ember szintén említi a mélyhűtött hús bőrével kapcsolatos figyelmeztetést.

Én házi tömött hízott kacsával tapasztaltam amit leírtam, anyósom tavasszal veszi napos korában, aztán októberben kezdi tömni, és Karácsonyra kész. Biztos benne a hiba, le is fogom teremteni. Sóval én is a tapasztalataimra hivatkoztam...

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.04. 08:20:30

@Benikuty:

Akkor nem egyforma a tapasztalatunk.

Én a kacsát fűszerekkel lábosban párolom puhára ( erősebben sózva, mint ha csak síma főtt hús lenne, mert így a sütés után is jó a fűszerezettség ), a legkisebb lángon. Amikor már majdnem megfelelően puha a hús, akkor a szaftos léből kiveszem, tepsibe teszem, és a zsírt leszedve a léről, rálocsomom. Viszonylag kisebb hőfokon addig sütöm, amíg a hús szép piros nem lesz. Nagy hőfokon nem szabad sütni, mert akkor megég a zsír, és nem lesz jó a hús. Ezzel a sütéssel puhul teljesen készre a hús. Egészben és darabolva szoktam így készíteni a kacsát, zsíros tyúkot, sőt néha disznóhúst is. A külseje szép piros, a belseje pedig szaftos puha.

A pároló lében rizst szokok főzni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.04. 08:22:31

Ja, és nálam a kacsa ritkán készül frissen vágottból. Általában a fagyasztóból veszem ki, és előferdült már olyan is, hogy azon mód fagyottan tettem fel párolni. Lényege, hogy nagyon kis lángon párolódjon.

Benikuty 2017.03.04. 16:52:59

@látjátok feleim szümtükkel: pont így csinálom én is. Anyósomtól tanultam, aki az idén nyolcvan éves. Nincs új a nap alatt.

krono_gabor 2017.03.07. 00:36:22

@Ez vagyok: Tökéletes lett a bőre a szószban lévő cukor volt a kulcs ehhez :)

A fickó 2017.03.07. 21:21:24

@Benikuty: Nekem mindig kopogós-ropogós a liba/kacsa bőre... :) Bárhonnan húzom elő. Szárnyasok bőrénél ez nem igazán számít, hiszen a vékony bőr pirítás előtt alaposan átfő, zsírja kiolvad.

A fickó 2017.03.07. 21:26:11

@Ez vagyok: Hogy a bánatban lehet meglenni mélyhűtő nélkül. :) Ritkán főzök fagyasztott húsból, de egy mélyhűtő ezer más dologra is jó ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 15:29:36

@Ez vagyok: Én például zöldséget fagyasztok le szezonjában, valamint nem lenne itthon alaplé, ha nem tudnám lefagyasztani :)
Nem beszélve arról, hogy kell a jégkocka a frissen kihúzott fogam helyére ...

Ez vagyok 2017.03.08. 15:59:14

@Andrass9: A zöldséget elteszem savanyúságnak, lének, szárítmánynak. A legtöbbjét szezonban, frissen fogyasztjuk.
Alaplét csak akkor használok, ha épp frissen van. (Ez nem egy pozitív, tudom:)
A fogad helyére pedig ne tegyél jégkockát, mert csonthártyagyulladást kapsz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 16:43:33

@Ez vagyok: Akkor te nem is eszel ilyenkor egy jó kis spárgakrémlevest? Vagy zöldbabot?
Tény, hogy öreganyáink jóformán csak idény terményt ettek ... node attól mi még élvezhetjük a fagyasztottat.

Ez vagyok 2017.03.08. 17:42:57

@Andrass9: Spárgakrémlevest sohasem eszem. Néha spárgát másféleképp, de akkor is zavar, hogy más a pisiszag :)
Zöldbabot idényben, plusz elteszem nedvesdunsztosan tartósítószermentesen, ha elfogyott veszek iglut, amikor zöldbabra fáj a fogam télen/tavasszal.
Namost, félreértés ne essék: én nem azért nem mélyhűtök, mert fogy az áram. Kiszámoltam, egy 120 literes mélyhűtő 3ezer Ft áramot fogyaszt évente.
De minek mélyhűtsek, mikor a boltban frissen vehetek mindent és a terményeim feldolgozását is megoldom vegyszermentesen.
Ráadásul disznót sem vágunk :)
Azt elismerem, hogy vidéken a disznótartás/vágás vagy a távolabbi városi húsbolt miatt is kell mélyhűteni.
De láttam olyat is vidéken, hogy legalább 500 liternyi mélyhűtőjük van. Át sem lehet tekinteni, gondozni. Legalább a harmadát egészen biztosan kidobják.

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 17:45:22

@Ez vagyok: Külön világban élünk. Nekem 2-3 hét leforgása alatt a szomszéd utcában nevelt csirkét levágják és az elég egész évre. Friss, azonnali fagyasztás, semmi baja, semmi minőségromlás a fagyasztóban. 30 kg cseresznyét, 40 kg őszibarackot lefagyasztok a saját fáimról, a következő termésig elég, levesnek, szósznak, frissen enni(!!!) Ehhez jön még szintén egész évre betárazva 10-15 kukoricán nevelt kapirgálós tyúk. Kicsi hely kell még fél disznónak, marha alkatrészeknek, ezzeket mindig akkor kell megragadni, mikor éppen van, de most már szólok a díleremnek, hogy az a 2 kg, marhapofa elég, hozzon inkább oldalast.

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 17:59:31

@pizzaszeletvágó: természetesen külön, kisebb fagyasztóim vannak erre-arra, mielőtt még valakiben felmerülne, az egyszerre, meg a hogyan együtt kérdése, így jól tudom szabályozni az éves áramfogyasztást is

pizzaszeletvágó 2017.03.08. 18:03:54

@pizzaszeletvágó: már csak annyit tennék hozzá, amit írtam is nemrég, egy tetves rohadt üveg mustárért kocsiba kell ülnöm, oda-vissza minimum 15 kilométer, akkor képzelhető, mi van a húsokkal, vagy mi lenne, ha nem oldanám meg okosba, inkább elktromos energia, mint benzin és idő, legfőképp idő

A fickó 2017.03.08. 18:42:41

@Ez vagyok:

- friss nyári kerti zöldségfelesleg, azonnali, (6 órán belüli) minimális munkával történő "mentése". Tápanyag és vitamin szempontjából nem egyenértékű az elrakottal.
- alaplé hegyek tárolására, nem vízzel főzök ...
(Alaplé készítése időigényes, ráadásul sokszor (mélyhűtőben) gyűjteni kell az alapanyagot rá)
- a szuvid félkész dolgaim fagyasztására
- akciós, de minőségi cuccok megvásárlása, majd fagyasztásos mentése
- konyhatechnológiai fogásokhoz is szükséges a mélyhűtés, a húsragasztó enzimet is ott tárolom
- finom fagylaltok készítése, tárolása
- a legkiválóbb málnaszörpöm is itt tárolódik (Anyukám Mondta receptje alapján) :)
- jég, a prádok készítéséhez, a szuvid sokkoláshoz és nem utolsó sorban a Whiskey-be :))
...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 18:48:34

@A fickó: Én jég nélkül kérem a whiskymet - köszönöm :)
A többivel egyetértek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 18:52:22

@pizzaszeletvágó: Én pesten élek, mégis van két mélyhűtőm - összesen 350 liter. Az egyiket a feleségem kezeli: azt én egy hatméteres bottal se piszkálnám ... A másik a csodahüttő: oda ő nem tehet semmit, mert azonnal kidobom (ugyanis nincs rajta semmi felirat). Viszont így éppen elférünk :)
Az is igaz, hogy legfeljebb egyszer kell bevásárolni egy héten.

Ez vagyok 2017.03.08. 19:13:05

@pizzaszeletvágó: Ahol nincs megfelelő ellátás helyben, oda kell a mélyhűtő.
Míg anyukám élt vidéken, neki is volt mélyhűtője és háromhetente mindent beadagoltunk, mert ő nem tudott volna bemenni a városba még két pud túróért sem autóval sem.

Ez vagyok 2017.03.08. 19:17:06

@A fickó: Az nem biztos, hogy az elrakott annyival rosszabb lenne tápanyag szempontjából. Hisz a fagyasztottat is megfőzöd a végén.
Nem szuvidálok és fagyit sem eszünk.
Akciós, minőségi cuccokra bármikor rá lehet akadni, csak újratervezés kell a napi menüben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.08. 20:24:47

@Ez vagyok: Ez azért nem teljesen áll meg! Amit te elteszel megfőzve üvegben, az sokkal gyengébb minőség, mintha a frissen fagyasztottat kicsit meggőzölöd.
De azért azt látom, hogy megpróbálod védeni a védhetetlent :)))

A fickó 2017.03.08. 23:12:27

@Andrass9: Ez a whiskey-s dolog csak poén volt ám csak, mert nem igazán iszom, pláne nem jéggel - maradok a rumnál és a konyaknál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.09. 07:32:56

@A fickó: Nekem is úgy tűnt :) Én whiskey-t nem iszom, csak whiskyt, de az előszeretettel!

Countries that have E's in their names (UnitEd StatEs and IrEland) tend to spell it whiskEy (plural whiskeys)
Countries without E's in their names (Canada, Scotland, and Japan) spell it whisky (plural whiskies)

Fenchurch68 2017.03.09. 07:41:52

Nekünk itt csak egy picike mélyhűtőnk van, 30 literes az egész, ez fér el. Olyasmit nem tartok benne, amit megkapok két villamosmegállóra négy hipermarketben a fagyasztópultból, de továbbtologatható maradékok, bekevert/megformázott hamburgerhús, alaplé, saját szilvás gombóc, bepanírozva lefagyasztott mindenfélék, amit aztán csak sütni kell - ez mind életmentő lehet.
(A mérete miatt csak én nyúlhatok bele, mert nagyon tele van pakolva, ráadásul az elég magas hűtő tetején, és nem szeretem hallgatni, mikor valaki féllábon ugrálva káromkodik, hogy már megint ráesett a lábára egy fél disznó.)

Benikuty 2017.03.09. 11:35:07

@A fickó: magyar embernek magyar pálinkát! Főleg irsai olivér szőlőből, módjával ;)

Benikuty 2017.03.09. 11:36:58

@A fickó: látom, Heston csecsén cseperedtél ekkora
séfkirálynak :D :D

A fickó 2017.03.09. 15:33:15

@Benikuty: Heston, MBTBD és Laci bácsi csecse közt vacilláltam. Ha az utóbbit választom, már biztos olimpikon lennék. :D

Benikuty 2017.03.09. 16:01:09

@A fickó: önjelölt olimpikon, mint a többi szerencsétlen bolond :D