Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (23) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (32) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (148) borsikafü (2) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (34) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (11) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (76) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (66) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (254) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (52) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (193) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (18) jalapeño (14) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (4) kakukkfű (33) kakukkfü (34) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (22) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (17) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (51) köménymag (4) konyak (3) könyv (2) koriander (18) koriandermag (13) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (93) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (7) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (7) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (14) lilahagyma (18) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (61) lucullus (3) Lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (43) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (6) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (66) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (32) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (87) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (93) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (23) pirítós (2) pirospaprika (40) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (93) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (15) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (114) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (21) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (43) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (22) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (38) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (4) szilvalekvár (4) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (35) tejföl (58) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (14) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (149) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (82) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (19) zellerlevél (16) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (25) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Lecsó februárban?

2017.02.28. 07:00 Andrass9

Feleségem elutazott az unokákhoz, én meg itt maradtam főtt étel nélkül (ok, ok, volt egy kicsi húsleves a hűtőben). Az időjárás se kedvezett a hirtelen légnyomás emelkedéssel, meg éhes is voltam. Reménykedtem, hogy egy kis étel lecsillapítja a szorongást :)

21.jpg

A hűtőt böngészve találtam sok zöldpaprikát, amit én ilyentájt nem nagyon eszem, fel kéne dolgozni (ezek szerint olcsó volt valamelyik hiperben?). Van a kamrában békéscsabai kolbász, és remek húsos szalonna: ez már jó indítás egy lecsóhoz! Hagyma mindig van itthon, paradicsomból viszont csak 3 összeaszott darabot találtam - ez is több, mint a semmi. Biztonság okáért felhoztam egy paradicsomkonzervet. Azért lecsóba nem fogom a sült paradicsomomat belefőzni :)

Ennyire kevés hozzávalóból gondoltam, hogy seperc lesz nekem ebédem:

  • 12 szentesi zöldpaprika (Hogy a csudában termesztik ezt februárban?)
  • 4 fonnyadt paradicsom (leltem még egyet a hűtőben)
  • 1 db 40 dekás paradicsomkonzerv fele
  • 3 vereshagyma
  • 3 szelet húsos szalonna
  • 20 cm jófajta kolbász

10.jpg

Gyorsan felkockáztam a szalonnát, és már dobtam is a lábasba kisütni. Amig ez izzadt, megaprítottam a kolbászt is kicsire (én nem szeretem, ha karikában van a lecsó szottyában). A hagymát viszont laskára vágtam, mert Cserna-Szabó és Bächer óta tudom, hogy a lecsónak nem szaftot, hanem szottyot kell csinálni, az meg nem megy apróra vágott hagymából. Végül beleborítottam a kolbászokat a félig kisült szalonnába - eresszék ki a maradék zsírt együtt.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A sülögetés alatt lehámoztam a paradicsomokat egy forrasztólámpa segedelmével (4 paradicsomért nem forralok vizet). Ezt felaprítottam kicsire, meg adtam hozzá a konzervből is négyet a lével együtt. A maradékot majd elfőzöm egy pasta arrabbiataba. Mire a kolbász is kiadta a zsírját, megtetéztem a hagymával, és kislángon párolgattam kicsinyég. Amikor már üveges lett a hagyma, hozzáadtam a paradicsomot, amit becsületesen összefőztem. Én egy paradicsommal kezdődő lecsót főzök, mert szeretem a paprikát ressen, csak picit hőkezelve enni. A paprikát félkarikákra vágtam, majd hozzáadtam a megpuhult paradicsomhoz.

16.jpg 15.jpg 17.jpg 18.jpg

Öt perc rotyogás elegendő volt, hogy a paprika is integrálódjon a lecsóba.

19.jpg

Egy kis karéj kenyérrel szedtem ki magamnak, amit úgy, forrón meg is ettem.

20.jpg

Nagyon jó csípős volt a kolbász miatt. Összességében rendes lecsó lett még így februárban is ...

99 komment

Címkék: kenyér hagyma paradicsom kolbász szalonna zöldpaprika

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9812293949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.28. 07:20:20

Hát ettől a jó kis tavasz eleji lecsótól lehet is az asztal tetejét piruettezni.:D

Dikusz 2017.02.28. 10:07:58

Nem tudom rendesen olvasni, mert nem látom a képernyőt a tányértól, amit odatoltam:)))
A forrasztólámpás paradicsomhámozás olyan, mint amikor a nők egy hajcsattal állnak neki szerelni:)

Egyébként teljesen így főzöm a lecsót, most van is itthon ismerős hentes által készített házikolbász, picit csípős. Lehet veszek én is paprikát, fonnyadt paradicsom van a hűtőben, békési szalonna is.
A "szentesi" paprikáról már gondoltam, hogy a helyieket kellene megkérdezni. Annyi paprika tuti nincs az országban összesen sem ilyenkor, mint amennyit szentesiként árulnak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.28. 10:57:36

Ez disznóság! Reggel volt egy fájintos reklám, a primadonna az asztalon pózolt, most nincs sehol.:(

EsGyé 2017.02.28. 12:33:25

@Dikusz: emlekeimben ugy el, hogy edesanyam mikor palantat probalt nevelni, akkor egy "szentesi piacos" nevu alapanyagbol probalkozott sajnos kevesebb sikerrel. Szerintem ez is ugy szentesi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.28. 12:38:34

hat hogy szazsorpsan job sazkacs vagy mint en az nem kerdes
de hogy a lecsom jobb az tuti

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 13:44:34

Igen a hagyma lényeges kérdés a lecsóban. Hiszen szotty is kell alá, meg azt is szeretjük, ha jó szálasan még megmarad benne.

Erre én a kétszer hagymázást találtam ki.
Kétféle méretet vágok.
Egyszer a paprikával együtt felteszem sülni. Jó nagy serpenyőben sütögetem, dobálgatom. Ami előtt a paradicsomot kívánná az anyag, azelőtt még újra hagymázom, az már csak kicsit sül. Majd befejezem paradicsommal, igaz én inkább saját főzésű sűrű lével. Hajas friss pari nem is igen megy bele. Utóbbi azért lényeges, mert nekem a paradicsomot már nem kell főznöm, rottyan kettőt és kész. Így lesz szotty, meg roppanósság is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.28. 15:28:18

@Andrass9: az enyemet jobban szeretned
mi ez a paprika?
paradicsomszosz lecsoba?
a kolbasz meg a szalonna rendben van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 15:35:47

@hagyma: Ha nincs itthon paradicsom, akkor szósz is megteszi (lét nem főztem idén). Paprika nincs benne, ha pirosra gondolsz, csak ami kisült a kolbászból.
@pizzaszeletvágó: módszere kipróbálásra érdemes!

Topy 2017.02.28. 15:39:41

@hagyma: ez paradicsom konzerv volt, nem szósz, ha jól látom...
egyébként meg ha épp nincs otthon paradicsom...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.28. 15:46:11

@Topy: ha lecsot akarok fozni akkor veszek elotte paadicsomot.....
@Andrass9: nem, a lecsot tv paprikabaol fozzuk, nem zoldbol
mondjuk en californiaibol
2 sarga 1 piros 1 zold es egy hegyes

Topy 2017.02.28. 16:42:38

@hagyma: februárban így néz ki a tv paprika, te! :)
egyébként a zöldes szín valami fajtajellegzetesség lesz, a zöldségesem is két féla tv-t árul, az egyik a megszokott sárga, a másik inkább zöldessárga
olyan, mint az enyhén csípős szokott lenni nyáron, annak van ilyen színe

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 16:44:38

@Topy: @hagyma: Ez éppen nem csípett, énnekem meg egykotya a kettő színe. Kaliforniait én nem főzöm lecsónak, van rendes tv paprika odakinn is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 16:45:42

@Topy: Ahogy a szöveg is írja: konzerv paradicsom, ami elég jó ízű.

Benikuty 2017.02.28. 16:55:29

@Andrass9: nyilván ég ég és föld egy februári lecsó és a nyári, amikor minden friss szabadföldi. A szezonalitás is fontos, de ha ráéhezik az ember fia, nem ördögtől való ilyenkor főzni. Én a kolbászt 45 fokban, 3mm vastagra vágom, és kolbászchipsz formájában teszem a lecsó tetejére, de a kép alapján ez bizony nem sikerülne...

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 17:04:15

@Andrass9: egyáltalán nem gáz a konzerv paradicsom, én is simán beleborítom az ételbe, ha nincs más lehetőség, és ha úgy kívánja a szervezetem. Ilyenkor jobb, mint a friss. Akár a Tesco-s Cirio, amiből van egész, vágott, vagy szósz, nincs vele semmi probléma.
Nyilván nyáron más a helyzet. Illetve szószt nem veszek, mert arra van saját.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.28. 17:04:49

@Andrass9: en sem hittem
de a californiai tokeletes lecsonak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 17:38:55

@Benikuty: Abból a kolbászból már nem nagyon lehetett szeletelni ...

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 17:55:41

@Andrass9: ezt most én nem értem, mi az, hogy már(?), egy jó alapanyagból készült kolbász, minél idősebb, annál szebben szeletelhető, ha pedig nem, akkor beledaráltak, belekuttereztek minden szrt. Azt vissza kell vinni és feldugni, ahová való, annak aki megérdemli. Múlt hónapban az egri piacon vettem ilyet, vissza fogom vinni, kva jó fűszerezés, szép füstölés, de még bőr BŐR is van benne, a porcok mellett!!!
Csak azért írom, vannak errefelé egriek, közel s távol.

Waka 2017.02.28. 18:02:03

Köszönök szépen!
A lecsó bizony mindig jó. A paradicsom ugyan íztelen ilyentájt, de a püré feljavítja. Jöhet, persze kolbász és szalonna nélkül. Itt a böjt ugyebár...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 18:06:30

@pizzaszeletvágó: Ez egy puha kolbász volt még októberben, csak közben világgámentünk. Mostanra már megszáradt kicsit. Tavalyelőtt vettünk ugyaninnen, de az azonnal el is fogyott. Rendeltünk hát a kolbászfesztivál idejére megint, de most jó sokat. Viszont nem tudtunk érte menni, így decemberben jutottam hozzá (köszönet az ajándékozójának!!!)
Eszem olyan sebességgel, ahogy tudom, de azért 25 pár kolbász még rajtam is kifog. És hát a puha (langolt) kolbászt nem arra találták ki, hogy hónapokig lógjon a kamrában ... Az íze fenomenális, porcogó, bőr nincs benne - csak nem erre van tervezve. Már csak 3 pár csípősöm van, az is el fog fogyni. Mondjuk egy jó krumplipaprikásban, abba hagyma sem tud majd belekötni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 18:09:29

@Waka: Fogadjisten!
Halat ehetsz? Milyen a füstölt lazac?
A többit feltettem még egy körre a füstre, de még nem kóstoltam. Eszméletlen a nagyobbik labirintus. Rendes levegőztetés beállítással 24 órán át füstölt. Lett sok füstös só, meg egy doboznyi füstölt fokhagyma is egy füst alatt :)

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 18:34:40

@Waka: halat, hódot, vidrát ehetsz... :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.28. 18:35:28

@Andrass9:

Fagyasztóba be lehet tenni, jól be kell csomagolni, és tavaasz végéig eláll.

Benikuty 2017.02.28. 18:56:26

@Waka: ejnye no, a kolbász az kolbász, nem hús!

Benikuty 2017.02.28. 18:59:20

@Andrass9: azért a lángolttal vigyázz, mert azt 60-70 fokon füstölik...a közhiedelem a még nyers, puha kolbászt hiszi lángoltnak. Persze a hideg füsttel kezelt is lehet puha és nyers.

Benikuty 2017.02.28. 19:01:30

@pizzaszeletvágó: akkor te disznósajtot vettél :D

Dikusz 2017.02.28. 19:17:29

@Benikuty: igazad lehet, valami újat találhattak i Egerben, kolbász formájú disznósajt. Már csak@pizzaszeletvágó: -t kell meggyőzni róla, hogy azt vett :)))

Benikuty 2017.02.28. 19:38:42

@Dikusz: a bőr miatt gondoltam :)

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 19:42:12

@Benikuty: @Dikusz:
Higgyétek el, én is megdöbbentem. Mindez azok után, hogy kb. 2 éve jártam arra és vettem már attól a termelőtől kolbászt. Mikor a második bőrdarab akadt a fogam közé.... képzelhetitek. Ugyanakkor két bőrdarabra jutott 8-10 ehetetlen porc. Mindez 15 cm kolbászban.
Az íze hihetetlen jó, ezért nem is dobtam ki. Belefőzöm majd egyben levesbe, az íze meglesz a többi kuka. Vagy tényleg feldugom nekik.

Benikuty 2017.02.28. 20:20:08

@pizzaszeletvágó: az egri piacon vásárolni elég nagy merészség. Az árak kb. a budai Fény utcaiakat is veri...

Benikuty 2017.02.28. 20:22:01

@pizzaszeletvágó: csak nem Pásztor-Hús? Amiket leírtál, az a kolbász készítés legsötétebb bugyrait idézi...

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 20:46:49

@Benikuty: Nem, nem Pásztorék. Azt ismerem, de nem szeretem. Egriek biztos tudják, főtér felőli első ajtón be, rögtön jobb kéz felől egy hosszú pult, festett fekete kövérkés asszonysággal, 2 éve is ugyanaz, meg most is. Valami Eger környéki társaság, nem jegyeztem meg a pontos helységnevet, pedig ott volt a nyugtán. Múltkor például gyönyörű mangalica császárt vettem füstölve, vastagot, ahogy kell. Most az nem volt, vettem kóbászt. Legalábbis azt hittem, hogy az.

Nézd, te szakember vagy. Képzeld el, hogy semmi nem odavaló mellékíz, semmi füstaroma, semmi kesernyésség, semmi nitrites utóíz, hideg füstölés és érlelés minden aromája rendben van. Csak otthagyod a fogad, mikor megpróbálod megenni. Ilyen értelemben nem is a legalja, ahogy írod, hanem egy durva hülyeség, hogy az alapanyagra nem figyelnek, vagy nem is tudom, mit csináltak. Nem értem.

A legalja, az más:
1. bolti gyulai, csabai, mindegy, csak a nitrit érződik és csak azért nem törik bele a fogad, mert túl apróra van darálva a belevaló
2. egy környékbeli hentesüzlet: addig oké, hogy beledarál mindent, amit nem tudott eladni, DE magát a füstölést hamisítja, konkrétan csikorog a fogam között, mint a HOMOK, a kolbász belsejéből származó bekevert fahamu. Vagy nem is tudom mi. Keserűen. Főzve valószínűleg ez felázik és eltűnik a csikorgás, nade...ilyet még soha sehol nem kóstoltam
3. meg a műfüstbe áztatott vackok, nem csak kolbász, hús is
4. meg a penészes, de minden reggel átmosott szennyek, füstölt áru néven

vagy én vagyok igényes
idén még nem csináltam füstölt kolbit, csak frisset sütni
de már nem bírom sokáig nélküle

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 20:50:57

@Andrass9: a debreceniben egy fogat találtam, emberi fogat, évtizede már, a sparban vettem, ott azóta sem próbálkoztam újra

Benikuty 2017.02.28. 20:57:02

@Andrass9: vicces az, hogy nem vicc! Mo.-n szinte lehetetlen jó debrecenit venni, viszont Ausztriában debrecziner néven a legtöbb falusi hentes faszát árul a kis boltjában. Így van ez, sajnos...
Nem olyan rég, egy idős óbudai sváb úrral találkoztam azon a bizonyos MGE vacsorán, ígért egy autentikus receptet, meg fogom csinálni kicsiben.

Benikuty 2017.02.28. 21:03:32

@pizzaszeletvágó: "Nézd, te szakember vagy"...:D azért ne túlozz! Nyolc éve csinálom, nem hobbiból, és még most sem alszom jól, mert az ismeretlenek száma nem eggyel több, mint az egyenleteké...

Fenchurch68 2017.02.28. 21:27:18

@Benikuty: Mit is árul a falusi hentes?
(Abból nem veszek külsős árut, van saját.)

Benikuty 2017.02.28. 21:33:03

@Fenchurch68: azt nem tudom, de hogy fasza kerítése van, az biztos!

Dikusz 2017.02.28. 22:23:59

@Benikuty: hát remélem, hogy nem haragszol meg érte, de első körben ezt olvastam: "Ausztriában debrecziner néven a legtöbb falusi hentes faszát árulJA a kis boltjában. Így van ez, sajnos..."
Már kezdtem kétségbe esni, hogy mit meg nem tesznek, hogy növeljék a forgalmat. Aztán elolvastam másodszorra is:)))

Waka 2017.02.28. 22:24:33

@Andrass9: A lazac isteni. Holnap reggelire talán még elég lesz a maradék kis vajas kenyérrel. Páran kóstolták, aztán nyálcsorgatva nézték, ahogy falatozom. :D
@pizzaszeletvágó: Hód van a fagyasztóban, de folyton kirágja a zacskót.
@Benikuty: Ha másban nem is, ebben megpróbálok következetes maradni.

A fickó 2017.03.01. 00:29:11

@Benikuty: Ha valaki ilyenkor is akar lecsót enni, annak rá kell készülnie szezonban és elrakni néhány üveg lecsó bázist. Elárulom, hogy én hogyan készítem. Tökéletesen beérett ízes vegyszermentesen termelt paradicsomok (húsos és lédús fajták vegyesen) és paprikák kellenek hozzá, lehetőleg többféle. A paradicsomok héját lehúzzuk feldaraboljuk és a szintén feldarabolt paprikával, kevés sóval összekeverjük és alkohollal fertőtlenített üvegekbe szuszakoljuk a cuccot, lezárjuk és vízfürdőben 90˚C-on fél órát hőkezeljük, majd kivesszük hagyjuk kihűlni és kész. felhasználáskor (télen) csak hagyma, szalonna és kolbász kell hozzá. :)
Amúgy, pont tegnap készítettem én is lecsót Fekete Zsóka mangalica kolbijával és szalonnájával. :)

Benikuty 2017.03.01. 03:38:55

@Waka: nem is gondoltam komolyan.

Benikuty 2017.03.01. 03:55:47

@A fickó: szezonon kívül nem csinálok lecsót, az eltettől meg kiszaladok a világból.
A mangalica ügy meg legalább annyira tiszta, mint a olimpiai mozgalom. Nem járok mangalicás rendezvényekre, és jelenleg egyetlen céget ismerek, ahol a szükséges tenyésztési és feldolgozási rendszer hitelesen adott. De biztos van több is, említett hölgyet nem ismerem. Lehet kicsit többet tudni róla?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 07:35:08

@A fickó: de ez nem lecso
ez ilyen katyvasz
a lecso lenyege a frisseg
@Benikuty: igy van
az eltett lecso nem lecso az ey masik etel
nalunk egesz evben szezon van

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.01. 08:08:35

@hagyma:

Nálunk meg nincs egéz évben szezon, ha esetleg nem emlékeznél rá, és nem katyvaszt eszünk, még ha te azt is ettél amikor nem a szezonban éltél.

látjátok feleim szümtükkel 2017.03.01. 08:09:56

@Benikuty:

Te is elköltözhetsz a szezonba, ha itt nem elég jó. Gondolom gyerekkorodban az asztal körül kergettek, hogy edd meg friss lecsót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 08:11:20

@Waka: A fenének kell fából készült zacskókkal felvágni! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 08:18:23

@látjátok feleim szümtükkel: en is megorulok az eltett lecsotol
van aki meg kepes husra is ratenni
paradicsom mindig vann otthon is
befottes uvegbol kanallazm ki a mult evi lecsot?
kosz nem

Fenchurch68 2017.03.01. 08:54:14

@hagyma: Van paradicsom most is, szép halványnarancs gömbök, kutyát hajigálni tökéletesen alkalmas, mert jó kemény, de lecsónak...
Nekem nincs bajom az eltettel, ha jó alapanyagokból van és nem tartósítószeres, nem hiszem, hogy meg tudnám különböztetni a frisstől. Persze - tudom, szörnyűség és borzadály - én tojással eszem a lecsót.

(Most eszembe jutott a túrázós csapatból az egyik srác, aki, ha rá került a főzés, lecsót kezdett csinálni, a végére meg valahogy mindig szalonnafőzelék lett belőle.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 09:11:54

@Fenchurch68: hat nalunk paprrikaval paradicsommal szalonnava nincs gond
a kolbaszert meha kell vezetnem 1 orat
nalunk lecsougyben bejaratott menetrend va
altalaban en sutom, de mar a nejem is megtanulta
szoval megsutom vacsorara, megesszuk/en teszek bele pirospaprikat s, de nem az oroltet, azt a szemeset
es masnap az a reggeli, akkor utok ra tojast

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 09:14:53

@Benikuty: Hát nem is tudom, ha már a "kerítés" is szóba került, az már büntetőjogi kategória. Milyen hentesekhez jársz te? Én hogy nem bukkanok ilyen hentesüzletekre soha? :D Vagy bennem van a hiba? Nem megfelelő szavakkal kérem a hentesnél a friss húst? :D

Topy 2017.03.01. 09:59:27

@hagyma: kalifoniai paprikából a lecsó nem lecsó, ahhoz igazi magyar paprika kell! az csak valami katyvasz, bár a végén citrommal áthúzva talán vállalható... ;)

Benikuty 2017.03.01. 10:42:23

@látjátok feleim szümtükkel: van valami problémád? Akarsz róla beszélni?

Benikuty 2017.03.01. 10:44:38

@pizzaszeletvágó: Nem henteshez járok húsért, hanem a KOMETA
fővárosi lerakatába a BILK-re. Abból az anyagból gyártok ezt-azt.

Benikuty 2017.03.01. 10:55:04

@Fenchurch68: szerintem mindenki csinálja úgy ahogy szerei, és tudja, és amikor akarja. A tojással sincs semmi baj, ha nincs túlkészítve benne.
Az eltettel az a bajom, hogy volt egy időszak (jó rég), amikor hetente legalább kétszer azt ettük, mert az volt, másra meg nem volt pénzem. Szóval ez olyan érzelmi izé, semmi köze a realitáshoz.
Szezonban kétszer csinálok: az elején, és a végen. Nosztalgia:)

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 11:39:17

Na, látom senkit nem hatott meg ez a kétszer hagymázós megoldásom. Csak András reagált rá. Nem is akarom kényszeríteni senkire, csak azért hozom szóba, mert közben rájöttem, hogy például a hagymás csirkemájat is így szoktam sütni. A hagyma első kétharmada megy a zsírba, egy darabig elvan a serpenyőben, majd amikor a májat teszem bele, akkor megy rá még a tetejére egyharmadnyi hagyma. Innentől már csak dobálgatva forgatom a serpenyőben. Az első adag hagyma szépen szaftosodik, a második adag hagyma még majdnem ressen megmarad a máj között. Vastag szaftos, mégis ress hagymás.
Kértek?
Most lett kész. :DDD

A fickó 2017.03.01. 12:49:34

@Benikuty: Paradicsomot, azért eszel szezonon kívül - mármint elrakottat? Vagy azt sem? Mert az én eltett lecsóm, csak az érett illatos paprikával több. Aromaveszteség zéró, mert lezárt üvegben hőkezelem. Paolo Petrilli módszere a paradicsomra. Nagyon fontos a két összetevő minősége. Nyilván ízre nem pont olyan, mint a friss, de jólesik télen, főleg 15 perc alatt elkészítve ez az étel. Másféle eltett lecsóval engem is kergetni lehet, olyat nem eszünk. :) Szezonban leginkább csak augusztusban készítek lecsót.
Gondolom egyéb befőttet, aszalványt, lekvárt sem eszel akkor, mert azoknál még nagyobb az ízbéli különbség a friss javára. :DD

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 13:06:33

@Benikuty: Á, sírás, csak pucoláskor legfeljebb, de ez már kész van, borsos, majorannás, csípős. Fogadjunk ma neked csak konzerv lecsó jutott... :D

@A fickó: aromaveszteség zéró, ilyeneket nem kell leírni, az aroma és íz felelős vegyületek bomlanak legkönnyebben hő hatására, mindegy, hogy a kémiai bomlástermék belül marad. Egyszóval ez így biztos nem igaz, amit írsz, ettől függetlenül nem kétlem, hogy jó konzervet csinálsz!

Dikusz 2017.03.01. 13:13:49

@Fenchurch68: Krisztus a tengeren.... Micsoda borzadály tojással enni a lecsót. BrrrrPfejjjj:))) viccvót.
A lecsót minden formában, és évszakban szeretem, mindenhez.

Ha túrázós csapatban vagy (azt hiszem már volt téma), akkor tudod, hogy több napos túra során fáradtan jól megizzadva, nagyon éhesen, szomjasan már szinte az is mindegy, hogy spenóttal esszük-e a lecsót. :)))

Dikusz 2017.03.01. 13:15:43

@pizzaszeletvágó: kérekkérekkérek. Már olyan éhes vagyok, hogy majd meghalok szomjan, pedig azt sem tudom hol fogok aludni:))

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 13:37:33

Na itt van: hentesek, te jó isten! A penészes füstölt áru, amiről beszéltem tegnap.
index.hu/gazdasag/2017/03/01/egerragta_disznosajt_szennyvizzel_fustolt_kolbasz_a_menu_a_peresztegi_horrorhentesnel/

Ez vagyok 2017.03.01. 14:17:28

Végre egy étel, amiben nincsenek tejes dolgok! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 16:09:33

@Ez vagyok: Az egérrágta disznósajtnak örültél igy meg???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 16:09:35

@Topy: a lecsohoz a legjob ba karifoniai paprika
pradicsdom lehet tobb fajta
evszak fuggo
most arrol nem nyitok vitat, hogy a vilag lghjobb lecsojat en keszitem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 16:10:43

@pizzaszeletvágó: Kérnék szépen! Itt is tetszik az ötlet!
Van egy kis borjúmájam, amúgy is meg kéne enni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 16:14:04

@hagyma: Nem kétséges, hogy te főzöd a világ legjobb kaliforniai paprika lecsóját!!!!
Azt lehet, hogy én inkább magyar TV paprikából enném? (És egy mérföldre elkerülhetném a zöld kaliforniait - még a gyakrabban látogatott Thai éttermekben is tudják, hogy én azt nem eszem, inkább helyettesítik kis zöldspárgával ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 16:22:22

@pizzaszeletvágó: Ezeket milliárdokra kellene büntetni!!!
Mindig eltűnődöm rajta, hogyhogy nem zavarja a készítőket a körülmény?
Az, hogy kinn volt az abáló, és a zsírsütő, az alapvető hagyomány disznóöléskor, mert elég hideg van.
Lehet, hogy ezért 1000Ft/kg a disznóláb és 1400 a farok a Fény utcai piacon (télleg szép tiszta volt)?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 16:24:23

@Andrass9: mondtam 2 sarga 1 zold 1 piros egy hegyes
ezt fejlesztettem tokelyre
hagyma az voros
lecsoban verhetetlen vagyok
kolbasszal vannak meha gondjaim
a nejem kb 5 Magyar szot tud
az egyik a lecso
vajon miert?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 16:41:59

@Andrass9: imadja
meg a paprikaskrumplat
a fasirtomat
a rantott hust
es a bablevesemet

Fenchurch68 2017.03.01. 17:06:15

@Dikusz: Nyilván harminc kilométer hegyen-völgyön után az ember megeszik bármit, és még hálás is, ha aznap épp nem neki kell főznie :) de azért az sem normális, hogy lecsó után hatvan emberből hatnak epegörcse van...

@pizzaszeletvágó: Nem tudom, felétek milyenek a hentesek, itt nálunk az egyik hentesfiú helyes, fess, fiatal, de őszintén szólva még az ő ööö... izé... debrecenijére sem vagyok kíváncsi :D

A fickó 2017.03.01. 17:38:29

@pizzaszeletvágó: Természetesen egy nem zárt rendszerben való készítéshez képest, illetve a hosszú ideig fortyogtatáshoz képest értendő a zéró aromaveszteség, ami a gőzzel stb. eltávozna. Törj össze kevés málnát cukorral kóstold meg, majd melegítsd fel, de ne forrald - így sokkal finomabb lesz, mert felszabadulnak az aromamolekulák. Nem egyszerű (egyértelmű) dolog ez a kérdés, húsoknál meg pláne, mikor a hő hatására (sütés) íz és aromamolekulák ezrei keletkeznek, ugyanakkor hasznos tápanyagok bomlanak el. :)
Ajánlom figyelmedbe Kürti Miklós, és (vagy) Hervé This molekuláris gasztronómiával kapcsolatos munkáit.

Waka 2017.03.01. 18:00:50

Köszönök szépen!
@A fickó: Tavaly én is rákészültem, hogy valami hasonló módon teszek el lecsót. Aztán hagytam a fenébe. Raktam el egy tucat dobozzal a fagyasztóba pörkölt alá, meg gyors ételnek, oszt kész.
@Andrass9: Töredelmesen bevallom, néha szoktam pritaminpaprikából lecsót főzni, finom, édes íze van.

Ez vagyok 2017.03.01. 18:06:33

@A fickó: Ez így van. Hétvégén kínai módra csirkefalatokat sütöttem édes-savanyú mártással. Két adagban, az elsőt kevésbé, a másodikat jobban megsütöttem, sokkal jobb íze volt.

Ez vagyok 2017.03.01. 18:07:49

@Waka: A töltött paprikánál van pár, amit pirosra érettbe töltök. Nagyon finom.

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 18:50:30

@A fickó: Ez húsnál természetesen így van, csak nem őrizzük meg a nyers hús ízét!!! Málnát is aláírom, mert még a kolbászba is tesz cukrot, aki ki akarja hozni az ízét, sőt lecsóba is azért pakolnak egyesek a végén egy kiskanál cukrot.
De most eltett lecsóról volt szó.
Igen, az igaz, hogy nem egyértelmű a dolog.
Ám onnan indultunk, hogy a friss augusztusi paradicsom és paprika íze. Na, arra befizetek nálad egy menzára, ha sikerül megőrizned, ugyanúgy. ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 18:53:18

@pizzaszeletvágó: Én is beszállok!!!
A gond csak az, hogy megkóstoljuk azon frissiben a lecsót a friss alapanyagokból, de hogy fogunk erre télen emlékezni? Nem csak, hogy sehogy, de akkor nincs is ellenőrző adag, ami segítene, csak a löttyös (indulat) konzerv ...

Benikuty 2017.03.01. 18:59:02

@pizzaszeletvágó: vastagkolbászba vagy szalámiba szokás cukrot tenni, elősegíti az érés folyamatát. Lecsóba(ami friss, és nem konzerv) teszek egy picit, mert ellensúlyozza a paradicsom savanyúságát, és olyan édes-savanyú lesz.
...és a sonka páclevébe is tettem.

trux77 2017.03.01. 19:02:17

@hagyma: messziről "író" ember, azt mond amit akar :))))biztos finom minden étel amit főzöl, de szerintem én Andrass9 lecsóját szívesebben enném. Közelebb is lehet, no meg nem felfújt, génkezelt kaliforniai cukrospaprikából van :)

pizzaszeletvágó 2017.03.01. 19:05:21

@Benikuty: igen, én is erre utaltam, egy régi, már több mint 30 éve elhunyt hentestől tanultam a cukrot a kolbászba, nyilván ez lehet vitatéma, hogy miért és hogyan, de létező probléma és engem nem zavar, csak finom legyen. Lecsó a végén szokta kívánni, attól függ, milyen a főzött paradicsomlevem. Legtöbbször olyan édes, hogy cefrének is jó lenne.... :)

trux77 2017.03.01. 19:08:01

Az elmúlt hetekben tüdőgyulladással nyomtam az ágyat, és bizony a nyáron eltett lecsók mentették meg az életem. Ugyanis max arra volt erőm, hogy egy üveget megbontsak, és kb 15 perc alatt feljavítsam, hogy ne legyen unalmas. Volt kolbászos, tojásos, szalonnás, nokedlis(az is fagyasztott volt). Ilyen jó szolgálatot tett még a meggy és szilvabefőttem is. Ha másért nem, akkor ezért is megéri nyaranta befőzni.

Benikuty 2017.03.01. 19:23:06

@pizzaszeletvágó: a kolbászba cukor nekem új infó volt, húsipari szakmérnök barátomtól hallottam, aki technológiákkal kereskedik(és fűszerekkel)
paradicsom pálinka? :D

Dikusz 2017.03.01. 19:32:49

@Ez vagyok: pont ezt szerettem volna írni én is.:)

Benikuty 2017.03.01. 19:33:25

@trux77: Génnel hogy kell kezelni? Esetleg génmódosított, de ez Mo.-szitokszó. Tisztán retrográd gondolkodásmód következménye, elutasítunk olyasmit, amiről fogalmunk sincs. Érdemes utánaolvasni, már ha érdekel valakit...

Dikusz 2017.03.01. 19:37:28

@Waka: jó ötlet a lefagyasztott lecsó.
Én a kápiapaprikából szoktam tenni lecsóba, teljesen abból nem főzök. Az is édeskés, persze a főszezoni, amikor vastagabb a húsa:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 20:46:28

@trux77: Remélem javul az állapotod! A hangulatod minden esetre javult :)
Érdekes, de én az elmúlt pár hétben szintén az eltett ételekre (főleg az almaszószra!) fanyalodtam. Ezért főztem ezt a lecsót is, bár mi elfelejtettünk eltenni az utóbbi években, viszont nagyon jól esett - hiába hiányolták belőle a friss belevalókat (azért a paprika és a hagyma friss volt :).
Az almaszósz segített megúszni egy foghúzást is!!!
A redukált (főleg szénhidrátban visszafogott) diétám azért 6 kiló súlycsökkenést eredményezett :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.01. 20:48:58

@Benikuty: Génkezelt az Mo-on egyezik a génmódosítottal! Persze te biztosan jobban tudod ...

A fickó 2017.03.01. 22:12:40

@Benikuty: Paradicsomból nem pálinka készül, csak párlat. Csak a gyümölcsből készültet lehet pálinkának nevezni. Nekem van pl. spárga párlatom is. Sajnos aranyárban mérik. :) De, hamarosan ismét jó hasznát veszem majd.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.03.01. 22:16:53

@trux77: itt nagyon jo paprika es parik vannak
lecsoban verem andrast

Dikusz 2017.03.02. 15:16:00

@Andrass9: almaszószt, pláne meggyszószt még -bevallom- nemigen sikerült jól csinálnom, pedig nagyon szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.03.02. 17:06:45

@Dikusz: Meggyszószról nem nyilatkozom, az almaszósz pedig direkt fordítás az amerikai applesauce-ból. Nálunk ez tisztán almából készül, semmi cukor és tartósítószer. A hámozott, feldarabolt almát fazékban felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, és befőttes üvegben kidunsztoljuk. Tiszta alma :)