Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (63) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (243) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (33) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (44) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) oliva (15) olíva (2) olivaolaj (63) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (3) oregano (29) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Zuppa Toscana - ahogy a nagylyány főzi

2017.02.26. 07:00 Andrass9

Ilyet még soha nem ettem, sőt! A fodroskellel sem találkoztam. A nagylyány akart egy egyszerű vacsorát főzni, mondta, hogy készít toszkán levest.

24.jpg

Rendben - én meg fotózom közben, hogy poszt is legyen belőle, ne csak vacsora. Nem minden volt otthon, azokat helyettesítette mással.

Összeszedte a hozzávalókat:

  • 45 dkg nyers Olasz kolbász (helyett darált marhahús)
  • 2 nagy sütnivaló krumpli
  • 1 nagy vagy 2 kisebb vereshagyma
  • 3 girizd fokhagyma
  • 50 g bacon szalonna (helyett vaj)
  • 2 pohárnyi felvágott fodroskel vagy mángold (a színes - vegyesen - különösen mutatós)
  • 5 dl alaplé
  • 5 dl liter víz
  • 1 pohár habtejszín (helyett teljes tej)
  • csili vagy hasonló csípős fűszerkeverék, só

10.jpg

A levesesfazékba süssük ki a bacont, vagy olvasszuk fel a vajat. A darálthúst (vagy ha van nyers kolbászunk, akkor az abból kinyomott húskeveréket) tegyük a forró zsiradékra. Zúzzuk rá a fokhagymát, szórjunk bele a csípős fűszerből izlés szerint, és barnítsuk meg az összetört húskeveréket a forró zsiradékon.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Adjuk hozzá a feldarabolt hagymát, az elfelezett, majd a 6-8mm vastag félkarikákra vágott krumplit héjastól, és öntsük fel az alaplével és a vízzel. Forraljuk fel, és főzzük kb 15 percig, vagy amíg a krumpli megpuhul, meg még 10 percig. Ekkor még sózzuk izlés szerint.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Eközben mossuk meg a fodroskelt, vágjuk ki a kemény szárát, és csepegtessük le. Deszkán nagyobb laskára vágjuk. A megfőtt krumplis/húsos léhez adjuk a tejszínt, vagy a tejet (ekkor a vizet el is hagyhatjuk, és értelemszerűen több tejet adunk hozzá. Lényeg, hogy a lé szép fehér legyen.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Zúdítsuk bele a leveles zöldeket, rottyantsunk rajta egyet vagy kettőt, és lehet felszolgálni.

23.jpg

A levelek picit roppanósak lesznek, és megőrzik színüket, mint az a nyitóképen is látható. Nem tudom, miért hívják levesnek, mikor sűrű, mint egy főzelék ...

Tálalóképet persze elfelejtettem készíteni, mert sürgős szappanbuborékfújási feladatom támadt :)

Ha darálthúsból készítjük, nagyobb a szabadságunk a fűszerezés terén, míg a kolbászhús eléggé meghatározza az ízeket. Készíthetjük friss spenótból is!

58 komment

Címkék: spenót krumpli hagyma tejszín fokhagyma vaj csili bacon alaplé darálthús fodroskel mángold kolbászhús leveles kel fodros kel

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5312134025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dikusz 2017.02.26. 09:45:39

A buborékfújást a feladatot adó személy miatt nem szabad halogatni, az mindent felülír:))

Ennyi idő alatt belefő a káposzta íze a levesbe? Azt hittem első ránézésre, hogy medvehagyma leves. Április első felében már lehet szedni, van egy jó hely a Bakonyban, ha módom van rá, megyek szedni.

Vaczak2 2017.02.26. 09:58:44

Éppen most csinálok egy szép roppanós haragoszöld kelkáposztafőzeléket, hozzá lábszárpörköltet.
Ha előbb olvasom a posztot, csinálhattam volna egy lábosban az egészet.

És még levesem is lenne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 10:04:13

@Vaczak2: Már reggel 7-kor elérhető volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 10:05:39

@Dikusz: Mivel lé alig van, nincs mibe belefőjön. Az íze viszont finoman belesimult az alapba.
A szappanbuborék az kötelező tanulmány :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.26. 11:18:01

A fodros kel nagyon jó zöldség, egyszer kell vetni, hagyni felmagzani, és majd elszórja a magját, és kikel. Egyébként meg át is telel.
Reggeli készítéshez is nagyon jó. A mándoldtól finomabb, de ez is jó levesbe, meg minden féla ételbe.

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 11:22:48

Biztos nem ettem még hasonlót se. Érdekes.

Benikuty 2017.02.26. 12:20:41

@látjátok feleim szümtükkel: nem ismerem, de azt elhiszem, hogy mángoldtól finomabb. Mert hogy utóbbi nem nézem sokra, afféle divatcucc. A sok fokhagyma, fehérbors azért képes ehetővé tenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 14:40:45

@Vaczak2: Abból a setétzöld főzelékből teleportálhatnál egy adagot! Az ablak nyitva van ...
Szerintem a kelkáposzta legfinomabb része a haragoszöld levele

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.26. 14:57:57

@Benikuty:

A mángoldnak sok változta van, én a széles fehér levélnyelűt szeretem, aminek nagy, hargos zöld, harsogó a levele, ez hasonlít a spenóthoz. Nagyon jól bírja a szárazságot is.
Van világos zöld levelű, az nem annyira ízes, vékonyabb a levele, és nem szeretem a piros nyelűt sem, annak is gyengébb a levele.

Benikuty 2017.02.26. 16:14:54

@Andrass9: csatlakozom, főleg szezonban, a frisset szedett nagyon finom. Még úgy nyersen is.

Ez vagyok 2017.02.26. 18:56:54

@látjátok feleim szümtükkel: Igen! Én is nagy örömömre rábukkantam erre télen is kertben szedhető zöldségre. A bimbóskel mellett idén ezt is vetek.

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 19:43:49

@látjátok feleim szümtükkel: az ilyen kommentekért szeretek itt olvasgatni :) ezt most nagyon komolyan mondom

A fickó 2017.02.26. 19:58:32

Első blikkre az a két krumpli Russet fajtának tűnik, talán R. Burbank, nem mondhatnám, hogy levesbe való, ellenben kiváló sültkrumpli készíthető belőle, mert magas (keményítő) szárazanyagtartalmú. Amerikában már nyomják a gmo-s változatokat belőle. :) A meki is egy Russet (Innovator) fajtából készíti a sültkrumplit. Bazi nagy, hosszú krumplik. Próbáltam, pont olyan lesz, mint amilyet ott adnak. :) 15 cm-es hasábokat is tudtam belőlük vágni. :)

A fickó 2017.02.26. 20:04:46

@Benikuty: Ajánlom figyelmedbe a medvehagymát, abba még fokhagyma sem kell - ja, hogy manapság az is egy divatcucc. :D

Waka 2017.02.26. 20:15:01

Köszönök szépen!
Ez valami igen jó sűrű, finom étel lehet. A leves megszólítás talán nem is illik annyira hozzá. A krumplit kihagyva el tudnám képzelni tésztaszósznak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 20:33:25

@A fickó: Az valóban Russet potato , ahogy a leírásban is hivatkoztam rá - ja !!! akkor buborékot kellett fújnom, elnézést! :)

Benikuty 2017.02.26. 21:15:01

@A fickó: divatos úgy tíz éve volt, ma már a helyén van kezelve. Jó, és kész, semmi több.

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 21:46:43

Hát nem tudom kedves krumpliszakértő hozzászólók, én már csak azt a krumplit részesítem előnyben, amelyik nem vírusos, nem megy el az íze a vírustól, nem fekete és pudvás már pucoláskor, sorolhatnám még az elcseszett magyar föld krumpli betegségeit, és mindenütt ezeket lehet megvásárolni, kivéve talán a flancos pestieket, vagy azokat, akik maguknak termelik. Én egyik se vagyok, ezért bár imádom a krumplis ételeket, lassan el is felejtem milyenek voltak valaha. Akár tíz éve is tudtam venni, hosszas utána járással, de ma már nem. Ez a nagy magyar nemzeti krumpli igazság. Hagyjatok engem a fajtákkal!!!

Dikusz 2017.02.27. 09:31:45

Nyertünk egy Oszkárt:)))

pizzaszeletvágó 2017.02.27. 14:16:00

@Dikusz: tegnap láttam először a kisfilmet. Csak arra tudtam gondolni utána, hogy nincs igazság, ha nem ez nyer. :)

Waka 2017.02.27. 17:34:11

@pizzaszeletvágó: Az én kiskertemben még tűrhető a krumpli, bár egyes fajták elég lukacsosak szoktak lenni, de az belefér.

Ez vagyok 2017.02.27. 18:03:13

@Andrass9: Jé, ez a szappanbuborék elkerülte a figyelmemet.
Imádok szappanbuborékot fújni. Itthon is és a vidéki házamnál is van mindig egy kézikészülék.
Akkor is nagyon jó, mikor magam alatt vagyok és akkor is, ha nagyon jó kedvem van.
Meg úgy a kettő között is :)

Ez vagyok 2017.02.27. 18:05:49

@pizzaszeletvágó: Én ma délelőtt néztem meg a youtube-n. Nagyon jó. A végén kijöttek a könnyeim, amik nem túl gyakran teszik :)

Ez vagyok 2017.02.27. 18:13:28

@pizzaszeletvágó: Ez így van.
Sőt, ha magad termeled is a krumplit, belefuthatsz egy rossz termésbe, mert például lyuggatott lesz.
Én annyiban biztos vagyok a termésemet illetően, hogy bio.
Tavaly nagyon szép, egészséges termés volt, igazi krumpliízzel. Ezt szerencseként élem meg. Mint bármilyen szép termést a kertemben. Például a paradicsomvész a normális. Ha nincs, az a szerencse :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 18:24:20

@Ez vagyok: Én leginkább az unokámat szórakoztattam vele :)

pizzaszeletvágó 2017.02.27. 19:02:09

@Andrass9:
Elnézést, más téma. Látom a kenyeres posztokban, hogy valami dagasztó gép féleséget használsz. Én most vennék egyet, de kellene egy kis segítség. Attól félek, hogy a sűrűbb, keményebb kenyér tésztával nem mindegyik boldogul. Egyszóval nagyjából milyen teljesítményű géped van? Mennyire válik be? Hány literes keverőtállal célszerű venni? Mire figyeljek még ezen kívül?
Persze, ha bármelyikőtöknek van véleménye, bevált eszköze, szívesen fogadnám.
Előre is köszi.

Benikuty 2017.02.27. 19:18:21

@Ez vagyok: engem elkerült, és a datolya paradicsomok csodásak voltak. Karácsonykor ettük meg az utolsó néhány darabot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 19:29:35

@pizzaszeletvágó: Jópár éve diszkutáltuk Babette-el, melyik a legjobb. Az enyém (és az övé is) nem dagasztógép, hanem nagyteljesítményű robotgép. Neki egy 1000W-os Clatronix van (sikerült a katasztrofális KitchenAid-ről lebeszélni), ami elbír egy 2-3 kilós kenyérrel is. Nekem egy Braun KM32 vintage masinám van (tényleg vintage - ki van állitva a NewYork-i MoMa múzeumban is már 1970 óta), csak 700 wattos, de nem adnám semmi másért! A nekem szükséges 1-1,5 kg-os tésztát 25-30 perc alatt olyanra dagasztja, hogy Mari néni se jobban! Kinn vettem garázsvásáron 20 pénzért, azután meg egy europait 150 E-ért Németországból. Már 25 éve nyúzzuk, és kibirja.
Megnéztem Babette Clatronix-ét is működés közben, szerintem megfelelő. (Szerinte is, pedig ő sok kenyeret süt)
Az az érzésem, hogy kenyérhez nagyteljesítményű masina dukál, mert nem akarom kézzel dagasztani, hamár vettem egy gépet :)
Amit biztosan NEM ajánlok, az a KitchenAid! Odakinn próbáltam, de kénytelen voltam kézzel dagasztani, mert a dagasztószár nem éri el az üst oldalát ...
Van egy Bosh gépünk is, de azt nem merném erre a tésztára rábeszélni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 19:31:05

@pizzaszeletvágó: Kimaradt, hogy a Clatronix 5 literes, a Braun meg 4. Ebben kényelmesen elfér a tészta, és nem akar szétesni a masina, amíg dolgozik :)

A fickó 2017.02.27. 22:40:05

@Benikuty: Polyversumot kell használni - nem olcsó, de hatásos. Ha nem használtam volna, tavaly nem lett volna paradicsomom, amilyen gané időjárás volt rá. Már magvetéshez is használom, veszem is nemsokára ...

Dikusz 2017.02.27. 23:11:07

@Andrass9: Azért szépek a kenyereid (nem csak azért:)
Nem szoktam kenyeret sütni, de gondoltam rá, hogy kipróbálom, sütőben. Nagy segítség, ha van dagasztógép.
Vannak ismerőseim, akik a kenyérsütőgépet már csak dagasztásra használják. Úgy tűnik nekem, mintha leáldozóban volna a kenyérsütő csillaga, és egyre inkább sütőben sütik a kenyeret (vagy nem jól látom?).

A fickó 2017.02.28. 01:01:18

@Dikusz: Nekem csak Jobbkar "dagasztógépem" van, leginkább kalács és pizza készítésére. :DD

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 11:46:12

@Dikusz: jól látod. Nekem is van kenyérsütő gépem, de a dagasztás funkció elég korlátozott így, semmi nem állítható be rajta.
A legjobb kenyeret akkor sütöttem, amikor hirtelen áramszünet miatt dagasztás után megállt a gép, kivettem a tésztát, átgyúrtam, kelesztettem és bedobtam a gázsütőbe. No, kellene egy gép nekem erre a feladatra.
@Andrass9: nagyon drágát nincs pénzem venni. Semmi plusz funkció nem kellene, amit egy robotgép még pluszban tud, vagy tudhat. Néztem egy 4 literes edénnyel szerelt gépet, akkor ez méretre pont jó nekem, 600 Watt, kicsinek tűnik, az ára viszont barátságos, alulról nyaldossa a 30 ezer forintot. A következő kategória már 80-180 ezer között van. Olyan plusszokkal, amikre nem adok pénzt. Ha ez a kisebb teljesítményű nem szakadna meg a kenyértésztától, jó lenne, az nem baj, hogy hosszabb ideig csinálja, csak csinálja jól és főleg helyettem. (itt nem részletezendő okok miatt nem bírok kézzel dagasztani)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 12:16:29

Ez csak dagasztógép. 1000W 5 liter. Ha nem tetszik, elállsz a vásárlástól :)
megveheti.hu/Clatronic-KM3647-konyhai-robotgep
Ez ugyan csak 600W és 4 liter, de itt is kipróbálhatod, és visszaküldheted. Ha ma megrendeled, ingyenes kiszállítás :)
www.marketworld.hu/Haztartas/Konyhai-gepek/Konyhai-robotgepek/Hauser-DM601-dagasztogep-p156181.html?ak=0

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 13:31:26

@Andrass9: Hé, netezni én is tudok, :) igen pont ezt a Hausert néztem, de a kérdés lényege nem változott. Bírja-e a kenyértésztát. Na jó, majd meglátjuk, ha senki többet.

/Csak megjegyzem, hogy 95 %-ban netről vásárolunk, bútort, gépet, ruhát, mindenféle anyagot. Még bizonyos élelmiszerekért se mennék gyalogüzletbe, de sajnos mifelénk nem szállítanak ki a multik. Nem tudom, miért gondolják, hogy Pösten van erre nagyobb igény, inkább itt vidéken lenne igény, ahol adott esetben egy üveg mustárért kocsiba kell ülni, na mindegy, nem morgok.../

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 13:50:52

@pizzaszeletvágó: A Hauser dolgokkal még nem fürödtünk be, megéri kipróbálni. A 600W akkor jó, ha azt le tudja adni 30 percig anélkül, hogy leégne a motor. Mivel ilyenem nincs (van még egy Bosh MUM, de abba nem is merem beletenni a kenyértésztát), nem merek nyilatkozni róla. A Clatronix az 1000-ből biztos lead 700 körül, annyi meg elégnek tűnik a keményebb kenyértésztához.

Topy 2017.02.28. 14:52:05

@pizzaszeletvágó: @Andrass9:
www.hauser.eu/~/media/HTG/Files/DM-601_hasznalati.pdf

"Az alapanyagok súlya nem haladhatja meg az 1 kg-t."
"Rövid működtetési idő: Sűrűbb anyagok keverésekor, dagasztásakor a készüléket soha se használja 10 percnél hosszabb ideig egyhuzamban. Szükség szerint tartson kisebb szünetet a működtetésben."

www.clatronic.hu/clatronic_km3647_konyhai_robotgep_piros_846

"Sűrű tészta (pl. kenyér vagy péksütemény) / max. 1,75 kg / 3 perc:"
"Rövid idejű használat: Sűrű tésztával ne működtesse
a készüléket 5 percnél hosszabb időtartamig, és ezt
követően hagyja hűlni 10 percig."

na most ebből legyél okos :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 15:13:44

@Topy: Azt mondja Pizzaszeletvágó, hogy ő tud internetezni :) Ezért nem akartam ilyen apróságokkal rabolni az idejét ...
Ilyen adatokkal viszont egyiket se választanám, köszi!

Topy 2017.02.28. 15:21:25

@Andrass9: én viszont kíváncsi voltam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 15:32:24

@Topy: Csak érdekességként: az én KM32 gépem mindössze 400W-os, de korlátlan ideig működhet a specifikációja szerint is (beépített hűtése van). Úgy rémlik, Babette boldog az ő Clatronixával :)

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 16:04:59

@Topy: szuper vagy, köszi. Éreztem én, hogy valami nem stimmel ezekkel az olcsókkal.
@Andrass9: tudok én internetezni, mindig el szoktam "menni" a gyártóhoz is ilyen esetben és onnan letöltöm a specifikációkat, megkérdezem, akit tudok, akiknek hiszek (blogkocsma), de sok időt spórolt most nekem Topy! Pont Topy nem rabolta az időmet! :DDD

Na, akkor még körözök, mint a réti sas, a dolgon...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 16:42:31

@pizzaszeletvágó: Nem bántásiból mondtam, csak mosolyogtam. Élelmiszer kivételével jóformán csak a neten vásárolok. Feltételeztem, hogy az ajánlatokhoz megnézed a gyártó specifikációját is.

Topy 2017.02.28. 16:46:19

@pizzaszeletvágó: egyébként elég parásak a gyártók (lásd az utóbbi időben alig van olyan ruhanemű, amit 30 fok fölött lehet mosni), vszeg többet bírnak ezek, de még ha duplájára húzom, akkor is határeset :(

vszeg akkor járnál legjobban, ha valakinek lenne konkrét tapasztalata egy adott típussal...

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 16:57:43

@Topy: hát igen, ezért kérdezgetek
@Andrass9: tökéletesen értettem, nincs semmi probléma, csak hajszolt vagyok, egész nap a gép előtt ülök, dolgozok, látjátok itt vagyok reggel is, este is, csak lopott pár perc a pihenés, mikor belenézek hírekbe, blogokba, tehát még nem jutottam el a gyártóig, meg az útmutatókig, ebben kaptam nagy segítséget tőletek

Ez vagyok 2017.02.28. 17:38:30

@Benikuty: Ez még az én autentikus magomról továbbnövesztett?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.28. 17:52:28

@pizzaszeletvágó: Ami Babettenek van, az egy 2 az egyben model, de már kifutott, viszont 1000W-os, és ezt vallotta róla:
blogkocsma.blog.hu/2014/10/14/10_tojasos_hazi_teszta_es_az_egyfazekas_grenadirmars/full_commentlist/1#c24732699
Mivel neked nem kell a húsdarálója, valószínű, hogy azonos motor hajtja az általunk hivatkozott Clatronic masinát is, azaz ha Babette-nek jó volt kenyérdagasztásra, akkor neked is az lesz. Ő párnaponta sütött kenyeret.

pizzaszeletvágó 2017.02.28. 18:27:36

@Andrass9: nekem is pont párnaponta kellene, max. egy kilós kenyér. Daráló nem kell. Köszönöm, hogy megkerested.

Benikuty 2017.02.28. 22:03:29

@Ez vagyok: igen, az. Augusztus második felére robbant be, de onnan ontotta a termést. Az utolsó zöld bogyókat dermedt ujjakkal szedegettem, és dédelgettem Karácsonyig. Emlegettünk :)

Benikuty 2017.03.01. 14:24:45

@Ez vagyok: adnék én sokat, fa fogtam volna :( nagyon sajnálom...

Benikuty 2017.03.03. 19:44:29

@Ez vagyok: azon agyalok, honnan lehetne szerezni/venni. Pontos neve nélkül nehéz, mert annyi variáció forog a neten...

Ez vagyok 2017.03.04. 08:13:18

@Benikuty: Én nem találtam ilyen magot, pedig pár éve keresem. Az aldis datolyaparadicsomból szedtem, 4 napja vetettem el, még nem kelt ki.

Benikuty 2017.03.04. 16:56:06

@Ez vagyok: egy soproni kertészetből rendeltem tegnap, többit pr.-ben.