Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (55) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (136) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (14) cukor (72) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (64) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (245) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (45) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (182) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfü (34) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (18) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) Lucullus (3) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (46) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (41) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (30) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (17) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (81) paradicsomlé (15) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (89) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (37) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (89) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (107) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (20) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (146) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (81) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (24) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Homoki boszorkány melegen

2017.02.24. 07:00 Waka

Sand witch, homoki boszorkány. Tudom, elég gyenge poén.
Közeleg a böjt, gyűjtöm az új recepteket, a pocak kedvéért, no meg a kedves olvasókéért is. Elvégre nem kellene egy rókáról több bőrt lehúzni, főleg, ha szerencsétlen pára már megdöglött.
Szombat reggel az ágyban lustálkodva néztem valami főzőműsort a TV-ben. Melegszendvicset készített egy igen csinos háziasszony. Fűszervajat kevert, megkente vele a bagettet, sajtot szórt, és már pirította is. Tetszett. A szendvics is. Egyszerűnek ugyanakkor jóízűnek és kiadósnak tűnt. Kedden vacsorára éppen kapóra jött. Hazafelé beugrottam a boltba a hozzávalókért. A tejes pultnál állva beindult a vezérhangya. Mi a csudáért vegyek én vajat, mikor a múlt héten kaptam egy üveg kacsazsírt? Abból fogom elkészíteni a kencét, fűszerzsírt kenek a bagettre.

9.jpg


Hozzávalók:
- 10 dkg kacsazsír vagy vaj
- 1 kis csokor petrezselyem levél
- 2 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 15 dkg sajt
- bagett vagy valami hasonló pékáru

Finomra vágtam a petrezselyem levelet némi szárral együtt.

1.jpg
A fokhagymagerezdeket a kés lapjával megroppantottam és azokat is apróra vágtam.

2.jpg
Hozzáadtam a fűszereket a szoba-hőmérsékletűnél kicsit hidegebb zsírhoz, sóztam és összekevertem.

3.jpg4.jpg
Lereszeltem a sajtot. Gouda és Cheddar volt itthon.

5.jpg
Előkerestem az AKA Elektric NDK turmixgépet szendvicssütőt és a hozzávaló vasalózsinórt.

6.jpg
Kivágtam a bagettből egy akkora darabot, ami keresztben befért a sütőbe, és félbevágtam. Megkentem a szeleteket a fűszerzsírral és rászórtam a sajtot.

7.jpg
Kicsit előmelegítettem a sütőt, aztán megpirítottam a szendvicset.

8.jpg
Fotózás után azért nyomtam rá egy kis kecsapot. Finom volt, a sajt nyúlott, a belseje puha, a széle ropogós lett. Kisebb darabokban előételnek vagy sörkorcsolyának esetleg krémlevesbe betétnek is jó lenne, főleg kevés csilivel bolondítva.

111 komment

Címkék: fokhagyma kacsazsír cheddar petrezselyem levél Gouda sajt

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1412282809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ez vagyok 2017.02.24. 18:27:05

Külföldön az éttermekben előételként, vagy ingyen míg az étel megérkezik van ilyesmi. Knobli/knoblau brot vagy garlic bread néven, ami fokhagymás, petrezselymes olajjal/zsírral sütött pirítós. Mi is nagyon kedveljük :)

Dikusz 2017.02.24. 19:31:19

@Andrass9: volt ilyen kenyérpirító is, az lehet még most is megvan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.24. 23:11:05

en most vettem koltozeskor ujat
https://s7d2.scene7.com/is/image/BedBathandBeyond/16103517958909p?$478$
a regi NDK-s siman kenterbe very:)

Benikuty 2017.02.25. 05:11:11

@Andrass9: jaja...mint a Velorex vagy a Trabant. Azok sem melegítettek alulról.

Dikusz 2017.02.25. 07:52:07

@Benikuty: vagy az NDK turmixgép, a levehető ajtós :)))

Waka 2017.02.25. 13:48:43

Köszönök szépen!
@Dikusz: Az enyém annyira autentikus, hogy édesanyám hozta az NDK-ból egy AKA robotgéppel és egy kávéőrlővel együtt. A robotgép megvan még, de már a végét járja.
@pizzaszeletvágó: A reggeli a legfontosabb étkezés, nyugodtan lehet kétszer is.
@látjátok feleim szümtükkel: Félbevágott hajában sült krumplit kell megkenni és megpirítani.

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 15:34:31

@Ez vagyok: bizony. Itthon is kezd elterjedni, de nagyon gyerekcipőben. Kedvencem volt például a csopaki Szent Donátban, a séf üdvözlő falatkája helyett egy üdvözlő ital: egy korty paradicsomvíz.
Sajnos, mióta Márga Bisztrónak hívják a helyet, ez nincs. :( Kapjanak a víztoronyhoz, innen is üzenem... hiába nyitottak Pösten is Márga Bisztrót, ha a színvonalat nem tartják.

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 15:39:20

@látjátok feleim szümtükkel: pizzát... azt különben sem kenjük, hanem "rádobáljuk" és sütjük, jó, hogy mondod, régen csináltam itthon.
A pótreggelim maradék sült csirke volt. Majd átregisztrálok 'pizzaszeletvágó'-ról 'konyhamalac'-ra. :)

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 16:10:04

@Benikuty: ha jól emlékszem a Trabantban, a manuális klímán, végül lehetett alsó-felső sütést állítani. Volt 3 kihúzókar. Nézzétek csak meg a képet, amit linkelek. Én már nem emlékszem, a középső kar nem ezt állította? Vagy az volt az intenzitás állító? Három kihúzógomb, és mellettük a benzincsap.
Egy holland ismerősömnek egyszer kölcsönadtam a Trabit, nagyon élvezte a bemelegítő köröket, majd elment vele dolgára. Pár kilométer után kétségbeesve hívott, hogy megállt az autó, mit csináljon. Mondtam neki, nyissa ki a benzincsapot... és lám! :)))
Kormányváltós autót most is élveznék!

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 16:11:07

@pizzaszeletvágó: na persze csak a link maradt le az élvezetből, de mi minden elfért azon a nyitott "kesztyűtartón!
i.ytimg.com/vi/X9dSDRfg0yE/maxresdefault.jpg

Ez vagyok 2017.02.25. 16:56:28

@pizzaszeletvágó: Az első autóm egy kormányváltós Wartburg volt. Ezzel tudtam a leginkább "tapadni" az előttem menőre a pofátlan betolakodók ellen. A második egy botváltós (szó szerint, az aljából kiállt egy bot). Aztán mikor a harmadik autómat (Maruti) ellopták, akkor visszaültem a második Wartburgba és az első nap izomlázam lett a pedáloktól, mert csak levegőben tartott lábbal tudtam benyomni és erősen kellett.
Régi szép idők :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 17:15:18

@pizzaszeletvágó: A jó öreg kilincsváltó!!!
Amikor '88-ban kimentem az USA-ba, az első új autóm egy Chrysler K-car volt, Dodge Aries. Bordó, belül 2 3 személyes "pad" üléssel, amit az tett lehetővé, hogy a váltó a kormányon volt. Beletettünk vagy 120.000 mérföldet, mire '93-ban eladtuk, mert hazajött a család. Ez nem kilincsváltós, és már 3 sebességes automata kocsi volt. Becsületére legyen mondva, megszolgált! Én '91-ben vettem magamnak egy Volvo 745-est - abban volt egy harmadik üléssor is, ami hátrafele nézett. Imádták a gyerekek! Ez még mindig megvan 140.000 mérfölddel a motorban ...

Benikuty 2017.02.25. 18:49:37

@pizzaszeletvágó: kettőt koptattam el, ismerem. Arra céloztam, hogy jó, meg szép, meg nosztalgia, szóval szeretem. De olyan ez is, mint a régi autók utáni vágy, "volt benne anyag, meg volt még az csinálva" stb. Vannak már sokkal jobbak, sőt, mind jobb már, mint rég.
A második libafoszöld Trabantomon (azért volt mellette egy Toyota Camry-m is)biza volt alsó meleg, meg minden "luxus" Szerettem, kötődtem hozzá, mert Édesapámtól kaptam, mikor feladta a vezetést. Ezzel együtt egy megbízhatatlan fapados szar volt. Már bocs...

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 19:10:38

@Andrass9: ezeket szívesen kipróbáltam volna, ha úgy hozza az élet, oldschool amcsi filmeken ezeket a kocsikat nézem, a film többi része nem nagyon érdekel :) a kanapés első ülés is tetszik.
Azokat a Volvokat még az örökkévalóságnak gyártották, nem csoda, ha megvan. Akkoriban a tartósság még érték volt.

Benikuty 2017.02.25. 19:19:05

@pizzaszeletvágó: az "örökkévalóságnak gyártották"-hoz azért hozzátenném, hogy a valamirevaló mai autóktól elvárható a fél-egymillió km közti futásteljesítmény, folyamatosan mehess vele a belsősávban 150-nel, ne fogyasszon többet 6 liternél, alacsony emissziós érték, és még kényelmes, no meg szép is legyen. Valamikor említett volvókat nézegettem, nézegettem, mert tetszettek, szerencsére szerelmünk nem szökkent szárba. Helyette lett az a bizonyos amerikai Camry...félelmetesen jó gép volt. Meg is keresem a képét.

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 19:20:04

@Benikuty: gondolom nem értetted félre, nem dicsőítem a Trabit.
"Legszebb" élményem, mikor hanyatt fekszem a Trabi alatt, Tiszafüred határában, mínusz tizenvalahány fokban, pár centis hóban, és próbálom a befagyott megszakító kalapácsokat megtisztítani, hogy kapjon feszültséget a gyújtógyertya a szikrához, miközben pár hónapos kisfiam fűtés nélkül fekszik a hátsó ülésen. Csak 150 kilométert kellett volna a Trabinak mennie, nem sikerült.
Ja, de azért megcsináltam. ;)
Ha valami mai csoda rohadna le alattam, nem biztos... sőt.
Igaz, a mai csoda műanyag jármű nem rohad le. Ennyit fejlődött a világ. :)

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 19:38:29

@Benikuty: ez nagyon menő, tiszta Jakuza :))) én is szeretem ennek a formáját, műszakilag nem nagyon ismerem

Benikuty 2017.02.25. 20:00:25

@pizzaszeletvágó: az első galvánfürdős karosszériák egyike, passzív hátsókerék kormányzás, tempomat...jellemző,hogy abs, klíma nuku:)
és persze még a japók csinálták, és az enyém amerikából került európába, ott bemutató autó volt. Régi szép idők :)

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 20:22:58

@Ez vagyok: ez jó. Atyaég, ki lop Marutit? Tudom, persze, egy időben népszerű volt Magyarországon, de lopni? :) Nem lehet, hogy tévedésből lomtalanításkor feldobták a kukásautóra? :)))
/meg ne sértődj, viccelek/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.25. 20:26:19

amugy megkerdeznem
mit keres egy melegszenvicsen petrezselyem
komolyan nem ertem

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 20:27:21

@Benikuty: mondom, hogy tetszik, ne idegeljél, nekem ennyi pénzem sosem volt, de még a felmenőimnek se! ;)
Viszont az atlétika pályán csajoztam. :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.25. 20:31:45

es hol a sonka, kolbasz vagy szalami?
hat mi ez?
petrezselymes sajtos kenyer
hat vegnboknak tuti jo, cask erre tudok gondolni
ja nekik sem, nem esznek sajtot
hat egy jofele melegszendoba kell anyag

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 20:32:27

@pizzaszeletvágó: A gimiben politechnikán a lányok szabás-varrást, a fiúk viszont autószerelést tanultak. Volt egy óriási műhelyünk is rengeteg ronccsal.
Akkor tanultam meg hengerfejtömítést csinálni egy villáskulccsal rajzlapból, amely tudást remekül tudtam értékesíteni a Trabi tömítésénél. Mondjuk az egyszerűbb volt, mert léghűtéses motornál kevesebb lyuk van a hengerfejen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 20:34:01

@hagyma: Nagyon finom egy szedvics ez mindenféle hús nélkül! Jön a nagyböjt - nem szabad húsos ételeket főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 20:34:26

@hagyma: A kedvedért készítek egyet citrommal :)))

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 20:34:55

@hagyma: nem keres semmit, jól elvan magának :) mivel benne van a kenőke zsírban, nem ég meg, ízét viszont kedvesen selymesen beleadja a falatokba, tehát nem igazán rajta van, hanem benne...
magam részéről gombás melegszenyákat szoktam csinálni, mikor is a vargányát vagy rókagombát vagy bármi frissen szedett erdeit, kis kacsazsíron megsütögetek, végén petrezselyemmel beforgatom a serpenyőben majd enyhén előpirított kenyérre halmozom, erre jön a sajt és be a sütőszál alá
na abban mit keres a petrezselyem? a mennyek országát! meg is találja...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.25. 20:36:11

ertem en a bojtot
mi is tartjuk minden penteken
de ennel egy vajas kenyerr job lilahagymaval
a kenyerpirito a legjobb az egeszben

Dikusz 2017.02.25. 20:41:29

@pizzaszeletvágó: valóban a mai viszonyokhoz képest, talán a régiekhez sem, volt jó a Trabi, száguldozni nem volt jó vele. De nem volt más, és többnyire elvitt oda, ahova szerettél volna elmenni. Választási lehetőség nem nagyon volt. Azért a Zabhengerért nem cseréltétek volna el, ugye?:)))
Trabant utazásról nekem az jutott eszembe (gyerekeinkkel táboroztunk erdőben) amikor heten ültünk benne. Komló belvárosában megállított a rendőr, nem volt ok kérdezgetni miért. Szerencsére megúsztuk azzal, hogy kiszállított két embert. Látta, hogy csóri táborozók vagyunk:)

Dikusz 2017.02.25. 20:50:56

@pizzaszeletvágó: a Szent Donát merre volt Csopakon? Sok évig('80-'90-es évek) jártunk oda üdülni, a parti részt elég jól ismerem. a cég üdülője a volt ÉDOSZ-üdülő mellett volt. Fönt a hegyoldalban volt a Linzi pince, olyan főtt/füstölt csülköt azóta sem ettem, a tulaj nem árulta el milyen fűszereket tett bele. A lenti részen meg volt egy Csopaki Borika-nevű borozó. Jófajta bort lehetett ott kapni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 20:52:36

@hagyma: Az a minigrill, az egy klasszis volt a maga idejében! Ráadásul akkortájt nem igazán telt kolbászra, meg szalámira. A zsír, trappista sajt és petrezselyem volt az egyetlen, amit megengedhettünk. Máig szívesen enném, ha lenne rendes kifli, vagy zsemle ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.25. 20:53:27

@Andrass9: en sokszor elmondtam, gyulolom a petreezselymet
meg leveseb so-so
de szendvicsre?
OK
bojt bojt
mi is tartjuk pentekenkent
de petrelymet nem teszek a szendvicsre
idegen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 20:53:51

@pizzaszeletvágó: Jól mondod, de hol talál egy pesti manapság vargányát, vagy rókagombát??? Még a piacon sincs :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 21:03:19

@Dikusz: Hamár Csopak. Van egy csárda Csopak és Füred közt, ahova minden évben legalább egyszer elmegyünk.
kerekedicsarda.hu
Látványra egy tipikus Ibusz etető - tiszta giccs, viszont főzni tudnak:) kedvencem a Sörben pácolt sertéscsülök, feleségemé a Tanyasi húsleves ...

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 21:20:40

@Dikusz: Igen, látom András már linkelte. Fent van a hegytetőn, az erdő alatt. Fájndájningnak titulálja magát. Ehhez képest kell tömött pénztárcával menni. A bor jó. Ez kétségtelen, és drága. Van most is itthon néhány palackkal. A kilátás a teraszról, amiért érdemes oda menni, esetleg fogyasztani valamit.

@Andrass9: a kerekedi csárda se maradhat ki, ha arra járok. Háziasabb, mint a többi puccos. Ezért jó. Halászlé élvezhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.25. 21:31:32

@pizzaszeletvágó: Négy éve keresek ehető halászlét a Balaton körül. Még nem találtam ... Persze nagyon válogatós vagyok, barátaim remek halászlevekkel kényeztettek :)

pizzaszeletvágó 2017.02.25. 21:38:01

@Andrass9: Azt tényleg el kell mondanom, hogy két olyan pontja van az északi Balaton partnak, ahová érdemes a kilátás és a borok miatt menni, leülni és elmerengeni. Egyrészt a világ folyásán, másrészt azon, hogy miért nincs nekünk annyi pénzünk, hogy legyen ott egy ilyen birtokunk.
Egyik a Szent Donát. Csopakon.
Másik a Laposa birtok. Badacsonyban.
Mindkét helyen jártam múlt nyáron is, de majdnem minden évben, az utóbbi 10 évet nézve.
Mindkét hellyel kapcsolatban van azonban kritikám. Majd egyszer megírom. András, majd továbbítod, illetékes helyre, ha érdekes. :) Lehet inkább csak neked írom meg magánban. ;)

Dikusz 2017.02.25. 23:08:40

@Andrass9: valóban nincs jó kifli, és zsemle, de többször láttam már, hogy nagyon finomakat tudsz sütni:)
Vargányát, rókagombát szezonban lehet kapni a budapesti piacokon, nem is keveset. Az ára már más kérdés:))

Dikusz 2017.02.25. 23:19:35

@pizzaszeletvágó: arrafelé volt a Linzi is, már rég nincs meg. Nem ismerem az éttermet, csak rákérdeztem, hátha a parton van, mivel nem kocsival voltunk, ezek gyalog elég messze vannak.

@Andrass9: Valamikor a Tihanyban a parton volt egy csárda, ahol remek halászlét, és túróscsuszát lehetett kapni.
Igazi jó szegedi halászlét a pesti rakparton, a Szegedi Csárdában lehet enni, érdemes kipróbálnod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 09:28:14

@pizzaszeletvágó: A Laposa birtokot van szerencsén jól ismerni. A lyány kvázi pótgyerekünk :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 09:29:15

@Dikusz: Köszönöm, de nem kedvelem a passzírozott alaplevű halászléket. Válogatós vagyok!

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 11:15:03

@Andrass9: tudom :) Nem is emlékszem hirtelen, hogy melyik műsorban láttam őket pár hete a tévében, nagyon szimpatikus volt a lyány. (is) :)

@Dikusz: Á! Andrást nem tudod befolyásolni. Nem eszik paradicsomot töltött káposztában, és nem eszik passzírozott halászlevet. Hiába próbáltuk már meggyőzni, hogy a passzírozás se mindig azt jelenti, hogy mindenestől leturmixolják a halat, mint sok rossz helyen, és a töltött káposztát se változtatja a paradicsom, undorító menzás-cukros berántott édeskáposzta főzelékké.
Jobb, ha szóba sem hozzuk ezeket. ;)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.26. 11:25:49

@hagyma: "hat egy jofele melegszendoba kell anyag"

Ja, meg az ízületek begyulladásához is.:D

A zöldség meg ha nem tudnád ( egy hagyma? ), az ízesítő fűszernövény. Van aki szereti, van aki meg a hagymát nem szereti.

Benikuty 2017.02.26. 12:26:59

@látjátok feleim szümtükkel: a jó friss zöldfűszer valóban a melegszendvics lelke. Petrezselyem, akár zellerlevél, rukkola, friss borssal, kakukkfűvel... :) Hússal meg pont eleget terheljük a szervezetünket, arról nem beszélve, hogy egy jó kolbászt, 1-2 éves sonkát nem kezdenék el sütni. A szutyok gépsonkát meghagyom koszoskezű Lacibának.

Benikuty 2017.02.26. 12:30:34

@pizzaszeletvágó: ha arra jársz, nézz be a Jásdiékhoz Csopakon. Ember esze megáll, olyan szép, no meg a borok is kifogástalanok.
Ha lélegzetelállítót akarsz látni, akkor meg Bussay Csörnyeföldön. Tiszta Toszkána... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.26. 13:14:59

@látjátok feleim szümtükkel: igy van
ezt irtam
utalom a petrezselymet
melegszendvicsen meg elkepzelhetetlen

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 13:18:38

@Benikuty: Jásdihoz is persze. Tulajdonképpen azért maradt ki eddig, mert ha jól tudom, nem volt étel náluk, legfeljebb csoportnak előre bejelentve. Az meg kell, még ha csak egy falatnyi is, a borhoz. Ha már annyit gyalogol fölfelé az ember. :) Meg tudod erősíteni, hogy talán ez megváltozott, és meg tudják az egyszeri betérő túrázót is vendégelni? Mert a borért érdemes felmenni, a Jásdi féle Olaszrizlingek jelentik nekem "Az Olaszrizling"-et, a többi csak méla utánzat. Ha van egy füstölt kolbászos sonkás sajtos hidegtál, akkor már jók vagyunk. :)

@Dikusz: -nak jó hír, hogy Jásdinak van egy kis sufniszerű borkóstolója, majdnem kint a Csopak táblánál Alsóörs felé, de még a főúttól délre. Legalábbis 2 éve még ott volt.

Benikuty 2017.02.26. 16:11:41

@pizzaszeletvágó: ezt nem tudom, rég jártam nála.

Ez vagyok 2017.02.26. 16:19:23

@pizzaszeletvágó: Aznap jött egy tanuló az iskolánkba a bandájával kijelentkezni, mert kirúgták autótolvaj bandába keveredés miatt.
Szerintem azért a Marutimat lopták el a többi tanárautók mellől, mert az volt a legújabb :)
Egy hónap múlva meglett egy csepeli parkolóban teli tankkal, arrafele lakott a banda...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 17:05:47

@pizzaszeletvágó: A 71-es úton (ha jól tudom, ez a Veszprémbe vezető út) találtunk egy "malomcsárdát". Főzni baromira tudnak!!! A nevükre nem emlékszem (szégyen és gyalázat).

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 17:54:07

@Ez vagyok: ez nem semmi történet :D

@Andrass9: Hú ez nagy kavarodás!
A 71-esen, a balatoni főúton van a VígMolnár Csárda. Jókat ettem már ott. 10-ből talán egyszer volt kifogásom, valami szarvashús minősége miatt, amit jelentős mennyiségű vörösborral kellett elnyomnom, de vállalható. Ételérzékenységben szenvedők is meg tudnak beszélni velük dolgokat, nekem ez fontos.
Ugyanakkor van egy a 73-mas út mellett, ez vezet Veszprém felé, egy Malom Csárda nevű hely. Ott még nem voltam, de a képek alapján nem is várható, hogy betérek.

Vígmolnár:
www.vigmolnarcsarda.hu/galeria

Malom Csárda:
www.malomcsarda.hu/index.html

Hát igen, Csopak a malmokról is híres hely egyébként, van belőlük bőven.

Ez vagyok 2017.02.26. 18:05:41

@Andrass9: Passzírozott ugyan, de ha belsőséggel kéred a halászlevet, nem tűnik fel annyira. Ugyan nem Balaton melletti, de útba esik jövet-menet, itt jó a halászlé. Télen nincsenek nyitva.
www.szunyogsziget.hu/halaszcsarda-etterem

Waka 2017.02.26. 20:07:16

@pizzaszeletvágó: A Víg Molnárba hajdan sokszor megfordultunk, a szomszéd utcában van az általunk üzemeltetett üdülő.
https://www.google.hu/maps/place/KORK+Csopak/@46.9694878,17.9231726,259m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc8db5cbc146fd12e!8m2!3d46.9695095!4d17.9228955

Waka 2017.02.26. 20:07:48

A link nem sikerült, talán most:
https://www.google.hu/maps/place/KORK+Csopak/@46.9694878,17.9231726,259m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc8db5cbc146fd12e!8m2!3d46.9695095!4d17.9228955

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 20:35:51

@Topy: Mit vársz egy vörösvaktól????? Valószínűleg :) Minden esetre setét volt, és a gyerekek imádtak rajta ülni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.26. 20:41:35

@Topy: Szerettük, bár nem hiszem, hogy az év autójának számított. Elvitt A-ból B-be. Előfordult, hogy mentenem kellett, de összességében kiszolgált.
Emlékszem, egyszer Philadelphiába kellett levezetnem családostól, meg vissza egy nap alatt. Hát ... nem volt könnyű! Csodáltam a gyerekeimet, akik remekül elfoglalták magukat a 12 órás úton! (Nem ajánlották fel, hogy aludjuk ott ...)

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 20:56:59

@Waka: Szúrd be a linket úgy, hogy ne legyen, hanem úgy is működni fog, töröld ki az s betűt belőle!
A hülye blogmotor nem engedi a http-t direktben, csak a https-t, mintha biztonságosabb lenne attól, hogy Secure. Ezt jelenti az s. Érdektelen, szóval próbáld úgy, de egyébként nézem...

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 20:59:58

@pizzaszeletvágó: például ebbe a hozzászólásomba is beletörölt a blogmotor, teljesen értelmetlen lett a szövegem... hülye az az üzemeltető, aki enélkül ne tudná biztonságossá tenni a blogot! csak megjegyzem ...
tehát:
ne -h t t p s- legyen a link elején, hanem -h t t p- akkor megy a link, manuálisan javítsd beszúrás után

pizzaszeletvágó 2017.02.26. 22:02:50

@Waka: Na. Visszatérve a helyre, amit linkeltél is. Bizony néztem már, előfordul, hogy elbicózom előtte, a bicikli úton, ismerem. Kívülről. Akár belülről is megismerném. :)
Ja, a Vígmolnár!
Nem mai gyerek, bár csak mostanában főznek benne jól!
Szerintem ott volt András.
Egyetemista koromban kisebb társasággal töltöttünk ott egy hetet, a VígMolnárral pont szemben lévő társasházban. Akkor még kaviccsal felszórt udvar, rossz faszékek (én kérek elnézést a szóért) de már kutya drága volt akkor is az egyszeri egyetemistának, ettől még látogattuk szorgalmasan. Az egy másik életem volt. Most puccos hely, múltkor tényleg a menő-manó Figula borász család ebédelt mellettünk, csillivilli milliomosok. (András biztos tudja, kiről van szó)

Benikuty 2017.02.26. 22:28:30

@Waka: próbáld meg a "másolás" helyett a "kivágást" !

Benikuty 2017.02.26. 22:31:14

@pizzaszeletvágó: aha. én előző életemben közmű tervező voltam, de a kedvencem a faszállítás (már én kérek elnézést)volt. Mondhatni hobbi...

Dikusz 2017.02.26. 23:01:44

@Andrass9: A Duna-parti halászcsárdában van olyan is. Külön adnak hozzá belsőséget. Egy adag halászlé két embernek bőven elég. Sokan dicsérik a Bajai Halászcsárdát is a XII.kerületben.

Dikusz 2017.02.26. 23:10:15

@pizzaszeletvágó: nem is akarom befolyásolni.
A töltöttkáposztában én sem szeretem a paradicsomot, és hogy őszinte legyek, csak savanyú káposztából főzöm, nem édeskáposztából (talán Szabolcsban, csinálják úgy)
Még az is előferdülhet, hogy turmixolják a halat:)

Dikusz 2017.02.26. 23:29:16

@Waka: ha Csopakról beszéltek, a cégnek, ahol a férjem dolgozott, a Rozmaring utcában volt, van(?) az üdülője.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 09:56:50

@Dikusz:
http://www.google.hu/maps/place/KORK+Csopak/@46.9694878,17.9231726,259m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc8db5cbc146fd12e!8m2!3d46.9695095!4d17.9228955
Gondolom erre utalt Waka

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 09:58:17

@Andrass9: Így sem engedi a blogmotor, de a linket ki lehet masolni a kommentből, és azt beilleszteni a böngészőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 10:04:42

@Dikusz: Dunaföldvár Halászcsárda: halászlé dunainak látszik, de ízre beleborult a paprikászacskó. Kérek csípős paprikát, kihoznak édeset. Még egyszer próbáltam meg ott, de soha többé! Viszont csodás harcsa reszteltmájat főznek!
A 6-os úton visszafele felfedeztem a baracsi csárdát, na ott Halászlét kaptam :)

Boar... 2017.02.27. 10:23:00

@Andrass9: Baracs nem olcsó de nagyon finom a halászlé. A dunaföldvári csárdára rábeszéltek az ismerőseim, először zárva volt, másodszor sajnos nyitva, kihoztak valami barnás színű, állott ízű lét széteső hallal. No more...

Topy 2017.02.27. 11:43:40

@Andrass9: épp akartam javasolni a baracsi csárdát :)

Benikuty 2017.02.27. 11:44:48

@Boar...: Ha arra tévedsz, mindenképp próbáld ki, elég drága, viszont aranyszalagos pontyból főzik, csúcs minőségű paprikát használnak(amit én is), mindig friss, vagyis várni kell.
Ezek a paraméterek két helyszínre érvényesek, tévedés kizárt, garantált csúcs élmény. Linkelem, de béna vagyok, szóval két részletben...

Benikuty 2017.02.27. 11:49:31

revcsarda.hu/
ezen a helyen az ország szerintem legjobb haltepertőjét csinálják!

Benikuty 2017.02.27. 11:53:50

@Topy: az lett volna a harmadik, de minőségben is az. Az akasztói és az érsekcsanádi holtversenyben elsők.
Természetesen csak akkor, ha valaki nem a szegedi tipusú passzírozottra bukik, de nálam az nem játszik.

Benikuty 2017.02.27. 11:59:28

Az akasztói pontyról itt lehet bővebben olvasni, és a jelen állás szerint ez az egyetlen édesvizi tenyésztett hal, amit a csúcsgasztronómia használ.
www.gaultmillau.hu/kalauz-2017/aranyszalag-minoseg-tanusitvany

Dikusz 2017.02.27. 12:13:15

@Andrass9: szerintem mindnyájan tudunk olyan helyet az országban, ahol remek halászlé kapható.:))
Két éve Békéscsabán volt dolgunk. Úgy számítottunk, hogy kilátogatunk a Gyógy-és Strandfürdőbe (nagyon jó). Közvetlen mellette van a Halászcsárda. Nem passzírozott, igen-igen finom halászlét ettünk, nagyon kedvező áron. Eddig nekem ez ízlett a legjobban.

pizzaszeletvágó 2017.02.27. 13:41:15

elnézést, egy próba lesz:

http://www.google.hu/maps/place/KORK+Csopak/@46.9694878,17.9231726,259m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc8db5cbc146fd12e!8m2!3d46.9695095!4d17.9228955

Hm?

pizzaszeletvágó 2017.02.27. 13:44:17

@pizzaszeletvágó: így se, haragban vannak. A legszebb, hogy amit beszúrtam, a blogmotor saját magának kiegészítette, majd így saját magának nem fogadta be.
Hogy fogadná be a programozója, amire gondolok...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 15:57:18

@pizzaszeletvágó: És így?
https://www.google.hu/maps/place/KORK+Csopak/@46.9694878,17.9231726,18z/data=!3m1!4b1

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 16:33:54

https://www.google.hu/data=!3m1!4b1

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.27. 16:34:37

@Andrass9: Megvan! utálja a felkiáltójelet :)
https://www.google.hu/!4b1

Topy 2017.02.27. 17:15:05

@Topy: a goo . gl-t meg kiutálja...

Waka 2017.02.27. 17:32:04

Ott egye meg a fene. Azért az üdülő ott van, bár én többnyire dolgozni járok oda.

Boar... 2017.02.27. 18:05:00

@Benikuty: Az akasztói pontynak kiváló a marketingje, a húsa már nem annyira. Jó, persze, finomabb mint a dunántúli pacnik de a vizek trágyázása nem használ az ízének. Azon a környéken is kapni jobb pontyot, a Hortobágyon meg pláne.
Mondom ezt úgy, hogy évekig visszatérő vendég voltam Akasztón.

Boar... 2017.02.27. 18:11:51

@Benikuty: Amíg odajártam a "pontynyakas" halászlét kértem mindig. A filézésnél kimaradó gallérokat frissen főzik bele a kész lébe, amúgy is a legjobb falatok. Emberes adag, nem maradtam volna éhes utána de azért mindig bejátszott valami egyéb is. Amikor először jártam ott egy baráti társasággal, kérdeztem a tulajdonos "Szabó Joe"-t, tiszai vagy dunai lét főznek? Hamiskásan mosolygott és azt mondta, "Akasztóit".

Benikuty 2017.02.27. 18:29:28

@Boar...: a hortobágyit nem ismerem igazán, illetve egyszer volt hozzá szerencsém. Akkor valamiért pocsolyaízűnek tűnt.

Benikuty 2017.02.27. 18:30:27

@Boar...: én is "fúziós"-t szoktam.